Dodaj do ulubionych

pogrzeb ojca Kaczyńskiego

22.04.05, 16:27
smutna uroczystośc - jak to zwykle bywa w takich chwilach.
ale... oprawa tej uroczystosci była porównywalna z oprawą jaka towarzyszy
pogrzebowi wysokiej rangi urzednika państwowego.
Ojciec Braci Kaczyńskich walczył w Powstaniu Warszawskim w Batalionie Baszta.
Pogrzeb odbył sie w Kościele Garnizonowym przy ul.Długiej w Warszawie. Była
Kompania Honorowa. Podstawaione były autobusy niskopodłogowe dla osób które
by chciały pojechać na cmentarz po uroczystości w kościele.
Mam pytania: (może niezasadne)
- kto przygotował i kto sfinansował tę uroczystość?
- czy gdy mój ojciec (też walczył w Batalionie Baszta) tez otrzyma taką
oprawę na swoim pogrzebie?
- czy taka oprawa bedzie standardem przy pogrzebach powstanców z Batalionu
Baszta?
Obserwuj wątek
    • piotr7777 Re: raczej ojca Kaczyńskich 22.04.05, 20:58
      ...a w ogóle to dałbyś spokój.
      • kropekuk Dlaczego> To zasadne pytanie. 22.04.05, 21:24
        I jeszcze bardziej zasadne ZARZADANIE PUBLICZNEJ PREZENTACJI RACHUNKOW
        • kropekuk Re: Dlaczego> To zasadne pytanie. 22.04.05, 23:11
          Sorki: "byk"
    • rachela180 Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 22.04.05, 21:09
      Dałbys spokój... pogrzeb to pogrzeb.Nie jestes wybrany na prezydenta.
      • umfana Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 22.04.05, 21:56
        rachela180 napisała:

> Dałbys spokój... pogrzeb to pogrzeb.Nie jestes wybrany na prezydenta.

Rachela ma racje!
        Jesteś zawistny i w ogóle czemu tego wątku admin nie usunie???
        • kropekuk A dlaczego Admin ma to niby usunac? 22.04.05, 22:06
          RIP dla pana Kaczynskiego seniora, ale syn - piastujac urzad, ktory piastuje -
          powinien udowodnic, ze pogrzeb w tej skali nie byl w najmniejszym procencie za
          publiczne pieniadze. I ze jego stanowisko publiczne ma sie do tej pompa
          funebris nijak.
          Nie mowimy tu o sp. zmarlym - mowimy o jego rodzince, ktora zyje i ma sie
          dobrze...
          • umfana Re: A dlaczego Admin ma to niby usunac? 22.04.05, 22:48
            Zostań w takim razie prezydentem Warszawy...
            Ciekawe jak Ty byś sprawował władzę?
            ;o)
            • kropekuk Niewatpliwie lepiej. I po kiego Warszawy? 22.04.05, 23:10
              Wole zostac Lordem Mayorem Londynu;) To co napisalem nalezy do DOBREGO OBYCZAJU
              OSOB PUBLICZNYCH W UK - mowi sie wyborcom o takich sprawach nawet BEZ ZADNYCH
              PYTAN Z ICH STRONY, wyprzedzajac takie dosc oczywiste pytania - wyborca musi
              wiedziec, czy jego kandydat nie naduzywa stanowiska i zaufania wyborcy.

Nb. A prezydent miasta to dla ciebie KTO? Wladca feudalny, odpowiadajacy
              wylacznie przed Bogiem i historia? Ze po posadzeniu tylka na jakimkolwiek
              publicznym stolku mozna ten stolek wykorzystywac dla ewidentnej PRYWATY i ze
              nikt z "plebsu" nie ma prawa o to pytac?
              A moze jeszcze do tego uwazasz, ze jestes europejska demokratka? Biedulka;)
              • bardzocierpliwy Re: Niewatpliwie lepiej. I po kiego Warszawy? 23.04.05, 06:08
                chyba nie znasz zwyczajow w tym kraju Angliku
                pogrzeby powstancow krotrzy w ten czy inny sposob pozostaja aktywni we wlasnych
                wspolnotach maja zawsze uroczysty charakter
                • baret Re: Niewatpliwie lepiej. I po kiego Warszawy? 25.04.05, 08:53
                  tylko kropekuk zrozumiał o czym napisałem.
                  Tak sie składa ze wiem jak wygladaja pogrzeby powstańców warszawskich - mój
                  ojciec jak już pisałem tez walczył w Powstaniu.
                  Moi 80-letni rodzice byli oburzeni na widok takiej oprawy pogrzebu. A ze
                  zdaniem ludzi wychowanych przed wojna zawsze sie liczę.
                  Wg mnie mielismy wykorzystywania władzy na prywatne potrzeby.
                  I jest to akceptowane przez p. Kaczyńskiego.
                  jeszcze jeden przykład:
                  Polecam lekturę nekrologów z czwartku i piątku zeszłego tygodnia. Jesli
                  nekrolog umiescił poseł, prokurator czy inna osoba to na własny rachunek. Ale
                  jezeli nekrolog mieszcza teatr, lub firmy podlegajace pod urzad miasta (Zarzad
                  Oczyszczania Miasta) lub firmy od niego zalezne (Metro) to mam uzasadnine
                  podejrzenie ze firmy powiększyły swoje koszty, w celu uzyskania przychylności
                  prezydenta warszawy. Nie okreslamy przypadkiem takiego postępowania jako
                  lizusostwo?
                  Myśle ze skoro Kaczyńscy szczyca sie swoją nienaganną etyką , to zostały
                  przekroczone pewne granice przyzwoitości. Tak to sie jeszcze przed wojną
                  nazywało.
                  • mafilka Re: Niewatpliwie lepiej. I po kiego Warszawy? 25.04.05, 09:31
                    Tak się skałada, że firmy państwowe, czyli zasilane pieniędzmi z budżetu
                    państwa maja specjalne fundusze na takie cele i niestety muszą je wydać. Nie
                    czepiałabym się więc nekrologów od teatrów itp. Poza tym mam nadzieję, że panów
                    Kaczyńskich stać było na sfinansowanie pogrzebu ojca z własnej kieszeni, wszak
                    mało nie zarabiają (może naiwna jestem?). Inna sprawa, ze jako osoby publiczne
                    bez szemrania powinni okazać rachunki...
                    • baret Re: Niewatpliwie lepiej. I po kiego Warszawy? 25.04.05, 09:38
                      Rozumiem .W tej kwestii nie mam wiedzy. Być moze tak jest.
                      Ale nie rozumiem stwierdzenia "muszą je wydać"
                      • piotr7777 Re: Niewatpliwie lepiej. I po kiego Warszawy? 25.04.05, 15:57
                        Kaczyńskie senior brał udział w powstaniu. Pogrzeb na koszt miasta, tego
                        mista, mu się należy - to, że syn jest prezydentem nie ma najmniejszego
                        znaczenia.
                        Zaznaczam, że o partii obu braci nie mam dobrego zdania.
                        • venus99 Re: Niewatpliwie lepiej. I po kiego Warszawy? 25.04.05, 16:13
                          szkoda tylko,że takie pogrzeby dotyczą nielicznych powstańców.ale jak się ma
                          syna prezydenta to co za problem?zawsze się znajdzie jakas kompania
                          wojska.dobrze,że nie dywizja.
                          pozostaje faktem,że kaczory ani wstydu nie mają ani poczucia przyzwoitości.
                        • kropekuk Czy WSZYSCY b. powstancy warszawscy maja 25.04.05, 16:31
                          DOKLADNIE TAKIE SAME POGRZEBY NA KOSZT MIASTA? I w jakiej regulacji Rady
                          Miejskiej mozna to przeczytac(podstawy prawne urzadzania takich pogrzebow)?
                    • kropekuk Wlasnie, mafilka...Pokazac rachunki bez szemrania 25.04.05, 16:29
                      A nawet PYTANIA o nie przez kogokolwiek: pelniacy stanowisko publiczne ma byc
                      jak zona Cezara...
                • kropekuk Nie PRZEKRECAJ mej wypowiedzi: jestem przeciwko 25.04.05, 16:27
                  NIE uroczystemu charakterowi pogrzebow powstancow, ale PRZECIWKO
                  WYKORZYSTYWANIU STANOWISKA PUBLICZNEGO przez pana Kaczynskiego, by uczcic
                  pamiec jego ojca SZCZEGOLNIE uroczyscie.
                  Jesli tego nie dostrzegles w moim jednoznacznym poscie, to znak, ze POLSKA
                  PRYWATA STOI.
                  • venus99 Re: Nie PRZEKRECAJ mej wypowiedzi: jestem przeciw 25.04.05, 19:54
                    a miałeś jakieś wątpliwości??
                    • zbychuchicago Re: Nie PRZEKRECAJ mej wypowiedzi: jestem przeciw 25.04.05, 20:14
                      Jestescie prostakami nigdy nie wyzbedziecie sie zawisci w stosunku do drugiego
                      czlowieka co wam zrobil ten uczciwy starszy czlowiek,ktory walczyl o to bys
                      jeden z drugim mogl spac spokojnie i nie asymilowal sie z narodem bolszewickim
                      czyli radzieckim?
                      Czy macie moralne prawo podwazac zaslugi tego schorowanego czlowieka?
                      Pytanie do bareta czy ciebie tez opanowala zazdrosc ze chowany jest czlowiek z
                      kompania honorowa-nie martw sie jak umrzesz to ja pokryje koszty kompani
                      honorowej i dodatkowo sfinansuje dla ciebie placzkow ktorzy uronia morze lez
                      wtedy uzyskasz satysfakcje.
                      Nie mysl ze ja to pisze ze popieram partie Kaczynskich ja tych ludzi nie znam
                      ale konwersacje jaka zafundowaliscie na tej stronie internetowej z jaka pogarda
                      wypowiadacie sie to juz jest szczyt chamstwa lepiej zrobicie jak zmowicie
                      zdrowaske i zyczcie temu staruszkowi niech spi w pokoju i spokoju AMEN.
                      • kropekuk A KTO tu wini starszego pana? Ja winie TYLKO 25.04.05, 20:32
                        jego pazernego synalka, wykorzystujacego swe STANOWISKO PUBLICZNE, by ojca za
                        PUBLICZNE PIENIADZE uczcic.
                        TO jest dla ciebie NORMALNE? Nawet w US? Polaczkiem byles i Polaczkiem
                        zostaniesz...
                        • baret Re: A KTO tu wini starszego pana? Ja winie TYLKO 25.04.05, 22:23
                          mój ojciec walczył w powstaniu - mia stopień równy z ojcem braci Kaczyńskich,
                          znał go osobiście bo obaj walczyli w batalionie Baszta.
                          Napisałem wczesniej ze moi 80-cio letni rodzice byli rozgoryczeni na taka
                          sytuację. Mój tato walczył nie o taką Polskę i nie o taką Warszawę, gdzie
                          urzędnicy państwowi w majestacie prawa wykorzystują stanowiska, robią własne
                          geszefciki.
                          Taka oprawa pogrzebu wynikała wyłacznie z faktu ze to jest pogrzeb ojca
                          Prezydenta miasta. Nie bardziej zasłuzonego od wielu innych z jego oddziału.
                          Więc nie czepiaj sie mnie panie zbychuchicago. To o czym napisałem w watku to
                          jest spostrzezenie zjawiska. Ale to nie ja je spowodowałem.
                          Prezydent Kaczyński chciał być "szeryfem" Warszawy.... ale jesli sprawy dotycza
                          jego osobiście, to ma już zupełnie inną moralność.
                          Sienkiewicz to nazwał "filozofią Kalego"
                          Być moze oprawa pogrzebu została zorganizowana przez nadgorliwych urzedników z
                          otoczenia prezydenta, lizusów chcacych mu sie przypodobać - ale za jego
                          prezydenckim przyzwoleniem. W tym wypadku popełnił grzech zaniechania -
                          trzymania sie zasad przyzwoitości.
                          • kropekuk Najtragiczniejsze, ze Zbychu uwaza te PRYWATE 26.04.05, 00:48
                            za NORMALNA! Ze - jak wspomniales - poza mna nikt istoty sprawyy nie widzi. Ale
                            ja nie jestem Polakiem. I mialem szczescie nie byc skazonym ni chlopska
                            tradycja "zgarniania do siebie", ni KOMUNA...
                            • zbychuchicago Re: Najtragiczniejsze, ze Zbychu uwaza te PRYWATE 26.04.05, 04:56
                              Kropekuk idz sie miernoto wyspij sen pomaga przyglupom gdyz hamuje instynkty
                              nadpobudliwosci ktore ty debilku posiadasz.Wyluzj sie staraj sie byc niegroznym
                              wariatem gdyz takim oslom mozna a nawet trzeba wybaczyc.

Natomiast ty Baret skoncentruj sie na jednym zagadnieniem czy jak ty bys byl
                              Prezydentem Miasta Stolecznego Warszawy nie mial bys takich nadgorliwych
                              pracownikow ktorzy po palcu weszli by Ci w dupe.
                              I jeszcze jedno bardzo istotne pytanie czy zadbales o to zeby sprawdzic kto
                              zaplacil za pogrzeb SP Pana Kaczynskiego napewno nie zadales sobie tego trudu i
                              nie sprawdzajac przystapiles do agresywnego ataku odpowiedz sobie sam na te
                              pytanie.
                              Ja jezeli mam choc cien podejrzen nas jakakolwiek sprawe czy to bedzie
                              blachostka czy powazny temat zawsze dokladnie sprawdzam gdyz po takim
                              dyletanckim ataku mozna drugiemu czlowiekowi zrobic krzywde a to jest niezgodne
                              z naukami kosciola czyz nie?
                              Ponadto moja Mama tez jest kombatanka tez walczyla ,tez ma 85 lat tez jest
                              schorowana i jak przeczytala o pogrzebie Pana Kaczynskiego gdzie odprowadzala
                              go kompania honorowa Wojska Polskiego to sie pomodlila za dusze SP Kaczynskiego
                              i nie biadolila i utyskiwala cieszyla sie ze chociaz o niektorych pamieta
                              Wojsko Polskie.Zawizc Polakow nie zna granic blagam was zmiencie sie ludzie
                              przyblizcie sie do Kosciola,do Boga a bedzie wam sie lepiej zylo.
                              • tdkot Re: Najtragiczniejsze, ze Zbychu uwaza te PRYWATE 26.04.05, 06:16
                                zbychuchicago napisał:

> Kropekuk idz sie miernoto wyspij sen pomaga przyglupom gdyz hamuje instynkty
                                > nadpobudliwosci ktore ty debilku posiadasz.Wyluzj sie staraj sie byc
                                niegroznym
                                >
                                > wariatem gdyz takim oslom mozna a nawet trzeba wybaczyc.
                                >
                                > Natomiast ty Baret skoncentruj sie na jednym zagadnieniem czy jak ty bys byl
                                > Prezydentem Miasta Stolecznego Warszawy nie mial bys takich nadgorliwych
                                > pracownikow ktorzy po palcu weszli by Ci w dupe.
                                > I jeszcze jedno bardzo istotne pytanie czy zadbales o to zeby sprawdzic kto
                                > zaplacil za pogrzeb SP Pana Kaczynskiego napewno nie zadales sobie tego trudu
                                i
                                >
                                > nie sprawdzajac przystapiles do agresywnego ataku odpowiedz sobie sam na te
                                > pytanie.
                                > Ja jezeli mam choc cien podejrzen nas jakakolwiek sprawe czy to bedzie
                                > blachostka czy powazny temat zawsze dokladnie sprawdzam gdyz po takim
                                > dyletanckim ataku mozna drugiemu czlowiekowi zrobic krzywde a to jest
                                niezgodne
                                >
                                > z naukami kosciola czyz nie?
                                > Ponadto moja Mama tez jest kombatanka tez walczyla ,tez ma 85 lat tez jest
                                > schorowana i jak przeczytala o pogrzebie Pana Kaczynskiego gdzie odprowadzala
                                > go kompania honorowa Wojska Polskiego to sie pomodlila za dusze SP
                                Kaczynskiego
                                >
                                > i nie biadolila i utyskiwala cieszyla sie ze chociaz o niektorych pamieta
                                > Wojsko Polskie.Zawizc Polakow nie zna granic blagam was zmiencie sie ludzie
                                > przyblizcie sie do Kosciola,do Boga a bedzie wam sie lepiej zylo.

TYLKO DODAM ZE TA SWOLOC NICZEGO NIE POTRAFI USZANOWAC NAWET TYCH CO UMIERAJA
                                TAKI TO JUZ JEST TEN MARGINESOWY POLSKI NAROD KTORY TYLKO SZKODZI CALEJ POLSCE
                                JA ICH MOGE TYLKO OKRESLIC ZE SA SKUNKSAMI BO JEDEN SKUNKS POTRAFI ZASMRODZIC
                                CALA DZIELNICE TO TYLE
                              • kropekuk DLACZEGO zamieniasz rzeczowa dyskusje w atak 26.04.05, 12:36
                                I to atak PERSONALNY? Jakie masz podstawy do oceniania mnie na podstawie moich
                                wypowiedzi, ze jestem "miernota", jakie masz prawo dyktowac mi, co mam robic?
                                Oceniam Kaczynskiego jednoznacznie: niegodnie uzyl PUBLICZNYCH pieniedzy do
                                PRYWATNEGO pogrzebu, a juz napewno STWORZYL TAKIE UZASADNIONE PODEJRZENIE. I -
                                jak ma to mniejze w moim wielce cywilizowanym kraju (UK, sadze zreszta, ze i w
                                USA - wiedzialbys o tym, gdybys tamtejsza prase czytal)powinien sie z tego
                                publicznie wytlumaczyc i publicznie przedstawic rachunki.
                                Pytasz tez, co powinien zrobic z ewentualnymi wazeliniarzami, co wydali
                                publiczne fundusze na jego ojca bez pytania Kaczora o zgode? Odpowiedz prosta:
                                jak w kazdym cywilizowanym kraju powinien ich Z PRACY ZWOLNIC, bo tacy ludzie
                                nie moga miec prawa dostepu do publicznych pieniadzy.
                                Jestes typowa sierota po komunie, Zbychu, a twoja "tolerancja" to typowe
                                polskie cwaniactwo.
                                Niech Bog ma w opiece wasz kraj z takimi jak ty "obywatelami"...
                            • tdkot Re: Najtragiczniejsze, ze Zbychu uwaza te PRYWATE 26.04.05, 06:11
                              kropekuk napisał:

> za NORMALNA! Ze - jak wspomniales - poza mna nikt istoty sprawyy nie widzi.
                              Ale
                              >
                              > ja nie jestem Polakiem. I mialem szczescie nie byc skazonym ni chlopska
                              > tradycja "zgarniania do siebie", ni KOMUNA...akim ty jestes ???

ja mysle ze zwyklym skunksem ktory smierdzi na odleglosc
                              • baret Re: Najtragiczniejsze, ze Zbychu uwaza te PRYWATE 26.04.05, 10:59
                                zbychuchicago napisał:

> Kropekuk idz sie miernoto wyspij sen pomaga przyglupom gdyz hamuje instynkty
                                > nadpobudliwosci ktore ty debilku posiadasz.Wyluzj sie staraj sie byc
                                niegroznym
                                >
                                > wariatem gdyz takim oslom mozna a nawet trzeba wybaczyc.

Ty złym człowiekiem jesteś - skoro uzywasz takich "argumentów"

> Natomiast ty Baret skoncentruj sie na jednym zagadnieniem czy jak ty bys byl
                                > Prezydentem Miasta Stolecznego Warszawy nie mial bys takich nadgorliwych
                                > pracownikow ktorzy po palcu weszli by Ci w dupe.

Tak, ale bedac Prezydentem mam wladze by tego typu odruchy powstrzymać u moich
                                podwładnych. Brak reakcji nazywam (jak wspomniałem) - grzechem zaniechania,
                                albo inaczej współudziałem.

A poza tym Kaczyński nie ukrywa ze Prezydentura Warszawy jest dla niego
                                trampoliną na stanowisko Prezydenta Państwa. A więc maży mu sie "waaadza" i
                                wszystkie z tym związane przywileje. Ale to jest temat na zupełnie inny wątek.
                                • kropekuk Przykro mi, baret, ale wasz kraj MUSI byc ruina. 26.04.05, 12:42
                                  Z takimi "obywatelami" uwazajacymi za "normalne" zgarnianie do siebie i
                                  wykorzystywanie dla prywaty stanowisk publicznych ZADNYCH szans na normalnosc
                                  tego kraju nie ma.
                                  O poziomie etycznym i umyslowym obu cytowanych przez ciebie dyskutantow sie nie
                                  wypowiadam - to widac, bo sami wystawili sobie swiadectwo: zwy6le, za
                                  przeproszeniem, prymitywne, pozbawione wyksztalcenia i uczuc wyzszych chamy.
                                  A co Kaczynski ma zrobic z tymi wazeliniarzami? Jesli by jego oburzaly istotnie
                                  ich dzialania, to JUZ BY BYLI ZWOLNIENI DYSCYPLINARNIE i mieliby przez miasto
                                  zalozona sprawe o zwrot tak bezmyslnie wydanych publicznych pieniedzy. Ale
                                  Kaczynskiemu to widocznie nie przeszkadzalo, bo zmian w Ratuszu nie bylo (co
                                  mozna sprawdzic na odnosnych websites).
                                  • kropekuk PS: Dobrze, ze o tej sprawie wspomniales. 26.04.05, 12:45
                                    Niech ludzie wiedza, jakie to "prawo" i jaka "sprawiedliwosc"...
                                    • zbychuchicago [...] 26.04.05, 15:18
                                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                      • zambro Pogrzeb ojca Kaczyńskiego 26.04.05, 21:31
                                        Gdy umiera człowiek zasłużony dla miasta ,n o i co by powiedzieć ojciec dwóch
                                        synów, znanych polityków to sądzę, że nic się nie stało ,że pogrzeb był
                                        uroczysty. Rodzinie należy wyrazić wyrazy współczucia i tyle. (Zaznaczam, że
                                        PiS-u nie cierpie).
                                        • baret Re: Pogrzeb ojca Kaczyńskiego 27.04.05, 14:42
                                          teoretycznie masz rację. I w pierwszym odruchu każdy prawdopodobnie z Toba sie
                                          zgodzi. Ale... wobecśmierci wszyscy jesteśmy równi, a w przypadku powstańców
                                          warszawskich kazdemu nalezy sie uroczysty pogrzeb. Tak sie składa ze bywam na
                                          takich pogrzebach gdyż mój tato potrzebuje opieki, a część jego kolegów z
                                          powstania znam osobiście. W przypadku pogrzebów "basztowców" zawsze jest poczet
                                          sztandarowy z sztandarem Baszty, wszyscy noszą opaski biało-czerwone na
                                          rękawach - na tym polega ta uroczysta oprawa.
                                          W przypadku Kaczyńskich posunięto sie torchę za daleko - z powodów o których
                                          już wczesniej pisałem.
                                          Chciałbym jednak być sprawiedliwy - nie mam informacji ze cała oprawa odbyła
                                          sie na koszt miasta i insytucji z nim związanych.(nie licząc wojska) Być może
                                          koszty ponieśli bracia Kaczyńscy. Lecz mam olbrzymią wątpliwośc - czy napewno
                                          tak było.
                                          I co by nie mówić - temat jest drazliwy. Czepiac sie o koszty pogrzebu - nie
                                          wypada. Ale czy napewno? a czy wypada załatwiać prywatne sprawy na koszt
                                          podatnika? wykorzystywać do tego stanowisko i pozycję? czy to nie jest
                                          nieetyczne? nieprzyzwoite? niehonorowe?
                                          A jednoczesnie szczycić sie wyskoim poziomem moralnym w partii która w swojej
                                          nazwie ma wpisane Prawo i Sprawiedliwość? Trudno nie zadać pytania - dla kogo
                                          prawo i sprawiedliwość, a kogo ono nie dotyczy.
                                          • ned_pap Re: Pogrzeb ojca Kaczyńskiego 28.04.05, 09:21
                                            baret napisał:

> teoretycznie masz rację. I w pierwszym odruchu każdy prawdopodobnie z Toba
                                            sie
                                            > zgodzi. Ale... wobecśmierci wszyscy jesteśmy równi, a w przypadku powstańców
                                            > warszawskich kazdemu nalezy sie uroczysty pogrzeb. Tak sie składa ze bywam na
                                            > takich pogrzebach gdyż mój tato potrzebuje opieki, a część jego kolegów z
                                            > powstania znam osobiście. W przypadku pogrzebów "basztowców" zawsze jest
                                            poczet
                                            >
                                            > sztandarowy z sztandarem Baszty, wszyscy noszą opaski biało-czerwone na
                                            > rękawach - na tym polega ta uroczysta oprawa.
                                            > W przypadku Kaczyńskich posunięto sie torchę za daleko - z powodów o których
                                            > już wczesniej pisałem.
                                            > Chciałbym jednak być sprawiedliwy - nie mam informacji ze cała oprawa odbyła
                                            > sie na koszt miasta i insytucji z nim związanych.(nie licząc wojska) Być może
                                            > koszty ponieśli bracia Kaczyńscy. Lecz mam olbrzymią wątpliwośc - czy napewno
                                            > tak było.
                                            > I co by nie mówić - temat jest drazliwy. Czepiac sie o koszty pogrzebu - nie
                                            > wypada. Ale czy napewno? a czy wypada załatwiać prywatne sprawy na koszt
                                            > podatnika? wykorzystywać do tego stanowisko i pozycję? czy to nie jest
                                            > nieetyczne? nieprzyzwoite? niehonorowe?

Nie jest. O pieniadze pytac zawsze mozna, bo ktos te pieniadze musi zarabiac. Z
                                            twoich wypowiedzi wynika, ze nie zapytales, a caly czas watpisz, "czy aby
                                            nie...?". Najlepiej zadzwon do odpowiedniego urzedu i postaraj sie dowedziec,
                                            zamiast dywagowac na temat "co by bylo, gdyby".

Pytales wczesniej, czy twoj Ojciec mialby taki pogrzeb? A co zrobiles, zeby mu
                                            taki pogrzeb zorganizowac, skoro ci tak zalezy na pompie i paradzie? Piszesz,
                                            ze na pogrzeby Basztowcow "zawsze jest poczet sztandarowy, etc". Zawsze jest, a
                                            wiec nie trzeba sie wysilac. Znam dobrze taki typ myslenia, sam taki bylem, ale
                                            pewnego dnia przekonalem sie, ze jezeli czegos chce, to musze to sobie sam
                                            zalatwic. Takie czasy.
                                        • venus99 Re: Pogrzeb ojca Kaczyńskiego 27.04.05, 15:04
                                          zasłużony?nie przesadzajmy.dewaluacja słów też ma swoje granice.czym się
                                          zasłużył?
                                      • baret .... 27.04.05, 14:25
                                        Ty zbychuchicago jestes naprawde złym człowiekiem, i w dodatku małego rozumku
                                        skoro wypisujasz takie głupstwa że az trzeba twoje wpisy kasować. I słusznie.
                                        Argumenty do dyskusji w postaci epitetów. Pewnie jak z kims rozmawiasz i nie
                                        zgadzasz sie z jego opinią to walisz maczugą? zresztą kto by chciał z Toba
                                        rozmawiać. Został Ci biedaku tylko "anonimowy " internet.
                                        Sam wnioskowałem o usuniecie Twojego durnego wpisu.
      • snajper55 Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 28.04.05, 10:04
        rachela180 napisała:

> Dałbys spokój... pogrzeb to pogrzeb.Nie jestes wybrany na prezydenta.

Ale to nie prezydent umarł, tylko jego krewny. Od kiedy to pogrzeb prezydencki
        należy się ojcu prezydenta ? Wujkowi też ?

S.
    • baret Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 27.04.05, 15:22
      > zasłużony?nie przesadzajmy.dewaluacja słów też ma swoje granice.czym się
      zasłużył?

nie ma dewaluacji - zasłuzony bo walczył w Powstaniu Warszawskim. To jest
      oczywiste.
      • venus99 Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 27.04.05, 16:05
        w powstaniu walczyło kilkanaście tysięcy żołnierzy AK i udział brała prawie
        cała ludność cywilna.
        wszyscy mieli i będą mieli takie pogrzeby?
        • baret Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 27.04.05, 17:10
          z ludnością cywilna to troche przesadziłeś.
          A co do powstańców - to jest pytanie do Prezydenta Warszawy?
          moim zdaniem wystarczy standard dotychczasowy - który opisałem wczesniej.
        • kropekuk I wlasnie o to chodzi: wszyscy albo nikt. 27.04.05, 17:26
          A nie tylko ten, kto ma syna na stolku prezydenta Warszawy.
          • zbychuchicago Re: I wlasnie o to chodzi: wszyscy albo nikt. 28.04.05, 05:36
            Widzisz nie potrafisz lub nie chcesz zrozumiec to co ja napisalem a mianowicie :
            Sprawdz dokladnie a dopiero jak bedziesz pewny pisz o tym bezprawiu ale Ty
            czlowieku posilkujesz sie gdybaniem i tu lezy sedno sprawy,ponadto nie od
            [powiedziales mi na zadane pytanie a co by bylo gdybys ty byl Prezydentem
            Miasta Stolecznego Warszawy czy tez bys zabronil pracownikom organizacji
            pogrzebu twojego ojca ktory walczyl w Powstaniu Warszawskim?
            Odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie czy jak umarl ojciec Prezydenta
            Kwasniewskiego kto pokrywal wszelkie koszty,a jak umarl ojciec Cimoszewicza
            czy zadales sobie trud i wyjasniles kto pokrywal koszty pochowku?
            Nie pisz wiecej glupot gdyz ja wiem doskonale ze palasz checia (aby im
            przylozyc)mowa o Kaczynskich za to ze zyja,za to ze sa wyksztalceni,za to ze
            jeden jest profesoerm drugi docentem oni sa najbardziej normalni ludzie nie
            panosza sie jak te dupki Millerzy i inni,musisz zrozumic zeby nie Pan Lech
            Kaczynski muzeum by nie powstalo gdyz poped komunisci mieli aleim sil i srodkow
            zabraklo i charakteru tez.Twoje uwagi na temat mojej osoby nie powinny miec
            miejsca gdyz powinnes zauwazyc ze pierwszy wpis byl bardzo spokojny gdzie
            probowalem Ci czlowieku wytlumaczyc bys najpierw sprawdzil a pozniej napisal
            ale rzadza i chec przwalenia im gorowaly nad twoim rozumem nie potrafiles
            przyjac do wiadomosci ze ten czlowiek starszy Pan Kaczynski senior byl
            zolnierzem Armi Krajowej Tak jak twoi rodzice cos tak jak oni wniusl w te nowa
            Reczypospolita ta walka byla dla nich ciezka i okropna gdyz walczyli nie tylko
            z Niemcami ale i z Rosjanami walczyli dzielnie przegrali wszystko gdyz ciche
            uklady (a takie byly)doprowadzily do zniewolenia na dziesiatki lat ty czlowieku
            jak bys byl nadwyraz uczciwy to wlaczylbys sie w akcje godnej starosci dla
            twoich,moich i wszystkich innych rodzicow co walczyli o wolna Polske a
            otrzymuja po 1200 zl Emerytury im sie wiecej od spoleczenstwa nalezy.
            Nie bede Cie przepraszal bo nie mam za co wez sobie do serca to co ci napisalem
            staraj sie im wszystkim pomagac oni sa warci tego oni otworzyli nam wrota ku
            wolnosci.
            Ten nick tez morzecie wymazac gdyz was to boli przedewszystkim prawda was mam
            na mysli Gazete Wyborcza.
            • kropekuk Od razu odpowiem ci na pierwszy zarzut: 28.04.05, 05:55
              Otoz NAPISALEM - ze wywalilbym z pracy na zbity pysk nadgorliwcow,
              urzadzajacych mi z PUBLICZNYCH funduszy pogrzeb ojca (i to - zalozmy - jeszcze
              do tego bez pytania mnie o zgode), bo ludzie z takim stosunkiem do mienia
              publicznego, NIE MAJA PRAWA miec do tego mienia dostepu.
              Reszta tez znalazla odpowiedz w roznych postach tego watku.
              Powtarzam: polityk (zwlaszcza taki, ktory z prawa i sprawiedliwosci czyni sobie
              sztandar) musi byc jak zona Cezara - poza wszelkim podejrzeniem. Inaczej jego
              hasla o tylek potluc...
              Nie podejrzewam cie o zla wole, Zbyszku, ale ty jestes zbyt tolerancyjny, zbyt
              pogodzony z polska prywata. I tyle.
              PS: Ojcowie Kwasniewskiego i Cimoszewicza chyba ciagle zyja...
            • kropekuk PS: A propos moich rodzicow (i nie tylko) 28.04.05, 06:10
              Po pierwsze: ojciec urodzil sie w czasie wojny, mama po wojnie, a wiec w II WW
              udzialu brac nie mogli. Dziadkowie tez zadnej okupacji nie mieli: dziadek byl
              kaplanem i dzialal w obronie cywilnej, babcia zas z neutralnego wowczas kraju -
              Irlandii.
              Po drugie: wszystkim waszym powstancom nalezy sie pogrzeb na koszt panstwa I
              klasy. I od tego nie moze byc zadnych wyjatkow "po znajomosci"czy "za kare"
              Po trzecie: moi rodzice zabezpieczyli sobie starosc w domach pod wynajem - jako
              tradycjonalisci nie uwierzyli w powszechny system ubezpieczen, ktory i na
              Wyspach sie zawalil. Nastepne pokolenie robi dokladnie to samo, stad i wzrost
              cen domow na Wyspach w ciagu ostatnich paru lat.
              Po czwarte: Kaczynskiego nie obwiniam - domagam sie tylko zachowania przez
              niego dobrej europejskiej obyczajowosci w tego typu przypadkach: publicznego
              przedstawienia rachunkow za ten pogrzeb, by nie dopuscic do jakichkolwiek
              podejrzen. Bo - powtarzam - ten co wzial sobie na sztandary prawo i
              sprawiedliwosc musi byc jak zona Cezara...
    • radiomaryja1 nieudacznik na urzędzie? 28.04.05, 08:16
      pogonić dziada
    • kutafon1 Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 28.04.05, 09:35
      baret napisał:

> smutna uroczystośc - jak to zwykle bywa w takich chwilach.
      > ale... oprawa tej uroczystosci była porównywalna z oprawą jaka towarzyszy
      > pogrzebowi wysokiej rangi urzednika państwowego.
      > Ojciec Braci Kaczyńskich walczył w Powstaniu Warszawskim w Batalionie Baszta.
      > Pogrzeb odbył sie w Kościele Garnizonowym przy ul.Długiej w Warszawie. Była
      > Kompania Honorowa. Podstawaione były autobusy niskopodłogowe dla osób które
      > by chciały pojechać na cmentarz po uroczystości w kościele.
      > Mam pytania: (może niezasadne)
      > - kto przygotował i kto sfinansował tę uroczystość?
      > - czy gdy mój ojciec (też walczył w Batalionie Baszta) tez otrzyma taką
      > oprawę na swoim pogrzebie?
      > - czy taka oprawa bedzie standardem przy pogrzebach powstanców z Batalionu
      > Baszta?

Spadaj dziadu!

To nie ja,to Kaczor powiedzial!
      Ps;to juz trzeci wpis o tej tresci,dwa poprzednie znikneli,czyzby kacza cenzura
      juz dzialala?
      • maff1 Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 28.04.05, 11:01
        > Ps;to juz trzeci wpis o tej tresci,dwa poprzednie znikneli,czyzby kacza
        cenzura
        >
        > juz dzialala?

zasady netykiety - a nie cenzura. Naucz sie czytać - zacznij naukę czytania od
        regulaminu forum.
        • kutafon1 Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 28.04.05, 22:34
          maff1 napisał:

> > Ps;to juz trzeci wpis o tej tresci,dwa poprzednie znikneli,czyzby kacza
          > cenzura
          > >
          > > juz dzialala?
          >
          > zasady netykiety - a nie cenzura. Naucz sie czytać - zacznij naukę czytania
          od
          > regulaminu forum.

Nie bede z toba polemizowal,poniewaz sam jestes daleki od swojej netykiety,a ja
          nie widze nic strasznego ze zacytowalem popularnego(ledwo mi przez klawiature
          przchodzi!)Kaczora,jezeli jemu mozna to mi, chocby zacytowac jego zlote
          slowa ,tez mozna.
    • wujaszek_joe Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 28.04.05, 11:10
      baret masz 100% racji. dla mnie to jest naturalne, że polityk powinien byc
      przejrzysci. a tu wszyscy cie oskarżają o szarganie pamięci itd
      • baret Re: pogrzeb ojca Kaczyńskiego 28.04.05, 12:00
        niestety to pogrzeb ujawnił mechaniżm. A ja go opisałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka