panbuk1 Do Marzenki 88 25.04.05, 23:17 Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów. Św. Tomasz z Akwinu D Kościoła rzymskokatolickiego. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Nauka Kościoła nie jest jego prywatną sprawą. 26.04.05, 00:57 Wbrew często (i w dość agresywnym tonie) powtarzanemu argumentowi fundamentalistów katolickich, katolicy mniej ortodoksyjni, a także niekatolicy mają prawo chcieć zmian w Kościele! Choćby dlatego, że Kościół kształtuje normy w społeczeństwach katolickich (przy wielu okazjach mówi się, że nasze jest takim), a w tych społeczeństwach żyją też niekatolicy. I ma prawo być im nieobojętne, co będzie nadawać ton mentalności zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Jeżeli ekskomunika nic nie kosztuje,to ja poproszę 26.04.05, 00:25 Chciałbym aby ta ekskomunika na mnie została wydana przez jak najwyższych czarowników Krk. Najlepiej przez głównego czarownika. Ponieważ wiem że Benek XVI jest człowiekiem światłym i inteligentnym i nie może się zajmować takimi szczegółami, przeto proszę o ekskomunikę w wydaniu zaściankowym. Niech mnie ekskomunikuje np Klempa. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
marekglaz Linki, linki, linki 26.04.05, 01:04 Dajcie jakieś linki ze wszystkich dostępnych w necie ceremonii ogłoszenia wyboru Papieża (oprócz Benedykta XVI). Interesują mnie także wszystkie wypowiedzi radiowe i telewizyjne. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: Kościół według Polaków - sondaż "Gazety" 26.04.05, 02:08 Słucham z wielką uwagą i przyjemnością Benedykta XVI. Nikt tak do mnie, bezbożnika, jasno i precyzyjnie jeszcze nie mówił. Filozofia ot co! Dla forumowiczów wyjaśnienie: filozofia - umiłowanie mądrości. Ja tylko tak, bo przeczytałam Regulamin Forum... no się nie odymajcie. Jezu, a jak nie zrozumieją "nie odymajcie" to co robić? Wysłać wszystkich na korepetycje do Fredry? Ale On już nie żyje! Mogę sobie pogadać, czy mam być dla wszystkich zrozumiała? Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 Re: Czy ktoś może zna dokładną treść pytań? 26.04.05, 03:00 A teraz człowiek z łasiczką przez głowę. Czy ktoś zadał jakieś pytania? Konretne np. co Pan(Pani) ma na myśli mówiąc... Nikt, niestety interlekutorko(rze) nie ma zamiaru wdać się w dyskusję. Wszechstronna i wyczerpująca dyskusja zwana powszechnie pyskówką (patrz Tyrmand), jast co prawda warunkiem sine qua non Warszawy, ale zdaje się że redaktorzy nie czytali... Odpowiedz Link Zgłoś
werter-6 też na temat, jak najbardziej,w Augostowie 26.04.05, 08:23 Dzieci mdleją z glodu,przepraszam że nie zupelnie A,propos!!!!! Wytwarzająca je pracownia rzeźbiarsko-odlewnicza w Łowcach na Podkarpaciu nie nadąża z produkcją figur, chociaż obecnie zajmuje się tylko ich wytwarzaniem. do zakładu z całej Polski płyną zamówienia, głównie od szkół i parafii noszących imię polskiego papieża oraz od samorządów. Właściciel zakładu opowiada, że dostaje mnóstwo telefonów z żądaniami natychmiastowej dostawy pomnika. Najpopularniejszy jest Jan Paweł Drugi błogosławiący, z pastorałem i mitrą, za około 4 tysiące złotych. Nie brakuje też chętnych na większe monumenty. Zakład w Łowcach dla jednej z parafii przygotowuje ponad ośmiometrowy pomnik Jana Pawła II klęczącego przed Matką Bożą. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh A to dobrze! Kup sniadanka tym dzieciom zamiast 27.04.05, 15:37 pomnika JP II,nawiaz kontakt z najbliższa parafia ! Odpowiedz Link Zgłoś
vatzlav Kościół według Polaków 26.04.05, 09:37 uzależnić naukę Kościoła od wyników aktualnych sondaży??? to ciekawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
molica Po co taki sondaż? 26.04.05, 11:04 Kościół to nie partia polityczna, żeby dostosowywać kurs do tego co sądzi opinia publiczna. Gdyby tak działał, to przestałby istnieć już dwa tysiące lat temu. Nie bardzo rozumiem dlaczego niewierzący (a przecież tacy też znaleźli się w próbie sondażowej) w ogóle wypowiadają się na temat tego, czego powinien nauczać kościół do którego nie należą. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Ja rozumiem że medal Św Jerzego dla Michnika 26.04.05, 13:27 odebrany w Tygodniku Powszechnym zobowiązuje.Ale zeby az tak GW była przejęta dobrem naszego ( bo nie waszego) Koscioła ,jego pasterzami, złymi i dobrymi ich uczynkami - tylko przyklasnąć!!! Zachwycający przykład tolerancji,miłości blizniegoi europejskości w stylu francuskim. Ta troska GW o Kościół jest zniewalająca a nawet zwala z nóg i dopiero z tej leżacej perspektywy widac więcej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
higgs Re: Ja rozumiem że medal Św Jerzego dla Michnika 26.04.05, 23:02 Kościół odgrywa zbyt znaczącą rolę w życiu społecznym i politycznym w Polsce, by rozważania dotyczące kierunków jego dalszej działalności, w tym i doktryny, miały ograniczac się wyłącznie do mniej lub bardziej przekonanych katolików. A sam fakt przeprowadzenia sondażu nie oznacza, że instytucja Kościoła będzie się kierowała jego wynikami. Niekoniecznie musi też być przejawem troski o Kościół, do której żaden ze środków masowego przekazu nie jest przecież zobowiązany. Sam Kościół może decydować, do jakiego stopnia powinien prowadzić dialog (ew. uwzględniać opinie) ludzi współczesnych, wierzących/niewierzących/innowierców. Nie brońcie go tam, gdzie on tego nie potrzebuje - ma wystarczający potencjał intelektualny, by poradzić sobie samemu. Obrona przez fundamentalistów niezmienności wielu poglądów jest raczej niedźwiedzią przysługą. Vide Sobór Watykański II. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Re: Ja rozumiem że medal Św Jerzego dla Michnika 27.04.05, 15:34 Sondaż przeprowadzono telefonicznie na zlecenie GW i nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie-czy indagujacy w tej sprawie przedstawiał sie że działa w imieniu GW.Gdyby jednak sie przedstawił to zakładam że znaczna część pytanych ,nie chciała z GW mieć kontaktu.W tej sytuacji wartość takiego sondażu jest co najmniej wątpliwa. Odmawiam GW prawa do oceny naszego (bo nie ich) Kościoła i fałszywej moim zdaniem troski o jego kondycje i przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
higgs Re: Ja rozumiem że medal Św Jerzego dla Michnika 27.04.05, 22:25 Co do prawidłowości metodycznej przeprowadzenia sondażu nie mam zamiaru się wypowiadać, brak mi wiadomości na ten temat. Co do prawa przeprowadzenia przez prasę takiego sondażu, wygląda na to, że szanowny przedmówca albo nie przeczytał postu, na który odpowiada, albo nie był w stanie go zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś