daisy2005 Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 15:51 No cóż, jeśli my co niedzielę zostawiamy na tacy aż 13 mln zł, to aż się cisnie pytanie dlaczego z tego , z datek z tej jednej niedzieli, nie mozna wykupic domu Papieża w Wadowicach? Wychodzi na to, że kościół jest bardzo bogaty, a nie chce oddac na ten dom zaledwie 1/4 datków z jednej jedynej niedzieli w roku! Ale niestety, taki to jest mój i nasz kościół. Dwa tyg.temu na mszy w niedzielę proboszcz zebrał datki na kościół, a na koniec mszy, jak juz ludzie oddali to, co mnie ze sobą, powiedział, że oto tam w kacie stoi puszka na dzieci z domu dziecka.... Najpierw ksiadz zebrał dla siebie, potem mimochodem wspomniał o sierotach, a nie powinno byc odwrotnie? Cóz, bał się, że wtedy jemu nic ludzie nie dadzą. I tak to jest zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mordzinas DOPIERO CO SŁYSZAŁEM ŻE JAKIŚ ŻYD .... 21.12.05, 15:55 ....podarował ten dom władzom samorzadowym... Pisała o tym Wybiórcza.... Bezinteresowny Żyd.... He he he Też się dałem nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina.moher Re: DOPIERO CO SŁYSZAŁEM ŻE JAKIŚ ŻYD .... 21.12.05, 17:05 Witaj Mordzinas. Ja też tak myślałam. Zostaliśmy wprowadzeni w błąd przez Gazetę Wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: DOPIERO CO SŁYSZAŁEM ŻE JAKIŚ ŻYD .... 21.12.05, 18:03 raczej nie. zasilacie po prostu grono czytajacych bez zrozumienia ;) czesto dajecie sie w ten sposob "wprowadzac w blad"? hrabina.moher napisała: > Witaj Mordzinas. Ja też tak myślałam. Zostaliśmy wprowadzeni w błąd przez > Gazetę Wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Re: DOPIERO CO SŁYSZAŁEM ŻE JAKIŚ ŻYD .... 21.12.05, 18:10 No to nie pozostaje nic innego jak walic w Michnika wkrotce opuszcza Polske i osiedla sie w Toronto agent juz mu szuka domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl R.Romanowski-daj sie obrzezać! 21.12.05, 16:03 Autor!autor!autor!autor! Gdzie jesteś? Czyżby to p. Romanowski robił wspólne interesy z p.Jakubowiczem. W dniu 16.12.05r w GW robi mu reklamę artykułem „Żydzi kupili dom Papieża” + wierszówka. W dniu 21.12. poprzez swoje gazetowe dziecko [?] w akcję kupna Domu Papieża od Rona D. lub Tadeusza J. angażuje śmietankę towarzysko-artystyczno-finansowo-partyjno-związkową oraz pozostałą część ludności. Jego powinno się już obrzezać i wciągnąć do naszego grona. Jednak pamiętajcie Mądrość Talmudu: "Najgorszy złodziej to ten, który okrada społeczeństwo" Tosefta Bawa Kamma. GW,R.Romanowski,16.12.05r: >Amerykańscy Żydzi odkupili od Rona Bałamuta rodzinny dom Jana Pawła II w Wadowicach - poinformował Tadeusz Jakubowicz, prezes Wyznaniowej Gminy Żydowskiej w Krakowie.Jestem szczęśliwy, że udało się doprowadzić tę transakcję do końca - powiedział "Gazecie" uradowany Jakubowicz. Nabywcy, kilku amerykańskich Żydów, przekażą władzom Wadowic rodzinny dom Papieża w najbliższych tygodniach.< Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 16:16 Proponuję aby najbliższa "taca" poszła w całości na zakup domu OjcaŚw. Odpowiedz Link Zgłoś
remont4 Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 16:23 Bardzo nieładnie odrzucać taki prezent. Już od tygodnia media trąbią, że Żydzi w dowód uznania dla zasług Jana Pawła II dla pojednania dwóch wyznań chcą wykupić kamienicę i ofiarować polskiemu kościołowi. Pieniądze zaś z narodowej zbiórki przeznaczmy na rzecz chorych oczekujących na wizytę u lekarza specjalisty, głodne dzieci itp. Tak się składa, że Polacy mają bardzo długą listę ważnych celów , które mogą być sfinansowane z tych pieniędzy. Postarały się o to kolejne elity polityczne i mafijne. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Ja mozna byc tak naiwny jak ty? 21.12.05, 16:42 Brak mi slow na Twoja naiwnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
langston A COZ TO ZA GESZEFCIK ZE PROMUJE GO AGORA 21.12.05, 16:24 Hmmm... A czemuz to Agora namawia Polakow do kupienia tego domu. Ta ktora zawsze pluje na Polakow i Polske uderza w tak wzniosle tony. Czyzby chodzilo oto zeby Polacy kupili dom a i tak urzadzi sie tam muzeum wychwalajace rodakow p. Balamuta? To sie nazywa upiec dwie pieczenie na jednym ogniu... Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: A COZ TO ZA GESZEFCIK ZE PROMUJE GO AGORA 21.12.05, 16:48 Kontynuajca: Antypolska KPP > Komintern (Berman i Kasman) > NKWD+UB > Stalinowcy Bermana > Pulaiwnie > Komandosi (Michnik) > KOR > Okragly Stol > Agora+korupcja Wiec musi byc geszefcik. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 16:53 Inny Papiez, inny kraj, inny kosciól, inne rozwiazanie/dzialanie : www.sueddeutsche.de/,tt4m2/deutschland/artikel/671/66605/ (Niemiecki kosciól rz.-k. kupil dom rodzinny Benedykta XVI.) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina.moher Proponuję, aby złożyli się wszyscy Polacy, czyli.. 21.12.05, 16:59 to znaczy niezależnie od wyznania: zarówno ci Polacy-katolicy, jak również i Polacy-wyznania mojżeszowego. W końcu Jan Paweł II był przyjacielem wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Akcja Narodowa (jakiego narodu p. Adasiu ?) 21.12.05, 17:04 Adas znow mowi ze reprezentuje narod polski. On furt nas reprezentuje i reprezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina.moher Re: Akcja Narodowa (jakiego narodu p. Adasiu ?) 21.12.05, 17:11 barbara444 napisał: > Adas znow mowi ze reprezentuje narod polski. > > On furt nas reprezentuje i reprezentuje. Ha ha ha. Bardzo śmieszne. Pan Michnik nie może się zdecydować kim być -raz mówi po katolicku o miłosierdziu, a innym razem -po żydowsku. Ale z drugiej strony jednak, kiedyś za komuny, siedział w więzieniu jako prześladowany za Polskę, więc chyba on Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Re: Akcja Narodowa (jakiego narodu p. Adasiu ?) 21.12.05, 21:25 Siedzial u wujka na wydziale sledczym a potem dostal mieszkanie a puli premiera tez od wujka (innego). Odpowiedz Link Zgłoś
an9991 tak, ale bez udziału państwa!!!! 21.12.05, 17:12 takie głosy przewijają się wśród komentujących ten pomysł (np. gosiewski). to byłby skandal. kościół w co trudno niektórym uwierzyć jest instytucją oddzieloną od państwa. pieniądze publiczne powinny być zatem wykorzystywane na cele państwowe a nie religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
specjial Ile % ma z tego Wybiórcza? 21.12.05, 17:30 Tylko ta gazeta ciagle pisze na ten temat, w oddatku miesza. Najpierwsz pisze, że żydzi chcą kupić i oddać, potem, że nie,potem, że tylko Bałamuth chce sprzedać. Jaki procent odpali za sprzedaz p. Bałamuth GW? Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Re: Ej, Gazeto, przestań nas bałamucić :-) 21.12.05, 17:42 Jak juz pisalem Zyda uwlaszczyc a niech pozniej sie wloczy po sadach 20 lat i jeszcze zabiezemy jemu co w USA posiada specjalnie dla niego stworzyc sadowa sciezke zdrowia tak jak to oni robia w USA i Kanadzie.W koncu ten dom dla niego jak i rodziny jego wyjdzie im gardlem i bokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Ron Bałamutny kamienicznik 21.12.05, 17:44 Czy obcy obywatel może odzyskać kamienicę, czy tylko 'nasi starsi bracia' są na specjalnych prawach? Odpowiedz Link Zgłoś
specjial Re: Ile % ma z tego Wybiórcza? 21.12.05, 23:43 żeby nie było, to miała być satyra Odpowiedz Link Zgłoś
langston A CZYJEGO NARODU TO AKCJA? 21.12.05, 17:42 ...bo czytajac wydawnictwa Agory od 15lat wiem ze nie zrobi ona nic co mogloby wzmocnic narod polski-przeciwnie stale na Polske pluje. Wiec napiszcie wprost o jaki chodzi gescheft, a nie sciemniajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 ale po co? 21.12.05, 17:45 podpis pod zdjęciem głosi 'powinien być w polskich rękach' - czy w całej tej akcji chodzi o to, żeby Żydzi nie byli właścicielami kamienic????????? Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz Trafny komentarz 21.12.05, 17:51 Jakoś przez prawie 30 lat łatwiej było przeznaczac kase na nowe koscioły niz na wykupienie domu Papieża;-))) Poza tym kościól ma sporo nieruchomosci moze wiec wymienic jakąś kamienice za kamienice Papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 ZYDZI JAK ZWYKLE "BALAMUCA" BO WIDZA ZYSK!! 21.12.05, 17:49 Dla nich nie ma zadnej moralnosc, jest tylko pieniadz. Ten narod jest straszliwie anty-Polski i w dodatku bardzo chciwy. To oni rozpowszechniaja fraze "Polskie obozy koncentracyjne", to oni i ich rodzimi ziomkowie tacy jak michnik czy mazowiecki prowadza anty-Polska krucjate. To jest tylko pprzejawem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Załóżmy się 21.12.05, 17:54 daje 3 funty przeciwko 1, ze niezaleznie od ew. zbiorki na ten szczytny cel (badz jej braku - jesli zloza sie amerykanscy Zydzi) - tow. Rydzyk zwola swoja wlasna akcje .. i swoje zbierze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Re: Załóżmy się a po co 21.12.05, 17:59 I tak Zyd tej kamiennicy nie wsadzi sobie na plecy i nie wyniesie z Polski,dac jemu cene zlomowa odliczyc koszty utrzymania przez tyle lat i podatki ktore Zydzi w USA i Kanadzie uwielbiaja poniewaz pozniej idzie im z czegos krasc. Odpowiedz Link Zgłoś
ano666 Zbiorowe kabotyństwo.... 21.12.05, 17:58 Wg sondy prawie połowa nie da grosza, a wypowiadający sę publciznie wszyscy jak jeden mąż. Jak widać teraz Polak=kabotyn, a nie Polak = katolik.... Takie czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zbiorowe kabotyństwo.... 21.12.05, 18:15 Ja nie dam. Wolę dać 20 złotych na WOŚP niż 20 gr na ten cel. Właściciel specjalnie dyktuje taką cenę, bo chce na fali JPIImanii zarobić. Przeczekać, mania przejdzie, nikt inny od niego za taką cenę tego nie kupi, to zmięknie i będzie pertraktował. A tak na marginesie: ten milion to jeszcze nic. Władze Wrocławia chcą budować "Bramę do 3 tysiąclecia dla uczczenia JPII" za kwotę, bagatela, rzędu kilkunastu milionów... Odpowiedz Link Zgłoś
langston Nie chodzi o to... 21.12.05, 18:17 Skad taka wysoka cena podana przez Zydow? Dlaczego do akcji nawoluje gdzeta zydowska? Dlaczego juz p. Jakubowicz mowil ze Gmina Zydowska kupi i da Wadowicom? Chdozi o to ze ktos chce porzadnie zarobic. Jesli juz Agora mowi o patriotyzmie to albo to koniec swiata, albo chodzi o interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
altspringe Nowy Dzień uprawia marketing na rzecz tego 21.12.05, 18:21 ancymona. Niby biznes to biznes, ale trzeba miec sporo bezczelnosci by z usmiechem na twarzy podbijac cene poniekąd relikwi. Odpowiedz Link Zgłoś
lavojtek Re: Nowy Dzień uprawia marketing na rzecz tego 21.12.05, 18:25 Kupczenie czym sie tylko da! To takie typowe dla "narodu wybranego". Odpowiedz Link Zgłoś
altspringe Ta histeryczna akcja Nowego Dnia (czytaj chłopaków 21.12.05, 18:34 z GW & company) to przecież nic innego jak próba odwrocenia kota ogonem. Stąd te liczne "głosy polityków", cały ten entuzjazm. Szybko sie zorientowali, że chłopaki z pejsami i inni pobratymcy ani myślą wydać dolara na ten cel. Alarm i mobilizacja. Żeby nei wyjsc na głupa i żeby zająć naród akcją co by ten nie miał czasu sie zastanawiac nad niedoszlym szlachetnym gestem. Ktory był z definicji niemozliwy mimo byc moze naiwnych szlachetnych intencji Jakubowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: Ta histeryczna akcja Nowego Dnia (czytaj chło 21.12.05, 18:57 altspringe napisał: > z GW & company) to przecież nic innego jak próba odwrocenia kota ogonem. Stąd t > e > liczne "głosy polityków", cały ten entuzjazm. Szybko sie zorientowali, że > chłopaki z pejsami i inni pobratymcy ani myślą wydać dolara na ten cel. Alarm i > mobilizacja. Żeby nei wyjsc na głupa i żeby zająć naród akcją co by ten nie mia > ł > czasu sie zastanawiac nad niedoszlym szlachetnym gestem. Ktory był z definicji > niemozliwy mimo byc moze naiwnych szlachetnych intencji Jakubowskiego. > Jakubowicza z jego rodziną chodziłam do szkoły więc wiem Odpowiedz Link Zgłoś
ronaldo03 [...] 21.12.05, 18:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
edi54 Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 19:00 Sadze,ze wzmiankowany dom winien byc kupiony z zasobow finansowych Kosciola.I to szybko. Przeciaganie w czasie tej sprawy wystawia nasz Narod jesli nie na pogarde , to na smiesznosc.Wydaje sie wielce niefortunnym zamysl organizowania ogolnonarodowej zbiorki.Co na to Ojciec Swiety ,ktory patrzy na nas z okna Domu Pana? Nie sadze tez ,by kupno domu rodzin- nego Ojca Swietego przez wspolnote Zydowska ( i nastepnie przekazanie tego domu Gminie Wadowice ) bylo wlasciwym pomyslem.Rzecz dotyczy nie tylko " tu i teraz" , a dalekiej Przyszlosci. Nie chce byc szyderca ,ale smiem twierdzic ,ze jeden Ojciec Dyrektor T.Rydzyk moglby ten dom kupic bez zmruzenia oka.Potencjalnym nabywca moglby sie tez okazac Jerzy Urban . Wiec miast deliberowac , czas by Kosciol otworzyl swa kase i szybko sfinalizowal transakcje.Przyslowia z madrosci slyna.Mozna tu z powodze- niem przypomniec o wroblu w garsci.Ci wszyscy ,ktorzy tak grzmia w "GW" o swej hojnosci moze dolozyli by pieniazkow do ukonczenia Swiatyni Opatrznosci Bozej . Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 odkupmy dom Papieża i przekażmy Kościołowi Kat. ! 21.12.05, 19:28 a oni potem bedą sprzedawać bilety do muzeum figur woskowych. Co ma do rzeczy ,czyją własnością jest ten dom w którym mieszkał w młodości Wojtyła ? Odpowiedz Link Zgłoś
starymason Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 19:54 dam tylko ojcu dyrektorowi rydzykowi na dom dla papieza reszta ksiez to liberaly nie ufam im Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars to tak jak Marionetkowicz dal rydzolowi szampana 21.12.05, 19:58 katoland. Jak se kosciol chce miec dom to niech sobie go kupi a nalepiej niech kupi ten lokaj JP2. Odpowiedz Link Zgłoś
swirkrosnice Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 20:05 Pomódlmy się za Michnika Odpowiedz Link Zgłoś
basiunia303 Ten dom musi zostać w polskich rękach!!! 21.12.05, 20:12 Biedni i głodni są i będą a Papież Polak był jeden i raczej już wiecej nie bedzie!!! Spokojna głowa. Najchętniej i ze szczerego serca dadzą właśnie najbiedniejsi którzy nie mają komputerów i nie mogą się wypowiedzieć. Czekam na ogłoszenie zbiórki. Płakaliśmy po śmierci Papieża i nie musieliśmy budować pomnika na cmenatzru a dom wykupimy!!!Nie moze być inaczej, jesteśmy to winni naszemu Kochanemu Ojcu Świętemu. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: Mialas prawo plakac. Tylko czy bylo za kim? 21.12.05, 20:18 Jezeli byl wyznawca Chrystusa to powinnas sie cieszyc a jezeli nie to jaki powod do placzu? Mam watpliwosci czy byl crzescijaninem bo jego "caly twoj" wcale nie odnosilo sie do Chrystusa Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz DO ROM48 21.12.05, 20:42 rom48 napisał: > Jezeli byl wyznawca Chrystusa to powinnas sie cieszyc a jezeli nie to jaki powo d do placzu? Jak umrze twoja matka daj znac, bedziemy sie cieszyli wraz z toba. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Matka moja dawno zmarla mnie tez nie wiele 21.12.05, 21:12 zostalo i czy mam plakac czy sie cieszyc to tylko dobry Bog wie. Ja nie zostalem okrzyczany swietym za zycia. CO u ludzi jest wielkie u Boga maluczkie jak mowi Pismo Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Ten dom musi zostać w polskich rękach!!! 21.12.05, 20:22 basiunia303 napisała: > Biedni i głodni są i będą a Papież Polak był jeden i raczej już wiecej nie > bedzie!!! Spokojna głowa. Najchętniej i ze szczerego serca dadzą właśnie > najbiedniejsi którzy nie mają komputerów i nie mogą się wypowiedzieć. Czekam na > ogłoszenie zbiórki. Płakaliśmy po śmierci Papieża i nie musieliśmy budować > pomnika na cmenatzru a dom wykupimy!!!Nie moze być inaczej, jesteśmy to winni > naszemu Kochanemu Ojcu Świętemu. Ja się spłakałem nad biedą polskiego KK, który sam się przyznał, że z samej "tacy" co niedzielę zbiera 13 mln zł. Za to co tydzień można kupić 4 takie domy i jeszcze na wino zostanie. Ale łatwiej użebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
akaida Re: Ten dom musi zostać w polskich rękach!!! 21.12.05, 21:55 to powiedz mi co ten jedyny, unikalny i niepowtarzalny papież Polak zrobił dla biednych i głodujących m.in. dzieci? Może zaczął sprzedawać gadżety z Watykanu, żeby rozdać "złotego byka" biednym? albo kazał może wiernym dawać pieniądze ludziom bezdomnym i głodującym, a nie spasionemu probolowi? Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Złóżmy się i odkupmy dom Papieża! 21.12.05, 20:30 No to sobie tę chałupę kupcie. Kościół kat. w Polsce za bardzo przyzwyczaił się do tego, że wszystko dostaje za friko, ew. za 1% wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
langston A JAKI PROCENT OTRZYMA AGORA? 21.12.05, 20:30 Przeciez wiadomo ze Agora od 15lat pluje na Polske i nagle...buch uderza w "patriotyczny ton" Odpowiedz Link Zgłoś