Dodaj do ulubionych

Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę

• z_wz Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 14:31
      Po wczorajszej notatace (bo przecież nie wywiadzie) dot . Księdza Malińskiego
      zacząłem się zastanawiać nad zasadami dziennikarstwa w Gazecie. Może nie ma to
      znaczenia, ale w Gazecie którą czytam od pierszego numeru. Ta informacja godna
      była tzw. tabloidów, którymi Gazeta tak pogardza.
      Pytania do Gazety (na które pewnie nie dostanę odpowiedzi):
      1. Jakie wiarygodne żródło przekazało Gazecie informację o rzekomej współpracy
      Księdza M. i dlaczego Gazeta nie poinformowała prokuratury o złamaniu prawa
      przez informatora?
      2. W jaki sposób Gazeta zweryfikowała prawdziwość tej informacji nim zamieściła
      je na swoich łamach?
      3. Jak się to ma do linii Gazety odnośnie lustracji, złaszcza dzikiej lustracji?

Ciekawe co powiedzłaby Ojciec Święty na te informacje? Czy również rzuciłby
      publiczne oskarżenia na człowieka, przyjaciela? Szkoda słów.
      Gazeto - tak nisko wcześniej chyba nie byłaś!
      • nikame Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 14:47
        tak Gazeto - staczasz się i zgodnie z prawami fizyki czynisz to z coraz większą
        prędkością. W tym przypadku bylo to szczegolnie obrzydliwe zagranie.
      • ja.polak Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 14:49
        > 2. W jaki sposób Gazeta zweryfikowała prawdziwość tej informacji nim
        zamieściła
        >
        > je na swoich łamach?

GW cytuje X.Malinskiego, ktory sam powiedzial, ze rozmawial i opowiadal z
        radoscia o Wojtyle, cyt. za Malinskim: "- Nie donosiłem, tylko dzieliłem się z
        tymi ludźmi swoimi radościami i entuzjazmem przywiezionym z pielgrzymek"...

...po przeczytaniu tego mozna Malinskiego uznac albo za idiote (co byloby
        bardzo trudne), albo za naiwnego (byc moze...), albo, za donosiciela...
      • donpedroso Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 14:51
        z_wz napisał:

> Pytania do Gazety (na które pewnie nie dostanę odpowiedzi):
        > 1. Jakie wiarygodne żródło przekazało Gazecie informację o rzekomej
        > współpracy Księdza M. i dlaczego Gazeta nie poinformowała prokuratury
        > o złamaniu prawa przez informatora?

NIe było wiarygodnego źródła, to jasne - bo info okazało sie nierzetelne. Aż
        dziw bierze, że gazeta chcąca uchodzić za forpocztę dziennikarskiej uczciwości
        zamieszcza takie "informacje"...

> 2. W jaki sposób Gazeta zweryfikowała prawdziwość tej informacji nim
        > zamieściła je na swoich łamach?

Nie zweryfikowała: nie było czasu, nie chciało się, taki news łatwiej sprzedać
        niz wiarygodna informację - więc po co weryfikować ?

> 3. Jak się to ma do linii Gazety odnośnie lustracji, złaszcza dzikiej
        > lustracji ?

Jak widać linia gazety zmienia się wraz z jej potrzebami... Nie sądziłem, że
        kiedyś przyjdzie mi porównać GW do chorągiewki, która zmienia kierunek w
        zaleznosci od tego, skąd powieje wiaterek :(
      • tommix Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 15:58
        Czy wy ludzie juz wszyscy naprawde powariowaliscie? I wszedzie widzicie spiski,
        agentow? Czytacie to co nie bylo napiasne? Bo o co tu chodzi??? Wyborcza
        napiasala, ze w dokumentach pojawia sie nazwisko Malinskiego? Napisala ze byl
        AGENTEM? Nie! Nauczcie sie do cholery czytac. I miejscie troche rozsadku.
        Przeciez to zupelnie normalne i logiczne, ze nazwisko ks. Malinskiego pojawia
        sie w teczkach dotyczacych JPII. Sam ksiadz przyznaje, ze miewal kontakty z
        UBecja. Ale nie robi to z niego agenta i GW nic takiego nie napisala! O co do
        cholery to bicie piany?
        tx
        • z_wz Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 16:16
          Proponuje. Najpierw przeczytaj a potem krytykuj. Sprawdz co naprawde napisała
          Gazeta we czwartek. Dzisiajsza notatka nie ma już znaczenia. Błoto zostało
          rzucone. A dzisiaj... Szkoda pisać.
          • tommix Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 16:23
            Jak najbardziej. Czytalem. Ty chyba nie... Wiec dla przypomnienia:

Ks. Maliński zaprzecza

Z informacji "Gazety" wynika, że w materiałach SB, o których wspominał prof.
            Kieres, pojawia się nazwisko przyjaciela Karola Wojtyły, ks. prof. Mieczysława
            Malińskiego.

"Gazeta": Czy SB nakłaniała Księdza do współpracy?

Ks. prof. Mieczysław Maliński: Wiele razy próbowali mnie złamać. Zawsze
            odmawiałem.

Kiedy to było?

-W latach 60. Chcieli, żebym podpisał deklarację, że będę współpracował.

Czy Ksiądz informował o tych zabiegach kardynała Wojtyłę?

- Tak. Nie komentował tego, przyjmował do wiadomości.

Czy możliwe, że zachowały się z tego jakieś materiały, które teraz mogą rzucić
            cień na Księdza?

- Nie ma takich materiałów. Nie chcę o tym więcej mówić. Przygotowuję na ten
            temat publikację.

Czy jest w tym jakiekolwiek oskarzenie???? Sorry ja go zupelnie nie widze...
            tx
            • z_wz Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 16:41
              No właśnie! Zastanów się. Przychodzi do Ciebie dziennikarz i odbywsz z nim
              rozmowę. Taką właśnie. I potem dokładnie takiej treści rozmowa jest
              opublikowana? I co? Jest OK? Ze wzgledu na zasady nie napiszę co myśle o takim
              dziennikarstwie. Poziom bruku to określenie mało adekwatne. A gdzie wzgląd na
              konsekwencje?
              I nie chodzi o moje zrozumienie co autor miał na myśli. To nie poezja!
              Interpretowanie "co autor miał na myśli" zostawmy maturzystom. Dziennikarz musi
              odpowiadać nie za to co myśli ale za to co pisze! Oglądałem wczoraj program
              prosto w oczy. Żal było patrzeć na człowiek któremu z bezmyślności przyczepiono
              łatkę. Żal.
              I to są konsekwencje takiego pisania.
              Co byś poczuł gdybyś to był Ty a nie ksiądz Maliński? Jak zareagowało by Twoje
              otoczenie? Co?
              A swoją drogą. Mam wrażenie że właśnie dyskutuję z kimś z gazety. Czyż nie?
              • tommix Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 17:21
                Wciaz wydaje mi sie, ze nie ma nic zlego w tym co zostalo napisane. Zla jest
                Twoja interprezacja. Widzisz w tym cos, czego tam nie ma... Tak mi sie
                przynajmniej wydaje...
                tx
            • ppppp7 Re: Dlaczego "Gazeto"? 22.04.05, 17:04
              Tommix, liczy się kontekst. Główny artykuł na tej stronie jest o tym, że osoba
              z otoczenia papieża była agentem SB. A w środku tego artykułu wstawka: MALIŃSKI
              ZAPRZECZA! Zaczynająca się od zdania, że w aktach jest nazwisko Malińskiego.
      • ahart Rozmawianie z funkcjonariuszami to "donos"??? 22.04.05, 18:19
        Do "ja, Polaka":
        "Ja, Polak" uważa, że ks. Maliński, opowiadający funkcjonariuszom SB o radości,
        dobrej nowinie, jaką niosły ludziom pielgrzymki Jana Pawła II, to albo idiota,
        albo naiwny, albo donosiciel.
        Gdyby wszyscy przyjęli taki sposób myślenia, nie byłoby chrześcijaństwa, "ja -
        Polaku". Apostołowie - twoim zdaniem - na pewno nie powinni byli się poniżać
        kontaktami z poganami. Jezus nie powinien był odpowiadać Piłatowi - czyniąc
        tak, współpracował z rzymskim okupantem.
        Właśnie z takich ludzi, skorych do potępiania i niszczenia innych, rekrutowano
        najlepszych agentów SB.
    • rzebra nie tłustym włosom 22.04.05, 14:44
      Jakiś znany duchowny donosił SB. Tak wynika z akt IPN. Dziennikarze (front
      antylustracyjny?) znowu zaczęli się dziwnie zachowywać.
      Oto komentarz z kataryna.blox.pl/html :

Monika Olejnik osaczyła, dopadła i rozszarpała księdza Malińskiego
      nadgryzionego już wcześniej przez Wyborczą. Tego wywiadu powinna się wstydzić
      do końca życia, pokaz bezsensownego okrucieństwa nad całkowicie bezbronnym
      człowiekiem.

O co chodziło państwu dziennikarzom? O sensacyjnego newsa? O argumenty w
      antylustracyjnej kampanii? O utrącenie Kieresa? O zablokowanie publikacji
      nazwisk prawdziwych konfidentów? Przekonamy się pewnie wkrótce. Bo w to, że to
      niechcący to ja nie uwierzę.
      Powyższy teks z koliber.opcom.pl/prawastrona/index.php
      • zygfryd.okrutny kataryna. blog tp glos Wszechpolalow 22.04.05, 18:56
        tez myslalem ze taka elokwntna, ale jak widac wszystko dyktuje jej centala.
        • niezapowiedziany buahahahahahahahahahaha 22.04.05, 19:31
          • zygfryd.okrutny Jak wiele jeszcze hanby-tu na zywo 22.04.05, 19:51
            jak instytucje panstwowe hanbia polskiego ksiedza, nowy wyciek z IPN, poniza
            najblzszego przyjaciela Jana Pawla II. Prezes IPN zaslania sie, dochodzeniem,
            prawdy i swoja kariera, ksiadz i Olejnik placza.
            Jak dlugo jeszcze mozna to wytrzymac.

Pohanbienie przyjaciela Jana Pawla II na:

ww2.tvp.pl/video/2005/04/21/37012/film.asf
            jako mp3 plik, TYLKO DLA LUDZI O MOCNYCH NERWACH!!!!!
    • a.styrna Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 14:53
      Wstyd dla GW... traci dobrą opinię... te ostatnie zmiany w redakcji chyba wcale
      na dobrze nie wyszły.
      Wstyd bo pana Kieresa znałam z innej strony. Dziwię się jego nieprofesjonalną
      postawą. Po tych dniach, tak podniosłych IPN rozpętał wojnę. Tak się nie robi!

Teraz niech Wam będzie wstyd.

Ks.Maliński - jesteśmy z Tobą!
      • dopisaniapostow Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 15:13
        przeciez kieres mogl uciac te wszystkie rozwazania,roztrzasania...mogl to
        zrobic od razu,gdy sie pojawily lub chocby w trakcie programu. albo jest sadysta
        psychicznym, albo wcielil sie w role aniola zemsty i kazdego ranka sprawdza,czy
        m u miecz zaglady nie zardzewial...ten facet jest jakis dziwny,naprawde-i tu
        chodzi o diagnoze i im szybciej ja ktos i bez leku postawi,tym lepiej dla
        wszystkich. i od mniejszych dawek wladzy ludzie popadaja w zaburzenia
        osobowosci-mowic delikatnie.
        • ahart Kieres mógł to przerwać 22.04.05, 18:50
          Masz zupełną rację. Ale Kieres nie pierwszy raz ostatnio sprawia wrażenie, że
          wszystko zrobi dla rozgłosu. Całkiem niedawno przecież ogłosił, że IPN wyjaśni
          sprawę zamachu na Jana Pawła II. Ogłosił to po bzdurnej wypowiedzi jakiejś
          włoskiej gazety, że materiały o spisku Ali Agcy znaleziono w archiwach NRD-
          owskiej STASI. Zapowiedział, że IPN zwróci się o te dokumenty do niemieckiego
          Urzędu ds. archiwów STASI. Nawet nie pofatygował się przedtem zadzwonić do tego
          urzędu do Berlina - a oszczędziłby sobie wstydu. Dowiedziałby się (co tego
          samego dnia wyjaśnił rzecznik tego urzędu w Berlinie) że to kaczka
          dziennikarska i żadnych dokumentów tam nie znaleziono.
    • zygfryd.okrutny Jak dlugo mozemy znosic te upokozrenie 22.04.05, 15:19
      odwetowcy uderzaja w to co najswietsze, co jest nasza opoka od tysiecy lat , w
      Kosciol Katolicki, najodwazniejszy niech rzyci kamieniem, taak slepa zemsta jest
      slodka, jak miod dla szatana, ale w tym wypadku szatan, ktory przybiera postac,
      prawomyslnego i sparwwiedliego sie zawiodl. Bo jak pisze w ewangelii:
      "Sciezka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawosci samolubnych i tyranie zlych
      ludzi. Blogoslawiony ten, co w imie milosierdzia i dobrej woli prowadzi slabych
      dolina ciemnosci. Bo on jest strozem brata swego i znalazca zagubionych dziatek.
      I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, ktorzy chca
      zatruc i zniszczyc moich braci. I poznasz, ze ja jestem Pan, kiedy wywre na
      tobie swoja pomste."
      • lucyferos Re: Jak dlugo mozemy znosic te upokozrenie 22.04.05, 16:50
        >zygfryd.okrutny napisał:
        odwetowcy uderzaja w to co najswietsze, co jest nasza opoka od tysiecy lat , w
        > Kosciol Katolicki, najodwazniejszy niech rzyci kamieniem, taak slepa zemsta
        jes
        > t
        > slodka, jak miod dla szatana, ale w tym wypadku szatan, ktory przybiera
        postac,
        > prawomyslnego i sparwwiedliego sie zawiodl.
        Tak! Odwetowcy.
        Towarzysz Gomułka miał swoich odwetowców- Hupka i Czaja byli obrzydliwymi
        rewizjonistami, zaciekłymi wrogami Polski Ludowej. Czaja doczekał się
        progenitury, o następcach Hupki nic mi nie wiadomo.
        Nie wiem, kogo zygfryd.okrutny wyznaczy na odwetowca XXI wieku. Może Michnik?
        Rewizjonista-Szatan zaatakował biedny i bezbronny kler!
        Ach, co za szkoda. Może mści się za inkwizycję..
    • edi54 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 15:21
      Skutkiem braku roztropnosci i odpowiedzialnosci ze strony Prezesa IPN oraz
      dziennikarzy ,ktorzy czesto zapominaja o zwyklej przyzwoitosci,stalismy sie
      swiadkami barbarzynstwa.Zgotowali Ks.Mieczyslawowi Malinskiemu,dla wiekszosci
      jednemu z najblizszych Przyjaciol Jana Pawla II, okrutna Golgote.Wpisali Go w
      krag ludzi powiazanych agenturalnie ze Sluzba Bezpieczenstwa.Ja nie mam
      najmniejszych watpliwosci ,ze wszystko to co wczoraj powiedzial w
      programie "Prosto w oczy" prowadzonym przez Monike Olejnik jest Prawda.To nie
      tylko Wielki Kaplan ,ale tez Czlowiek Wielkiego Formatu.Dla mnie od lat to
      jeden ze wspanialych Apostolow trudnych polskich czasow;budziciel ludzkich
      sumien i wrazliwosci religijnej.Przyznaje,ma On swoj udzial w tym ,ze moja
      wiara nie obumarla , bo odzywiala sie Jego tekstami.A powinna
      byla ,zwazywszy,ze faktycznie pozostawalem poza Kosciolem i znajdowalem sie po
      przeciwleglej Jego stronie.I tylko Bog wie ,ile osob moglo by powiedziec
      podobnie.Dlatego tez chce byc Mu swiadkiem w Jego obecnym przezywaniu.Niech
      wie,ze nie jest sam w swym Getsemani,ze sa z nim tysiace.Wydaje mi sie,ze nie
      od rzeczy bedzie przywolac w tym miejscu fragment Jego rozwazan z "Modlitwy na
      kazdy dzien" :"W porzadku Bozym jestesmy rowniez ukladem zamknietym:ktos musi
      cierpiec za szalenstwa drugiego,ktos musi sie modlic aby nawrocil sie
      bladzacy;przez czyjes umartwienie przychodzi laska zalu na grzesznika.Nasza
      swietosc ma wplyw na swietosc innych,nasza grzesznosc wplywa na grzesznosc
      innych.Dopiero wowczas znajduje prawdziwie spoleczny sens kazdy dobry
      czyn,chociazby przez nikogo nie zauwazony,kazda dobra mysl,kazdy akt milosci
      Bozej" (k.191-192).I moze jeszcze jeden zwiazany z ludzka slaboscia , z
      zaparciem sie sw.Piotra:"W Kosciele zawsze wazny jest wielki gest,ktory
      przekresla nawet wielkie grzechy.Tu zawsze obowiazuje to,co Pan Jezus
      powiedzial do grzesznicy-ze jej wiele darowano,dlatego wlasnie,ze bardzo
      umilowala".(k.339).Nie watpie,ze Ks.Mieczyslaw Malinski bedac Czlowiekiem
      Wielkiej Wiary potrafi z serca wybaczyc wszystkim ,ktorzy zgrzeszyli przeciwko
      Niemu.Ufam tez,ze zadany Mu w tych dniach Wielki Bol nie zrujnuje Jego sil i
      zdrowia,ze przez dlugie jeszcze lata bedzie z taka sama wrazliwoscia uczyl
      ludzi Dobra i Milosci.Edward Lason.
      • ajej Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 20:20
        Podpisuje sie pod twoim listem bo znajac ks.Malińskiego podobnie jak ty nie
        mogę znieść tych oszczerstw.Jestem przekonana,że wszyscy którzy Go znaja myślą
        w ten sposób. Ci którzy nie mieli dotad okazji posłuchać Jego słów powinni
        prędko udać się w niedzielę do kościoła Wizytek przy ul. Krowoderskiej w
        Krakowie gdzie w każdą niedzielę o godz.11.30 i 12.00 podczas mszy świetej
        dzięki Niemu mozna poczuć sie w pełni człowiekiem .On mnie wychował, dzięki
        jego tekstom i słowom przetrwałam "dopóki żyjesz wciąż masz możliwości"-do
        Niego udałam się z prośbą o udzielenie mi ślubu a potem ochrzczenie mojego
        synka.
        Nie umiem sobie tego okrutnego czynu inaczej wytłumaczyć jak tylko przedziwna
        próbą jakiej Bóg poddaje świętych ludzi. To w planie boskim, natomiast w
        ludzkiej rzeczywistości uważam to za karygodne i nie mogąc inaczej
        zaprotestować opuszczam dotąd używaną przezemnie domenę "gazeta.pl"
        Ania Gebhardt-Gądek
        • lucyferos Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 20:50
          ajej napisała:

> Podpisuje sie pod twoim listem bo znajac ks.Malińskiego podobnie jak ty nie
          > mogę znieść tych oszczerstw.Jestem przekonana,że wszyscy którzy Go znaja
          myślą
          > w ten sposób. Ci którzy nie mieli dotad okazji posłuchać Jego słów powinni
          > prędko udać się w niedzielę do kościoła Wizytek przy ul. Krowoderskiej w
          > Krakowie gdzie w każdą niedzielę o godz.11.30 i 12.00 podczas mszy świetej
          > dzięki Niemu mozna poczuć sie w pełni człowiekiem .On mnie wychował, dzięki
          > jego tekstom i słowom przetrwałam "dopóki żyjesz wciąż masz możliwości"-do
          > Niego udałam się z prośbą o udzielenie mi ślubu a potem ochrzczenie mojego
          > synka.
          > Nie umiem sobie tego okrutnego czynu inaczej wytłumaczyć jak tylko przedziwna
          > próbą jakiej Bóg poddaje świętych ludzi. To w planie boskim, natomiast w
          > ludzkiej rzeczywistości uważam to za karygodne i nie mogąc inaczej
          > zaprotestować opuszczam dotąd używaną przezemnie domenę "gazeta.pl"
          > Ania Gebhardt-Gądek
          No dobrze, ale skąd masz taką pewność że jednak nie kapował?
          Może po prostu klecha ma tendencje do paplania- wygadał się przy ubekach,
          choćby nieświadomie (że ma do czynienia z funkcjonariuszami) a informacje
          poszły w obieg. Może..ale skąd masz pewność?
          A może UB szantażowała go?
          Może miał kochankę (kochanka), może mu pomogli..
          A może cała sprawa to bzdura..
          Ale skąd Ty (i inni) to możesz (możecie) wiedzieć? Ha..
    • greri Malinski nawracal SBekow w latach 80-tych, wtedy 22.04.05, 15:49
      tez wydano najwiecej jego ksiazek. Na pewno to tylko taki zbieg okolicznosci
      • mago13 Re: Malinski nawracal SBekow w latach 80-tych, wt 22.04.05, 16:10
        greri napisał:

> tez wydano najwiecej jego ksiazek. Na pewno to tylko taki zbieg okolicznosci

Ale nie dla Ciebie .Przecież SBcy mieli rodziny ,żyli wsród nas ,więc ilu z
        powiązanych z nimi dziś się wypowiada i w jakim tonie.Takie insynuacje ma się
        we krwi.Trafiłam?
        • loppe Re: Malinski nawracal SBekow w latach 80-tych, wt 22.04.05, 19:01
          Faktem jest, że źli ludzie bardzo łatwo posądzają innych ludzi o zło, a dobrzy
          ludzie mają z posądzaniem bliźnich trudności. Psycholodzy nazywją to
          projekcją...siebie na innych...
    • me-e WIEM KTO TO ROZPETAL... 22.04.05, 15:53
      ...Czy to ksiadz Malinski musi sie tlumaczyc?

Ksiedzem, ktory wystepuje w aktach Instytutu Pamieci Narodowej jako udzielajacy
      informacji Sluzbie Bezpieczenstwa na temat Karola Wojtyly, nie jest ks.
      Mieczyslaw Malinski - oswiadczyl wczoraj wieczorem prezes IPN Leon Kieres.

Wczorajsza "Gazeta Wyborcza" napisala, ze dotarla do informacji, z ktorych
      wynika, iz w materialach SB dotyczacych inwigilacji Karola Wojtyly pojawia sie
      nazwisko jego przyjaciela ks. prof. Mieczyslawa Malinskiego.

We wczorajszym programie Moniki Olejnik "Prosto w oczy" w TVP ks. Malinski
      powiedzial, ze czuje sie "glupio", kiedy dziennikarze dzwonia do niego i pytaja
      o jego kontakty z SB.

- "Kontakty" to jest slowo bardzo ogolne. Kontakty mozna miec i z tego wynika
      dobro. Ja jestem ksiedzem i zawsze bylem ksiedzem. I tak stanowilem o sobie,
      odkad mnie wyswiecono, zeby rozmawiac ze wszystkimi ludzmi. Zeby rozmawiac z
      ludzmi trudnymi, zagubionymi, takze z moimi przeciwnikami - powiedzial ks.
      Malinski.

Dodal, ze jego kontakty z SB ograniczaly sie do rozmow, ktore w PRL-u odbywal
      kazdy, kto odbieral albo zdawal paszport po powrocie z zagranicy. Podkreslil,
      ze nie podpisywal zadnej deklaracji ani nie otrzymywal zadnych pieniedzy od SB.

- Przewaznie wyjezdzalem na pielgrzymki papieskie: Belgia, Francja, Holandia
      itd., wszystkie kraje europejskie zjezdzilem. Wracalem pelen entuzjazmu,
      zachwytu i dzielilem sie ze wszystkimi ludzmi, ktorzy mnie o to pytali (...).
      Mowilem (SB) o tym, ze Papiez mowi o godnosci czlowieka, ze Papiez mowi o
      braterstwie miedzyludzkim, przebaczaniu, milosci - dodal ks. Malinski.

Jego zdaniem powinno sie ujawnic fakt donoszenia "w scislym tego slowa
      znaczeniu". Na pytanie, czy powinno sie ujawnic nazwiska, ks. Malinski
      odpowiedzial: - Czemu ma to sluzyc? Dla kogo to wazne? - Ja nie donosilem -
      dodal.

Prezes IPN Leon Kieres, drugi z gosci programu "Prosto w oczy", pytany przez
      dziennikarke, czy ks. Malinski "nieslusznie sie tlumaczy", powiedzial, ze
      tlumaczy sie niepotrzebnie. (PAP)

- Nie potrafie przejsc obojetnie nad wydarzeniami kilku ostatnich dni. Nie
      wiem, kto rozpetal te straszna burze, ale ja nigdy nie uwierze w te okrutne
      brednie i domysly - napisala w e-mailu do ksiedza Malinskiego za
      posrednictwem "Dziennika" nasza Czytelniczka, Anna Chomicka. - Dziekuje Ksiedzu
      za te wszystkie pieknie napisane slowa. I chocby przedstawiono mi "dowody",
      nikt nie jest mnie w stanie przekonac, ze kiedykolwiek zrobil Ksiadz cos
      przeciwko Naszemu Ojcu Swietemu. Minely ledwie dwa tygodnie od smierci
      Najwspanialszego Polaka i Kaplana i juz rozpetalo sie polskie pieklo.

W czasie programu Moniki Olejnik plakalam z bezsilnosci i bolu, pragnelam
      uscisnac Ksiedzu dlon i powiedziec: jestem z Ksiedzem - nie wierze i nie
      uwierze i jest mi wstyd.

Pobierz kod dostepu
    • mago13 strona Super Expressu obrzuca błotem księdza 22.04.05, 16:07
      ale czujnie nie ma forum tak jak większośc "szmatławców",więc oburzeni czyli
      np. ja mogą pisać na Berdyczów
    • amerykanin09 Ratzinger donosicielem 22.04.05, 16:07
      Dostalem informacje z pewnego zrodla ze to wlasnie Ratzinger donosil na naszego
      papieza.
      To chyba oczywiste. Najpierw wspolpracowal z NSDAP a pozniej z PZPR.
    • no.logo Mam artykuł: 22.04.05, 16:26
      GW zhańbiła się tym artykułem. Pozwolę sobie napisać własny, dokładnie odwzorowujący sposób myślenia Państwa Redaktorów:

Agenci wokół Adama Michnika
      Jak SB inwigilowała Adama Michnika. - Są w mojej szafie dokumenty, które zawierają bardzo bolesne informacje dla Adama Michnika - mówi no.logo, szef swojego własnego Instytutu Przeciwko Głupocie Dziennikarskiej.

Chodzi o nazwiska osób z bliskiego otoczenia red. Michnika, które współpracowały z SB w czasach, gdy był on znanym opozycjonistą.

[Tutaj troszkę tzw. wypełniacza]

A potem wywalam prosto z mostu:

Z informacji no.logo wynika, że w materiałach SB pojawia się nazwisko Wojciecha Czuchnowskiego i Agnieszki Kublik.

I jak się czujecie, Wielcy Inkwizytorzy z GW? Wstydźcie się, jeśli w ogóle znacie to pojęcie!
    • mima13 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 16:36
      Przeczytajcie książkę Łysiaka "Rzeczpospolita kłamców - Salon", a zobaczycie
      kto jest naszm "bohaterem narodowym". A "Gazety Wyborczej" lepiej nie czytać.
      Moi znajomi ja rzucilismy ją w kąt.
    • piotrczarnyszewicz PRAWO/ art 212 Kodeksu karnego 22.04.05, 16:47
      &1 Kto pomawia inną osobę......o takie postępowanie , które może poniżyć ją w
      opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania......podlega grzywnie , karze
      ograniczenia albo pozbawienia wolności do 1 roku.
      &2 Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w &1 za pomocą środków
      masowego komunikowania , podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia
      wolności do lat 2

JEŚLI ISTOTNIE DOKONANO PRZESTĘPSTWA , TO PODAJĘ PODSTAWĘ PRAWNĄ POZWU.
    • maciej48 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 16:49
      Jeszcze raz powtórzę ks. Mieczysławie Malińki jestem z Księdzem i uważam, że
      został Ksiądz w ochydny sposób skrzywdzony przez ludzi podłych, niech Pan Bóg
      ma księdza w opiece!
    • aptos Cie choroba! "Szymek" nie wykorzystał karnego! 22.04.05, 17:26
      jest skończony...
    • vortex21 [...] 22.04.05, 18:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • finish Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 18:43
      A ty jesteś dupek . W latach 80tych pewnie w porteczki robiłeś nie było
      pampersów?
    • loppe i na koniec, bo jestem wstrząsnięty ta sprawą 22.04.05, 18:44
      czepianie się (jak ten idiota z pierszego postu tutaj również) tego księdza że
      opowiadał sbekom o pielgrzymkach Jana Pawła na Zachodzie to tak jak czepianie
      się Św. Pawła że opowiadał faryzeuszom czy innym szwarccharakterom o Jezusie i
      jego naukach

ludzie sa tacy głupi i okrutni czasem...
    • juha555 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 18:56
      To ohydne, co GW zrobiła z informacją podaną przez szefa IPN-u (z resztą w
      sposób absolutnie nieprzemyślany). Posunięcie się do takiego zabiegu -
      przytoczenie wypowiedzi Kieresa nt. "osoby z bliskiego grona JP II",
      z "rozpoznawalnym głosem" (a ile jest takich głosów; palec sam się już
      wyciąga...), potem podanie informacji "nieoficjalnej", że nazwisko Malińskiego
      się pojawia w aktach. Ręce mamy czyste, pomówienia nie było, wszystko wisi
      na "rzekomo". Ciekawe, czy dziennikarze GW byliby tak samo wyrywni, gdyby
      chodziło o kogokolwiek z otoczenia Gazety (a przecież dziwnie łatwo sobie
      wyobrazić taką sytuację...). Maliński tłumaczy się z wizyt w urzędzie
      paszportowym, i co? Zaczynamy informację, od słów "Nie donosiłem, tylko
      dzieliłem się z nimi...". Jakie wrażenie pozostaje w czytelniku? Że jednak "coś
      było na rzeczy". Pod paragraf nie podchodzi, winy nie ma, a ja czuję mdłości,
      mdłości, mdłości.
      • hareczek1 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 19:50
        Jest dokładnie odwrotnie. Tłumaczyłem to na tym forum jednej Pani, ale widzę że
        jakby grochem o scianę. Serio Myślisz kolego ze ksiadz Maliński o całej sprawie
        to się od dziennikarzy "Wyborczej" dowiedział? A g... prawda!! Fama poszła
        szybsza od pożaru. Wszyscy wiedzieli ale każdy głuchego i g...ego udawał. Bogu
        dzię w "Wyborczej" nie pracują hipokryci i tchórze i miedzy innymi dzięki
        nim "zabito" -plotkę opluskwiającą wspaniałego człowieka, plotę,
        pogłoskę-zmorę stokroc gorszą od ordynarnego kłamstwa. Dano Księdzu
        Mieczysławowi szansę obrony. Prosze łaskawie nie udawać naiwnego,cała Warszawa,
        Kraków i okolice o tym mówiły, zanim napisała o tym "wyborcza". Mechanizm jest
        taki sam jak z listą Wildsteina-puszcza się "szczura", bez żadnej
        odpowiedzialności, , pokątnie na ucho, taką sugestyjkę-"wicie
        rozumicie". A jak ktoś o tym napisze to się wtedy krzyczy-prasa winna. Szanowna
        Panie to się nazywa pomówienie. Cała hecę rozpętał , (niestety bo to bardzo
        wybitny i zasłuzony człowiek)-prof. Leon Kieres.

• ppppp7 Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 20:16
          Masz rację...że to była plotka. A poza tym jest zupełnie odwrotnie.
          Opublikowanie niesprawdzonej (przez gazetę) i nieprawdziwej (Kieres) wiadomości-
          plotki to śmierć wiarygodności gazety. A po drugie: plotkę warszawsko-krakowską
          zabito publikując ją (bez sprawdzenia czy to prawda) w 500 000 gazet? Bardzo
          ciekawa metoda. Zgadzam się, że to co robi Kieres to paranoja. Pojawił się
          wielki inkwizytor (przynajmniej w jego mniemaniu). Wywalić dziada i będzie
          spokój.
          • lucyferos [...] 22.04.05, 20:45
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • polonista.wroc Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 19:12
      Uważam za skandaliczny sposób,w jaki został potraktowany ks.Maliński.Człowiek o
      tak wysokiej moralności!Widzę tu baranka pomiędzy sforą psów,tarzających sie w
      gó..e.
    • zygfryd.okrutny Jak wiele jeszcze hanby-tu na zywo 22.04.05, 19:53
      jak instytucje panstwowe hanbia polskiego ksiedza, nowy wyciek z IPN, poniza
      najblzszego przyjaciela Jana Pawla II. Prezes IPN zaslania sie, dochodzeniem,
      prawdy i swoja kariera, ksiadz i Olejnik placza.
      Jak dlugo jeszcze mozna to wytrzymac.

Pohanbienie przyjaciela Jana Pawla II na:

ww2.tvp.pl/video/2005/04/21/37012/film.asf
      jako mp3 plik, TYLKO DLA LUDZI O MOCNYCH NERWACH!!!!!

• lucyferos Re: Jak wiele jeszcze hanby-tu na zywo 22.04.05, 20:40
        zygfryd.okrutny- jak zwykle hamletyzuje!
        Że oto instytucje państwowe hańbią polskiego klechę..
        No, to chyba lekka przesada, bo jak Bronek W. podpier..olił jakieś papierzydła
        z IPN a na drugi dzień cała Polska była zaszczuta- to nikt nikogo nie pohańbił-
        to była cała prawda i tylko prawda a miliony <lustratorów> szalały ze
        szczęścia. Czy wtedy zygfryd.okrutny martwił sie pohanbionymi i pomówionymi?
        Że zaraz pohańbienie..
    • jerzywal Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 19:54
      Mam wrażenie, że Pan Kieres chciałby żeby wokół niego było głośno. Czym większa
      sensacja wokół znanych postaci tym lepiej. Zaprzeczanie teraz, że to nie Ksiądz
      Mamiński jest oczywiście mało istotnym szczegółem.
      Zastanawiam się tylko jak pan Kieres mógł rozpętać takie podejrzenia.
    • d_michalak Żadamy przeproszenia ks. M. Malińskiego 22.04.05, 20:00
      Szanowny Czytelnicy Gazeta.pl

Chyba czas najwyższy, aby redakcja Gazety Wyborczej i portalu Gazeta.pl
      przeprosiła publicznie za artykuły dot. ks. M. Malińskiego.

Jeżeli tak to wyślij email z takim żadaniem na adresy:
      sekretariat.naczelnych@agora.pl
      kraj@agora.pl

Chyba, że podzielasz akcję ją robią Media, aby ten zryw duchowości oziębić
      w nas, jaki powstał w wyniku prześcia Jana Pawła II przez bramę Życia,
      to lepiej nic nie pisz. Tylko popieraj dalej działania wynikające z nieczystego
      serca.
      • piezo1 To nie Maliński. Wojtyła donosił sam na siebie. 22.04.05, 20:09
        ;-)
      • piezo1 Totakchora sprawa, że tylko żart. 22.04.05, 20:10
    • froncf Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 22.04.05, 21:06
      ks.Malińskinie jest wielbłądem a kieres niech sobie zaworki naprawi bo
      popuszcza same kleksy i straszny smród się unosi. ciekawe kto go namówił na te
      wyznania a kto potem do milczenia. kieres jesteś zwykłą marionetką, albo jesteś
      strasznie tempym idiotą, a chcesz robić za pana Boga
    • 2560a Re: Jak dlugo mozna mieszac w g.... 23.04.05, 00:55
      Jak dlugo mozna mieszac w g.... i komu ten smrodek sprawia przyjemnosc???
      Na caly bozym swiecie zbiera sie informacje o ludziach. Widac, ze informacje
      zbierane przez SB byly tylko informacjami ,ktorych nie uzyto przeciw Woltyle.
      Nie uzyto, bo Wojtyla bez przeszkod dotarl na szczyt koscielnych zaszczytow. O
      co ten lament? Czy komus sie podobalo donoszenie czy nie, to zalezy od osoby na
      ktora donoszono. Jezeli na mnie ktos donosil to TYLKO JA moge skarzyc
      donosiciela, jezeli czuje sie pokrzywdzony. Nie moze tego robic w moim mieniu
      zaden Kieres ani podobny urzednik. Wspolczuje ks. Malinskiemu, bo
      udowodnienie , ze sie nie jest wielbladem w Polsce nie jest praktycznie mozliwe.
      IPN powinien zajac wieloma innymi, bardziej waznymi sprawami, jak chocby
      zbrodnie na Kresach. Tyle, ze to temat trudny, delikatny, jak nazwala to GW
      przy okazji wystawy w Krakowie, KONTROWERSYJNY a wiec wymagajacy odwagi.
      Zajmowanie sie plotami, to temat zastepczy, majacy pokazac ze IPN cos robi.
    • tysprag Re: Ks. Maliński w TVP: Nie donosiłem na Wojtyłę 27.04.05, 21:15
      Wierzę, chcę wierzyć w niewinność ks. Malińskiego.
      Wierzę w jego szczerość wręcz naiwność. On nie mógł donosić. Jest na to za
      szczery. Schizofrenia to było by mało gdyby miało być inaczej.
      A, co do p. prof. Kieresa - to chyba "ktoś "go wrabia. TaKI ROZSĄDNY CZŁOWIEK.
      Ostatnio, ztego co słyszałem, b. AWS-owców na stanowiskach w tzw. instytucjach
      niezależnych tzw. "ktoś" wrabia. Kto za tym stoi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka