Dodaj do ulubionych

Dziś górnicy obchodzą Barbórkę

04.12.05, 13:06
Jak nie są pewni przyszłego roku????Będą żyli za pieniadze wyrwane innym
grupom zawodowym.Wszyscy płacimy składki na ZUS (oczywiście z wyjątkiem
mundurowych,rolników,policji itp)to znaczy połowa pracujących płaci,reszta
żyje z nich.A PAŃSTWO GÓRNICY rozwalą pół Warszawy i mają kasę.Tylko nie
piszcie,że Oni ciężko pracują - za to biorą pieniądze i to nie małe.
Obserwuj wątek
    • pythons Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 13:43
      Właściwie to dobrze napisałeś ze wszyscy płacimy składki ZUS łącznie z górnikami
      a połowa pracujących nie płaci tzn. wszystkie służby mundurowe, sędziowie
      prokuratorzy. Tylko, że nikt nie wie na jakich zasadach oni odchodzą na
      emerytury i kiedy(przepracuja 15 lat i biorą emerytury a dalej pracują
      grzejąc du.y za ciepłymi biurkami) i ich się nikt nie czepia i nie nagłośnia sie
      tej sprawy a każdy ma problemy do ciężko pracujących górników, a nie wiem czy to
      są duże pieniądze jak ktoś robi pod firmą prywatną na dole za 1000zł bez
      jakichkolwiek przywilejów gorniczych!!! Zastanowcie sie najpierw co piszecie o
      górnikach a potem coś piszcie!Bo górnik to nie tylko ten co pracuje pod kopalnią
      ale także ten co pracuje pod firmą za naprawde małe pieniądze, a zatrudniony pod
      koplanią wcale duzo więcej nie zarabia (1500-2500). Szczęść Boże!!
      • tatamajaja złodziejska banda nierobów 04.12.05, 14:17
        • marqr nie lubisz gornikow? 04.12.05, 14:25
          to idz do wojska na trepa, wyjedz do iraku i zastrzel sobie jakies dziecko. nie
          bedziesz musial placic skladki na ZUS a emerytura po 15 latach. czy o to Ci
          chodzi gdy czepiasz sie uczciwie i ciezko pracujacych?
          • speev nie lubię!!!! 04.12.05, 15:04
            mogę se teraz świętować i oblewać te wyłudzone miliardy.

i po co studiować? w tym zawszonym kraju lepiej być górnikiem, albo rolnikiem
            (niby zawsze najbardziej pokrzywdzeni, ale najbardziej kasiaści).
            • navaira Albo księdzem 04.12.05, 20:15
              • jaruzel2 Re: Albo księdzem 04.12.05, 21:15
                co jakiś czas są nabory - złóż papiery - będziesz górnikiem.

Pod państwowy zakład marne szanse, ale pod spółką spore.
                Mało się zarabia, ale może trafi się okazja przeskoczyć "na państwowe", a jeśli
                nie można po kilku latach pracy w Czechach spróbować się załapać.

Powodzenia:)
                • jaruzel2 Re: Albo księdzem 04.12.05, 21:16
                  errata
                  a jeśli
                  nie - można po kilku latach pracy spróbować się załapać w Czechach .

• kbamm Górnicy nie kupują bułek na fakturę (na firmę) 04.12.05, 16:22
        Jak to robi większość takich cwaniaków jak Ty. TO WY NABARDZIEJ NARZEKACIE, a
        nierobem to jesteś TY !!!!!!!!!
      • shedows1969 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 18:58
        Niech mają swoje święto ja bym nigdy nie wjechał pod ziemie. Jak senatorowie
        posłowie i urzędnicy mogą mieć przywileje to dlaczego nie górnicy. Ja od
        kilkudzieśięciu lat produkuje gorzałkę, praca jak w senatorium to nie
        zazdroszczę im niczego chyba tylko dumy i zorganizowania. Niech żyje chociaż
        jedna gr. zawodowa niedająca sobie w kasze dmuchać
        • jaruzel2 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 22:01
          Swojego czasu była wielka akcja propagandowa, która miała usprawiedliwić tzw.
          reformy balcerkiewicza, które polegały na likwidowaniu górnictwa i wszystkiego
          co się da.
          Najpierw zadłużono kopalnie - cena węgla została przez pana B. ustalona na
          stałym poziomie,odgórnie, podczas gdy wszystkie inne ceny były wolnorynkowe i
          rosły - w ten sposób opanowano inflację i "załatwiono" kopalnie za jednym
          zamachem.
          Potem kolejne rządy przystąpiły do likwidacji, jeszcze 3 lata temu "eksperci"
          rządowi mówili głośno, że wydobycie należy zmniejszać i zmniejszano, miało to
          trwać kilka lat i strach pomyśleć co by było gdyby koniunktura przyszła
          później - stracilibyśmy masę forsy, bo już 2 temu zastanawiano się jak
          wydobycie zwiększyć!
          Wcześniej wydając miliony na likwidację i na odprawy!
          Mało tego - kopalnie zaczęły przyjmować do pracy!

Ale niechęć do branży po tej propagandowej, zaplanowanej akcji, czy nawet mity
          o tanim węglu z RPA pozostały.
    • brynk a co to górnicy ? w tyłku mam ich święto .... 04.12.05, 14:03
      Ja tez ciezko pracuje i święta takiego zawodowego nie mam , a górnik to zawód
      jak kazdy inny , nie przesadzajmy z tym ich świętem !!!!!!!!!!!!!, a koncu moze
      icc do innej pracy , wcale nie musi pracowac w górnictwie ....
      • itusiek1 Re: a co to górnicy ? w tyłku mam ich święto ... 04.12.05, 14:22
        to przyjdz do pracy na kopalnie bedziesz mial swoje swieto a jak kazdy tak
        powie jak ty ze moze isc do innej pracy to kto bedzia wydobywal wegiel? jak
        ciebie twoja praca sie nie podoba to ja sobie zmien i naucz sie szacunku dla
        innych grup zawodowych naprawde bo kazy zawod jest potrzebny i inni tez maja
        swoje swieta a ty zmien zawod jak jestes niezadowolony
        • przypadek Re: a co to górnicy ? w tyłku mam ich święto ... 04.12.05, 19:56
          A po co komu węgiel? Glównie dlatego w tym kraju się elektrowni atomowych nie
          buduje, żeby jedna grupa miała poczucie jaka to ona ważna.
    • itusiek1 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 14:16
      przez ciebie mowi taka typowa ludzka zawisc i to ze rodzice nie nauczyli cie
      szacunku do innych zawodow a jak jestes taki madry to przyjdz do pracy na
      kopalni i przypyszczam za po tygodniu uciekniesz do mamusi z placzem bo ci
      ktorzy nie znaja tej pracy nie powinni sie nawet na ten temat wypowiadac
      • babaqba Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 15:06
        tusiek1 napisał:

> przez ciebie mowi taka typowa ludzka zawisc i to ze rodzice nie nauczyli cie
        > szacunku do innych zawodow a jak jestes taki madry to przyjdz do pracy na
        > kopalni(...)

Tusiek, zawód górnika jest ciężki, bo i nasze złoża są niewielkie i niebezpieczne, korytarzyki ciasne...
        Zgoda. Mnie tylko irytuje fakt, że wasze emeryturki, oddłużenia są finansowane z moich podatków. Co
        to ja węgiel mam za darmo, żebym płacił Wam emeryturki? Nie! Muszę za niego bulić ciężkie pieniądze!
        A teraz jeszcze oddłużenia kopalń, dofinansowanka. Co jeszcze? Co ja wam jestem winny, że obiągacie
        moją kasę tak bezwstydnie? Bez waszego węgla nie zamarznę a wy bez moich podatków będziecie
        biedować? I dlatego mam zapieprzać aż do śmierci, aby utrzymać bogobojnego kreta kopalnianego? Ja
        mam własne dzieci i własne wydatki. Wokoło brud, smród, na nic nie ma pieniędzy. Między innymi
        dlatego, że śląsk wysysa. Zrób Polakom dobrze i przestań ryć w ziemi za nasze pieniądze. Nas nie stać
        na utrzymywanie ciebie i twoich koleżków. Twoje pieniądze mają wasi właśni "baronowie węglowi", weź
        mutry i kilofy i im łby porozbijaj. Tu jest wasza "ciężko" zarobiona kasa!
    • antonioni1 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 14:53
      Górnicy, górnicy, górnicy. Potem hutnicy, hutnicy, hutnicy. Potem stoczniowcy,
      stoczniowcy, stoczwoniowcy. A gdzie do jasnego maotsetunga jest portier? To też
      ciężka i niebezpieczna praca. Przesiedź osiem godzin i czekaj aż ci jakiś
      bandrzior przyłoży w łepetynę. Każdy wybiera sobie zawód taki jaki chce, albo
      taki do którego się nadaje. O żołnierzach i policjantach mówi się malutko. A
      gdyby nie ta nieszczęsna (przynajmniej dla mnie) drogówka, co mi pokazuje ile
      miałem na liczniku więcej, to więcej ludzi by zginęło w jednym tygodniu na
      drogach niż przez całe dziesięć lat górników w kopalni.
    • piekny_romanek spoleczna zrzutka na barborke 04.12.05, 15:28
      Jak zwykle zrzucamy sie na dodatkowa pensje dla gornikow, czyli barborke. ZUS
      to oni placa tylko w teorii - wiekszosc niezaplaconych skladek jest umazana!
      Doplacilismy do gornictwa kilkadziesiat mld PLN i jeszcze sporo doplacimy, bo
      jak tylko sie nieco poprawia sytuacja w gornictwie i jakims cudem sa na plus to
      mafia zwiazkowa od razu drze jape o podwyzki i wszystko przezeraja. Jak juz
      jednak dostana wyzsze pensje to pozniej nawet jesli znowu wyjda na minus to i
      tak z wyzszych pensji nie zrezygnuja. Panstwowe molochy to wrzod na d*
      spoleczenstwa, ktore musi na nich robic. Sprywazytowac ten caly syf razem z PKP
      i od razu reszta odczuje to w swoich kieszeniach. Niestety nasi politycy nie
      maja jaj, w przeciwnosci do Margaret T., ktora swego czasu zrobila porzadek z
      tymi wszystkimi pasozytami zwanymi dla niepoznaki zwiazkami zawodowymi. Dlatego
      UK jest gdzie jest i rozwija sie nadal (bezrobocie ponizej 5%), a u nas nadal
      trzeba robic na gornikow, rolnikow, PKP, ZUS, KRUS, NFZ itd itp.
      • polonus3 Re: spoleczna zrzutka na barborke 04.12.05, 16:21
        Wstretne brudasy byly paniskami za komuny mialy kupe forsy jak teraz maja, rozne
        przywileje jak te Barborki, Gierek i ninni ich omalo po d..... nie calowali
        a oni potem pokazali co potrafia komunie jak sie zaczal stan wojenny.
        Jak nastala "Solidarnosc" to ja poparli bo mysleli ze dostana jeszcze wiecej na
        kielbache i gorzale. Teraz jak jak jest inna Polska to oni znowu demoluja
        miasto napadaja na policjantow z lomami i kilofami jak wtedy w tym "Wujku".
        Za duzo sie ta wladza cacka z tymi brudasami zamiast ich odpowiednio potraktowac!
    • kbamm Gdyby w Warszawie były kopalnie......... 04.12.05, 16:19
    • xsawer Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 16:24
      I niech obchodzą w mininimalnej odległości sto metrów.
    • silesius.monachijski POZDROWIOM WSZYSTKICH: A NASAMPRZOD 04.12.05, 16:31
      TYCH CO NA DOLE; niych Wos Swiynto Barborka przed kozdym niyszysciym chroni, i
      niych Wos broni; a Ponboczek niych Wom ta ciynzko robota wynagrodzi.
      .
      pozdrowiom - silesius
      • carlitos35 Re: Piykne podzinkowania z Katowic ! 04.12.05, 18:15
        silesius.monachijski napisał:

> TYCH CO NA DOLE; niych Wos Swiynto Barborka przed kozdym niyszysciym chroni,
        i
        > niych Wos broni; a Ponboczek niych Wom ta ciynzko robota wynagrodzi.
        > .
        > pozdrowiom - silesius
        • silesius.monachijski Tyz kamrat pozdrowiom; razem sie trzimac to 04.12.05, 19:35
          nojlepszo i najpiykniyjszo rzecz, jak godali starziki; a terozki suchom se
          radia piekary, suchom sie tych slonskich przispiywek i serce mi sie w tym
          monachium raduje, aze raduje!

carlitos35 napisał:

> silesius.monachijski napisał:
          >
          > > TYCH CO NA DOLE; niych Wos Swiynto Barborka przed kozdym niyszysciym chro
          > ni,
          > i
          > > niych Wos broni; a Ponboczek niych Wom ta ciynzko robota wynagrodzi.
          > > .
          > > pozdrowiom - silesius
          • carlitos35 Re: A nie róbcie mie za bozna ! 04.12.05, 20:33
            Piekary w Monachium ? Po jakymu ? Nic a nic zaś Wom ni wierza.

Ale pszaja ! I to tyz wiecie.
            • silesius.monachijski Re: A nie róbcie mie za bozna ! 04.12.05, 22:11
              jo Ci tyz carlitosie pszaja; piekary przez internet; jo zego tyz boroku,
              spokopic niy moga, obejrzij sie: jeszcze niydowno my sie pozarli; a loco? lo
              nic; widzisz, jaki gryfny jest tyn swiat? chocby jako frelka

carlitos35 napisał:

> Piekary w Monachium ? Po jakymu ? Nic a nic zaś Wom ni wierza.
              >
              > Ale pszaja ! I to tyz wiecie.
              • carlitos35 Re: Ja, gryfny, gryfny ! 04.12.05, 22:21
                ino bez tych buzerantów !
                -----------------------------

silesius.monachijski napisał:

> jo Ci tyz carlitosie pszaja; piekary przez internet; jo zego tyz boroku,
                > spokopic niy moga, obejrzij sie: jeszcze niydowno my sie pozarli; a loco? lo
                > nic; widzisz, jaki gryfny jest tyn swiat? chocby jako frelka
                >
                > carlitos35 napisał:
                • silesius.monachijski Re: Ja, gryfny, gryfny ! 04.12.05, 22:49
                  jo Wom carlitusie, tak godom, bo, jak Slonzoka sam trefia, to gupieja;
                  pieronski los

carlitos35 napisał:

> ino bez tych buzerantów !
                  > -----------------------------
                  >
                  > silesius.monachijski napisał:
                  >
                  > > jo Ci tyz carlitosie pszaja; piekary przez internet; jo zego tyz boroku,
                  > > spokopic niy moga, obejrzij sie: jeszcze niydowno my sie pozarli; a loco?
                  > lo
                  > > nic; widzisz, jaki gryfny jest tyn swiat? chocby jako frelka
                  > >
                  > > carlitos35 napisał:
    • jackie66 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 16:41
      Dajcie spokój tym ludziom, tzn. górnikom. Wszystkiemu winny jest system i nasi
      kochani politycy, którzy nie wiedzą co zrobić z górnictwem, kolejnictwem lub
      innymi zawodami, jak np. lekarze, którzy pracując prywatnie pewnie płacą małe
      podatki, a jednoczesnie żyją bardzo dobrze, czy też nie wiedzą co zrobić ze
      swoimi "kolesiami", którzy podejmując nietrafne decyzje w rządzeniu państwem,
      marnują ogromne pieniądze. Dajcie spokój ludziom, weźcie się za polityków.
      Pozdrawiam Jacek
    • ml_500 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 16:50
      wszystkiego najlepszego zycze naszym drogim gornikom. bawcie sie i pijcie. w
      koncu jest sie z czego cieszyc skoro ja wam do emerytury doloze grosza.
      • silesius.monachijski Nie mow tak o ludziach oszukanych - do tej pory 04.12.05, 16:57
        przez wszelkie mozliwe rzady; sam pracowalem 13 miesiecy na dole; naprawde nie
        jest to latwy chleb; jeden z kolegow zginal (spalony przez wybuch metanu), bo
        komunistyczny rzad jaruzela wysylal na eksport tasmy prowadzace wegiel za
        granice (za dolary), zas w polskich kopalniach montowano tasmy latwopalne (bo
        tansze); czy tez sztuczne "zanizanie" (przez przeskalowywanie metanomierzy)
        poziomu metanu na dole, zeby tylko gornicy dalej "fedrowali", choc grozilo im
        niebezpieczenstwo, a nawet smierc; pojesz sobie do Bytomia: miasto sie zapada,
        domy rozwalaja, bo - przedtem 3 lub 4
        - a teraz tez 2 (chyba ze juz jedna) kopalnie miasto "podkopywuja"; ech, z
        Warszawy problemu nie widac; cieszcie sie, ze nie mieszkacie na Slasku; jestem
        Slazakiem, i mam tam rodzine; chyba nie wiecie o czym piszecie
        ml_500 napisał:

> wszystkiego najlepszego zycze naszym drogim gornikom. bawcie sie i pijcie. w
        > koncu jest sie z czego cieszyc skoro ja wam do emerytury doloze grosza.
        • ml_500 Re: Nie mow tak o ludziach oszukanych - do tej po 04.12.05, 21:41
          po pierwsze jestem z Katowic a nie z warszawy wiec nie jest to dla mnie teoria
          po drugie nie twierdze ze to jest latwa praca
          po trzecie nie bronie nikomu pojscia na wczesniejsza emeryture.
          po czwarte punkt trzeci moze nastapic jesli ta osoba na emeryture nasklada
          po piate jesli nie nasklada to znaczy ze ja mu funduje emeryture czyli on mnie
          okrada.
    • harry209 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 17:47
      Nawet w taki dzień nam nie odpuśćićie wstyd!Za co nasz tak nienawidzicie
      .Zresztą nienawiść budzi nienawiść więć w dupie mam wasz szacunek wystarczy że
      się będziecie nas bać.Pozatym odprowadzam więcej podatków niż niejeden mądrala
      więc nikt do mnie nie będzie dokładał.
      • nicram112 [...] 04.12.05, 17:55
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • harry209 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 17:52
      Skoro myślisz żę 1700 zł za prace w śćianie to dużo niech ci będzie.Wierz mi nie
      chćiałbyś ich mieć
      • przypadek Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 19:59
        Ktoś kogoś zmusza?
    • cassius-clay przywileje, przywileje, przywileje 04.12.05, 18:03
      Nie życzę górnikom źle, ale nie widzę powodów żeby ta grupa zawodowa miała być
      szczególnie uprzywilejowana. Ich praca rzeczywiście jest niebezpieczna (tzn.
      tych, ktorzy rzeczywiscie pracuja na dole - a jaki stanowią oni odstek tych,
      którzy korzystają z przywilejów?), ale ma małe znaczenie społeczne (w
      przeciwienstwie do np lekarza, sedziego, policjanta, profesora itd.), jest
      nierentowna i nie wymaga szczególnych kwalifikacji (studiów). Czy gdybym po
      szkole średniej zechciał zarabiać na życie np. lepieniem indiańskiej ceramiki
      (bardzo niebezpieczną metodą), to reszta społeczeństwa płaciłaby mi za to do
      śmierci? Nie rozczulajmy się: jest w Polsce wielu ludzi wykonujących
      niewdzięczne zawody i cała rzesza bezrobotnych. Co takiego wyjątkowego jest w
      górnikach?
      • harry209 Re: przywileje, przywileje, przywileje 04.12.05, 18:05
        Nic .Chcą tylko pracować w spokoju
    • brynk górnik kojarzy mi sie z awanturnikiem , 04.12.05, 18:37
      ... rozrabiaką i szantarzystą strajkowym , chuliganem i złodziejem
      społecznym[ ogromnie wysokie ceny węgla] ... i z tego powodu ich nie cierpię .
      • marqr Re: górnik kojarzy mi sie z awanturnikiem , 04.12.05, 20:02
        zle ci sie kojarzy. do wawy jezdzi aktyw zwiazkowy- te hu&e nie maja za duzo
        wspolnego z gornictwem( chyba ze zarobki jak w spolkach)
    • cezaryk Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 18:50
      nakradli, to maja za co obchodzic
    • emtek7 Re: górnicy obchodzą Barbórkę? 04.12.05, 19:36
      należy jak najszybciej zamknąć tą kopalnie i wszystkie inne za komuny otwarte!
      To hańba dla tego katolickiego narodu by pracować w tych pomnikach"komunizmu"!
      A oni jeszcze Barbórkę obchodzą zamiast plackiem leżeć w jedynie słusznym dla
      Polaka miejscu.
      Tfu!!!
    • mieszko27 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 19:38
      Dobrze, że się modlą. Teraz maja jedną ka[plicę więcej, gdzie moga kierować
      swoje prośby i wysłuchanie i poprawę ciężkiego losu. OBY ZOSTALI WYSŁUCHANI!
      WTEDY W MNIEJSZYM(?) STOPNIU OBCIĄŻY TO POPDATRNIKÓW.
      • harry209 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 20:13
        To moje święto i nikt nie każe wam ze mną świętować .Więc wara od nas
        • przypadek Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 20:23
          Więc wara też od naszej kasy płaconej na ZUS i na podatki.
          • jaruzel2 Re: Dziś górnicy obchodzą Barbórkę 04.12.05, 21:28
            broni ci ktoś spróbować się tam przyjąć?
            Może się uda, będziesz miał emeryturę po 25-ciu latach.
    • silesius.monachijski CZESC I HOLD DLA GORNIKOW ZABITYCH 04.12.05, 20:11
      W POLSKICH KOPALNIACH !!! a Wy, ktorzy jeszcze zyjecie: nie czytajcie tych
      glupich i chamskich atakow na siebie; wiem, w jakich warunkach pracujecie, i ze
      codziennie jedziecie ta "szola" na dol, nie wiedzac, czy wyjedziecie; glebokie
      uklony dla Was, kochane hajery
      • przypadek Re: CZESC I HOLD DLA GORNIKOW ZABITYCH 04.12.05, 20:24
        Szczególne podziękowania przesyłamy z okazji dzisijszego swieta policjantom
        rannym w czasie górniczych zadym i ich rodzinom.
      • grzegorz.gajowniczek tylko wstyd i gniew... 04.12.05, 20:26
        raczej tylko wstyd i gniew że by świetowały darmozjady ze ślunska, znów
        zabiorą najbiedniejszym, bo akurat oni nieprzyjadą do warszawy by rozpieprzyć
        pół miasta - bo im się należy, bo niby cięzko pracują, ha ha ha! spójrzcie
        troche na innych a nie tylko na pełny hanyski brzuch!
        Polska bez Śląska! po stokroć!
        • silesius.monachijski Re: tylko wstyd i gniew... 04.12.05, 21:00
          to zjedz pod ziemie - ale nie od swieta - i wydobywaj ten wegiel zamiast
          tych "darmozjadow"; zycze powodzenia i "dlugich lat zycia" (cokolwiek by to
          mialo znaczyc)

grzegorz.gajowniczek napisał:

> raczej tylko wstyd i gniew że by świetowały darmozjady ze ślunska, znów
          > zabiorą najbiedniejszym, bo akurat oni nieprzyjadą do warszawy by rozpieprzyć
          > pół miasta - bo im się należy, bo niby cięzko pracują, ha ha ha! spójrzcie
          > troche na innych a nie tylko na pełny hanyski brzuch!
          > Polska bez Śląska! po stokroć!
        • josel Gorolu zawrzyj gybis, bo dre!!! 04.12.05, 21:31
          Sfrustrowany gajowniczek? bosy antku z keleckigo, co przijechol jednym anzugu
          na Slonzek. Dostol zes kiedys szkola na Slonsku, ja? pokozalu Ci hajery jak sie
          richtig ciezko robi! Bez tych grubow to waszo Polska by dzisioj jak za Piasta
          Kolodzieja wyglondala. Bez noszygo przemyslu, noszych grubow, werkow to byscie
          se mogli kartofle na polu hodowac i lampa Lukasinskigo po nocy zmajstrowac.
          Co wyscie gorole paskudne bez tygo Slonska mieli: fabryka Lilpopa we stolycy,
          pora przendzalni w Litzmanstadt? a bych zapomniol wytwornia wodek w Krakowie i
          fabryka medalikow we Czenstochowie?
          To slonsk wom dol werki w Krolewskij Hucie, Baildon w Katowicach, fabryka
          Silnikow okretowych w Swientochlowicach, nowoczesne gruby w Szombierkach,
          Murckach, Azoty w Kendzierzynie i tak bych mog wymieniac bez konca. Bez
          Slonskij kadry tychnicznyj to byscie po wojnie oszkrabiny z kartofli zarli i
          scali na blacha. Bez energii lezycie yjzle klapciate, Slonsk to jedyny
          producynt wongla koksujoncygo w Europie, energetyczne zaplecze staryj europy.
          Ropa i gaz drozejom, wongel jako nosnik energii to przyszlosc dla colkigo
          kontynentu.
          wkrotce bydymy zas z niego wytwarzac benzyna, technologia roz juz w
          Kendzierzynie opatentowano.
          Ja, ale wyscie som glupieloki wolicie kupowac lod Gazpromu abo Norwegow,
          krzyzyk na droga, ino dejcie nom spokojnie sie od tyj waszyj Polski lod kludzic.
          Do tych wszistkich co tak nie mogom przebolec, ze bergmony idom na pensyjo po
          25 latach moga ino pedziec, walczcie lo swoje, a nie zazdroscie innym. Bergmony
          na slonsku wzieni sie zusamen do kupy cirka 100 lot tymu, zalozyli zwionzki,
          nacisli kapitalistow i w koncu wywalczyli swoje prawa, to nie prowda ze te
          wszistke przywileje zdobyli za komuny, zaczli juz za Bismarcka. a jak wy boroki
          zapieprzocie jako te Salesy, abo inksze akwizytory 7 dni we tydniu, to nie wina
          bergmonow ino waszo naiwnosc. Pamientejcie kapitalista wycisnie wos jak
          Zitrona, poki sie nie zorganizujecie.
          Pyrsk,
          Gruess Gott/Szczynsc Boze Bergmonom, Hajerom, sleprom, stajgrom i inkszym co na
          dole robiom
          • silesius.monachijski A TO JOSEL ZNOSZ???? 04.12.05, 21:39
            "lepszo kapusta z pola, jak leb lod gorola"; albo tyz: "na Slonsk przijechaly
            gorole, na lozklekotanym kole; w kolkastlach te gizdy spaly, cajtungym sie
            przikrywaly"; powiydz yno, co gorol z nos Slonsokow spokopi? nic; bo mo ta
            kapusta pusto;
            .
            wiysz josel (jo tyz zeflik), jak jo Cie lubia; pieronie, toz to jo sam niy je
            som; a gorole niych sie w tym "palascie stalina" bawiom; som za gupie, zeby
            spokopiyli, lo czym my Slonzoki, godomy; jo Cie piyknie grisuja

josel napisał:

> Sfrustrowany gajowniczek? bosy antku z keleckigo, co przijechol jednym anzugu
            > na Slonzek. Dostol zes kiedys szkola na Slonsku, ja? pokozalu Ci hajery jak
            sie
            >
            > richtig ciezko robi! Bez tych grubow to waszo Polska by dzisioj jak za Piasta
            > Kolodzieja wyglondala. Bez noszygo przemyslu, noszych grubow, werkow to
            byscie
            > se mogli kartofle na polu hodowac i lampa Lukasinskigo po nocy zmajstrowac.
            > Co wyscie gorole paskudne bez tygo Slonska mieli: fabryka Lilpopa we stolycy,
            > pora przendzalni w Litzmanstadt? a bych zapomniol wytwornia wodek w Krakowie
            i
            > fabryka medalikow we Czenstochowie?
            > To slonsk wom dol werki w Krolewskij Hucie, Baildon w Katowicach, fabryka
            > Silnikow okretowych w Swientochlowicach, nowoczesne gruby w Szombierkach,
            > Murckach, Azoty w Kendzierzynie i tak bych mog wymieniac bez konca. Bez
            > Slonskij kadry tychnicznyj to byscie po wojnie oszkrabiny z kartofli zarli i
            > scali na blacha. Bez energii lezycie yjzle klapciate, Slonsk to jedyny
            > producynt wongla koksujoncygo w Europie, energetyczne zaplecze staryj europy.
            > Ropa i gaz drozejom, wongel jako nosnik energii to przyszlosc dla colkigo
            > kontynentu.
            > wkrotce bydymy zas z niego wytwarzac benzyna, technologia roz juz w
            > Kendzierzynie opatentowano.
            > Ja, ale wyscie som glupieloki wolicie kupowac lod Gazpromu abo Norwegow,
            > krzyzyk na droga, ino dejcie nom spokojnie sie od tyj waszyj Polski lod
            kludzic
            > .
            > Do tych wszistkich co tak nie mogom przebolec, ze bergmony idom na pensyjo po
            > 25 latach moga ino pedziec, walczcie lo swoje, a nie zazdroscie innym.
            Bergmony
            >
            > na slonsku wzieni sie zusamen do kupy cirka 100 lot tymu, zalozyli zwionzki,
            > nacisli kapitalistow i w koncu wywalczyli swoje prawa, to nie prowda ze te
            > wszistke przywileje zdobyli za komuny, zaczli juz za Bismarcka. a jak wy
            boroki
            >
            > zapieprzocie jako te Salesy, abo inksze akwizytory 7 dni we tydniu, to nie
            wina
            >
            > bergmonow ino waszo naiwnosc. Pamientejcie kapitalista wycisnie wos jak
            > Zitrona, poki sie nie zorganizujecie.
            > Pyrsk,
            > Gruess Gott/Szczynsc Boze Bergmonom, Hajerom, sleprom, stajgrom i inkszym co
            na
            >
            > dole robiom
        • harry209 Re: tylko wstyd i gniew... 04.12.05, 21:39
          A ja myśle że Sląskowi tez by było lepiej bez Polski.Tylko że trzeba było sie
          odłączyć po drugiej wojnie światowej .Teraz reszta kraju byłaby na poziomie Albani
          • silesius.monachijski Re: tylko wstyd i gniew... 04.12.05, 22:15
            ostre slowa, ale duzo w tym gorzkiej prawdy; smuci mnie, ze tak radykalnie
            myslisz, ale, ze jestem Slazakiem, i tyle lat wmoich ukochanym "Gleiwitzu"
            przezylem, i na kopalni jednak pracowalem, to... lzy sie cisna do oczu: masz
            racje, ale nie moge tego tak latwo wypowiedziec; Slonsk to my!!!!

harry209 napisał:

> A ja myśle że Sląskowi tez by było lepiej bez Polski.Tylko że trzeba było sie
            > odłączyć po drugiej wojnie światowej .Teraz reszta kraju byłaby na poziomie
            Alb
            > ani
      • nicram112 szkoda ze w Wujku tak malo zrobiono dla was 04.12.05, 23:51
        - bylo by mniej zwiazkowcow.
        • silesius.monachijski POWIEDZ CO MASZ NA MYSLI? TYLKO DOKLADNIE! 05.12.05, 00:06
          W tej kwestii nie lubie podtekstow; chodzi Ci o to, ze za malo wystrzelano? to
          powiedz to jasno i wyraziscie; miej odwage; wtedy odpowiem (admin bedzie musial
          mnie na rok zabanowac)

nicram112 napisał:

> - bylo by mniej zwiazkowcow.
    • nicram112 700 zl bo 50+ % idzie na ZUS i podatki - aby 04.12.05, 20:55
      gornik i rolnik nie musieli sie martwic za co sie nawala wieczorem. Kto tobie i
      innym kazal byc gornikiem? - moze fakt ze nie potrafisz nic innego - a nie chce
      ci sie robic jak kasjerce w Biedronce za 700.

Ale ona nie przyjedzie rozpie%*lac do Warszawy. Jak sie wybiera zawod to wiadomo
      co i za ile - i jak ci za ciezko i niebezpiecznie - to lap sie za prace na kasie
      we wspomnianej Biedronce. Tylko sie nie pomyl przy reszcie!
      • jaruzel2 Re: 700 zl bo 50+ % idzie na ZUS i podatki - aby 04.12.05, 21:23
        złóż papiery do jakiejś spółki - praca na dole dla młodych.
        Przyjmują cały czas.
        • nicram112 nie rozumiesz slowa pisanego "gorniku"? 04.12.05, 23:40
          jak byl chcial byc gornikiem tobym nim zostal - ale dalej nie wiem dlaczego te
          ktos pozwala abyscie zerowali na innych grupach spolecznych?! Idz i fedruj za
          ile ci zaplaca - ale koncz emerytura ktora sam wypracujesz a nie ukradniesz innym!
    • ja-polak Odwróc table górnik na czele... 04.12.05, 21:49
      Jeszcze nie tak dawno byl to zawód, ktory budzil szacunek i respekt u wielu.
      Dzis jest to... sam sie zastanawiam - swieto czy juz stypa... ?
      • jorgu0 Re: Odwróc table górnik na czele... 05.12.05, 00:13
        Budził szacunek głównie wśród gawiedzi.
        Nie opowiadajcie pierdół.
        zanim ja skończyłem studia przygłup, który by zbyt głupi żeby skończyć
        podstawówkę jeździł samochodem (z 7 klasy z powodu bezdennej durnoty został
        przeniesiony do górniczej zawodówki), kopalnia nie wymaga żadnych kwalifikacji w
        związku z czym zarobki również powinny odzwierciedlać ten stan rzeczy.
        • silesius.monachijski [...] 05.12.05, 00:28
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka