skilt 08.03.12, 09:51 Artykuł sponsorowany przez Boston Consulting Group - jak wszystko inne co w Wybiórczej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arly_davids Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 08.03.12, 10:32 Mam pytanie. Setki ludzi codziennie chodzą do salonów Empiku w całym kraju i jakoś nie widziałam ludzi, którzy wychodzą poturbowani, przez "agresywny" Empik? Jak wszystkie analizy w Gazecie Wyborczej będą takie "rzetelne" to ludzie całkowicie przestaną was czytać... Artykuł pod tezę: "Amazon jest najfajniejszy, już nie możemy się doczekać jak wejdzie na polski rynek". Gazeto - trochę obiektywizmu ------------------- "Jeśli odchodzę od mych dawnych teorii, to nie z powodu moich indywidualnych postępów, lecz postępów nauki (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 09.03.12, 14:21 To może skorzystaj z wyszukiwarki internetowej, wpisując choćby takie hasło: "Empik wydawcy praktyki" i po nitce dojdziesz do głębka. Wtedy dowiesz się o rzeczach, których nie widzisz sama i nie zobaczysz na własne oczy, w których jednak - nieświadomie - uczestniczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
greg_stolica Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 10.03.12, 13:29 Powiem Ci tak, nie interesuja mnie plotki jakie kraza na temat Empiku, interesuje mnie sprzet jaki wypuszczaja - jako jedyni do tej pory wypuscili czytnik w normalnej cenie dla zwyklego uzytkownika i to jest wazne. Ma wszytskie podstawowe funkcje i kosztuje cos kolo dwoch stow. Zreszta w Niemczech ten sprzed rozszedl sie w nakladzie pol miliona - wiec chyba samo to o czyms swiadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 10.03.12, 13:52 Nie nazywałbym tej plastikowej zabawki czytnikiem. Czytniki to mają ekran e-ink (lub podobny). Odpowiedz Link Zgłoś
greg_stolica Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 10.03.12, 17:51 Musze Cie zmartwić ale ta 'plastikowa zabawka' jest właśnie czytnikiem i nie ma znaczenia jaki ma wyświetlacz, no chyba że chcesz po prostu wydać parę stówek więcej. Trekstor ma matowy wyświetlacz i to co wypisują ludzie na temat zmęczonych oczu albo odbicia słońca to po prostu bzdury. Wiem, bo miałem okazję sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
gram.dodatni Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 08.03.12, 11:00 obserwuję co się dzieje od kilku dni na gazecie i jestem zawiedziony....wiele lat czytałem Wasze artykuły ale to co się teraz dzieje, przechodzi ludzkie pojęcie. nie wiem, macie jakiś biznes z amazonem, płaci Wam? dostajecie darmowe Kindle? jest to żenujące. udawanie obiektywnych porównań, w których jakimś cudem zawsze produkt amazona jest na the best. Odpowiedz Link Zgłoś
b_hunter Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 09.03.12, 15:59 Jak można porównywać czytniki e-książek w technologi e-ink czyli nie męczącej oczu z takim iPadem(czu Kindle Fire) - ekranem komputerowym wwiercającym się w mózg? Gdzie w takim razie smartfony? Autorzy nie mają pojęcia i piszą sponsorowane bzdury. A na zdjęciach - u góry Sony 550 rzeczywiście już nieprodukowany, na marginecie Sony 950 (nie 650) też nieprodukowany z największym ekranem e-ink. Sony nie jest sprzedawany w Polsce i chyba jest najlepszym czytnikiem na rynku światowym. Panowie redaktorzy Gazety W. Wy po prostu czytajcie książki w jakiejkolwiek formie na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
pouczyc48 Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 10.03.12, 18:41 e-czytniki i tablety są dobre do przeglądania prasy i internetu, a nie książek. książki Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.77 Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 12.03.12, 15:08 klasyczne e-czytniki z e-papierem są czarno-białe więc średnie do przeglądania prasy czy internetu i zwyczajnie niewygodne (polecam spróbować na kindlu...) w tym lepiej się sprawdzają tablety. za to do e-książek właśnie czytniki są stworzone i naprawdę fajnie się na tym czyta, też długo się broniłem przed spróbowaniem a teraz bez czytnika się z domu nie ruszam ; ) polecam spróbować jeśli nie miałeś okazji, dwie stówy za najtańszy czytnik na rynku to nie majątek, a daje sporo wygody jednak i dostępu do darmowych książek. Odpowiedz Link Zgłoś
pgxx Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 11.03.12, 00:53 Co za bzdury ! Jak można porównywać tablety z wyświetlaczem LCD do czytnika, który służy DO CZYTANIA KSIĄŻEK. Skoro brak koloru jest wadą, to dlaczego książek papierowych nie drukuje się kolorową czcionką, np. różową na zielonym papierze ? Przecież są takie techniczne możliwości. Od trzech miesięcy używam czytnika i przeczytałem kilkanaście książek. Akumulator w czytniku ładowałem do tej pory 1 RAZ. Nie czuję się oszukany przez producenta, który reklamował niskie zużycie energii. Jakby panom dziennikarzom chciało się kiwnąć palcem i przygotować się do pracy którą muszą odwalić, to zajrzeliby na strony o e-bookach i odkryli że jest w Polsce dostępnych kilkadziesiąt modeli do porównania (np. w Renomie we Wrocławiu wystawionych do testów jest z dziesięć). Dowiedzieliby się też co jest istotne w czytnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
oootttooo1 Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 11.03.12, 11:04 Ale zauważ, że tu nie o rzetelność od kilku dni chodzi :/ GW za wszelką cenę pokazuje jaki to kindle jest bezkonkurencyjny, a jak gdzieś ktoś próbuje napisać coś dobrego nt tańszego trekstora albo innego sprzętu, to albo odp jest zminusowana do bólu, albo usuwana :/ Amazon musiał wyłożyć mnóstwo kasy na akcję dzień bez kindla dniem straconym. Ja już przestałem liczyć na OBIEKTYWNE artykuły na GW Odpowiedz Link Zgłoś
kumoszka8410 Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 12.03.12, 17:20 A jakiego używasz czytnika? Jestem na etapie zastanawiania się nad kupnem. Kasy za dużo nie mam. A skąd brać darmowe książki? Odpowiedz Link Zgłoś
pgxx Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 12.03.12, 23:13 Używam Onyxa Booxa A60. Na początku wymyśla się różne wymagania dla czytników, ale kiedy używa się ich parę miesięcy do czytania, to okazuje się, że ważne jest umiejscowienie przycisku "dalej" (bo nacisnąłem go już parę tysięcy razy), to czy wygodnie trzyma się czytnik, pokrowiec, może dostępne czcionki (bo bywają sporadycznie problemy z kodowaniem polskich liter). Kompletnie nie mają znaczenia jakieś tam panele dotykowe (choć mój ma dobry), odtwarzanie dźwięków, internet, czy inne gadżety. Mam z pięć innych urządzeń do tego celu, po co mi szóste ? Czytniki trzeba wziąć do ręki i chwilę poczytać i wtedy wybierasz ten najlepszy dla siebie. Wszelkie dyskusje "fachowców" o wyższości jednego nad drugim są nieistotne ! Oczywiste jest tylko jedno - musi to być wyświetlacz typu e-ink, a nie świecący na kolorowo LCD jak w tabletach. Dostępność książek to już inna sprawa. Próbuję kupować w znalezionych (wygooglowanych) księgarniach, ale oferta jest mała. Jest mała, bo wydawcy obawiają się piracenia. Jak nie mogę kupić to znajduję mnóstwo tytułów spiraconych (np. na chomiku) i kółko się zamyka. Stąd wbrew swojemu interesowi jestem za "zmodyfikowanym" ACTA, bo ograniczenie piractwa zwiększy ofertę legalną i kółko zacznie się odkręcać. Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 12.03.12, 22:53 Widzę, że klakierzy Empiku starają się bronić Trekstora, a ponieważ ja z Empikiem nie przepadam, więc można mnie zbyć, że niby jestem stronniczy. Oddajmy więc głos bardziej obiektywnym osobom: swiatczytnikow.pl/kominek-poszedl-do-empiku-i-co-tam-zobaczyl/ Odpowiedz Link Zgłoś
oootttooo1 Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 13.03.12, 11:36 rzeczywiście, cytowany w artykule kominek jest bardzo obiektywny, szczególnie w swoich tekstach "kindle moje nowe maleństwo", albo "nowe śliczne kindle" nic dodać nic ująć, pełny obiektywizm :) równie dobrze mogłeś odesłać do str amazona żeby przeczytać obiektywną opinię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1492007gazeta Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 13.03.12, 11:41 Bardziej chodziło mi o Roberta Drózda. Poza tym jakbyś przeczytał komentarze pod artykułem na swiatczytnikow.pl, pod artykułem kominka, pod kolejnym artykułem konkretnie o Trekstorze na swiatczytnikow.pl to widziałbyś, co ludzie sądzą o Trekstorze. Wprawdzie większość z nich do doświadczeni userzy, ale mam nadzieję, że nowi czytelnicy ebooków wezmą sobie do serca takie opinie, co da Empikowi do myślenia. Może kiedyś wreszcie wypuści czytnik za dwieściekilkadziesiąt złotych (Trekstor to niedorobiony tablet udający czytnik). Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Test ewidentnie sponsorowany przez Kindle 13.03.12, 12:55 Porównywanie Kindle do Trekstora jest kompletnie nie na miejscu - ten drugi to nie czytnik książek a niedorobiony tablet. No i brak najlepszych czytników jak Pocketbook'i i Onyx Boox'y. Odpowiedz Link Zgłoś
pinionzek Re: Test ewidentnie sponsorowany przez Kindle 13.03.12, 13:55 ja nie od dziś obserwuje ten romans Gazety z Amazonem więc przywykłem do śpiewania o kindlu w każdym artykule o ebookach ;) co do Trekstora - to przecież jest jednak czytnik, bo co go niby skreśla? brak e-papieru? lcd też ma swoje zalety, znam ludzi którzy świadomie wybierają takie czytniki, nie tylko ze względu na cenę, która tu jest moim zdaniem największą zaletą. Odpowiedz Link Zgłoś
airs Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 13.03.12, 20:28 Oj wstyd za takie "pogaduszki" niekompetentnych osób. Przytaczacie przykłady urządzeń, których już nie ma na rynku, a o ostatniej promocji u Was czytników Onyx Boox ani zająknięcia. Nie wie lewica co robi prawica :D I proszę, nie wciskajcie ludziom, że jakieś niedorobione "pseudo-tableciki" ze świecącymi ekranami LCD to czytniki! Czytnik, który może zastąpić książkę papierową, to tylko i wyłącznie urządzenie z pasywnym ekranem typu E-Ink, niezależnie od tego jaka marka widnieje na obudowie. Mam taki czytnik od ponad 2 lat i wiem, że żaden z tabletów, iPadów lub "czytników z ekranem LCD" (za duże czy małe pieniądze) nie jest w stanie w najmniejszym stopniu go zastąpić. Nie pomogą, żadne ściemniacze, czy matowane powierzchnie... Odpowiedz Link Zgłoś
tomy1985 Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 16.03.12, 15:31 LCD ma tę przewagę że jest tani ;) nie każdego stać od razu ma E-Ink i wg mnie na rynku jest miejsce dla różnych urządzeń, nie tylko takich które spełniają twoje wymagania ;) Nie każdy będzie czytał godzinami bez przerwy, przykładowo dla mnie jeśli chodzi o czytanie w komunikacji miejskiej to nie robi różnicy na jakim wyświetlaczu będę czytał przez te 30 min. przy wielu godzinach nad czytnikiem to może mieć znaczenie (choć dalej nie jestem przekonany;), ale powiedzmy sobie szczerze - mało kto ma dzisiaj na to czas, a na wakacje i tak zabiorę papierową książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
airs Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 16.03.12, 18:59 To racja - można czytać na ekranie LCD (tablecie, komórce), ale co się dzieje, gdy słońce zaświeci - co wtedy widać na takim ekranie ? Na wakacje też można wziąć kilka-kilkanaście książek w czytniku, które ważą cały czas tyle samo, niezależnie od ilości stron. Czasem i ładowarki można nie zabierać ;) Chodzi po prostu o to, żeby nie nazywać "czytnikiem" czegoś co nim nie jest (choć daje taką możliwość, przecież komputera nikt nie nazywa czytnikiem :D) i nie mącić ludziom w głowach - wydaje mi się, że właśnie taka jest rola mediów. Można też podejść inaczej do tematu: Napisać coś o urządzeniu za 250 zł, że się nadaje do czytania, ale w ograniczonym zakresie. Dodać, że istnieją urządzenia na których można również czytać w pełnym słońcu i na jednym ładowaniu nie kilka godzin, a kilka tygodni, że jest to zasługa specjalnego rodzaju ekranu, który nie świeci, jednak jest dużo droższy i dlatego takie urządzenie kosztuje 2 razy więcej. Wtedy widzę, że ktoś odrobił lekcje, zanim zabrał się do pisania o czytnikach w ogólnopolskim medium :) Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta166 Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytniki 14.08.12, 12:37 Dla niezdecydowanych polecam porownanie Pocketbook912 i OnyxBoox m92 (a także inne) www.blog.czytio.pl/index.php/porownanie-pocketbook-912-i-onyx-boox-m92/ Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta166 Re: Na czym czytać e-booki, czyli testujemy czytn 04.09.12, 00:51 Polecam mega promocje. PocketBook 912 najtaniej na rynku -> www.blog.czytio.pl/index.php/pocketbook-pro-912-w-najnizszej-cenie-na-rynku/ Odpowiedz Link Zgłoś