Dodaj do ulubionych

Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników?

27.07.05, 09:39
Tak pewnie przyniosą kilofy i inne urządzenia i już chłopaki w Sejmie ze
strachu w gacie narobią
Obserwuj wątek
    • mikser73 Re: Sejm ulegnie!!!!???Jasnetonielekarzetorobole 27.07.05, 09:42
      Tak na marginesie czy gdyby lekarze też przyszli i nauczyciele i robili
      demonstrację ale bez użycia przemocy to czy Sejm też by uległ???????????????
      • palestrina2005 Cimoszenko=Lepper 27.07.05, 09:53
        Dwa oszołomy które popierają krzyczący tłum pijaczków
        Zabrać bogatym dać biednym.
        Cimoszenko na prezydenta a Lepper na premiera.
        Wraca komuna.
        Dadzą górnikom, to za chwile pod Sejmem zjawią się pielęgniarki, potam
        kolejarze, tramwajarze i cały lud pracujący miast i wsi.
        Zwiększyć podatki i rozdawać. Wzrost gospodarczy = zero.
        Taka nasza przyszłość jeśli nie będziemy głosować na PO.
        • coolio11 żadaniami ??? TY SZMATŁAWA GAZETO JAK ŚMIESZ ?!?!? 27.07.05, 09:59
          TY BRUKOWCU NA ŚLĄSKU JESTEŚ SPALONY !!! OD DZISIAJ TOTALNY BOJKOW TEGO
          BRUKOWCA !!!!
          • palestrina2005 A co Cimoszenkę i komunę popierasz ? 27.07.05, 10:09
            Dlaczego cała Polsa ma finansować Śląsk i kampanię wyborczą Cimoszenki i SLD.
            Jak górnikom ciężko to niech sobie znajdą inną pracę. W innych regionach np.
            pracuje się np. za 500 zł w hipermarketach. Lepiej ?
            Może górnicy wolą taką pracę ? Nikt ich nie zmusza żeby siedzieli kilkadziesiąt
            lat w kopalniach.
            Ja w każdym razie nie będę płacił za ich wcześniejsze emerytury.
          • anvill Re: żadaniami ??? TY SZMATŁAWA GAZETO JAK ŚMIESZ 27.07.05, 10:38
            A jAK INACZEJ TO NAZWIESZ JAK NIE ŻĄDANIA??
            CHCESZ EMERYTURE TO SOBIE NA NIA ZAPRACUJ A NIE SIEGAJ DO KIESZENI INNYCH PO
            RAZ KOLEJNY JA NAWET NAZWAŁBYM TO ŻĄDANIEM PRAWNEGO USANKCJONOWANIA
            ZŁODZIEJSTWA NA BIEDNYCH POLAKACH
            • davidmors Re: Postulatami!!! TY SZMATŁAWA GAZETO JAK ŚMIESZ 27.07.05, 11:03
              Można też użyć słowa "wnioskami" czy "prpozycjami".
              Ta żydokomunistyczna tuba, jaką jest Gazeta Wyborcza nieustannie wypacza
              obraz rzeczywistości.
              Górnicy z pewnością zapracowali na swoje emerytury, nioe starcza jednak na
              zaspokojenie nienasyconej pazerności czerwonej czapy pasożytującej na górnictwie.
          • mikser73 do Coolio 11 27.07.05, 11:01
            Spadaj do soich kominów bandyto, robic 10-cioro dzieci swojej żoneczce co w domu
            siedzi jak XIX wieku, zacofany hipokryto
            • eva_m32 KOMUNA JAK W PRLu ! NAPUSZCZA, DZIELI I RZĄDZI ! 27.07.05, 12:42
              cimoszenko - sprawca calego zamieszania
              podpuszcza na siebie Polakow
              aby czerwony mogł wygrac wybory
              • lukasito Re: KOMUNA JAK W PRLu ! NAPUSZCZA, DZIELI I RZĄ 27.07.05, 14:24
                Precz z komuna! Cimoszewicz, Lepper, Janowski, Giertych sio! Jedzcie na Slask i
                pomozcie gornikom zdobyc inna prace! Lapy precz od moich pieniedzy!
    • asienka32 Zawsze to kilkadziesiat a moze nawet kilkaset 27.07.05, 09:43
      glosow wiecej w nadchodzacych wyborach :(((
    • stagaz Pewnie, że ulegnie.. 27.07.05, 09:49
      Górnikom się nie dziwię-zachowują się jak pod ziemią, czyli rzucaja
      kamieniami,szczają i rzygają gdzie kto stoi. Nie ma co od nich wymagać, inaczej
      zachować się nie potrafią. Nie dziwię się również, że zwolennicy marszałka WC
      nie komentują jego zachowania. Zdaje się, że wizerunek twardego człowieka
      demokratycznych wartości załamał się pod wpływem paru kamieni zapijaczonego
      motłochu.
      • weteran.konspiry Re: Pewnie, że ulegnie.. 27.07.05, 09:56
        Raczej pod wpływem wspomnień z lata 1997.
      • palestrina2005 I co zwilennicy Cimoszenki... 27.07.05, 09:57
        Podobno Cimoszenko jest taki nieustępliwy i twardy,a wczoraj pokazał się
        jako "facet bez jaj".
        Dla paru głosów ze Śląska jest gotów poświęcić równowagę budżetu.
        Z moich ciężko zarobionych pieniędzy i płaconych podatków będę finansował jego
        głupią kampanię i krzyczących pijaczków.
        Wraca komuna.
        • davidmors Re: Podstępna palestrino! 27.07.05, 10:58
          Z twoich ciężko zarobionych pieniędzy i płaconych podatków wypłaca się milionowe
          odprawy cwaniakom z czerwonymi legitymacjami.
          Górnicy w pocie czoła zapracowali na te tak zwane przywileje.
          Prawdziwymi przywilejami to jest posada w zarządzie banku za kilkaset złotych
          miesięcznie.
          Prawdziwymi przywilejami to są dożywotnie dodatki do wysokich emerytur różnych
          dygnitarzy, którzy zresztą przynieśli ogromne straty Polsce, jak np. Wałęsa
          czy Kwaśniewki, czy Buzek, a także inni.
          To im z naszych podatków będziemy fundowali dożywotni dobrobyt.
          • surtep Re: Podstępna palestrino! 27.07.05, 11:13
            ale gadasz pierdoły. Może poczytaj trochę o ekonomii, a nie porównuj banków z
            kopalniami...
            Czytaj - to naprawdę pomaga.
            • davidmors Re: Podstępna palestrino! 27.07.05, 11:20
              Ja porównuję płace, a nie zakłady pracy. A nieuzasadnione kominy płacowe
              są nie tylko w bankach. Pasożytnictwo kwitnie w Polsce, dzięki pseudonaukowym
              regułom ekonomii.
              Czytaj Gazetę Wyborczą - będziesz jeszcze głupszy.
      • mg2005 ot, Demokracja... 27.07.05, 09:58
        • mg2005 Re: ot, Demokracja... 27.07.05, 10:05
          Wygrywa ten,kto rzuci petardą i kilofem...

Nauczyciele! -kilofy w dłoń!

a teraz czekamy na hutników...
          • lukasito Re: ot, Demokracja... 27.07.05, 14:21
            Jak sfinansuja kolejne rozdawnictwo srodkow budzetowych to ja w ramach akcji
            obywatelskiego nieposluszenistwa zrobie wszystko, zeby nie placic podatkow.
            Bede odkladal w skarpete i splace hurtem jak zmienia decyzje po mojej mysli!
    • mikser73 Mane Tekel Fares 27.07.05, 09:58
    • mikimaus1 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 10:02
      Włąśnie stwierdziłem że nie bede głosował na PiS bo przemówienie Pani posłanki
      odnośnie tej uchały to czysty socjlizm pod postacią pustych haseł.
      "Komuniści zniszczyli wszystko trzeba niszczyc komunistów"
      • palestrina2005 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 10:15
        To głosuj na PO, ale nie na SLD i Cimoszewicza, którzy są jeszcze bardziej
        socjalistyczny niż PiS.
        Niektórzy mówią że program PiS (najwyższe podatki 29%) jest socjalistyczny.
        To co powiedzieć o programie SLD i poglądach Cimoszewicza - podatki dla
        najbogatszych 40%, ukryte podwyżki podatków - składka zdrowotna itd.
        • davidmors Re: Sejm rozpatrzy dopiero dzisiaj projekt górnikó 27.07.05, 11:34
    • dzoanaw Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 10:06
      Z tego co do tej pory napisali forumowicze, wynika, ze nikt z was nie spędził
      pod ziemią i nie przepracował ani jednego dnia. A przede wszystkim: to nie
      tylko górnicy ze Sląska byli pod sejmem ale i z innych rejonów kraju. To,że
      wczoraj byli tam tacy zdeterminowani, to wynik obietnic naszych cudownych władz
      składanych od dłuższego czasu, a nie nagły wymysł górników! Pytanie brzmi:
      dlaczego zapracowany sejm nie mógł się sprawą zająć przez kilka lat kadencji??
      Tylko dopiero teraz, gdy panowie chcą zadbać o swoje ciepłe posadki??
      • mikimaus1 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 10:13
        ok zgodze sie z toba odnosnie tempa i jakosci ustaw ale sary górnicy to sa
        ludzie którzy zyja ciagle w komunie i sni im sie gierek i ksiazeczki"g". Mój
        ojciec pracował 40 lat w szkodliwych w hucie,i co musi czekac do 65 roku zycia
        na emeryture a narazie ma pomostowke 800 zł wiec nie dziw sie że dla mnie to
        jest tylko udawana troska i tyle bo albo robi sie cos z glowa dla wszystkich
        albo robi sie dalszy cyrk pod tytułem "Świete krowy 3" bo juz po odprawach i
        reszcie to jakos słabo mi sie robi jak słysze te ich postulaty ,a jak wczoraj
        jeszcze słyszałem Śniadka który sie plątał w tvn24 u Miecugowa z odpowiedzia
        dlaczego w krajach bogatszych od Polski (np niemczech) mogą pracowac do 65 roku
        a w Polsce nie????? Pozdrawiam

"Komuniści zniszczyli wszystko trzeba niszczyc komunistów"
      • slubek1 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 11:14
        Jeden z niewielu rozsądnych postów w tym wątku.

Praca górnika dołowego jest naprawdę ciężka i dziwię się tym osobom, które
        wymagają, aby 65 letni dziadek zjeżdżał jeszcze "na dół" tworząc zagrożenie
        bezpieczeństwa dla siebie i kolegów. Niby jako kto miałby zjeżdżać? Jako
        strzałowy, któremu ręce się trzęsą od reumatyzmu? Jako kierowca maszyn, któremu
        po tylu latach wzrok odmawia posłuszeństwa? Absurd.

Oczywiście, nie dotyczy to ludzi, którzy całe życie przepracowali na górze, za
        biurkiem. I dlatego dobrze, że wprowadzono takie rozgraniczenie. Nie rozumiem
        tylko podjudzania związkowców tekstami typu "(posłowie) zgodzili się, aby
        systemem wcześniejszych emerytur nie zostali objęci działacze związkowi". Bo co,
        związkowcy to lepszy rodzaj pracowników, którego się nie posyła do pracy na dole?

To raz.

Argument, że "przecież nikt nie każe górnikom pracować akurat na kopalni" jest
        żałosny, jeśli się weźmie pod uwagę fakt, że w wielu miastach Górnego Śląska
        kopalnia jest jedynym dużym pracodawcą. A nie każdy ma zdolności i wiedzę, żeby
        po x latach pracy na kopalni "rozpocząć nowe życie" i utrzymać rodzinę z handlu
        pietruszką (nb ciekawy jestem ile osób na tym forum używających takiego
        rozumowania prowadzi własną firmę).

Zresztą, ilu moze być handlujących pietruszką w małym miasteczku?
        Droższe towary (np. komputery) też raczej odpadają, bo na rynku z dużym
        bezrobociem nie ma wystarczającej ilości pieniędzy (i klientów). Zostaje
        działalność nielegalna/przestępcza. Ale czy chodzi o to, żeby z górników zrobić
        mafiozów?

To dwa.

Trzecia sprawa: Owszem, "za Gierka" górnicy cieszyli się różnymi przywilejami.
        Tylko, że czasy Gierka skończyły się dwadzieścia parę lat temu! Jaki procent
        obecnie pracujących górników kiedykolwiek z tego korzystał?
        Większość, to sfrustrowani ciężką i niebezpieczną pracą za niewielkie pieniądze
        ludzie, którzy mimo starań mają problemy z wyżywieniem rodziny. Nie jestem
        górnikiem, ale odrobina empatii wystarczy, aby chociaż spróbować ich zrozumieć.

Na koniec jeszcze jedna uwaga. Jestem absolutnie przeciwny wszelkim tego rodzaju
        rozróbom (a szczególnie w mojej kochanej W-wie). Nie wiem jednak, czy
        zauważyliście, jak nastawione były wszystkie relacje z tego wydarzenia? Nie
        chciałbym formułować zbyt daleko idących wniosków, ale robienie z protestujących
        pijanych idiotów, którzy rozrabiają, mimo że Sejm zgodził się rozpatrzyć ich
        sprawę jest jakieś takie ... znajome. Pamiętacie "nieodpowiedzialne wybryki
        garstki pijanych wyrostków" z czasów Sierpnia 1980?

Pozdrawiam,
        • adam_mich Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 11:24
          Nic nie rozumiesz. Nikt tutaj nie twierdzi, że praca jest lekka.
          • slubek1 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 12:05
            Owszem, bezpośrednio nikt tak nie twierdzi.

Pośrednio jednak wszyscy (no, prawie) zadają pytanie: dlaczego górnicy żądają
            skróconego czasu "do emerytury". Dlaczego nie nauczyciele, pielęgniarki etc.

Pozdrawiam
    • betsy12 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 10:06
      I tak SEJM niczego nie uchwali - telefony dzwonily cala noc.
    • adam_mich ROZWIĄZANIE JEST PROSTE ! 27.07.05, 10:08
      Niech płacą podwyższone składki, jeśli chcą emerytury po 25 latach. STOP Przy
      wypłacaniu emerytury zasady dla wszystkich są identyczne STOP.

Jeśli jest to ciężka praca to powinna być odpowiednio wynagradzana już teraz, a
      nie na zasadzie jakiś obiecanek które się później 10x zmienią i zamiatania
      kosztów pod dywan. To jest proste rozwiązanie dotyczące także wszystkich
      mundurowych, listonoszy, nauczycieli itp. Mamy ( przynajmniej formalnie ) system
      kapitałowy, więc, co stoi na przeszkodzie ?
      • andaral Re: ROZWIĄZANIE JEST PROSTE ! 27.07.05, 10:23
        a co w tym gronie robia nauczyciele ?? Wracajac do tematu, to ja tez pojde i
        zrobie drake, uzyje granatow, broni palnej i bede rzadal podwyzki pensji i
        swaidczen. Tez chce byc "Swieta Krowa" i to na dodatek prasa zrobi ze
        mnie "pozytywnego" bohatera" !! Qrw... w jaki my zyjemy Panstwie, idzie banda
        ch.., robi "bitwe" i juz ... Wrrrrrrrr.
        • palestrina2005 NIE dla pijaczków 27.07.05, 10:45
          Nie można ulegać bandzie pijaczków żądających kasy.
          Za chwilę przyjdą inni i też będą się dopominać.
          To droga do nikąd.
          Trzeba powiedzieć NIE górnikom.
          Swoją drogą jestem ciekawy jak będzie głosował Cimoszenko ? Czy razem ze swoimi
          partyjnymi kolegami z SLD, czy też SLD udzieli mu pozwolenia na wstrzymanie się
          od głosu (dla dobra jego wizerunku)...
          • davidmors NIE dla czerwonych baronów żerujących na kopalniac 27.07.05, 11:32
    • pamiro Dość przywilejów dla górników ! 27.07.05, 10:15
      Wartoby się zastanowić, czemu niektóre grupy zawodowe są wciąż na
      uprzywilejowanej pozycji? Za rządów Gierka górnicy mieli znacznie lepsze
      warunki pracy niż wszyscy inni, o czym zdaje się już zapomnieli. W ostatnich
      latach kolejne rządy umarzały kopalniom wielomilionowe zadłużenia w ZUS-ie, co
      obciąża pozostałych obywateli. Pamiętamy też o odprawach, które otrzymywali na
      Śląsku górnicy, którzy odchodzili z zawodu. Teraz wczesne emerytury - to już
      chyba przesada. Dlatego mam apel do górników - nikt nie twierdzi, że praca
      górników nie jest ciężka ale nie jesteście Panowie w tym kraju sami! Proszę
      sobie wyobrazić, że Wasze zachcianki uderzają w budżety znacznie mniej
      uprzywilejowanych grup zawodowych, emerytów, rolników itp. Jak dowodzą
      wczorajsze ekscesy w Warszawie, Waszym jedynym sposobem na załatwianie spraw,
      jest bójka. Zastraszacie rząd w dobrym momencie bo każdy z kandydatów na
      prezydenta chętnie Wam pójdzie na rękę, żeby umocnić swój elektorat. To
      nieuczciwe, że przy okazji swoich prywatnych spraw, niszczycie miasto i
      zakłócacie życie warszawiakom.
      W ostatnim słowie chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że górnicy, to nie
      jedyna "święta krowa" w naszym kraju. Czy wreszcie ktoś poruszy sprawę
      policjantów albo wojskowych zza biurka, którym również przysługuje prawo
      świadczeń emerytalnych już po 15-tu latach pracy?? Czy policjanci też mają
      prawo korzystać z argumentu "uciążliwych warunków pracy"? Jestem przekonany, że
      dla 90 % jedyne niebezpieczeństwo stanowi zbyt gorąca zupa w stołówce.
      Czemu obywatele są obciążani za to wszystko?
      • tsunami1 Re: Dość przywilejów dla górników ! 27.07.05, 10:24
        precz z tymi pijakami!!! zeby przechodniow atakowac? Kibicow? Maja chyba nie
        pokolei w glowce. A pod ziemia musza ostro dawac w rure ze im tak ciezko. Na
        pytanie ze wiekszosc z nich nie dozyje emerytury, smiem twierdzic dlaczego, a
        mianowicie panowie gornicy z przepicia. Marskosc watroby sie klania. Moja
        ciotka ze slaska musiala uciekac przed mezem gornikiem i jego tatusiem, bo ci
        caly czas spici bili ja i dzieci. Precz z darmozjadami, nie podoba sie to do
        kamieniolomow albo pietruszke sprzedawac
    • mikser73 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 10:20
      policzono, zważono, rozdzielono
    • mikser73 policzono, zważono, rozdzielono 27.07.05, 10:23
      Mane, Thekel, Fares
      • mikser73 GIEREK - To se ne wrati Panowie 27.07.05, 10:32
        Tylko nie nam ale górnikom, czemu w Niemczech górnik pracuje do 65 roku życia bo
        to kraj biedniejszy od nas nie wiesz o tym!!!hehheheheh
        A tak powaznie to tragedia z tymi górnikami kiedy im ktos powie że czasy Gierka
        się już skonczyły!!!!
        • anvill Re: GIEREK - To se ne wrati Panowie 27.07.05, 10:48
          Hihihi a nie słyszełeś że rasa aryjska jest bardziej wytrzymała i najlesza to
          właśnie dlatego mogą pracować dłużej nie to co te nasze herlawe górniki nawet
          to kilofa nie może podnieść na staruszke czy wyrwać płyty chodnikowej... :)
    • sredni4 SEJM ZACZNIE REPREZENTOWAC NARÓD!!! 27.07.05, 10:24
      A NIE PODMIOTY ZAGRANICZNE GŁÓWNIE BANKI ZAGRANICZNE 8 MLD. ZŁ. ZYSKU
      • mikser73 (-: SEJM ZACZNIE REPREZENTOWAC "NARÓD" 27.07.05, 10:41
        A kto jest tym narodem może górnicy a ile ich jest w Polsce 50.000 moze, a i to
        nie wiadomo, ale ich żądania finasowe zgoła już nie, bo to miliardy złotych z
        mojej kieszeni, więc może niech wreszcie ktoś z Sejmu zacznie reprezentować moje
        interesy bo cholera mnie bierze na tych pieprzonych polityków!!!!!
    • mokotowiak1 Zamknąć kopalnie i zmusić górników do uczciwej 27.07.05, 10:28
      i przydatnej społecznie roboty. Dość już hord pijanych wandali podróżujących do
      wawy!
      • davidmors Re: Zmusić mafie i cwaniaków do uczciwej pracy 27.07.05, 11:31
        Górnicy pracują uczciwie.
    • emari Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 10:37
      Sejm ulegnie im dzisiaj na pewno, a górnicy odwdzięczą się SLD głosując
      lojalnie na tych, przez których wszyscy mamy problemy.
    • palestrina2005 Teraz zobaczymy jak partie będą głosować 27.07.05, 10:42
      I która partia jest co warta.
      Ci co będą głosować za przywilejami dla górników - to partie
      socjalistów/oszołomów którzy zabiją naszą gospodarkę.
      Ci którzy będą przeciw to ludzie rozsądni - można na nich liczyć po wyborach,
      że będą twardzi i wyprowadzą Polskę na drogę trwałego wzrostu.
      • mikser73 Re: Teraz zobaczymy jak partie będą głosować 27.07.05, 10:59
        Z wyjątkiem Rokity to się słabiutko chłopaki wypowiadali!!!
    • witomir VENI, VIDI, VICI ! 27.07.05, 10:52
      Górnicy przybyli do Warszawy,obili policję, odnieśli zwycięstwo w sejmie i dali
      przykład wszystkim wyzyskiwanym, że tylko siłą można coś osiągnąć. Tak trzymać.
      • mikimaus1 Re: VENI, VIDI, VICI ! 27.07.05, 11:04
        Gratuluje poczucia humoru ,tak głupiego tekstu to gratuluje,idz to powiedz
        ludziom którzy maja np swoj mały biznes którzy jak nie zapłaca 1 dzień zusu jak
        mu dowala odsetki,powiedz to osobom które pracuja w małych firmach,tak się może
        wypowiedziec tylko osoba która albo pracuje w jakims molochu np Urząd Mista w
        którym siedza całe rodziny albo tez w samej kopalni gdzie nawet sprzataczka ma
        płacone za szkodliwe.
    • tester Bezczelne pijaki! 27.07.05, 11:03
      Ja mam jeszcze dopłacać? Mało sie za komuny nachapali? Sera nie można było kupić
      a górnicy dostawali co chcieli! Przywileje jeszcze im potrzebne? Jak zwykle w
      tym kraju niczego nieświadomy podatnik zapłaci. Wystarczy, że chołota pijana
      narozrabia. Brawa!
      • davidmors Re: Bezczelne prowokatory i pijaki! 27.07.05, 11:13
        Niczego nieświadomy podatnik powinien płacić 6 milionów odprawy odchodzącym
        z zarzadu Orlenu cwaniakom, bo górnikom nie musi płacić.
        Górnicy zapracują na siebie, tylko trzeba przestać ich okradać.
    • surtep IDIOTYZM 27.07.05, 11:07
      Przynajmniej znamy drugi sposób tworzenia ustawy. Pierwszy - znajomi z KRRiT
      (Czarzasty i spółka), drugi - napisać, co się duszy zachce, zawieźć tysiąc
      chuliganów pod sejm, zrobić zadymę - i ustawe mamy! Może to jakaś perspektywa
      dla szalikowców ze stadionów na zarobek? Niech założą firmy oferujące burdy w
      imię "głosu narodu" - chętni gwarantowani. W końcu nie każda branża ma do
      dyspozycji bezgłowych osiłków...
    • xnickix Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 11:11
      Jest to jeszcze jeden dowód na działające w Polsce prawo dżungli - kto
      silniejszy w rękach ten wygrywa mimo łamania prawa.
      Górnicy od lat wiedzieli że przywileje się skończą, mieli możliwość
      skorzystania z odpraw ale nie chciało się większości przekwalifikować bo dobrze
      zarabiali na kopalni. Do górnictwa i tak dopłaca się zo roku MILIARD złotych
      więc po co to wszystko utrzymywać. Zamknąć nierentowne kopalnie i tym samym
      zlikwidować rzeszę ludzi przez ca łe życie żyjących na koszt państwa.
      Jak się komuś nie podoba to może zostać hutnikiem, rolnikiem, żołnierzem,
      policjantem, nauczycielem. Oni mają "łatwiejszą" pracę.

Nie chciało sięnosić teczki trzeba dźwigać woreczki.... (TEY)
      nn
      • davidmors Re: Kopalnie nierentowne z powodu pasożytów 27.07.05, 11:15
    • marys1978 POPIERAM STANOWISKO P. BOCHNIARZ 27.07.05, 11:11
      Co to za demokracja, która wygrywa burdą i kijem - zgadzam sie w stu procentach
      z Panią Bochniarz!!! Przyznanie górnikom wcześniejszych emerytur niszczy cała
      reformę emerytalną! Dlaczego kosztem innych grup społecznych mają mieć dobrze
      ci , którzy nawet nie potrafią przeprowadzic spokojnej manifestacji!!! A
      politycy, którzy zgodzili się na dać górnikom ten przywilej, zrobili to chyba
      ze strachu przed porażką w wyborach i chyba nie myślą o przyszłości naszego
      pieknego kraju nad Wisłą!!!!
      • davidmors Re: P. BOCHNIARZ już dziękujemy, do widzenia 27.07.05, 11:29
        Tam gdzie demokracja zawodzi, dochodzi do burd z użyciem kijów (dobrze, że nie
        pistoletów).
        Demokracja która trzyma w szufladzie marszałka Sejmu obywatelski projekt
        ustawy przez 3 miesiace - nie jest demokracją.
        A przecież pod projektem jest 100 000 podpisów obywateli.
        Trzeba być komuchem do głębi, żeby tak lekceważyć głos społeczny.
    • czes7 Re: Sejm ulegnie dzisiaj żądaniom górników? 27.07.05, 11:17
      czy któryś z panów górników mógłby się przyznać ile godzin w czasie "szychty"
      przepracuje? budowlańcy pracują po 12 godz i wcale ich praca nie jest
      bezpieczniejsza tak samo kierowcy a co z rolnikami
      • davidmors Re: Sejm rozważy dopiero dzisiaj projekt górników 27.07.05, 11:24
        Naprawdę nie ma o co się pienić. Sprawa dotyczy tylko górników dołowych i ma
        przestać obowiązywać w 2006 roku!
        Gazeta Wyborcza wypacza rzeczywistość.
    • jowita81 Wczoraj w Sejmie 27.07.05, 12:45
      Pierwszym,który postawił ultimatum Sejmowi i Marszałkowi był poseł Roman
      Giertych,który zażądał debaty nt.emerytur górników.Dał Sejmowi czas do godz.10.30.
      A dziś mamy to co mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka