Dodaj do ulubionych

Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo

• golsa11 Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 11:24
      Dlaczego jest tak mało odważnych artystów do opisywania idiotyzmów.Brawo panie Varga.W samolocie byli też ateiści ale ich księzulo nie pokazał.Wolal rozwodnika ,czyli grzesznika pierwszego stopnia.I to jest ta katolicka sprawiedliwość.
    • 123jna Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 18:46
      Niestety, bardzo to smutne ale musze sie zgodzic z autorem - Polakom jakos chrzescijanstwo nie pasuje, Bog milosierny, wybaczajacy wszystkim i kochajacy wszystkich - Polak jakos przyjac do siebie nie moze. Bez zemsty ani dudu. Wybaczanie jest be. Wlasnie z takich oto prozaicznych powodow nie moge osmieszac sie we wlasnych oczach uczeszczajac na msze do Polskiego Kosciola - do innego, poza krajem - moge. Wole kazanie wyglaszane po szwedzku a nawet wlosku niz w moim kochanym, ojczystym jezyku. W obcym brzmia te kazania jakos prawdziwie i powaznie, po polsku wywoluja dzis smiech. Jak taki polski Rydzyk moze wzbudzic wiare w nowoczesnym czlowieku? Moze nas jedynie smieszyc albo jeszcze gorzej - straszyc.
      • trajkotek abo, widzisz kobieto ... 09.07.12, 19:53
        masz obraz polaka-katolika zbudowany na fundamencie lektury GW ... są tacy, co budują pomniki i tacy, co nie budują, tacy, co potrafią wybaczać i tacy, co nie potrafią tego ... 3ba mieć oczy otwarte droga Pani!

• miroo Nie ma religii - nie ma problemu. 07.07.12, 19:34

• placeboeffect Re: Nie ma religii - nie ma problemu. 07.07.12, 20:12
        mi sie pomysl betonowego tupolewa bardzo spodobal. za kazdym razem jak sobie o tym pomysle to mi sie geba cieszy na calego. moze z czasem to sanktuarium rozpocznie produkcje masowa to wtedy zamowie sobie egzemplarz do ogrodka (ciekawe czy tylko tupolewy beda robic czy na osobiste zyczenie inna katastrofe lotnicza moga odtowrzyc?).

a moze to dla wiernych, ktorzy sie nudza podczas mszy? przed niektorymi sklepami sa np samochodziki na monety dla dzieci. moze tu tez sie gdzies wrzuca moneta albo banknot (i chyba wiem gdzie) i mozna sie "przejechac" w tupolewie w doborowym towarzystwie politykow i nie tylko.

i tak jeszcze mi wpadlo do glowy to w czasach kiedy jestesmy w nato i zagrozeni jestesmy terrorystami i ogolnie wrogami systemu, ze statystyczny kowalski rozumie potrzebe narodowego bezpieczenstwa i sie zbroji. w tym wypadku to bardzo dobrze wydane pieniadze na lotnictwo (widac, ze to prototyp i oczywiscie moga byc pewne problemy z utrzymaniem betonowej konstrukcji w powietrzu ale na bank jak wypuszcza produkcje masowa to wszystko juz bedzie dograne).
    • zigzaur Zasadnicze pytanie: 07.07.12, 20:22
      Jak na maszkarona zareaguje producent samolotów tupolew?
      Kupi licencję czy pozwie za ośmieszenie?
    • atopos Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 21:07
      No i git.
      A teraz Labia niech jedzie do Jerozolimy. Tam dziwni ludzie z włosami wyłażącymi spod lisich czap w pełnym słońcu trykają jak barany w kawałek jakiegoś kamiennego parkanu, utknąwszy w nim pierwej jakieś karteluszki niczym słoninę w sztufadę.
      Z tego też można stworzyć makabryczny tekst.
      • joankb Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 21:39
        Parę tysięcy kilometrów stąd?
        Nie interesuje mnie. Niech się nimi współobywatele martwią.
        Nie interesują mnie zboczenia judaizmu, buddyzmu, konfucjonalizmu i religii Pigmejów.
        Nie musiał by mnie interesować "polski katolicyzm", gdyby łaskawie zamknął się w swoim gronie,
      • kotek.filemon Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 08.07.12, 18:16
        Jak dla mnie w Jerozolimie, Dakarze czy innym Kuala Lumpur to może nawet goła baba na cycach pląsać. Natomiast folklor z polaczkowa już mnie bardziej interesuje.
    • wilk_z_wolfow Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 21:36
      No coz panie Varga , napisales pan to co jest prawda .
      W chrzescijanstwie , ktore stosuje nauki Jezusa a Jezus powoluje sie na ST co najmiej kilkadziesiat razy , nie ma miejsca na jakies dwuzancznosci .
      KK jak zwykle chce doic "owieczki" , jednak zapomnial o tym , ze protestantyzm dal mozliwosc
      zwyklym ludziom prawo do nauki a ludzie z tego skorzystali i przeczytali , ze w Drugiej Ksiedze Mojzeszowej na ktora powoluje sie Jezus dokladnie w rozdziale 20-tym napisane jest
      bardzo w y r a z n i e :
      wers. 3 :"Nie bedziesz mial innych bogow obok mnie "
      wers.4 " Nie czyn sobie podobizny rzezbionej czegokolwiek , co jest na niebie , w gorze ,
      i na ziemi w dole ,
      i tego , co jest w wodzie pod ziemia ".
      wers.5 !"Nie bedziesz sie im klanial i nie bedziesz im sluzyl , gdyz Ja Pan ,Bog twoj , jestem
      Bogie zazdrosnym , ktory karze winy ojcow na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych , ktorzy mnie nie nienawidza " .
      A teraz krotko : jezeli Bog nie oszczedzil Izraelitow za sprzeniewierzenie sie Jego przykazaniom a ON dal im syna za okup , toz czy oszczedzi Bog Polske ?
      Powiadam wam , przenigdy !!!
      Za balwochwalczosc , za budowanie swiatyn w ktorych oddawana jest czesc obrazom i figurom Polska podzieli los dawnego Izraela .
      I na koniec , gdyby teraz Jezus byl Polakiem , to Polacy zrobili by z nim to co zrobili Zydzi .
      Ostre ? Tak ale bardzo prawdziwe !!!
    • quad76 Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 21:37
      po stylu pisania, temacie i pseudonimie, widac że ten varga to klasyczny gej.

jest z tego powodu nieszczęsliwy, nie wie kogo obwiniać to wojuje z kościołem.

no nic varga, może wkrótce ktoś cię znowu zapnie i będziesz wreszczie mógł choć chwilę być zadowolonym. powodzenia.
    • marillion73 Super tekst 07.07.12, 22:07
      100% prawdy, gratuluję odwagi, polacy nie lubią słuchać i czytać prawdy o sobie
    • culebre Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 22:26
      Mam nadzieję, że miniaturki niedługo będą do kupienia w każdym "wszystko za 5zł" jako gustowna lampa solarna. Muszę mieć całą eskadrę w ogródku, wokół plastikowej żyrafy i Venus de Milo...
    • biorytmix Postkomuchy się zaburzyły ? 07.07.12, 22:28
      Wasze pakty z Magdalenki i układy z PZPR okazały się szajsem stulecia ? Nie zdają egzaminu ? Ponieważ najtrwalszym materiałem jest ... guma. Odgina się, a potem wraca do pierwotnego stanu. Sprzed oszustwa.
    • kassandra87 Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 23:13
      W tym pomniku to tylko betonowej mgły brakuje...
      • jakub-11111 Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 13.07.12, 09:54
        kassandra87 napisała:

> W tym pomniku to tylko betonowej mgły brakuje...

Chyba nie do końca odczytałaś intencje tfurcuf.
        W koło tego godnego pomnika będą przechadzać się faceci z metalowymi puszkami na łańcuchach. To chyba nazywają się kadzielnice. Dym z tych puszek w zupełności rozwiązuje problem, który cię gnębi. Należy jeszcze dodać, że ten dym jest święty w przeciwieństwie do mgły w Smoleńsku.
        • kontest_two Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 14.07.12, 07:40
          Gratuluję Ci wyważonej, przepojone tolerancją wypowiedzi.
          BTW: a tak w ogóle to dlaczego napisałeś ten post ? Czy chcesz zabronić tym facetom chodzenia z tymi puszkami ? Czy mieszkasz obok i ten dym Ci śmierdzi, czyli piszesz tu z osobistych pobudek ? Czy może ci faceci ukradli Ci te puszki ?
          No bo jeżeli nie podoba Ci się, że oni tak łażą, to sorry, musisz z tym żyć.
          • jakub-11111 Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 17.07.12, 21:29
            Dopiero po dziesięciu dniach przeglądałem stare wpisy i jest mała szansa , że przeczytasz tę odpowiedź. Ale może przypadkiem.... spróbuję. A więc po pierwsze . Nie rozumiem skąd twój sarkazm w komentowaniu mojej nietolerancji. Ja nie udaję tolerancji tam gdzie jej być nie powinno. Innymi słowy , dla ciemnego zabobonu, zapyziałego katolicyzmu i zwykłej prymitywnej głupoty nie mam ani akceptacji, ani zrozumienia ani tolerancji.
            Dla kleru, schlebiającemu z oportunizmu lub z powodu własnego poziomu intelektualnego najprymitywniejszym wyznawcom nie mam akceptacji.
            Ponad to uważam że wyśmianie i wyszydzenie tych i podobnych zjawisk społecznych bogato reprezentowanych w naszym narodzie jest najlepszą metodą zwalczania betonowych samolotów, gipsowych chrystusów , rdzewiejących lub obesranych pomników JPII itp.
            Gdy wyobrażę sobie betonowego potworka na kołach od Poloneza , okadzanego przez "kustosza" sanktuarium w procesyjnym uniesieniu nie mogę przestać się śmiać.
    • kowalski_jasiek katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 07.07.12, 23:20
      To nieprawda, że chrześcijaństwo Polakom nie pasuje. KATOLICYZM czyli jego najbardziej zakłamana odmiana psuje. Bo jaką byś kanalią nie był to wyspowiadasz się i jesteś cacy.
      Wieki takiej obłudy i zakłamania wykształciły naród, który może kraść, nienawidzić, kłamać, zabijać i wszystko to jest jak najbardziej naturalne i dozwolone. Wystarczy się wyspowiadać, pokazać skruchę i raj stoi dla nas otworem. Piękna religia.. pełna zasad
      • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 08.07.12, 17:48
        a w której odmianie chrześcijaństwa nie ma spowiedzi?
        • maaac Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 08.07.12, 18:03
          W protestantyzmie nie ma tzw. spowiedzi usznej. To znaczy jest jako szczególny wyjątek jedynie jak kogoś mocno przyciśnie i musi pogadać z księdzem. Jest tylko spowiedź zbiorowa. To powoduje, że w psychice protestantów znacznie rzadziej pojawia się negatywny i sprzeczny z nauką Chrystusa mechanizm "płacenia" za grzechy pokutą, którą można "zniwelować" złe uczynki. Niestety coś takiego pojawia się u wielu katolików w wersji hmmm ludycznej. Takie podejście - "narozrabiam" potem się pójdę wyspowiadać i temat zamknięty, konto wyczyszczone bo ksiądz udzielił rozgrzeszenia. Protestant znacznie rzadziej coś takiego wymyśli.
          Oczywiście takie podejście NIE jest definicją katolików ale patologią pojawiającą się w katolicyzmie tak jak inną patologią jest "deifikacja" figur czy obrazów. Świadomy katolik nie będzie twierdził, że modli się "do obrazu" i mu ten obraz coś "załatwi". Jednak jest wielu katolików co w ten sposób postępują. To jest ta istniejąca sfera pogaństwa w polskim katolicyzmie.
          Żeby nie było - protestanci mają tez swoje za uszami "statystycznie częściej" w określonych sprawach niż katolicy. Np znacznie łatwiej popadają w sekciarstwa typu "guru" czy np na pomysł, by człowiek nie wierzący był księdzem.
          • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 09.07.12, 10:08
            napisałeś coś, co wszyscy wiedzą, i co wcale nie jest odpowiedzią na moje pytanie.
            • maaac Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 09.07.12, 15:10
              To jest odpowiedź na pytanie które powinneś prawidłowo zadać, a nie na pytanie które zadałeś mające się nijak do wypowiedzi wcześniej.

Nie jest bowiem problemem sama spowiedź ale SPOSÓB do niej podejścia. Jeżeli traktuje się ją jako metodę "zerowania liczników grzechów" kosztem jakiś tam rytułałow odprawianych mechanicznie albo co gorsza wyłącznie datku pieniężnego wtedy skłania to ludzi do znaczniej "lżejszego" traktowania swoich przewin.

O takim własnie traktowaniu spowiedzi pisał kowalski_jasiek:
              - "Bo jaką byś kanalią nie był to wyspowiadasz się i jesteś cacy. "
              - "Wystarczy się wyspowiadać, pokazać skruchę i raj stoi dla nas otworem."

Sama możliwość "odkupienia" win, zadośćuczynienia im, próba ich zmazania NIE jest złą rzeczą dla zachowania człowieka. Bez takiej możliwości pod wpływem uczucia ile się złą zrobiło można wpaść w dwie skrajne postawy - albo "i tak już tyle narozrabiałem, że nie ma dla mnie szansy wiec cóż złego jeszcze więcej narozrabiać", albo "tak wiele narozrabiałem, tak bardzo przygniata mnie ciężar win, że życie dla mnie straciło sens ide sobie je odebrać" (lup inne wersje depresji).

Złe jest dopiero przegięcie z "odpuszczaniem" win. Gdy człowiek przestaje je traktowac poważnie, a zaczyna traktowac jak "punkty ujemne" w grze, które można zamazać "punktami dodatnimi".
              • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 09.07.12, 16:11
                bądź łaskaw nie pouczać mnie, jakie pytania powinienem zadawać.
                ad meritum zaś: kościół uczy, że grzech popełniony w nadziei "wyzerowania" przy spowiedzi to jeden z grzechów przeciwko duchowi świętemu - czyli taki, który nie może zostać opuszczony.
                • maaac Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 10.07.12, 10:13
                  tymon99 napisał:

> bądź łaskaw nie pouczać mnie, jakie pytania powinienem zadawać.
                  Bo? Niby dlaczego nie mogę? Co w tym złego? W jaki sposób łamię w ten sposób jakieś prawo? A może jest to niekuturalne? Czy naprawdę zwrócenie ci uwagi, ze próbujesz dyskutowac o czymś co NIE stanowi omawianego problemu jest niewłaściwe?

> ad meritum zaś: kościół uczy, że grzech popełniony w nadziei "wyzerowania" przy
                  > spowiedzi to jeden z grzechów przeciwko duchowi świętemu - czyli taki, który nie może
                  > zostać opuszczony.
                  Niestety tak jak wiele innych nauk Kościoła ta wiedza albo nie dociera do wiernych (nie jest rozpowszechniana) albo nie dociera (jest ignorowana, błyskawicznie zapominana). Mówimy bowiem o tym co "jest" a nie o tym co "powinno być".
                  • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 11.07.12, 10:09
                    masz jakieś dane na ten temat, czy tak z palca ssiesz?
                    • maaac Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 11.07.12, 12:49
                      Przepraszam na jaki temat?

> bądź łaskaw nie pouczać mnie, jakie pytania powinienem zadawać.
                      Bo? Niby dlaczego nie mogę? Co w tym złego? W jaki sposób łamię w ten sposób jakieś prawo? A może jest to niekuturalne? Czy naprawdę zwrócenie ci uwagi, ze próbujesz dyskutowac o czymś co NIE stanowi omawianego problemu jest niewłaściwe?

> ad meritum zaś: kościół uczy, że grzech popełniony w nadziei "wyzerowania" przy
                      > spowiedzi to jeden z grzechów przeciwko duchowi świętemu - czyli taki, który nie może
                      > zostać opuszczony.
                      Niestety tak jak wiele innych nauk Kościoła ta wiedza albo nie dociera do wiernych (nie jest rozpowszechniana) albo nie dociera (jest ignorowana, błyskawicznie zapominana). Mówimy bowiem o tym co "jest" a nie o tym co "powinno być".
                      *************************************************************

Sprawy pierwszej? To coś mi się wydaje, że twoje pytanie jest dziwne. Jak ja mogę miec jakieś dane na temat tego, że się ciebie pytam dlaczego nie mam niby ci mówić, że zadałeś złe pytanie i proponować ci w zamian pytanie faktycznie na temat.

Sprawy drugiej? Hmmmmm no cóż skoro uważasz, że Polacy realizują wszelkie nauki Kościoła oraz, że są ich świadomi to nie mamy dalej o czym rozmawiać. Widac żyjemy w innych płaszczyznach realności. I obawiam się, że to ty w jakimś Katrixie (Matrix kleryklano katolicki).
                      • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 11.07.12, 15:51
                        maaac napisał:

> Sprawy drugiej? Hmmmmm no cóż skoro uważasz, że Polacy realizują wszelkie nauki
                        > Kościoła oraz, że są ich świadomi

większość polaków to poganie. pytanie moje dotyczyło ewentualnego bycia w twoim posiadaniu danych nt. znajomości nauki o grzechach przeciwko duchowi świętemu u katolików. argumentu "tak jest, bo tak mówię" nie kupuję.
                        • maaac Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 11.07.12, 17:22
                          No cóż badań nie robiłem.
                          Nie słyszałem by ktoś robił i wątpię by takie "szczegółowe" były robione bo i o znajomości innych przepisów Kościoła nie słyszałem by w badaniach odpytywano respondentów. Zwykle skupiano się na sprawach typu "wiara w Boga", w istnienie Diabła czy Piekła.

Nigdy też nie słyszałem / widziałem / czytałem by ktokolwiek prócz ciebie chwalił się znajomością tego faktu.
                          Za to nie raz spotykałem się z postawą świadczącą o nieznajomości tego przepisu za to stosowania karanego jego treścią postawą "instrumentalnego" traktowania spowiedzi.

Zadowala cię taka odpowiedź? W sumie czy była ona potrzebna? Czy naprawdę nie potrafił byś powiedzieć tego samego co ja wyżej?

Czy naprawdę widziałeś tak dużo osób NIE będących kształconymi teologami lub nie mających "hopla" na punkcie religii, którzy byli by tego świadomi? Czy naprawdę nie spotykałeś ludzi traktujących "instrumentalnie" spowiedź?
                          • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 13.07.12, 09:15
                            maaac napisał:

> Nigdy też nie słyszałem / widziałem / czytałem by ktokolwiek prócz ciebie chwal
                            > ił się znajomością tego faktu.

zapamiętałem to z lekcji religii, ponad 30 lat temu.
                            • maaac Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 13.07.12, 12:16
                              >> Nigdy też nie słyszałem / widziałem / czytałem by ktokolwiek prócz ciebie chwalł się
                              >> znajomością tego faktu.
                              >
                              > zapamiętałem to z lekcji religii, ponad 30 lat temu.
                              Cieszę się, że stanowisz chlubny wyjątek na tle powszechnego braku wiedzy w tym względzie.
                              • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 14.07.12, 13:07
                                nie czuję się wyjątkiem, na mojej planecie jest to wiedza stanowiąca niezbędne wyposażenie człowieka cywilizowanego.
                                • maaac Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 16.07.12, 04:56
                                  Hm. Jesteś kosmitą? Skąd bracie pochodzisz, bo raczej nie z Ziemi.
                                  • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 18.07.12, 00:13
                                    hm. mogę tylko ubolewać nad brakiem ludzi cywilizowanych w twoim otoczeniu.
                • kolter-xl Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 10.07.12, 10:31
                  tymon99 napisał:

> spowiedzi to jeden z grzechów przeciwko duchowi świętemu - czyli taki, który n
                  > ie może zostać opuszczony.

Wasza spowiedź to zwykła farsa , potrzebna tylko klerowi do tego żeby durni trzymać w szachu
                  • tymon99 Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 11.07.12, 10:08
                    sameś dureń, i to najgorszy rodzaj: taki, co własnej durnoty nie dostrzega.
                    • kolter-xl Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 13.07.12, 10:04
                      tymon99 napisał:

> sameś dureń, i to najgorszy rodzaj: taki, co własnej durnoty nie dostrzega.

Nie na tyle oczadziały ze nie pada na pysk przed modelem tupolewa .
        • kolter-xl Re: katolicyzm jest polski, piekny i wpsaniały 13.07.12, 19:16
          tymon99 napisał:

> a w której odmianie chrześcijaństwa nie ma spowiedzi?

Chrześcijanie nie znają czegoś takiego jak spowiedź, to domena sekt które na chrześcijaństwie zaczęły powstawać od około IV wieku naszej ery.
    • ceramica Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 07.07.12, 23:51
      Strasznie nudny tekst. Znalazłbym pierwszaka , który lepiej by napisał...
      • placeboeffect Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 08.07.12, 00:33
        a czy ktos wie czy na budowe takiego tupolewa to trzeba miec jakies zezwolenie czy moge jutro zaczynac? zeby przyciagnac wiecej turystow, przed moim tupolewem beda staly w rzedzie krasnale ogrodowe (niby ze taka grupa witajaca gosci na pokladzie albo zegnajaca. druga wersja chyba lepiej sie sprzeda sadzac po tym jak media graja na ludzkich uczuciach), za nimi magnetofon kasprzak z kaseta z hymnem i bogurodzica (za dodatkowa oplata "co laska")

no coz, skoro we wroclawiu moze byc pociag/lokomotywa do nieba to tupolew przy parafi tez mnie nie zaskoczy. taka widac u nas sztuka. lepiej, zeby te pieniadze za beton dali dzieciom na gacie na wf , jakies ksiazki do szkoly albo jakies kolko plastyczne (czy cos tam innego z sensem)

• antropoid Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 15.07.12, 21:14
        ceramica napisał(a):

> Strasznie nudny tekst. Znalazłbym pierwszaka , który lepiej by napisał...

Znajdź.
    • mimona69 Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 08.07.12, 04:32
      Po przeczytaniu artykulu „Smolensk z betonu, czyli katolickie poganstwo” doszlam do wniosku, ze oto mam przed soba wspaniale napisany artykul (oczywiście moim skromnym zdaniem, czyli zdaniem amatora) . Temat....tak temat jak najbardziej na czasie, czyli polaczenie kilku zasadniczych , chwytliwych slow na obecny moment, takich jak samolot, Smolensk, katastrofa, niespawiedliwosc losu (lub jak kto woli złośliwość rzeczy martwych czy tez zamierzone dzialania bojkotujące) ,a w polaczeniu z wyrazem dramat, nabiera to również odpowiedniego kolorytu.I nie zapominajmy o wyrazie Kosciol, gdyz o ten wyraz tocza sie obecnie nieustajace batalie, zarowno zwolennikow jak i przeciwnikow tejze instytucji. Ale zgadzam się z autorem w calej szerokości lub raczej rozciągłości tekstu (jak wiadomo gazety musza się strasznie nakombinowac , jak umieścić najwięcej tematow i sensacji na jak najmniejszej powierzchni, co mnie wprowadza w oslupienie i niedowierzanie, co mozna zrobic ze slowem pisanym, kiedy nie ma gdzie tego slowa pisanego umiescic). Tak wiec , epistola nie jest zbyt dluga, co ma pewne zalety , a mianowicie nie znudzi czytelnika zanim ten dotrze do konca tego dziela. Powiem wiecej, autor stanal na wysokości zadania, czyli dowcipny tekst, co bardziej wesołkowatych doprowadzi do uśmiechu, sarkastyczny dla miłośników cietych uwag, statystycznego polaks moze zainteresowac, w pore zakończony i z dobra puenta. Tylko pozazdrościć, bo nie każdy tak potrafi. Z reguly możemy natrafic na niekończące się opowieści, tak naprawde o niczym, a żeby było dowcipnie , to no coz….czytelnik czyli taki „statystyczny polak” , który w mysl autora ,powinien być zafascynowany jego monologiem , ziewa przy co drugim slowie, a w polowie to właściwie przysypia nawet. Co bardziej nerwowi rzucaja po kilku linijkach tekstu gazeta o sciane, (co nie wskazane przy czytających tekst na stronach internetowych, gdyz grozi to narazeniem się na ogromne koszty,z reguly nie adekwatne do tematu zawartego w artykule, co powiedzmy sobie rowniez szczerze , przy 2 zl za gazete w wersji standardowej czyli tradycyjnej ,papierowej, to już nie jest pikus).
      Pozostaje mi jedynie mieć nadzieje, ze takich tekstow jest i będzie wiecej. Przedstawianie wydarzen w takiej formie jest zdecydowanie łatwiejsze do przyswojenia dla „normalnego” czytelnika, z poczuciem humoru , który z pewnością ma dosc histeryczno-przemadrzalych wypocin tzw biegłych w temacie, którzy tak naprawde nie maja nic ciekawego do powiedzenia, nic czego byśmy już z pewnością nie wiedzieli.
      Pozostaje mi jedynie pozdrowic autora i zyczyc mu wiecej takich elokwentnych artykułów.
    • sselrats Smoleńsk z betonu, czyli katolicki katolicyzm 08.07.12, 05:42
      robiacy ludziom go.no z mozgu.
    • vertigo13 Samolocik na rykowisku 08.07.12, 07:49

Samolocik na rykowisku ....:-)

Polski katolicyzm hemorrhoidalny..
      Sanktuarium Matki Bożej lotniczej

biegniemy do europy i cywilizacji
      wielkimi krokami...
    • vertigo13 Outhouse with wings 08.07.12, 08:10

Outhouse with wings
      na golgocie...?

johnny on the spot, polish style :-)
    • vertigo13 polskie wariacje na krzyz i samolot 08.07.12, 08:24

gdyby go pionowo postawic
      na ogonie, to jest on w ksztalcie
      krzyza (przesuniecie skrzydel
      do przodu) -

polskie wariacje na krzyz i tutke,
      symboliki ukryte,
      ten Nikifor to mial leb :-)

• obronca_ucisnionych_wagrow Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 08.07.12, 09:01

Ja, jako miłośnik Radia Maryja, księdza Natanka, dźwięków styropianu pocieranego o szybę, ciepłego piwa i zimnego bigosu, a także szeroko znany i wysoko ceniony w całej gminie Artysta Rzeźbiarz, robiący (z dziada pradziada i baby prababy) na co dzień w tzw. Kulturze Wysokiej, czyli produkujący serdecznie uśmiechnięte ( wzór uśmiechu zapożyczyłem od samego Benedykta) poliestrowe krasnale ogrodowe (o wysokości 225 cm), wyposażone w czujniki ruchu chytrze załączające (gdy ktoś się tylko zbliży) BIAŁO – CZERWONE (!) diody LED, mrugające wesoło w błękitnych oczach krasnala, oraz piękną, staropolską pieśń
      „ Różowe majtochy w czarne masz grochy”, powiem wam jedno, behemoty jedne, eurosocyalistyczne, tudzież różne inne, postpegeerowskie skoroświty przysklepne:

Wy, rozwiązłe wykształciuchy, nie rozumiecie się na sztuce wysokiej !
      I pójdziecie wszystkie do piekła !
    • 40_plus Jaka wizyta taki pomnik 08.07.12, 09:59
      A ponieważ , jaki prezydent taka wizyta
      stąd wynika, że jaki prezydent taki pomnik.
      c.n.d. czyli Co Należało uDowodnić
      chociaż ten podoba mi się o wiele bardziej
      romanj.blox.pl/resource/Pomnik.JPG
    • tetradrachma Smutne ? Śmieszne ? Żałosne ? 08.07.12, 10:32
      Nie. Prawdziwe. Ale, dzieki Internetowi i za 100 lat się zmieni bo cywilizacja dotrze do Polski. Kaczyński to człowiek, który stawia na motłoch. Obie "formacje" uzupełniają się i karmią.
    • ja.ja222 Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 08.07.12, 10:59
      Skieletczyzna istnieje nie tylko w kieleckim ( świętokrzyskim ), a ten cud architektoniczny ustawiono przecież koło Wąchocka i nic dodać.
      • kotek.filemon Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 08.07.12, 18:20
        Zarówno Kałków jak i Wąchock leżą w woj. świętokrzyskim. Zresztą z Kałkowa jest całkiem blisko do Kielc...
    • kacper2004 brawo brawo! 08.07.12, 11:01
      to jest właśnie sedno sprawy, to jest POGAŃSTWO - i KRASNALSTWO
    • maciej.wyborcza Pomnik tak tani jak rządowy raport o katastrofie. 08.07.12, 11:39
      Rzeczywiście czuć w tym toporny, patologiczny i siermiężny katolicyzm. Boże czemuś pokarał nasz kraj katolicyzmem?! Typowo pogańsko-katolicki okult przedmiotów. A na dodatek totalna taniocha: beton, farby, plakaty i kółka od poloneza.
    • ministrant15 Re: Smoleńsk z betonu, czyli katolickie pogaństwo 08.07.12, 11:45
      Nie jest ważne co i z czego będzie zrobione. Ważne jest, żeby było zrobione pod poziom umysłowy owieczek, z których będzie można zedrzeć jak najwięcej. Przecież od wieków tak to się kręci a ludzie jak barany dają się wpuścić w ten pokrętny i oszukańczy kanał. Jak widać, tego społeczeństwa już nic nie nauczy rozumu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka