dlugpubliczny 30.10.11, 22:53 Radom to miasto olimpijskie - wszyscy chodzą w dresach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stapa Republika bananowa 31.10.11, 02:14 Rzeczywiście rozwarstwienie dochodów w Polsce jest bardzo duże jak na Europę, nie tylko w Radomiu, a ci którzy mają najszersze "barki" (najwięcej zarabiają) są obciążeni jednymi z najniższych podatków w Europie - jedynie 1 % płaci wyższą stawką podatku dochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zilch Re: Republika bananowa 06.11.11, 20:06 Indeks Giniego, czyli rozwarstwienie o którym piszesz, jest w Polsce mniej więcej po środku wyników europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ciachoahah Re: Republika bananowa 06.11.11, 21:47 Jechałem przez Radom w zeszłym roku. Trasa W-wa - Sandomierz. Był objazd, bo remontowali Radom. Straciłem chyba godzinę, nie mogłem stamtąd wyjechać, takie było złe oznakowanie!!!!!! Przysiągłem sobie, że już tam nie wrócę! Ewidentnie Radomianie mogą podziękować ludziom odpowiedzialnym za zarządzanie miastem! Szczerze, już wtedy czułem, że Radom to najgorsze miejsce w Polsce. Koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
wrobel_swirek Re: Republika bananowa 06.11.11, 23:24 Pamiętam tamten objazd! Faktycznie! Oznakowanie było do bani! Uczyłam się drogi na pamięć by wracając przez Radom już tak nie krążyć! Poza tym to brudne, szare i smutne miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
i_ona_wie_kto JA PIER-DOLE 06.11.11, 23:52 za 70 000 000 zł banda urzędasów potrafi stworzyć 670 miejsc pracy w ciągu roku. Ponad 100 tys. za jedno miejsce... NO KUR-WA MOJE GRATULACJE. Do tego z pewnością trzeba dodać pensje pobierane przez nie wiadomo jak długo i przez nie wiadomo ilu cymbałów urzędackich. Przypuszczam że te dodatkowe koszty to drugie tyle ROCZNIE. Za 140 milionów to ja SAM przez pół roku postawię OD ZERA firmę, która zatrudni pięć razy więcej ludzi. NA STAŁE. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Radom leży w depresji 31.10.11, 07:04 Smutne miasto? Skoro tu wygrywa PiS... Odpowiedz Link Zgłoś
keradus Atykuł stronniczy pisany pod konkretną tezę. 31.10.11, 08:07 Tak odpowiedzieli radomianie: W jakim stopniu zadowolony jest Pani/Pan z miejscowości, w której Pan żyje? Bardzo zadowolony - 0,7% Zadowolony - 42,6% Dosyć zadowolony - 34,7% Dosyć niezadowolony - 8% Niezadowolony - 8% Bardzo niezadowolony - 6% - dane wg forumowicza Dybal z FRI oraz komentarz Psycho_Mantis z FRI A to oznacza, że BARDZO NIEZADOWOLONYCH jest w Radomiu 6%, a generalnie niezadowolonych 22%, natomiast generalnie zadowolonych jest... 78%, prawie 4/5. Śmiech na sali. Tezę artykułu szlag trafił I wszystko w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Atykuł stronniczy pisany pod konkretną tezę. 31.10.11, 09:16 keradus napisała: > Śmiech na sali. Tezę artykułu szlag trafił Czyżby? Przypadkowe odpowiedzi w gazetowej sondzie raczej nie mogą konkurować z regularnymi badaniami naukowymi... Odpowiedz Link Zgłoś
keradus Re: Atykuł stronniczy pisany pod konkretną tezę. 31.10.11, 10:01 Jakiej gazetowej? To są dane z diagnozy społecznej Sam widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
michal1401 Re: Atykuł stronniczy pisany pod konkretną tezę. 31.10.11, 10:23 keradus napisała: > Jakiej gazetowej? To są dane z diagnozy społecznej > Sam widzisz. dodajmy że z tej samej diagnozy społecznej na którą powołują się autorki artykułu Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Atykuł stronniczy pisany pod konkretną tezę. 01.11.11, 09:12 keradus napisała: > Jakiej gazetowej? To są dane z diagnozy społecznej > Sam widzisz. Skoro to dostrzegasz, to skąd Ci przyszło do głowy, że artykuł, oparty na rezultatach badań naukowych (...na diagnozie społecznej), jest stronniczy pisany pod konkretną tezę? Odpowiedz Link Zgłoś
keradus Re: Atykuł stronniczy pisany pod konkretną tezę. 02.11.11, 09:55 A co jest pisane w pierwszych wierszach artykułu? Po co uwypuklać coś co jest marginesem badań i nie obrazuje rzeczywistych odczuć mieszkańców? Według najnowszej "Diagnozy społecznej" przeprowadzonej przez zespół profesora Janusza Czapińskiego Radom to najnieszczęśliwsze z polskich miast. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Atykuł stronniczy pisany pod konkretną tezę. 02.11.11, 12:57 keradus napisała: > A co jest pisane w pierwszych wierszach artykułu? Po co uwypuklać coś co jest m > arginesem badań i nie obrazuje rzeczywistych odczuć mieszkańców? W pierwszych wierszach przedsytawia się właśnie rzeczy najistotniejsze, nawet jeśli się one komuś nie podobają... Odpowiedz Link Zgłoś
macine123 Mnie Radom wygonił... 31.10.11, 08:19 Mnie Radom wygonił... Cóż... mogłem zostać i być permanentnie bezrobotnym, ale czy to ma tak wyglądać. Od kilku lat pracuję gdzieś daleko, tylko nie w Radomiu. Chciałbym wrócić, ale za bardzo nie ma do czego. Cały przemysł, który pompował pieniądze w to miasto zniszczono i zostały tylko ruiny lub na ich miejscu duże sklepy. Miasto wyładniało, ale gospodarczo się stoczyło. Jedyne co jest w stanie dźwignąć Radom, to inwestycje produkcujne zatrudniające dużą liczbę ludności (i wpompowujące pieniądz w rynek lokalny), ale na to się nie zanosi i żadna władza o to nawet nie próbuje zabiegać. To jest najsmutniejsze. Dlaczego udaje się w Poznaniu, Wrocławiu ? Tu są nawet lepsze warunki do inwestowania, tylko trzeba chcieć. Za 5-10 lat może zacznie się powoli zmieniać, jak inwestorzy z zachodu zaczną szukać ograniczenia kosztów i sami skalkulują opłacalność, ale wątpię aby to była zasługa władz. Kiedyś Radom odżyje (bo źle nie może być wiecznie), ale to będzie raczej za sprawą niemieckich czy holenderskich kapitalistów, którzy po prostu bedą mieli tu dobry zarobek. Ale w/g mnie ten rozwój nie nastąpi szybciej jak za 10 lat. Co najgorsze miasto pozbędzie się prawie całkowicie wykształconych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Dlaczego jednym się udaje, innym nie? 31.10.11, 09:24 macine123 napisał: > Dlaczego udaje się w Poznaniu, Wrocławiu ? Może dlatego, że tam PiS nie zdobywa większości w wyborach? Odpowiedz Link Zgłoś
michal1401 Re: Dlaczego jednym się udaje, innym nie? 31.10.11, 10:27 co było pierwsze jajko czy kura?? Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Dlaczego jednym się udaje, innym nie? 31.10.11, 17:51 michal1401 napisał: > co było pierwsze jajko czy kura?? Jeżeli nawet jajko, to kura powinna być mądrzejsza. -- / Odpowiedz Link Zgłoś
to_ni Re: Dlaczego jednym się udaje, innym nie? 01.11.11, 00:44 Reportaż mówi źle o Radomiu. A co mówi prezydent Radomia? Wypowiedź dotyczy nowego hasła promocyjnego - "Siła w precyzji", które ma pozytywnie przewartościować wizerunek Radomia. Cytuję: "- Jak będziemy się sami krytykować, to nikt nas nie będzie dobrze postrzegał - zaznaczył. Jego zdaniem inni potrafią już przewartościować swoje myślenie i eksponować zalety miast. A to bardzo ważne, bo konkurencja jest duża - wszyscy walczą o inwestorów, studentów. I to w ich oczach musimy mieć lepszy wizerunek. - Nie mówimy, że Radom jest precyzyjny, ale że chcemy być tak postrzegani - dodał Kosztowniak." Czyli co, promocja miasta oparta jest na wciskaniu kitu!? Taka wypowiedź najwyższych władz miejskich jest naprawdę szkodliwa dla Radomia, a nie dziennikarskie harce. radom.gazeta.pl/radom/1,48201,10549715,Strategia_marki_Radomia__Sami_sie_chwalmy.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak1 A Lucznik takie fajne maszyny do pisania robil 01.11.11, 06:58 I komu to przeszkadzalo? Moglby dalej robic:) Co tam jeszcze sie produkowalo w Radomiu? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Dlaczego jednym się udaje, innym nie? 01.11.11, 09:15 michal1401 napisał: > co było pierwsze jajko czy kura?? Czemu się z tym pytaniem zwracasz do mnie? P.S.: Nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
guzikmaria Re: Dlaczego jednym się udaje, innym nie? 02.11.11, 14:31 Dlaczego udaje się w Poznaniu, Wrocławiu ? > > Może dlatego, że tam PiS nie zdobywa większości w wyborach? A może koloraturo jest odwrotnie- PiS wygrywa, bo jest bezrobocie bieda i wykluczenie społeczne. Młodzi (nasze kolorowe motyle) odleciały na emigrację a starzy mają tylko Kościół i partie populistyczne jakim jest PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Radom leży... 31.10.11, 08:38 Takie są koszty transformacji Polski z kraju przemysłowo-rolniczego w kraj rolniczo-przemysłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 09:53 ten artykuł to żałosna manipulacja Odpowiedz Link Zgłoś
radomianin79 Panie dziennikarki wylały pomyje na Radom! 31.10.11, 10:39 Na zamówienie polityczne? Czy po to by zniszczyć Radom, i Radomian? Ten artykuł przedstawia radomian i miasto Radom w negatywnym świetle! Piszą, że ludzie którzy wyjechali lub którzy szukają pracy nie pzyznają się do Radomia? Dlaczego? Bo takie artykuły jakie napisały te sz m a t y stygmatyzują, zasiewają uprzedzenia, stereotypy o Radomiu i Radomianach, tak więc w Polsce ludzie, pracodawcy, inwestorzy mogą źle kojarzyć Radom! I na tym straci miasto! Tak jak miasto traci na byciu w województwie mazowieckim! Pan Struzik marszałek dzieli niesprawiedliwie dotacje unijne, najwięcej dostają Warszawa i bogata północna część mazowieckiego miasto Płock. Radom dostaje najmniej unijnych pieniędzy! Dlatego nasz region radomski jest najbiedniejszy, brak jest infrastruktury itp. Gdyby stwozyli w naszym mieście filharmonie to już dodatkowe miejsca pracy. Gdyby zmodernizowano linie kolejową nr 8, Wielu Radomian mogłby dojezdzac do pracy do stolicy w normalnych warunkach, pociąg przemieszcza się 2 i pół godziny, miedzy tymi miastami. Moje zdanie jest jedno. Warszawa zasysa do siebie a nigdy od siebie. Przykład? W telewizji publicznej regionalnej tvp info nie ma wzmianek o Radomiu! O Płocku, Ciechanowie, i Warszawie są programy informacyjne, a o Radomiu nie ma! I na tym Radom traci, traci na byciu w mazowieckim, gdzie Warszawa zabiera pieniądze. I Radom straci dużo jesli sie nie obudzi i nie oderwie od mazowieckiego. Radom musi stworzyć województwo wspolnie z Kielcami, radomsko-kieleckie, czy staropolskie, wtedy bedzie się rozwijało. Wtedy pojawią się nowe instytucje, które mają charakter miastotwórczy! Warszawa dziś dyskryminuje Radom! PS. Znam wiele osób, które zamieszkały w Radomiu, osób z Warszawy, Gdańska, Łodzi. To piekne miasto, i dużo się w nim dzieje, gazeta kłamie, a ludzie wypowiadajacy się to zwolennicy jednej opcji politycznej. Tak się składa, że miasto robi akcję promocyjną miasta, mają być spoty pokazy itp, żeby przyciągnąć inwestorów, a komuś zależy, by to zniszczyć, zdegradować miasto, mieszkańców, i szlak trafił, to zaszkodziło naszemu miastu, ten artykuł, i na pewno nie pomoze w przyciągnięciu inwestora! Na dodatek gazeta fakt zrobiła przedruk, opublikowala tez artykul szkalujący Radom i usuwała moje komentarze! dziennikarze Faktu usuwali moje komentarze na temat złodziejstwa Pana Struzika, który wspiera swój kochany Płock, a Radom ma tam gdzie swoje 4 litery. Radom musi się odłączyć od Mazowieckiego, nie ma zrównowazonego rozwoju w Mazowieckim, wiec siły połączyć powinien z Kielcami, jak nam blizej, i bedziemy silniejszym regionem, nie tylko Radom ale i Kielce! Odpowiedz Link Zgłoś
marykow Re: Panie dziennikarki wylały pomyje na Radom! 31.10.11, 19:39 Ale przecież dobrze wiesz, dlaczego brak informacji w TVP INFO warszawskiej. Dariusz Strzelec normalnie pracuje w PUPie;-))) a jeśli chodzi o tematy: zielone światło w stolicy ma na tematy głównie z Policji. Kiedyś zakładaliśmy się z kolegami ile narkotyków, lewego alkoholu będzie z Radomia w materiałach D. Strzelca ;-) Redakcja warszawska w ogóle nie zgłasza zapotrzebowania innych spraw, a sam redaktor nie ma czasu na szukanie tematów fajnych o mieście (i regionie - bo o tym to już w ogóle nie ma) ! Polityka wierszówki rulezzz Odpowiedz Link Zgłoś
michal1401 Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 10:03 Cieszę się że o Radomiu i jego problemach pisze się w prasie ogólnokrajowej, mam nadzieję że dzięki temu zacznie się więcej pisać o ciekawszych aspektach tego miasta, jego historii (za Jagiellonów najważniejsze miasto w kraju, po Krakowie i Wilnie, nie przypadkiem to tu ogłoszono unię negocjowaną w Wilnie 1401, zwaną Wileńsko- Radomską) o unikatowym układzie urbanistycznym gdzie widać rozwój przestrzenny miasta (od wczesnego średniowiecza do XIX rozwoju miasta przemysłowego- każda kolejna dzielnica powstawała obok a nie na wcześniejszych, nie niszcząc ich) Jedynym "ale" to przekłamanie w podawaniu wyników badań socjologicznych, co może sprawiać wrażenie "artykułu pisanego pod tezę" to że 1% jest bardzo zadowolonych z życia w Radomiu nie oznacza że 99% jest bezwzględnie zdołowanych!!!!!!!!!! To zafałszowanie obrazu zarówno badań naukowych jak i obrazu miasta!!! Poza kategorią bardzo zadowolony/a są też: zadowolony, dość zadowolony, dość niezadowolony, niezadowolony, bardzo niezadowolony, Tych ostatnich wbrew przesłaniu artykułu jest niewiele więcej niż bardzo zadowolonych. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 11:12 Trochę przesadziłeś z tym "najważniejszym miastem w kraju" za Jagiellonów. Radom leżał po prostu w dobrym miejscu, na trasie Kraków - Wilno, co jednak nie miało większego wpływu na jego rozwój. Unia wileńsko-radomska (podobnie jak sejm 1505 r.) okazała się nic nie znaczącym epizodem, a Radom dał się wyprzedzić choćby Piotrkowowi, gdzie nie tylko kilkakrotnie zwoływano sejmy, ale w dodatku powołano Trybunał (podobnie jak w Lublinie). W XVI - XVIII w. Radom to tylko stolica niewiele znaczącego powiatu. A powoływanie się na "znaczące" ogłoszenie unii w Radomiu to mniej więcej tak, jakbyś stwierdził, że do najważniejszych miast w Polsce należy Sitkówka-Nowiny, bo przecież na biletach kolejowych piszą "pociąg z Krakowa do Warszawy przez Sitkówkę-Nowiny". Odpowiedz Link Zgłoś
michal1401 Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 14:06 ar.co napisała: > Trochę przesadziłeś z tym "najważniejszym miastem w kraju" za Jagiellonów. Rado > m leżał po prostu w dobrym miejscu, na trasie Kraków - Wilno, co jednak nie mia > ło większego wpływu na jego rozwój. Unia wileńsko-radomska (podobnie jak sejm 1 > 505 r.) okazała się nic nie znaczącym epizodem, a Radom dał się wyprzedzić choć > by Piotrkowowi, gdzie nie tylko kilkakrotnie zwoływano sejmy, ale w dodatku pow > ołano Trybunał (podobnie jak w Lublinie). W XVI - XVIII w. Radom to tylko stoli > ca niewiele znaczącego powiatu. > A powoływanie się na "znaczące" ogłoszenie unii w Radomiu to mniej więcej tak, > jakbyś stwierdził, że do najważniejszych miast w Polsce należy Sitkówka-Nowiny, > bo przecież na biletach kolejowych piszą "pociąg z Krakowa do Warszawy przez S > itkówkę-Nowiny". Nic nie znaczący epizod połączył Polskę i Litwę do rozbiorów, więc to długi epizod. Oczywiście po przeniesieniu stolicy do Warszawy za Zygmunta III Wazy rola Radomia stopniowo słabła, by całkiem już nie podnieść się po potopie szwedzkim. Zamek Królewski w przytoczonym Piotrkowie Trybunalskim powstał za Zygmunta Starego, czyli pod koniec dynastii o której wspominałem (w odróżnieniu od radomskiego postawionego przez Kazimierza Wielkiego) Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 17:01 Radom stracił jakiekolwiek znaczenie w skali państwowej na długo przed "przeniesieniem stolicy" (cudzysłów stąd, że tzw. przeniesienie stolicy nie miało miejsca - jeżeli Zygmunt III cokolwiek przenosił, to tylko swoją siedzibę, a to nie jest równoznaczne ze stolicą; w okresie I RP słowo "stolica" zawsze oznaczało Kraków). Już dla Zygmunta Augusta była to rzadko odwiedzana, prowincjonalna rezydencja, do której można było co najwyżej odesłać kompletnie obrzydłą żonę, ale nie zwoływać tam sejm czy zjazd (już w poł. XVI w. zamek radomski nie bardzo się do tego nadawał). Unia przetrwała do rozbiorów, ale rola Radomia w dziajach unii - nie. Zygmunt Stary to jednak nie całkiem "koniec dynastii"; 24 lata samodzielnych rządów ZA to naprawdę kawał czasu, a to, co się za tych rządów wydarzyło (egzekucja dóbr i praw, sprawa Inflant, wojna z Moskwą, ugoda sandomierska itp) w dużej mierze przesądziło o następnych 200 latach. Radomia w tym wszystkim nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
data1 Radom leży w depresji 31.10.11, 11:11 Sytuacja Radomia była sygnałem buntowaliście się przeciwko władzy komunistycznej to was władza komunistyczna zniszczy. Ta kara Gierka ciągnęła się przez całą wolną Polskę. Obecnie jest inne hasło będziecie głosować na PiS to my was ośmieszymy i zniszczymy. W Polsce takich miast jak Radom jest dziesiątki, a wzięto na tapetę w Gazecie Wyborczej akurat Radom. Ten artykuł ma pogłębiać kompleksy, stygmatyzować. Jest tworzeniem stereotypu. Odpowiedz Link Zgłoś
michnikowszczyzna_to_zgnilizna Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 16:31 Ludzie, którzy tak niepochlebnie wypowiadali się o moim mieście, a na dodatek KŁAMLIWIE, powinni być stąd wywiezieni na taczkach. Artykuł jak cała GW - kłamliwy, tendencyjny, napisany pod z góry ustaloną tezę. Nie ma większych szkodników Radomia od Gazety Wyborczej, ich dziennikarzy i ich przydupasów. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 17:06 Oczywiście, same kłamstwa. Do Radomia przyjeżdżają tysiące bezrobotnych z Warszawy, żeby tu pracować w świetnie rozwijających się firmach, Politechnika Radomska od lat zajmuje pierwsze miejsce w rankingach, tysiące młodych radomian studiuje na świetnych uniwersytetach w Radomiu, do Radomia ściągają intelektualiści i fachowcy z całej Europy, codziennie do późnej nocy trwają w Radomiu imprezy kulturalne, a z miasta w żadnym wypadku nie ubyło w ciągu ostatnich kilkunastu lat jakichś 20 tysięcy mieszkańców. Jeszcze o czymś zapomniałam? Odpowiedz Link Zgłoś
smok_wawerski Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 18:21 Tak, to jedno z najsmutniejszych miejsc w kraju, obok Zagłebia (będzin, Czeladź, Sosnowiec, Dąbrowa G.) W Radomiu sporo dresów to fakt, dla mnie obraz smutku dopełnił kontener na elektrośmieci stojący w "reprezentacyjnym" punkcie miasta, czyli przy pomniku Reymonta. No i w Radomiu jest nieustanne święto komunikacji miejskiej, dlaczego? Bo na codzień jeżdżą tam autobusy, które w wawie wyjeżdżają na miasto tylko podczas święta komunikacji! Na blogu eli wurmana jest notka o smutnych miastach, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
keradus Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 19:11 Gdzie w Radomiu jest pomnik Reymonta bo nie wiem. O autobusy Michalczewskiego co w Warszawie jeżdżą? O to Ci chodziło, bo nie za bardzo zrozumiale się wyrażasz. Odpowiedz Link Zgłoś
keradus Re: Radom leży w depresji 31.10.11, 19:12 ty nie rozróżniać kolorów? ty widzieć tylko czarne albo białe? Ty być nietolerancyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
juzefat0491 Re: Radom leży w depresji 05.11.11, 21:18 Ja mam na to dowody ,proszę sobie przeczytać jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
anta2005 Radom leży w depresji - dane z raportu 31.10.11, 18:30 Porównawcze dane z raportu prof. Janusza Czapińskiego "Diagnoza Społeczna 2011" są następujące - bardzo zadowolonych jest: w Gdyni jest 41%, we Wrocławiu - 22%, w Gdańsku - 20%. w Warszawie - 16%, w Radomiu - !%. www.forumsamorzadowe.pl/index.php?action=aktualnosci&start=aktualnosci&ID=844 Przedstawiony obraz Radomia jest prawdziwy, choć analiza opłakanego stanu po przeszło 20 latach transformacji tego dużego miasta - bardzo słaba. Rozwoju gospodarczego, społecznego, kulturalnego w Radomiu darmo szukać. Marazm, nijakość, bieda, agresja (niedawno sportowcy zatłukli chłopaka pod klubem Politechniki). Osiedla po-PRL-owskie są szpetne architektonicznie. Stary Radom ładny i nie zniszczony przez wojnę, ale zaniedbany, często w nieodwracalnej rozsypce, albo fatalnie odnowiony - przykładowa kostka na deptaku lub wymalowane bijącymi po oczach barwami XIX-wieczne kamienice, albo zabytkowy park. Kto się nie wpasuje w uszwagrowienie albo wegetuje, albo musi wyjechać z Radomia. Odpowiedz Link Zgłoś
keradus Re: Radom leży w depresji - dane z raportu 31.10.11, 19:07 (niedawno sportowcy zatłukli chłopaka pod klubem Politechniki) Jak studiowałem kilkanaście lat temu na polibudzie w Kielcach to tam pod klubem studenckim też zabili chłopaka. I na tej podstawie mam wnioskować, że Kielce to slums, za każdym rogiem czai się morderca? Żenujące analizy. W którym mieście masz piękne osiedla prl-owskie z wielkiej płyty? Skoro państwo polskie opuściło Radom, odcięło mu porównywalne do podobnych miast szanse rozwoju to czemu się dziwić, że tu bieda? Przy ostatniej reformie samorządowej miastom, które utraciły status miasta wojewódzkiego obiecywano, że nic im sięnie zmieni, urzędy pozostaną a miasta dostaną zastrzyk finansowy jako rekompensatę. Mamy się za to winić czy państwo polskie? Kto likwidował państwowe zakłady? Mieszkańcy? Nie można w taki sposób podchodzić do jakiegokolwiek problemu ! Trzeba dokonać całościowej, a nie wybiórczej, analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Radom leży w depresji 31.10.11, 23:20 Zdumiewające, że nikt z rozmówców nie zauważył, że zakłady Łucznik musiały upaść, ponieważ: nikt nie kupuje juz od lat maszyn do pisania - a dominującymi odbiorcami tego produktu były rozmaite instytucje, teraz korzystające z komputerów, zaś kobiety od dawna nie kupują już maszyn do szycia, bo nie ma problemu (jak w PRL-u) z ciuchami nowymi czy używanymi (są lumpexy, a kiedyś panie same robiły przeróbki). Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Radom leży w depresji 01.11.11, 09:38 Nikt już nie pamięta, że w Radomiu była fabryka telefonów, zakłady obuwnicze oraz produkujące sprzęt AGD. Proszę Sobie tylko wyobrazić, że właśnie w Polsce, w Radomiu produkowałoby się telefony marki Nokia ( widziałam ten zakład w Szwecji ) pralki, kuchenki gazowe czy obuwie. -- / Odpowiedz Link Zgłoś
radomianin79 Re: Radom leży w depresji 01.11.11, 00:01 Archiwalne: Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie "Gazety" przez PBS DGA w I turze wyborów prezydenckich ubiegający się o reelekcję kandydat PiS Andrzej Kosztowniak może liczyć na 40 proc. głosów. Drugi w kolejności - Piotr Szprendałowicz z PO mógł liczyć na 11 proc. głosów. Do 230-tys. Radomia zawsze przyklejała się jakaś łatka. Za Edwarda Gierka, gdy w czerwcu 1976 r. protestujący robotnicy spalili Komitet Wojewódzki PZPR, okrzyknięto go "miastem warchołów". Gdy w pierwszych latach III RP padały po kolei wszystkie peerelowskie fabryki z Radoskórem i Łucznikiem na czele, a ludzie masowo tracili pracę, o Radomiu mówiono i pisano"miasto upadłe". W 1996 r. swój dokument o wydarzeniach Czerwca '76 Wojciech Maciejewski zatytułował "Miasto z wyrokiem". Na domiar złego 12 lat temu Radom przestał być miastem wojewódzkim. zaczęły upadać zakłady. PiS po 2005 roku wygrywa w Radomiu wszystkie wybory. W lipcu br. Jarosław Kaczyński pokonał Bronisława Komorowskiego - zdobył prawie 55 proc. głosów. Choć to właśnie student Komorowski jako współpracownik KOR-u przyjeżdżał do Radomia pomagać robotnikom po Czerwcu '76 , a kandydat Kaczyński w Radomiu ciepło wyrażał się o tow. Gierku, który poddał Radom surowym represjom. Dlaczego PiS jest taki mocny w Radomiu? Czy tak dobrze rządził pierwszą kadencję? Zacznijmy od olbrzymiego wzrostu zadłużenia - do ok. 340 mln zł. Prezydent Kosztowniak tłumaczy to inwestycjami, ale tak jest w całej Polsce, która korzysta z pieniędzy UE. To zresztą prawie wyłącznie remonty i przebudowa ulic, nowe drogi poprawiające system komunikacyjny, to rzadkość. Ekipa Kosztowniaka, grupa młodych ludzi, bez dorobku, przyjęła taką strategię: w pierwszej kadencji zadłużamy się, budujemy, co się uda, bo musimy wygrać. Za to w następnych latach z inwestycjami będzie krucho. W projekcie budżetu na inwestycje w przyszłym roku będzie ledwie 110 mln zł. To nawet mniej niż w 2007 r., kiedy wydano 112 mln zł. Skąd więc to w miarę stałe poparcie dla PiS? Po likwidacji województwa i licznych urzędów Radom stracił dużą część i tak skromnych elit. Kolejne roczniki maturzystów jadą na studia, z dyplomami do rodzinnego miasta wracają nieliczni, codziennie do pracy w Warszawie wyrusza ok. 20 tys. radomian. W lipcu - po wyborach prezydenckich - socjolog Maria Gagacka mówiła: - Dominacja PiS to trwała tendencja, która wynika z atrakcyjności programu, który PiS proponuje. To program dla wykluczonych, dla tych, którzy mają gorzej niż inni. Radomianie czują się gorzej, dlatego ta wizja jest dla nich bardziej atrakcyjna. Tkwi w nich przekonanie, że nie jesteśmy sobie w stanie sami poradzić, że Radom potrzebuje pomocy z zewnątrz, takiego mocnego zewnętrznego wsparcia, chociażby rynku pracy i tych wszystkich elementów, które budują infrastrukturę. Mozna to przeczytać tutaj: wyborcza.pl/1,76842,8695258,Dlaczego_PiS_wygrywa_w_Radomiu.html Jak widać, nasze miasto opisywane jest w szarych barwach. Recepta, dlagnoza? ----- W Radomiu zaczęło się coraz gorzej dziać, kiedy miasto straciło status miasta wojewódzkiego. Obiecany wówczas program wyrównywania rozwoju okazał się fiaskiem. Znaczną część administracji zredukowano i wyprowadzono z miasta. Były to uwarunkowania obiektywne, zewnętrzne, ale spowodowały, że Radom bardzo gwałtownie stał się miastem bez perspektyw. Takie przynajmniej były opinie i nastroje radomian. Pamiętamy, jak dużo złego w świadomości nie tylko radomian, ale w ogóle Polaków zrobił artykuł „Radom miasto upadłe”, opublikowany w czerwcu 1999 roku przez jedną z ogólnopolskich gazet. Dziś uważam, że miasto to przeżywa nadal to co najgorsze, jest dyskryminowane przez Warszawę! Radom w blasku czy w cieniu Warszawy, Jest współpraca, czy eksploatacja? Jak stolica wojewodztwa mazowieckiego i Polski nas wykorzystuje? NIesprawiedliwie dzielone dotacje, to jedno. Struzik wspiera swój Płock, Warszawę, a Radom jest na szarym końcu dostaje najmniejsze dotacje. Duże bezrobocie, i opóźnienia w modernizacji linii kolejowej i dróg na ziemi Radomskiej. Miasto ma funkcję powiatu to także szkodzi i tworzy się już tzw sypialnia Warszawy, w sensie negatywnym, tylko markety kino i nic wiecej. Zadnego przemysłu nie próbuje sie przyciągnąć czy odbudowywac. Brak telewizji regionalnej, Kielce mniejsze a mają. Status województwa. To także jest czynnikiem miastotwórczym, przyciągajacym inwestorów. Dominują efekty eksploatacji Radomia przez Warszawę. Radom traci na bliskości stolicy Mazowsza, mazowieckiego i jednocześnie stolicą kraju. Warszawa nie współpracuje z położonym w regionie ośrodkiem peryferyjnym . Wyraźne jest wypłukiwanie z Radomia do Warszawy najwyższej jakości kapitału ludzkiego, a to decyduje o możliwościach rozwoju gospodarczego - społecznego kazdego osrodka. Wraz z migrantami odpływa kapitał finansowy. Rodzice finansujący edukację młodzieży kształcącą się i mieszkającą w Warszawie przenoszą niemałe środki na utrzymanie dzieci, edukacji do Warszawy. Pieniądze nie zostają w Radomiu i nie aktywizują regionu i miasta. Warszawa w Radomiu prowadzi nie tylko drenaż mózgów a także drenaż tak potrzebnego w ośrodkach peryferyjnych w Radomiu kapitału finansowego. Warszawa jako stolica mazowieckiego ,,Nie zauwaza" Radomia, na płaszczyźnie gospodarczej. Brak jakiejkolwiek współpracy miedzy samorządami lokalnymi Warszawy i gmin peryferyjnych jest zjawiskiem niekorzystnym i dezintegrującym dla całego regionu. Radom lezy w cieniu Warszawy. Warszawa nie udziela mu, zadnej znaczącej pomocy, a jej bliskość, obecność w jednym województwie wyraznie zmiejsza jego szanse rozwojowe. Z bliskości Warszawy korzyści czerpie tylko nauka, szkolnictwo. Dla rozwoju Radomia bardzo wazna jest szybka komunikacja, przyblizenie komunikacyjne miedzy Radomiem a Warszawą. Droga e 77 , szybka linia kolejowa, szybkie połączenia mogą zachęcić kapitał zagraniczny takze z Warszawy do inwestowania w naszym miescie . Zatrzymałaby się migracja stała, a wzrosła wahadłowa, ludzie mogliby prcowac w stolicy, uczyc sie, a mieszkali by, i wydawali pieniądze w Radomiu, co jest potrzebne dla wzrostu gospodarczego naszego miasta. Napedzałoby to koniunkturę, zatrzymało wyjazdy na stałe do innych miast. Ludzie nie opuszczaliby na stałe Radomia, zarabiając pieniądze w stolicy, wydawaliby je w Radomiu. Dlatego tak bardzo wazna jest komunikacja kolejowa Radom Warszawa. Na dobry wizerunek Radomia trzeba zapracować działaniem i tak. Odłączyć od Mazowieckiego, gdyż Warszawa zawyza statystyki, i pojawi się problem z dotacjami z Unii. Dobrym pomysłem jest stworzenie utworzenie województwa z Kielcami. Siedziby wojewódzkie Radom i Kielce. Stołeczność to prestiż, to tez telewizja regionalna, wzmocniłoby się takze region swietokrzyski. Promocja i wspieranie radomskie kulturym nauki, szkolnictwa, właściwa promocja i tworzenie nowej tożsamości Radomia, jako miasta rozwoju i sukcesu. bo takie sukcesy nawet małe są siłą napędową. Tworzą obraz miasta z perspektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Re: Radom leży w depresji 01.11.11, 04:43 Miasto Radom z niczym dobrym mi się nie kojarzy mimo iż mam tam dużą część rodziny. Miasto bez przyszłości. Niestety mój kuzyn wyemigrował w Warszawkę bo nie mógł znależć pracy w Radomiu. Trochę szkoda ,bo gość skończył 3-y kierunki studiów. Byt kształtuje świadomość.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
radomianin79 Re: Radom leży w depresji 03.11.11, 08:47 Jedni emigrują, wyjezdzają z tego miasta, ale cudzoziemcy tu mieszkają. Mam przyjaciół Włocha, który związał się z przyjaciółką, Hiszpana, który tu pracuje, uczy, idt idt.Inna moja znajoma związała się z brytyjczykiem, mieszkaja w Radomiu. Mam przyjaciół, którzy porzucili Warszawę i mieszkają w Radomiu. Oni mieszkają tu w Radomiu, pracują, i jakoś żyją. Był wyż demograficzny z lat 70, 80, miasto nie rozwija się tak szybko jak Warszawa, dlatego część ludzi musiała wyjechac, lub chciała wyjechać i już. Warszawiacy rodowici dobrze sytuowani wyjezdzają z Warszawy osiedlają się na mazurach, na białostocczyźnie, lub pod Warszawą, lub Grójec, Warka, Żyrardów lub pięknych zielonych okolicach. W ich miejsce osiedlają się napływowi właśnie z Radomia, Lublina, Kielc. Pracują za marne grosze. Wynajmują mieszkania właśnie od sprytnych warszawiaków za tak wysokie ceny jak z kosmosu, dzieki temu mogą podróżować, lub mieć dom, jesli taki warszawiak ma kilka mieszkań na wynajem, moze pozwolic sobie na mieszkanie na mazurach i zyc z biednych studentów, którzy placą mu za brudne zakaraluchowane mieszkanie! Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Bo rządzi Radomiem PiS 01.11.11, 00:30 ale czy to nie propaganda? Wiele jest takich miast... Odpowiedz Link Zgłoś
lider4 Radom niech wprowadzi własną walutę. 01.11.11, 04:56 Mając własną walutę Radom będzie mógł prowadzić własną politykę gospodarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Radom niech wprowadzi własną walutę. 01.11.11, 10:02 lider4 napisał: > Mając własną walutę Radom będzie mógł prowadzić własną politykę gospodarczą. Ta kpina jest nie na miejscu. Ponad 20 tysięcy Radomiaków codziennie spędza w PKP od 4-5 godzin, często w warunkach urągających ludzkiej godności. W czyim interesie była likwidacja dużych zakładów przemysłowych Radomia? W likwidację Zakładów Metalowych i Radomskiej Wytwórni Telefonów był przecież zaangażowany rząd RP, były obietnice i skończyło się jak zwykle... Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Radom niech wprowadzi własną walutę. 07.11.11, 12:41 Marudzisz, a na wetnie wiesz, że nie PKP was wozi... ATSD: takie cacka, jakie jeżdżą między Warszawą a Radomiem, w Gdańsku przyjęliby z pocałowaniem ręki... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekd38 Radom leży w depresji 01.11.11, 06:32 Kielce kiedys byly sola w oku Radomia . Ale teraz Radom to obraz nedzy i rozpaczy. Brud smrod i ubustwo a Kielce kwitna. Chyba to mentalnosc Radomiakow jest skrzywiona i nic nie potrafia. Dwa razy jezdze do Buska z postojem w Radomiu. Lepiej zeby ten autobus nie zatrzymywal sie w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
radomianin79 Re: Radom leży w depresji 03.11.11, 08:35 Dlatego Kielce powinny dziękować Kwaśniewskiemu, że mają swoje województwo, bo były plany by Kielce i Świętokrzyskie były małopolską. Kielce i ziemie kieleckie były w planach przyłączenia do Krakowa, do Małopolskiego, i gdyby tak się stalo, dziś Kielce miałyby ten sam problem, co Radom, czy Częstochowa, stolica Kraków by wysysała Kielce. Częstochowa jest ssana przez Katowice, chce oderwać się od Katowic, Radom ssany jest przez Warszawe. Więc Kielce rozwijają się dzieki funduszom jakie dostają województwa. Aczkolwiek Kielcom grozi odpływ ludności . Liczba mieszkańców w mieście Kielce będzie spadać na łeb na szyję. Już według statystyk kielczan jest mniej niż 200 tys a w 2035 roku będzie 157 tys, (dane GUS'u) Takie dane demograficzne przemawiają za utworzeniem województwa staropolskiego, ze stolicami w Kielcach i Radomiu. Na tym powinno zależeć Kielcom, dla których odpływ ludności oznacza całkowitą marginalizację miasta, i najmniejszego regionu Świętokrzyskiego. Świętokrzyskie jest najmniejszym województwem jak się spojrzy na mapę Polski, a to też nie pomoga. Może pomóc wspólne połączenie sił i wzajemna wspolpraca. Inaczej rządzący za kilka, kilkanascie lat zadbają o to by, Kielce i malutkie świętokrzyskie przyłączyć do Krakowa, a to spowodowałoby największa marginalizację, jeszcze większy odpływ ludności do Krakowa i odpływ pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
klemenko Re: Radom leży w depresji 03.11.11, 13:31 radomianin79 napisał: > regionu Świętokrzyskiego. Świętokrzyskie jest najmniejszym województwem jak si > ę spojrzy na mapę Polski, a to też nie pomoga. Jak sie spojrzy na mape Polski, to widac, ze najmniejszym województwem jest opolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
jbest Szkoda, że słowem nie wspomniano o głównych 01.11.11, 19:39 twórcach obecnej sytuacji miasta, a mianowicie p. Balcerowiczu, na rozkaz którego prywatyzowano nawet bardzo dochodowe zakłady, oraz p. Buzku, który dokończył jego dzieła i zlikwidował województwo. Do tej parki dołączyć trzeba szereg lokalnych watażków, którzy umieli tylko obiecywać i dbać o własne interesy Odpowiedz Link Zgłoś
radomianin79 Re: Szkoda, że słowem nie wspomniano o głównych 03.11.11, 08:18 Tak, Buzek, Balcerowicz to ludzie odpowiedzialni za taki stan rzeczy, a dziś to ludzie ci, te nazwiska własnie są nazwiskami PO! Odpowiedz Link Zgłoś
lotto_1 Re: Szkoda, że słowem nie wspomniano o winnych 06.11.11, 21:32 Szkoda że nie wspomniano o p. Fałku (wysokiej rangi funkcjonariusz PiS) i p. Wlazło. To oni zniszczyli Radom likwidując zakłady pracy i oddając Radom w ręce matketów. Odpowiedz Link Zgłoś
jbest Który zakład pracy zlikwidował 08.11.11, 21:40 Fałek czy Wlazło? Co ty pajacu bredzisz. Idź się doucz i domyj przy okazji. Może zmądrzejesz Odpowiedz Link Zgłoś
grey_man Radom leży w depresji 03.11.11, 15:21 Smutne, ale wkrótce taki tekst powstanie o Częstochowie... Odpowiedz Link Zgłoś
ampdev Re: Radom leży w depresji 03.11.11, 18:48 A może zamiast pakować pieniądze w takie z góry przegrane wynalazki jak Politechnika Pierdziszewska trzeba się po prostu pogodzić z faktem, że w obecnej rzeczywistości ekonomicznej w tym miejscu Polski nie ma miejsca ani środków aby utrzymało się ponadstutysięczne miasto? Może zamiast pchać kasę w ratowanie tego co nie do uratowania przemyśleć strategię skurczenia miasta tak, żeby nie zamieniło się w polskie Detroit? Może zamiast mrzonek i ambicji, pojechać na korepetycje na przykład do Halle (Salle) w byłym DDR i podpatrzeć jak oni radzą sobie z transformacją z komunistycznego monoprzemysłowego blokowiska w normalne niemieckie miasteczko? Jeśli ktoś myśli, że Radom w tym miejscu na mapie ma szansę na kapitał ludzki inny niż spady po Warszawie, Krakowie, Lublinie czy nawet Kielcach, to niech się wreszcie obudzi. Lepiej mieszkać w zadbanym, kompaktowym, pięćdziesięciotysięcznym miasteczku czy ponurym, przytłaczającym, ponadstutysięcznym blokowisku z ponad 20-procentowym bezrobociem? Odpowiedz Link Zgłoś
michal1401 Re: Radom leży w depresji 05.11.11, 10:13 ampdev napisał: > A może zamiast pakować pieniądze w takie z góry przegrane wynalazki jak Politec > hnika Pierdziszewska trzeba się po prostu pogodzić z faktem, że w obecnej rzecz > ywistości ekonomicznej w tym miejscu Polski nie ma miejsca ani środków aby utrz > ymało się ponadstutysięczne miasto? > > Może zamiast pchać kasę w ratowanie tego co nie do uratowania przemyśleć strate > gię skurczenia miasta tak, żeby nie zamieniło się w polskie Detroit? > > Może zamiast mrzonek i ambicji, pojechać na korepetycje na przykład do Halle (S > alle) w byłym DDR i podpatrzeć jak oni radzą sobie z transformacją z komunistyc > znego monoprzemysłowego blokowiska w normalne niemieckie miasteczko? > > Jeśli ktoś myśli, że Radom w tym miejscu na mapie ma szansę na kapitał ludzki i > nny niż spady po Warszawie, Krakowie, Lublinie czy nawet Kielcach, to niech się > wreszcie obudzi. > > Lepiej mieszkać w zadbanym, kompaktowym, pięćdziesięciotysięcznym miasteczku cz > y ponurym, przytłaczającym, ponadstutysięcznym blokowisku z ponad 20-procentowy > m bezrobociem? Może zamiast pakować literki w tak durne teksty, sam się skurcz ;) Miasto Radom ma potencjał, który niestety jeszcze nie został wykorzystany. Leży na przecięciu tras północ-południe (S7), wschód- zachód (S12- S8 łączyć może idealnie równoleżnikowo Lublin i Wrocław) podobnie trasy kolejowe. Ma lotnisko i przygotowane jest lotnisko cywilne. Jest w miarę blisko Aglomeracji Warszawskiej, jest 14 co do wielkości miastem Polski, największym miastem w promieniu 100km, prawie ćwierć miliona mieszkańców, w promieniu kilkudziesięciu km żyje sporo ponad milion ludzi, więc siłą rzeczy jest to ośrodek centralny dla regionu. Chcąc skurczyć miasto, musisz myśleć o wysiedleniu nie tylko radomian, ale i mieszkańców owego zaplecza. Pojedziesz np do Szydłowca (który jest rekordzistą w Unii Europejskiej jeśli chodzi o stopę bezrobocia) i powiesz mieszkańcom "skurczcie się"?? Przykład NRD jest chybiony, gdyż mieszkańcy uciekali do bogatszych landów zachodnich, więc programy "kurczenia" polegają na "ostatni gasi światło" i "ratujmy co się da" a nie na specjalnym kurczeniu miast. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Radom leży w depresji 07.11.11, 12:48 > Miasto Radom ma potencjał, który niestety jeszcze nie został wykorzystany. Każda wieś pisze tak w swoich dokumentach... > Leży > na przecięciu tras północ-południe (S7), wschód- zachód (S12- S8 łączyć może i > dealnie równoleżnikowo Lublin i Wrocław) podobnie trasy kolejowe. jak coś "łączyć może", to znaczy - że nie łączy. > Ma lotnisko i przygotowane jest lotnisko cywilne. Nikomu do niczego nie potrzebne. Dwa razy większa Bydgoszcz ma problem z utrzymaniem swojego lotniska, topo co ono Radomiowi? > Jest w miarę blisko Aglomeracji Warszawskiej, jest 14 co do wielkości miastem P > olski, największym miastem w promieniu 100km, To samo mogą napisać o sobie Zamość, Suwałki czy Gorzów... > prawie ćwierć miliona mieszkańców > , w promieniu kilkudziesięciu km żyje sporo ponad milion ludzi, Którzy do tego Radomia nie ciążą... > więc siłą rzecz > y jest to ośrodek centralny dla regionu. Chcąc skurczyć miasto, musisz myśleć o > wysiedleniu nie tylko radomian, ale i mieszkańców owego zaplecza. Pojedziesz n > p do Szydłowca (który jest rekordzistą w Unii Europejskiej jeśli chodzi o stopę > bezrobocia) i powiesz mieszkańcom "skurczcie się"?? Miasta się wyludniają. Nie widzisz tego? > Przykład NRD jest chybiony, gdyż mieszkańcy uciekali do bogatszych landów zacho > dnich, A gdzie uciekli radomianie? Do bogatszej Warszawy. Porównanie jak najbardziej na miejscu. > więc programy "kurczenia" polegają na "ostatni gasi światło" i "ratujmy > co się da" a nie na specjalnym kurczeniu miast. Mylisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
madalen86 Radom leży w depresji 03.11.11, 19:44 Ktoś sobie założył, że napisze o Radomiu jako mieście beznadziejnym z nieszczęśliwymi mieszkańcami, którzy są znudzeni i najchętniej wyjechaliby stąd do Warszawy oczywiście.... A wcale tak nie jest!! Po pierwsze,jeśli ktoś tylko chce, to może ciekawie spędzić czas,tylko trzeba się zainteresować, a nie czekać z założonymi rękami. I wcale nie trzeba jeździć do Warszawy! W muzeum jest wiele interesujących wystaw, W "Elektrowni" wystawy, maratony filmowe (latem "pod chmurką"),są koncerty w Szkole Muzycznej, kina też mają ciekawą ofertę, Radomska Orkiestra Kameralna, Amfiteatr,Teatr, Biblioteka, ciągle coś się dzieje! Panie zapomniały o Muzeum Wsi Radomskiej, które ciągle organizuje ciekawe wystawy, zajęcia czy festyny! Poza tym jest tu wiele restauracji i klubów, otwartych nie tylko dla młodych! Teatralna, Pivovaria, Parkowa, Panie Panowie, to są miejsca, gdzie przychodzą ludzie po 60 i nie budzą oni niczyjego zdziwienia...Do klubu Mojito przychodzą ludzie po 50 i świetnie się bawią! Poza tym Radom jest ładnym miastem i ciągle się rozwija, a autorki artykułu specjalnie dodały zdjęcia brzydkich miejsc, żeby tylko potwierdzić swoje wysnute z palca tezy! W każdym mieście są brzydkie dzielnice, czy odstraszające miejsca! Dlaczego pokazały Panie tylko te brzydkie?? Zresztą kto mieszka w Radomiu wie,że tak źle nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
juzefat0491 Radom leży w depresji 05.11.11, 21:12 Radom to bardzo smutne i niebezpieczne miasto ,nigdy już tam nie pojadę.. Trzy lata temu zostałam napadnięta w autobusie miejskim przez chuliganów. Jechałam z osiedla ustronie na cmentarz ,chuligan wpadł tylimi drzwiami chciał mi wyrwać łańcuszek,nie udało mu sie ,zostałam strasznie poturbowana,pogotowie szpital, rozcięta głowa straszne siniaki na twarzy,operacja ,itp.A co gorsze nikt z pasażerów mi nie pomógł.Kierowca powinien na przystanku obserwować lusterko ,gdyby szybko zareagował i zamknął drzwi to chuligana by złapali. Po kilkunastu dniach dostałam powiadomienie ,ze sprawę umorzono ,chuligana nie złapali.To było dla mnie straszne i zarazem śmieszne ,dlaczego? policja pytała mnie ile jest wart ten łańcuszek.... Odpowiedz Link Zgłoś
michal1401 Re: Radom leży w depresji 06.11.11, 09:45 juzefat0491 napisał: > Radom to bardzo smutne i niebezpieczne miasto ,nigdy już tam nie pojadę.. Trzy > lata temu zostałam napadnięta(...) Warszawa to bardzo niebezpieczne miasto, kilka lat temu zostałem napadnięty w tramwaju (na pętli końcowej) przez 2 wielkich drabów którzy mnie obezwładnili i okradli. Ale mieszkam w tym mieście od lat i nie powoduje to traumy. Podobne zdarzenie miało miejsce we Wrocławiu koło dworca Głównego (acz było ich nieco więcej). Przestępczość ma miejsce w Radomiu, w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie, nie ma co generalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
juzefat0491 Re: Radom leży w depresji 06.11.11, 10:06 To może zdażyć się wszędzie .Miałam straszny żal do do ludzi ,że nikt minie pomógł ,dopiero jak odbiłam się od ruty przy wyjściu i bryznęła krew ludzie zareagowali.Potworna znieczulica.Radom będzie dla mnie miastem złych wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Trzeba się było podzielić województwem z Kielcami 06.11.11, 19:48 Jak Toruń z Bydgoszczą czy Gorzów z Zieloną Górą. Ciekawe jacy to wasi geniusze wymyślili, że lepiej być powiacikiem na ahistorycznym dla Radomia Mazowszu. Przecież wiadomo było, że reformę powiatową robi się, żeby udupić kilkadziesiąt większych i średnich miast i sięgnąć po kasę związanych z nimi regionów. Wyszliście na wyjątkowych frajerów Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Trzeba się było podzielić województwem z Kiel 07.11.11, 12:50 ukos napisał: > Jak Toruń z Bydgoszczą czy Gorzów z Zieloną Górą. Ciekawe jacy to wasi geniusze > wymyślili, że lepiej być powiacikiem na ahistorycznym dla Radomia Mazowszu. Pr > zecież wiadomo było, że reformę powiatową robi się, żeby udupić kilkadziesiąt w > iększych i średnich miast i sięgnąć po kasę związanych z nimi regionów. Wyszliś > cie na wyjątkowych frajerów Sami tego chcieli! "Byle nie pod Kielce, byle nie pod Kielce..." Odpowiedz Link Zgłoś
jan.bar Radom leży w depresji 06.11.11, 20:15 szkoda ze nie utworzono województwa radomsko-kieleckiego Odpowiedz Link Zgłoś
elninio5 Głos z Kielc w sprawie wspólnego województwa 06.11.11, 20:15 Ja jako Kielczanin nie chciałbym by utworzono wspólne województwo Staropolskie obejmujące Kielce i Radom. To pomysł komucha - prof. Kika z Kielc ale on chyba w tym poglądzie jest osamotniony, bo większość osób tak z Kielc, jak i z Radomia nie podchodzi do tego entuzjastycznie. Już to kiedyś było i się nie sprawdziło a dwa razy nie wchodzi się do tej samej rzeki. Odżyłyby znowu animozje między tymi miastami. Poza tym te miasta różnią się między sobą mentalnością. W Kielcach wygrywa PO - miasto rozwija się a w Radomiu PIS - stagnacja. Takie połączenie byłoby dla Kielc niekorzystne gdyż duża część urzędów przeniesiona by była do Radomia co zwiększyłoby bezrobocie w Kielcach. Poza tym województwo świętokrzyskie nie jest zbyt bogate a gdyby przejęło jeszcze dodatkowych radomskich bezrobotnych, to mam obawy, że zostałoby najuboższym w Polsce. Teraz w porównaniu z innymi województwami ściany wschodniej świętokrzyskie plasuje się w rankingach w środku. Jak by się połączyła kielecka bieda z radomską nędzą to powstałaby przysłowiowa nędza galicyjska (choć to inny region). Łączeniu z Radomiem mówimy stanowcze nie.Niech Radom wybierze sobie swoją drogę. Wolelibyśmy się już połączyć z Częstochową. Połączony potencjał przemysłowy tych dwóch województw byłby całkiem spory. I małe sprostowanie - świętokrzyskie nie jest najmniejszym województwem w Polsce ale opolskie. Z Kielc jest duża migracja gdyż leży pośrodku wielkich aglomeracji, ale największa jest do gmin ościennych. Każdy mając do wyboru mieszkanie w blokowisku, wolałby zbudować w górach, niedaleko Kielc dom, z pięknym widokiem i spokojem. Bardzo dużo jest budownictwa jednorodzinnego koło Kielc.Nawet deweloperzy tam budują bloki Odpowiedz Link Zgłoś
lled Re: Radom leży w depresji 06.11.11, 20:25 dlugpubliczny napisał: > Radom to miasto olimpijskie - wszyscy chodzą w dresach. hahahahhaha oplulem monitor czytajac ten komentarz :) Odpowiedz Link Zgłoś