boznik1 Gdy myślę "naród" 10.11.11, 13:06 Nacjonalisci? niech maszeruja jak lubia, ja nie bede im ustalal form wyrazania tegoz ichniego patriotyzmu, ale od mojego patriotyzmu niech sie odwala. Gdyby jednak chcieli fizycznie sie przywalac, licze na paly i zimna wode policji panstwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
g-ww Gdy myślę "naród" 10.11.11, 14:24 Pani uczona o wszystkim wie i pisze.Agdzie refleksja głębsza izmuszająca do dyskusji a nie bełkotu TAK do dyskusji ;narodu jest coraz mniej a więcej obywateli globu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Polityczna poprawnosc pani srody... 10.11.11, 14:41 pani "filozof" sroda niczego nowego nie wymyslila , a powtarza bajer , ktorym nam przemywaja mozgi od wielu lat. -Coz ;-ale pani sroda wchodzi w trend michnikowszczyzny..."tylko my jestesmy cacy - kto nie z nami -ten faszonazinacjoantysemirasiskrajny prawicowiec".-Kiedys to nazywano kosmopolizmem , potem internacjonalizmem. -Znamiennym jest ,jednak , to ,ze piewcy tych "humanitarnych" idei nie stosuja ich w swej naturalnej ojczyznie ;-wprost przeciwnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
paul_kemp Kiedyś ZOMO, dzisiaj Antifa i Środa 10.11.11, 14:59 Czyli terroryści i ci, którzy ich wspierają. Odpowiedz Link Zgłoś
superkorektor I znowu literówka... 10.11.11, 16:02 Zamiast "moja dumna z tego faktu" powinno być oczywiście "moja duma z tego faktu". Znowu korektor zaspał? Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Piłsudski nie znosił endeków, 10.11.11, 16:38 czy to znaczy, że był "lewakiem"? Takich bowiem jedynie epitetów używa to dziwaczne towarzystwo prezentujące na tym forum swoje głębokie przywiązanie do słowa "naród". Każdy, kto mówi o narodzie normalnie, a nie na kolanach, jest - "lewakiem"! "Myśl Narodowa", przedwojenne pismo endecji, zachwycało się przecież jawnie faszyzmem. Przykład? Proszę bardzo, nr 18/1938, recenzja świeżo wydanej książki A.Zischki, "Italia dzisiejsza": "Po przeczytaniu tej książki każdemu nieuprzedzonemu, jasnem się stanie - jak wielkiego dzieła dokonał faszyzm we Włoszech, w ciągu, piętnastoletnich już, swoich rządów, na jak wysoki poziom podniósł twórczość zbiorową narodu, i jak ogromną możliwość dalszego rozwoju oraz potęgi otworzył przed nim". Dalej podobne bzdety o potędze faszystowskich Włoch, bez żenady! Odżegnujecie się panowie endecy od tej spuścizny, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
helguera Gdy myśle Środa to przychodzi mi na myśl 10.11.11, 18:24 słowo homofobia.Czyli cos calkiem odwrotnego niz pisze p.etyk że---''....są równiez ci co mysla innaczej.W programie lisa temu co myśli innaczej Środa stale przeszkadzala ,przeszkadzala po chamsku,tam odslonila swój stosunek do myslacych innaczej najbardziejG.dy myśle Środa to widze kogos kto zionie nienawiscia do Kosciola,do koscioła do ktorego nalezą mln.ludzi.Najlepszy jej tekst w temacie kosciół to bylo pytanie --co tak dobrego naprawde zrobil Kosciół.Środa pisze że co to jest narod dowiemy sie z ust nacjonalistow.Byłoby to tak samo szkodliwe jak dowiadywanie sie o tym z jej ust.Środa zapomniala ze w marszu pojdzie setki szlachetnych,zasluzonych Polaków i to od nich młodzież powinna dowiedziec się co to naród.Oczywiscie pierwsi powinni być rodzice,ale rodzina przez organizacje feministyczne[lewicowe]stale jest oslabiana,zzas Środa widzi zagrozenie jakie rodzina stwarza społeczenstwu obywatelskiemu.Większej durnoty nie slyszalem.Jak rodzina slaba to najlepiej patriotyzmu uczyc się z mediow,a jako ze media w coraz wiekszej ilosci sxą lewackie to mozemy być pewni ze mlodzi zostana wlasciwie wyedukowani. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan.w.pl Gdy myślę "naród" 10.11.11, 19:35 Szanowna Pani, Pani rozwazania pomijaja wartości, ktore pojecie 'naród' moze budować. Pozwole sobie przytoczyc przyklad Francji. Tam doszlo do tego, ze mowia nie tylko o narodzie, bo to im sie wydaje zbyt waskie, lecz o 'cywilizacji francuskiej', ktora jak się zdaje nigdy nie zamierzala byc kolorowa i otwarta na inne wartosci, bo Francuzom na tym nie specjalnie zależało. Intelektualnie szli w kierunku zdominowania innych. Wyszli na tym calkiem niezle, bo mimo ich dalece niejednoznacznej postawy w czasie II wojny swiatowej, dzis sa jednym z dwoch najwazniejszych filarow UE. Jezeli ludzie pamietajacy o 11 listopada sa nacjonalistami, to nacjonalistami sa także Amerykanie, ktorzy nie tylko pamietaja o swoim swiecie Konstytucji, ale jak sluchaja swojego hymnu, to przykladaja reke do serca. To jest zapewne objaw skrajnego nacjonalizmu, idąc oczywiscie Pani tokiem myslenia. Kojarzenie swieta 11 listopada z nacjonalizmem jest zdecydowanie naduzyciem, poniewaz nacjonalizm, z definicji, sprowadza sie do deprecjacji innych narodów, narodowosci, gdy tymczasem w tym przypadku chodzi o pamięć odzyskania NIEPODLEGŁOŚCI. Łączę wyrazy szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan.w.pl Gdy myślę "naród" 10.11.11, 19:51 Szanowna Pani, w uzupełnieniu: czy 4 lipca (Deklaracja Niepodległosci) w USA jest swietem nacjonalistów? Łączę wyrazy szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
polganebydlolzeiszczekanapis czerwone bydło "naród" jast POnadnarodowe? 11.11.11, 19:03 Stalinizm- stalinowcy Wszystko co przyszło do nas ze wschodu, było złe i z gruntu niemoralne.Cała stalinowsko-leninowska ideologia , siłą wlewana w Polskie społeczeństwo, była trucizną. Pokoleń trzeba by wyplenić nabyte nawyki. Wstrętną bolszewicką niesprawiedliwość społeczną, pozorne tylko zrównanie klas i trujący antyklerykalizm. Wyrosło społeczeństwo roszczeniowe, leniwe i zdegenerowane.Alkoholizm i swoboda obyczajowa, to były wizytówki sowietu. Stały się polską normą!. Sam Michnik wreszcie, okrzyknięty rewolucjonistą i demokratą. Co on wyniósł z domu?... Ojciec nacjonalista ukraiński,polakożerca i wróg publicznego ładu. Brat, stalinowski oprawca sądowy,mający ręce splamione polską AK-owską krwią. Matka wreszcie, stalinistka i miłośniczka dyktatury. Na jakiegoż demokratę i Polaka mógł wyrosnąć w takim domu?... Do dziś z szacunkiem i miłością,mówi o przyjaźni z Kiszczakiem i Jaruzelskim.Szanuje oprawców polskiej demokracji, mocodawców mordów, na Popiełuszce i Suchowolcu. Na wielu innych!. Jego zaś ostatnie wypowiedzi świadczą nie tyle o patriotyzmie, co kosmopolityzmie. Kompletnie brak tu miejsca na miłość do kraju, który dał mu dom i przystań. Wracając do jego internowania, to była to wyłącznie UB-owska przykrywka, tak jak w przypadku Wałęsy. Po to, by dalej mogli rozbijać ruch Solidarności, ubrani w maski męczenników reżymu. Pomyślcie sami, własną głową, jaki to jest autorytet!.. Odpowiedz Link Zgłoś
wieza_babel1 Przykład lewicowej "otwartości" zza Odry: 11.11.11, 20:26 "Niemieccy bojówkarze, którzy jak informowała "Rzeczpospolita", szykowali się by wziąć udział w organizowanej przez polskie środowiska lewicowe i anarchistyczne blokadzie Marszu Niepodległości, do Warszawy przyjechali ośmioma autokarami. Ubrani na czarno i uzbrojeni w pałki najpierw zaatakowali członków grupy rekonstrukcji historycznej, przebranych za wojska napoleońskie. Według naocznych świadków "antyfaszyści" wzięli ich za narodowców. Lewaccy bojówkarze rozbici przez policję zabarykadowali się w siedzibie "Nowy Wspaniały Swiat" należącej do środowiska Krytyki Politycznej./www.rp.pl/ Towarzyszce Środzie gratulujemy sprzymierzeńców! Odpowiedz Link Zgłoś