Dodaj do ulubionych

Zdaj na studia, kierunek wybierzesz za rok

• tege pytanie 25.03.06, 16:45
      czy dobrym jest rozwiązanie, zgodnie z którym studenci pierwszego roku biorą od
      samego początku udział w wyścigu szczurów? Może się zdarzyć tak, że przez ten
      pierwszy rok nabiorą przekonania, że właśnie tak mają wyglądać całe studia, tzn.
      koszenie się nawzajem, niechęć do pomagania, integracji z innymi. Nie wiem, czy
      to takie dobre.
      Docelowo nowa matura powinna zastępować egzaminy wstępne na studia, jednakże
      powinien zostać wymyślony system standaryzacji wyników, aby uniknąć sytuacji
      podobnej do tej sprzed roku, gdy na SGH zostali przyjęci głównie ci absolwenci
      szkół średnich, którzy zdawali na maturze geografie, którą było łatwiej dobrze
      napisać niż historię. Można zatem wprowadzić bardzo prosty przelicznik zdobytych
      punktów względem średniej kraojowej z danego przedmiotu. Przykładowo, osoba,
      któa otrzymała powiedzmy 90/100 pkt z geografii przy średniej krajowej na
      poziomie 80/100 miałaby gorszy przelicznik niż ktoś, kto otrzymał 80/100 pkt z
      historii przy średniej krajowej 60/100. Wystarczy podzielić uzyskany przez
      kandydata wynik przez średnią krajową z danego przedmiotu. Dzięki temu można
      uzyskać ustandaryzowane, tzn. porównywalne wyniki.
    • nfa05 Rekrutacja na studia 25.03.06, 16:50
      Gorący temat: Rekrutacja na studia
      www.nfa.pl/news.php?id=202
      sa głosy że 5 przedmiotów to za dużo !

• otwarte-oko Re: Bedzie wiecej Kaczek 26.03.06, 00:22
        polglupkow
    • ar.co Re: Zdaj na studia, kierunek wybierzesz za rok 25.03.06, 17:51
      O tym, na jaki kierunek i na jakim uniwersytecie pójdę, wiedziałem mniej więcej
      od II klasy szkoły podstawowej. Dlaczego miałbym być przez kolejny rok
      ubezwłasnowolniony? Nasze licea i tak za długo uczą rozmaitych bzdetów (po co
      mi np. była w III klasie liceum fizyka, skoro szedłem na historię?), na które
      młodzież traci czas, zamiast porządnie przygotować się do matury, a teraz
      jeszcze chce jej się zafundować dodatkowy rok bez możliwości zdobycia
      konkretnej wiedzy czy umiejętności. Że młodzi ludzie nie wiedzą, czego chcą? A
      po roku to co? Już nie będą młodzi? Oświeci ich? Jak ktoś przez 19 lat nie
      potrafił się zdecydować, co chce w życiu robić, to kolejny rok "wiedzy ogólnej"
      dużo mu nie da. A zresztą - dlaczego znowu równać w dół? Może wreszcie
      skończymy z ciągłymi ułatwieniami dla miernot, które nie wiedzą czego chcą?
    • szydlo4 Nie wiedziałem, że profesorowie to tacy głupi... 26.03.06, 12:01
      ... ludzie. To zbyt duża forsa zrobiła z nich durniów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka