indianski Re: ISTNIEJE PROSTE ROZWIĄZANIE PROBLEMU RURY BSP 09.09.05, 21:56 Pisz jak czlowiek , albo zaloz sobie prywatne forum Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk1 Re: Schroeder odrzucił zastrzeżenia Kwaśniewskieg 09.09.05, 22:06 A przecież powszechnie jest rzeczą wiadomą, że Niemiec Rusek dwa bratanki do każdego rozebrania Polanki. I to nie ma żadnego znaczenia czy jesteśmy w tej jakiejś Unii czy nie. To tylko krótkowzroczny jełop mysli, ze to jest dla tej Polanki jakieś bezpieczenstwo. Od wieków prawda jest jedna dobry rusek to martwy rusek, dobry niemiec to martwy niemiec. I tutaj nic się nie zmieniło i nic się nigdy nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
moped Historia lubi sie powtarzac- gdzie sa wnioski? 09.09.05, 22:20 1/ zwolac ekologow, z calego swiata I niech zaczna krzyczec o problemach srodowiska morza Baltyckiego– Green Peace pokaze swoje prawdziwe kolory oraz na ile jest nie zalezna organizacja a na ile jest naprawde sterowana przez tych co “za scena” … ciekawe bedzie polsuchac ich wyklrety! 2/ Niemiec broni interesow Niemiec, Polska “eropejski” interes! …to co od dawna trabie – nalezy zmienic Polska edukacje, zmienic sposob myslenia, aby “Janek z Wolki” mial ten sam sposob myslenia z “Jankiem z Warszawy”! Narod musi zaczac myslec dalekowzrocznie, zobywatelska odpowiedizalnoscia… widac jak SLD nie ma nic wspolnego z interesem Polski, zreszta co sie mozna bylo innego spodziewac! Czy jest krajowy polityk zdolny takim dziwkarzom jak Chirac zadzialac aby byc zawsze od dwa kroki do przodu przed lobuzami! Francuzi maja ambicje “przewodzenia”, wiec Polska polityka powinna im to wybic z glowy aby Francuz nie smial decydowac jak poprzednio to dokonali Brytyjczycy oraz Roosevelt, oddajac nas w Sowiecko- Rosyjskie rece! 3/ Poczekajmy co powie nowy Kanclerz Pani Angelika M., zrobi rewizje, dojdzie do wniosku na temat wydatkow? 4/ Stal pod budowe rurociagow zawsze sie znajdzie. Uzyja grade X90, X100 lub nawet X120. Kazdy producent rece bedzie zacieral, ze nowy business przyniesie dochod. Nie wiem jakie maja Niemcy doswiadczenie w budowie offshore pipelines, ale wielu sie znajdzie, aby wybudowac! Natomiast Rosyjska technologia w budowie pipeline jest tak “wspaniala”, ze kazdy kto byl na Syberi moze zobaczyc skutki! Tutaj ekolodzy powinni podniesc krzyk! 5/ W polityce Europejskiej nic sie nie zmieni … Powtarzam…HISTORIA LUBI SIE POWTARZAC! A jakie z przeszlosci Polacy wyciagneli dla siebie wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Schroeder odrzucił zastrzeżenia Kwaśniewskieg 09.09.05, 23:14 tak, tak. nic innego nie mają ruscy i niemcy do roboty, jak wykładać mld euro, aby tylko tą biedną nieszczęsną polskę upokorzyc, za ukrainę itd. jeśli to robia to mają w tym inters - finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wardog1 [...] 09.09.05, 23:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ciumcia CAŁKOWITA KOMPROMITACJA CIMOSZENKI I PREZIA 09.09.05, 22:20 Dzięki nim Polska otrzymuje siarczyste policzki, na prazemian raz od Rosji, raz od Niemiec. Ich "profesjonalna" polityka zagraniczna właśnie zbankrutowała. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: CAŁKOWITA KOMPROMITACJA CIMOSZENKI I PREZIA 10.09.05, 02:36 Bo Polska od 15-tu lat nie prowadzi slusznej polityki zagranicznej. Jak patrzec, to kazdy rzad stara sie sklocic Polakow z wszystkimi sasiadami i wtyka nos akurat tam gdzie nie trzeba (Irak, Ukraina, Bialorus, Rosja itd.) Qui bono?! Odpowiedz Link Zgłoś
ciumcia Re: CAŁKOWITA KOMPROMITACJA CIMOSZENKI I PREZIA 10.09.05, 11:38 Nie chodzi o kłócenie się, tylko o dbanie o WŁASNE interesy, tak jak to robią Niemcy. Tymczasem prezio z Cimokiem dbali głównie o interesy Rosji lub USA, żadko Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
international1 gazociag za Boeinga 09.09.05, 22:21 My ich Boeingami, oni nas gazociagiem. A czegoscie sie spodziewali? Jak Kali paskudzic to dobrze, a jak Kalemu napaskudzic to zle? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: gazociag za Boeinga 09.09.05, 22:46 international1 napisał: > My ich Boeingami, oni nas gazociagiem. A czegoscie sie spodziewali? Jak Kali > paskudzic to dobrze, a jak Kalemu napaskudzic to zle? Jak to przyjemnie falszuje sie fakty i kolejnosc dat, aby tylko udowodnic swa slusznosc, prawda "international" ?????? Przeciez decyzje o budowie rury podjeto dobrych kilka miesiecy temu, Wowka Putana oglosil swoj przyjazd do Berlina na ceremonie podpisywania z koncem sierpnia, podpisano ja wczoraj, a LOT oglosil swa decyzje 7 wrzesnia, czyli przedwczoraj i do ostatniej chwili decyzja nie byla znana. Jak to pieknie falszuje sie fakty, prawda "obiektywny" komentatorze z "lewackiej strony" ? Odpowiedz Link Zgłoś
international1 Re: gazociag za Boeinga 09.09.05, 23:19 Nie chodzi o to kto kiedy komu, tylko o mentalnosc. Wlasnie taka jaka mial Kali. Jak ktos jemu wbrew to zle, jak on komus wbrew to dobrze. Boeingom wszyscysmy przyklasneli, na gazociag zgodnie plujemy. Bo to nam zrobiono be. Kali byl postacia fikcyjna. Ale nie wiedzialem, ze taka sama mentalnosc maja jak najbardziej realne i oczywiscie "obiektywne" kaczory. Kwa, kwa, kwa, kwa Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: gazociag za Boeinga 09.09.05, 23:32 Zaczyna sie obrazanie z braku argumentow. Boening to realny samolot, Airbus jest jeszcze wirtualny. Drobna roznica, prawda ?? No to obrazmy sie jeszcze na Holendrow,bo KLM ma i kupuje Boeningi, na Wlochow itp. Nawet Niemcy i Francuzi lataja na tych samolotach i kupuja nowe. Tylko Polacy nie moga, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
nosterdamoos NIEMCY LUBIA ROSJAN. BO CI OPUSCILI NIEMCY 10.09.05, 04:43 15 lat temu a Amerykanie siedza do dzisiaj i okupuja niewiadomo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Polacy,zapamiętajcie te słowa "nie można zakazać.. 09.09.05, 22:24 Polacy,zapamiętajcie te słowa - nie można zakazać świadomego reprezentowania swoich interesów. Skoro Niemcom nie można zakazać, to i Polakom również. I niech nam wreszcie unia przestanie nakazywać, co my we własnym państwie mamy robić, niech przestaną mówić Nam co dla nas jest dobre ... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Polacy,zapamiętajcie te słowa "nie można zaka 09.09.05, 22:38 Swieta Racja. W Holandii, w ktorej mieszkam, tez juz maja powyzej dziurek w nosie unijnych nakazow i szarogeszenia sie Niemcow i Francuzow. Dlatego w referendum 1 czerwca Holendrzy powiedzieli NIE. I ciekawostka z innej branzy - spozycie francuskich win w Holandii spadlo w zeszlym roku o 40 % (czterdziesci procent). Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Musisz czytac inna prase bo z tej, ktora czytalem 09.09.05, 22:52 wynikalo, ze w Holendeskim NIE najwiecej bylo roszczen co do pieniedzy wplacanych do UE i braku perspektyw na federalny charakter uni na ktory Francja ale rowniez Polska i wiekszosc nowych krajow w chwili obecnej nie chca sie zgodzic (co wlasnie znalazlo swoj wyraz w KE). Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Musisz czytac inna prase bo z tej, ktora czyt 09.09.05, 23:40 Sadze, ze te sama jezeli mieszkasz w Holandii. Czy pamietasz co powiedzial premier Holandii zaraz po odrzuceniu eurokonstytucji ? Przypomne ci wiec. Za glowna przyczyne holenderskiego NIE uznal "zagrozenie utraty tozsamosci i niezaleznosci Holandii". Jako drugi powod uznal "sprzeciw Holendrow dla rozrostu brukselskiej biurokracji i jej nakazow". To bylo zaledwie kilka miesiecy temu, powinienes pamietac. Wiem tez co mowili moi koledzy w pracy i WSZYSCY znajomi, Holendrzy ma sie rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Polacy,zapamiętajcie te słowa "nie można zaka 09.09.05, 23:05 Pewnuie zastapiles je polskimi maliniakami . Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Polacy,zapamiętajcie te słowa "nie można zaka 09.09.05, 23:34 Bez obrazania Indianski, ale twoj poziom siegnal rynsztoka.... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Tylko ze to ONI placa NAM a nie na odwrot! 09.09.05, 22:40 I my sie jeszcze domagamy albo o wiecej albo o specjalne odraczanie terminow bo nie potrafimy dotrzymywac zobowiazan zwiazanych z funduszami rozwojowymi UE. "Skoro Niemcom nie można zakazać, to i Polakom również" Chyba masz 10 lat. Kto wplaca do budzetu UE najwieksze pieniadze ? Niemcy. My bylismy na plusie o prawie caly miliard €. To sie oczywiscie niedlugo zmieni dzieki usilnym naszym wysilkom i podobnym do Ciebie "myslicielom"! "co my we własnym państwie mamy robić?" Ostatnie 15 lat raczej wskazuja, ze kompletnie nie wiemy co mamy w naszym panstwie robic. Starczy spojrzec na stan drog, na wiezienia pelne bylych politykow, na bezrobocie, na masowa emigracje mlodych i glupote starych ! Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: Tylko ze to ONI placa NAM a nie na odwrot! 10.09.05, 00:44 zdajesz sobie sprawę z tego ile wpłaciliśmy do unii, a ile dostaliśmy? i kto te dotacje dostał? Odpowiedz Link Zgłoś
telube Re: Schroeder odrzucił zastrzeżenia Kwaśniewskieg 09.09.05, 22:53 A my kupimy "boeingi" i znow Europa bedzie nas pouczac... Odpowiedz Link Zgłoś
chaynik Re: Schroeder odrzucił zastrzeżenia Kwaśniewskieg 09.09.05, 22:53 A tyle zwolennicy Unii nam wmawiali ze teraz wspolnie ....z cala Europa I co ? - wspolnie nas wydupczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
ewswr Re: Schroeder odrzucił zastrzeżenia Kwaśniewskieg 09.09.05, 23:37 z całą europą? co? wszczynać na nowo dawne przegrane przez polskę wojny? powstania warszawskie? chcemy kreować politykę wschodnią UE. na czym ma polegać? na nieustannej wojnie z ruskimi? o wszystko? o każde wydarzenie historyczne? polityka zagraniczna w tym kraju nie istnieje- jest polityka historyczna. zamiast kalkulatora w reku - polscy politycy(szczególnie tzw prawica) ma śmietnik historyczny w głowie. ostatnie 16 lat żyją na koszt podatnika. nie muszą się martwić obyt swój i swoich rodzin. wykorzystując fobię antyrosyjskie kaczor donald zdobędzie władzę, a wszyscy tu za to zapłacą. niemcy i rosjanie stoczyki ze sobą wiele wojen, ale po po czasie podali sobie ręce. bo życie idzie dalej. w tym kraju do zbyt wielu to jeszcze nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Putin nie liczy się z pieskami uciekinierami ... 09.09.05, 23:11 byłymi komuchami, których teczki leżą na Łubiance do dziś.Niezależną politykę wobec Rosji może prowadzić prawica tylko....PJKM ma małe poparcie!!!!A inne pieski post solidarności ,okreslające się jako prawica''PO PIS demokraci.pl tak samo się zachowają jak SLD bo...sygnatariuszem umowy w Magdalence byli KGB-ści rządzący (po cichu ) w Polsce m.in. P.Auganow. ...................... Magdalenka podpisana magdalenka dotrzymana pacta sunt servanda(B.Gieremek) Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek I bardzo dobrze 09.09.05, 23:18 Czy rzad AWS zamawiajac gaz z Norwegii sie interesowal jak na tym ucierpia zyski za transfer Ukrainy czy Bialorusi ? Kazdy sobie zabezpiecza swoj biznes tak jak na to ma ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk KWASNIEWSKI -PREZYDENT NAJWIĘCEJ SZKODZĄCY POLSCE 09.09.05, 23:24 ROZLICZYC DZIADA PRZEZ TRYBUNAŁ STANU !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nosterdamoos Re: KWASNIEWSKI -PREZYDENT NAJWIĘCEJ SZKODZĄCY PO 10.09.05, 04:45 usunac trzeba tez tych Rotfeltow bo ci szkodza nie mniej Odpowiedz Link Zgłoś
spacerowicz CZY KTOS WYJASNI MI, O CO WAM CHODZI? 09.09.05, 23:53 Sytuacja jest taka, ze niemieckie i rosyjskie firmy zbuduja sobie rorociag ktory nie bedzie przebiegal po polskim terytorium i ktory Polski praktycznie w zaden sposob nie dotyczy. Nie rozumiem wiec narzekan. Jezeli firma niemiecka zakupi towar w Rosji, to czy rowniez bedzie tyle narzekania, jesli ta firma przywiezie sobie towar Baltykiem z pominieciem polskich portow i drog? Odpowiedz Link Zgłoś
nosterdamoos Re: CZY KTOS WYJASNI MI, O CO WAM CHODZI? 10.09.05, 05:09 dokladnie Panie spacerowicz, kompromituja Polske juz samym gadaniem o tym niemiecko-rosyjskim interesie. Glupi rzad ale dlaczego Polacy ida tez za nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Brutalny sygnal 09.09.05, 23:56 no coz, Szreder nie zatrzymal tym razem reki przed ustami, na paniczne zarzuty z Warszawy. Dla tych , ktorzy nie rozumieja jeszcze realiow w Europie, nalezy formuowac stwierdzenia jasno i dobitnie: Decyzje o Niemcach zapadaja w Berlinie jasno, krotko, wezlowato, jednoznacznie. W sprawie Centrum Wypedzonych i innych startegicznych dla narodu niemieckiego sprawach. Tak wiec, mozna tez slowa parafrazowac na cala Unie, sprawy Europy reprezentuje Bruksela, nie polskie PO, nie pan Wolski. Slowa beda coraz dobitnijsze i brutalniejsze, na miarw buty i wielkopanstwa plynacego z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
biber Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:06 Sorki trochę za wcześni wcisnął mi się enter. Wracając do tematu, wątek trochę długi, być może coś przegapiłem. Moje pytanie brzmi: kto wstrzymał/storpedował budowę gazociągu z Norwegii? Tak dla ciekawości. Jeżeli odpowiedź była wcześniej, to przepraszam przegapiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:23 Odpowiem Ci. Pisalem o tym powyzej w "dyskusji" z Tomsonem-bis, niejakim Indianskim. Umowe na budowe rury z Norwegii przez Danie do Polski zerwal rzad Leszka Millera. Byla to jedna z pierwszych decyzji Millera zaraz po wyborach w 2001 roku. Cala SLD piala wowczas z zachwytu, jaka to sluszna decyzje podjal towarzysz Leszek i jego pretorianie. W tle bylo widac dyskretny usmiech zadowolenia Prezydenta Magistra o.m.c. - oto dokopalismy "solidaruchom". Zerwanie tego kontraktu z Norwegami bylo jednym z glownych punktow programu wyborczego SLD. I okazali sie konsekwentni i skuteczni. Szkoda, ze nie wykazali sie taka sama skutecznoscia w walce z bieda, korupcja, bezrobociem. Odpowiedz Link Zgłoś
marr_23 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:27 Tylko ciekawe czemu teraz prawica zamiast wrocic do tego projektu, opowiada o jakims tajemniczym zakazie krzyzowania rurociagow, o ktorym nikt na swiecie nie slyszal. Na to pewnie nie odpowiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:31 Zabraniaja tego obecnie przepisy prawa miedzynarodowego. Zbyt wielkie ryzyko awarii i kleski ekologicznej. Proste ? Odpowiedz Link Zgłoś
marr_23 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:36 Jakie konkretnie przepisy i czemu nie obowiazuja na morzu polnocnym, a jest tam cala siec ropo- i gazociagow (krzyzujacych sie). Awaria ropociagu na dni morza to dopiero kleska ekologiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:38 Pokaz mi mape morska, na ktorej sa narysowane krzyzujace sie ropociagi i gazociagi. Jak wyglada na mapie morskiej rurociag wiem doskonale, bo sam przed laty nanosilem poprawki. Nie przypominam sobie krzyzujacych sie rurociagow. Odpowiedz Link Zgłoś
marr_23 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:42 jak mam Ci pokazac ?? poszukaj w google, albo kup sobie mape morza pn Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:44 A ty w zyciu miales w rekach mape morska, czy tylko tak z googla ? Odpowiedz Link Zgłoś
marr_23 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:49 niezły z ciebie pajac. dowiedz sie troche na temat o ktorym piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:52 Pajac mowisz? 25 lat na morzu i dyplom Kapitana, to pajac? W jakiej skali sa robione mapy morskie madralo ? Jezeli odpowiesz mi na to podstawowe pytanie, to uznam, ze jestes "godny fatygi" na dalsza rozmowe. W przeciwnym wypadku - dobranoc dziecino. Odpowiedz Link Zgłoś
divino Re: Mam pytanie. 10.09.05, 14:11 Od czwartku szukam dokładnej mapy tego rurociągu, nie potrafię znaleźć... ale gdyby, "przypadkiem" zahaczał o strefę ekonomiczną republik nadbałtyckich i/lub Polski, to czy te kraje mogą coś z tym zrobić? Bo tutaj też napotykałem na różne interepretacje. Jak ktoś mógłby odpowiedzieć na te pytania, to byłbym wdzięczny. A co do ekologów na Bałtyku (pamiętam ze szkoly: morze plytkie, słabo zasolone (dobrze pamiętam?:), wymiana wód minimalna") To moze być broń obosieczna... bo jak Polska jednak zdecyduje się ciagnąć gaz z Norwegii... (krzyżujace się "rury" też są różnie definiowane w różnych źródłach) Ogólnie, troche przeraża skala polskiej paniki (bo to jest panika, mocno przedwyborcza, ale jest). Polak madry po szkodzie i przed wyborami? Najpierw ten projekt musi zostać wykonany, a ciągniecie czegokolwiek po dnie morza jest ryzykowne i kosztowne. W ostatecznosci można kupić ten gaz przez zachodnioeuropejskich pośredników (nawet jeśli będzie odbierany na granicy z Białorusią i dwa razy droższy... za "madrosć", a raczej jej brak się placi) A co do polskiej genetycznej rusofobii. Już nie chce mi sie wspominać czyim to protektoratem była Polska od wojny północnej na początku siedemnastego wieku, ale jakie to wydarzenie upamietnia nowe swięto rosyjskie: Dzień Jednosci Narodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:43 Jezeli nie znasz dobrze oznakowania, to mogly Ci sie pomylic kable podwodne z rurociagami. Kable moga sie krzyzowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Mam pytanie. 10.09.05, 00:35 Biber. Nie przeczytasz moich wczesniejszych wypowiedzi, bo jakis "poprawny politycznie" cenzor wykasowal moje wczesniejsze wypowiedzi. Bzdury Indianskiego zostaly, moje odpowiedzi, bez inwektyw, ale niekorzystne dla GTW zostaly skasowane. Spiesz sie z czytaniem, bo moze rowniez powyzsza moja wypowiedz zostanie wycieta przez ludzi Adasia Moralisty. Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Sondaże - zaprzeczenie demokracji. ac 10.09.05, 00:07 Sondaże przedwyborcze produkowane i publikowane ostatnio na masową skalę, oficjalnie pełnia funkcję informacyjną. Jednak coraz częściej daje się słyszeć głosy, że to nie do końca tak. Obserwując przez ostatnie lata sondaże i ich wyniki można odnieść wrażenie, że działają one na zasadzie tzw. samosprawdzającej się prognozy. Na wiele miesięcy przed wyborami wypuszcza się sondaże z całkowicie zmyślonymi wynikami, korzystnymi dla establishmentu - można to porównać do zarodka krystalizacji. Kolejne sondaże dla niepoznaki nieznacznie różnią się od poprzednich, lecz tak naprawdę trendy pozostają takie same. I tak jest do samych wyborów. Jest to bardzo skuteczna metoda wpływu na osoby nie mające swoich faworytów w wyborach i nie znające się na polityce - a takich jest przeważąjąca ilość. Działają tu bardzo proste i łatwe do uświadomienia mechanizmy socjologiczne. Nie trzeba być przecież socjologicznym geniuszem, żeby zauważyć, że ludzie na ogół stawiają się po stronie większości: "Jeżeli tylu chce na niego głosować - to ja też" albo "Nie znam się na polityce, więc zagłosuje na tego co ma najwięcej w sondażach". Można więc powiedzieć, że pierwsze sondaże kreują trendy poparcia, a następne rankingi te trendy jedynie uwypuklają. W rezultacie powstaje wykładniczo malejący rozkład poparcia dla poszczególnych podmiotów startujących w wyborach - pierwsi mają b. wysokie poparcie, a następni dużo mniejsze. Można przypuszczać, że gdyby nie wpływy tzw. sondaży, rzeczywiste poparcie dla poszczególnych podmiotów byłoby mniej więcej równe, za wyjątkiem naprawdę skompromitowanych (obecnie np. sld czy pd). Dopiero wtedy można by mówić o prawdziwej demokracji (wyborze z woli ludu). Natomiast obecna, fasadowa demokracja sprowadza się do zasady "twoja - moja" i wybierania wciąż tych samych twarzy przez wąski krąg dziennikarzy i socjologów posługujących się ludźmi jak marionetkami - i to pozornie bez naruszania ich wolnej woli. Za utrzymywaniem obecnego stanu rzeczy są potężne lobbies, które każdą próbę jakichkolwiek zmian reagują z niespotykaną wściekłością - wystarczy przewertować numery GW z ost. kilku miesięcy, aby znaleźć dosłownie tysiące brutalnych ataków na polską prawicę. Ten silny, duszący umysły uścisk można rozluźnić własnie poprzez zakaz jakichkolwiek sondaży, albo przynajmniej powołanie jednego, narodowego ośrodka badania opinii, kontrolowanego przez reprezentantów wszystkich nurtów. Reasumując, obecnie produkowane "sondaże" są brutalną formą wpływu na decyzje społeczeństwa, która stanowi gwałt na demokracji i w państwie prawa powinna być zakazana - nie widzę jakichkolwiek powodów, dla których są one publikowane - jeżeli ktoś może takie podać to bardzo proszę. Uważam, że każdy wyborca powinien się kierować własnym sumieniem i samodzielnie zdobytą wiedzą - jeżeli stwierdzi, że nie ma dla siebie faworyta, to lepiej jest nie uczestniczyć w wyborach, niż później żałować swojej decyzji. ac Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Święte słowa 10.09.05, 00:36 "Ale nie można zakazać Niemcom świadomego reprezentowania swoich interesów. Za to odpowiada kanclerz federalny" - powiedział Schroeder, niemiecki kanclerz zresztą. I ma całkowicie rację, a już z całą pewnością zasiadający na tym samym kanclerskim fotelu przed 70 laty pan AH pogratulowałby obecnemu kanclerzowi trafnego stwierdzenia. Jeden i drugi kanclerz nie robili nic innego, jak tylko dbali o dobro Niemiec i nie wiedzieć czemu niektórzy wieszają psy na słynnym poprzedniku pana Schroedera, który tylko dbał o Niemcy i był posłuszny - podobnie jak pan Schroeder - słowom hymnu: Deutchland, Deutschland ueber alles... Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Norweska bzdura 10.09.05, 01:05 Norwegia, miala byc wyzwoleniem? chyba w snie. Koszty rury z Norwegii byly porownywalne z kosztami rury baltyckiej, skad taka kasa w Polsce, kto mialby to wykonac, kiedy w kraju nie umia polozyc prosto 2 km asfaltowej autostrady, zapasy norweskie wynosza tylko 20 lat, a co potem. A wiec wszystkie pokrzykiwania o cudzie z Norwegii sa jeszcze jednym mitem ludzi o bardzo waskich czolach. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Norweska bzdura 10.09.05, 02:44 Wasyzly zwykle piszesz do rzeczy, ale w tym przypadku grubo sie pomyliles! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Schroeder ma racje. To dobry interes dla Niemiec 10.09.05, 02:34 Z paru powodow. Jesli mozna przeprowadzic rure eksterytorialnie to lepiej niz przez terytoria krajow posrednich. To minimalizuje uzaleznienie energetyczne. Wizerunek Polski tylko sprawe dla nas pogarsza. Nasz kraj jest politycznie niestabilny, nasycony infantylnymi politykami. Na jesieni dojdzie do wladzy nastepna zmiana amatorow. Jeden okaz ktory deklarowal smierc za Nicee nawet zostanie albo premierem albo szefem dyplomacji. Znane sa tez polskie fobie skierowane na Niemcow i Rosjan a nie mowie tego o krytyce rezimu Putina czy postepowania Schroedera. Te uczucia ida znacznie glebiej. Taka kombinacja moze prowadzic do problemow zarowno wewnetrznych jak i miedzynarodowych stworzyc zagrozenie energetyczne dla Niemiec. Na miejscu Schroedera kochal bym moze Polakow ale nie polegal bym na nich jako posrednikach w tak krytycznej dla kraju dziedzinie. Jeszcze mozna dodac ze taka rura biegla by tez przez Ukraine albo Bialorus a to oddzielny temat. Zamiast biadolic, Polaczki, lepiej pomyslcie jak to wykorzystac w ramach calej EU aby kazdemu sie oplacilo - Polsce tez. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Schroeder ma racje. To dobry interes dla Niem 10.09.05, 02:41 Przynajmniej w tym przypadku, taki Schroder przydalby sie nam bardzo. Nie mozemy liczyc na Kaczora, Tuska, Borowskiego, Cimoszewicza czy tez Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Schroeder ma racje. To dobry interes dla Niem 10.09.05, 02:51 Przyszlo mi na mysl jak to przed wiekami dzieci moznych i wplywowych wysylano do Europy na nauki aby potem madrze rzadzili. Teraz Europa z naukami przejechala do Polski ale wplywowi nie chca sie uczyc. Wyraznie w ciagu tych wiekow intelekt zdewaluowal sie w nadwislanskiej krainie. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Polacy to nienauczalny naród... 10.09.05, 14:41 No właśnie, Polacy to taki nienauczalny naród! Z górą 65 lat temu poprzednik pana Schroedera także przybył do Polski, chcąc wyedukować tych dzikusów. Niestety, polaczki - jak to ładnie określasz - nie chciały się poddać (re)edukacji... Teraz następca pana AH także próbuje przekonać nas, że to tylko dla naszego dobra (no i oczywiście dla dobra niemaszków, bo - jak napisałam wcześniej - słowa hymnu Niemiec do czegoś zobowiązują) mamy być poddani dobrej lub złej woli Putina i jego następców. Ale Polacy, to nienauczalny naród i nie chcą jakoś w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Polacy to nienauczalny naród... 10.09.05, 17:52 co.ty.powiesz napisała: >... Z górą 65 lat temu poprzednik pana Schroedera także przybył do Polski... .....Teraz następca pana AH także próbuje przekonać nas.... ------------------------------- Twoj post jest doskonala ilustracja przyczyn polskich problemow z polityka zagraniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Re: Polacy to nienauczalny naród... 10.09.05, 18:55 adam.2x napisał: > Twoj post jest doskonala ilustracja przyczyn polskich problemow z polityka > zagraniczna. Czy uważasz, że mój post jest doskonałą ilustracją przyczyn czy też, że doskonale ilustruje, diagnozuje przyczyny polskich problemów? Podejrzewam, że to pierwsze, dlatego się nie zgodzę. Czy kłamstwem jest cokolwiek, co napisałam? - może pan AH nie był kanclerzem, a może pan Schroeder nim nie jest? - może pan AH nie dbał o interesy Niemiec, a może pan Schroeder też tego nie czyni? - może pan AH dbał o interesy Polski, a pan Schroeder też o nie dba? - może pan AH nie przyjaźnił się z niejakim Józkiem S., a pan Schroeder - z Władkiem P.? - może pan AH nie usiłował nas edukować, a może pan Schroeder też tego nie robi? - czy wreszcie "Deutschland ueber alles" to nie są słowa z niemieckiego hymnu? Rozumiem, że w polityce nie zawsze trzeba mówić prawdę, a zwłaszcza całą prawdę. Ale warto czasami zajrzeć do książek historycznych - choćby po to, by dowiedzieć się, do czego mogą prowadzić z pozoru niewinne działania. Jeżeli zaś cokolwiek mogłoby poprawić nasze wzajemne stosunki, to z całą pewnością nie określanie Polaków mianem "Polaczków"... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Polacy to nienauczalny naród... 10.09.05, 19:53 co.ty.powiesz napisała: >... Czy kłamstwem jest cokolwiek, co napisałam?...- może pan AH nie był kanclerzem, a może pan Schroeder nim nie jest?......... -------------------------- Zarowno czasy, wydarzenia jak i postacie nie maja zadnego zwiazku ze soba. Rownie dobrze mozna porownac Napoleona Bonaparte z Chirakiem. -- >..- czy wreszcie "Deutschland ueber alles" to nie są słowa z niemieckiego hymnu.. -------------------------- Kontynuujac motyw Napoleona przypomne pare slow z polskiego hymnu "...Dal nam przyklad Bonaparte jak zwyciezac mamy..." Gdyby ktos do takich tradycyjnych motywow przykladal wage to mielibysmy przechlapane z duza czescia EU i jeszcze gorzej z Rosja. Moze tylko z Francja bylibysmy wreszcie w prawdziwej przyjazni. -- > ...Jeżeli zaś cokolwiek mogłoby poprawić nasze wzajemne stosunki, to z całą > pewnością nie określanie Polaków mianem "Polaczków"... -------------------- Nie jestem Niemcem ale Polakiem i dlatego pozwalam sobie na takie sformuowania. Gdyby bylo inacznej to nie uzywalbym tego okreslenia. Nie winnij za to slowo Niemcow. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
alfredkujot Re: Polacy to nienauczalny naród... 10.09.05, 21:32 Niedoinformowany narod i oglupiony w koncu trzy generacje bylay oglupiane przez pzpr-ub-sld. Co maja zrobic europejczycy ? To nie Polacy sa koniem trojanskim a pzpr-ub-sld. To smutna historia -wprawdzie sld zostalo wybrane bo Polacy niestety pozwolili sie zmanipulowac -polski tzw rzad jest w jakis sposob akceptowany . Ciagle znowu jestem konfrontowany z pytaniami o polska polityke i racje stanu. Europejczycy nie rozumieja tego co w Polsce sie dzieje, nie rozumieja dlaczego Polacy nie wykorzystuja swojej szansy tak jak Hiszpanie, dziwia sie dlaczego reprezentuja Polske ludzie ktorzy zupelnie co innego opowiadaja Polakom w kraju a co innego w tzw EU..... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re:Europejczycy nie rozumieja co sie u nas dzieje 10.09.05, 23:20 Mily alfredkujot - Europejczycy doskonale sie orientuja co sie w Polsce dzieje. Powiem wiecej - UBOLEWAJA, ze tak zle sie dzieje. Piszesz, ze Polacy pozwolili sie "zmanipulowac". Ziupelnie jak to powiedzenie - odpowiedzialny ale nie winny, lub to nie ja, to kelner. Miejmy odwage zajrzec prawdzie w oczy. Poprostu nie zdalismy egzaminu z DOJRZALOSCI, nie potrafimy wykorzystac swoich szans w Uni jak Hiszpania. Klocimy sie ze wszystkimi, obrazamy kogo sie da. Naszym glownym IDOLEM jest Ameryka. Nie liczymy sie z faktem, ze jestesmy czlonkami Uni, ktora jest w pewnym sensie "uciazliwa" i nie mile widziana w Ameryce. My postawilismy na karte amerykanska i odgrywamy dobrowolnie role koja trojanskiezgo w Uni. Kiedy sie siedzi na dwoch stolkach, mozna sobie przyciac ...... i to wlasnie sie stalo. Robi sie pozno, Polska popelnila mase karygodnych bledow w stosunku do Uni, ktore dosc ciezko bedzie odrobic. nasza polityka w stosunku do bezposrednich sasiadow jest NUL!!!!!! Niczego sie nie nauczylismy. Nie moge sie z Toba zgodzic, ze biedny narod polski jest MANIPULOWANY, przeciwnie sami sie wepchali na sliskie tory. Duza szkoda dla nas samych. Ostatni przyklad rurociag Niemcy-Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: Schroeder ma racje. To dobry interes dla Niem 10.09.05, 07:00 Nic dodac, nic ujac.Jasno i klarownie "wylozone".Tylko ,jak wielu potrafi tu w tym Kraju racjonalnie myslec? Odpowiedz Link Zgłoś
ekobop Re: Schroeder odrzucił zastrzeżenia Kwaśniewskieg 10.09.05, 03:16 Dziwne tylko dla nieznających historii, Władze Polski od dawien dawna szukały przyjaźni daleko a nie potrafiły dogadać się z sąsiadami, Rosjanie z Gemanami dogadywali się zawsze a jakie miało to znaczenie dla Polski - tylko dwa znamienne przykłady : - Rozbiory Polski - Pakt Ribentrop - Mołotow. Czyżby szykował się nowy pakt "Putin-Schreder" Odpowiedz Link Zgłoś
yarixch hihihi, oto europa, XVII, male niemcy i grozne mus 10.09.05, 03:41 limy, sowiety kombinuja, gdzie sa zwolennicy UE za wszelka cene, moim zdaniem US, to jedyny sensowny sojusznik dla PL Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: Kolejny polityk zwraca uwagę polskim mądralom 10.09.05, 03:49 Trzeba dbać o własne interesy , a nie reprezentować interesów suflerów , tak jak to robią polscy politycy wpychając Polskę w nędzę i bezrobocie. Ilu Polaków straciło pracę i zarobek poprzez idiotyzmy i 'gesty' polskich polityków. Kadencja prezydenta Kwaśniewskiego, to jego ogromne wysiłki dla własnej osoby i przypodobania się protektorom. Odpowiedz Link Zgłoś
nosterdamoos A MY CHYBA MAMY RURE POD ATLANTYKIEM 10.09.05, 04:39 Bo ciagle jestesmy dmuchani przez jankesow Odpowiedz Link Zgłoś
woodbridge Re: A MY CHYBA MAMY RURE POD ATLANTYKIEM 10.09.05, 08:06 Prawda jest taka ze sami dajemy sie im dmuchac w przeciwienstwie do Pakistanu i Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
gurak Re: KWASNIEWSKI DOGORYWA 10.09.05, 08:12 Skłucił się z Putinem, teraz przyszła pora na Szredera. Zero wyczucia, taktu , dyplomacji w zamian żałosna dziecinada. Taki jest żałosny rezultat wyboru tego sku..ela komucha z nieukończonym magistrem. Towarzysz cimoszenko będzie jedynie kontynuatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
waleriam Re: A MY CHYBA MAMY RURE POD ATLANTYKIEM 10.09.05, 11:37 SYwieta prawad. USA szanuje partnerow a "smuach" wasali. Dlatego USA nie pienia sie za Tybet czy Czeczebie bo zalezy im na dobrych stosunkach z USA u Chinami. Polacy sami sa sobie winni, ze daja sie dmuachac. Ile kasy zarobila Turcja na wojnie w Iraku a ile Polska. Nie ma co winnic obcych, zacznijmy od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
push.sp Nalezy natychmiast zawiesic............... 10.09.05, 08:14 ....czlonkostwo Polski w UE !!!!!!!!!!!!!! To ma byc wspolna polityka UE ???? wspolna polityka energetyczna ??? Niemcy to zdrajcy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gurak Re: Nalezy natychmiast zawiesic............... 10.09.05, 08:22 push.sp napisała: > ....czlonkostwo Polski w UE !!!!!!!!!!!!!! > To ma byc wspolna polityka UE ???? wspolna polityka energetyczna ??? > Niemcy to zdrajcy !!!! a Irak i beingi f16 tępy łosiu? Polacy zawsze swięci i niewinni? buahahah! Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: Nalezy natychmiast zawiesic............... 10.09.05, 09:13 push.sp napisała: > ....czlonkostwo Polski w UE !!!!!!!!!!!!!! > To ma byc wspolna polityka UE ???? wspolna polityka energetyczna ??? > Niemcy to zdrajcy !!!! UE dziekuje wam za amerykaniske samoloty. UE zrozumiala na czym polega polskie czlonkostwo naiwnych wasiatych slowianow. Odpowiedz Link Zgłoś
waleriam Re: Nalezy natychmiast zawiesic............... 10.09.05, 11:25 hej a jak Polacy kupowali F 16 to tez zdradzali Unie. Czlowieku obudz sie-kazdy kraj reprezentuje swoje interesy. A co Niemcy to zrajcy bo Polacy nie zarobia na rurociagu? Odpowiedz Link Zgłoś
glos.ze.wsi stosunek do nas jest wykładnią naszej siły ... 10.09.05, 08:52 Bez własnego kapitału, własnych technologii, własnego przemysłu nie jesteśmy partnerem ani dla Niemiec, ani dla Rosji, ani USA. Pozycja Polski i stosunek do Polaków jest wykładnią naszej siły gospodarczej. Ludzie odpowiedzialni za polska politykę zagraniczną doprowadzili do sytuacji, w której na Zachodzie Europy i USA, nasz kraj postrzga sią jako żródło taniej, słabo wykwalifikowanej siły roboczej. Na arenie miedzynarodowej jesteś pionkiem, reprezentującym interesy obcych lobby. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: BRAWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.09.05, 09:11 jollyroger3 napisał: > Akademicki przykład wspólnej europejskiej polityki gospodarczej.... > W interesie wszystkich członków UE..... > Solidarność z Rosją rulez..... Brawo Niemcy i Rosja! Po co maja sie martwic o polaczkow? Rura przez morze prosto do Niemcow, gaz bedzie tanszy. Dlaczego Niemcy i Rosja musieli by budowac rurociag przez PL ? po to zeby im placic przez wieki? Ten rurociag troche odizoluje polaczkow i to bardzo dobrze! Niech USA wam buduje rurociag za kupno samolotow usa ;))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś