Dodaj do ulubionych

Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują

• tamaya Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:14
      A ja i tak głosuję na Tuska. Mam dość: "spieprzaj dziadu", laurki na
      temat "osiągnięć" p. Kaczyńskiego jako prezydenta W-wy, która dziwnym trafem
      ukazuje się na kilka dni przed wyborami, "dyszącego śledczego" Kurskiego...
      Jakbyśmy dobrze pogrzebali w historii rodu Kaczyńskich też by się pewnie
      podobne "kwiatki" znalazły. Nie wierzę w "czystość" p. Kaczyńskiego, denerwuje
      mnie jego buta i zachłanność, nie jestem pewna, czy za jakiś czas nie będą mu
      się nie podobali np. rudzi (i nie pozwoli im przejść w manifestacji). Przesada
      we wszystkim jest szkodliwa - nawet w katolicyzmie...
      • Gość: bigbig Poparcie Kaczyńskiego to sprawa wiedzy, a Tuska - IP: *.icpnet.pl 14.10.05, 19:16
        wiary...
      • Gość: doktor Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.icpnet.pl 15.10.05, 13:11
        Na razie weź dwie tabletki relanium.
        Zaraz powiadomię pogotowie. Czekaj spokojnie. Pomoc już w drodze.
        Połóż się spokojnie i nie myśl za dużo bo Ci jeszcze zaszkodzi.
    • Gość: hh Zasiada IP: *.pro-internet.pl 14.10.05, 19:20
      www.wfosigw-gda.pl/
      Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku
      Rada nadzorcza

Jacek Kurski - Przedstawiciel Sejmiku Województwa Pomorskiego
      • mordzinas KURSKI MIAŁ RACJĘ Z TYM DZIADKIEM DONALDA... 14.10.05, 19:27
        Dziadzio walczył w wermahcie. Są na to dokumenty. Pozostaje pytanie
        czy dziadzio został wcielony siłą czy wstąpił na ochotnika ...

Ale to wszystko nie ma nic do rzeczy.

Najważniejsze jest to ,że przyszły prezydent (oby nie) jest kłamcą.
        Publicznie skłamał Polaków zapewniając ,że dziadek nie był w wermahcie.
        Mieliśmy prezydenta -kłmcę przez ostatnie 10 lat.

Czy czeka nas powtórka z rozrywki????
        • starybaca Tuks nie kłamał, tylko mijał się z prawdą 14.10.05, 19:39
          mordzinas napisał:
          >
          > Najważniejsze jest to ,że przyszły prezydent (oby nie) jest kłamcą.

Widzisz, ja Ci to wytłumaczę.
          Tusk nie kłamał, bo mówił tylko, że jego dziadek "nie służył" - no i faktycznie
          nie służył, tylko "był wcielony", a to wielka różnica.

To tak samo jak Clinton nie skłamał, mówiąc, że nigdy nie palił gandzi. Okazało
          się wprawdzie, że palił, ale się nie zaciągał, czyli w sumie nie można
          powiedzieć, że palił. Nie uprawiał rownież seksu z Moniką - a tu już chyba nie
          muszę Ci tłumaczyć detali :-)
          • mordzinas Re: Tuks nie kłamał, tylko mijał się z prawdą 14.10.05, 20:10
            starybaca napisał:

.
            >
            > Widzisz, ja Ci to wytłumaczę.
            > Tusk nie kłamał, bo mówił tylko, że jego dziadek "nie służył" - no i
            faktycznie
            > nie służył, tylko "był wcielony", a to wielka różnica.
            >
            > To tak samo jak Clinton nie skłamał, mówiąc, że nigdy nie palił gandzi.
            Okazało
            > się wprawdzie, że palił, ale się nie zaciągał, czyli w sumie nie można
            > powiedzieć, że palił. Nie uprawiał rownież seksu z Moniką - a tu już chyba nie
            > muszę Ci tłumaczyć detali :-)

Dziękuję za szczegółowe wytłumaczenie problemu. Teraz wiem już
            wszystko :-)
    • Gość: coala Gratulacje Panie Jacku:) IP: *.cm.umk.pl 14.10.05, 19:29
      Dziadek Donalda Tuska służył w Wehrmachcie
      wp.pl / TVN24 - dodane 22 minuty temu (aktualizowane 1 minutę temu)
      Józef Tusk, dziadek kandydata na prezydenta miedzy sierpniem a październikiem
      1944 roku został wcielony do Wehrmachtu - poinformowały Fakty TVN.

Józef Tusk po wyjściu z obozu koncentracyjnego, między 2 sierpnia a 12
      października 1944 r., trafił do kompanii kadrowej 328. zapasowego batalionu
      grenadierów - podały Fakty TVN, powołując się na dane z archiwum w Berlinie.

Jak poinformowało archiwum, oddział w którym służył Józef Tusk stacjonował w
      Akwizgranie, na granicy francusko-niemieckiej. Już pod koniec 1944 r. dziadek
      kandydata na prezydenta trafił do Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. (mn)

więcej w raporcie »

• Gość: minimum1 no i co z tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 19:34
        1)nie wstąpił ochotniczo,tylko został wcielony
        2)przedtem siedział wobozie koncentracyjnym
        3)słuzył na froncie zachodnim,czyli do Polaków nie strzelał...
        4)szybko zdezerterował albo - co bardziej prawdopodobne - dał się wziąć
        do niewoli
        5)wstąpił do PSZ na Zachodzie
        • robert_per6 Re: no i co z tego... 14.10.05, 19:37
          Chodzi oto, że Tusk skłamał i to wszystko.
          • Gość: minimum1 Re: no i co z tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 19:41
            mógł tego nie wiedzieć...
            a z pewnością nie wiedział o tym Kurski
            • robert_per6 Re: no i co z tego... 14.10.05, 19:57
              Oczywiście, że mógł nie wiedzieć. Tylko mógł imaczej z tego wybrnąć, Tusk ma
              się rozumieć. A Kurski Łyknął to jak pelikan, choć był blisko.
          • Gość: Klamca Re: no i co z tego... IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:37
            A To co wiesz o swoich przodkach? A probowales sie postawic na miejscu dziadka
            Tuska? Czy chwalilbys sie przed swoimi wnukami, ze byles w Wehrmachcie? Takich
            Polakow jak dziadek Tuska byly tysiace, w tym takze moj dziadek, i wiem jak
            mojemu ta przymusowa sluzba do smierci ciazyla. Nidgy nam o niej nie opowiadal,
            tylko tato kiedys o tym wspomnial, jak pytalismy dlaczego dziadek po nocach ma
            koszmary i krzyczy po niemiecku. Troche wyobrazni zanim osadzisz czlowieka!!!
            Jestem pewien, ze Donald nigdy nie slyszal o sluzbie swego dziadka w
            Wehrmachcie, skoro nie mial oporow, aby dlugo przed kampania napisac o sluzbie
            w Wehrmachcie swego dziadka stryjecznego. Jesli przyjmujesz logike
            i "moralnosc" ludzi pokroju Kurskiego, to pozostaje mi sie za Ciebie tylko
            modlic.
        • mordzinas Re: no i co z tego... 14.10.05, 20:14
          Gość portalu: minimum1 napisał(a):

> 1)nie wstąpił ochotniczo,tylko został wcielony
          > 2)przedtem siedział wobozie koncentracyjnym
          > 3)słuzył na froncie zachodnim,czyli do Polaków nie strzelał...
          > 4)szybko zdezerterował albo - co bardziej prawdopodobne - dał się wziąć
          > do niewoli
          > 5)wstąpił do PSZ na Zachodzie

Oczywiście ,ze cała ta sprawa z dziadkiem Tuska nie ma nic do rzeczy.
          Ważne jest co innego. Tusk zarzekał się ,że dziadek nie był w
          wermahcie. A jednak był. CHODZI O KŁAMSTWO WYPOWIEDZIANE PUBLICZNIE.

Pamiętasz debatę w TVN jak Tusk grzmocił Kaczyńskiego a ten pokornie
          go przepraszał chyba ze 3 razy....
          Ico teraz gdy prawda wyszła na jaw??? Nic się nie stało???

Gdyby ta sprawa dotyczyła Kaczyńskiego a nie Tuska to zaszczulibyście
          go .
          Taka to jest właśnie moralność liberałów z pod znaku Platformy.
          >
          • minimum1 Re: no i co z tego... 14.10.05, 21:41
            1)nie wiem,czy Tusk kłamał - kłamstwo to świadome(!) minięcie się z prawdą
            2)nie oglądam telewizji
            • Gość: eeeee Re: no i co z tego... IP: *.wolfson.cam.ac.uk 14.10.05, 22:19
              > 1)nie wiem,czy Tusk kłamał - kłamstwo to świadome(!) minięcie się z prawdą

wystarczy przypomniec sobie casus Cimoszewicza, ze jesli klamiemy w jakiejs
              sprawie (np.oswiadczenia majatkowego) ale mowimy ze to przez pomylke lub
              niewiedze (nawet jesli te pomylke popelnilismy 3 razy) to sad orzeknie ze nie
              klamalismy;
          • Gość: DamaKier Re: no i co z tego... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.10.05, 22:55
            Dzisiaj w TVP1, po głównym wydaniu Wiadomości Tusk wyjaśniał tę sprawę i
            przeprosił Kaczyńskiego
      • robert_per6 Re: Gratulacje Panie Jacku:) 14.10.05, 19:36
        Oczywiście większość portali już podała tego newsa oprócz GW.
      • Gość: Ślązak Re: Gratulacje Panie Jacku:) IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:10
        No właśnie, zaraz po uwolnieniu z przymusowego wcielenia do Wehrmachtu Polskie
        Siły Zbrojne nie miały żadnych oporów, żeby wziąć Tuska do armii polskiej (jak
        tysiące innych mu podobnych), a teraz banda Kurskich i im podobnych świń będzie
        sobie używać na tragicznych losach wielu Polaków z pogranicza Polsko-
        Niemieckiego. To jest właśnie obiecana IV RP, dzielenie Polaków na lepszych i
        gorszych, a bezrefleksyjne hieny dziennikarskie biorą w tym wszystkim udział. .
        Aż chce się wyć.
    • ute_ute Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:37
      ja tego nie rozumiem, ludzie, którzy tak wrzeszczą o wartościach
      chrześcijańskich robią, mówią takie rzeczy!!! nic nie mogli znaleść na Tuska to
      grzebą w przeszłości jego dziadków. ile ten gó..arz Kurski ma lat? on myśli,
      że wojna to była młodzieńcza przygoda grupki skautów? że osoba, która była w
      obozie koncentracyjnym, potem na robotach przymusowych, wcielona rónież
      przymusowo do niemieckiego wojska, a nastęnie w armii polskiej na zachodzie -
      to znalazła się tam dla zabawy. jak ten faszysta może w Polsce być posłem?!
      gdzie my żyjemy?!
      • robert_per6 Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:38
        W demokratycznym Państwie.
        • ute_ute Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:41
          do robert_per6

co Ty byś zrobił gdyby Twojego dziadka publicznie mieszano z błotem za to, że
          był w obozie, że zniszczono mu życie? ja bym mu powiedziała "spieprzaj dziadu"
          i dała w mordę.
          • robert_per6 Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:46
            Kandydując na najwyższy urząd w Państwie, należy sobie zdawać sprawę, że
            zostanę prześwietlony na każdą okoliczność . Ja nie oceniam postawy dziadka, bo
            to mnie nie interesuje. Interesuje mnie prawda, nawet ta gorzka i nieprzyjemna.
            A pan Tusk skłamał, twierdząc, że dziadek nie służył - chyba ze nie wiedział.
            • Gość: coala zanim napadli na Kurskiego powinni to sprawdzić IP: *.cm.umk.pl 14.10.05, 19:49
              amatorzy
            • ute_ute Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:53
              Tobie na pewno dziadek powiedział o wszystkim co robił w czasie wojny. mój na
              przykład był 2,5 roku na syberii, wycinał drzewa, codziennie ktoś tam zamarzał,
              albo przywalało go drzewo. potem uciekł, chciał się dostać do armii Andersa,
              ale nie mał dokumentów i nie dotarł do punktu werbunkowego, zgłosił potem do
              armii Berlinga, żeby walczyć i żeby się z wydostać ze Związku Radzieckiego.
              Okazało się, że jest świetnym żołnieżem i ruscy chcieli go wcielić do NKWD -
              ciężko było ale wykręcił się z tego, chociaż mógł dostać kulkę w łeb. Pewnie
              teraz usłyszałabym, że jestem wnuczką komunisty mordercy, ale tak jak mówię,
              nie odpuszczę takiej osobie, która coś takiego powie. nie pozwolę, żeby
              faszyści pisali naszą historię - tacy jak pan K.
              • robert_per6 Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 20:04
                Niestety nie dane mi było rozmawiać zarówno z jednym jak i z drugim. Z tym
                używaniem słowa faszysta byłbym bardziej ostrożny. Chodzi o mówienie prawdy
                przez osobę, która chce zostać Prezydentem w tym kraju i tylko o tym. Dziadek
                mnie nie interesuje.Pokój Panie nad Jego duszą!!!
            • Gość: silver Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.range81-159.btcentralplus.com 16.10.05, 02:00
              > A pan Tusk skłamał, twierdząc, że dziadek nie służył - chyba ze nie wiedział.

no wiec jak to bylo ? sklamal, czy nie sklamal ? Wiedzial, czy nie wiedzial ?
          • starybaca Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:52
            ute_ute napisała:

> co Ty byś zrobił gdyby Twojego dziadka publicznie mieszano z błotem za to, że
            > był w obozie, że zniszczono mu życie?

Chyba przesadzasz. Nikt nie miesza z błotem owego nieszczęsnego dziadka.
            Teraz chodzi tylko o prawdę. A nawet nie o samą prawdę, tylko o to,
            czy kandydat na prezydenta kłamie, czy nie.

• ute_ute Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 19:58
              starybaca napisał:
              >
              > Chyba przesadzasz. Nikt nie miesza z błotem owego nieszczęsnego dziadka.
              > Teraz chodzi tylko o prawdę. A nawet nie o samą prawdę, tylko o to,
              > czy kandydat na prezydenta kłamie, czy nie.

ja przesadzam? dlaczego nie mówią o tym jak był w obozie? miałeś kogoś w
              rodzinie w obozie koncentracyjnym? dlaczego taki faszysta pan K. przyczepia się
              do zmarłych dawno ludzi, że chcieli przeżyć? on jest chrześcijaninem? może
              niech pojedzie sobie na wycieczkę z dzieciaczkami do obozu i niech zobaczy co
              takiego było, może przyszłe pokolenie będzie trochę mądrzejsze...
              • ute_ute Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 20:02
                www.stutthof.pl/
              • starybaca Tusk też popełnił błąd 14.10.05, 20:15
                ute_ute napisała:

> ja przesadzam? dlaczego nie mówią o tym jak był w obozie? miałeś kogoś w
                > rodzinie w obozie koncentracyjnym?

Akurat miałem, i zgadzam się z Tobą w 100%, że takie grzebanie w przeszłości
                może napawać niesmakiem.

Ale nie podoba mi się postawa Tuska. Zrobił z całej sprawy ogromną aferę, wielce
                się obraził, obrzucił Kurskiego epitetami - a tymczasem powinien ze spokojem
                powiedzieć: "Uważam grzebanie w mojej genealogii za niestosowne. Przeciwnik z
                klasą nie powinien używać takich chwytów. Ale jeżeli kogoś interesuje historia
                mojej rodziny, to proszę bardzo: było tak i tak. A teraz uważam sprawę za
                zamkniętą i nie mam zamiaru więcej się na ten temat wypowiadać."

Niestety tak się nie stało, i teraz zamiast dyskusji o programie naprawy
                Rzeczpospolitej mamy walkę "na dziadków".
                • Gość: piotrek Re: Tusk też popełnił błąd IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:58
                  A wziales pod uwage taka oto mozliwosc, ze Tusk nie mial pojecia o epizodzie
                  swego dziadka z Wehrmachtem. Co by mu bronilo napisac o tym w ksiazce o
                  Gdansku, skoro bez oporow wyznal tam, ze brat dziadka byl w niemieckiej armii.
                  Co wazniejsze, ksiazke te pisal na dlugo zanim w ogole przyszlo mu do glowy, ze
                  kiedys bedzie kandydowal na prezydenta. To nie Tuska nalezy winic, tylko
                  nagonke psoch PiSu. Czy Ty wiesz wszystko o swoich dziadkach?
    • silesius.monachijski Kutasiewicz, pardon: Protasiewicz, to dopiero 14.10.05, 19:57
      owczarek niemiecki; jaby co, to pokasa, i jeszcze do wagonow zagoni
      • minimum1 jest takie niemieckie przysłowie: 14.10.05, 21:39
        Wer im Glashaus sitzt,soll nicht mit Steinen werfen
      • Gość: peacemaker Re: Kutasiewicz, pardon: Protasiewicz, to dopiero IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:17
        Biedny czlowieku, idz sie leczyc psychiatrycznie. A jak umiesz czytac, to pojdz
        do biblioteki i poczytaj troche o polskiej historii. Polskie Sily Zbrojne na
        Zachodzie wcielily tysiace zolnierzy o losach podobnych do dziadaka Tuska, a
        oni byli szczegolnie wyczuleni na zdrade i folksdeutschow. Dzisiaj, taki
        nedznik Kurski, mistrz gry na najnizszych instynktach rodakow i ich
        nieziemskiej ignorancji, bedzie wykorzystywal tragiczne losy dziadka Tuska,
        wieznia nazistowskiego obozu koncentracyjnego do brutalnej walki wyborczej, i
        to w imie budowy nowej, lepszej, odnowionej moralnie IV RP. Jak ten pojetny
        uczen Goebbelsa moze nam zbudowac lepsza Polske, w dodadku w oparciu o ludzka
        ciemnote i nienawisc?!
    • stan16 Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 20:02
      Jesli to Ty dotarles do tych akt w Berlinie to dziekuje.Pojdziesz daleko
      chlopie mimo zakazanej geby.
    • xxx80 brawo kurski 14.10.05, 20:11
      • ute_ute Re: brawo kurski 14.10.05, 20:15
        życzę wam wszystkim, żebyście mieli w okół siebie tylko takich ludzi jak
        Kurski - powodzenia
        • mordzinas GDYBY TO KACZYŃSKI MINĄŁ SIĘ Z PRAWDĄ.... 14.10.05, 20:21
          To już by było jak w ulu. Monisia Olejnik dostałaby szczękościsku w
          swoim programie.
          TVN drążyłby temat z niemiłosierną dokładnością i zaangażowaniem.

"Autorytety" wgniatałby by Kaczyńskiego w ziemnie bez cienia litości.

Gazeta Wyborcza na pierwszej stronie grzmiałaby jak piorun z jasnego
          nieba na kłamcę.

Ale ,ze chodzi o bliskiego sercu liberała.... to cisza jak makiem
          zasiał...
          Teraz wciskacie ,że Tusk nie wiedział nic o tym i takie tam
          idiotyzmy...

Cała sprawa jest dowodem na to jaka to jest ta wasza liberalna
          moralnośc.
          Widać jak na dłoni komu służą "wolne" media...

Żenada. Zenada Żenada
          • mordzinas TVN JUŻ TŁUMACZY Z POLSKIEGO NA NASZE... 14.10.05, 20:24
            Oglądajcie TVN.
            Zamiast potępić kłamcę Tuska - to oni zajmują się biednym
            dziadkiem ,który został wcielony do wermahtu...

Moralnośc Kalego sie kłania. Żenujące.
            • robert_per6 Re: TVN JUŻ TŁUMACZY Z POLSKIEGO NA NASZE. 14.10.05, 20:44
              Właśnie oto chodzi. Donald sam się wybielił przed chwilą w TVP1, dziadka
              wybielili w TVN. Ale czy to miało tak wyglądać? A gdzie zasady?
          • Gość: zenada. Re: GDYBY TO KACZYŃSKI MINĄŁ SIĘ Z PRAWDĄ... IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:49
            Zenada jest ignorancja i podatnosc na manipulacje podobnych Tobie ludzi. Jesli
            jestes Polakiem, to powinienes cos wiecej wiedziec o polskich losach w czasie
            II Wojny Swiatowej. Tysiace Polakow zostalo sila wcielonych do Wehrmachtu (nie
            tylko Franek Dolas), a potem walczylo pod Monte Cassino itp. Gdybys byl na ich
            miejscu, to z pewnoscia bys sie wnukom nie chwalil, ze nosiles szwabski mundur.
            I Twoi wnukowie nic by o tym nie wiedzieli, az do momentu, gdy zadny krwi
            Kurski, czy sensancji dziennikarzyna z Faktu, nie zaczalby grzebac w
            niemieckich archiwach. Zadaj sobie pytanie, jakie znaczenie dla debaty nad
            prezydentura ma zycie czyjegos dziadka. Czy chcialbys, aby na Twoim zyciu, i
            wszystkich Twoich czynach ciazyly jakies grzechy prawdziwe, czy domniemane
            Twoich przodkow? Przeciez to czysty faryzeizm, to co robi PiS w tej kampanii
            wyborczej, to plucie na Tuska, mieszanie z blotem PO na antenie RM, odwolywanie
            sie do najnizszych ludzkich instynktow (strach, nienawisc rasowa, narodowa,
            klasowa itd.). I to ma byc odnowa moralna? To kontynuacja najgorszych
            nazistowskich i komunistycznych praktyk. Pomysl troche, to nie boli.

• xxx80 Re: brawo kurski 14.10.05, 20:44
          O ile wczesniej tusk i kaczynski byli dla nie tym samym poltycznym g.... To
          teraz tusk jest na dnie szamba. Nawet jesli kurski robil to co robil z
          premedytacja tusk mogl powiedziec, "tak moj dziadek byl w wermahcie, zostal
          wcielony sila jak wiekszosc pomorzan w tych jednostkach" jednak tego nie zrobil.
          Wlasnie zorjentowalem sie ze wybiorcza nie dala linka boldem tylko na samym
          dole, na pohybel mihnikowi ...
          • Gość: Slązak Re: brawo kurski IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:02
            Widac tyle wiesz o pokręconej polskiej historii co nic. Współcześni dziadka
            Tuska mieli więcej wiedzy i wyrozumiałości i nie bali się go przyjąć z
            Wehrmachtu do Polskich Sił Zbrojnych, a teraz kupa ignorantów, naganiaczy i
            nienawistników używa sobie na więźniu nazistowskiego Stutthofu. Poczytaj lepiej
            trochę i pomyśl, zanim następnym razem rzucisz kamień.
            • Gość: xxx80 są dwa rodzaje ludzi - z kręgosłupem i płazy IP: *.ima.pl / *.ima.pl 15.10.05, 11:07
              Wiem dużo więcej od Ciebie. W podstawówce mialem rozmowy z inspektorem. I
              ciagle pytania skąd wiem to co wiem o naszych przyjaciołach rosjanach itp.
              Pradzaidek po wojnie miał problemy za to, że 21 walczył w błękitnej armi.
              Dopiero przed śmiercią w 93 został doceniony. Moja mama nie mogla isc na studia
              przez to ze moj dziadek walczyl przeciwko ZSRR .Z drugiej strony w mojej
              rodzinie też są osoby, które zostały wcielone do wermahtu ale czesc dokonala
              wyboru i nie przezyla bo nie podpisala volkslisty. Są dwa rodzaje ludzi, Ci z
              kręgosłupem i płazy.
              Po co brał ślub kościelny po 20 latach. Czytałeś książke tuska? Na pewno nie.
              Pisał bardzo szczegółowo, powoływał się na dokumenty. Nie wydaje mi się aby nie
              mogl gdyby tylko chcial poznac prawdy o calej rodzinie.
        • Gość: dociekliwy Re: brawo kurski IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:04
          Czemu im tak źle życzysz?
          • Gość: xxx80 Re: brawo kurski IP: *.ima.pl / *.ima.pl 15.10.05, 11:10
            Po prostu opisauje stan Polskiej polityki, gdzie tak na prawdę dwóch miernych
            graczy walczy o posadę szefa państwa. W dodatku jeden mimo prawie całkowitego
            poparcia mediów nie może zdobyć przewagi. Gdybym mial mozliwosc tylu występow w
            TV co tusk zostałbym prezydentem.
    • Gość: marcin Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.sympatico.ca 14.10.05, 21:13
      Fakt Kurski nie jestes taki zly jestes po prostu glupi. Zanim cos powiesz
      pomysl nie uczyli cie tego? Jestes politykiem i powinienes pomyslec dwa razy
      zamim palniesz jakies glupstwo. Jak to do xciebie dotrze moze jeszcze z ciebie
      beda ludzie w innym wypadku jestes stracony. Bedziesz tylko takim "pajacem"
      ktory umili nam zycie w wieczornych wiadomosciach i gazetach. Takich tez trzeba
      ale myslalem ze Leper ma monopolo a tu sie okazuje ze jest ostra konkurencja.
      • jolunia55 Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 14.10.05, 21:23
        Kurski i Rydzyk w jednym stali domku.Ojczulek kazali znależć hakia i Kurski
        znalazł.
      • Gość: inteligent Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.hist.uj.edu.pl 15.10.05, 00:04
        Na Twoim miejscu nie wymyslalbym Kurskiemu od glupkow. To bardzo, ale to bardzo
        inteligentny facet, szkoda, ze taki zepsuty. W wywiadzie z Kolenda-Zalewska z
        premedytacja nie tylko dalej drazyl temat niemiecki Tuska, ale celowo dawal do
        zrozumienia, ze byl nieco "glupi" (doslownie, ze niewyspany) w sprawie
        Wehrmachtu. Takich przebieglych, inteligentnych, cynicznych ludzi trzeba sie
        bac, szczegolnie, gdy zajmuja wysokie stanowiska polityczne. Slowo "sukinsyn"
        rzeczywiscie do niego pasuje, a uzyl go ponoc sam Kaczynski. Szkoda tylko, ze
        okreslenie to przenosi wszystkie winy wlasciciela na jego matke. Sa jeszcze
        inne okreslenia, ale pozwol, ze nie bede juz ich sugerowal.
    • Gość: STEFAN MICHNIK Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:28
      ADAŚ MICHNIK NIC NA PEWNO NIE SŁYSZAŁ OWUJKU STEFANIE ZASŁUZONYM PROKURATORZE
      UBECKIM.KIEDY TEN TEMAT W MICHNIK FM.
    • Gość: kluska Dziadek Tuska byl w Wermachcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:45
      Okazalo sie, ze Kurski mial racje - ze dziadek Tuska byl w Wermachcie. A to ze
      kazdy byl tam "przymusowo" - to znana spiewka kazdego hitlerowca ktory "tylko
      wykonywal rozkazy".
      Link: www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1352429
      • niechetny_szermierz jeszcze lepsza historia z ojcem Kaczorów... 14.10.05, 21:48
        jak już wyciągać to na całego!
    • Gość: hrabiaa Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:58
      Boże, ale psychiatrzy od dewiacji osobowościowych mieliby robótkę z tym faciem
    • Gość: Wielkopolanin Lepsza Polska liberalna niż klerykalna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 22:17
      Strach mnie ogarnia gdy pomyślę, że przez najbliższe 4 lata mogą nami rządzić
      bracia Kaczyńscy i ich kumpel o.Rydzyk
      • Gość: Emigrant Re: Lepsza Polska liberalna niż klerykalna IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:28
        No, a ministrem informacji bedzie pewno Jacek Kurski. To przeciez o nim
        przedwczoraj powiedzial Kaczor, ze wiele mozna o nim powiedziec, ale nie to, ze
        sie mija z prawda. Uwaga, nadchodzi IV RP, lepiej zlustrujcie sie juz sami
        zawczasu, Polacy, do kartotek, poznajcie przeszlosc waszych przodkow, zlozcie
        za nich samokrytyke, a PiS wam przebaczy.
      • Gość: Aaron Re: Lepsza Polska liberalna niż klerykalna IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 15.10.05, 07:44
        Nie udawaj małpo. Boisz się, że twoje manipulacje wyjdą na wierzch.
        Takie marionetki jak Wałęsa i Kwach twoje brudy osłaniali, a tu będziesz musiał
        do wielu kłamstw i szwindli się przyznać. Wiedz o tym, że nawet po śmierci nie
        bedziesz miał łatwego życia niezależnie czy w to wierzysz czy nie.
    • Gość: bartek prawda jest ze wyorcza zydowska jest IP: *.rybnet.pl 14.10.05, 22:30
      prawda jest ze wyorcza zydowska jest-nie jestesie obiektywni ile donald wam
      zaplacil zydy
      • Gość: dociekliwy Re: prawda jest ze wyorcza zydowska jest IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 22:55
        No i odezwał się elektorat PiSu. Tylko dlaczego Wehrmacht wam przeszkadza,
        skoro łeb macie pełen nazistowskich uprzedzeń i przekonań?
    • x-y-z JACKU, JESTEŚMY Z TOBĄ 14.10.05, 22:55
      Walcz proszę, walcz ile masz sił, NARÓD musi w końcu przejrzeć na oczy
      • Gość: Naród Re: JACKU, JESTEŚMY Z TOBĄ IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 22:56
        Ein Volk, ein Reich, ein Kurski (nich diese aus GW)!!!
    • Gość: jadwiga Re: Kurski: Nie jesteś taki zły, jak Platforma IP: *.mdw.onnet.us.uu.net 14.10.05, 23:17
      Oliwa nie żywa , ale zawsze sprawiedliwa.
      • Gość: chrzescijanin Re: Kurski: Nie jesteś taki zły, jak Platforma IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:24
        Jadziu, pomysl, to nie boli, naprawde nie naduzywaj takich slow jak
        sprawiedliwosc w odniesieniu do ohydnej, bazujacej na najnizszych instynktach
        kampanii wyborczej rozpetanej przez PiS. Skoro Polskie Sily Zbrojne na
        Zachodzie w 1944, szczegolnie wyczulone na zdrade nie mialy zadnych zastrzezen,
        aby wcielic dziadka Tuska do swych szeregow, to dlaczego teraz niektorzy chca
        wmowic Polakom, ze dziadek Tuska mial plame na zyciorysie, i do diabla co to ma
        wspolnego z kandydowaniem na prezydenta. Tysiace Polakow zostalo brutalnie
        wcielonych do Wehrmachtu w ostatnich dniach wojny i tysiace z nich walczylo
        potem w polskiej armii na Zachodzie, m.in. pod Monte Cassino. Pomysl, gdybys
        byla na ich miejscu, to bys sie nie chwalila przed wnukami, ze cie silo
        wcielono do armii wroga.
        • Gość: anex Re: Kurski: Nie jesteś taki zły, jak Platforma IP: *.aster.pl 14.10.05, 23:40
          Ile ci trzeba tłumaczyc, że nikt nie ma pretensji do Dziadka. Chodzi o Tuska i
          jego sztab. W niezliczonych, agresywnych wypowidziach, stwierdzali z cała
          pewnoscią: nigdy nie byl w Werhmachcie. Okazało się, że był. Dziś twierdzili
          /Tusk/, że nie wiedział!! To skąd wiedzial, że nie byl?? Wieczorem taktyka
          została zmodyfikowana: byl ale nie na ochotnika !! Skąd wiecie? Wczoraj nie
          wiedzieliscie, że wogóle byl. Kłamstwo goni kłamstwo. Już sie w tym tak zamotali
          jak Cimosz.
          Pretensjonalny grajdoł.
          • Gość: gienek Re: Kurski: Nie jesteś taki zły, jak Platforma IP: *.hist.uj.edu.pl 14.10.05, 23:53
            Ja o tym, ze moj dziadek sila zostal wcielony w ostatnich dniach wojny do
            Wehrmachtu dowiedzialem sie dzisiaj od moich rodzicow na kanwie dyskusji od
            Tusku. I co, mnie tez nazwiesz klamca?
          • pocieszne proste !!!!!!!!!!!1 15.10.05, 01:15
            Gość portalu: anex napisał(a):

> Wieczorem taktyka
            > została zmodyfikowana: byl ale nie na ochotnika !! Skąd wiecie?

ano wszyscy oprocz ciebie wiedza ,ze do Wehrmachtu NIE MOZNA bylo wstapic
            dobrowolnie
            • Gość: anex Re: proste !!!!!!!!!!!1 IP: *.aster.pl 15.10.05, 09:42
              pocieszne napisał:
              ano wszyscy oprocz ciebie wiedza ,ze do Wehrmachtu NIE MOZNA bylo wstapic
              > dobrowolnie
              Pocieszne - a Ty niby skąd wiesz, że WSZYSCY wiedzą, że do Wehrmachtu nie można
              bylo wstąpic dobrowolnie ??
              Może i tak, ale nikt cie nie upoważnil do wypowiadania sie w imieniu WSZYSTKICH,
              ponadto, na całym świecie armie z radoscia przyjmują ochotników, a do Wehrmachtu
              nie tylko ich przyjmowano, ale wcielano na siłe w tym dzieci.
    • Gość: gienia Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 00:23
      Gienek idż spać, boś nieprzytomny juześ.
      • dex3 Re: Kurski, tusk i prawda 15.10.05, 00:39
        I może dlatego Tusk powiedział , że nie poda Kurskieg do sądu, bo bał się, ze
        jakaś nieprzyjemna prawda wyjdzie na wierzch...A ona (prawda) i tak wyszła...
    • Gość: jacek Wielu ludzi........................ IP: *.w83-205.abo.wanadoo.fr 15.10.05, 01:53
      powinno Pana przeprsic.Tusk chcial prawdy az do bolu.Wiec ja poznal.Dziwne ze
      historyk zapomial historii swojego dziadka.Niby takie sobie oszustwo,jednak
      calkowicie dyskryminujace jako przyszlego prezydenta Polski.Pora sie wycofac
      P.Tusk.Cimoszewicz zrobil podobnie nawet wtedy gdy panscy kolesie przedstawili
      mu niesluszne zarzuty.Ten jest prawdziwy P.TUSK.
    • kasia051 Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 15.10.05, 08:22
      Kurski spiskowanie ma we krwi. Jego żądza władzy jest nie do opanowania.Jako
      przyboczny dobrał sie do swojego druzynowego.Ten oczywiscie bedąc człowiekiem
      honoru wystapił, bo po co miał sie boksować z .......
      • Gość: Gina Re: Zapominacie, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 09:32
        Kurski powiedział, iż dziadek Tuska zgłosił się na ochotnika! Zasugerował, że
        Tusk nie będzie reprezentował interesów Polski.
        Naprawdę uważacie, że Kurski jest w porządku?
        • Gość: anex Re: Zapominacie, że IP: *.aster.pl 15.10.05, 09:55
          Gość portalu: Gina napisał(a): Kurski powiedział, iż dziadek Tuska zgłosił się
          na ochotnika! Nie, Kurski nie jest w porządku, poniewaz nie miał na to dowodu.
          Tusk i jego sztab powtarzali wielokrotnie, że zaden dziadek nie byl w Wehrmachcie.
          Mylili się, a ktos może powiedziec, że kłamali. Teraz twierdzą, że byl ale na
          ochotnika. Skąd wiedzą?? Nie wiedzą, bo na to tez nie ma dowodów. Naprawdę uwa-
          żasz, że Tusk i jego sztab jest w porządku??
    • Gość: Aga Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 09:36
      Malutki, podły cwaniaczek.
    • chris12 Ludzie jak Jacek Kurski nie powinni być w sejmie 15.10.05, 09:57
      Miałem nadzieję, że po odejściu różnej maści karierowiczów w porzedniej
      kadencji nowy sejm nie otworzy się dla szmatławców jak Kurski.
    • Gość: JAR Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.jjs.pl 15.10.05, 10:51
      Jacek Kurski to porządny facet!
      • mordzinas NIKCZEMNOŚĆ PLATFORMY I TUSKA . . . 15.10.05, 11:14
        Zwolennicy Tuska sprytnie chcą całą sprawę sprowadzić do bezczelnego
        grzebania w przeszłosci dziadka Tuska.

A TO NIE JEST ISTOTĄ CAŁEJ SPRAWY!!!!! DOBRZE O TYM WIECIE.

Nikt normalny nie robi zarzutów panu Tuskowi z tego co robił w
        przeszłości jego dziadek. Powtarzam: NIKT NIE ROBI ZARZUTÓW TUSKOWI Z
        PRZESZŁOŚCI JEGO DZIADKA!!!!!!

Najważniejsze w całej tej sprawie jest haniebne zachowanie Tuska.
        Raz że bezczelnie skłamał.

Dwa. Podczas debaty w TVN zrobił Kaczyńskiemu lekcję moralności.
        Kaczyński przeprosił go za wszystko 3 razy....

Jak w świetle odkrytej prawdy wygląda teraz Tusk. Jak????
        Człowiek z zasadami kłamie?????
        Taka to jest ucziwość kandydata na prezydenta????

Tusk pokazał ,że jest tylkko pozerem. Za maską pięknych słów ,
        wyglądu , kryje się zwykły mały kałamca.

To jest istotą sprawy. A nie że jego dziadek wstąpił czy został
        wcielony do wermahtu.

Ale zwolennicy Tuska wyznają moralność Kalego - tak jak i sam Tusk i
        Polatforma: "Jeżeli Kali kraść-dobrze. A jak Kalego okradać - żle"

• g143 Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 15.10.05, 11:30
      Liczyłem,że media wrócą w pamięci do poprzednich wyborów.Otóż ten sam Kurski
      wywołał domową wojnę i zmiótł ze sceny politycznej niejakiego , byłego ministra
      rolnictwa Jacka Janiszewskiego.Ironia losu sprawiła,że i sam Kurski nie załapał
      się wówczas na posła.Mimo upływu 4 lat widzę,że zamiast na posła wyrósł nam na
      OSŁA.Boże chroń nas od takich zakutych posłów,przepraszam-OSŁÓW.
    • Gość: Lwowianin Lustracja w IV Rzeczypospolitej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.05, 11:56
      Lustracja przodków osób ubiegających się o stanowiska państwowe. Znamy to z
      hostorii. Kraj. który ją prowadził też zmienił numerację w swej nazwie.
      Zamierzam ubiegać się o stanowisko woźnego w szkole. Ciekawe co znajdą jak
      zlustrują moich przodków: Żyda, Ukraińca. Roma, masona ???
      • ezpa7z9 Re: Lustracja w IV Rzeczypospolitej 15.10.05, 12:02
        Gość portalu: Lwowianin napisał(a):

> zlustrują moich przodków: Żyda, Ukraińca. Roma, masona ???
        Wiem na pewno ,że znajdą neandertalczyków.
        I to będzie problem!
        • ute_ute Re: Lustracja w IV Rzeczypospolitej 15.10.05, 12:53
          na początku kampanii, gdy Cimoszewicz miał nawyższe poparcie ze wszystkich
          kandydatów myślałam sobie - będę w pierwszej turze głosować na Tuska, ale w II,
          gdy będę mała wybór między działaczem SLD a Kaczyńskim, to oczywiście na
          Kaczyńskiego. głosowałam też na niego w II turz wyborów na prezydenta warszawy
          (w pierwszej na Piterę). miałam do Kaczora trochę sympatii, nie zgadzałam się z
          wieloma jego posunięciami, poglądami, ale go lubiłam, szanowałam.
          teraz jestem załamana.. co się stało? jak środowisko, które wywodzi się z
          solidarności, ludzie nie uwikłani w PRL, w romanse z SLD-owcami mogą się tak
          nienawidzieć... już nigdy na Kaczyńskich nie zagłosuję, nawet jako na mniejsze
          zło, najwyżej nie pójdę na kolejne wybory - kiedyś to było dla mnie nie do
          pomyślenia... dziękuję za IV RP - państwo ludzi pokroju Kurskiego, z ideologią
          dyrektora Rydzyka, ludzi ziejących nienawiścią do wszystkiego co trochę inne.
          Polska przestaje być państwem dla wszystkich - żeby być Polakiem teraz trzeba
          będzie być katolikiem, przeciwnikiem aborcji, heteroseksualistą, przeciwnikiem
          Okrągłego Stołu, zwolennikiem listy Macierewicza, słuchaczem radia Maryja,
          czytelnikiem Gońca Niedzielnego, widzem telewizji Trwam, do terzeciego
          pokolenia wstecz żadnych przodków innych narodowości - przed wszystkim
          niedopuszczalni są w rodzinie: Niemcy, Żydzi i Ukarińcy, ale też Rosjanie,
          Litwini, Estończycy, Łotysze, Białorusini, no może na Czecha lepiej spojżą, co
          do Słowaka to nie mam pewności. wykluczone będą osoby, których dziadkowie byli
          w armii Berlinga, liczy się tylko armia Andersa, niedopuszczalne aby ktoś z
          rodziny był w PZPR. prawdziwy Polak będzie musiał być zwoleniikiem sojuszu z
          Ameryką, zwolenikiem inwazji na Irak, przeciwnikiem silniejszych związków z
          Unią Europejską, niedopuszczeni będą ateiści, prawosławni, ewangelicy, nie
          mówiąc już o muzułmanach czy wyznawcach religii mojżeszowej, nie możliwe będzie
          spędzenie niedzieli na zakupach, jeżeli chodzi o kobiety to wiadomo największe
          spełnienie daje gromadka dzieci, inne modele rodziny nie będą przewidziane.
          prawdziwy Polak będzie mógł czyć się bezpiecznie i u siebie, a inni? no cuż
          zobaczymy...
      • Gość: pajacyk Re: Lustracja w IV Rzeczypospolitej IP: *.adsl.apoy.dnainternet.fi 15.10.05, 16:51
        Racja. Jacek Kurski mowi językiem totalitarnym. Jego sposób myslenia wywodzi z
        PRLu. Ale świat się zmienił, i Polska wybrała członkowstwo w nowoczesnej
        Europie, a nie w fanatycznym ciemnogrodzie.
    • Gość: polak A jednak jesteś " sk...synem " Panie Kurski ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 12:19
      A jednak jesteś " sk...synem " Panie Kurski !
    • Gość: Burzka Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 13:00
      Jacek jestem z Tobą i bardzo dobrze ze sie tak stało ze wszystko powiedziałeś
      takpowinno być trzeba grać w otwarte karty!!!a PiS źle zrobił wyżucając
      Ciebie!!!...Kaczyński jestem z Tobą... Tusk wstydz sie pajacu
      • ute_ute Re: Kurski: Nie jestem taki zły, jak mnie malują 15.10.05, 13:48
        Gość portalu: Burzka napisał(a):

> Jacek jestem z Tobą i bardzo dobrze ze sie tak stało ze wszystko powiedziałeś
        > takpowinno być trzeba grać w otwarte karty!!!a PiS źle zrobił wyżucając
        > Ciebie!!!...Kaczyński jestem z Tobą...

co mnie to obchodzi kogo popierasz? głosuj sobie na kogo chcesz, demokracja na
        tym polega, że nawet tacy ludzie, którzy nie potrafią sklecić jednego zdania
        bez w wyzwisk i piany na ustach mają prawo wyborcze, ale chyba już nie długo,
        Kurski zadba, żebyś Ty miał dwa głosy, a ja żadnego - wasza Polska - zadowolony?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka