Dodaj do ulubionych

Triumf Putina i Piotra Wielkiego

18.07.06, 09:10
Kreci sie propaganda.Ktos powinien byc a ktos nie.Napewno UE jako calosc.USA
i UE nie ma nic do zaoferowania swiatu.Czy Pan tego nie dostrzega?A gwoli
scislosci bylo jeszcze tam 6 innych krajow.Kilka z nich napewno powinno
nalezec do G8.Tak .Rosja wygrala.A wie Pan dlaczego?Bo mowi w interesie
Rosji.Bo ma to co brakuje USA i UE.A najgorsze jest to ze To co ma Rosja nie
idzie ukrasc.
Obserwuj wątek
    • czlowiek_ksiazka dyspozytor "markowych" certyfikatów L. Unger 18.07.06, 10:39
      L. Unger pisze: "G8 nie mą dobrej marki."
      G8 nie ma marki, DOBREJ! marki, zapewne w skomplikowanym świecie wewnętrznych
      wyobrażeń o otaczającej go rzeczywistości.
      Ciekawe, czy mina przywódców G8 rzednie, gdy słyszą te jednoznacznie brzmiące
      słowa znanego i dośw. dziennikarza?
      G8 jest już fe, bo nie obrugała W. Putina za ograniczanie i dławienie, jak w
      tekściorze obok pisze inny dziennikarz T Bielecki. Czemu G8 nie wziela sobie do
      Rosji L. Ungera jako eksperta? Uuu... L. Unger ma chyba zakaz wjazzdu do Rosji,
      bo coś tam kiedyś przekręcił NIEchcący o Putinie, ale to na pewno wina
      ograniczania i dławienia.
      Czytam dalej: "szczyt w Petersburgu stał się triumfem dwóch rosyjskich
      polityków. Pierwszy, Piotr Wielki, imperator, zbudował Petersburg 300 lat temu"
      i myślę sobie, że to albo ja nie mam poczucia humoru, albo sobie red. L. Unger
      żarty stroi z czytelników GW. Petersburg - Wenecja Pólnocy jest juz slynny od
      co najmniej 300 lat. A Piotr Wielki czyms innym sobie pamiec pokolen zaskarbil
      niz tylko budowa stolicy imperium carów.
      • eva15 Piotr W.otwarty na Zachód reformator, jak PUTIN 18.07.06, 11:00
        czlowiek_ksiazka napisała:
        > i myślę sobie, że to albo ja nie mam poczucia humoru, albo sobie red. L.
        >Unger żarty stroi z czytelników GW. Petersburg - Wenecja Pólnocy jest juz
        >slynny od co najmniej 300 lat. A Piotr Wielki czyms innym sobie pamiec pokolen
        >zaskarbil niz tylko budowa stolicy imperium carów.

Wiekimi REFORMANI i OTWARCIEM na Zachód?? Inteligentna i złośliwa z Ciebie
        bestia, skoro to podsuwasz, wiedząc, że to przejdzie Ungerowi przez computer.

Oczywiście, Putin wybrał PO TO Petersbug a nie Moskwę na miejsce spotkania, aby
        podkreślić ducha reform i otwarcia na świat zachodni i aby nasunęło się,
        UZASADNIONE skądindąd zupełnie, porównanie jego skromnej osoby do Piotra
        Wielkiego. Piotr W. na koniu był logo spotkania w tle którego fotografował się
        Putin.

Inscenizacja perfekcyjna, pełna delikatnych aluzji i może dlatego tak
        niektórych denerwuje, bo za dobra. Jak walczyć z czymś, co gra w ZUPEŁNIE innej
        LIDZE???
        • eva15 Re: Piotr W.otwarty na Zachód reformator, jak PUT 18.07.06, 11:30
          Korekta:

Inteligentna i złośliwa z Ciebie bestia, skoro to podsuwasz, wiedząc, że to NIE
          przejdzie Ungerowi przez computer.
          • czlowiek_ksiazka przeczytalem całą eve15 z tej strony i kłaniam się 18.07.06, 15:00
            do pasa. NIC dodać. Uszy po sobie i słuchać, można się wiele nauczyć.
            A z tym logo szczytu w Petersburgu to przedstawiało ono m. in. tzw. Miednogo
            Wsdnika. Pomnik Piotra I Wielkiego, piękny, w centrum miasta chyba już od -set
            lat stoi... Zwrócony jest pomnik ku zachdowi.
            Wiesz eva, że są w Rosji siły, które BARDZO mają za złe Piotrowi I zwrot na
            Zachód. Neokonserwatywna, wręcz "bolszewicko-narodowa" (trockistowska?),
            mroczna reakcja najgorszym tego słowa znaczeniu. Nie lubią go nawet za to, że
            bojarom kazał brody ścinać, że mógł wypić dużo alkoholu i miał pon-d 2 metry
            wzrostu!
            • eva15 przeczytalem całą eve15 z tej strony i kłania 18.07.06, 16:20
              to samo pocztą zwrotną. Dla Ciebie i kilku innych opłaca się na te fora
              zaglądać i wymieniać poglądy. Reszta to kabaret. Raz niezły raz beznadziejnie
              niskich lotów.
            • eva15 Re: przeczytalem całą eve15 z tej strony i kłania 18.07.06, 16:50
              czlowiek_ksiazka napisała:
              > Wiesz eva, że są w Rosji siły, które BARDZO mają za złe Piotrowi I zwrot na
              > Zachód. Neokonserwatywna, wręcz "bolszewicko-narodowa" (trockistowska?),
              > mroczna reakcja najgorszym tego słowa znaczeniu. Nie lubią go nawet za to, że
              > bojarom kazał brody ścinać, że mógł wypić dużo alkoholu i miał pon-d 2 metry
              > wzrostu!

Wiem, znam trochę hsitorię tego okresu. Byłam w St. Petersburgu i dość
              dokładnie go zwiedziłam oraz poczytałam o nim. To śliczne miasto i fajni
              ludzie, chętnnie bym tam się jeszcze kiedyś wybrała.
            • kacap_z_moskwy Re: przeczytalem całą eve15 z tej strony i kłania 18.07.06, 16:54
              Piotr nie stoi ku zachodowi. Raczej bokiem :)

A w Rosji od zawze sa dwa nurty rozwoju. W strone zachodowi (nie mylic z
              pojeciem "Zachod" jako EU czy USA) czy wschodowi. Raczej sie mysli na temat jak
              pogodzic to razem w jednym panstwe - Rosja.

Nie widzimy w Zachodzie jakiegos dobra. Jusz duzo razy na te temat pisalem. Tak
              samo patrzymy na Wschod. Mamy tradycje jak z jednej strony, tak i z drugej, ale
              tez i swoje. Nie potrzebujemy pomocy czy uczenia jakis zasad. Zreszta ze czesto
              nie jest to nam wazne. Poprostu swiat jest bardzo kolorowy. To chyba bardzo
              jasne. Jak nie mozna namowic muzulmanina zyc na zasadzie christianina. Bo po
              co. A nie znaczy ze jest jedno leprze od innego. Jest poprostu rozne.

Zachod nie lubia nie tylko "tokcysci" ;) lecz i inni. Nie jest dla nas
              autorytetem. Bo nie jest im . Moze tylko dla Polski, ktora wiezy w "swietego"
              woja Sam'a. A te swiety nigdy im nie byl.

A Sankt Petersburg jest samym zachodnim (odwygladu) miastem u nas. Ale jak ze
              przegrywa ze "wschodnia" Moskwa!!!
              • czlowiek_ksiazka nie, "kacapie", tak nie jest 19.07.06, 13:00
                "Zachod (...) nie jest dla nas autorytetem."
                Sugerujesz "kacapie", że masowo w Rosji traktujecie (symboliczny) Zachód z
                obojętnością czy wręcz pogardą. Być może w ten sposób odnoszą się do Zachodu
                rosyjscy izolacjoniści albo twardogłowi forumowicze z inosmi.ru (żartobliwe
                internetowe pozerstwo), ale to nie jest powszechna w rosyjskim społeczeństwie
                postawa. Nie wydumywaj! :) Nie trzeba mieszkać w Rosji, być Rosjaninem, żeby o
                tym wiedzieć. Ja również - skromnie, nie chwaląc się - też co nieco wiem o
                Rosji. I też, tak jak tobie, bardziej mi się Moskwa od Pitiera podoba.
                Oczywiście, że świat jest różnorodny i na tym, między innymi, polega jego
                piękno. Nie ma "lepszych" czy "gorszych" religii, światopoglądów, etc.
                Korzystanie z osiągnięć (obiektywnie jest tego sporo) Zachodu, ich podziwianie,
                uczenie się na jego błędach generalnie nie świ-dczy o poddaniu się jego
                wpływom, wiernopoddańczym stosunku, etc. Rosjanie współpracują z Zachodem,
                szanują go i traktują jak poważnego partnera politycznego i gospodarczego. To
                widać i słychać wszędzie, nie tylko w Rosji. I suma sumarum, myślę - vice
                versa. To NORMALNA postawa, tak POWINNO być. Wyjątkowość i odrębność rosyjskiej
                cywilizacji NIE stoi w aksjomatycznej sprzeczności(!) z wartościami cywilizacji
                zachodniej. Wzajemne dopełnianie się, wzbogacanie, dialog, zrozumienia potrzeb
                partnera - podstawa sukcesu.
                • kacap_z_moskwy Re: nie, "kacapie", tak nie jest 19.07.06, 14:22
                  No nie pisze ze chcemy byc izolicyonistami. Poprostu dla nas, dla mnie, moich
                  kolegow, czy znajomych, Zachod, jako zachodnia cywilizacja, nie jest
                  autorytetem dla ksztaltowania naszego zycia. Nie widzimy potrzeby robic tak
                  samo jak na zachodzie. W tym sens. Nie mamy ni przeciw zachodowi. Jak i poludnu
                  czy wschodu. Ale, powtarzam, nie czujemy za zachodem jakies slusznosci. Dlatego
                  nie patrzymy na zachod jako na jakis obraz "swiety". To chcialem napisac.
                  Ale nie znaczy ze ludzie nie chcacy tego zachodu w zyciu sa twardoglawi. Nie
                  sa. Poprostu uznaj inne wartosci. Twardoglawi sa dla nas ci, ktore wogule nie
                  chca miec do czynenia ze swiatem wokol nas. Ci co chca izoliacyanizmu wlasnie.
                  A zwykle u nas poprostu sie speraja na temat "czy potrzeba.." zrobic cos i w
                  jakim kerunku.
                  • czlowiek_ksiazka symbioza i wzajemny szacunek 19.07.06, 15:47
                    piszesz: "nie czujemy za zachodem jakies slusznosci"
                    W OGÓLE w NICZYM słuszności nie czujecie? Chyba żartujesz. Tak sobie lekceważyć
                    potężny ośrodek cywilizacyjny (kulturotwórczy, etc.), jakim jest szeroko pojęty
                    Zachód, nie można. Historia Rosji - osttanie 300 lat, dynastia Romanowych +
                    nawet dzieje sowieckiego imperium - to proces stopniowej samodierżawnej
                    modernizacji, ale z użyciem "europejskich" reform, przystosowywania się do
                    funkcjonowania w warunkach potężniejącego europejskiego sąsiedztwa.
                    Współkreowanie oblicza Europy. Z zachowaniem rosyjskiej oryginalnej i
                    fascynującej (kulturotwórczej) specyfiki, prawosławno-obszczinnoj tożsamości.
                    Zachód osiągnął BARDZO wiele w ciągu ostatnich 300-400 lat (niektórzy oceniają,
                    że w przeciągu ostatniego 1000-lecia).
                    WARTO uczyć się na zachodnich doświ-dczeniach. Wie o tym Putin i może dlatego
                    jest wciąż nie lubiany przez np. ampiłowców (Ampiłow brał udział w, określanym
                    przez wielu, jako "nieszczęsne" spotkaniu opozycji przed G8).
                    Zachód w czymś MA rację, w czymś jej NIE ma. Ślepa i dzika "zachodyzacja" jak
                    ja to nazywam wszystkiego - traktowanie samego "wejścia" w Zachód, jako
                    NAJwiększej wartości i niemalże "świętości" - oczywiście stanowi dążenie
                    kontrproduktywne wobec interesów wschodnich społeczności i - często -
                    pozbawione racjonalnych podstaw.
                    Z drugiej strony masz rację, pewnie, że "nie patrzycie na zachod jako na jakis
                    obraz "swiety"". Pewnie dlatego prowokujecie w ten sposób wściekłość
                    jaskiniowych okcydentalistów. :)
                  • czlowiek_ksiazka wiem, co np. Rosjan w Zachodzie wkurza 19.07.06, 16:06
                    Pisze mądry i pragmatyczny człowiek, S. Ciosek, dyplomata, pracował w Moskwie,
                    o: "wzorcach starych demokracji w Europie mających po kilkaset lat."
                    (www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006071908)
                    Zachodnia buta, pycha, przekonanie o własnej wyjątkowości, prawości(!) i
                    naturalnemu prawu do narzucania innym swoich wizji.
                    Nawet inteligentny S. Ciosek jest przekonany, że europejskie demokracje to
                    twory - szlachetnie i dobre - kilkuseletnie(SIC!? - abolutyzm też??), które -
                    jak rozumiem - niosły zdobycze cywilizacji zniewolonym totoalitarnym
                    nieszczęśnikom np. w byłych koloniach.
                    Oceniany przez wielu historyków jako eksterminacja w koloniach, udział w handlu
                    ludźmi, wysysanie soków z kolonii, wojny opiumowe, etc. - oto co m. in. przez
                    kilkaset lat Zachód oferował "maluczkim". Czasy współczesne - TAK DUŻO przykł.
                    się ciśnie na usta, że aż warto spuścić zasłonę milczenia. Były pozytywy,
                    również.
                    Prawa wyborcze we Francji kobiety zdobyły -dziesiąt lat temu, w Szwajcarii -
                    wręcz naście, chyba w 1973 r. Policja manifestantów leje do dzisiaj, często.
                    Wiara w to, że zawsze i wszedzie służyło się dobrej sprawie. Tak, to może
                    wkurzać, np. Chińczyków, mieszkańców Kongo, Indian północnoamerykańskich, etc.

--
                    George W. Bush, który podczas sobotniej konferencji prasowej mówił o promowaniu
                    wolności słowa oraz pluralizmu "podobnie jak w Iraku". - Nie chcielibyśmy
                    takiej demokracji jak w Iraku - odparł mu jednak Putin. GW
                    • kacap_z_moskwy Re: wiem, co np. Rosjan w Zachodzie wkurza 20.07.06, 11:14
                      Ja nie wiem co moich rodakow wkurza oproc caglego pouczania jak mamy zyc. Chyba
                      to glowne co daje straszny antyzachodni kurs w spoleczestwe. Nie chodzi tu o
                      jakis dzialaniach przeciw ludnosci (wiadomo ze wiekszosc nie poperala 1 wojny w
                      Czeczni, i czeczeni chronilisie w rosyjskich regionach, i sprzeciw zagranicy
                      wtedy byl rozumiany). Tylko o zasadach dzialania panst z tego zachodu. Bo
                      okazalosie ze sa tacy sami. A te zasady "demokracji" sa do niczego. My rozumemy
                      ze kazdy stosuje prawo na swoj potrzeb. Dzisiaj Izrael bombarduje cywili w
                      Libane. I co? A nic. A jak by my bombardowalismy bazy terorystow w Gruzji? Co
                      by bylo? No wlasne. Wiemy jaki jest swiat. Zdajemy z tego sprawe. Wiec nie ma
                      autorytetu na zachodzie dla nas. Nie ma zadnego panstwa, ktore by moglo
                      powiedziec - "My jestesmi nailepszi, bo "swieci". Wszystcy maja swoje wady.

Ja nie pisalem o kulturze czy poprostu przelewu idej przez granice. Oczywiste
                      ze mamy u siebe wplywy zachodnej kultury, tak samo jak i wschodnej. Mowiene ze
                      kos stal leprzym jest do niczego. Ale tak samo nasi obywateli pozostawili duzy
                      wplyw na kulture zachodnia. Trzeba u sasiedzi sie uczyc. Od Piotra 1 tak i
                      robimy. Ale czesto z uwaga na rosyjska specyfike. Nic w tym zlego.

Ale glowne - haslo "A na Zachodzie to maja lepej" jusz nic nam nie mowi. Nie
                      chcemy tego zachodu. To trzeba rozumiec. Mamy swoj wlasny kraj. I chcemy zyc w
                      nim. A nie w klonie USA czy Niemec.

Co do kolonij czy dnia dzisejszego, wiadomo jakie sa podwojne standarty. Jednym
                      wszystko, innym nic. Ja osobisce poperam, naprzyklad, Iran w rzadaniu swojej
                      broni atomowej. Dlaczego Izrael ma ja miec, a Iran - nie. Moze dlatego ze
                      Izrael chce czgle straszyc sasiedzi, albo nisczyc je, jak dzis? W Czeczenii tak
                      nie bombardowano i nie nesczono.

chyba wyjasnilem, dlaczego Zachod nie jest dla nas autorytetem. Ale nie
                      jestesmy przeciw nemu. Poprostu wiemy ze jest, wiemy ze jest po swemu dobry. A
                      tez wiemy ze mamy swoje panstwo i wiemy, ze te dobry zachod jest rywalem. No i
                      nic wiecej. Zadnej zlosci.
    • kacap_z_moskwy Re: Triumf Putina i Piotra Wielkiego 18.07.06, 11:18
      Jestem sczescliwy ze tego rusofoba, rodaka Berezowskiego, Gusinskiego czy
      Newzlina, nie pusczaja do mego kraju. Tak nienawidzic moj kraj moga tylko tacy,
      wychowani w Polsce. Nawet jego rodacy z nie Polski mysla troche inaczej.

Troche wedzy - Caly kompleks w Strelnie zostal zbudowany ku 300 leciu
      S.Petersburga. Wszystcy z glow panst jusz tam byli (o polskich glowach nie
      pisze). I zadnych budow k G8 w Strelnie nie robili.

Rozumem ze pan u. nienawidzi Putina. Nawet przeinacza fakty. Ale my, rosjani,
      nie widzimy problemu w tym, w czym widzi u. A to nasz prezydent.

Gaz Ukraine nikt nie zakrecal. Poprostu jak w sklepe - placisz - masz. Nie
      placisz - nie masz. I wszystcy, oproc polskich mediuw, to rozumeja.
    • eva15 Wędrowka komunizmu w kierunku zachodnim 18.07.06, 11:24
      "(..)Argument, że chodzi o bezpieczeństwo energetyczne, też nie przekonuje.
      Przecież to Putin właśnie pokazał, na przykładzie Ukrainy, jak się tworzy
      niebezpieczeństwo energetyczne(...)"

To fakt, jeśli i inne kraje demoralizującym przykładem Ukrainy wiedzione, też
      postanowią NIE PŁACIC za gaz lub go kraść, to pewnie czeka je to samo. W Rosji
      skończyło się leninowskie hasło "każdemu według potrzeb". Teraz jest nowe,
      kapitalistyczne - każdemu wg. jego portfela.

Niektórzy wiecznie wczorajsi, nie umiejący już wyjść z okopów Zimnej Wojny (ZW)
      nie chcą zrozumieć, że w Rosji i ZW i komunizm się skończył. ZW żyje sobie
      dalej głównie w USA, podobnie i komunizm, ten się najwyraźniej nieźle w
      prawdziwych demokracjach zadomowił. Teraz to inni, na zachód od Rosji,
      chcieliby iście po LENINOWSKU zlikwidować pieniądz w obrocie z nią..
    • eva15 7 wpół lub całkiem gołych i 1 bogaty 18.07.06, 11:29
      "(...) Rosja, to prawda, jest dziś zamożniejsza i mniej zacofana niż w roku
      2000, kiedy nastał Władimir Putin. Ale ani jej gospodarka (12. na świecie), ani
      jej "demokracja suwerenna", ale fikcyjna, nie uzasadniają obecności Rosji w tym
      salonie. (...)"

W ciągu ZALEDWIE 6 lat(!)Putin wywindował Rosję z pozycji ca. 40. na 12. Jeśli
      nic się w tym tempie nie zmieni, to co będzie za następne 6 lat? Ba, nawet za
      dwa? Już dziś Rosja posiada 3. największy (o najwyższej giełdowej
      kapitalizacji) koncern świata - notowany w Londynie i NY Gasprom. Gdzie
      inne "potęgi", z wyjątkiem USA?? Za chwilę na giełdę wejdzie Rosnief i podobno
      ma to być największy start w historii giełdy(!).

I jeszcze jedno - z tego klubu G-8 G-7 to zadłużone po uszy kraje, bez
      własnych bogactw (oprócz do pewnego stopnia USA i Kanady). (Wpół)gołe G-7
      próbuje wzamian za dostęp do złóż, których same nie ma, płacić "wartościami,
      ideami demokratycznymi" i kordialnym klepaniem po polecach. Takim to G-7 stoi
      naprzeciw samotnie G-1.
      Rosja to JEDYNY w tym klubie kraj NIE zadłużony, siedzący na złocie, rezerwach
      walutowych i na nieprzebranych złożach. I jeśli polityka Putina się utrzyma, to
      więcej reałizmu i skromności bardzo się przyda. Kto tu kogo niedługo będzie
      wpuszczał do klubu?

• miszka90 Re: 7 wpół lub całkiem gołych i 1 bogaty 18.07.06, 11:38
        JKak już pisałem , może moje dzieci urodzą sie w Polsce ale wnuki pewnie już w
        Imperium.
        • eva15 Re: 7 wpół lub całkiem gołych i 1 bogaty 18.07.06, 12:04
          No bez przesady, zbyt wiele jest niewiadomych, by tak zakładać. Poza tym lepiej
          nie. Mocarstwo, jak widzimy, jeśli stanie się superpotężnym i jedynym, dostaje
          świra. Rosję pewnie też by spotkało, więc lepsza jest jakaś równowaga sił...
          • miszka90 Rosja nie jest alternatywą dla USA 18.07.06, 12:24
            Jest za słaba, ma kilkanaście razy słabszą gospodarkę i poziom życia, jest
            państwem narodowym, ma gorzej wyszkoloną i wyposarzoną armię, jedyne co jest
            jej alternatywą wobec USA to jaleprze na świecie wojska rakietowe i najwiękrzy
            asób surowców, ale od 1991 roku państwo ze stolicą w Moskwie nie może sie nawet
            równać do USA, może gdyby się połącyli Ukrainą, Kazachstanem i Białorusią to
            mieli by coś więej do powiedzenia, ale teraz jest to państwo, które USA może po
            prostu zakrzyczeć.
            • eva15 Re: Rosja nie jest alternatywą dla USA 18.07.06, 12:46
              Mówiliśmy o twoich wnukach, a to b.daleka droga... Na razie, z tego co piszesz,
              nie masz jeszcze dzieci.
              • miszka90 Re: Rosja nie jest alternatywą dla USA 18.07.06, 13:14
                Nie mam, i szczerze jest mi obojętne w jakim języku będą moje dzieci mowić(aby
                nie arabskim czy chińskim :D)

Widzisz najtrudniejszym dla Rosji stopniem do pokonania barier między FR a USA
                nie jest potęga Armii, pozycja na świecie, ale DEMOGRAFIA, Federacja Rosyjska
                ma okolo 143mln ludzi z tego 15mln to ludy kaukazu i tatarzy tórzy są samym
                Rosjanom nie chętni, we wszystkich rep. gdzie więkrością jest Islam jest
                dodtani przyrost naturalny, tam gdzie mieszkają słowianie - ujemny, z Azji
                środkowej płynie lawina taniej siły roboczej(podobna sytuacja jak we Francji) -
                równiez mahmudzkiej. Jeżeli Rosja nie odizoluje ludności kaukazkiej i
                tatarskiej od dopłat takich jak becikowe to ta przepaść będzie sie jeszcze
                bardziej powiękrzać.

USA ma z tym mniejszy problem, bo nie jest państwem narodowym(podobnie jak był
                CCCP), i więkrzość ludzi którzy do USA przyjeżdża to Katolicy z Ameryki PD,
                którzy nie miezają tak jak Arabi.

Po prostu Rosja musie poważnie zreformować i konstytucję i prawo tak aby ludzie
                bezdzietni lub jednodzietni płacili więkrrze podatki a ludze z 3+ ilością
                dzieci mieli ulgi podatkowe i dostawali od państwa opiekę nad dziecmi i dopłaty,
                a takie prawo powinno obowiązywać jedynie ludność "białą" a w mahmudzkich rep
                powinno sie wprowadzić prawo jednego dziecka(funkcjonuje w ChRL)
                • miszka90 Podkreślam - nie jestem rasistą 18.07.06, 13:17
                • eva15 Re: Rosja nie jest alternatywą dla USA 18.07.06, 13:18
                  zupełnie przespałeś reformy, jakie wprowadza od stycznia Putin.
                  • miszka90 Eva - klka pytań. 18.07.06, 13:57
                    Oczywiście wiem - Putin wprowadził klosalne becikowe ale:

Czy funkcjonuje na całym terenie federacji - czy tylko na terenach w więkrzości
                    zamieszkanych przez ludność Rosyjską, Ukraińską, Ukgryjską itp.

Czy zostały wprowadzone restrykcje podatkowe wobec osób bezdzietynych, lub
                    1dzietnych.

Wreszcie, czy został wstrzymanynapływ imigrantów z Azji środkowej do Rosji,
                    których jest już kilka mln.

Czy "becikow" dotyczy ludności kaukazkiej i tatarów

Jakie państwo poczyniło kroki aby zminimalizować problem aids, gruźlicy i
                    śmierci noworodków.

Jakie państwo poczyniło kroki aby ogrniczyć spożycie alkoholu przez obywateli
                    i jak walczy z przemocą w rodinie ???

NIE SĄ TO PYTANIA ZŁOŚLIWE, CHCE WIEDZIEC TYLKO CZY COS W TYCH KIERUNKACH
                    UCZYNIONO !!!!!
                    • eva15 Re: Eva - klka pytań. 18.07.06, 14:10
                      Becikowe nie jest, lecz będzie dla wszystkich, niezależnie od rasy, bo Rosja
                      nie jest państwem rasistowskim. Może co najwyżej innymi metodami próbować
                      zwiększać pożądaną liczbę białych Europejczyków. Np. poprzez politykę
                      wspierania zasiedlanień z Euspoy, co również zamierza.

Na lecznictwo mają być zwiększane fundusze. Co do ograniczania picia, to nie
                      wiem. Wątpię jednak czy my, będąc z PL mamy tak wielkie prawo do krytyki Rosji
                      w tej sprawie. Może więcej samokrytycyzmu?
                      • eva15 Re: Eva - klka pytań. 18.07.06, 14:11
                        korekta:
                        zasiedleń z Europy
                    • nikola_piterski2 Re: Eva - klka pytań. 18.07.06, 14:33
                      miszka90 napisał:

> Oczywiście wiem - Putin wprowadził klosalne becikowe ale:
                      >
                      > Czy funkcjonuje na całym terenie federacji - czy tylko na terenach w
                      więkrzości zamieszkanych przez ludność Rosyjską, Ukraińską, Ukgryjską itp.

Eech, "miszka", "miszka", oczywiscie, tyczy sie to "na calym terenie federacji"
                      i wszyscych rosyjskich obywateli, niezalezne od kolora skory, narodowosci albo
                      religji. Inne tlumaczenie prawa dla Rosji, ktora ma 156 etnosow, bylo by
                      smiercia.

> Czy zostały wprowadzone restrykcje podatkowe wobec osób bezdzietynych, lub
                      1dzietnych.

Podobne podatki wobec osob bezdetnych byly w jednym z okresow w czasy ZSRR,
                      lecz potem i one byly zniesione. Oczywiscie dzis zadnych "restrukcji" nie ma.

> Wreszcie, czy został wstrzymany napływ imigrantów z Azji środkowej do Rosji,
                      których jest już kilka mln.

Cela jest nie wstrymac naplyw imigrantow, co wiecej z bylych republik Azji
                      Srodkowej, ktore sa naturalnym i niezbadnym zrodlem roboczej sily w Rosji, lecz
                      uregulowac ten process z prawem, w tym i dla pozytku samych imigrantow.

> Czy "becikow" dotyczy ludności kaukazkiej i tatarów

Nie ma takiej "ludnosci kaukazkiej". Co sie tyczy "tatar", to gdybym dzis
                      dobrze poskrobac Russkiego, to znajdzies Tatarina.

Kiedys W. Wysockij pisal:

"Tylko Russkie w rodnie:
                      Pradied moj Samarin,
                      Jesli kto-to wliez ko mnie,
                      Tak i tot Tatarin..."

> Jakie państwo poczyniło kroki aby zminimalizować problem aids, gruźlicy i
                      śmierci noworodków.

Jeden z czterech "narodowych projektow" w Rosji, ktore stoja przed Rzadem -
                      jest zdrowie nacji, na ktore wydzielione miliardy rubli.

> Jakie państwo poczyniło kroki aby ogrniczyć spożycie alkoholu

Robi na poziomu prawa, lecz nie wielkie. I potem rzad boi sie powtorzyc bledy
                      gorbaczowskiej antyalkogolowej kampanii.

• piotrpsp nikola - jedno pytanie 18.07.06, 19:36
                        nikola_piterski2 napisał:

> > Jakie państwo poczyniło kroki aby ogrniczyć spożycie alkoholu
                        >
                        > Robi na poziomu prawa, lecz nie wielkie. I potem rzad boi sie powtorzyc
                        > bledy gorbaczowskiej antyalkogolowej kampanii.

Czy moglbys napisac jakie to byly bledy gorbaczowskiej kampanii antyalkoholowej?

Zgory dziekuje.
                • nikola_piterski2 Re: Rosja nie jest alternatywą dla USA 18.07.06, 13:49
                  miszka90 napisał:

> takie prawo powinno obowiązywać jedynie ludność "białą" a w mahmudzkich rep
                  powinno sie wprowadzić prawo jednego dziecka(funkcjonuje w ChRL)

------------------------------------
                  Zapomniles o ludnosci "zoltej" na terytorium Rosji? Ile dozwolisz miec dzieci?
                  Z kolej, jesli rodzina sklada sie z "bialego" i "machmuda" proponuje dozwolic
                  poltora dziecka...
                  • eva15 Re: Rosja nie jest alternatywą dla USA 18.07.06, 13:54
                    Gdyby to oddać w ręce niektórych z tego forum (zwłaszcza galaxy, czy krasuli)
                    to szybko wprowadziliby Rassenamt i sprawdzali pochodzenie, czystość rasy aż do
                    siódmego pokolenia wstecz.
                  • miszka90 Re: Rosja nie jest alternatywą dla USA 18.07.06, 14:01
                    Ojojoj... padon, niewielu kitajców pracuje u was na legalu, a ta liczba która
                    pracuje nie umywa sie do liczby mieszkańćów kaukazu.

Nielegalnie pracujących kitajców i mieszkańców AŚ możecie zgodnie z prawem
                    wydalić z kraju a Czeczenów czy Tatarów - NIE!, czyli jak proponujesz
                    ograniczyć rozrodczość tych narodów których łącznie jest 15mln i rośnie
                    odwrotnie proporcjonalnie do ludności słowiańskiej?
                    • gekon1979 a mnie zastanawia czy nikola piterski to nie USC 18.07.06, 14:31
                      z forum pravd.tu :D piterski hmmm takie z petersburgiem konotacje ma to :> hahaa
                  • gekon1979 to sa bzdury - w kacapobolszewi nie ma juz prawie 18.07.06, 14:33
                    w ogole slowian!!!!! zostali wyrznieci podczas bolszewickiej rewolty - bo slowianie w carskiej kacapi to byli slowianie
                    reszta chamstwa, to byly ludy ugro finskie i mongolskie!! patrzcie na ich politykow, to sa skosnookie bestie!! a nie ludzie o sowianskich rysach!! slowian jest tam bardzo, bardzo malo
          • miszka90 I chyba lepiej żeby Rosja wezła do NATO 18.07.06, 12:26
            niż w sokusz z Indiami i ChRL, tylko że najpieerw Ukraina i Białoruś do Rosji a
            potem razem do NATO
            • nikola_piterski2 Re: I chyba lepiej żeby Rosja wezła do NATO 18.07.06, 12:41
              miszka90 napisał:

>I chyba lepiej żeby Rosja wezła do NATO

... zeby bronic USA od Polnocnej Korei, a Gruzje od Polnocnej Osecji...

• eva15 Re: I chyba lepiej żeby Rosja wezła do NATO 18.07.06, 12:47
                i przed ich własną głupotą
            • hohlik3 Re: I chyba lepiej żeby Rosja wezła do NATO 18.07.06, 12:41
              tak miszka masz racje
              w dobie obecnych przemian i ich kierunkow, usa , unia europiejska i rosja beda sie coraz bardziej potrzebowac...a przypieczentowaniem tego bedzie budowa szlaku komunikacyjnego przez ciesnine beringa(zaawansowane rozmowy o ktorych w mediach dosc cicho)
              • miszka90 W 1993(czy94) mało brakowało... 18.07.06, 12:57
                ... aby została przyjęta kandydatóra Rosji do NATO, ale zgadnijcie kto
                zawetował.... :/

Ocywiście USA - z 2 poważnych powodów:

1)Rosja nie podporządkowała by sie USA tak jak WB, czy Włochy mało tego, jeżeli
                do władzy doszedł by ktoś taki jak Wowa, to mogła by (no bezczelna po
                prostu ;p) zniwelować różnice sił i chcą współrądzić NATO z USA.

2)Przemysł zbrojeniowy, dla USA w latach 90tych Rosja cały czas była głównym
                potencjalnym przeciwnikiem - nr 2 na świecie w armii, jak myślicie czym
                USpoitycy usprawiedliwialy by potworne wydatki na zbrojenia jeżli główny
                potencjalny przeciwnik został by bliskim sojusznikiem ?

W tej chwili sytuacja sie zmieniła, Rosja nie jest już nr 2 - jest 3(lubnawet4)
                na świecie, głównym przeciwnikiem USA są ChRL a do walki z tym potężnym
                przeciwnikiem przydał by sie sojusznik z potężnym arsenałem i możliwościami
                militarnymi, sąsiadujący z wrogiem.
                Ale jest problem ze strony Rosji - cały czas nie mogła by sie USA podporządkować
                (myśle że w związku z gospodarką i surowcami USA nie probowało by sie mieszać w
                ramach NATO) i >przede wszystkim< uważa że jej naturalną granicą jest BUG
                (zresztą jak Białoruś i połowa Ukrainy).

Wnioskuje, że Rosji w zamian za częściowe chociarz podporządkowanie sie
                zachodnim regułom powinno sie oddać ziemie niczyją, - silniejszy sojusznik i
                bardziej uległy dzięki wdzięczności za łupy.
                • gekon1979 masz racje po co USA kolejna franca?? 18.07.06, 14:41
                  co prawda franca z nato wyszla, ale robila smrodu
                  a kacapia jak franca jest do niczego, nadmuchany balon i nic wiecej
            • gekon1979 kacapobolszewia jest kraikiem azjatyckim!! 18.07.06, 14:39
              dla takich kraikow nie ma miejsca w NATO!!!
      • wasylzly hahaha, 7 wpół lub całkiem gołych i 1 bogaty 18.07.06, 15:16
        swietne, eva gratulacje, tytul zrzucil mnie ze stolka, brzuch mi sie trzesieze smiechu.
    • nikola_piterski2 Unger chcial dobrze, a wyszlo jak zawsze... 18.07.06, 11:29
      >Chcieli dobrze, a wyszło jak zawsze. Tak można by powiedzieć o szczycie G8 za
      byłym premierem rosyjskim Czernomyrdinem, który zapewne nie marzył nawet, że
      jego słynne westchnienie zrobi tak oszałamiającą karierę.

To, ze u Ungera "wyszlo, jak zawsze" nie ma watpliwosci. Tylko z kazdym razem
      ten antyros traci animusz, poniewaz jego "niezbite" argumenty o klesce
      medzynarodowej politycy Putina i Rosji ida do jasnej Anielcy. Oto dzis nawet
      tryumf Pitina piszy juz bez cydzuslowow.

>G8 nie ma dobrej marki.

Czy Unger, ktory jest "persona non grata" w Rosji, byl na szczycie? To, ze nie
      czytal dokumentow G8? mozna widziec z tresci artykulu.

>Z jednej strony aktualna "kompozycja" szczytu nie zgadza się z aktem urodzenia
      tej instytucji. Na początku było ich sześciu: USA, Francja, Wielka Brytania,
      Niemcy, Włochy i Japonia, potem siedmiu (doszła Kanada) i wszystko się w
      zasadzie zgadzało.

To, ze w Japonji istnieje demokracja w pelnym sensie tego terminu, mamy duzo
      watpliwosci. Kanade tez z naciaganiem mozna nazwac najwieksza potega swiata.

Siódemka miała "te same przekonania i taką samą odpowiedzialność". Wszyscy
      rządzili w państwach "otwartych i demokratycznych" i szanowali "swobody
      indywidualne i postęp społeczny". Tak było do 1997 roku...

Artykul zaczyna sie ze slow, ze "chciali dobrze, a wyszlo, jak zawsze", to
      oznacza, ze Rosja nic nie zepsula od czasow "siodemki".

>kiedy siódemka postanowiła - dla dodania odwagi młodej demokracji rosyjskiej -
      doprosić do stołu Borysa Jelcyna.

Albo liderze "siodemki" sa glupi, ze podstawa tego, zeby "doprosic do stolu
      Borysa Jelcyna" (myslie, ze Rosje) bylo "platoniczne kochanie" "mlodej
      demokracji rosysjskiej", albo glupi i oderwany od zycia jest sam Unger.
      Liderze "siodemki" zrozumieli, ze bez Rosji nie jest mozliwym zdecydowanie
      zadnego globalnego problemu (pokojowego, humanitarycznego i juz nie mowie ob
      energetycznym, ktory dzis wychodzi na jedne z pierwszych miejsc). Co wiecej na
      porzadku dziennym stoi juz "doprosic" do "osiemki" pare-trojke innych panstw
      swiata, bez ktorych rozmowa o wielkich problemach swiata - ptoznie gadanie.
      Wlasnie dlatego na szczyt do Petersburgu bylo zaproszone kilka innych dowodcow
      wielkich panstw i powaznych medzynarodowych organizacji.

>Reszta jest znana: w roku 2006 jego następca gości i przewodniczy temu
      superpiknikowi.

Nie "nastepca" a Rosja. Nie "gosc" a gospodarz.

>Niesłusznie. Rosja, to prawda, jest dziś zamożniejsza i mniej zacofana niż w
      roku 2000, kiedy nastał Władimir Putin. Ale ani jej gospodarka (12. na
      świecie), ani jej "demokracja suwerenna", ale fikcyjna, nie uzasadniają
      obecności Rosji w tym salonie.

No wlasnie, ze gdy "zacofana" Rosje zdecydowano "doprosic" do szczytu, to dzis
      Bog mi swiadkiem, niepatrzac na szpilki Ungera wobec Rosji, ten kraj ma solidna
      podstawe dla udzialu w G8. W kazdym razie ma aytorytet w swiecie, nie bedzie
      ciagnac rece za pieniadzmi (jak inne), juz sama w stanie kredytowac rozne
      swiatowe programy.

>Argument, że chodzi o bezpieczeństwo energetyczne, też nie przekonuje.

To tylko Ungera "nie przekonuje", a caly swiat "przekonuje" i jeszcze jak.

>Przecież to Putin właśnie pokazał, na przykładzie Ukrainy, jak się tworzy
      niebezpieczeństwo energetyczne.

To pokazala i pokazuje do dzisiejszych czasow sama Ukraina i glupa polityka USA
      i kilka jej przydupkow, do jakich problemow moze doprowadzic awanturystyczna
      polityka.

>Z drugiej strony nigdy właściwie nie udało się "ósemce" zrealizować tego, co
      figurowało w ustalonym porządku dziennym.

A co bylo "zrealizowane" "siodemka", gdy dzis znowu "wyszlo, jak zawsze"?

>Zawiniły wydarzenia dnia. W Genui np. w 2001 roku szczyt przyćmili
      antyglobaliści. Szkocki szczyt w ub.r. zachwiał się od podmuchu islamistycznych
      bomb wybuchających w Londynie. W Sankt Petersburgu uczyniono wszystko, aby
      zapewnić ciszę i skupienie (odnowienie pałacu prezydenckiego i budowa
      otaczających go willi dla gości, wewnątrz kilkuset hektarów zieleni, kosztowało
      ponad 300 mln dol.), ale nowa wojna na Bliskim Wschodzie wyrwała ich z
      normalnego dolce far niente.

Oczywiscie, ze dla starego skandalisty, bojownika i prowokatora czasow zimnej
      wojny Ungera, to nie jest dobrze, ze w Petersburgu nie bylo skandalow, buntow,
      teraktow, a byla "cisz" i tylko zostalo jedne "jasne" wydarzenie -
      bombardowanie go rodakami Libanu. Lecz ostatnie wydarzenie nie jest zasluga
      Rosji i Putina, raczej to jest zasluga bylej "siodemcy".

>A przede wszystkim znów się okazało, tak jak we wszystkich poprzednich
      kryzysach, że zarówno państwa narodowe zapatrzone we własną historię i we
      własny pępek, co i instytucje ponadnarodowe, takie jak sklecona oportunizmem
      G8, są niezdolne do zajęcia w naprawdę ważnych sprawach wspólnego stanowiska.
      Niezdolne są też do wspólnych działań i na własne życzenie pozostają bezradne
      wobec prawdziwych wyzwań XXI wieku.

I tylko Unger i moze niektory wschodni kraj zawsze sa "zapatrzone" w cudze
      historje i cudzy pepek...

>W tych warunkach szczyt w Petersburgu stał się triumfem dwóch rosyjskich
      polityków. Pierwszy, Piotr Wielki, imperator, zbudował Petersburg 300 lat temu,
      aby otworzyć Rosję na Europę. Drugi, Władimir Putin, były oficer KGB,
      najwyraźniej uznał, że, przewodnicząc grupie najbogatszych, on ten cel właśnie
      osiągnął.

No cos, niech ucza sie te, ktore skradli ksiezyc, jak trzeba pracowac na
      autorytet wlasnego kraju. Moze to bedzie im przykladem w budowaniu tzw. "IY
      Rzeczpospolitej"

> "siódemka" stawiła się w bezładzie, bez wspólnej strategii w żadnej sprawie,
      zaskoczona nowym dramatem na Bliskim Wschodzie, z Ameryką uwikłaną w Irak i
      Unią rozbitą fiaskiem eurokonstytucji.

Czy w tym tez jest wina Rosja z Putinem?

>Ich gospodarz był zaś u szczytu kariery i potęgi. To ten sam człowiek, który
      rok temu ogłosił, że "rozpad ZSRR był największą katastrofą geopolityczną XX
      wieku".

Z tym moze niezgodzic sie tylko ten, kto marzy innej katastrofie
      geopolitycznej - o rozpadzie RF".

Ech, Unger! Na antyrosyjskim warsztacie pracy nie wytrzymasz nierwowo, usychasz
      od nienawisci, dlatego po kazdym artykulu o Rosji i Rosjanach wychodzis na
      glupca...
    • mobileinmobili G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 11:36
      ten autor, to jakis dinozaur, jeszcze zasuwa cos o wilekosci, prestizu, ekskluzywnym klubie, potegi gospodarcze. Tylko dzsiaj to chyba tak jest, ze 90% ludzi na swiecie ma w nosie te potegi, reprezentowane przez przedstawicieli, ktorzy w swoch krajach nic nie znacza, Busz 35% poparcia, Blair 30% poparcia, Szirak nie ma zadnego poparcia, Merkel narazie jeszcze troche ma. Smeieszne sie wydaje, ze ci ludzie jeszce sie mienia decydujacymi o losch swiata, energetyki i innych problemow swiatowych. Szczyt nieudolnych, okazal sie w calej swoje krasie, gdy niechcacy podczas obrad, wybuchla nowa wojna izraelsko-palsetynska.

Spanikowane dzieci, wychowane w dobobycie zachodnim, zaczaely przyjmowac srodki uspakajajace, ohhh...tylko nie to, prosze, prosze zaden kryzys, gdzei trzeba nazwac biale to biale, czarne to czarne, wielcy zaczeli sie przescigiwac w starch animozjach, szafowac wielkimi slowami, prawa do egzystencji, prawa do samoobrony, Busz nazwal jedna strone konfliktu po prostu gownem, wielcy i spanikowani, wypocili jakies "wspolne stanowisko". Roszeszli sie do domu, na swoje wygodne fotele, pija kawe, leza juz bykiem w swoich poolach. Uff, nareszcie sie skonczylo, wraca swoista niriwana, wielkich teo swiata. A ci ich poddani, pytaja sie, co to jest Izrael, dlaczego griluje w bialy dzien ludzi, Palestyna, co to za panstwo, zyjace od 4 generacji na pustyni w namiotach, o co tam tak naprawde chodzi. Wielcy udlai si na narady, wydaja oswiadczenia, bron boze zeby tylko nie wyjasnic swoim spoleczentwu, zeby tylko nie ujawnic swojej bezsilnosci, swojej wielkosci, ktorej nie ma. To do nastepnego szczytu G8, jakies rasistowskiej parady niby-wielkich tego swiata.
      • eva15 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 12:08
        Otóż to. A najzabawniejsze jest jak debatują nad cudzymi złożami/bogactwami,
        jak ustalają, co należy z tym zrobić...

Tak Bl. Wsch. pokazuje prawdziwe oblicze dzisiejszych przywódców "wolnego
        świata". Załosne to przywództwo i żałosna w sumie "wolność".
        • mobileinmobili Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 12:15
          najsmieszniejsze, wlasciwie najsmutniejsze. jedynie Putin, ktory ma poparcia prawie 90% mogl reprezentowac swoje suwerenne stanowisko i bystry przeglad sytuacji, stwierdzajac juz w niedziele: Izraelowi nie chodzi o uwolnienie zolnierzy, ale o cos innego. Sorry, ale chyba ma racje i tu widac jego wielkosc.
          • eva15 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 12:19
            No ale na tle tej zachodniej, mało bystrej i samodzielnej "demokratycznej bandy
            siedmiorga" TYLKO Putin jest przywódcą suwerennym, wybitnym i z wielkim
            formatem.
            • mobileinmobili Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 12:24
              wlasnie, Putin pokazal swoj formaz nie tylko jako gospodarz znakomicie zorganizowanej konferencji / logistycznie /, ale jako czolowy przyodca tego swiata. To zmiana i kontrast, dla zachodniej nieudolnosci, kontrast, ktory poraza i daje duuuuuuuuuzo do myslenia. /madrym/
              • eva15 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 12:45
                Właśnie, ale Niemcy przynajmniej mają na tyle oleju w głowie by dbać o dobre
                stosunki z Rosją i umiejętnie na tym tak gospodarczo (np. rura) jak i
                politycznie (np. wzrost znaczenia jako mediator między Zachodem a Rosją)
                KORZYSTAC..

Natomiast polskie wojny z Rosją i z Niemcami są szczytem głupoty i skłonności
                do autodestrukcji. Zwłaszcza zadarcie z Rosjä OSŁABIA Polskę w oczach Zachodu,
                ba w jego oczach Polska staje się nieprzydatna, to już wręcz PRZESZKODA i
                utrudnienie.

Pośrednikiem i tłumaczem języków Zachodu i Wschodu są NIEMCY, Polska oddała im
                tą pozycję bez walki. Przeciwnie zrobiła wszystko, by jej nawet w części nie
                dostać. Co się w tym nieszczęsnym kraju wyprawia? Czemu nie ma przez te
                wszystkie lata nikogo, kto widziałby zagrożenia płynące z tego podkręcanego
                pieniactwa? Czemu nikt nie hamuje tej, w międzyczasie, lawiny głupoty i
                samozniszczenia?

• nikola_piterski2 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 13:03
                  eva15 napisała:

> Właśnie, ale Niemcy przynajmniej mają na tyle oleju w głowie by dbać o dobre
                  > stosunki z Rosją i umiejętnie na tym tak gospodarczo (np. rura) jak i
                  > politycznie (np. wzrost znaczenia jako mediator między Zachodem a Rosją)
                  > KORZYSTAC..
                  >
                  > Natomiast polskie wojny z Rosją i z Niemcami są szczytem głupoty i skłonności
                  > do autodestrukcji. Zwłaszcza zadarcie z Rosjä OSŁABIA Polskę w oczach
                  Zachodu,
                  > ba w jego oczach Polska staje się nieprzydatna, to już wręcz PRZESZKODA i
                  > utrudnienie.
                  >
                  > Pośrednikiem i tłumaczem języków Zachodu i Wschodu są NIEMCY, Polska oddała
                  im
                  > tą pozycję bez walki. Przeciwnie zrobiła wszystko, by jej nawet w części nie
                  > dostać. Co się w tym nieszczęsnym kraju wyprawia? Czemu nie ma przez te
                  > wszystkie lata nikogo, kto widziałby zagrożenia płynące z tego podkręcanego
                  > pieniactwa? Czemu nikt nie hamuje tej, w międzyczasie, lawiny głupoty i
                  > samozniszczenia?
                  ----------------------------------------
                  Jak w aptece! Dobrym jestes farmaceuta.
                  Lecz powiem szczerze, ze w sprawie tego posrednictwa kiedys kibicowalem
                  Polsce...
                  • eva15 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 13:14
                    nikola_piterski2 napisał:

> Jak w aptece! Dobrym jestes farmaceuta.

??? Nie rozumiem aluzji, wytłumacz, proszę.

> Lecz powiem szczerze, ze w sprawie tego posrednictwa kiedys kibicowalem
                    > Polsce...

Ja też, ale to na nic. Mimo wspolnoty narodów słiowiaskich o zbliżonych
                    językach. Ale, że to ma 2-rzędne znaczenie, widać na przykładzie Niemiec i
                    Rosji. Jedni germanie drudzy słowianie, języku różne - a jak dobra
                    koomunikacja.
                    • nikola_piterski2 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 13:42
                      eva15 napisała:

> nikola_piterski2 napisał:
                      >
                      > > Jak w aptece! Dobrym jestes farmaceuta.
                      >
                      > ??? Nie rozumiem aluzji, wytłumacz, proszę.

-------------------------------------
                      Wszystko w porzadku. Tu po dobremy i bez zadnych aluzji i kawalu. Masz zupelna
                      racje. Oczywiscie, mowie to z wlasnego katu widzenia tego problemu.
                      • eva15 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 13:52
                        ja wiem, tylko myślałam, że z tą apteką i farmaceutą to jakieś rosjyskie
                        pasujące do sytuacji powiedzenie.
                        • gekon1979 jak ty jestes strasznie glupia :D zachwyca mnie 18.07.06, 14:46
                          to wrecz hahaha
                          do tego byli kibice Polski sie dobrali
                          otoz POLACY NIENAWIDZA KACAPSTWA, nie chca miec z nimi nic wspolnego, gdyby nie potrzeba(jeszcze, bo niedlugo z tego wyjdziem:P) kupowanie surowcow, w ogole nikt w Polsce z kacapstwem sie nie zajmowal, i tak bedzie! tu bedzie mur, dla kacapstwa beda sobie jezdzic dookola
                          • mobileinmobili Na bialorusi pisza, ze Polska to azjaci 18.07.06, 14:50
                            monarchia azjatycka, kierowana przez dynstie medrcow chinskich kaczynskich, wiec co sie pieklisz, azjatom przeciez blizej do swoich, niz do zachodnich.
                            • gekon1979 co mnei obchodza idioci z rusi, ktorzy nie wiedza 18.07.06, 14:52
                              co to jest doopokracja
                              i nie potrafia zrozumiec, ze szef partii ktora wygrala ma prawo, i wrecz obowiazek byc premierem, bez wzgledu na to czy jego brat jest prezydentem!
                              • nikola_piterski2 Re: co mnei obchodza idioci z rusi, ktorzy nie wi 18.07.06, 15:13
                                gekon1979 napisał:

> co to jest doopokracja
                                > i nie potrafia zrozumiec, ze szef partii ktora wygrala ma prawo, i wrecz
                                obowia zek byc premierem, bez wzgledu na to czy jego brat jest prezydentem!

HYMN IY RZECZPOSPOLITEJ
                                (muzyka Aleksandrowa, slowa przelozyl "nikola_piterski2")

Niezlomny jest zwiazek jednostek odrebnych
                                Na gwalt zlaczony urzednikow sklad
                                Niech zyje potezny jednoscia rodzinnej
                                I wola poselska zrodzony Urzad.

Refren:

Ku chwale panstwu, czleku awansu
                                Krzyzyk cie w droge i ducha hart!
                                Jeden do lasa, drugi do Sasa,
                                Sobotnim stychem na niedzielny targ...

W meczeniach gryzlismy o jablko niezgody
                                Nas wiodl Andrzej Lepper, wskazywal nam cel,
                                Wychowal Kaczynski w wiernosci PiSdowi
                                I Giertych zapalal do trudow i dziel.

Refren:

Umocnil nam jednosc czad narodowy
                                Liewice zmiecimy, zetrzemy je slad
                                Lecz burzac pomniki, szczedzimy cokoli,
                                Bo moga sie przydac tym, kto ksiezyc kradl!

Refren:
                                • gekon1979 ja weim USC ze trudno tobie pojac zasady 18.07.06, 15:18
                                  doopokracji, gdyz nigdy nie zyls w panstwie demokratycznym
                                  jezeli ludzie, w uczciwych wyborach, wybrali PiS ktorej szefem jest J. Kaczynski
                                  a potem prezydentem wybrali L.Kaczynskiego, to choc nic takiego przedtem sie nie wydarzylo, to jest to zgodne z zasadami demokracji!
                                  a swoje hymniki mozesz sobie wsadzic w rzyc
                                  bo Polska ma tylko dwa hymny - stary Bogurodzice, i obecny ktoreo jaro nie umie
                  • gekon1979 aha nikola cos dla ciebie, co wez sobie kacapie 18.07.06, 15:22
                    wbij di swej tepej lepetyny
                    > Lecz powiem szczerze, ze w sprawie tego posrednictwa kiedys kibicowalem
                    > Polsce...

Wprzody słońce w miejscu stanie! Prędzej w morzu wyschnie woda, niż tu u nas będzie zgoda!
                    • nikola_piterski2 Re: aha nikola cos dla ciebie, co wez sobie kacap 18.07.06, 15:31
                      gekon1979 napisał:

> wbij di swej tepej lepetyny
                      > > Lecz powiem szczerze, ze w sprawie tego posrednictwa kiedys kibicowalem
                      > > Polsce...
                      >
                      > Wprzody słońce w miejscu stanie! Prędzej w morzu wyschnie woda, niż tu u nas

> dzie zgoda!

----------------------------------

Swiat nam nie wadzi,
                      lecz przez caly czas
                      cos nam gromadzi,
                      cos dojrzewa w nas
                      co bylo ledwie nutka rzewna
                      zmienia sie w pewnosc tego, ze...

Do zakochania jeden krok,
                      jeden jedyny krok, nic wiecej
                      Do zakochania jeden krok,
                      Trzeba go zrobic jak najpredzej...

• gekon1979 hahahaha jasne 18.07.06, 15:35
                        pytanie zadajcie sobie, czy Polska faktycznie chciala byc posrednikiem miedzy kacapia a zachodem??
                        ja uwazam, ze nie
                        i nikt sie w mordercach wlasnych ojcow nie bedzie zakochiwac zapomnij ;)...USC z pravdy.ru :D
                        • eva15 głuptaku, naucz się niemieckiego i przeczytaj 18.07.06, 16:10
                          gekon1979 napisał:

> pytanie zadajcie sobie, czy Polska faktycznie chciala byc posrednikiem miedzy
                          kacapia a zachodem?? ja uwazam, ze nie

Głuptaku naucz się niemieckiego i przeczytaj co wypisuje GW w Spieglu. A tam
                          pan redaktor Boasacki z GW żąda wręcz od Niemców by dali politykę EU wobec
                          Rosji i E. Wschodniej w polskie ręce. Bo tu sami specjaliści... Ten wywiad, a
                          właściwie koncert życzeń i żądań, powinien być umieszczony w kąciku satyrycznym
                          Spiegla.

www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,427057,00.html
                          • gekon1979 lepiej mi stresc(bez swoich manipulacji) 18.07.06, 16:13
                            niemieckiego nie ma sie po co uczyc ;) tak samo jak kacapskiego
                            ja zaczynam sie uczyc koreanskiego, moze i chinskiego
                            • eva15 Re: lepiej mi stresc(bez swoich manipulacji) 18.07.06, 16:30
                              gekon1979 napisał:

> niemieckiego nie ma sie po co uczyc ;) tak samo jak kacapskiego

No to masz problem. bądziesz z otaczającego cię świata tyle rozumiał co Kaczory.

nie mam czasu na twoej życzenia, odsyłam do linku, gdzie ten art. szerzej
                              omawiam:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=45352476&a=45387561
                              • gekon1979 slonce nie chce mi sie uruchamias translatora 18.07.06, 16:34
                                a otaczajacy swiat raczje po niemeicku nie mowi ;)
                                nie to nie :P
                                • eva15 Re: slonce nie chce mi sie uruchamias translatora 18.07.06, 16:39
                                  translator to możesz sobie gdzieś wetknąć. Wiem jak to funkcjonuje. Dałam ci
                                  link PO POLSKU, a po polsku trochę umiesz..
                                  • gekon1979 no dobrze evciu ale ja cos tobie powiem 18.07.06, 16:42
                                    z tym EMOCJONALIZMEM
                                    chodzi o to, ze to jest poczucie wlasnej godnosci i honoru, ludzie nie pozwola sobie pluc w twarz i udawac ze deszcz leci
                                    wiesz w zyciu sa wazniejsze sprawy nic kasa, i w to wierze
                                    sa dla mnie rzeczy nie do zaakceptowania, ktore powoduja ze ukladanie sie z kims kto sie tak zachowuje, jest dla mnie osobiscie nie do wykonania ;)
                                    i to tyle
                                    • eva15 Re: no dobrze evciu ale ja cos tobie powiem 18.07.06, 16:45
                                      A kto ci biedaku w twarz pluje. Napewno nie Rosja i nie Niemcy. To są polskie
                                      zakompleksione urojenia.
                                      • gekon1979 alez tak, wlasnie oni slonce 18.07.06, 16:49
                                        to nie jest urojenie, kiedy w moskwie powstaje pomnik z francuzem,
                                        to jest hanca i sku..synstwo, i plucie na historie, i odbieranie naleznej czci innym ;)
                                        a bez przeszlosci nie ma przyszlosci
                                        o niemcach nie bede sie wypowiadal, w ogole, poniewaz, tak po prawdzie, cenie ich jeszcze mniej niz kacapow(a o kacapstwie moja opinie znasz)
                                        • eva15 no to bieda z tobą, możesz się tylko wystrzelić na 18.07.06, 17:09
                                          na księżyc lub, zgodnie z zaleceniami Busha, na słońce bo jak tu żyć w tak
                                          wrażym otoczeniu. pfuj..
                                          Dobrze, że Bush z myślą o takich jak ty wprowadził ludzkość do układu
                                          słonecznego.

www.spiegel.de/dossiers/ausland/0,1518,grossbild-299468-283579,00.html
                                          • beernut Re: no to bieda z tobą, możesz się tylko wystrzel 18.07.06, 18:39
                                            eva15 napisała:

> na księżyc lub, zgodnie z zaleceniami Busha, na słońce bo jak tu żyć w tak
                                            > wrażym otoczeniu. pfuj..
                                            > Dobrze, że Bush z myślą o takich jak ty wprowadził ludzkość do układu
                                            > słonecznego.
                                            >
                                            > www.spiegel.de/dossiers/ausland/0,1518,grossbild-299468-283579,00.html
                                            No evcia nie wytrzymala, MUSIALA cosik napiszac ablo o Hameryce albo o Bushu.
                                            Znowu pigulek zabrako????
                • mobileinmobili Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 13:04
                  jezeli widzisz to Ty i widze to ja, to trudno przypuszczac, ze nie widza tego inni w Polsce, komus ten nierozsadny uklad jest na reke, czy to tylko pieniactwo? taki stan polityki przejal rzad po innych, czy cos zmiena, czy moga cos zmienic, czy maja grac role balastu usa dla niemiec. To stan irracjaonalny, prawdopodobnie celowy.
                  • eva15 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 13:14
                    Tak wygląda..
                    • mobileinmobili Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 13:58
                      tu przyklad histerii wojennej:
                      www.zeit.de/online/2006/29/presseschau-iran-israel
                      tylko ja tu duzo rzeczy nie rozumiem, tak jak chyba wiekszosc ludzi na tym ziemskim padole, skad te prawa, jakies mity o zagrozeniu, skad ten kit propagandowy. Izrael to takie same panstwo na swiecie jak kazde inne, ma swoje problemy, ale to nie moga byc problemy calego swiata, kto tam jeszce zna historie tego konfliktow i tych narodow. Smiem podrzewac, ze coraz mniejsza czesc spolecznosci miedzynarodowej. Dzsiejsze pokolenia, chca miec spokoj, ci tam jak sie tluka ,to niech sie tluka, tam po prostu juz nie wiadomo kto jest winny, kto ma racje, od tego poprostu boli glowa, a fajna pogod dzsiaj.
                      • eva15 Re: G8 triumf bezsilnych 18.07.06, 14:05
                        niemiecka prasa i jej autocenzura to jest rozdział sam w sobie...
          • eva15 appeasement 18.07.06, 13:20
            to co robi Zachód to jest dobrze znany, i przez niektórych(vide GB lubiany)
            appeasement....
    • toja3003 myślę, że w obliczu kryzysu G8 i polityki 18.07.06, 11:37
      zagranicznej ONZ, nasza polska dyplomacja i rząd powinni jeszcze bardzije
      konsekwentnie pokazywać światu, że mamy w Polsce rozwiązania i propozycje i
      grupować wokół nich naszych sojuszników. Sądzę, że dojrzeliśmy już aby przejąć
      więcej odpowiedzialności za porządek w Europie. Oczywiście może być nam trudno
      samemu ale skoro są problemy z Rosją, Niemcami czy Francją to zróbmy może
      sojusz wschodnioeuropejsko-bałkański np. z Ukrainą, Rumunią i Turcją to
      moglibyśmy z 200 milionami ludzi (sprawdziłem w wikipedii, że tyle jest!)
      każdego przegłosować, tyle że oni jeszcze nie są w Unii ale też mogliby jakiś
      nacisk wywierać tymczasowo chyba (?), np. w sparwie polskich dowcipów polish
      jokes trzebaby w tych krajach ambasadorów odpowiedzialnych państw na dywanik
      wezwać i zagrozić sankcjami.
    • maruda.r Re: Triumf Putina i Piotra Wielkiego 18.07.06, 11:40

W Petersburgu zachodnia "siódemka" stawiła się w bezładzie, bez wspólnej
      strategii w żadnej sprawie, zaskoczona nowym dramatem na Bliskim Wschodzie, z
      Ameryką uwikłaną w Irak i Unią rozbitą fiaskiem eurokonstytucji. Ich gospodarz
      był zaś u szczytu kariery i potęgi.

W praktyce to szczyt G8. Skąd więc założenie, że siódemka musi przyjeć do
      Petersburga tylko po to, by zgodnie obsztorcować Putina? Gdyby Rosja zgodziła
      się na warunki Busha w sprawie jej wejścia do WTO, to rosyjski model demokracji
      byłby przez Busha uznawany za wzorcowy.

Wiele tez wskazuje na to, ze lobby energetyczne zachodniej demokracji kazało
      swoim szefom milczeć i brac to, co Putin daje. Inaczej lobby z szefami musiałaby
      sie ustawic w kolejce po zasiłek.

• presentation1 Re: Triumf Putina i innych 18.07.06, 12:07
        Dodatek dla Ungera(po polsku)
        pl.chinabroadcast.cn/177/2006/07/17/21@45055.htm
    • gekon1979 hahahaha gowno a nie triumf!! to jest propaganda 18.07.06, 14:29
      a nie prawda, kacapobolszewia nie dostanie sie do WTO!!!
      a w G8 jest tylko ze wzgledu na posiadane surowce, ktore kiedy sie skoncza, wyleci z G8 w ktorym nie powinna byc!
      moskiewskie geobelsy moga sobie trabic w swiat co chca, ale to sie i tak mija z prawda!
      • mobileinmobili Re: hahahaha gowno a nie triumf!! to jest propaga 18.07.06, 14:45
        gekon, nie histeryzuj i nie krzycz, boisz sie czegos? WTO, to taki sam pic na wode, jak nato. Najpewniej za 2 lata WTO bedzie sie chcialo przylaczyc do Rosji, ale ty jako kacap, powinienies to wiedziec. Tak pisza, ze Ty tez jestes kacap i bolszewik, wiec dlaczego nie lubisz swoich wyznawcow lenina i marksa
        • gekon1979 ja sie niczego i nikogo nie boje(nawet zydowskiego 18.07.06, 14:48
          JHWH)!!
          ta WTO do kacapi hahah zobaczymy za 2 lata, jak spadna ceny ropy.gazu, to tam paczki z zarciem bedziesz wysylal :D
          • eva15 prędzej tobie bomba na tą tęgą głowę zleci, 18.07.06, 16:37
            niż ZNACZNIE spadną ceny ropy.
            • gekon1979 spadna evciu, bo laternatywne zrodla energii 18.07.06, 16:47
              powoli staja sie faktem, a i obecna dorzyzna nie moze sie utrzymywac wiecznie :D
              • toja3003 prąd atomowy jest zbyt drogi. 18.07.06, 16:52
                • gekon1979 niemniej wlasnie elektrownie atomowe w Polsce 18.07.06, 16:53
                  powstac powinny
                  ponadto mysle bardziej o wodorze ;)
                  • toja3003 a co z odpadami radioaktywnymi? 18.07.06, 17:17
              • eva15 Re: spadna evciu, bo laternatywne zrodla energii 18.07.06, 17:12
                chłopie FAKTEWM, to to, w takich Niemczech jest od dawna, tyle że i tak nie
                zastąpi to w najbliższych dziesięcioleciach tradycjyjnych źródeł energii, może
                je jedynie w większym niż dotąd stopniu uzupełniać
                • docentverba dowcip o gospodarce rosyjskiej 18.07.06, 17:42
                  jak wyglada biznes po rosyjsku?
                  -ukrasc skrzynke wodki,wodke sprzedac,a pieniadze przepic.
                  Taka to i mocarstwowosc;PKB porownywalny juz z Indonezja,ale jeszcze jest kilka
                  glowic atomowych.Nie ma drugiego takiego kraju,gdzie wladza moze zamknac pod
                  byle pretekstem obywatela,ograbic jego konto i jeszcze pobic na komisariacie.
                  Chyba ze w Afryce i postsowieckiej Azji.Tylko z tych 2 kierunkow odbywa sie
                  emigracja do Rosji
    • borrka Piknik u Wowy. 18.07.06, 18:16
      Juz chyba tylko agenciaki pisuja na temat tej zalosnej szopki, zwanej nie
      wiedziec dlaczego, G8.
      No, oficer prowadzacy polecil ten orgazm.

Tak naprawde, impreza nie wzbudzila zadnego zainteresowania, znikla w cieniu
      konflktu libanskeo-izraelskiego.
      Nawet niemiecka tv po macoszemu potraktowala piknik Wowy.
      • eva15 Re: Piknik u Wowy. 18.07.06, 18:22
        borrka napisał:
        > Nawet niemiecka tv po macoszemu potraktowala piknik Wowy.
        Nadając CAŁY czas na kanale informacyjnym (ntv) relację na żywo?
        • borrka Re: Piknik u Wowy. 18.07.06, 18:53
          Akurat pilnie ogladalem ARD, ZDF i NDR.
          Zaledwie skromne wzmianki w dziennikach, zupelnie bez wyrazu.
          A to, ze Cartoon Net tez transmitowal, jakos mnie nie rusza.
          • borrka Re: Piknik u Wowy. 18.07.06, 19:24
            I podobalo mi sie, ze NDR nie uzywa okreslenia G8, lecz "siedem najbardziej
            uprzemyslowionych krajow swiata i Rosja".
            He, he.
          • eva15 Re: Piknik u Wowy. 18.07.06, 19:47
            Głupstwa piszesz, relacje były całkiem obszerne, a w ZDF nadano 45 min. wywiad
            z Putinem.
            • borrka Re: Piknik u Wowy. 18.07.06, 19:55
              Nie pisze glupstw, lecz przedstawiam swe odczucia.
              Wywiad z rosyjskim politykiem, to sprawa codzienna, jak prognoza pogody,
              w niemieckiej tv.
              Ogolne wrazenie jakie zrobil "szczyt" Wowy w Niemczech, cieniutkie.
              Byc moze przez Liban.
              • herr7 nie podniecaj się Borrka 18.07.06, 20:28
                Kryzys w Libanie musiał z konieczności "zaćmić" szczyt w Petersburgu, gdyż grozi
                to nową wojną na Bliskim Wschodzie, której większośc krajów nie chce.
                Co do samego szczytu to wielu spodziewało się konfrontacji z Putinem, co nie
                miało miejsca. Tak więc dla szukających tanich sensacji czy połajanek względem
                Kremla musiało to być rozczarowanie. Sam szczyt przyniósł niewiele, tak jak i
                inne szczyty G8. Sama formuła G8 przeżywa obecnie kryzys gdyż nie oddaje tego co
                się dzieje obecnie na świecie. Powinno to być ciało zrzeszające jeszcze Chiny,
                Indie i Brazylię, a być może i parę innych krajów. Wówczas można by było o czymś
                decydować i coś uzgodnić.
                • borrka Re: nie podniecaj się Borrka 18.07.06, 20:50
                  No, to chyba nie ja sie podniecam.
                  Popatrz troche wyzej.

A ogolnie masz racje.
                  • eva15 Re: nie podniecaj się Borrka 18.07.06, 20:57
                    odpowiadam ci, biedaku, zgodnie z prawdą, że relcje w tv były, nie ma w tym nic
                    podniecającego.
                    • borrka Re: nie podniecaj się Borrka 18.07.06, 21:01
                      A ja, poczciwa Bundesevo, nie mialem na mysli Twoich emocji, lecz szczekanie
                      radzieckich w watku.
                      A relacje, jakie byly, widzialem.
                      • eva15 Agnieszka Osiecka miała rację 18.07.06, 21:25
                        To nie "radzieccy" tylko Rosjanie, nie szczekają tylko piszą i mają do tego
                        takie samo prawo jak i ty. To tyle odnośnie demokracji stosowanej. Poza tym, to
                        ciekawe usłyszeć czasem coś innego, z innego kraju, niż tylko polskie
                        złorzeczenie całemu światu a przede wszystkim sąsiadom PL.

Czytając Rosjan uczę się często czegoś nowego. Czytając większość polskich
                        forumowiczów dowiaduję się po raz kolejny, że przeciętny Polak NICZEGO się nie
                        uczy. Tkwi w oparach wojen, powstań, obrywania po pupie, komleksów i uprzedzeń.

Cały Kaczor z niego, wypisz, wymaluj. Jaki KRAM taki PAN.

Agnieszka Osiecka miała rację. Przewidziała przed laty, że Kaczory zrobią
                        jeszcze wielką karierę. Uzasadniła to tym, że są uosobieniem PRZECIETNEGO
                        mężczyzny-Polaka z jego lichą urodą, posturą, elegancją oraz -co ważniejsze-
                        czupurnością, mentalnością, kompleksami i wybuchami. W Kaczkach może się
                        przeglądać jak w lustrze ca. 70%-80% męskiej społeczności PL.

• gekon1979 tatatata gadaj sobie gadaj czarownico nikt ciebie 18.07.06, 21:33
                          nie slucha ;)
                          a wiesz czemu?? bo gadasz bzdury
                          • herr7 Osiecka miała rację 18.07.06, 21:39
                            to kompleksy wyssane z mlekiem matki tak sterują mózgowiem naszych rodaków.
                            • gekon1979 ogromna wiekszosc Polakow, nie przezyla 18.07.06, 21:44
                              koszmaru 2 wojny swiatowej, ogromna czesc spoleczenstwa wogole nie pamieta komuny, albo urodzila sie po upadku komuny
                              nie maja kompleksow wzgledem kacapi, nie znaja jej w ogole, i wisi im ona
                              to jest wasza histeria
                              aha ogromna czesc Polakow, w ogole nie interesuje sie tym co po za Polska, z tej prostej przyczyny, ze nic ciekawego, czego by tu u nas nie bylo nie ma ;)
                            • eva15 Re: Osiecka miała rację 18.07.06, 21:55
                              herr7 napisał:

> to kompleksy wyssane z mlekiem matki tak sterują mózgowiem naszych rodaków.

Dobry jesteś... To się nazywa przygryźć inteligentnie, reszta tych biedaków
                              powinna się od Ciebie uczyć.

Ale :
                              Co z dziewczynkami-niemowlętami? Widać chowane na niemieckiej Milupie, bo mniej
                              zakompleksione i czupurne wobec "Ruskich" i Niemców....
                              • gekon1979 o juz wystapili "biedacy" uwaga, evcia zaczyna 18.07.06, 21:57
                                czarowac
                          • eva15 Re: tatatata gadaj sobie gadaj czarownico nikt ci 18.07.06, 21:57
                            Jakbyś słuchał i rozumiał to byłbyś w grupie 20%-30%.
                            • gekon1979 boshe evcia ja w ogole nie jestem w zadnej 18.07.06, 22:00
                              grupie
                              tworze jedno osobawa organizacje ;)
                            • gekon1979 a czytalas to nasze slonce forumowe?? 18.07.06, 22:07
                              biznes.onet.pl/14,1347742,,3254,ft.html
                              • eva15 czytałam, o tym jak zadłużeni zachodni biedacy 18.07.06, 22:32
                                bez złóż i kasy dodają sobie animuszu. Ze to niby Putin blefuje, nie oni. Tylko
                                jak Putin powie sprawdzam i położy na stół swe bogate złoża, to co oni położą?
                                Ględzenie o "wartościach" i o "demokracji"? Jak to Putin złośliwie mówi
                                zaproponują "demokrację sterowaną" - z zewnątrz.

Weź sobie biedaku taką Anglię - co ona właściwie posiada? Na razie jeszcze
                                trochę gazu i na tym jedzie. Poza tym nic, prawie żadnego przemysłu, wszystko
                                niemal padło, wyszło do Azji. Ostatnia fabryka aut "Rover" jest dziś chińska.
                                Amen.
                                Ale GB ma londyńską giełdę - ma CITY. To faktycznie wielka sprawa ta
                                pozostałość imperialna, to niesie ogromne dochody, obroty i wpływy w świecie .
                                BEZSPRZECZNIE.
                                Ale...
                                Czym tam się głównie handluje?? Co GB zrobiłaby gdyby Arabstwo,Iran, czy Rosja
                                wycofały się z londyńskiej giełdy? Pewnie handlowałaby wtedy pamiętnikami
                                Busha, bo własnych produktów ma NIEwiele. Ale czy interes też szedłby tak
                                dobrze, jak teraz?
                                • ewswr Re: czytałam, o tym jak zadłużeni zachodni bieda 18.07.06, 22:52
                                  "Ich gospodarz był zaś u szczytu kariery i potęgi. To ten sam człowiek, który
                                  rok temu ogłosił, że "rozpad ZSRR był największą katastrofą geopolityczną XX
                                  wieku". I który myśli, że rozchwiana "siódemka", spragniona nafty, gazu i
                                  spokoju za wszelką cenę, pomoże mu tej katastrofie położyć kres."

wy tu sobie gadacie, a cos b. ważnego w tekscie wam umknęło. wydajemi sie , że
                                  w/w temat niedługo będzie b. modny (szczególnie w kontekscie sytuacji na
                                  Ukrainie). będą wszystkich teraz straszyc odbudową ZSRR. Unger ma nosa,
                                  niedawno śmierc basajewa też wykrakał.
                                  • eva15 Re: czytałam, o tym jak zadłużeni zachodni bieda 19.07.06, 00:02
                                    Może będą może nie będą. Zależy jakie instrukcje dotrą do polskiej demokracji
                                    sterowanej. Ale prawdopodobieństwo jest spore.
    • borrka1 Re: Triumf Putina i Piotra Wielkiego 18.07.06, 22:39
      Przecież to Putin właśnie pokazał, na przykładzie Ukrainy, jak się tworzy
      niebezpieczeństwo energetyczne.

No tak,Poldek wykrecil kota ogonem,jak zreszta wszyscy czatujacy na potkniecia
      Rosjii.
      Jaka jest prawda z ta Ukraina to kazdy logicznie myslacy wie(co nie znaczy ze
      glosno o tym mowi,sa i tacy),malo tego,wie co bedzie w tym sezonie
      zimowym,chochly jak zwykle zapasow nie zrobili(moze kasy brakuje?)na co palcem
      pokazuje Gazprom,a to oznacza ze jak im doopy zmarzna to pluna na wszystko i
      wszystkich i "podlacza" sie pod europejska rure,ktora z kolei nie wytrzyma
      takiego "wylotu"skutkiem czego niemiec z wlochem nie otrzyma swoich gigakalori.
      Winna bedzie Rosja ,wedlug niektorych zreszta dajacych sie okreslic po imieniu
      (nicku).Dziwie sie ze juz nie obwiniaja Rosji w zakloceniu dostaw!

Putin z Niemcami na odwrot,pokazal jak sie tworzy bezpieczenstwo
      energetyczne,tzw Rurociag Polnocny!A kto jest zainteresowany w
      niebezpieczenstwie energetycznym,to wlasnie ten co najwiecej protestuje przeciw
      takim przedsiewzieciom.Fakt ,ze chec przysrania Rosjii zaslania mu ewentualne
      konsekwencje,nie ma tu znaczenia.
    • wasylzly Odrodzenie Wielkiej Matki Rosji 18.07.06, 23:12
      no coz, jak tak dalaej pojdzie, to i Unger w GW zmieni zdanie o Rosji, a nie wspominajac juz o Wacku Radziwowiczu, ktor jakos przepadl jak gruszka w kompot, po nieudolny sterowaniu rewolucja na bialorusi. Dzis czlowiek moze byc troszke sentymentalny, bo gdzei te czasy, gd Rosja miala umrzec na aids, zdechnac demograficznie, gdy jelcyn przewracla sie drygujac orkiestra podczas wizyty w niemczech, gdy dziki wschod dla oszalalej dziczy neoliberalizmu byl gory zlota lezaca na smietniku, pochylic sie i wziasc. Taka byla Rosja pare lat temu, osaczana, kopana, ponizana, roszarpywana przez wscikle wilki, wirzace swieze scierwo na pozarcie. Ale Wielka Matke Nrodow Rosje - Bog i opatrznosc niegdy nie opuscil, zeslal czlowieka, ktory w pare lat odbudowal potege gospodarcza i polityczna Rosji, jak Jezus, zamienil wode na wino /rope naftowa /. Dzis swieto, tak jak w Polsce 22 Lipca jest Swietem Odrodzenia Polski, tak i efakty Konferencji G8, potwierdzily Odrodzeie Wiekiego Zwiazku Narodow Radzieckich.
      • eva15 Odrodzenie Wielkiego Rozumu 18.07.06, 23:59
        wasylzly napisał:
        > i, jak Jezus, zamienil wode na wino /rope naftowa /.

To Jezus był nafciarzem? Chyba sam Bush ci to podszepnął...

> Dzis swieto, tak jak w Polsce 22 Lipca jest Swietem Odrodzenia Polski, tak i
        >efakty Konferencji G8, potwierdzily Odrodzeie Wiekiego Zwiazku Narodow
        >Radzieckich.

Aaaa... No to jeszcze dodaj coś o pakcie Ribbentrop-Mołotow/ Hitler-Stalin i
        zakończ hasłem "Sieg heil" i wszystko będzie jasne.
        • wasylzly Re: Odrodzenie Wielkiego Rozumu 19.07.06, 01:12
          :-)
          • borrka Brawo Wasylku ! 22.07.06, 02:27
            Starasz sie.
            Wowa pocaluje cie w pepek.

PS. Dlaczego Jelcyn w pepek nie calowal ?
    • stagaz A propos Piotra I-go... 19.07.06, 10:47
      ...to co miał na myśli Aleksander Hercen gdy napisał, że w czasie jego panowania
      "Rosja przeszła przez burdel" ? Wielka Polska pozdrawia Wielką Rosję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka