Dodaj do ulubionych

Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodów

18.10.05, 19:39
Antygona XXI wieku?
Obserwuj wątek
    • at_work A kiedy Minister Zdrowia zajmie się zdrowiem? 18.10.05, 19:45
      Czy też dopiero gdy będzie potrzebny akt zgonu?

Pacjent, znaczy cierpliwy, ale i cierpliwość ma swoje granice.
      Na co (jeszcze żywi) mamy liczyć w potrzebie na Lekarzy Bez Granic?

_
      Pies na kaczki.
      • rupertgiles Re: A kiedy Minister Zdrowia zajmie się zdrowiem? 18.10.05, 22:08
        Pacjent znaczy cierpiący. I tyle.
    • wojtekpokora Minister... 18.10.05, 19:47
      A może niech minister zbada w jakich okolicznosciach doszlo do aborcji? To go
      nie interesuje? Jedynie dzialalnosc organizacji pro-life dokucza?
      • jacek_makler Minister to może się już pakować 18.10.05, 20:37
        ...i żadne inne jego działania nie mają już znaczenia. Jutro rząd zgodnie z
        prawem podaje sie do dymisji.
      • ob-gynaec Re: Minister... 18.10.05, 21:05
        A skąd masz wiadomości, że miała miejsce aborcja?
        Wiesz, że istnieje coś takiego jak poronienie samoistne, ciąża obumarła, puste
        jajo płodowe? Zdobądź choć namiastkę wiedzy na ten temat, a dopiero wtedy
        wypowiadaj się.
    • paul_your_father Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 18.10.05, 20:13
      at_work napisał:

> Antygona XXI wieku?

tak.

Różnica?
      Kreonów mnóstwo.
    • ig0r Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 18.10.05, 20:24
      Hmm, a myslalem, ze odpady ze szpitali to sie jakos specjalnie utylizuje...
    • r3003 Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 18.10.05, 20:27
      Teraz będzie przepychanka o to skąd ci, którzy organizują pochówek mają martwe
      dzieci. Właśnie o to chodzi GW, bo dla niej, to nie ludzie, tylko płody -
      dyskusja ma zostać skierowana na inne tory.
      Dzieciakom należy się szacunek i godny pochówek. Sam coś wiem na ten temat, bo
      staciłem dziecko na skutek naturalnego poronienia żony. Do tej pory nie
      potrafimy sobie z tym poradzić, pomimo, że mamy już dziecko.
      Drodzy Forumowicze, np. w takich Chinach mordowane są dzieciaki w 9 misiącu.
      Gazeta i gazetopodobni (np. feministki) powinni piać z zachwytu - tam realizuje
      się w praktyce ich ideologia.
      • yha powinno być inaczej... 18.10.05, 20:44
        bez względu na to czy to 9 tygodniowy płód czy 5 miesięczny, z całą pewnością
        nie powinno się go wrzucać do kubła z innymi odpadami.Przecież w każdym szpitalu
        ginekologicznym takie rzeczy zdarzają się prawie co dzień, wystarczyłoby
        troszkę szacunku dla ludzkiego życia (nawet tego krótkiego) i wprowadzenia
        określonych procedur, nie mówie tu o trumnach itd ale wystarczyłby osobny
        zbiornik, z którego te płody trafiałyby do spalarni. Tu już chyba nie ma
        różnicy, czy będzie to piec w krematiruum czy piec w spalarni...choć może się
        mylę, bo na szczęście nigdy nie stanęłam przed dylematem rodziców którzy
        stracili dziecko w taki sposób
        • ob-gynaec Re: powinno być inaczej... 18.10.05, 21:02
          A widziałaś kiedykolwiek 9-tygodniowy płód po poronieniu?
    • cocolinko Balicki i Belka do kremacji !!!! 18.10.05, 21:09
      Bo nikt z żywych o nich nie występuje nawet o pochówek!!
      ;)
    • shaavell Hipokryzja Kościoła 18.10.05, 21:12
      HIPOKRYZJA! Kościół katolicki głosi ochrone życia przed narodzinami. Ale w
      praktyce odmawia pogrzebu takim dzieciom, bo - jak argumentuje - one jeszcze
      nie mają duszy. Lekarz po poronieniu nie może sam zdecydować, co zrobic z
      płodem, gdyż mógłby miec z tego powodu nieprzyjemne konsekwencje. Dlatego musi
      kobiecie, która jest w szoku z powodu utraty dziecka dać do podpisania
      dokument. w tym dokumencie kobieta musi zdecydowac, czy chce aby płód poddano
      kremacji, czy go sobie zabiera. Pogrzeb nie wchodzi w grę, bo nie dopuszcza
      tego Kościół. Znam przypadek człowieka, który z tego powodu przeszedł glęboki
      kryzys wiary i odwrócił się od Koscioła. I to jest hipokryzja Kościoła.
      • mg2005 Złamanie prawa... 18.10.05, 21:20
        Gdyby wrzucili do śmieci, to by nie było złamania prawa...
      • olgierd.tomczorek bardzo ciekawe 18.10.05, 21:40
        ale ten artykuł dowodzi czegoś innego. a czy ten człowiek przeszedł kryzys już
        po śmierci? i to ma być dowód? jakieś pogłoski? to tak jak z tymi rowerami, nie
        wiadomo czy kradną czy rozdają.
      • tees1 czego w swieckim kraju chcesz od kosciola? 20.10.05, 10:34
        shaavell napisał:

> HIPOKRYZJA! Kościół katolicki głosi ochrone życia przed narodzinami. Ale w
        > praktyce odmawia pogrzebu takim dzieciom

Pogrzeb moze sie odbyc bez ksiedza. Sa tez cmentarze komunalne, nie tylko
        koscielne.
        A jak bys mial oczy, to zauwazylbys, ze czesto tuz poza obrebem cmentarzy
        koscielnych, lub gdzieniegdzie takze w katach tych cmentarzy, sa malutkie groby
        bez opisu, a czesto i bez krzyza. Tam sie chowa tych ludzikow, co to nie dozyli
        wieku dzieciecego. Z szacunkiem, w ziemi.
        Do okazania szacunku dla zycia ludzkiego kosciol nie jest potrzebny.
    • login89 A co w tym złego? Jeżeli ktoś wierzy, że życie 18.10.05, 21:27
      zaczyna się w momencie zapłodnienia, to i pogrzeb jest rzeczą naturalną.
      • konskipsiinteres Nekrofile z fundacji 18.10.05, 21:37
        nie robcie sobie jaj z pogrzebu.

Ceremonia pochówku szczątków ludzkich nie powinna być okazją do ideologicznej zadymy.
        Działania fundacji są niesmaczne i bezprawne, a podobno wg Katechizmu Kosciola Katolickiego cel nie
        moze uswiecac srodkow.
        • login89 Powołujesz się na Katechizm Kościoła Katolickiego? 18.10.05, 21:42
          Tam chyba nie ma przyzwolenia na aborcje? Łatwiej jest przywiązywać wagę do
          formy niz do treści? W Katechizmie napisane jest rówhnież, że życie zaczyna się
          w momencie poczęcia. Więc kto tu sobie robi jaja?
          • rupertgiles Re: Powołujesz się na Katechizm Kościoła Katolick 18.10.05, 22:10
            Co wy z tą aborcją? Jak widzisz słowo 'płód' to już ci tylko aborcja w głowie?
            Gdzie znalazłeś informację, że to są szczątki po aborcji??
        • nauma Re: Nekrofile z fundacji 19.10.05, 10:59
          Dlaczego niesmaczne i bezprawne??? Jak niesmaczne i bezprawne może być
          realizowanie w praktyce głoszonych przez KK i ich wyznawców tez, że człowiek
          ZACZYNA SIĘ OD POCZĘCIA??? Albo kilkutygodniowemu człowiekowi należy się
          pogrzeb, albo można wyrzucić ciotkę do śmietnika, jak zemrze.
    • adamisia Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 18.10.05, 22:11
      Przed ponad 40-laty pracowałam na oddziele położniczym i nigdy, nigdy!
      nie dochodziło do profanacji zwłok martwo urodzonych,
      niezależnie od ich wielkości czy wieku!
      Jeżeli rodzina nie chciała robić pogrzebu,wkładaliśmy(moze niezbyt
      zgodnie z prawem)takie dziecięce zwłoki do trumny ze zwłokami dorosłych.
      Niestety czasem bez wiedzy "włascicieli" trumny.
      Uważaliśmy, że to nikomu nie ubliża.
      Uważacie że to nie było w porządku?
      Czekam na opinie...
      • tees1 respect 20.10.05, 10:36
        adamisia napisała:

> Przed ponad 40-laty pracowałam na oddziele położniczym i nigdy, nigdy!
        > nie dochodziło do profanacji zwłok martwo urodzonych,
        > niezależnie od ich wielkości czy wieku!
        > Jeżeli rodzina nie chciała robić pogrzebu,wkładaliśmy(moze niezbyt
        > zgodnie z prawem)takie dziecięce zwłoki do trumny ze zwłokami dorosłych.
        > Niestety czasem bez wiedzy "włascicieli" trumny.
        > Uważaliśmy, że to nikomu nie ubliża.
        > Uważacie że to nie było w porządku?
        > Czekam na opinie...

chyle czola
    • princealbert Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 18.10.05, 22:20
      pogrzeb nienarodzonych - brzmi nieźle.

Ale można się zaangażować w inne projekty artystyczne: np. narodziny umarłych
      albo: chrzest niepoczętych, itp.
    • marutapoland Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 19.10.05, 09:42
      I dobrze, ze ktos da tym Malenstwom miejsce na ziemi!!
      To w cale nie jest takie proste i latwe, zeby dziecko poronione, medycznie
      nazywane plodem, pochowac. Ono nigdy nie dostanie aktu zgonu itp. A przeciez od
      pierwszej chwili zycia JEST! Jesli umarlo to jak kazdy czlowiek ma prawo byc
      pochowanym.
      Wiem bo my tez dlugo walczylismy o miejsce na ziemi dla naszego Malenstwa i nam
      sie udalo, ale wielu rodzicow pozbawia sie takiej szansy. Tak przynajmniej
      bedzie symboliczny grob dla wielu.
      • margonik Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 20.10.05, 03:05
        A ja bym chyba nie chciała, aby to dotyczyło mojego dziecka. Piszę to z
        autopsji, bo sama jestem po dwóch poronieniach. Nie chciałabym, aby ktokolwiek
        bez mojej wiedzy wziął mój płód ze szpitala i urządzał za jego pomocą
        jakiekolwiek akcje ideologiczne. Było mi ciężko ze świadomością śmierci mojego
        dziecka, ale ostatecznie świadomie zostawiłam je w szpitalu do spalenia
        (absolutną nieprawdą jest to, że są to szczątki, które trafiają do śmietnika
        lub kanalizacji, bo wykluczają to regulacje prawne, dotyczące szczątków
        ludzkich i tzw. "odpadów medycznych"). Gdybym chciała, mogłam je zabrać, bo
        standardowo zadaje się rodzicom takie pytanie.

• maureen2 Re: Minister zażądał wyjaśnień ws. martwych płodó 20.10.05, 05:40
      zbiorowe mogily a la "mały Katyń".A 12 trumien to 12 apostołów ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka