tuskopalikot Druga strona barykady 11.11.11, 10:54 Mechanizmy wewnątrz Unii Europejskiej a Gaz Odpowiedz Link Zgłoś
chris_yyz Dziwi mnie taka sprawa 11.11.11, 10:57 W artykule widzimy nastepujacy postulat: "Pod szczególnym nadzorem prawa ma się znaleźć Matka Boża, Jezus Chrystus..." Zastanawia mnie czy ci tak mocni katoliccy bogowie musza sie znalezc "pod szczegolnym nadzorem prawa"? Czy to oznacza, ze sami nie sa w stanie sobie poradzic? Jesli tak to co z nich za bogowie? A tak powaznie to moim zdaniem KAZDA religia jest zla. Najlepszy jest ateizm. Nikt mi tez nie wmowi, ze to religia powoduje ze czlowiek jest dobry. Ja np. nie wyznaje zadnej religii a wychowanie wynioslem z domu. I do bycia dobrym, normalnym czlowiekiem ZADEN bog nie jest mi potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
starypryk79 Równie kolorowo, co na Kolorowej Niepodległej ;-) 11.11.11, 10:59 No proszę, okazuje się, że wśród uczestników Marszu Niepodległości panuje całkiem spory pluralizm i różnorodność - wbrew kreowanemu przez GW obrazowi równo maszerujących brunatnych zastępów ;-) A na poważnie - bardzo mi się ten tekst podobał. Dziennikarz potrafił się wznieść ponad zapatrywania i linię ideologiczną własnej gazety i opisać "przeciwników" bez złośliwości, poniżania, czy ośmieszania. Po prostu dobry, nie-stronniczy reportaż. Rzecz w Gazecie od wielu lat niemal niespotykana. Tyle ogólnych uwag i jedna szczegółowa: Pomóżmy im, proszę bardzo. Ale zaraz brać do domu? Jeśli żebrak poprosi pana o jałmużnę, to da mu pan 5 złotych. I dobrze. Ale czy powie mu pan: "Chodź, zamieszkaj u mnie"? A co by zrobił w tej sytuacji Jezus Chrystus? :-) Z tego Pana taki chrześcijanin, jak z koziej d... trąba. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Równie kolorowo, co na Kolorowej Niepodległej 05.04.13, 15:03 Paradoksik taki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Druga strona barykady 11.11.11, 11:03 najśmieszniejsze że najbardziej krytykujący żydzi są jeszcze bardziej nacjonalistami niż Polacy ale oni wiadomo rasa panów mogą Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Druga strona barykady 11.11.11, 11:05 a swoich ortodoksów szanuja i płacą im za to że są Odpowiedz Link Zgłoś
neko_gd W prawo patrz - druga strona barykady 11.11.11, 11:05 Nie powiem ,masa uproszczen i myślenie raczej zachowawcze. Ale czy mocno pomylił się Pan mówiący o emigracji ,że głównie to efekt wyrzutów sumienia po kolonializmie ? Wcale się nie pomylił .Trohe na tej samej zasadzie My dziś podchodzimy do Ukraińców i Biłorusinów chcych mieszkać w Polsce . Co ciekawe GW poraz pierwszy o wiele bardziej w korzystnym świetle pokazała prawą strone . A cytat " że jeśli wygra Palikot - to trudno" fajnie pokazał ,że wśrów rozmówców z "prawicy"nie było aż takie zacietrzewienia jak u lewicowców. Odpowiedz Link Zgłoś
sikiem_prostym Czytam to forum, 11.11.11, 11:07 tylu mądrych ludzi się wypowiada. Polska ma potencjał, dlaczego zatem rządzą nami intelektualne gnioty? Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Czytam to forum, 11.11.11, 11:19 Bo kto ma rozum i sumienie, nie pcha sie do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 Może dlatego że... 11.11.11, 11:23 głosowała głównie czołówka intelektualna wychowana na ideach głoszonych przez forum gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
isault manipulacyjne podejście 11.11.11, 11:09 W artykule o "lewej" stronie barykady, w spokojny, kulturalny sposób wypowiadali się ludzie nieprzynależący do żadnej organizacji, posiadajacy rodziny (jak było podkreślone), m. in. nauczyciel renomowanego liceum, właściciel wydawnictwa (?). W artykule o "prawej" stronie wypowiadaja sie członkowie organizacji maksymalnie skrajnych, wyznający ideologie z którymi może identyfikować się promil społeczeństwa, wypowiedzi są przedstawione dość bełkotliwie, bez mysli przewodniej, na zasadzie wywiadu doraźnego. Przykład grubymi nićmi szytej manipulacji dziennikarskiej. Niestety jeśli GW na czyms zależy, to tak jak Nasz Dziennik wyrzuca do kosza przyzwoitość i rzetelność dziennikarską. Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: manipulacyjne podejście 11.11.11, 11:40 No bez zartow, w koncu to wyborcza. Czego sie spodziewasz ? Ze porozmawiaja z radykalnymi lewicowymi bandziorami albo ze napisza w miare obiektywny tekst? Odpowiedz Link Zgłoś
lukki69 Druga strona barykady 11.11.11, 11:14 zeby byc dumnym ze sie jest polakiem trzeba zapracowac w swoim pokoleniu a nie tradycyjnie romantycznie roztrzasac czyny przodków...bo tak naprawde od czasów dynastycznych nie mamy sie czym chwalic..:( bród,smród i ciągłe lanie od sasiadów.katolicka polska nie byłaby zła...prawdziwy wierzacy nie zabija,nie kradnie,nie codzołozy,nie kłamie......czyli nie ma obaw..Polska katolicka pozostanie tylko w moherowych fantazjach bo niestety 2/3 zdeklarowanych katolików to hipokryci. Odpowiedz Link Zgłoś
sushi2010 Druga strona barykady 11.11.11, 11:14 Nizle maja zryte glowki, chlopaki wioskowe. Najbardziej mi sie podobal tekst, ze mozna ukochanej dac kwiatka w jakies slowianskie swieto. Od razu widac, ze to taki typ, co to zonie pojedyncze smutne tulipanki przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-skrajniak Wolność do wyrażania poglądów wg Wybiórczej :/ 11.11.11, 11:15 fajnie że przy tym artykule mamy forum... szkoda że tu: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10620329,Dzisiejsze_Swieto_Niepodleglosci_nie_dla_idiotow.html i tu: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10622862,Ekstremisci_z_Europy_jada_do_Wroclawia_na_marsz_NOP_u.html już nie... taka własnie jest "wolność wypowiedzi" wg "głosu tel-avivu" - wolno głosić tylko jedynie słuszne poglądy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sittingbull1 to zobacz jaka jest wolnosc na Naszym Dzienniku 11.11.11, 11:31 sprobuj skrytykowac cokolwiek zwiazanego z kosciolem, PIS, albo radiem Rydzyka. Jak ci nie wykasuja posta stawiam litra. No chyba, ze uwarzasz, Kali, ze im wolno a GW juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
twoje.sumienie.1 Jedno pocieszające... 11.11.11, 11:21 że spadkobierców po nieboszczce KPP tam niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
kauarawaaa Druga strona barykady 11.11.11, 11:23 Dlaczego naiwne działania urupowań nawiedzonych osób ze słowa "patriotyzm" czynia jedynie karykaturalną jego wersję? Dlaczego przez ich skrzywienia rymuje sie nazbyt często ze słowem "idiotyzm"? Baz obrazy rodacy, ale tak mi to wygląda. Czy każdy czlowiek w tym kraju musi machać flaga przy każdej możliwej okazji, zazwyczaj odgórnie mu narzuconej? Czy każdy obywatel tego kraju musi wstawac ze słowami "Roty" na ustach, a kłaść się spać z "Pierwszą brygadą"? Sami wypaczacie pojęcia patriotyzmu, wręcz sobie tym pojęciem kluczę gębę wycieracie, obrzydzając go reszcie. Myślę po polsku, mówię po polsku, pracuje w Polsce, płacę podatki państwu polskiemu. Czego jeszcze nawiedzeni ode mnie chcecie? Bym na każde wasze nawiedzone życzenie wypowiadał wojnę każdemu możliwemu krajowi, ktory przyprawia was przez wasze kompleksy o frustrację? Dziękuję,ale taka wersja patriotyzmu mi nie pasuje. Ponure święto, kolejna żałobnica, w niefortunnie obranym czasie. Czy naprawdę wierzycie, iż uda się wam z tego uczynić amerykański (któryś tam) lipca, taki barwny, wesoły piknik dla ludzi, a nie nudny kościelno państwowy seans, na ktory sami oficjele z przymusu chadzają, a normalny człowiek zamyka drzwi swojego domu? Bez obrazy ale ja tak ten dzień odbieram, w dużej mierze nie ze swojej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
p1rat Szacun dla flagi 11.11.11, 11:26 www.youtube.com/watch?v=VEx32OjFKAk po obejrzeniu warto się jednak zastanowić kim są ludzie, którzy mówią nam o patriotyźmie, próbują narzucić swój sposób myślenia i postrzegania otaczającej rzeczywistości kiedy tak naprawdę niewiele mają nam do zaoferowania bo są prymitywni. zastanówcie się czasem czym w ogóle jest patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
malinetta Druga strona barykady 11.11.11, 11:29 Boszszsze.... Skąd się biorą tacy ludzie? Na szczęście to margines, który nie ma żadnego znaczenia, a święto 11 listopada jest dla nich jedyną okazją, aby głośno pokrzyczeć i dostać się do mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
mirarob Druga strona barykady 11.11.11, 11:33 nie MUSI, każdy ma prawo do wlasnych przekonań, a ten pan nikogo do niczego nie ma prawa zmuszać! Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Druga strona barykady 11.11.11, 11:37 Tak jak na tym marszu, tak i na forum - tysiace kibicow i dziwnych pokreconych ludzi probuje wymusic na kims swoje pokrecone ideologie. Ja mam w dÜ wasze "musi byc" i "powinno byc" - ja WYMAGAM od swojego kraju zeby mnie chronil, gwarantowal ludzka emeryture i reagowal na przejsciowe sytuacje ciezkie dla gospodarki (VIDE - gigantyczne ceny paliw, w ktorych polowa to procentowa akcyza, ktora mozna zmniejszyc powodujac wzrost sprzedazy...). Nasz "kraj" nie robi niczego poza produkcja bajek o wspolnej europie, wmawianiem ze likwidacja OFE i podnoszenie podatkow to dla dobra calego narodu i tysiacem innych platnych i mega-przeplaconych inwestycji. Za to ma w dü edukacje, sluzbe zdrowia i nasze przyszle emerytury - za to podniesienie podatkow to kwestia szybkiej rozmowy miedzy kilkoma aroganckimi burakami. Jezeli ktos placze na widok bialo-czerwonych albo zoltych flag to jest zwyklym dziwakiem i tyle. Normalny czlowiek nie ma czasu na takie sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Druga strona barykady 11.11.11, 11:37 A jak ktoś jest ewangelikiem, to już nie może być Polakiem? Co za brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
liztooney Druga strona barykady 11.11.11, 11:38 "Katolicyzm to kwintesencja polskości" większych bzdur już dawno nie slyszałam choć cyrk w tym kraju odbywa sie co dzień..... Właśnie m.in ten "katolicyzm" objawił się na pierwszym posiedzeniu Sejmu, gdzie rządzący prowincjusze wyśmiali osobę która w ich prymitywnym rozumieniu rózni się od nich samych! Ta polska "kwintesencja" czyta Biblię, chodzi na msze i nie wie że wobec Boga wszyscy ludzie są równi a narodowy bohater JPII nieustannie mówil o tolerancji i szacunku do drugiego czlowieka.... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Druga strona barykady 11.11.11, 11:40 Teza, że "rdzenni Polacy" to Słowianie jest palcem na wodzie pisana. Samo słowo "Słowianie" łacińskie slavus jest przekształconym słowem "sclavus" - niewolnik. Widzimy to i w dzisiejszym angielskim: Slav (Słowianin) i slave (niewolnik). W okresie schyłkowym Cesarstwa Rzymskiego tereny dzisiejszej Polski (nie licząc ziem na północny wschód od Wisły, przeważnie niezamieszkałych w owym czasie) zajmowali germańscy Wandalowie. O ile inne germańskie ludy, zamieszkałe na północ i na zachód od nich wyprawiali się zbójecko na ziemie Cesarstwa (Wikingowie), to oni "pod bokiem" mieli na wschodzie w dolinie Prypeci ludy dużo prymitywniejsze od Germanów, akurat materiał na NIEWOLNIKÓW. Podobnie jak Anglicy, czy Portugalczycy w Afryce, tak Wandalowie na terenach dzisiejszej Białorusi i północnej Ukrainy łowili niewolników. Część dostarczali i sprzedawali Rzymianom, część zatrudniali u siebie. Co ładniejsze dziewczyny brali jako nałożnice. Mieszane potomstwo, dwujęzyczne pełniło funkcje zarządców nad "Słowiańskimi" "slawiuszami". I tak to funkcjonowało przez parę stuleci, do momentu zawalenia się Cesarstwa. Większość wandalskich mężczyzn zdecydowała się wyruszyć na Zachód, by się jakoś na tym obłowić. Pozostali starcy, część żon, mieszane potomstwo no i NIEWOLNICY pracujący na roli. Nie wiadomo na pewno, czy wyruszający na wyprawę mieli zamiar wrócić z łupami (prawdopodobne), czy nie, ale sukcesy polegające na zdobyciu np. (W)ANDALuzji, potem chyba Sycylii spowodowały, że powrót nie nastąpił. Z punktu widzenia zachodnich sąsiadów nie dostrzegano wielkich zmian w tym co na Wschód od nich. Istnieje dokument z Xwieku, przechowywany w Akwizgranie, w którym Cesarz Rzymski Narodu Niemieckiego używa określenia "Mieszko, dux Vandalorum" - czyli Mieszko, książe Wandalów. Jest jasne, że późniejsza szlachta polska to potomkowie, co najmniej mieszani, Wandalów, zaś "czyści Słowianie" to późniejsi pańszczyźniani chłopi. Wszystko co wartościowe w historii naszego Państwa stworzyli nie-Słowianie. Zarówno Germanie pierwotni, ci z czasów przed-Mieszkowych, jak i późniejsi kolonizatorzy zakładający niemal wszystkie miasta w Polsce poczynając od XII wieku, Żydzi, lub półżydzi (Mickiewicz, Skłodowska) tworzący wraz z Niemcami (bez Słowiańskiego udziału) klasę średnią przez wiele stuleci (ot, chociażby Kopernik, Wit Stwosz), ruscy bojarowie (potomkowie Waregów) czy książęta (Wiśniowiecki, Radziwiłł, Czartoryski, późniejsi Piłsudski czy Miłosz), Ormianie, zgermanizowani Czesi (np. Matejko), włoscy malarze i architekci. Polskość polega chyba na tym, że wszyscy ci przybysze i kontrybutorzy do cywilizacji przyjęli (i doskonalili!!! Pierwszy słownik Linde, piękne wiersze Tuwim, Brzechwa, pierwszy Elementarz Falski (Żyd)) język słowiańskich niewolników. Stało się to za sprawą owych MIESZANYCH Wandalsko - Polskich, dwujęzycznych potomków, którzy NAGLE z półelity, stali się jedyną elitą po exodusie Wandalskich mężczyzn. Z dnia na dzień przestali używać języka niemieckiego, pozostając przy języku w jakim rządzili swoimi poddanymi. Krótko mówiąc mamy język słowiański i mnóstwo słowiańskich słabości. Prawie wszystko z czego (od biedy) możemy być dumni wnieśli do naszego społeczeństwa (w tym dużo GENÓW) Germańscy Wandalowie i późniejsi PRZYBYSZE. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Szczęśliwy kraj, Polska 11.11.11, 16:51 Centralne problemy Polski to: 1) kto w którą stronę pójdzie w pochodzie; 2) jak śmiesznę są wypowiedzi posła - geja; 3) co będzie wisiało nad wejściem do Sejmu; 4) kim byli rodzice dziennikarki, a kim są dzieci posłanki. Każdy kraj w Europie może pozazdrościć nam naszych problemów. Oni tam mają inne sprawy, zupełnie dla nas nieistotne: edukacja, inflacja, stagnacja, komunikacja, inne ...acje. Odpowiedz Link Zgłoś
irnik Druga strona barykady 26.11.11, 20:27 W związku z pojawieniem się kłamliwego i oszczerczego pod moim adresem artykułu „Druga strona barykady” , w ogólnopolskim wydaniu Waszej gazety z dnia 10-11 listopada 2011 r.żądam sprostowania. Gdy Pan Marcin Kowalski zadzwonił do mnie z prośbą o wywiad powiedział, iż zbiera opinie od organizacji które widnieją w komitecie poparcia „Marszu Niepodległości” w Warszawie, ponieważ chce napisać duży artykuł. Było to oczywiście kłamstwo ponieważ jak widać artykuł to konfrontacja dwóch przedstawicieli organizacji ,czyli Niklota i Unum Principium. Kontaktowałem się po przeczytaniu tego artykułu z człowiekiem z Unum Principium, którego wypowiedzi są również w tym artykule i powiedział mi ,że jego słowa też zostały przekręcone, a poza tym podobnie jak w moim przypadku wiele zostało dopisane przez autora. Żądam sprostowania poniższej treści według tego co piszę poniżej. Nie powiedziałem ,że idę manifestować bunt przeciw wielokulturowości. Pismo „Odala”, które jest wymienione w artykule nie jest i nie było pismem Stowarzyszenia NIKLOT , jedyne pismo jakie wydajemy to kwartalnik metapolityczny „Trygław” i nie ma w nim żadnych pochwał hitleryzmu, ani nigdy nie było. Radzę przeczytać nieco więcej o ruchu zadrużnym na którym opieramy nasze działania a zwłaszcza książkę „Zagadnienie totalizmu” Jana Stachniuka, twórcy naszej idei w której krytykuje on wszystkie ideologie totalitarne w tym hitleryzm, faszyzm i komunizm. Na pytanie jakiej chcę Polski, odpowiedziałem Panu Kowalskiemu ,że takiej która jest dumna ze swej historii, w której historia np. Żołnierzy Wyklętych jest całkiem odkłamana. W której czci się własne tradycje. Powiedziałem również iż w czasach multikulturalizmu i globalizacji ważne jest podtrzymywanie i obrona własnych tradycji takich jak np. powrót do kolędowania, ponieważ kilkanaście dni temu obchodzone było u nas święto Halloween, które nie pochodzi z naszej kultury. Pan Kowalski od razu zareagował tym, że przecież kolędowanie to zwyczaj katolicki ,więc odpowiedziałem, iż myli się ponieważ jest to zwyczaj starszy pochodzący od Słowian przed nadejściem chrześcijaństwa. Wspomniałem również o tzw. walentynkach ,które też są nie polską tradycją ,że ukochanej można dać kwiat czy prezent w każdy inny dzień, a nie w „jakieś słowiańskie święto” jak napisał Pan Kowalski. Kłamliwe jest to co napisał też autor o Wigilii ,ponieważ nigdy nie powiedziałem ,że jest to święto Dziadów. To są całkiem inne święta, a autor włożył mi tą bzdurę w usta pokazując swoje braki w edukacji i chcąc zapewne mnie i stowarzyszenie do którego należę skompromitować. Puste miejsce przy stole w wigilię to dla Słowian miejsce dla ducha przodka ,a nie duchów (kolejny fałsz). Na pytanie o maszerowanie z katolikami ,a nie Młodzieżą Wszechpolską jedynie, jak znów zostało przekręcone w artykule odpowiedziałem ,że nie przeszkadza mi to a nie „że jakoś to wytrzymam” i kontynuując dalej oznajmiłem, że jestem jednym z inicjatorów Porozumienia Środowisk Patriotycznych w Szczecinie ,w którym działam wspólnie z innymi organizacjami w większości katolickimi , a łączy nas jeden cel: propagowanie patriotyzmu. Zasugerowałem , że trzeba szukać wspólnych celów a nie dzielić się. Nie padło od redaktora pytanie o wspólnych wrogów. Nie powiedziałem też nic o emigrantach i chyba tu się Pan Kowalski zapętlił całkiem ponieważ emigrant ,to ktoś kto wyjeżdża z kraju np. za pracą .Zaświadczam, że znam wielu takich ludzi i są moimi przyjaciółmi. Nie padło też z mych ust zdanie o internacjonaliźmie ,jednym narodzie i polskich katolikach Słowianach. Kolejnym kłamstwem ,nierzetelnością i chęcią skompromitowania mnie było zdanie dotyczące organizacji Unum Principium , ponieważ pierwszy raz dowiedziałem się o tej organizacji dopiero z tego artykułu, więc nie mogłem powiedzieć ,że niezbyt się cieszę z jej obecności na Marszu Niepodległości. Po przeczytaniu artykułu znalazłem kontakt do Unum Principium i rzecznik tej organizacji po bardzo sympatycznej rozmowie ze mną wyszczególnił mi kłamstwa ,które w artykule dotyczą jego osoby i stowarzyszenia ,którego jest członkiem, okazało się ,że Pan Kowalski również jemu przedstawił jaki artykuł będzie miał kształt, nijak pasujący do tego ,który został zamieszczony. Odnośnie Marszu Niepodległości w Warszawie powiedziałem ,że nie wezmę w nim udziału ponieważ będę szedł w Szczecińskim Marszu Niepodległości ,którego jestem współorganizatorem. W związku z powyższym żądam sprostowania moich wypowiedzi ponieważ są one nieprawdziwe i poinformowanie mnie kiedy takowe zostanie zamieszczone. Z poważaniem Ireneusz Woszczyk Przewodniczący oddziału szczecińskiego Stowarzyszenia na Rzecz Tradycji i Kultury NIKLOT Odpowiedz Link Zgłoś