Dodaj do ulubionych

"W Polsce nie ma antysemityzmu". Czyżby?

• turawski To bardziej głupota niz antysemityzm 22.06.06, 14:15
      Jeżeli bohaterowie artykułu panowie Eugeniusz i Aleksander nie są Żydami, to
      spotykajace ich szykany, padające pod ich adresem niewybredne epitety
      odmieniające słowo "Żyd", są po prostu przejawem agresywnego chamstwa,
      zdziczenia obyczajów ocierajacego się o paragrafy KK, właśnie bardziej głupoty
      niż antysemityzmu.

Watpię, aby pospolici chuligani spod bloku, pewnie półanalfabeci - wiedzieli co
      to faszyzm, może nie spotkali nawet nigdy Żyda.

I tu pewnie tkwi problem: brak wiedzy, głupota, czasem wręcz "dziedziczna",
      bezmyślne uleganie stereotypom i mitom.

Pamiętam, że dziecięciem bedąc nieraz słyszałem odzywki rówieśników typu " ty
      Żydzie", "nie bądź Żydem", co przecież nie wynikało z ich przekonań (tych sie
      jeszcze nie ma w tym wieku) czy wiedzy, ale z naśladowania dorosłych. Niektórym
      tak zostaje na dłużej... Co oczywiscie nie jest żadnym usprawiedliwieniem, ani
      nawet okolicznością łagodzącą.

Jedno mnie zastanawia: panowie Eugeniusz i Aleksander "czują się" Polakami
      (tak właśnie jest napisane) Czyżby mieli jakis problem ze swą identyfikacją
      narodową?
      • asiaasia1 Re: To bardziej głupota niz antysemityzm 22.06.06, 14:52
        Zapewne mają korzenie żydowskie i pochodzą, z rodziny dawno zasymilowanych Żydów, dlatego czują się i są Polakami.
        Nękanie jest nękaniem i mam nadzieję, że Dorn dotrzyma obietnicy i cos z tym zrobi.
        • p.o.box.77 antysemityzm lewicowy i prawicowy 22.06.06, 14:59
          ja sie w te sprawy w ogóle nie bawię, traktuje ludzi adekwatnie do ich czynów a
          nie pochodzenia czy wyznania, ale okazuje się że jestem antysemitą.. i to na
          dodatek lewackim :D

otóż przeczytałem pewna semicką publikację w której był opisany antysemityzm.
          wg niej antysemityzm prawicowy to ten nazwijmy go klasyczny. Faszystowski,
          rasistowski, homofobiczny, narodowościowy i katolicki tak w skrócie [czytać
          między słowami a zrozumiecie wywód, nie czepiać się słówek że katolicki jak
          Maryja Panna była żydówką z całą świętą rodziną.]
          natomiast antysemityzm lewicowy to nowa forma, której reprezentanci przeważnie,
          czy przysłowiowo wywodzą się z lewicowych organizacji, krytykujących np.
          aktualna politykę państwa Izrael, nękającą Palestyńczyków, nawet jeżeli chodzi
          po prostu o przemoc jaka naród izraelski wywiera na Palestynie [równie dobrze
          można by mówić o antychińszczyźmie za to że okupują Tybet i tez sie nie
          asymilują w europie i USA jako emigranci]

nadawanie wyższej instancji antysemityzmowi, jak niechęci czy nienawiści
          narodowej jest błędne. to taka sama niechęć jak np. niechęć Polaków do Niemców
          za 2wś.

czyli z tego pokrętnego wywodu okazuje sie ze a. jestem antysemita,
          b. antygermanistą, a na domiar złego jestem c. antychinszczystą.

obawiam sie ze niebawem będę wiceszefem tvp. taki to jestem zły człowiek...

:D poluźnij tam gdzie cię ciśnie hej.
          • terence Re: antysemityzm lewicowy i prawicowy 22.06.06, 16:14
            bo prawda jest taka, że Żydzi to też nie jeden monolit i że nie wszyscy Żydzi sa
            w porządku, polityka państwa Izrael to nie kryształ, że nie są wszyscy swięci
            itp itd jak każdy inny naród... poza tym u nich też są nacjoanliści i hehe
            ludzie o mentalności faszystów
            nie lubie ludzi, którzy uogólniają np. wszyscy Ruscy to, wszyscy Niemcy tamto,
            nie lubie żabojadów, Żydzi to ... itp. a mówią o milionach rózniastych ludzi
            "Nienawidzisz Zydow? Zaprawde szalenstwem jest nie lubic takiego ogromu ludzi "
        • uniaeuropejska1 Re: To bardziej głupota niz antysemityzm 22.06.06, 17:08
          Może równie dobrze mieli przodków Rosjan,czy Ukrainców.W tekście mówi sie coś o
          wywózkach na Syberię więc przypuszczam,że mieszkali na Kresach.Niemniej
          draństwo trzeba ukarać.
      • terence Re: To bardziej głupota niz antysemityzm 22.06.06, 15:03
        no dobra podzielmy antysemtyzm na ten głupi (dresiarski, chuligański,
        troglodycki) i ten intelektualny (z wywodami, z dowodami dobieranymi i
        manipulowanymi pod tezy)
        co nie zmienia faktu, że to antysemtyzm!
        Boli mnie antysemtyzm jako skrzywione spojrzenie na rzeczywistość, bo są nim
        zarażeni czasem dobrzy wwspaniali ludzie (ot z taką słabostką). Kiedy byłem
        pamiętam na praktykach spotkałem kierownika zakładu oczyszczalni. Wspaniały
        fachowiec, rzeczowy człowiek. Jego zakład pracuje na tip top, mucha nie siada.
        Kiedyś siadliśmy na ławeczke na słońcu żeby na coś poczekac. I zaczął On swój
        wywód jak to wszystko pięknie by było gdyby nie Żydzi i wszystko to przez Żydów
        (w skrócie ale prosto z mostu coś takiego). Szczęka mi opadła ale nie dałem po
        sobie poznać, że się z nim nie zgadzam bo pomyślałem, że biegu starej rzeki nie
        zmienie jedną rozmową a i tak praktyke skończyć trzeba... Żal mi się zrobiło
        tego człowieka, do którego miałem tak wielki szacunek, który po tej rozmowie
        opadł... Jego wywód był żenujący... pamiętam, że czułem bezsilność, że ta
        rozmowa "musi" pozostać monologiem. Jego argumenty były słabe, miałem wrażenie
        (nie pierwszy raz) że to jest kwestia skrzywionego spojrzenia, kwestia troche
        wiary w złą wole wszystkich Żydów i złą wole ludzi pochodzenia żydowskiego...
        Cóz, w innych krajach maja rasizm na tle biali-czarni, my mamy rasizm na tle
        hmmmm biali nieżydzi-biali żydzi...
        "Nienawidzisz Zydow? Zaprawde szalenstwem jest nie lubic takiego ogromu ludzi "
        • p.o.box.77 a czy to fajne byc gojem? 22.06.06, 16:04
          w dzisiejszych czasach?
          • barbara444 Re: a czy to fajne byc gojem? 22.06.06, 16:21
            sto lat stare:
            "po co man do Izraela glupich gojow nie ma tam
            niechaj Hirsch poplynie sam"
    • barbara444 jedno zgloszenie dziennie = 0.00000025 % ludzi 22.06.06, 16:19
      tzn. 1/40 milionow = 0.00000025 % spoleczenstwa jest zastraszanych przez
      rzekomych antysemitow wg. Zwiazku Gmin Zydowskich.

Sami to mowia. GW robi BS za BS za BS. A to jedno zgloszenia to prowokacja gminy
      wiec ten milicjant ma racje zeby to zodtawic w spokoju. W tym samym czais Izrael
      zabija i torturuje dziesiatki Palestynczykow dziennie co jest OK wg. tej Gminy.

"Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP zaczął zbierać informacje o
      pogróżkach kierowanych pod adresem Żydów. – Nigdy wcześniej polscy Żydzi nie
      byli zastraszani na taką skalę – alarmują przedstawiciele związku.

Program o nazwie „Magen” (hebr. tarcza) wdrożono przed miesiącem. – To nasza
      reakcja na nagły wzrost liczby pogróżek i zaczepek wobec osób narodowości
      żydowskiej – mówi koordynująca program Malka Kafka ze Związku Gmin Wyznaniowych
      Żydowskich w RP.

– Choć akcja nie jest jeszcze właściwie rozpropagowana, na adres Związku trafia
      jedno zgłoszenie dziennie – ujawnia.
      • terence Re: jedno zgloszenie dziennie = 0.00000025 % lud 22.06.06, 16:27
        Rozumiem że w sprawie palestyńskiej jesteś ekspertką...
        ten konflikt nie jest taki prosty: źli Żydzi gnębią biednych palestyńczyków...
        To nie jest tak że Polska jest antysemicka, niestety w Polsce zdarzaja się
        przypadki antysemityzmu, tak jak gdzie indziej rasizmu itp. i trzeba to potępiać
        , piętnować i zwalczać! Nazwiesz Murzyna czarnuchem?
        Wytłumacz mi czemu niektóre dzieci(ha i nie tylko) w moim mieście mówią na kogoś
        kto coś skąpi nie żydź, ty żydzie, żydzisz mi tego? Żyda na oczy nie widzieli!
        • barbara444 Re: jedno zgloszenie dziennie = 0.00000025 % lud 22.06.06, 21:09
          nobody gives a shit about your post
      • uniaeuropejska1 Re: jedno zgloszenie dziennie = 0.00000025 % lud 22.06.06, 17:12
        1/40 milionów? Z czego te 40 milionów? W Polsce mieszka 36 milionów osób.
        • wet3 re: uniaeuropejska1 22.06.06, 19:04
          uniaeuropejska1 napisał:

> 1/40 milionów? Z czego te 40 milionów? W Polsce mieszka 36 milionów osób.

Ot, odkryles przwdziwa przyczyne do dyskusji. Ciekaw jestem na ile mozesz
          rozszczepic jeden wlos? A tak nawiasem, ta 1/40 milionow sklada sie zwykle w
          99% z "zawodowych" podzegaczy anysemityzmu.
    • mannaznieba4 marsze żywych , festiwale kultury , darowizny dla 22.06.06, 16:45
      gmin zydowskich czego jeszcze trzeba żeby każda najmniejsza krytyka poczynań
      wybrańców z narodu wybranego nie została określona jako antysemityzm.
      samo zas to okreslenie jest bez sensu gdyz najczęściej wytykane są poczynania
      syjonistów-żydów nie zaś arabów - pariotów palestyńskich.
      wszak arabowie to także semici. jak widac żydzi cierpia na ksenofobie
      i wybitna forme rasizmu określana ich stosunkiem do gojów wynikjącycm z tory:
      żyd- człowiek ; goj podczłowiek na służbie u żyda.
      dlatego słusznie przeciwstawiają sie obońcy praw człowieka takij rasistowskiej
      postawie żydów - ludobójców narodu arabów palestyńskich.
      • cookies3 Dwa tysiące osób podczas spisu deklarowało, 22.06.06, 16:54
        • cookies3 Re: Dwa tysiące osób podczas spisu deklarowało, 22.06.06, 17:00
          że są Żydami. A my codziennie jestesmy epatowani informacjami,że w Polsce jest
          antysemityzm. Jak to możliwe? Nie ma społeczeństw,czy państw idealnych.
          Od kilkunastu lat cieszymy się niepodleglościa i wolnością i niekiedy w porywach
          dajemy upust różnym fobiom,ale nie zawsze to nasza wina,ale tamtych czasów,
          tych powojennych -kiedy osoby pochodzenia żydowskiego miały duży i negatywny
          wpływ na nasze życie ( pomijając kulturę itp).To minie,pojawią się nowe problemy
          Bo życie społeczne nie zna prózni...
          • uniaeuropejska1 Re: Dwa tysiące osób podczas spisu deklarowało, 22.06.06, 17:14
            Negatywny wpływ na nasze życie? Część tak ale i tu można się kłócić.
            • allspice Re: Dwa tysiące osób podczas spisu deklarowało, 22.06.06, 17:42
              nie ma powodu aby się kłócić,możemy wymienić poglądy i opinie, ale i tak
              zostaniemy przy swoim zdaniu
        • barbara444 Re: Dwa tysiące osób podczas spisu deklarowało, 22.06.06, 21:11
          a teraz 1 milion chce odszkodowania
          plus pare milionow z usa
          czy ten holohoax wogole byl ?.
    • ziuta38 Re: "W Polsce nie ma antysemityzmu". Czyżby? 22.06.06, 21:17
      te 165 postow przekonalo mnie ze w Polsce nie ma antysemityzmu.
      jest natomiast najwyzsza w swiecie liczba osob chorych psychicznie
      w przeliczeniu na metr kwadratowy polskiej ziemi.
      trudno sie temu dziwic,bo poziom lecznictwa psychiatrycznego jest fatalny.
      • eon3 Re: "W Polsce nie ma antysemityzmu". Czyżby? 22.06.06, 21:54
        Postaram się zreasumować.
        1)Nasz antysemityzm jest ale jest płytki beideowy i stosunkowo nigroźny dla
        Zydów za to bardzo groźny dla Polaków
        2)Jest podobny do antyrosjanizmu,antygermanizmu i antyukrainizmu i.t.d. ale
        racja że Holocaust dotyczył Zydów
        3)Holcaust dotyczył także Romów niechęc do nich jest w Polsce większa nawet niż
        do Żydów a mimo to nawet w połowie tak nie są bronieni
        4)Trzeba zwa
      • dzimbim Co antysemityzm ma do lecznictwa psychiatrycznego 22.06.06, 22:08
        • ziuta38 Re: Co antysemityzm ma do lecznictwa psychiatrycz 22.06.06, 22:14
          ludzi psychicznie chorych nieslusznie nazywa sie antysemitami.
          czytaj posty od nr 1 do nr 164.
          • wet3 Trzeba nam codziennie wmawiac 22.06.06, 23:39
            ze w Polsce jest anysemityzm, a z pewnoscia po jakims czasie prawdziwy
            antysemityzm pojawi sie. Nie mam tu najmniejszych watpliwosci!
            • annamarta8 Re: Trzeba nam codziennie wmawiac 23.06.06, 05:33
              tak! Tylko w jakim celu to jest robione!? Margines spoleczny jest w kazdym kraju
              i narodzie. Jednak tylko Polakow bierze sie pod lupe... W tym musi byc jakis
              cel. Czyzby teraz Polska byla "ziemia miodem i mlekiem plynaca"? Ha!Ha! A moze
              takie sztuczne zagrozenie i robienie z tego zadymy na caly swiat jest potrzebne,
              aby dostawac np. nagrody za czujnosc i oddanie?
              Ps. Tej rodzinie szczerze wspolczuje. Jednak to nie antysemityzm - to zwyczajne
              bandziorstwo i kryminal.
    • brunschwick Głupota 23.06.06, 15:10
      Antysemityzm jest wtedy kiedy nienawidzę Żydów. Gdy ludzi których nienawidzę
      nazywam Żydami to nie antysemityzm tylko głupota.
      • kaczka7112 Re: Głupota 24.06.06, 05:55
        Nazywanie kazdego glupca Polakiem to tylko glupota?
        Polak potrafi, nie?
        • wet3 Re: kaczka7112 24.06.06, 15:25
          kaczka7112 napisała:

> Nazywanie kazdego glupca Polakiem to tylko glupota?
          > Polak potrafi, nie?

Odezwal sie "rozum" prawdziwie kaczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka