Dodaj do ulubionych

Bicie jest zawsze złe, ale sąd problemu nie roz...

04.06.12, 07:17
Bicie, klapsy, szarpanie, upokarzanie, krzyczenie, szantażowanie i zastraszanie emocjonalne ("bo Cię oddam", "bo Cię tu zostawię"- tak, tak to jest szantaż i zastraszanie) powinno być zakazane odgórnie. Wyrządza się tym ogromną krzywdę dziecku. A dziecko jak to dziecko, choćby go mamusia z tatusiem traktowali przedmiotowo to i tak bezwarunkowo kocha i chroni żeby się nie wydało ("ja też dostałem parę razy klapsa od rodziców i na człowieka wyrosłem"- tak, to powszechna opinia przeciętnego polaka nad wychowaniem dziecka).

Niestety czy się komu to podoba czy nie podnoszenie głosu na dziecko, szantażowanie, zrzucanie swoich problemów na dziecko i dzielenie się takimi których dziecko nie potrafi rozwiązać jest złe.

Polacy chyba dlatego są tak prymitywni i agresywni, bo wychowani są w tej patologi i przemocy od dziecka.

A dziecko - jakie ono ma prawa w PL?

Jak wielu rodziców zastanawia się jak bez bicia, szarpania i podnoszenia głosu wychować? Ile osób czyta o wychowaniu dziecka? Kogo obchdzą w ogóle dzieci? Ale bez ściemniania. Nikogo. Wystarczy wejść do przeciętnej podstawówki, jak wygląda korytarz, jak toalety. Nie jest dobrze. Ale politycy chrzanią o jakimś święcie flagi i innych pierdołach.

Kto się pyta dzieciaków, takich co mają 12-14 lat o to na kogo by głosowali w wyborach? Kogo to obchodzi.

Generalnie moim zdaniem dzieciaki powinny być priorytetem, są zepchnięte na margines. A agresja u dzieci nie bierze się z znikąd, właśnie z tego powszechnego chamstwa, popychania, krzyczenia, agresji w której wyrastają.
Obserwuj wątek
    • apotem Bicie jest zawsze złe, ale sąd problemu nie roz... 04.06.12, 07:24
      Oczywiscie powolanie komisji do sprawy ochrony dzieci byloby sprzeczne z "historycznymi wartosciami polskiej rodziny". Przeciez dzieci i ryby glosu nie maja. A my w naszym grajdole wiemy lepiej co z tymi bachorami robic.
    • terleo Bicie jest zawsze złe, ale sąd problemu nie roz... 04.06.12, 07:39
      *Lepsze bite, niż zdechłe*. / Z łęczyckiego/.
    • brudno Bicie jest zawsze złe... 04.06.12, 13:52
      Powinno być zagrożenie sankcjami - i ich stosowanie gdy doszło do pobicia - przez rodziców, nauczycieli, trenerów, katechetów. Ale też chodzi o zmianę świadomości społecznej. Ja bardziej pamiętam małe klapsy wymierzone dzieciom, niż moje dziś dorosłe dzieci - i wstydzę się.
    • misiu-1 Re: Bicie jest zawsze złe, ale sąd problemu nie r 04.06.12, 14:48
      Jeśli bicie jest zawsze złe i powinno być karane, to dlaczego cały rząd, będący autorem rozporządzenia o użyciu wobec obywateli "środków przymusu bezpośredniego" nie siedzi jeszcze w więzieniu?
    • ah53 Re: Bicie jest zawsze złe, ale sąd problemu nie r 04.06.12, 17:38
      a ile dzieci wychowałeś / wychowałaś?
      • piotr7777 przemoc w szkole 04.06.12, 17:48
        ...wcale bym się nie zdziwił, gdyby się okazało, że więcej jest aktów przemocy uczniów wobec nauczycieli i uczniów względem innych uczniów niż nauczycieli względem uczniów. Zwłaszcza, że nauczyciel nie ma właściwie żadnych środków dyscyplinujących.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka