taziuta 05.04.06, 07:03 Ale jaja! Wszystkie kapusie będą mogły się na to powoływać. I co teraz zrobią inkwizytorzy? Podpowiem - uznajcie że te instrukcje to fałszywki podrzucone przez układ broniący swojaków :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyran1 Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 07:05 Ja w to nigdy nie uwierzę. Jak dla mnie to to jest kolejny wymysł układu mający na celu umycie rąk tym którzy już dawno powinni siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 07:10 No widzisz jak łatwo być przy was prorokiem :-) Jesteście tak przewidywalni, że aż nudni. cyran1 napisał: > Ja w to nigdy nie uwierzę. > Jak dla mnie to to jest kolejny wymysł układu mający na celu umycie rąk tym > którzy już dawno powinni siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
moroux Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 07:22 Układ, wszędzie układ widzę! I kibel - barykaduj! Odpowiedz Link Zgłoś
zymzyk zmiany 05.04.06, 08:43 Bardzo malo sie w naszym pieknym kraju zmienia...zrobilismy male postepy przez 50 lat 5 marca 1956 totalizator sportowy Odpowiedz Link Zgłoś
tadddd J O L A 05.04.06, 09:50 oświec nas i napisz jak to jest naprawdę z tymi instrukcjami Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz ____My się rozliczamy, społeczeństwo się dzieli... 05.04.06, 13:22 polska skłócona, przez to osłabiona a inni to wykorzystują, naszą czujność, robią na nas interesy :) Już raz doszło do rozbiorów, poprzez kłótnie wewnetrzne, polacy kłócili się ze sobą a każda ze stron była finansowana przez inne sasiednie państwo, skończyło się rozbiorem... durny zawzięty nasz naród :( (zawzięte kaczki) Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelia Kiszczak podpisuje instrukcję lewą ręką 05.04.06, 13:59 Nie wiemy kiedy żyjący jeszcze gen. Kiszcak podpisał tę instrukcje, może nawet w zeszłym tygodniu, na przykład na prośbę zaprzyjaźnionej redakcji, dobre pytanie - której? Ręka generała jest z pewnością oryginalna, o papier z epoki też nie trudno. Czy dlatego ipeenowscy historycy (Dudek, Friszke) zdziwieni są tą rewelacją? A jeśli to tylko dziennikarska prowokacja? I tak i nie. Dla niektórych środowisk cud-miód, można hurtowo podważyć istnienie wszystkich agentów bezpieki od 1945 r. I wcale nie byłby to precedens, bezpieka ćwiczyła takie numery po 1945 r. Siedzący długo na Mokotowie Kazimierz Moczarski wspomina, że podczas przesłuchań ubecy posługiwali się oryginalnymi jakoby dokumentami niemickimi, świadczącymi o współpracy więzionych akowców z gestapo. Poźniej dokumenty te trafiały do sądu, jako materiał dowodowy. Sprawa była prosta, trzymani w mokotowskim więzieniu gestapowcy na oryginalnych drukach, które się przechowały, podpisywali wszystko co zleciła bezpieka - za paczkę lub lepsze traktowanie. Dokument taki był nie do obalenia. Oryginalna ręka generała Czesława Kiszczaka, czy generała Jurgena Stroopa, musi robić wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
osiolekporfirion Komentarz IPN-u jest brutalnie wyczerpujący 05.04.06, 17:59 A oto, co na ten temat ma do powiedzenia IPN: W związku z publikacją Gazety Wyborczej z dn. 05.04.06 „Instrukcja Kiszczaka 0018” oraz licznymi zapytaniami dziennikarzy w tej sprawie, Instytut Pamięci Narodowej informuje: W zarządzeniu nr 0018/82 Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 17 lutego 1982 roku nie ma instrukcji, aby przypisywać tajnym współpracownikom informacje zdobyte przez SB w wyniku zastosowania podsłuchu. W materiałach operacyjnych SB zachowało się wiele stenogramów z podsłuchów telefonicznych, niektóre przetwarzano na notatki służbowe ukrywając w ten sposób źródło informacji, ale nie nadawano im charakteru doniesień TW. Informacje „Gazety Wyborczej”, jakoby wspomniane Zarządzenie nakazywało podobne praktyki, pozbawione jest podstaw merytorycznych. Zarządzenie nr 0018/82 z dnia 17 lutego 1982 roku znajduje się w zbiorach IPN od 2001 r., jest jawne i udostępniane historykom. Publikacja źródłowa z 2004 r pt.: Instrukcje pracy operacyjnej aparatu bezpieczeństwa 1945-1989, (a nie Biuletyn jak błędnie podała Gazeta Wyborcza), zawiera podstawowe instrukcje dotyczące pracy operacyjnej, natomiast zarządzenie nr 0018/82 ma charakter pomocniczy i techniczny. Tego rodzaju zarządzeń wydano w okresie istnienia Służby Bezpieczeństwa kilka tysięcy. W związku z zainteresowaniem tą sprawą w najbliższym numerze Biuletynu IPN ukaże się Zarządzenie nr 0018/82 MSW wraz z krytycznym komentarzem i wyjaśnieniem zasad jej stosowania. Andrzej Arseni Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Kiszczak podpisuje instrukcję lewą ręką 05.04.06, 18:20 Dokladnie tak samo rozumujac mozna powiedziec, ze wszystkie dokumenty dowodzace ze ktos byl TW moga byc teraz sfalszowane. Wszystko tak na prawde zalezy jakie zaufanie masz do ludzi badajacych te dokumenty. A ja nie bylbym zaskoczony jesli ten dokument bylby prawdziwy. Jesli poczytasz dowolne opracowania (lub nawet ksiazki) dotyczace szpiegostwa, zobaczysz, ze bardzo czesto ze wzgledu na bezpieczenstwo szpiegow ich prowadzacy znieksztalcaja dane, podaja je jako osiagniete z innego zrodla informacji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 13:29 taziuta napisał: > No widzisz jak łatwo być przy was prorokiem :-) > Jesteście tak przewidywalni, że aż nudni. > > cyran1 napisał: > > > Ja w to nigdy nie uwierzę. > > Jak dla mnie to to jest kolejny wymysł układu mający na celu umycie rąk t > ym > > którzy już dawno powinni siedzieć. Brawo taziuta... Samo sedno!!!! Z drugiej zaś, przyznaj, ze "lustratorzy" wspaniałego kopa dostali... w samą dupę!!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_rakieta Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 13:36 kto mieczem wojuje od miecza ginie, i po co bylo otwierac ta puszke pandory z teczkami? -- www.euromason.blox.pl Nieregularnik masońsko-pogański. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Oddajesz cześć teczkom a nie wierzysz w instrukcję 05.04.06, 07:57 Zupełny brak konsekwencji. Nie może być tak, że jedne esbeckie bożki - teczki TW - czcisz, a odrzucasz istnienie bożka w innej postaci - instrukcji. Twoja wiara jest wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
mindhardcore Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 09:53 Świetny komentarz dał Ziemkiewicz na Interii, nic dodać nic ująć. A artykuł wybiórczej jak zwykle bzdurny, a za miesiąc dadzą małą notkę na 4 w dole, że to jednak pomyłka. Panie Michnik kończ pan, wstydu oszczędź! Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 a w kraju sie polactwo pulta 05.04.06, 10:21 a w kraju sie polactwo pulta... gospodarka nie wazna, ekonomia nie wazna, rqanking (opublikowany w dzisiejszej GW na temat informatycacji swiata... Polska na 53 miejscu za Breazylia, Slowacja, Estonia(23) itd...) nie wazny... Tylko sie tam w tej dziczy pultaja i robia dochodzenia... co za smutny kraj!!! Co za polactwo! Odpowiedz Link Zgłoś
tingri to fakty,tu nie ma co wierzyc.mozesz przyjac punkt 05.04.06, 12:28 widzenia demagogow i nawiedzonych lustratorow, ale to juz bedzie twoja wiara. chachacha-:))) i michnik gora, wiedzial ze grzebanie w ubeckim syfie moze przyniesc tylko krzywdy osobom, ktorych kiedys gnebilo ub, a teraz ubeckie teczki i lustratorzy. najlepiej maja dawni dzialacze pzpr, ubecy i ci co siedzieli wtedy cicho albo mieli po 5-10 lat- ci nie maja teczek TW. potrzeba rzetelnych i zmudnych badan naukowych, porownywania zrodel i przeprowadzania wywiadow. wydawanie w ciagu dwoch miesiecy oswiadczen czy ktos byl agentem czy nie, jest po prostu smieszne. jak mozna to sprawdzic w tak krotkim czasie, by miec pewność ze sie kogos nie krzywdzi?dlaczego ipn i lustratorzy nie chca pociagac do odpowiedzialnosc bylych ubekow i dzialaczy pzpr, a sicgaja swoich dawnych kolegow z ktorymi sie nie zgadzaja? Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms i co jeszcze wymyślą??? u wielu ludzi były podsłuc 05.04.06, 07:13 podsłuchy, ale tylko Ci co podpisali współpracę (jak Niezabitowska) jakoś dziwnie były podsłuchiwanym źródłem informacji, ha ha ha. Michniki nie nabierzecie mnie Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: i co jeszcze wymyślą??? u wielu ludzi były po 05.04.06, 07:45 nie wiadomo czy Niezabitowska "podpisała współpracę". Trwa proces lustracyjny więc miarkuj słowa i nie zapominaj o domniemaniu niewinności. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms do tego się przyznała (była "zastraszona" ) 05.04.06, 08:38 podpisu w końcu nie oszuka :). A słowa bardzo miarkuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
krakowiak47 Prawdziwy katolik 05.04.06, 09:42 wierzy w boga, a nie w domniemywaną niewinność! Winni są wszyscy, tylko niektórym trudno to udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: Prawdziwy katolik nie wierzy w Boga tylko 05.04.06, 12:25 w papieza, Maryje zawsze dziewice, obrazki, figorki i w ojdyra z Torunia. A to jest przeciw Bogu.W Boga Zywego wierza chrzscijanie ktorzy znaja Pisma i stosuja w zyciu Zakon Bozy. Ale w Zakon prawdziwy spisany w Ksiedze Wyjscia i Powtorzonego Prawa (Poczytaj Biblie Tysiaclecia zatwierdzona przez prymasa) Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 07:13 A Kaczorek chciał w zaciszu IPN stworzyć sądy kapturowe skazujące wskazanych... Pod takie fałszywki to pewnie kazdego dałoby się dopasować. Cholera, i znowu UKŁAD Kaczorkowi przeszkodził. Wkrótce pół roku minie, jak ma pełnie władzy i nawet jednego kąta z czworokata nie wykrył i nie skazał. Biedaczek Odpowiedz Link Zgłoś
artnow Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 07:16 No to PISiorowa krucjata ma teraz wytrącony bardzo poważny argument z ręki... Odpowiedz Link Zgłoś
madryt3 Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 10:15 artnow napisał: > No to PISiorowa krucjata ma teraz wytrącony bardzo poważny argument z ręki... Głupi jesteś. Nawet dzieci w tym kraju już wiedzą, że PRAWDA o ubekach i TW ma się odwrotnie proporcjonalnie do tego, co na ten temat pisze Gazeta Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 straszna bzdura 05.04.06, 07:16 wyszla na jaw :) esbecja uzywala techniki dokladnie ODWROTNEJ w celu ZACHOWYWANIA ANONIMOWOSCI KAPUSIOW wiele spraw sadowych przeciw uczestnikom demonstracji wygrano przeciw esbecji bo "naoczni swiadkowie" albo sie nie pokazali wcale albo podstawiali figuranta gazeto, gazeto, jakas ty sie NISZOWA ZROBILA w swym poparciu dla komuny... ojoj... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 To ja mam pomysł! 05.04.06, 07:44 Należy uniewinnić tych, na których coś jest, a skazać - wszystkich pozostałych! n0str0m0 napisał: > > esbecja uzywala techniki dokladnie ODWROTNEJ > w celu ZACHOWYWANIA ANONIMOWOSCI KAPUSIOW Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 to ja tez mam jeden 05.04.06, 07:47 nalezy nikogo nie scigac bo zbrodni przeciw narodowi nie bylo wcale sa o tym tajne ustawy, ze nie bylo "Żadnej z nich nie ma w opublikowanym przez IPN w 2004 r. biuletynie z instrukcjami SB z lat 1945-89." a ktokolwiek wspolpracowal z SB natychmiast ma byc zrehabilitowany jako zbawca i bohater Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless Re: to ja tez mam jeden 05.04.06, 11:14 Co są? Tajne ustawy?... heh.. cool Odpowiedz Link Zgłoś
galba Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 07:22 Szef "służb" wydający polecenie "od dziś macie mnie oszukiwać" i powołujący się na to, że opozycja mu grzebie w teczkach i dlatego musi w nich być nieprawda... Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 07:40 I tak swiat sie galbie zawalil . Nawet SB juz nie moze zaufac . Przykre . Odpowiedz Link Zgłoś
mindhardcore Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 09:56 A tobie? Skoro SB okłamywała swojego pryncypała to dlaczego teraz mieliby powiedzieć prawdę jakiejś miernocie z GW? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz68 Podręcznikowa dezinformacja! 05.04.06, 10:33 Studenci!Uczcie się! Mainstream-media służą PRZEDE WSZYSTKIM do dezinformacji! Duet Michnik & Kiszczak = Ludzie Honoru III RP. A swoją drogą ten TW "Nowak" musiał być dla SBecji bardzo cenny, skoro tyle trudu sobie zadają, zeby go bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
aquinus Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 11:05 mindhardcore napisał: > A tobie? Skoro SB okłamywała swojego pryncypała to dlaczego teraz mieliby > powiedzieć prawdę jakiejś miernocie z GW? Dlaczego zaraz "okłamywała"? Kamuflowanie źródeł informacji (nawet wobec swoich, w tym zwierzchników) to technika stara jak świat. Stosowali ją Anglicy w czasie wojny, nasz Oddział II i wszelkie inne tajne służby. Przykładowo, nie wolno było wykorzystywać informacji uzyskanych z Enigmy, jeżeli nie dało się jej "uzasadnić" (czytaj, ukryć) jako pochodzącej niby z innego źródła. Wcale mnie ta wiadomość nie zaskoczyła. A że lustratorzy mają teraz problem, to ich broszka. Na coś takiego prędzej czy później musieli się natknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
killpis Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 08:14 dla ciebie galba słońce świeci na czarno a deszcz pada do góry - jesteś kompletnie niereformowalny jak PRLowski socjalizm - twoja obsesja. Piszę to tylko tak w odruchu obrony zdrowego rozsądku bo na polemikę nie licze, jako ze nie posługujesz się ogólnie przyjętymi zasadami logiki, a tylko gadasz swoje wiecznie jak propagandowy megafon jakiegoś reżimu. Współczucie i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Dziękuję za lekcję 05.04.06, 08:20 > dla ciebie galba słońce świeci na czarno a deszcz pada do góry - jesteś > kompletnie niereformowalny jak PRLowski socjalizm - twoja obsesja. > nie posługujesz się ogólnie przyjętymi zasadami logiki, a tylko gadasz swoje > wiecznie jak propagandowy megafon jakiegoś reżimu. Teraz już wiem jak wygląda merytoryczny argument. Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh co z tego 05.04.06, 09:40 jak z tej i innych lekcji ni umisz skorzystać :] -- why duck Odpowiedz Link Zgłoś
5krzysztoflucjan Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 08:22 Ludzie ,kogo to dzisiaj obchodzi? chyba tylko garstka esbeckich emerytow wygrzewajac stare kosci na sloneczku bedzie miala temat do wspomnien Odpowiedz Link Zgłoś
likkaon Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 08:46 5krzysztoflucjan napisała: > Ludzie ,kogo to dzisiaj obchodzi? chyba tylko garstka esbeckich emerytow > wygrzewajac stare kosci na sloneczku bedzie miala temat do wspomnien no wtedy byłby mały problem, bo najbardziej obchodzi to tych domorosłych lustratorów i historyków hobbystów - paranoików bez warsztatu ale za to z misją i zapałem inkwizytorów... Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 08:51 Po pierwsze należy mieć zastrzeżenia nie tylko do domorosłych lustratorów: Nizieński nie był bezstronnym lustratorem, bo można podejrzewać go o zawiść i chęć zemsty ze względów osobistych (patrz: historia jego rodziców). Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Brednie dla półgłówków z GW... 05.04.06, 18:27 Niedokladnie, ale troche masz racje. Czessc ludzi z SB wspolpracowala z podziemiem i SB moglo sie obawiac ujawnienia podsluchow Odpowiedz Link Zgłoś
tingri Wierze Niezabitowskiej a nie UBeckim teczkom 05.04.06, 07:22 Okazalo sie ze mialem racje.szkoda tylko ze tyle osob do tej pory zostalo juz przez niekompetencje i zacietrzewienie ipn-u skrzywdzonych. Historycy zawsze powini pamietac o zasadzie ktorej ucza sie na pierwszym roku studiow. Nalezy kazde zrodlo informacji podac krytyce i zkonfrontowac je z innymi informcjami. niestety o tym w ipn-ie zapomniano, traktujac zródlo ubeckie jak swieta prawde. poruszanie sie w ubeckim gaszczu klamstw i prawd to trudna sztuka. klasyczna "fikcja fikcji w fikcji" jak w "diunie". Odpowiedz Link Zgłoś
galba Wierzysz Niezabitowskiej i SBekom... 05.04.06, 07:24 Którzy tradycyjnie twierdzą, że żadnych TW nigdy nie było a 100 % raportów zmyslano żeby oszukać Kiszczaka... Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Re: Wierzysz Niezabitowskiej i SBekom... 05.04.06, 07:38 100% pewnie nie . Falsziwano jedynie raporty dotyczace obecnych dzialaczy PISu . Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Pora ujawnić fałszywki dot. działaczy PiS? :-) 05.04.06, 07:45 Czy sytuacja już dojrzała do ujawnienia tych fałszywek, czy jeszcze trochę musimy poczekać? :-) dzieciatko_o_dyrektora napisała: > 100% pewnie nie . Falsziwano jedynie raporty dotyczace obecnych dzialaczy PISu > . Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Wierzysz Niezabitowskiej i SBekom... 05.04.06, 07:49 galba napisał: > Którzy tradycyjnie twierdzą, że żadnych TW nigdy nie było a 100 % raportów > zmyslano żeby oszukać Kiszczaka... A Ty wierzysz, że takich raportów było 75%? 50%? 25%? Wogóle nie było? I które raporty są które? Odpowiedz Link Zgłoś
patman To ty wierzysz esebekom 05.04.06, 08:05 Ich wypociny, często mające zerowy związek z rzeczywistością, tworzone na różne potrzeby, są dla ciebie źródłem wiedzy o ludziach opozycji. Pytanie: co ty zrobiłeś w walce z komuną? Czy interesowało się tobą SB? Jeśli nie, to znaczy, że robiłeś nic, a w takiej sytuacji masz zerowe prawo do oceniania innych. Tak czy inaczej: PRL wygrywa, bo przekonał takich jak ty, że jego kłamstwa to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Od czego ustawy... 05.04.06, 11:30 Może by tak w formie ustawy przez Sejm to załatwić. PO SLD i PD by poparło i wreszcie byłby upragniony spokój, więc... Odpowiedz Link Zgłoś
likkaon Re: Wierze Niezabitowskiej a nie UBeckim teczkom 05.04.06, 08:52 Bo w IPN nawet jednych źródeł własnych nie mogą skonfrontować z drugimi bo mają pojechane procedury dostępu i tajności itp. itd. a jak historyk nie związany z instytutem próbuje zająć się badaniami to są procedury (opieszałe) nie ma katalogów więc dostaje to co "chce się" znaleźć archiwiscie, najlepiej żeby mieć kogoś znajomego w instytucie to jeszcze człowiekowi jakoś pomogą a tak szkoda gadać... cóż doświadczenia własne Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelia Wierzę źródłom historycznym 05.04.06, 23:14 tingri napisał: > Historycy zawsze > powini pamietac o zasadzie ktorej ucza sie na pierwszym roku studiow. Nalezy > kazde zrodlo informacji podac krytyce i zkonfrontowac je z innymi > informcjami. Poniewaz napisałeś częśc prawdy należy dodać resztę. Źródła hstoryczne są mniej i bardziej wiarygodne. Dokumenty urzędowe,w tym policyjne, należą do zdecydowanie bardziej wiarygodnych niż np. pamietniki i wspomnienia - z natury subiektywne i często pisane po to by się usprawiedliwić. Nie jest to teza założona z góry tylko efekt doswiadczeń całych pokoleń historyków. Najmniej wiarygodne są deklaracje niewinności wygłaszane przez osoby zainteresowane. Dotyczy to i Niezabitowskiej. >niestety o tym w ipn-ie zapomniano, traktujac zródlo ubeckie jak > swieta prawde. poruszanie sie w ubeckim gaszczu klamstw i prawd to trudna > sztuka. klasyczna "fikcja fikcji w fikcji" jak w "diunie". Nie mistyfikuj. Czy przeczytałeś choć jedno opracowanie historyków z IPN? Ja tak. Te które znam konfrontują relacje świadków wydarzeń z lat 80. z dokumentami wytworzonymi przez SB. Dopiero takie podejście daje w miarę pełny i zrozumiały obraz sytuacji. Żaden historyk, który ma jaki taki warsztat nie zrezygnuje z tych źródeł, chyba że z przyczyn politycznych lub "estetycznych". Ale czy wtedy będzie jeszcze historykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
lech.walesa1 SB podrabiała fakty i dokumenty 05.04.06, 07:22 OŚWIADCZENIE W dniu 18 czerwca 2001 r. podczas wywiadu emitowanego przez Radio Zet oświadczyłem, że mój brat Jarosław Kaczyński "powiedział prawdę", mówiąc w filmie nadanym poprzedniego 'dnia przez TVP, że Lech Wałęsa dopuszczał się przestępstw. Oświadczeniem tym, stanowiącym oczywistą nieprawdę, naruszyłem dobre imię oraz godność osobistą Lecha Wałęsy. Niniejszym oświadczeniem przepraszam Lecha Wałęsę za naruszenie Jego dóbr osobistych i odwołuję to, co o Nim wówczas Powiedziałem Lech Kaczyński 40.To się nie mieści w głowie że żyją takie gnidy .Poprowadziłem Was do wolności i przekazałem zwycięstwo demokracji tak wielkie że nie radzicie sobie i aż podejrzewacie że to musiała być przy pomocy z SB , NKWD ,CJA ,MOSADU czy komuny; nic podobnego dubki .Pozdrawiam L ma.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
patman CJA, MOSAD - buahahahahahahahaahahahahah 05.04.06, 08:28 Nie umiesz nawet prawidłowo zapisać nazw instytucji, a udajesz mądrego. I pamiętaj - podpisywanie się cudzym imieniem i nazwiskiem jest przestępstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Odejdź, Bolek! Nie niszcz sam siebie! 05.04.06, 10:37 Nie chce mi sie wierzyć, by prawdziwy Lech Wałęsa był tak głupi, zapiekły w nienawiści i prymitywny, w końcu kiedyś na niego głosowałem, a nikt nie lubi przyznawac sie do błędu. Wole udać, że wierzę, że ten bełkot wyszedł spod ręki jakiegoś debila udającego Wałęsę, by go do reszty zohydzić i ośmieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_o_dyrektora Po co komplikowac ? 05.04.06, 07:23 sytuacja jest prosta . jestes w PIS - czyli jestes czysty , a w SLD czy PO - znaczy tajny agent . Ziobro do boju . Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Po co komplikowac ? 05.04.06, 07:59 dzieciatko_o_dyrektora napisała: > sytuacja jest prosta . jestes w PIS - czyli jestes czysty , a w SLD czy PO - > znaczy tajny agent . > Ziobro do boju . Pomysł ogólnie mi się podoba, tylko mam pytanie: Co z bezpartyjnymi oraz członkami innych partii? Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh ...wszystko w swoim czasie :] 05.04.06, 09:46 najpierw należy zniszczyć głównych wrogów IV rzeszpospolitej. potem przyjdzie czas na "czystych" w chwili obecnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: Po co komplikowac ? 05.04.06, 11:48 > Co z bezpartyjnymi oraz członkami innych partii? prosta sprawa - "jesli nie z nami to przeciwko nam" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Po co komplikowac ? 05.04.06, 08:49 A co z członkami byłej przewodniej siły narodu (dla przypomnienia: PZPR), którzy teraz sa członkami PiSu????? Huehuehue... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: instrukcja Michnika: storpedować wszelkie zmi 05.04.06, 07:47 Przypisac zalecenia WSI, a sama instrukcje TW GW. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: instrukcja Michnika: storpedować wszelkie zmi 05.04.06, 07:47 Czy zmiany wprowadzane przez złych/nienawistnych ludzi mogą przynieść dobre efekty? wisnia napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: instrukcja Michnika: storpedować wszelkie zmi 05.04.06, 13:33 wisnia napisał: > Chuck Norris działa reka w rękę z Jarosławem K..... jedynie kopie z półobrotu i często gęsto muska zatroskane oblicze Jarosława K., które po muśnięciu, przybiera wyraz jeszcze bardziej zatroskany... i tak w kółko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agentów? 05.04.06, 07:42 Szpicle robią w portki i wymyślają takie idiotyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
sobekx Re: Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agen 05.04.06, 07:45 jeśli fakty nie odpowiadają oczekiwaniom - tym gorzej dla faktów! tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agen 05.04.06, 08:04 Jakie fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agen 05.04.06, 13:35 baltazarus napisał: > Jakie fakty? Właśnie!!! Jakie fakty??? Tylko i wyłącznie PiS jest gwarantem tego co faktem jest a co nie..... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agen 05.04.06, 08:02 baltazarus napisał: > Szpicle robią w portki i wymyślają takie idiotyzmy. Zamknąć każdego, kto coś wymyśli! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agen 05.04.06, 08:06 To już politpoprawni stosują - David Irving siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agen 05.04.06, 13:38 baltazarus napisał: > To już politpoprawni stosują - David Irving siedzi. I słusznie! Po co ma stać.... zasłużył sopie, zeby wisieć a tylko siedzi... Dobroć ludzkości nie jest ograniczona Nitschem.... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Wierzycie w te bzdury kolportowane przez agen 05.04.06, 13:36 koloratura1 napisała: > baltazarus napisał: > > > Szpicle robią w portki i wymyślają takie idiotyzmy. > > Zamknąć każdego, kto coś wymyśli! ;) Calutki PiS w pierdlu????? Wspaniale.... po prostu wspaniale.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Odkryjmy razem Białoruś! 05.04.06, 07:43 Proszę wybaczyć off topic. Może kogoś z Państwa zainteresuje nowy projekt: → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl → → → → → → → → → → Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 post skryptum 05.04.06, 07:45 "Żadnej z nich nie ma w opublikowanym przez IPN w 2004 r. biuletynie z instrukcjami SB z lat 1945-89." czy ustawa 0018 ma denominacje "p.s." z tuszem co jeszce nie zasechl...? Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: post skryptum 05.04.06, 07:50 może się czepiam, ale nie ustawa a zarządzenie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
druid1 Ale gdzie jest problem? 05.04.06, 07:50 "Naszym nadrzędnym celem była ochrona środków techniki operacyjnej. Baliśmy się przecieków, a zdekonspirowany podsłuch był nic niewart. Dlatego Kiszczak polecił, by informacje z podsłuchu wpisywać do raportów tajnych współpracowników." Czyli nawet jezeli wpisywali informacje do raportow tainych wspolpracownikow, to byli to juz tajni wspolpracownicy. Roznica polega tylko na tym - ile informacji pochodzilo od tajnych wspolpracownikow, a ile z podsluchow. Z tego co sie orientuje wspolpracownicy dostawali kase za to ze skladali raporty - wiec za kazda kasa szlo pokwitowanie :-) Ta instrukcja akurat nie jest zadna przeszkoda w lustracji, ale rzeczywiscie ktos stara sie temu zapobiec - w sumie co to za problem sfabrykowac jakis dokument, dac do podpisu Kiszczakowi teraz i stwierdzic, ze to stara notatka :-) Od wielu lat lustracja nie jest na reke pewnym kregom i robia one wszystko by temu zapobiec. Czyzby niektore "autorytety moralne" baly sie utraty wplywow? Odpowiedz Link Zgłoś
shygay Re: Ale gdzie jest problem? 05.04.06, 07:52 a może tworzono również nowych TW? Odpowiedz Link Zgłoś
likkaon Re: Ale gdzie jest problem? 05.04.06, 09:05 shygay napisał: > a może tworzono również nowych TW? Za których można było odebrać pobory za raporty? jakoś nie chce mi się wierzyć że w UB-SB pracowali sami ideologiczni Odpowiedz Link Zgłoś
redsmoq Re: Ale gdzie jest problem? 05.04.06, 07:53 >Minkowicz mówił o zarządzeniu z 1982 r. podpisanym przez >gen. Kiszczaka (nr 0018/82). Czyli z tymi TW przed 1982r nie ma zadnych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
fafik_wielki Re: Ale gdzie jest problem? 05.04.06, 07:57 hehe, dobra uwaga; nawiasem mówiąc, można sprawdzać podpisy pod raportami i pod pokwitowaniami; myślę, że w wielu przypadkach techniki ekspertyz sądowych pozwalają stwierdzić, czy je sfałszowano... Odpowiedz Link Zgłoś
druid1 Ale ta data tez nie jest przypadkowa 05.04.06, 08:49 To oczywiste, ze mozna swobodnie sobie lustrowac przed 82 rokiem, ale ta informacja ma za zadanie zdyskredytowac lustracje po 82 - czyli "Okragly stol" . Wniosek - widac jest tam sporo do odkrycia. Dziwi mnie tez jedna rzecz, skoro Michnik i Kiszczak to tacy przyjaciele, czemu nic Kiszczak nie wspomnial o tej notatce Michnikowi wczesniej? :-) Tak jak pisalem wczesniej - czy to podsluch, czy donos mozna dojsc na podstawie sprawdzania pozostalych dokumentow, w tym pokwitowan za kase. Zazwyczaj poszczegolne dzialania nie konczyly sie na jednym kwitku - biurokracja jest i byla dosc rozbudowana w takich sluzbach, bo inaczej latwo byloby o przekrety. Zaloze sie, ze jak tem pomysl z notatka Kiszczaka nie wypali, to zaraz chlopaki "odkryja" jakies nastepne nieznane dokumenty, ktore maja za zadanie zdyskredytowac lustracje :) Odpowiedz Link Zgłoś
tingri znaleziono to w ipn-ie, a nie w teczce SBka 05.04.06, 13:35 Sugerujesz ze spreparowal to ktos z IPN-u? Ciekawe, ciekawe....Dobrze ze jestes podejzliwy. to powinno cechowac kazdego historyka. na ile podawana informacja jest prawdziwa. Dlaczego tylko twoja podejzliwosc jest wybiorcza?instrukcje 0018 mozna bylo sfabrykowac a raportow w teczce niezabitowskiej nie?-:)) przemysl to Odpowiedz Link Zgłoś
fafik_wielki Przeczytajcie dokumenty, które podaje Wyborcza 05.04.06, 07:55 ja sobie zadałem ten trud i tam akurat nie ma nic potwierdzającego sensacyjne tezy ubeków. Wrecz przeciwnie, to pokazuje jak zbiurokratyzowana była nasza esbecja i jak trudno wyobrazić sobie, żeby pojedynczy ubol coś majstrował z fałszowaniem dokumentacji. Oczywiście tłumaczenie, że chodziło o krycie podsłuchu jest idiotyczne - przed kim ubole mieli go kryć, skoro raporty czytało SB? Jak się znajdzie ta specjalna instrukcja, to będzie sens rozgłaszania tego typu wiadomości. Na razie to jest informacja, że gdzieś-tam ktoś-tam przyszył psu łeb od świni. Wiadomo, że chodzi o to, żeby półinteligencja czytelnicza zakodowała sobie taką bzdurę. Ta informacja jest też o tyle podejrzana, że "wypływa" dopiero teraz. Co niby przeszkadzało ujawnić ją ubekom wcześniej? A jeśli nie zwykli ubecy, to przecież "człowiek honoru"-Kiszczak mógł to zrobić już dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1010 Weryfikacja prawdopodobienstwa istnienia tej 05.04.06, 08:17 instrukcji jest w sumie dosc prosta - wystarczy zweryfikowac rejestry i zobaczyc co kryje sie pod kolejnym numerem "0018", oczywiscie w danym roku (82) - w rejestr winna byc wpisana nazwa instrukcji, czy jak kto woli tytul> Nie potrafie przy tym zrozumiec dlaczego, instrukcja nie znalazla sie w wykazie opracowanym przez pracownikow IPN, zwlaszcza w swietle faktu iz wskazana przez sad instrukcje zaraz w IPNie "znaleziono".Albo w tej instytucji pracuja idioci, ktorzy nie maja zielonego pojecia o pracy kancelaryjnej i publikuja wykazy na chybil - trafil, bez sprawdzenia banalnie prostego, czy uwzgledniono WSZYSTKIE KOLEJNE NUMERY Z DANEGO ROKU!, albo IPNowcy znali tresc tej instrukcji i ZDAJAC SOBIE SPRAWE ze podwaza ona wiarygodnosc calych archiwow (od momentu obowiazywania) swiadomie zataili jej istnienie jako podwazajace sens wszelkich lustracji!!!- kto i na jakiej podstawie jest bowiem w stanie okreslic co jest autentycznym raportem agenta, a co sprokurowanym i "wlozonym w usta" niewinnego nawet opozycjonisty materialem z podsluchu. CZY NIE LEPIEJ PRZESTAC SIE JUZ GRZEBAC W TYM SZAMBIE I SPALIC RESZTE TEGO GOWNA??? PRZECIEZ ZNACZNA CZESC I TAK JUZ ZOSTALA ZNISZCZONA A RESZTA JEST TAK MALO WIARYGODNA... Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Czekają nas kolejne sensacje w GW 05.04.06, 11:44 Nie bierzesz pod uwagę tego, że geniusz szefów z SB pozwolił już w 1982 r. przewidzieć że w 2006 mogą mieć problemy i rozpoczęli na skalę masową fałszowanie dokumentacji i zacieranie śladów. To tajne informacje i GW je dopiero ujawni... Odpowiedz Link Zgłoś
kratzer By nie tracić równowagi 05.04.06, 23:49 fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=735393 Odpowiedz Link Zgłoś
kratzer Chyba chą chcą raczej kogoś wydymać 05.04.06, 23:50 fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=735393 Odpowiedz Link Zgłoś
kaczysta Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 08:03 Toz to jeden wielki belkot. D u p a im sie pali i wymyslaja na sile brednie. Panie i panowie z lze merdiow,komu chcecie wciskac ten kit. Wasz czas dobiega konca. Wasza wiarygodnosc jest rowna 0000000000000000000000000000000000! Odpowiedz Link Zgłoś
aptymista Kaczysto: to przecież nie Michnik wymyśłił! 05.04.06, 11:22 Z rozpędu atakujesz media: przecież one relacjonują Minkiewicza. Inna sprawa, że GW powinna dać szerszy komentarz, niż dała Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 11:58 > Wasza wiarygodnosc jest rowna 0000000000000000000000000000000000! a jaka jest wiarygodnosc archiwow sb? na ile wierzysz zeznaniom bylych sb-kow? i skad takie zajebiste zaufanie do nich? Mam 25 lat nie mam nic wspolnego z sb wiec na pewno nie zalezy mi na ratowaniu czyjejkolwiek dupy, mam dobra prace ale coraz bardziej powaznie rozwazam spierd... z tego powalonego kraju z oszolomami przy korycie, ktory stacza sie w dol po rowni pochylej, zamiast pracowac nad gwarancja dostatniej przyszlosci mojej i moich dzieci. Ja jestem chetny do wspolpracy, ale jak obserwuje kto i w jaki sposob przepierd... pieniadze z moich podatkow to mi sie serce kraje :( Odpowiedz Link Zgłoś
alkud ^^ Kaczyści dostali z buta od Chucka Norris ^^^^^^ 05.04.06, 08:08 Tylko do tego mozna porownac cale wydarzenie!!! Jednak szkoda, ze teraz wiele gnid bedzie sie na to powolywac :) --- religiapokoju.blox.pl/2006/04/Problem-z-reformami-islamu.html Odpowiedz Link Zgłoś
sensei.reiqi Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 08:10 To,że ten tajny rozkaz MSW wewnętrzny dotyczący IV-ego wydziału z aktami wykonawczymi dla wydziałów III i V-ego - były znane bardzo dobrze służbom pomocniczym /czytaj - MILICJI za wyjątkiem ZOMO /. Pan KIERES ten dokument znał od wielu lat i dlatego bez obaw podjął się bycia kierownikiem IPN-u, aby bez jakichkolwiek obaw padło na NIEGO podejrzenie o ukrywanie materiałów zgromadzonych w IPN. Pan Kieres wiedzial dobrze co i jak ma udostępniać dziennikarzom aby utrzymywać wysoki stopień napięcia społecznego a w przypadku jego spadku, zadaniem Pana KIERESA było upublicznianie nowych sensacyjnych odkryć w materiałach zgromadzonych w archiwach IPN-u. Pan KIERES i jego mocodawcy /czytaj-osoby popierająceP.KIERESA, aby prawda nie ujrzała światła dziennego/już niczego się nie obawiali i spokojnie w IPN-ie mogli produkować akta na miarę współczesnych potrzeb dla rządzącychw tej transformacji przemian dostosowawczych na miarę DEMOKRACJI i WOLNOŚCI SŁOWA oraz na miarę łatwego wzbogacania się kosztem majątku NARODOWEGO po rządach PRL-u.Dlatego co jakiś czas mamy sensacyjne przecieki z IPN-u dla odwrócenia uwagi od meritum sprawy. Tzw."DUCH spec służby SB" czyni wszystko aby PiS, SAMOOBRONA i LPR nie weszły w koalicję rządzącą bo wówczas stałaby się największa tragedia w III RP - bo wtedy w POLSCE nastąpiłoby przestrzeganie prawa i koniec łatwego wzbogacania się a winni nieprzemyślanych ekonomicznie tzw dzikich prywatyzacji zostaliby pociągnięci do odpowiedzialności i zwrotu zagrabionego majątku po PRL-u. Oj można mnożyć przykłady tych wielu nieprawidłowości w tej przepięknej "DEMOKRACJI",która stworzyła hiperkorupcję w piastowaniu "stołków" - przykład > etatowi emeryci w SEJMIE i SENACIE < oj, jak ciężko jest im oddać władzę dla ludzi młodych,wykształconych i nieskorumpowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz.robak "Cud mniemany" czyli wierze Kiszczakowi 05.04.06, 08:26 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060405/publicystyka/publicystyka_a_12.html . najlepiej przeciez bronic Okraglego Stolu i ludzi z tamtym ukladem sprzed 17 - 16 laz zwiazanych (w tym Niezabitowska), publikujac takie "rewelacje"; ze tez ten "honorowy" Kiszczak dopiero teraz podrzucil te instrukcje GW? Penwie chodzilo o obrone kumpeli Niezabitowskiej, i komrpmitacje lustracji bez sadu; mama nadzieje jednak, ze nowa ustawa lustracyjna przejdzie (choc pewnie nalezy sie spodziewac nowych "rewelacji" duetu: Kiszczak - Michnik) Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetek1 Re: "Cud mniemany" czyli wierze Kiszczakowi 05.04.06, 08:59 Ziemkiewicz tradycyjnie bez wyobrazni. Podwaza on sens istnienia Solidarnosci - Okragly Stol byl przeciez tylko nastepstwem tego ruchu. Czy Polacy powinni siedziec pokornie w domach, wyrabiac plan 4letni i czekac az sie wszystko rozpadnie? Czy aby napewno w takim scenariuszu teraz byloby lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: "Cud mniemany" czyli wierze Kiszczakowi 05.04.06, 09:08 > Podwaza on sens istnienia Solidarnosci - Okragly Stol byl przeciez tylko nastep > stwem tego ruchu. Czy Polacy powinni siedziec pokornie w domach, wyrabiac plan > 4letni i czekac az sie wszystko rozpadnie? Czy aby napewno w takim scenariuszu > teraz byloby lepiej? Tu raczej chodzi o co innego: bogoojczyźniani nie mogą ścierpieć, że cała rzecz odbyła się bez rozlewu krwi. Bez "Hurra", bez kolejnych Bogu ducha winnych Janków Wiśniewskich, bez czołgów na ulicach i bez plutonów ZOMO pałujących do krwi demonstrantów... Odpowiedz Link Zgłoś
kratzer Cud i cudotwórca 05.04.06, 23:51 fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=735393 Odpowiedz Link Zgłoś
mobileinmobili Rzady Kiszczaka trwaja do dzsiaj 05.04.06, 08:34 naewt jego instrukacje, zmienaiaja obraz prawny kapusiow i zdracjcow. Ale nie dajmy sie zwariowac, jezeli cala lustracja opiera sie na podsluchach, takie zaloezie jest koloslanym bledem, nie mozna bylo podsuchiwac, tysiecy ludzi, SB jest potega, ale poprostu nie maila takich ogromnych srodkow technicznych i archiwizacyjnych. Swiadczy o tym znikoma ilosc tasm i innych dowodow podsluchu. SB nie miala potrzeby oszukiwac samej siebie, tak jak dzsiaj nie ma potrzeby falszowania dzialalnosci ABW, UOP i innych organizacji. SB w PRL byla u siebie. Nieporozumienia wynikaja z faktu, ze czesc matrialow zostala z gruba kase poprostu zlikwidowana, pozostaly strzepy, na tej podstwie robi sie domniemania. Lustracja opiera sie na materiale dowodowym w postaci dokumnetow IPN, sa one jedynym miarodajnym zrodelem zdrady owczesnej opozycji i co do tego nie moze byc tu najmniejszch watpliwosci. Czy instukcje Kiszczaka cos zmieniaja, napewno nie, nikt dzsiaj nie wie, jaka byla podstwa ich wydania, jakie byly dodatkowe wytyczne, kogo dotyczyla. Kuriozalne jest w ogolen branie pod uwage rozkazow najwiekszego UB/SB w historii Polski, ale to juz chyba nie te czasy, ze jakis papier SBka ma podwazyc slusznosc wydawania orzeczen lustracyjnych w IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
stagaz Friszke nie mogł słyszeć o instrukcji... 05.04.06, 08:41 ...bo ona dopiero co powstała...Jak na zamówienie zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
mobileinmobili jezeli Jaruzelskiego postawia przed sadem 05.04.06, 08:48 wtedy dowiemy sie troche wiecej, juz zapowiedzial ze prawda bedzie bolesna i przykra. Nie powiedzial dla kogo, ale mozna sobie dospiewac, ze dla dzsiajeszych kombatantow i owczesnych bojownikow o demokracje. Nic nie moze zniszczyc procesu lustracyjnego i rozwodnic jego dzialania, IPN ma swoj statut, swoje wytyczne, swoje metody dzialania, ktore nb. ustalii ci co je dzsiaj krytykuja /friszke/. Taka burza w szklance wody, nikt z dzsiejszego rzadu nie boi sie lustracji, boja sie ci co sie maja bac. I o to chodzi, ze starchu robia bledy, podsylaja falszywki, ujaniaja nagle dokumenty, tylko gdze one byly przez 16 lat, kto je trzymal pod pierzyna? Ci co je dzsiaj ujawinii,to proste jak drut. Odpowiedz Link Zgłoś
norbertrabarbar HA HA HA 05.04.06, 08:39 A ci wszyscy Kaszczyńscy i inne zwolenniki masowych lustracji myśleli, że wygrają z tajnymi służbami, które wypracowywyały metody latami. Teraz mogą sobie co najwyżej tupać - jak to mają w zwyczaju - swoją kurduplastą nóźką... Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Instrukcja Kiszczaka 0018 05.04.06, 09:00 Fałszowali i fałszują nadal. Odpowiedz Link Zgłoś