Dodaj do ulubionych

Mordercza fala

25.12.05, 02:29
<>Wybiorcza juz wie ze 26 grudnia 2005 r bedzie tsunami na Sumatrze...
"W miejscu, gdzie indoaustralijska płyta tektoniczna naciera na płytę
euroazjatyckąod milionów lat zdarzają się trzęsienia ziemi i wybuchy
wulkanów. Amatorskie zdjęcie zrobione z balkonu hotelu na Sumatrze podczas
tsunami 26 grudnia 2005 r.
Fot. AP"
Obserwuj wątek
    • bkker Re: Mordercza fala 25.12.05, 07:40
      tsunami w tym regionie bylo poraz pierwszy wiec nic dziwnego ze nie istnial
      zaden system ostrzegania. a tak pozatym zdjecie nie jest z sumatry tylko z
      phuket w tajlandji...
      • maciekamigo Re: Mordercza fala 27.12.05, 01:52
        Bardzo dobry artykuł. A ostatnio niedużo ich w Wyborczej...
    • przemko_o Niech pan szanowny autor.. 26.12.05, 10:03
      ..douczy się troche z tektoniki płyt litosfery bo np. nie ma sztywnej płyty
      euroazjatyckiej ( bo np. jak powstałyby Himalaje ?) a Afryka nie napiera na
      europę ( z racji że to ona właśnie jest płytą prekambryjską ) tylko płytka
      arabska się tym zajmuje.
    • nesea Trzesienie ziemi w Trojmiescie 26.12.05, 12:06
      Pamietam dobrze dzien w ktorym wystapiy opisywane wstrzasy nad Baltykiem. Ja
      tego nie odczulam, natomiast niektorzy znajomi twierdzili ze np. monitor
      komputera zadrzal itp. Wieksze wrazenie zrobila na mnie plyta o powierzchni
      jakichs 5m2 ktora odpadla wlasnie w tym momencie z pobliskiego budynku na
      zaparkowane auto (na szczescie puste)
    • yanca3 Re: Mordercza fala 26.12.05, 13:23
      na technicznych sprawach powstawania fal tsunami nie znam się , nie jestem
      ekspertem ale logika mówi mi ,że niekonieczne rodzą sie one same.Skoro przez
      lata przybywa klęsk "żywiołowych" to postawmy sobie pytanie : kto się do nich
      przyczynia? Prowadzenie prób nuklearnych w tamtych regionach nie mogło pozostać
      obojętne.Płyty tektoniczne ścierają się od miliardów lat a wybuchy jądrowe
      inicjują je .I tym powinnismy wszyscy się zaiteresować , bo możemy któregoś
      dnia nie obudzić się w ciepłym łóżeczku bez względu na to w jakiej części
      świata mieszkamy.Pozdrawiam redaktora artykułu . Wszystkiego najlepszego.
      • funia81 Re: Mordercza fala 26.12.05, 15:44
        > na technicznych sprawach powstawania fal tsunami nie znam się , nie jestem
        > ekspertem ale logika mówi mi ,że niekonieczne rodzą sie one same.Skoro przez
        > lata przybywa klęsk "żywiołowych" to postawmy sobie pytanie : kto się do nich
        > przyczynia?

Jak ja kocham paranoikow: nie znam sie, ale to na pewno bomby atomowe. Zenada.
        Ale tez pozdrawiam, w koncu swieta mamy :-)
        f.
    • vinci15 Re: Mordercza fala 26.12.05, 19:01
      Ja także jak poprzedniczka yanca3 nie wiele wiem na temat tsunami, dzieki temu
      reportażowi zdałam sobie sprawę,że niebawem będziemy zmuszeni zrobić sobie
      rachunek sumienia z naszej "działalności" na rzecz "dobra" ziemi. Może i pan
      redaktor się pomylił, a może specjalnie umieścił inne zdjęcie...Tego nie wiemy
      i raczej mało mnie to interesuje. Ważne że podjął temat na który nie wiele osób
      ma odwagę się wypowiedzieć. Oczywiście możemy czepiać się szczegułów, ale
      autorowi raczej chodziło o to aby zrozumieć że my także bierzemy
      odpowiedzialność za to co sie dzieje, czy jest skutkiem naszej
      bezmyślności.Może takie proste rady, czy ostrzeżenia pozwolą nam zaradzić
      niektórym kataklizmom.Ta kropla w morzu może uratować choćby parę istnień nie
      tylko ludzkich - bo ciągle wydaje nam się że jesteśmy panami ziemi.Warto sobie
      uzmysłowić,że z naturą nie ma żartów i dlatego dziś zbieramy plony tych
      nieprzemyślanych działań. A co do tzręsienia w Trójmieście to jestem mieszkanką
      półwyspu helskiego - akurat byłam w pracy, kiedy odczułam silne trzesienie
      jakby podłoże było z plasteliny, niestabilne, rozfalowane..Hmm..Powiem
      szczerze - przestraszyłam się.Druga sprawa - we Władysławowie często bywają tak
      zwane przez ratowników "martwe fale" których nie widać gołym okiem. Nagle
      wyłaniają się przy brzegu jako wysoka fala i zmieniają swój kierunek od lądu do
      morza zabierając przy tym osoby, które się kąpią i nie zdające sobie sprawy z
      nadchodzącego niebezpieczeństwa.Ratownicy nie mogą sobie z tym zjawiskiem
      poradzić. Zastanawiam się czy podobne trzesienie nie może spowodować czegoś w
      rodzaju tsunami. Skoro zdażały się już takie przypadki w przeszłości to może
      warto byłoby się temu bliżej przyjrzeć.Mało się na ten temat mówi, a tym
      bardziej pisze...Dziękuję autorowi,że nie jest bierny!Pozdrawiam
    • the_dzidka Re: Mordercza fala 26.12.05, 22:26
      Fajnie jest móc się tak czepiać - co? A może coś na temat samego artykułu?
      Nie, bo po co. Samopoczucie poprawione - wytknęliśmy błąd.
      • moonio Re: Mordercza fala 26.12.05, 23:05
        hej zgadzam sie z toba dzidka, to nasza "zaleta" narodowa, tu wytknac, tam sie
        przyczepic, tu kopnac, tam obgadac, ach az sie zyc chce
    • mateusz_podroz23 Czy tylko Azja? 30.12.05, 14:51
      Płyty tektoniczne, one o wszystkim decydują, mogą zrobić tak dużo. Wielu badaczy mówi o tym że w Bałtyku też może wystąpić to zjawisko. Są też osoby które twierdzą że jeśli w Bałtyku naprawdę zajdzie tsunami nie będzie ono takie groźne. Jeśli tak to zalało by cały Hel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka