Dodaj do ulubionych

Ciastko Napieralskiego

08.12.11, 07:06
- To byłby dramat! - rozpacza jeden z posłów SLD. - Nie wykluczam, że w Sejmie powstanie nowy klub parlamentarny, a Sojusz będzie dołować w sondażach. Napieralski na czele partii oznacza koniec partii!
Czy ten człowiek nie widzi, że ciągnie SLD na samo dno ???? W sumie to mi nawet nie zależy. SLD powinno się stoczyć tam gdzie jego miejsce a na jego miejsce niech wyrośnie nowa partia lewicowa, która wreszcie będzie reprezentować w sposób wlaściwy lewicę.
Obserwuj wątek
    • anna12-3 Ciastko Napieralskiego 08.12.11, 08:27
      Zacznę od końca. Pan Makowski, być może w przeszłości znaczący działacz SLD,zasłynął sprzeciwem wobec referendum w/s odwołania Kropiwnickiego. Referendum,które organizowało SLD w Łodzi. Referendum,które odsunęło od władzy złego prezydenta miasta. To tyle na ten temat. Jeśli chodzi o spotkanie w Rzeszowie,byłam na tym spotkaniu i zabrałam głos. Nie był on wcale przyjemny dla Napieralskiego,choć wskazałam też inne przyczyny porażki wyborczej,za które uznałam przede wszystkim brak lojalności czołowych polityków SLD w stosunku do partii i do samego Napieralskiego. Był czas kampanii i jest czas rozliczeń. Ci wszyscy wielcy lewicy pomylili kolejność. Rozliczali w kampanii. Skutek musiał być taki,jaki był. Było wiele głosów podobnych do mojego. Fakt,że były też głosy za pozostaniem Napieralskiego,ale on sam na koniec wyrażnie powiedział,że jego podanie się do dymisji-jest nieodwołalne. Czytając artykuł i zawarte w nim insynuacje autorów,nie wiadomo czy śmiać się ,czy płakać. Tym bardziej,że wiele wskazuje na to,że Miller powalczy o przywództwo,a o nim można powiedzieć wszystko,tylko nie to,że będzie sterowalny z tylnego siedzenia,zwłaszcza przez Napieralskiego. W sumie artykuł śmieszny i nie profesjonalny,no ale czego można się spodziewać po Kublikowej,znanej "przyjaciółki" SLD,która ma z góry założone tezy,a nawet jak są one nie zgodne z faktami,to tym gorzej dla faktów,ot taki warsztat dziennikarski,który ona preferuje.
      • chmara Re: Ciastko Napieralskiego 08.12.11, 09:09
        Znam z pierwszej ręki wypowiedź Leszka Millera:
        -Nie oddam partii Kwaśniewskiemu ( czytaj: Kaliszowi, Olejniczakowi, etc.)

Tak postąpią delegaci - nie oddadzą partii w ręce " dobra ogólnonarodowego" czyli Aleksandra Kwaśniewskiego (po co małpować PO - ona jest wszak ogólnonarodowa). Kwaśniewski zachowuje dobre samopoczucie lecz to on rozłożył partię jako lewicę społeczną i uczynił z niej ślepo europejsko-atlantycką przybudówkę chadecji. On jako "niewierzący praktykujący" zawsze pozostanie politykiem władzy a nie idei ( jest krasomówcą więc każdy zarzut dotyczący minięcia z bazą społeczną lewicy skwituje "nowymi wyzwaniami, skutecznością,prorozwojowością," etc.) Ale liczy się tu i teraz - reprezentacja ludzi pracy to nie to samo co wsłuchiwanie się w głosy Bilderbergu czy Davos, to żmudna i brudna robota i bycie blisko ludzi - rozumie to na swój sposób PIS, który podebrał lewicy głos socjalny, rozumie to np. Ikonowicz który karykaturalnie często ale jednak jest z ludźmi biedy i poniżenia.

Olejniczak i Kalisz reprezentują ten sam model przywództwa co Kwaśniewski. Retorycznie uwodzący, merytorycznie -technokratyczny lecz bynajmniej nie lewicowy. Zresztą o czym my tu mówimy? Poseł ludzi pracy wożący się jaguarem i odmieniający przez przypadki słowo JA???
        A Olejniczak - cokolwiek zacząłem przekonywać się do wzrostu jego kompetencji europejskich ,pracował nad sobą i okrzepł (być może zrozumiał że nikt nie lubi nadętych bufonów - głosem takich rozczarowanych "wodzostwem" Wojtka przegrał bój o przywództwo) ale wszystko zaprzepaścił forsując swojego brata do sejmu. To objaw choroby toczący Olejniczaka, Żelichowskich,Kalinowskich, Kłopotków, Kamyszów-Kosiniaków czyli całej tej prowincjonalnej elyty, która odtwarza w makroskali nepotyzm, kolesiostwo i rodzinne sieci wzorem gmin miejsko-wiejskich.

A Miller. Wpiszcie w wikipedii i oceńcie co zawdzięcza sobie sam. W czym nie mógł liczyć i na ojca i na wpływowe zrzeszenia studenckie i na braci na roli.
        Mam wiele zastrzeżeń do jego socjalliberalnych ciągot, uważam ,że uwiódł go Schroeder i tak dalej. Ale ma facet jaja i jeszcze trochę czasu by pokazać że polityka SLD to nie tylko kawior , Geremek i Labuda, Kaczmarek i Borowski.....i tak dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka