findzia Kaczynscy mieli racje na temat ukladu 19.04.06, 18:42 Dowod na to ,ze uklad pracuje widac to po decyzji TK.Daleko macki tego ukladu siegaja. Odpowiedz Link Zgłoś
metadol Re: Kaczynscy mieli racje na temat ukladu 19.04.06, 18:47 powoli sie zaczynam z tym zgadzac Odpowiedz Link Zgłoś
findzia Re: Kaczynscy mieli racje na temat ukladu 19.04.06, 23:44 Uklad z kolei za duzo chce nachapac i final moze byc podobny jak w bajce "O rybaku i zlotej rybce".Oczy sie juz nawet slepym otwieraja.Swiadcza chocby zamieszczone opinie na tym forum.Mlodziez francuska dala przyklad jak sie zwalcza korporacyjne ustawy.I zwyciezyla. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrunio Jest jeszcze sprawiedliwość na tym świecie!!! 19.04.06, 18:49 findzia napisała: > Dowod na to ,ze uklad pracuje widac to po decyzji TK.Daleko macki tego ukladu > siegaja. Findzia, jedyny układ w Polsce to układ Braci Kaczyńskich i całkowicie im posłusznych bezmyślnych karierowiczów w stylu Edgara i Ziobry, którzy wmawiają wszystkim, że chcą zmieniać świat na lepsze!!! Panie Prezydencie miał Pan rację że Trybunał to rada mędrców, która działa w rejestrach, których ani Pan ani pańska kamaryla nie ogarnia - w rejestrach LEGALIZMU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 Re: brawo:) 19.04.06, 18:51 i ta odpowiedz mi sie podoba. zreszta ciekawe jak tam proces Pana Prezydenta Kaczynskiego z Panem Wachowskim.. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 Re: Kaczynscy mieli racje na temat ukladu 19.04.06, 18:49 I zdaje sie, ze te macki siegaja coraz dalej i dalej. Nie zazdroszcze Ziobrze stanowiska: to bedzie ciezka i dlutrwala walka. Cala nadzieje w tym, ze jest mlody, i ze mu sie jeszcze chce findzia napisała: > Dowod na to ,ze uklad pracuje widac to po decyzji TK.Daleko macki tego ukladu > siegaja. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Kaczynscy mieli racje na temat ukladu 19.04.06, 23:06 bardzo lubie i cenie ministra Ziobre, choc nie jestem zwolennikiem PiS-u. Pan Zbigniew Ziobro jest dla mnie czlowiekiem, ktory na pierwszym miejscu stawia drugiego porzadnego czlowieka, swojego wspolobywatela; ofiare przestepstw, a nie sprawce; oszukiwanego, a nie oszusta. Podziwialem to, co robil w komisji sledczej, podziwiam tez to, co robi teraz. Jego osobiste zaangazowanie w dzialanie wymiaru sprawiedliwosci w roznych bulwersujacych sprawach pokazuje, iz licza sie dla niego prawdziwi, zywi LUDZIE, ktorzy mysla i czuja, a nie martwe paragrafy czy statystyki. Brawo Ziobro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 tak, jest sędzia Kryże! 20.04.06, 22:45 to moze poczytaj sobie co robil swego czasu sedzia Kryże, Andrzej Kryże- bo Romana zostawiam w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Ziobro, jedyny sprawiedliwy; TK=TKM 19.04.06, 18:44 ...jeszcze mialem zaufanie do tych gosci z TK.Okazalo sie ze tez są zdemoralizowany. Ziobro jestes super.Nie daj sie komuszewskim gadzinom... Odpowiedz Link Zgłoś
roblyn Re: Ziobro-kompletny brak kwalifikacji. 19.04.06, 18:50 Kolejna ustawa, która się kupy nie trzyma. Pełna błędów i pomyślana jako kiełbasa wyborcza. No ale czego się spodziewać po Ziobrze? Udało mu się stworzyć choć jeden poprawny projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa A ty głupi czy o drogę pytasz? 20.04.06, 13:11 Co do tego ma Ziobro. Projekt ustawy zgłosiło PIS, ale o ile się nie mylę przeszedł on wszystkie etapy legislacji w sejmie poprzedniej kadencji. Ustawa przeszła przez podkomisje. komisje i czytania, zatwierdzili ją też prawnicy z poprzedniego sejmu. Za ustawą głosowała PO i inne partie.Chyba że twierdzisz że PIS w poprzednim sejmie miał większość. Odpowiedz Link Zgłoś
jan116 Re: Ziobro-kompletny brak kwalifikacji. 19.04.06, 22:29 Jak kiepski student prawa, który w dodatku nie ma żadnej praktyki jako rzeczywisty prawnik, ma pisać dobre ustawy? A to, że jest ministrem sprawiedliwości? No cóż, Lepper za chwilę będzie premierem. Mamy czasy rewolucji w moralności, zło staje się dobrem, prowincjonalny kanciarz i kramarz polityczny staje się "Czystym Dobrem", to czemu prawo nie ma się stawać bezprawiem albo "łżeprawem"? Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 glupota! 19.04.06, 18:53 tak, taki dobry jest ziobro? to czemu tyle luk jest w tej ustawie? a moz emi tez powiesz czemu pis kazal podniesc oplaty za aplikacje- bo dotychczas aplikacja adwokacka byla za darmo a teraz kaza placic. takie super? obudzcie sie- PiS nas nie zbawi. Odpowiedz Link Zgłoś
duzy112 Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 18:47 Fatalna decyzja "Rady Starców" !!! Wychodziłoby nato, że w starczym wieku następuje zatwardzenie mózgu. Zespół "pierdzących dziadków" tak zadecydował bo ich poczucie realizmu życiowego zanikło wraz z przekwitaniem i przerostem prostaty. A czy prawo pozwalające aby prosty człowiek był obdzierany ze skóry przez korporacyjny klan łupieżców jest dobre? Czyli płacić ile chcą, a konkurencję zniszczyć, i gdzie tu jest równość i swoboda działalności? A czy Ci młodzi przecież też po studiach prawniczych muszą być koniecznie "namaszceni" przez "swiętą inkwizycję korporacji"? Odpowiedz Link Zgłoś
jan116 Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 22:36 Niektórych oburza istnienie systemu korporacyjnego. To dobry system, istnieje w Niemczech, Austrii, Holandii, i w kilku innych w krajach o bardzo wysokich standardach prawniczych. A we Francji i we Włoszech działa system etatystyczny, stosują tam egzaminy państwowe. I mają tam kiepskie standardy prawne i korupcję nie byle jaką. Uczcie się dzieci, że korporacja to nie mafia, tylko instytucja cywilizowanego świata. Korporacja adwokacka broni standardów zawodowych przed chałturzeniem i korupcją. Może nie zawsze jest skuteczna, ale byłoby jeszcze gorzej, gdyby Gosiewski, Ziobro i tłum niedouczonych młodych prawników miał decydować o dostępie do pomocy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 22:49 Nie pisz mi o eurosocjlau napisz jak to wygląda np: w USA cwaniaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 23:11 Niemcy jako wzorzec dobrego prawa? Dziekuje, nie skorzystam... Tam ponad 100 zawodow ma przymusowe korporacje, efektem jest marazm gospodarczy i rosnace bezrobocie (ok. 5-6 milionow osob) ... Niemieccy specjalisci, m.in. rzemieslnicy z miejscowosci przygranicznych otwieraja zaklady w Polsce, bo tu nie musza spelniac absurdalnych wymogow przynaleznosci korporacyjnej (ktora obejmuje np. malarzy pokojowych - jest w tym jakis sens??), a klientow tez znajdzie sie wielu... Zreszta niektore uslugi moga byc wykonywane na miejscu (np. fryzjerstwo Odpowiedz Link Zgłoś
pure_truth Kartel broni karteli 19.04.06, 19:03 nic nowego wladzy i pieniedzy kartele prawne beda bronic znacznie mocniej niz praworzadnosci, ktora maja w d..alekim powazaniu Odpowiedz Link Zgłoś
morqadir Re: Kartel broni karteli 19.04.06, 19:13 Bez sensu , przez to orzeczenie TK PiS zarobi znów kilka procent i rozwali TK w najbliższym terminie z błogosawieństwem opini publicznej . Bez tego i tak by to zrobił ale wtedy by stracił kilka procent. Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny1 Re: Kartel broni karteli 19.04.06, 19:17 wydaje mi sie ze masz racje - sami niestety daja legitymacje pisowi tym razem nieco zabraklo tk tego +sprytu+ ktory pokazal przy kwestii ustawy o radiofonii i telewizji gdzie wynik byl w miare eutralny polityznie a jednozcesnie mial solidne fundamenty prawne tym razem chyba braklo tego wyczucia, a moze po prostu chcieli sie odegrac na pisie? przy okazji gazeta pisze o wszytskich egzaminach powolujac sie na informacje papu ktory jednak pisze tylko o adwokatach: dziennik.pap.com.pl/index.html?dzial=POL&poddzial=SPN&id_depeszy=18817702 Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 SETKI orzeczeń TK dotyczy art. 2 Konstytucji 19.04.06, 22:13 czego oczekujesz od TK? "Sprytu"? Bo ja oczekuje orzekania niezależnego od nacisków, w zgodzie z prawem i sumieniem - jak w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
klarek_i Papuga papudze krzywdy nie zrobi. A co na to 19.04.06, 19:17 Urząd Antymonopolowy ? Chyba, że już go nei ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk_pis Krótko: Qrwa Qrwie łba nie urwie. 19.04.06, 19:30 Innymi słowy: kruk krukowi oka nie wykole. Odpowiedz Link Zgłoś
wheelinventor cornix cornici oculum non effodit 19.04.06, 23:01 przepraszam, jestem tylko nędzym magistrem prawa UJ, nieudacznikiem i patałachem z oceną bardzo dobrą na dyplomie. Do pięt nie dorastam panom mecenasom z Rad wszelakich i Związków tychże Rad. Biję pokłony - o mędrcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pikorpikor dowidzenia 19.04.06, 19:35 Mnie to wali. Za kilka miesięcy się zabieram z tego kraju - nie będę im przeszkadzał. Nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: dowidzenia 19.04.06, 20:17 popieram Cie, ja chyba tez tak zrobie, choc nie jestem prawnikiem. MAM DOSC tego, co sie dzieje w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: dowidzenia 19.04.06, 22:45 Uchwalania ustaw, o których wiadomo że są bublami i wyrządza szkody Ci natomiast nie dość? To jest OK? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: dowidzenia 19.04.06, 23:15 mn7 napisała: > Uchwalania ustaw, o których wiadomo że są bublami i wyrządza szkody Ci > natomiast nie dość? To jest OK? jakie szkody? ze bedzie wiekszy wybor uslug? to ja poprosze o taka 'szkode'... lepsze to niz zniewolenie przez korporacyjne gildie. Odpowiedz Link Zgłoś
4bani Stolarz,artysta otworzą działalność gospodarczą,na 19.04.06, 19:35 wet rolnik na krusie,ale prawnik bez aplikacji w swietle orzeczenia nieTyKalnych-NIE.Szkoda,ze zapomniano o zasadach logicznego myslenia.Cóz,zawsze moge zostac politykiem.Pierd...ć wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
asimek TK nie wybił się ponad środowisko. Szkoda. 19.04.06, 19:41 Ale to nie pierwszy wyrok trubunału, w którym grono mędrców uznaje się za niezawisłych od konstytucji, prawa i obywateli. Sam byłem kiedyż osobiście zainteresowany uznaniem za niekonstytucyjną ustawę, która pozwalała mnie zwolnić z pracy bez wyroku sądu (ustawa o służbie celnej). Przedstawiele parlamentu oraz prokuratury krajowej byli zdania, że unormowania tam zawarte są sprzeczne z konstytucyjną zasadą domniemania niewinności. Kiedy okazało się, że wiązałoby się to z odszkodowaniami dla wielu niesłusznie zwolnionych "sędziowie" uznali, że ustawa jest z konsttucją zgodna. Nie mam złudzeń. Temu krajowi potrzeba rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
kipasku Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 19:43 zawsze uważałem, że nalezy skończyć z tym tałatajstwem prawniczym, i wprowadzić, komisarzy pisowych Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex skończyć z MAFIĄ prawniczą w polsce 19.04.06, 19:44 juz najwyższy czas zlikwidować mafię prawniczą w polsce. w każdej aferze ujawnionej przez media główne role odgrywaja prawnicy. dosyc żerowania na polskim społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Kaczyński ma więc racje ze zmiana Konstytucji 19.04.06, 19:49 Ja osobiscie jako zwolennik PiS-u moge jedynie serdecznie podziekowac Trybunalowi za taki werdykt. Kaczyński ciagle mowił o koniecznosci zmiany Konstytucji. I jak widac miał rację. No chyba ,ze przeciwnicy "Kaczorów" uwazaja aktualny "prawniczy uklad korporacyjny" za fenomenalne i superdemokratyczne rozwiazanie. Po tym werdykcie to nawet wybaczam Kaczynskiemu koalicje z Lepperem Jescze raz serdeczne dzieki TK !!! Musiałem sie wstydzić za te koalicje , a teraz juz nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Kaczyński ma więc racje ze zmiana Konstytucji 19.04.06, 20:19 ja nie jestem zwolennikiem PiS-u, ale popre PiS-owski projekt zmiany konstytucji w tej sprawie. Jak myslisz, kiedy takowy sie pojawi?? Bo nie sadze, aby panowie Ziobro i Gosiewski 'odpuscili' te sytuacje... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz To tak wyglada jakby TK chciał pomóc PiS-owi 19.04.06, 20:37 critto napisał: > ja nie jestem zwolennikiem PiS-u, ale popre PiS-owski projekt zmiany konstytucj > i > w tej sprawie. Jak myslisz, kiedy takowy sie pojawi?? Bo nie sadze, aby panowie > Ziobro i Gosiewski 'odpuscili' te sytuacje... Mówiąc szczerze kompletnie nie rozumiem tej sytuacji. Przeciez wróble na dachu cwierkają ,ze dla Ziobry rozbicie korporacji prawniczych to sprawa "honorowa". A tu dostaje do reki takie argumenty!! Chyba rzeczywiście z ta naszą Konstytucja coś jest nie tak. Dziwne tylko ,ze nikt do tej pory tego nie zauwazył. Troche głupio ,ze zostanie to wykorzystane do "uswiecenia" koalicji z SO, ale trudno. Jesli dzieki temu z Konstytucji wywali sie tego "gniota" to niech tak bedzie.Może nawet Rokita nie bedzie sie z definicji sprzeciwiał? Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Re: To tak wyglada jakby TK chciał pomóc PiS-owi 19.04.06, 20:45 głosowałe na PiS mimo iż raczej obca mi jest ich wizja rządzenia ale obiecałem sobie że jeśłi przepchną ustawę antykorporacyjną to mają mój głos i obiecuję że poprę ich projekt konstytucji jeśli trgo będzie trzeba żeby tą złodziejską-kolesiowską sitwę rozpędzić i wprowadzić WOLNĄ KONKURENCJĘ skoro dzisiejsi radcowie i adwokaci sa tacy dobrzy i tani to czego się boją? jesli sa tacy dobrzy to przecież bez problemu dadzą radę młodziakom bez aplikacji :))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojteczek51 Re: Kaczyński ma więc racje ze zmiana Konstytucji 20.04.06, 01:06 critto - ty masz chyba obsesję. Wciąż powtarzasz, że nie jesteś zwolennikiem pisu tylko zwolennikiem ziobry i gosiewskiego, a szczególnie popierasz ich chore pomysły. Drogi critto - na tym własnie polega popieranie pisu!. Nie wstydź się - jesteś zwolennikiem pisu i dla umożliwienia wprowadzenia w życie pisowskiego spojrzenia na świat i urządzenia go na pisowską modłę gotów jesteś poprzeć zmianę ustroju w Polsce na półfaszystowski. Taka jest niestety critto naga prawda. Sprawa orzeczenia TK w twojej sprawie to tylko fragment większej całości. Odpowiedz Link Zgłoś
darius11 W TK też siedzą przygłupy! 19.04.06, 19:51 A potem 'mądre' głowy i socjologowie zastanawiają się czemu to ludzie głosują na PiS i Samoobronę. Czemu? No właśnie dlatego bo są okradani przez złodziei których chroni Trybunał Konstytucyjny. I nie mówcie że trybunał chroni konstytucji - on ją tylko interpretuje wg własnego uznania - wystarczy popatrzeć na skład tego syfu i sprawdzić skąd to całe towarzystwo się wzięło. Tak się składa że przepisy konstytucyjne są na tyle ogólne że TK ma szerokie pole popisu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
phun TK Uprawia wlasny TKM - nie tylko prawnicy 19.04.06, 19:53 podobna sytuacja ma miejsce nie tylko w zawodach prawniczych. sitwy ktore funkcjonuja na zasadzie ukladu uprawomocnionego nielogicznym, zlym prawem potworzyly sie w zawodach zwiazanych z medycyna i budownictwem np Architekt po studiach nie moze wykonywac swojego zawodu to po jaka chol... sie uczyl 5 lat a panstwo lozylo na jego utrzymanie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: TK Uprawia wlasny TKM - nie tylko prawnicy 19.04.06, 20:14 Masz calkowita racje!! W ten sposob Polska pozbywa sie swoich najlepszych specjalistow, ktorzy nie chca wchodzic do sitw i ukladow i wola wyjechac za granice Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 ciekawostka 19.04.06, 22:38 Abolwenci prawa wyjada za granicę i tam będą mogli swobodnie wykonywać zawód adwokata? Np. dokąd? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz PiS powinien serdecznie podziekowac TK 19.04.06, 20:09 No i tak PiS zdobywa zwolenników. Dla przecietnego Polaka -szaraka ta "korporacyjność prawnicza" to po prostu zwyczajna zmowa w celu maksymalizacji zysku kosztem właśnie Polaka-szaraka. Jesli ta "zmowa" jest zgodna z Konstytucja , to wyjatkowo dziwne ,ze nie "zauwazył " tego faktu przez te lata od uchwalenia zaden z wielkich "antyziobrowskich" autorytetów prawniczych. Moze wygodnie bylo nie zuwazyc i działać w "ukladzie"? I oby tak było. Bo alternatywa jest paskudna i nie chce jej brac na powaznie -mianowicie obrona interesów prawników przez prawników z TK. Tak czy inaczej PiS ma racje mówiąc o "rozbijaniu ukladów". I koalicja z SO jest w tym kontekście całkowicie uzasadniona. Jestem ciekaw , czy gdyby padła propozycja zmiany Konstytucji w tej sprawie , to czy PO by taka zmiane poparła? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: TK broni forsy swojej i swoich dzieci 19.04.06, 20:10 podobno Cosa Nostra wybiera się do nas pobrać nauki w Trybunale Konstytucyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
witaliusz2306 Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 20:13 no coz, adwokaci nie dopuszczaja do konkurencji a ilu z nicg lepiej broni zbrodniarzy zlodzieji przestepocw pedofili lepiej niz ofiary tych pzrstepstw? WIEKSZOSC bo ofiara nie ma kasy a kryminalista TAK!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Fakt faktem, TK dał ciała 19.04.06, 20:23 ciekawe jak karkołomna konstrukvją myślową udowodnią że egzamin państwowy na lekarza jest konstytucyjny a na radcę prawnego już nie... że po studiach jednych studiach mogę od razu bez przeszkód pracować a po innych nie wolno mi nawet wystąpić przed sądem w sprawie o 200 PLN bo do tego muszę najpierw przejść korporacyjne sito, które przepuszcza tylko swoich Safian to bardzo mądry człowiek (tak się skłąda że zdawałem u niego egzamin) ale wiedząc że kończy się kadencja TK chciał sobie zapewnić bezproblemowy powrót i dozgonną wdzięczność środowiska - okazał się cżłowiekiem małostkowym i tyle ciekawe co zaproponowała NRA sędziom w zamian za przychylnośc i na jakich stanowiskach ich wkrótce zobaczymy (jest parę fanych fuch w korporacjach do obsadzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Re: Fakt faktem, TK dał ciała 19.04.06, 20:24 mnie już wszystko jedno - ja znalazłem sobie pracę poza zawodem (5 lat na UW poszło de facto na marne) ale ilu młodych i zdolnych wyjedzie na zawsze??? Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 glupoty:) 20.04.06, 01:05 stary, nie wypisuj glupot- akurat watpie, zeby Safjan na koniec sie chcial adwokatom podlizywac- z calym szacunkiem do Twoich glupot,ktore wypisujesz- ale mysle, ze on z samych wykladow moglby zyc. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Fakt faktem, TK dał ciała 19.04.06, 20:52 zbig72 napisał: > ciekawe jak karkołomna konstrukvją myślową udowodnią że egzamin państwowy na > lekarza jest konstytucyjny a na radcę prawnego już nie... że po studiach > jednych studiach mogę od razu bez przeszkód pracować a po innych nie wolno mi > nawet wystąpić przed sądem w sprawie o 200 PLN bo do tego muszę najpierw > przejść korporacyjne sito, które przepuszcza tylko swoich Dokladnie. To jest paradoks, ze po 6 latach studiow medycznych zdaje sie panstwowy egzamin i ma sie w rekach czyjes zdrowie, a nawet zycie drugiego czlowieka, a po 5 latach na innych studiach nie moge nawet wystapic jako pelnomocnik w blachej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Fakt faktem, TK dał ciała 19.04.06, 20:52 > Safian to bardzo mądry człowiek (tak się skłąda że zdawałem u niego egzamin) > ale wiedząc że kończy się kadencja TK chciał sobie zapewnić bezproblemowy > powrót i dozgonną wdzięczność środowiska - okazał się cżłowiekiem małostkowym i > tyle > ciekawe co zaproponowała NRA sędziom w zamian za przychylnośc i na jakich > stanowiskach ich wkrótce zobaczymy (jest parę fanych fuch w korporacjach do > obsadzenia) Chyba trochę przeginasz. I, co gorsza, nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny1 Re: Fakt faktem, TK dał ciała 19.04.06, 20:59 Pieprzysz kolego, sedziowie TK maja prawo po zakonczeniu kadencji w TK prawo do uposazenia niezaleznie od stazu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek masz jakieś dowody? 19.04.06, 21:19 Sugerujesz, że Safjan zastraszył sprawozdawcę i resztę składu? Odpowiedz Link Zgłoś
fiordilligi Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 20:23 Artykuł jest pisany językiem typu kali być donkey, ale trudno... Niemniej jednak zastanawiam się nad stwierdzeniem o niekonstytucyjności wpisów na listy korporacyjne po innych egzaminach zawodowych tj sędziowskim, radcowskim. Powód podany przez TK - brak praktyki w tym zawodzie. Przepraszam bardzo ale swieżo upieczony adwokat rozpoczyna karierę od zdania egzaminu , też nie ma praktyki w zawodzie i zostaje adwokatem, no bo wg TK aplikacja nie stanowi o praktyce. To taka moja uwaga. Niemniej oczekuję na uzasadnienie z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Które art. konstytucji wg TK zostały naruszone? 19.04.06, 20:46 Jesli ktoś wie, prosze podajcie. Abstrahując od błędów w ustawie (które pewnie są), ten wyrok jeśli nie będzie miał mocnego uzasadnienia może mieć znamiona zamachu konstytucyjnego. A wtedy byłoby bardzo niebezpiecznie. TK postawiłoby sie w roli uzurpatora i dyktatora. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 Re: Które art. konstytucji wg TK zostały naruszon 19.04.06, 20:48 dokładnie - art (bodjaże) 17 mówi tylko że mogą być korporacje ale nic nie mówi że mają prawo przeprowadzac własne egzaminy - lekarze mają korporację a egzaminy sa państwowe i działa.... Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Które art. konstytucji wg TK zostały naruszon 19.04.06, 21:05 zbig72 napisał: > dokładnie - art (bodjaże) 17 mówi tylko że mogą być korporacje ale nic nie mówi > > że mają prawo przeprowadzac własne egzaminy - lekarze mają korporację a > egzaminy sa państwowe i działa.... Jesli jest tak jak piszesz, to... wyglądałoby na to, że TK postawiło sie ponad Konstytucją. I jest to bezprawie... No ale nie gorączkujmy się, poczekajmy na pisemne uzasadnienie. Znam jednak Konstytucję i boję się że ten wyrok jest wyssany z palca na pobożne zyczenie byłego ministra Kalwasa i jego kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
fiordilligi Re: Które art. konstytucji wg TK zostały naruszon 19.04.06, 20:56 Własnie nie wiem, o jakie to przepisy chodzi. Dlatego napisałam, ze oczekuję na uzasadnienie. Media podały informację niewiarygodnie lakoniczną, a dla nas prawników wręcz zabawną. Ale to nie z mediami chcemy polemizowac, lecz z uzasadnieniem TK. Nie ukrywam ze dla mnie jest to wyrok druzgocący. Jestem po aplikacji sądowej i niedawno dostałam się na adwokacką. Na etat w sądzie nie mam szans - nie trafiłam na najlepsze kazusy na egzaminie. Łudziłam się, ze po latach ciężkiej pracy oszczędze sobie kilkunastu tysięcy złotych kosztów aplikacji, które przeznacze na moje biedne i wiecznie źle ubrane dwoje dzieci. Jestem dobrym prawnikiem - w końcu nie mam podstaw, zeby siebie źle i negatywnie oceniac po latach udanej praktyki, cały czas się uczę i chcę się nadal uczyć. Ale mam świadomość, ze brak mi zawodu i bez niego mam podcięte skrzydła. Myślę, ze adwokatura wygrała tą wojnę ale jednocześnie utraciła możliwość przyjęcia w swoje grono wielu naprawdę dobrych prawników. Niemniej dla nabrania przekonania, ze jest to wyrok bezstronny oczekuję uzasadnienia. Póki co runęło trocęe moich marzeń i zastanawiam się, czy je z powrotem pozbierać, czy już nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Które art. konstytucji wg TK zostały naruszon 19.04.06, 21:21 fiordilligi napisała: > Własnie nie wiem, o jakie to przepisy chodzi. Dlatego napisałam, ze oczekuję na > > uzasadnienie. Media podały informację niewiarygodnie lakoniczną, a dla nas > prawników wręcz zabawną. Ale to nie z mediami chcemy polemizowac, lecz z > uzasadnieniem TK. > Nie ukrywam ze dla mnie jest to wyrok druzgocący. Jestem po aplikacji sądowej i > > niedawno dostałam się na adwokacką. Na etat w sądzie nie mam szans - nie > trafiłam na najlepsze kazusy na egzaminie. Łudziłam się, ze po latach ciężkiej > pracy oszczędze sobie kilkunastu tysięcy złotych kosztów aplikacji, które > przeznacze na moje biedne i wiecznie źle ubrane dwoje dzieci. Jestem dobrym > prawnikiem - w końcu nie mam podstaw, zeby siebie źle i negatywnie oceniac po > latach udanej praktyki, cały czas się uczę i chcę się nadal uczyć. Ale mam > świadomość, ze brak mi zawodu i bez niego mam podcięte skrzydła. > Myślę, ze adwokatura wygrała tą wojnę ale jednocześnie utraciła możliwość > przyjęcia w swoje grono wielu naprawdę dobrych prawników. Niemniej dla nabrania > > przekonania, ze jest to wyrok bezstronny oczekuję uzasadnienia. Póki co runęło > trocęe moich marzeń i zastanawiam się, czy je z powrotem pozbierać, czy już nie > > warto. Nie poddawaj sie. Taka praca jak twoja zawsze przynosi efekty. A tu w tej konkretnej sprawie... to tylko przegrana potyczka. Wygląda na kompromitację TK. Myślę, jednak że znajdzie sie wyjście... niech no tylko wszyscy ochłoną... i przemyślą na chłodno całą sytuację z pisemnym uzasadnieniem TK w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
pete29 Re: Które art. konstytucji wg TK zostały naruszon 20.04.06, 16:10 nie rozumiem skoro jesteś po aplikacji sędziowskiej to jeżeli juz sie wpisałeś na liste adwokacka to nie zostaniez juz skreslony ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Które art. konstytucji wg TK zostały naruszon 19.04.06, 22:29 Sawa, co ty opowiadasz? Jaki zamach? Przecież od samego początku było wiadomo, że taki wyrok będzie, bo ustawa Gosiewskiego jest kompletnym gniotem, co przyznają nawet jej beneficjenci. Odpowiedz Link Zgłoś
japoetaipatriota Re: TK broni praw korporacji adwokackiej 19.04.06, 20:51 raz sierpem a raz młotem pogonić tą z TK chołotę! Odpowiedz Link Zgłoś
wheelinventor nie podejrzewałem TK o takie zakłamanie 19.04.06, 20:54 uzasadnienie wyroku to żenada... okropne i nie mam słów dla wyrażenia oburzenia dla DEMAGOGII prezentowanej przez sędziów TK i komentatorów, jak również dla niskiego poziomu komntarzy w mediach. Zrozumcie - chodzi o dopuszczenie DO EGZAMINU KOŃCOWEGO. Jeżeli ktoś jest dobry - egzamin zdaje. Nie jest dobry - egzaminu nie zdaje. Kłamstwem jest twierdzenie że WSZYSCY mogą być adwokatami i radcami już po skończeniu studiów. Trzeba (było) skończyć studia mieć 5 (!) lat praktyki "w prawie" lub doktorat lub aplikację, czyli w najlepszym wypadku 3,5 roku od momentu skończenia studiow. Te właśnie przepisy szacowny TK unieważnił , zarzucając im niezgodność z BAAARDZO OGÓLNYM artykułem Konstytucji mówiącym o wolności zrzeszania się w korporacje. Jaka powinna być odpowiedź ustawodawcy - kreacja odrębnego zawodu - doradcy prawnego z własną korporacją. Egzamin państwowy, wpis na listę po 2-3 latach praktyki w kancelarii prawnej i załatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub53 No Safjan potwierdzil opinie Kaczorow... 19.04.06, 21:12 ... ze jest to towarzystwo dyspozycyjne, chroniace wlasna d...pe oraz interes sprzeczny ze spolecznym. Panie Safjan & kompanioni - wstyd! Was to i tak honor nie obchodzi ale szkoda ze sku..ono jedna z ostatnich instytucji demokracji. P.S. Holota Wszechpolska, kacza mlodziezowka, klerycy - prosze nie odpowiadac... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: nie podejrzewałem TK o takie zakłamanie 19.04.06, 22:26 wheelinventor napisał: > uzasadnienie wyroku to żenada... okropne i nie mam słów dla wyrażenia oburzenia Coś podobnego. Jusz znasz uzasadnienie? Gdzie je widziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
444a Wyjeżdżam K... Wyjeżdżam do krajów praworządnych 19.04.06, 21:09 Dosyć mam już tej wszechogarniającej mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
elek21 Przeciez nabor na plikacje bedzie panstwowy! 19.04.06, 21:12 Zmieni sie egzamin koncowy, egzaminy na aplikacje w dalszym ciagu beda panstwowe. Tego TK nie zakwestionowal. www.gazetaprawna.pl/wydarzenia/?action=showNews&id=PAP20060419W06752 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek czyli dokąd? 19.04.06, 21:18 W jakim kraju adwokatem moze być każdy, kto tylko zechce? Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Nie broni korporacji a broni przyzwoitej legislacj 19.04.06, 21:10 i, uszanowania dla prawa! PISS tego nie rozumie jak i wiekszosc komentatorow. Najwieksza krzywde znow poniosa absolwenci prawa kosztem ktorych politycy sie znow bawia. Zamiast dobrze przygotowac ustawe to nie PISS rekoma Gosiewskiego stworzylo BUBEL PRAWNY. Chcieli moze i dobrze a wyszlo jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Nie broni korporacji a broni przyzwoitej legi 19.04.06, 21:14 BUBLEM PRAWNYM to jest konstytucja; to ja trzeba zmienic i mam nadzieje, ze nastapi to niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka OSZOLOmy zawsze znajda jak widze winnego 19.04.06, 21:34 tym razem to Konstytucja... coz... rozumiem nie podoba sie wyrok ale moze czas spojrzec na siebie i powiedziec no coz chcielismy dobrze ale robilismy ustawe na szybko, nie do konca przemyslelismy i coz bijemy sie w piersi ALE NIE OSZLOMOSTWA mowi tak: zly TK, zla Konstytucja trzeba to zmienic a bedzie dobrze. Ciemnogrod taki tok myslenia widze chwali i coz obudzi sie ktoregos dnia ciemnogrod w Kaczymstanie, wlaczy TV a tam jeden kanal,wlaczy radio a tam dwa kanaly na jednym przemowienia Jarka na drugim Lecha... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: OSZOLOmy zawsze znajda jak widze winnego 19.04.06, 21:41 sorry ale nie uwazam sie za 'oszoloma', jestem zwolennikiem wolnego rynku we wszystkich dziedzinach dzialnosci uslugowej i produkcyjnej, rowniez w dziedzinie uslug prawniczych. I dlatego uwazam konstytucje, ktora te wolnosc ogranicza, za BUBEL prawny, ktory nalezy zmienic. Moj poglad uksztaltowal sie znacznie wczesniej, niz PiS doszedl do wladzy; powiem wiecej, nie jestem zwolennikiem PiS-u i uwazam wiele z ich pomyslow za karygodne. Ale jezeli beda za zmiana konstytucji w tej sprawie, to beda mieli racje. A mozesz mi powiedziec, dlaczego w ogole nie bierzesz pod uwage tego, ze konstytucja moze byc zla? Czy jest ona jakims dobrem najwyzszym przyniesionym na ziemie przez Anioly Panskie?? Czy raczej zwyklym tworem ludzi, ktory moze zawierac bledy i wypaczenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Konstytucja to jest ustawa zasadnicza ktora 19.04.06, 22:00 jakby wyznacza glowne zasady jakie w panstwie obowiazuja.Nie jest to ustawa jak kazda inna, ze mozna a tu popraweczke wniesc, a tu przepis usunac. KOnstytycja to taki jakby (dla mnie przynajmniej) wyznacznik czego mozemy oczekiwac po Panstwie w ktorym zyjemy i zmienianie kilka lat po jej wejsciu w zycie juz tak wielu przepisow (tj. jak slucham to kazdy polityk cos innego by zmienil) powoduje to (moim zdaniem) ze Panstwo nie bedzie budzic wsrod obywateli zaufania. Bo skoro dzis mozna ograniczyc wolnosc korporacji to jutro dlaczego by nie ograniczyc wolnosci (tak oczywiscie na kilka miesiecy) np. obywateli? wyznawcow innych religii niz katolicka? Oczywiscie rozumiem przeciwnikow ale nie rozumiem tego jak mozna takie debilne zapisy jakie byly w tej ustawie bronic tym ze konstytucja chroni korporacje?? Czysty ABSURD. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad31345 Broni własnych interesów - tylko i wylącznie 19.04.06, 22:10 Za ustawą o dostępie do zawodu prawniczego głosowała także PO. TK udowadnia, że chroni wylącznie interes własnej korporacji. Jestem studentem ptrawa, i wiem, że zdecydowana większośćstudentów tego kierunku pozytywnie przyjęło nową ustawę. Ale niektórzy wszędzie węsza winę " PISS-u". Odpowiedz Link Zgłoś