loquin.phd Rywin: za głupotę do więzienia. Pytanie do ... 03.11.05, 16:04 ... polonistów: słowo "mecenas" w znaczeniu pierwotnym (przyjętym w całej Europie) oznacza hojnego darczyńcę na rzecz sztuk pięknych i nauk humanistycznych. Mecenasami byli zatem np. papieże, królowie, arystokracja, bogaci mieszczanie. Dlaczego w Polsce określa się tym mianem adwokatów? Tak to jest, gdy najpierw się kłamie, a dopiero potem mówi prawdę. Byle zero Ziobro uwzięło się na Rywina. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Rywin: za głupotę do więzienia. Pytanie do .. 03.11.05, 16:11 loquin.phd napisał: > ... polonistów: słowo "mecenas" w znaczeniu pierwotnym (przyjętym w całej > Europie) oznacza hojnego darczyńcę na rzecz sztuk pięknych i nauk > humanistycznych. Mecenasami byli zatem np. papieże, królowie, arystokracja, > bogaci mieszczanie. Dlaczego w Polsce określa się tym mianem adwokatów? Mecenas (prawnik) Z Wikipedii, wolnej encyklopedii. Jump to: navigation, search Mecenas to we współczesnej polszczyźnie określenie adwokata i radcy prawnego. Stosowane jest jako zwrot grzecznościowy w pismach i w przypadku bezspośredniego zwracania się do osoby adwokata lub radcy prawnego, również w takich sytuacjach w stosunku do aplikantów tych zawodów prawniczych. Jest to termin zwyczajowy, nie mający umocowania w obowiązujących przepisach prawa, tak jak zawodowe tytuły adwokata i radcy prawnego. Pochodzi od przydomka (trzeciego członu nazwiska) Caiusa Cilniusa Maecenasa - przyjaciela Oktawiana Augusta, który do historii przeszedł jako opiekun (mecenas) artystów swojej epoki. Podobnie jak Gajusz Cilniusz Mecenas nad artystami, współcześni prawnicy sprawują swoistą "opiekę prawną" nad ludźmi, którzy potrzebują fachowej pomocy w swoich stosunkach prawnych. Pomimo że pomoc, jakiej współcześni prawnicy udzielają swoim klientom, z reguły jest odpłatna, w przeciwieństwie do działalności pierwowzoru, to doniosłość tej dziedziny życia, zwłaszcza w sprawach karnych, ale również cywilnych, gdzie w grę wchodzą istotne interesy majątkowe, rodzinne, spowodowała stosowanie określenia "mecenas" w znaczeniu "opiekun". Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Rywin: za głupotę do więzienia. Pytanie do .. 03.11.05, 16:19 Dzięki za świetną wskazówkę. Adwokat niewątpliwie opiekuje się swoim mandantem. Razi jednak Odpowiedz Link Zgłoś
yahoo10 Re: Rywin: za głupotę do więzienia. Pytanie do .. 03.11.05, 16:40 no to Swieta w ciupie! Odpowiedz Link Zgłoś
da.wi581 Re: ZIOBRO SUPERCOP 03.11.05, 16:14 czy ty głupi jesteś, jest prawomocny wyrok a z takim idzie się do pierdla a nie siedzi na dupie w konstancinie Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk Rywin koziol ofiarny! 03.11.05, 16:46 Lud potrzebuje igrzysk i Kaczynscy musza kogos rzucic na pozarcie. tylko to nam zostanie, kiedy gospodarka zacznie sie staczac. Odpowiedz Link Zgłoś
brat187 Re: Rywin koziol ofiarny! 03.11.05, 17:02 Phi 14.15. Mieli zatrzymywać o piątej rano Odpowiedz Link Zgłoś
jurcio Do Lwa Rywina mam propozycję... 03.11.05, 17:02 ..., podziekuj Michnikowi Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Re: Do Lwa Rywina mam propozycję... 03.11.05, 17:13 wezme 17 czy tam ile mln, i chetnie skresle lub czasopisma Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Do Lwa Rywina mam propozycję... 03.11.05, 19:29 A tak i lepiej dodaj: "..wiesz Adaś, właściwie to ja tylko Ci przekazywałem co Włodek i Leszek mi przy wódeczce mówili. Po co Tyś mnie wsypał. Trzeba było powiedzieć, że nie bierzesz i byśmy we dwóch nagrali tamtych. A Ty się pośpieszyłeś i nie dość, że mi załatwiłeś kryminał i interesa, to jeszcze tamci na krzywy ryj się wymigali. Ale jak ich dorwę, na swój sposób" Odpowiedz Link Zgłoś
pol.a Ciagle pieprzenie o Rywinie 03.11.05, 17:03 nie ma wazniejszych spraw w Polsce prawda? Ja bym sie chciał naprzykład dowiedziec jak PiS ma zamiar wybudować 3(hahaha)miliony mieszkań.Co mnie obchodzi Rywin! Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Ciagle pieprzenie o Rywinie 03.11.05, 19:24 To kur.a nie czytaj tego, tylko co innego. Do wyboru do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 17:15 Rozumiem wkład własny GW w ujęcie i osadzenie (osądzenie) tego przestępcy, ale ten nius jako hit, to już lekka przesada... _ Pies na kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 19:23 Nie przesadzaj, jaki hit? Przez chwilęjest na pierwszym miejscu, jak depesze PAP. Na pierwszej stronie GW jest "CIA na Mazurach". Czepiasz się. Jak nie ma o co to bez sensu, ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Czepiam się 04.11.05, 10:07 Może i się czepiam, ale już drugi dzień jest na topie _ Jak rzep psiego ogona. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Rywin trafil do wiezienia, chociaz dlugo nie mogl? 03.11.05, 17:16 Co to jest z tym 'trafil' nie znal adresu, czy co? moze nie pytal o droge? Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Lew w klatce 03.11.05, 17:24 Rakowiecka (wiezienie) znow buduje swoj prestiz. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 17:29 ciekawe czy polubi kiedyś seks analny? Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Wyrok za pomocnictwo - bez ustalenia pomocników 03.11.05, 17:43 To curiosum na skalę światową. A może Rywin współpracował z ufoludkami, które niestety juz odleciały i dlatego nie mozna było ustalić kto to był ? Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Wyrok za pomocnictwo - bez ustalenia pomocnik 03.11.05, 17:49 Jakby go przypiec żelazem to by wyśpiewał, kto i co. Przydałby się wachmistrz Luśnia i Wołodyjowski. Teraz nie ma wojowniczej szlachty. Mały Kaczor to nie Mały Rucerz. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw [...] 03.11.05, 18:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paragraf222 jethrox -- prawnik 03.11.05, 18:32 Ty musisz być prawnikiem. Albo chciałeś być. Taką typową mendą adwokacką która powie każdą bzdurę bez mrugnięcia okiem jeśli tylko można pomóc przestępcy. To by się wam i waszym klientom spodobało - jeśli kilku bandziorów kogoś zabiło i jednego ze sprawców nie udało się ustalić, to wszystkich należy wypuścić (taka premia za to że nie wydali kumpla). Nic z tego. Możesz się podpierać łaciną ile chcesz (to prawnicy uwielbiają) ale aż takich głupot nie uda wam się wprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 17:46 A niech dziadyga siedzi. Miał zdrowie chachmęcić? To ma zdrowie popierdlować. I tyle, chłonku komitetu d/s radia i telewizji. Cwany komuch. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Trzeba sie podlizac nowej wladzy no nie... 03.11.05, 18:26 a co na to marszalek Lepper..takie troche krzywe to wasze "prawo" i ta wasza "sprawiedliwosc" polacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Trzeba sie podlizac nowej wladzy no nie... 03.11.05, 18:57 O czym Ty bredzisz? Mówimy o Rywinie a nie dupie Maryni. Polacy pisze się wielką literą. A co tu PIS ma do rzeczy? I nie mieszaj tu większości Polaków do tej 1/8 co na nich głosowała. Kumasz coś? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Trzeba sie podlizac nowej wladzy no nie... 03.11.05, 19:31 Kumam. Wolno mi pisac z takiej litery z jakiej mi sie podoba albo jaka mi sie wklepie-akurat dla mnei to wszystko jedno. Coz tegoz e 1/8 Waszego Spoleczenstwa tak glowowala. Te pozostale 7/8 w tej chwili nie maja nic do gadania. Nie rozumiem tez dlaczego jeden przestepca idzie do paki a drugi zostaje wicemarszalkeim. Teraz ty cos kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
thesmartone Warcaby zamiast golfa 03.11.05, 18:03 Czy Ty się człowieku teraz obudziłeś. Nie wiesz co się dzieje. Udowodniono mu winę a frajer próbuje bawić się z wymiarem sprawiedliwość i nami wszystkimi w CIUCIU BABKĘ. Może Ciebie to nie rusza ale mnie się podnosi ciśnienie kiedy taki bandzior chodzi sobie bezkarnie po ulicy czy przesiaduje z kumplami na polu golfowym paląc cygara kiedy my wszyscy (ty też) płacą za przekręty jego i jemu podobnych. Rywinowi udowodniono winę, ma dług do spłacenia wobec społeczeństwa i powinien go spłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
fala_2005 Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 18:32 Skoro Lew Rywin nie chce ujawnić swoich promotorów i ich dane zataja swiadomie przed wymiarem sprawiedliwości, niech siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 19:13 Tak czy siak i tak powinien siedzieć. Chociaż to menda, faktycznie zwolniłbym go jakby zaczął sypać. Wolałbym żeby w końcu łachudry komuniści, bolszewiki parszywe, rzygowiny po PRLu, poczuli trochę na dupie, że skoczyły się czasy batiuszki Breżniewa.. Odpowiedz Link Zgłoś
zetp Lew Rywin zatrzymany do odbycia kary 03.11.05, 18:39 Przypadek Rywina to przyklad bezsilnosci sadownictwa polskiego wobec ukladow i potwierdzenie calkowitej bezkarnosci grupy nietykalnych! Przeciez to juz nie jest kwestia sledztwa. Nie moze dojsc do wykonania prawomocnego wyroku sadu! Powinni za to odpowiedziec spolegliwi ukladom sedziowie! Nie sadze, aby to co robili, robili za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kary 03.11.05, 19:09 No, ale suma sumarum siedzi. Lepiej późno niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kary 03.11.05, 19:31 Ciszysz sie katoliku? Odpowiedz Link Zgłoś
michnix2 Czas na reszte aferzystow- Millera i Michnika 03.11.05, 18:42 Rywin to tylko poslaniec, a wiec pionek w tej grze. Prawdziwymi sprawcami afery sa Miller i Michnik, ktorzy chcieli 'ustawic' rynek mediow w Polsce. Ciekawe czy Kaczynski dotrzyma slowa i ta dwojka wyladuje w wiezieniu. Osobiscie w to watpie - kaczor to socjalista, a oni nigdy nie dotrzymuja obietnic. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk [...] 03.11.05, 19:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michnix2 Od razu widac, ze lewicowiec i oszolom 03.11.05, 20:11 Po czym poznalem? Zero argumentow, same obelgi. To typowy styl na lewicy - debate wygrywa ten, kto bardziej zelzy przeciwnika. A teraz do rzeczy: jakbys czlowieku ruszyl swoja lewicowa lepetyna, to bys zauwazyl, ze te tlumaczenia Michnika przed komisja zupelnie nie trzymaja sie kupy. Przyszedl Rywin do Michnika z kryminalna propozycja 'ustawienia' rynku mediow w Polsce. Michnik przez pol roku targowal sie z Millerem i w koncu, gdy sie nie dogadali, postanowil uzyc innej broni i ujawnil wszystko robiac z siebie 'bohatera'. I jakos Michnikowi przez pol roku paktowanie z Millerem nie przeszkadzalo. A ze pozniej glupio bylo twierdzic, ze przez te pol roku chcial ulozyc sobie odpowiednio rynek mediow w Polsce poprzez wygodne dla siebie prawo, to stwierdzil, ze prowadzil sledztwo dziennikarskie. A jakie byly rezultaty slynnego 'sledztwa'? Sam Michnik stwierdzil: zadne. Nic dziwnego, ze 'sledztwo' niczego nie dalo, bo go nie bylo. Zamiast tego Michnik chcial przy pomocy rzadu wykosic konkurencje. Ale lewak oczywiscie bedzie bronil innych lewakow. Tak jak francuska partia komunistyczna, ktora w latach 30-stych XX wieku twierdzila, ze Stalin to taki dobry wujaszek, a masowe mordy to tylko zmyslona propaganda prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 18:55 Rozpoczęło się. Zobaczymy, jak to się skończy. Ja wiem, ale nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk [...] 03.11.05, 19:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 19:32 Coraz czesciej mysle ze jestes katolikiem. Tyle nienawisci moze cechwac tylko te grupe spoleczna w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 20:59 alterpars napisał: Coraz czesciej mysle ze jestes katolikiem. Tyle nienawisci moze cechwac tylko te grupe spoleczna w Polsce nie tylko, żydoświnie mają jej więcej bo aż nią zieją Odpowiedz Link Zgłoś
kaz63 Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 19:01 Szanowny panie Rywin,niechze pan podda sie orzeczonej karze - bo ,byc moze ,nowe wladze zwieksza panu kare.Osobiscie jestem przekonany,ze byl pan tylko skromnym pionkiem w tej aferze,a chcialbym wiedziec kto tez chcial na tym zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: MAM NADZIEJE ZE SZYBKO NASTEPNI POJDA 03.11.05, 19:16 Też bym chciał, ale czarno widzę. Nie ma żadnych dowodów pisanych i nie pisanych na kogokolwiek. Nawet jakby zaczął sypać, co nieprawdopodobne, to byłoby to chyba za mało by wsadzić na ten przykład Millera. Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Wziąść za kark , wrzucić do więzienia i 03.11.05, 19:34 wyrzucić klucz. Jak dotąd pozwalalo prawo by taki czlowiek chodzil na wolności po tym jak zostal orzeczony winnym? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Wziąść za kark , wrzucić do więzienia i 03.11.05, 19:44 Inny winny 9 ciu przestepst jest w tej chwili marszalkiem sejmu wybranym przez partie ktora mienis ie prawa i sprawiedliwoa...Co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
me-e jak juz chcecie zamykac ludzi...... 03.11.05, 21:04 ...to cele powinny byc jedno osobowe ewetualnie dwu osobowe...czy trzyma sie trzy psy w jednej i w tej samej klatce...co by na to zieloni powiedzieli lub obroncy zwierzat... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Właściwy człowiek na właściwym miejscu 03.11.05, 21:29 Właściwy człowiek na właściwym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Lew Rywin trafił do więzienia . 03.11.05, 22:04 szczesciarz . ja po ostatniej imprze trafilem do sztabu pisuaru . To byl syf . Odpowiedz Link Zgłoś
misiogogoo No jak można było go wsadzać do więzienia 03.11.05, 22:09 On się będzie tam źle czuł. Jak tak mozna. Psychicznie będzie się źle czuł, skórwiel jeden. A razem z nim, powinni zapuszkowac jego papugi, za kłamstao. Odpowiedz Link Zgłoś
jester_737 Re: Lew Rywin zatrzymany do odbycia kara 03.11.05, 22:49 Czas najwyzszy.I nastepnych prosze!!!!!Caly scheiss SLDup za kraty. Odpowiedz Link Zgłoś