Dodaj do ulubionych

Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzelać

• misza36 Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 11:04
      prawo do niepodleglosci majatakze katalonczycy baskowie bretonczycy szkoci
      walijczycy slazacy kaszubi kurdowie murzyni w sudanie puerto rico i jakos w
      gazetce o tym nie pisza niech napisza cos no. okurdach ktorych turcja w tym
      miesiacy zamordowala kolo 1000 ale t=nie to sijusznik hameryki niewolno nie
      obchodzi iich tez smierc 2 milinow murzynow w darfurze w sudanie bo to zrobili
      nasi kochani islamisci amy ich kultury nie rozumiemy alleluja i do przodu
      • grabarz Re: Gen. Baranow rozkazał wyprowadzić i rozstrzel 28.07.06, 11:12
        > prawo do niepodleglosci majatakze katalonczycy baskowie bretonczycy szkoci
        > walijczycy slazacy kaszubi kurdowie murzyni w sudanie puerto rico i jakos w
        > gazetce o tym nie pisza
        Pisza. Ale Ciebie najwyrazniej interesuje tylko to, co pisza o Rosji.
        I ja to nawet rozumiem, ale nie porownuj sytuacji w Czeczenii z sytuacja
        w Szkocji. Naprawde nie widzisz roznic? A jesli chodzi o Slazakow i Kaszubow
        - jezeli wiekszosc z nich uzna sie za narod i zacznie sie domagac
        niepodleglosci - nikt nie bedzie bombardowal ich maist. Jezeli.
        Rosja w Czeczenii nie walczy z islamizmem ale z narodem.
    • antykretyn [...] 28.07.06, 11:06
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • grabarz Re: Brawo ruskie- Przyklad dla Europy 28.07.06, 11:14
        Powiadzasz, ze powinnismy zrobic porzadek z "murzynami"?
        Sam juz mozesz poprosic Rosjan o "przeciecie wrzodu".
      • dvoryanin Masz rację, dzicz islamska won na pustynie ! 28.07.06, 20:33
    • zwispokolana Rosja na pewno zapłaci. To jasne jak słońce. A try 28.07.06, 11:18
      bunał mógłby się nie wygłupiać i nie ośmieszać się bo traci wiarygodność. Niech
      zmuszą amerykanów do płacenia za mordy na Irakijczykach, Żydów na
      Palestyńczykach (i odwrotnie). Kretyni w togach.
      • grabarz Re: Rosja na pewno zapłaci. To jasne jak słońce. 28.07.06, 11:34
        Przypomnę Ci nazwę - Europejski Trybunał Praw Człowieka.
        Powinien zajmować się łamaniem praw człowieka na terenie Europy.
        Za europejskie państwo uważana jest Rosja.
        Rozumiem, że pochwalasz to, co Rosjanie robili i robią w Czeczenii?
        • zwispokolana Oczywiście. A ty, jak rozumiem, Biesłan uważasz 28.07.06, 11:38
          za słuszny gniew ludu Czeczenii. To też jakiś punkt widzenia.
          • grabarz Re: Oczywiście. A ty, jak rozumiem, Biesłan uważa 28.07.06, 11:50
            Oczywiście, że nie. Potępiam terrorystyczną akcję w Biesłanie.
            Ale jaki jest związek pomiędzy nią a zamordowaniem partyzanta,
            który Biesłanu zapewne na oczy nie widział? Zresztą w czasie, kiedy
            miało miejsce morderstwo, kto słyszał o Biesłanie?
            Bo ja widzę jeden punkt wspólny - brak humanitaryzmu.
            • zwispokolana Wojna z zasady jest odhumanizowana. Przykład 28.07.06, 11:55
              libański jest najlepszym przykładem. Reszta jest punktem widzenia świata.
              • grabarz Re: Wojna z zasady jest odhumanizowana. 28.07.06, 12:00
                Oczywiscie. Grzechem byloby przedstawiac dobre strony wojny,
                nawet gdyby istnialy. Ale w pewnych sytuacjach mozna wskazac
                strone odpowiedzialna za wybuch wojny. To nie Czeczenia najechala
                Rosje. Zreszta dyskusja zaczela sie od Twojego podwazenia
                decyzji trybunalu, ktory wlasnie przeciwko okrucienstwom
                wojny sie wypowiedzial.
                • zwispokolana Uważam, że trybunał kpiny sobie urządza. Wydaje 28.07.06, 12:06
                  kretyńskie decyzje, które nie będą miały żadnych konsekwencji. A okrucieństwo
                  jest z obu stron. I dodam, że Czeczenia jest częścią terytorium Rosji. I chyba
                  tu będzie spór. Tak to my możemy podważać przynależność Śląska, Pomorza, ba
                  nawet Mazowsza do Polski
                  • grabarz Re: Uważam, że trybunał kpiny sobie urządza. Wyda 28.07.06, 12:17
                    > kretyńskie decyzje, które nie będą miały żadnych konsekwencji.
                    Konsekwencji nie będą miały również nasze wypowiedzi na forum.
                    Mamy zamilknąć?

> A okrucieństwo jest z obu stron. I dodam, że Czeczenia jest częścią
                    > terytorium Rosji. I chyba tu będzie spór.
                    Jest krajem brutalnie podbitym i kolonizowanym przez Rosję.
                    Czeczeni walczą o wolność, Rosja o imperium.

> Tak to my możemy podważać przynależność Śląska, Pomorza, ba
                    > nawet Mazowsza do Polski
                    Znowu słyszę to samo! Jeżeli chcesz używać takich dziwacznych tez
                    w dyskusji - powiedz mi, co łączy podbijanych przez mocarstwo
                    zupełnie odmiennych etnicznie i kulturowo ludzi z dzisiejszymi
                    mieszkańcami Pomorza czy Mazowasza!? Ja nie widzę żadnych związków.
                    Żadnych! Boisz się, że Polska się rozsypie? możesz spać spokojnie.
                    • zwispokolana Argumenty jak każde inne. A co do Czeczenii - 28.07.06, 12:23
                      Rosjanie podbijali Czeczenie blisko w XIX wieku blisko przez 70 lat. Poczytaj
                      sobie Historię Imperium Rosyjskiego Michaiła Hellera (dysydent dodajmy) aby
                      zrozumieć dlaczego Gruzini i inne ludy Kaukazu wręcz prosili carów Rosji o
                      zaprowadzenie porządku na Kaukazie. Może wtedy mniej byłoby ignorancji na tym
                      forum i niezrozumienia sytuacji na Kaukazie. Pewnie zbyt dużo wymagam ale
                      czasem warto sięgnąć po coś więcej niż gazetę wyborczą.
                      • grabarz Re: Argumenty jak każde inne. A co do Czeczenii - 28.07.06, 12:42
                        Zapewniam Cię, że o historii Rosji wiem więcej niż Ci się wydaje.
                        Znowu nie widzę związku pomiędzy bestialskim mordowaniem
                        ludzi a dziełem Hellera.
                        Rozumiem, że ignorancją nazywasz obronę praw człowieka?
                        A jeżeli czegoś wymagasz - zacznij, proszę, od siebie.
    • dr_dariob Rosyjska armia... 28.07.06, 11:46
      to zwykli bandyci i mordercy. I jeszcze ten gen. Baranow; powinno się go ścigać
      za zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości - postawić przed sądem w Hadze.
      • zwispokolana Każda armia wykonuje rozkazy. Nawet tępe i zbrodni 28.07.06, 11:58
        cze - przykład: Irak, Liban, i Czeczenia. I co za tym idzie? Nic. Mundur ma
        swoje ograniczenia umysłowe i tak już musi pozostać.
      • krwawy.zenek Re: Rosyjska armia... 28.07.06, 13:37
        Już to widzę. Niestety :(
      • dvoryanin Najpierw sporwadzić tam rząd Israela, dowódców 28.07.06, 20:34
        IDF ... to są zbrodniarze i to od 60 lat
    • misza36 mason 28.07.06, 12:08
      a co taki trybunal moze i niby unia europejska i jej trybunal przedstawia jakas
      moralnosc jakos kadafi se zabijal tysiace niewinnych ludzi przez swoich
      siepaczy i nagle stal sie dobry zaplacil odszkodowanie i jest fajnie
      przyjmowany w brukseli na czerwonym dywaniku to moze milosevic tez by zaplacil
      moze husajn hhehe ach ta europejska sprawiedliwosc i trybunal haski ehehehe
      ciekawe c]kiedy pierwszego islamskiego bandziora albanskiego ujrze w hadze za
      mordy na serbach w kosowoe ale to niewolno to przeciez muzulmanie skrzywdzeni,
      kiedy zobacze na alwie oskarzonych amerykanow w tym trybunale bandycko
      bombardujacych cywilne domy i mosty w belgradzie nie majace nic wspolnego z
      armia
    • tom1003 Rosja ma zapłacić za zamordowanie Ingusza 28.07.06, 12:23
      Niepodległośc dla Czeczenii!!!
      Demokracja dla Rosjan!!!
      Putin i kagiebowska mafia na śmietnik historii!!!
    • nikola_piterski2 kolejny przyjaciel "gekona"? 28.07.06, 14:56
      www.rambler.ru/db/news/msg.html?s=11&mid=8342977
      Czas podac skarge do Strassbugru i zbierac pieniadze na pomnik w twoej wiosce
      • zenit_spb Re: kolejny przyjaciel "gekona"? 28.07.06, 15:06
        tych przyjaciol zostaje coraz mniej:))
        Kadyrow zrobi porzadek z tymi niedobitkami:))
        • dvoryanin Oby jak najszybciej :) ... a wtedy zostaną już 28.07.06, 20:37
          tylko Gekon i Zigazur ... kontra Federacja Rosyjska :)
          • grabarz Marzenie 28.07.06, 22:04
      • dvoryanin Gekon w żałobie :) 28.07.06, 20:35
    • andrzejbj I bardzo dobrze ze go załatwili 28.07.06, 15:23
      śmierć islamskim psom fanatykom (nie wszystkim ludziom tej religii). Bandytów sie unicestwia,nie ma po kim płakać.
      • grabarz Dobrze? 28.07.06, 16:31
        Bandytą w tej sytuacji okazał się rosyjski generał,
        a Ty nie masz żadnych podstaw, żeby tak nazywać
        inguskiego partyzanta.
        • docentverba a ja na moment przyjalem kacapska logike.... 28.07.06, 17:57
          zenita,anrzejabjb,wolfa,eswr i innych potomkow 2kozlow.Wniosek z tej
          konstrukcji myslowej jest dosc zaskakujacy;otoz zaklada on dychotomie normy
          zwanej sprawiedliwoscia.Tlumaczac kacapom na ludzki;uwazam,ze jak Czeczency
          zabijali Rosjan,to walczyli w obronie ojczyzny.A jak Rosjanie ich morduja,to sa
          mordercami,bo to narod mordercow,ktory sklada sie z jednostek zwanych
          mordercami.A o tym,ze sa mordercami swiadcza fakty historyczne oraz
          przynaleznosc do narodu mordercow.A narod mordercow to Rosjanie.A sa
          mordercami.....
          • docentverba i jeszcze dowcip o Rosjanach 28.07.06, 18:02
            Na posiedzenie rzadu rosyjskiego wpada zdyszany prezydent Putin i od progu
            krzyczy;-"Amerykanie znow wybieraja sie na Ksiezyc""Musimy ich w czyms
            wyprzedzic!!!"
            -"Moze polecimy na Slonce?"przymilnie rzuca ktorys z ministrow
            -"Przeciez nasi kosmonauci sie spala"odpowiada trzezwo inny
            Przezydent chwile milczy
            "Poleca noca!!!!!!!"decyduje
          • ewswr Re: a ja na moment przyjalem kacapska logike.... 28.07.06, 19:27
            hahaha. "potomkowie 2kozłów".
            docentverba polecam ci stronę www -
        • andrzejbj Re: Dobrze? 28.07.06, 20:12
          widzisz,tu sie mylisz.Swiat uznal wyniki czecznskiego referendum konstytucyjnego.Kwestionowal pewne rzeczy ale nie wynik koncowy.A ten byl taki, ze wiekszosc czeczenow konstytucje przyjela i opowiedziala sie za byciem w FR.Ci ktorzy walcza nie stosuja sie do woli narodu.Ty ich popierasz bo walcza z Rosjanami.Tych samych ludzi walczacych z amerykancami pewnie bys wyzywal od najgorszych.To sie nazywa obluda.A zreszta Amerykanie by zrobili z przeciwnikiem ktory przegral i sie wycofal to samo.I Polacy by tak zrobili, bo gosc sie wyleczy i bedzie dalej walczyl.Zreszta idąc na wojne wiedzial co go czeka,zasady sa jasne.Polecam Ci film Vojna, bardzo ciekawie pokazuje co sie dzieje w czeczenii. Temu prostakowi docentowi costam nie mam zamiaru odpisywac bo argumentow stosowac gosc nie umie.Umie wyzywac, a dla mnie to za malo.
          • grabarz Re: Dobrze? 28.07.06, 20:55
            > Swiat uznal wyniki czecznskiego referendum konstytucyjnego.
            > Kwestionowal pewne rzeczy ale nie wynik koncowy.A ten byl taki, ze
            > wiekszosc czeczenow konstytucje przyjela i opowiedziala sie za byciem w FR.
            Kogo masz na mysli piszac "swiat"? Moze Amnesty International? ;)
            Moj narod ma niejakie dowsiadczenia w udziale podobnych referendach.
            Rowniez przy milczacej zgodzie swiata. Dlatego tego typu teatralna
            propaganda do mnie nie trafia.

> Ty ich popierasz bo walcza z Rosjanami.Tych samych ludzi walczacych z
            > amerykancami pewnie bys wyzywal od najgorszych.To sie nazywa obluda.
            Byc moze to bylaby obluda. Tylko, widzisz, ja nie bronie Amerykanow
            ani nawet nie krytykuje tych Irakijczykow, ktorzy z nimi walcza.
            Oskarzanie mnie o to - to dopiero obluda :)
            Jezeli Czeczeni walczyliby z Chinczykami albo z Amerykanami
            - pisalbym to samo.

> A zreszta Amerykanie by zrobili z przeciwnikiem ktory przegral i
            > sie wycofal to samo.I Polacy by tak zrobili, bo gosc sie wyleczy i bedzie
            > dalej walczyl. Zreszta idąc na wojne wiedzial co go czeka,zasady sa jasne.
            Zapewne Swiety Mikolaj zrobilby rowniez to samo.
            Ale w tym miejscu nie bylo ani Amerykanina, ani Polaka,
            ani Swietego Mikolaja...
            A rannych wrogow raczej umieszcza sie w obozach jenieckich.
            Takie sa zasady. Przyponij mi moze kiedy Polacy zabijali
            wrogow wzietych do niewoli w szpitalu.

> Polecam Ci film Vojna, bardzo ciekawie pokazuje co sie dzieje w czeczenii.
            Tak jak "Dziewiata kompania" polazal to, co dzialo sie w Afganistanie? ;)
            • andrzejbj Re: Dobrze? 29.07.06, 00:02
              nie zgodze sie tylko z jednym- z góry zakładasz, że to referendum to propaganda.Ono i jego wyniki. A skad wiesz? Z tvp?Masz inne zrodla wiadomosci? Mnie wkurza, ze ludzie lykaja ta propagande, nie rosyjska, polska, z polskich mediow ktore oczywiscie wiedza najlepiej czego kto chce.
              • grabarz Re: Dobrze? 29.07.06, 01:01
                Zapewniam Cie, ze swoich pogladow na swiat nie czerpie TVP.
                A Ciebie, o ile dobrze zrozumialem, wkurza, ze ludzie w Polsce
                "lykaja" polska propagande a nie (jak Ty?) rosyjska? :)
                • andrzejbj Re: Dobrze? 29.07.06, 11:58
                  tak, tylko z pewnym zastrzezeniem.Trudno bym łykał propagande rosyjską gdzyż: nie znam rosyjskiego (niestety), mieszkam w Polsce.Odnosnie propagandy zaś taki przykład: jak można porownywac irak do ktorego Polska nic nie ma z czeczenią,ktora od 300lat jest czescia terytorium Rosji?Odniose sie jeszcze do tego dlaczego tak przypominalem o pogladach na zachowania amerykanskie.Otoz ludzie ktorzy tak wyzywaja zbrodniczosc Rosji zazwyczaj sa slepo zakochani w Usa i wychwalaja wszystko co te robia, bez wzgledu na metody jakie stosuja.To jest wlasnie ta obluda.Jesli nie nalezysz do tych ludzi to wybacz ze wrzucilem Cie do jednego worka, takie przezwyczajenie (uzasadnione).
                  • grabarz Re: Dobrze? 29.07.06, 14:06
                    > Odnosnie propagandy zaś taki przykład: jak można porownywac irak do ktorego
                    > Polska nic nie ma z czeczenią,ktora od 300lat jest czescia terytorium Rosji?
                    Nieprawda. Rosyjska okupacja Czezczenii nie trwa nawet 200 lat.

> Jesli nie nalezysz do tych ludzi to wybacz ze wrzucilem Cie
                    > do jednego worka, takie przezwyczajenie (uzasadnione).
                    Kazde wrzucanie do worka jest tak samo nieuzasadnione...
                    Zastanawiam sie, do ktorego wrzucic Ciebie ;)
                    A powaznie - znam bardzo wielu ludzi, ktorzy nieprzychylnym okiem
                    patrza na to, co robi Rosja, ale za USA wcale nie przepadaja.
                    • andrzejbj Re: Dobrze? 29.07.06, 15:11
                      ok,troche powiekszylem.Ale obecnie okupacja to nie jest bo czeczeni sie opowiedzieli za obecnoscia w FR, czeczeni walcza z partyzantami, wiekszosc sil walczacych w czeczenii jest silami czeczenskimi walczacymi po stronie FR, to tez o czyms swiadczy.Ja np wiem, ze ci co walcza z Rosja nie sa zadnymi tam patriotami a islamskimi fanatykami,ktorzy walcza nie tyle o wolna Czeczenie a o Czeczenie islamska oraz o islamski (mam na mysli fundamentalny) Kaukaz.Rosja na to pozwolic nie moze i nie ma sie co dziwic metodom jakie stosuje wobec pojmanych bojownikow.Powinna ich jeszcze leczyc za pieniadze federacji z ktora ci walcza a pozniej utrzymywac w wiezieniach?Zasadny sa proste,ci co nie godza sie na zasady przyjete przez wiekszosc i zabijaja gina.Tak byc powinno i oni powinni miec tego swiadomosc.
                      Jesli zas chodzi o mnie i worek, to mysle ze mnie mozna wrzucic do worka ludzi ktorzy lubia Rosje.U mnie sie to zaczelo od tego ze dostrzeglem najpierw niescislosci w polskiej propagandzie, pozniej jej falsz, co wywolalo we mnie skutek odwrotny do zamierzonego.Gdyby nie to wogle bym sie tu nie wypowiadal bo nic by mnie to nie obchodzilo.
                      • grabarz Re: Dobrze? 29.07.06, 17:17
                        > Ale obecnie okupacja to nie jest bo czeczeni sie
                        > opowiedzieli za obecnoscia w FR.
                        Jak juz mowilem - nie wierze w wyniki tego "referendum".
                        Mowisz, ze obecnie to nie jest okupacja. Od jakiego momentu przestala byc?
                        Od referendum? A wczesniej byla? Nie wierze w wyniki zadnego referendum,
                        ktore najezdzca organizuje na terytorium okupowanym. A Rosjanie - niezaleznie
                        od tego, jak bardzo ich lubisz - na Kaukazie sa najezdzacami.
                        Nigdy nie byli i nie beda gospodarzami. To troche glupie - nie byc
                        gospodarzem we wlasnym panstwie :)

> czeczeni walcza z partyzantami, wiekszosc sil walczacych w czeczenii
                        > jest silami czeczenskimi walczacymi po stronie FR, to tez o czyms swiadczy.
                        Tak. Swiadczy o ogromnym terrorze (panstowowym) i o tym, ze Moskwa nie zaluje
                        pieniedzy na "normalizacje". Pomysl - kto popieral Rosje, kiedy rozpoczynala
                        sie pierwsza lub druga wojna? I co? Czeczeni nagle pokochali najezdzcow,
                        ktorzy porywali i mordowali ich dzieci? Pokochali ludzi, z ktorymi
                        walcza kilka wiekow? Gorale z Kaukazu pomysleli sobie - "niewazne,
                        ze zabili mi brata i wujka, i dziadka, i bratanice...
                        chcemy zyc z nimi w jednym panstwie"??

> Ja np wiem, ze ci co walcza z Rosja nie sa zadnymi tam patriotami a
                        > islamskimi fanatykami,ktorzy walcza nie tyle o wolna Czeczenie a o Czeczenie i
                        > slamska oraz o islamski (mam na mysli fundamentalny) Kaukaz.
                        A skad to wiesz? Bo ja np. wiem, ze to sa ludzie, ktorzy walcza
                        o wolnosc i siegaja po rozne metody. Sami wobec wielkiej Rosji
                        sa bezsilni, wiec staraja sie do walki wciagnac innych. Szanse na to daje
                        im tylko islam. Islam zreszta jest na Kaukazie religia stosunkowo nowa
                        i w Zwiazku Sowieckim byl tepiony a tzw. islamizm zdobyl powazniejsze wplywy
                        dopiero w latach dziewiecdziesiatych ubieglego wieku.

> Rosja na to pozwolic nie moze i nie ma sie co dziwic metodom jakie
                        > stosuje wobec pojmanych bojownikow.
                        Tak. Nie ma sie co dziwic. Te metody sa przeciez w Rosji dobrze znane.
                        Strzal w tyl glowy, mordowanie jencow, palenie zywcem cywilow...
                        Nie na darmo prezydent Rosji sluzyl w instytucji, pielegnujacej
                        "szczytne" tradycje NKWD.

> Powinna ich jeszcze leczyc za pieniadze federacji z ktora ci walcza
                        > a pozniej utrzymywac w wiezieniach?
                        Nie. Powinna sie wyniesc z Kaukazu. Po prostu. Ale dopoki prezydentem
                        jest Putin i dopoki jest bogata dzieki ropie - nie zrobi tego.

> U mnie sie to zaczelo od tego ze dostrzeglem najpierw niescislosci
                        > w polskiej propagandzie, pozniej jej falsz, co wywolalo we mnie skutek
                        > odwrotny do zamierzonego.
                        Odruch bardzo zdrowy. Ale zapoznaj sie z rosyjska propaganda,
                        a zatesknisz za polska :)
                        • andrzejbj Re: Dobrze? 29.07.06, 17:36
                          widze ze sie nie dogadamy.Jestes za bardzo przesiakniety i zmanipulowany.Narodu kaukazu nie chca byc poza rosja, jest tam zdaje sie ok 300 narodowosci,ktore dobrze sobie zdaja sprawe co by bylo bez rzadu centralnego, swietnym tego przykladem jest dagestan. Polecam ten link: www.puls-swiata.subnet.pl/artykul.php?id=16&id_art=746 ciekawe spojrzenie na to panstwo, ciekawe przytoczenie slow mieszkancow. Podobnie jest i z czeczenia. Jesli Ty nie uznajesz referendum to nie uznajesz woli narodu, z gory zakladasz ze jest inaczej. Tylko skad mozesz to wiedziec? A piemietasz co sie stalo gdy na terytorium czeczenii nie bylo ani jednego rosyjskiego zolnierza? Natychmiast odbyl sie rajd na dagestan. Milujacy pokoj czeczeni chcieli po prostu przekonac braci dagestanczykow do swojej wiary... A wiesz w jakim panstwie byl wowczas najwiekszy odsetek porwan ludzi dla okupu? Zgadni... Bili na glowe nawet afganistan. Porwano tez 2 polki (moze 1 nie jestem pewny) ale o tym cisza, w koncu to milujacy pokoj przyjaciele czeczency. Jestes bardzo mocno zaslepiony nienawiscia choc sie do tego nie przyznajesz.Zamykasz oczy na fakty, barbarzynstw czeczenskich dostrzec nie chcesz, wszaystkie ich zbrodnie pewnie tez zawsze usprawiedliwisz. Najdrobniejszego wybryku jakiegos tam baranowa (zginal w koncu jeden bandyta) usprawiedliwic nie chcesz.Ten bandyta zabijal jego ludzi, kazdy by postapil tak samo (ja tez). Piszesz rowniez o goralach ktorzy maja niby zapomniec ze rosjanie pomordowali ich dzieci.Co za bzdury, to tak samo polacy morduja irackie dzieci. A skad moze jakies dane o tych morderstwach?Z kavkazcenter? To mniej wiarygodne niz cale to referendum ( na referendum byli obserwatorzy kavkazcenter jest witryna nalezacą do islamskich bandytow (przeciez pisza tam radosnie rowniez o afganistanie i amerykanie nie zgadzaja sie z danymi tam podawanymi).Jeszcze raz polecam Ci film Vojna, jest latwo dostepny na emule z polskim lektorem.On ukazuje jak wyglada wojna w czeczenii i kto tam walczy.Jest produkcji rosyjskiej ale trudno go uznac za propagandowy bo po wlasnej wladzy jada rowno.
                          • grabarz Re: Dobrze? 29.07.06, 19:28
                            Masz racje. Raczej sie nie dogadamy :)
                            Czy posiadanie zdania innego niz Twoje swiadczy o tym, ze jestem zmanipulowany?
                            To jest moje wlasne zdanie. A Twoje tez mi wiele przypomina, ale nie oskarzam
                            Cie o nic i Twoje zdanie szanuje.
                            Uznaje wole narodu ale wolalbym, zeby byla ona wyrazona w referendum,
                            ktore zorganizowal ktos niezalezny - niezainteresowany konfliktem.
                            Uznaje wole narodu, ale nie uznaje wynikow referendum podanych przez
                            Rosje.
                            Wiem, co sie dzialo po pierwszej wojnie i (w przeciwienstwie do Ciebie)
                            staram sie znalezc przyczyny tego stanu rzeczy. Jedna z nich (choc
                            zapewne nie jedyna) byla skrajna destabilizacja kruchej czeczenskiej
                            panstwowosci dokonana przez Rosjan. Zdaje sobie sprawe z barbarzynstwa
                            Rosjan i Czeczenow. Nie usprawiedliwiam zadnego. jesli chcesz - mozesz
                            przeczytac moje inne posty. Zaslepiony nie jestem niczym,
                            wiec mozesz skonczyc z insynuacjami. Powtarzam - mam wlasne zdanie.
                            Zbrodnie rosyjskich zolnierzy nie sa bzdurami. Ani te z XIX wieku,
                            ani z XX, ani z XXI. Zapoznaj sie z obiektywna literatura na ten temat.
                            nie mowie o kavkazcentr :)
                            Baranow dokonal mordu na partyzancie. A jedyna prawdziwa przyczyna
                            wojen kaukaskich w obecnej formie jest obecnosc Rosji na tym terenie.
                            • grabarz Re: Dobrze? 29.07.06, 21:58
                              A jesli chodzi o film "Wojna" - jeszcze nie obejrzalem,
                              wiec wlasnego zdania nie mam, ale znalazlem recenzje,
                              ktora Ci polecam: www.charlie.pl/index.php?pg=czytelnia&nr=111
                              Tylko, prosze, nie pisz, ze jest zmanipulowana przez polska propagande :)
                              Tak czy i naczej - trudno wyciagac rzetelne wnioski
                              na podstawie filmu fabularnego...
        • dvoryanin Nie partyzanata a buntownika, terroryste ... 28.07.06, 20:39
          • grabarz Re: Nie partyzanata a buntownika, terroryste ... 28.07.06, 20:40
            Buntownik = terrorysta?
      • dvoryanin Racja 28.07.06, 20:38
    • misza36 hehehe 28.07.06, 18:06
      a dzisiaj okazalo sie ze amerykanie nie beda sadzic swocih mordercow ktorzy
      wymordowali pol wioski hahaahhahaha taka tam demokracja widac ze w rosji jednak
      jest wieksza cywilizacja niz w ukochanej ameryce
      • grabarz Re: hehehe 28.07.06, 19:23
        1. Jaki zwiazek werdykt trybunalu ma ze Stanami Zjednoczonymi?
        2. Ktorego ze swoich zbrodniarzy wojennych ukarali Rosjanie?
        • ewswr Re: hehehe 28.07.06, 19:32
          Budanow?
          • grabarz Re: hehehe 28.07.06, 19:46
            OK. Masz racje. Ale tylko jeden? :)
            • ewswr Re: hehehe 28.07.06, 20:14
              może podasz mi kraj, w którym armia chętnie wsadza swoich żołnierzy? W
              przypadku Budanowa były "twarde" dowody, kupa swiadków. nie było wyjscia.
              taki "budanow" w każdym kraju chodziłby na wolnosci, o ile ktos nie postara sie
              o dowody itd., nawet jesli dowódstwo o jego wyczynach wie.
              • grabarz Re: hehehe 28.07.06, 20:34
                Być może masz rację. Zwłaszcza, kiedy piszesz "nie było wyjścia" :)
                Ja jednak widzę to trochę inaczej. Moskwa od pewnego czasu
                stara się pokazać światu, że sytuacja w Czeczenii się normalizuje
                a walka toczona jest tylko i wyłącznie przeciwko garstce islamskich
                terrorystów. No i że sama Rosja stosuje humanitarne metody.
                Poza tym wyroki dla Budanowa czy Łapina pomagają Kadyrowowi.
                A z twierdzeniem, że ktoś taki chodziłby na wolności byłbym ostrożny.
                • janosik6 placic za bandyte ? wolne zarty z tym EUbadziewem 28.07.06, 21:18
                  • grabarz Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 21:23
                    Na jakiej podstawie nazywasz kogos bandyta?
                    • ewswr Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 21:46
                      podstawa?
                      1. miał dowód rosyjski, wiec obywatel rosyjski.
                      2. działał w nielegalnej grupie o charakterze zbrojnym.
                      3. sam sie do tego przed kamerą dobrowolnie przyznał
                      4. stawiał czynny opór zbrojny przedstawicielom władzy podczas "obrony" Groznego
                      5. był ranny.(w każdym kraju, gdy do szpitala trafia osoba z ranami
                      postrzałowymi, jest to zgłaszane na Policję)
                      6. istniało uzasadnione podejrzenie, że czyniąc 2. 4. mogł spowodowac trwały
                      uszczerbek na zdrowiu lub pozbawic życia inne osoby, w szczególnosci
                      przedstawicieli władzy. itd.
                      wiec powody by rosjanie go tak nazywali są.

prawnikiem nie jestem.
                      p.s. jestem przeciwnikiem tej wojny.
                      • grabarz Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 21:58
                        1, 2, 3, 4, 5 -> byl partyzantem

Albo jest wojna i z obu stron sa zolnierze,
                        albo wojny nie ma i "bandycie" nalezal sie sad.

> p.s. jestem przeciwnikiem tej wojny.
                        To dlaczego bronisz Baranowa?
                        • ewswr Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 22:16
                          czy ja bronię baranowa? ale jestem w stanie go zrozumiec. zamiast siedziec w
                          domu, jeździ z narażeniem życia po czeczenii (udziału w walkach nie bierze, ale
                          min itd nikt nie unieważnił), jego armia - to głównie żółtodzioby 18-19 letnie,
                          z prowincji, słabo wykształceni, wyszkoleni itd. duże straty w czasie szturmu
                          miasta i za wszystko odpowiada Baranow jako dowódca.
                          • grabarz Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 22:34
                            > czy ja bronię baranowa?
                            A co? Moze ja? ;) OK. Nigdzie bezposrednio nie stanales
                            w obronie Baranowa. Domyslam sie jednak, ze przeciwnikiem
                            wojny jestes glownie dlatego, ze gina na niej rosyjscy zolnierze
                            a cala "operacja" jest zbyt kosztowna. Mam racje?
                            • ewswr Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 22:55
                              1000%
                              • grabarz Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 23:06
                                I tu sie raczej roznimy
                                • ewswr Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 23:14
                                  jasne, wielowiekowa walka z zaborcą itd,itd,itd, powoduje skutki uboczne, np
                                  niechęc do tego narodu. OK. to też jestem w stanie zrozumiec. no i przekorę, i
                                  zasadę: "co mu złe, mnie miłe" lub "wróg mojego wroga, moim przyjacielem" też.:-
                                  )
                                  • grabarz Re: placic za bandyte ? 28.07.06, 23:32
                                    No chyba jednak nie do końca rozumiesz :)
                                    Nie żywię do Rosjan urazy w związku z "wielowiekową walką z zaborcą".
                                    To jest zamknięty okres w naszych dziejach a my żyjemy dzisiaj.
                                    Ale wiedza o tej walce łatwiej pozwala zrozumieć mi Czeczenów.
                                    Jeżeli żywię jakąś niechęć do Rosji to właśnie w związku z sytuacją
                                    tego narodu. I nie zrozum mnie źle. Mi też żal rosyjskich chłopaków,
                                    którzy nieprzygotowani poszli na śmierć, podziwiam działalność
                                    Matek Żołnierzy i zastanawiam się dlaczego cały naród musi płacić
                                    za ambicje Putina i jego świty. Ale mam świadomość, że to Rosja
                                    jest agresorem w tej wojnie. Tak samo jak w XIX w.
                                    Sparafrazuję kogoś - nie jestem przeciwko Rosji to Rosja jest przeciwko mnie.
                                    • ewswr Re: placic za bandyte ? 29.07.06, 00:02
                                      na początku podałem nicki, jest tam film - całosc to swego rodzaju propaganda
                                      prawosławna, ale są tam kadry z tej wojny. w drugiej częsci jest moment
                                      odcinania głów. z tego co słyszałem (pewnosci nie mam) działo sie to w czasie
                                      niby niepodległosci 96-99. uprowadzono ich z posterunku w Dagestanie. sam fakt
                                      tej kaźni wskazuje , że nie są to szlachetni rycerze w bieli. Takich przypadków
                                      było wiele, tasm też. Wymagac od żołnierzy humanizmu w takiej wojnie to zawiele.
                                      to samo dotyczy zołnierzy USA w Iraku czy Afganistanie. jestem przekonany, że
                                      tego typu praktyki zaczęli jako pierwsi czeczeni, arabowie w iraku, czy np.
                                      talibowie w afganistanie. ich normy nie obowiązują, biurokracja itd też. są tam
                                      z wyboru i chęci. Działania żołnierzy rosyjskich lub USA są tylko reakcją,
                                      odwetem.
                                      • ewswr Re: placic za bandyte ? 29.07.06, 00:06
                                        sam fakt
                                        > tej kaźni wskazuje , że nie są to szlachetni rycerze w bieli
                                        miałem na mysli czeczenskich bojowników.
                                        • grabarz Re: placic za bandyte ? 29.07.06, 01:10
                                          Wiesz, kiedys znajomy Ormianin powiedzial mi, ze dla Czeczena zabic to tyle,
                                          co dla innego - poklocic sie. A sam Czeczen opowiedzial mi historie,
                                          w ktorej rosyjskiego zolnierza zabija za zniewage "zupelnie spokojny"
                                          czlowiek. Ale coz to zmienia? To Rosja napadla na Czeczenie,
                                          to Rosja ja kolonizowala, to Rosja w dalszym ciagu odmawia jej prawa
                                          do wolnosci. Nie boisz sie, ze ta wojna wychowa naprawde krwawych
                                          terrorystow? Nie boisz sie, ze jeszcze niejedna rosyjska matka
                                          bedzie oplakiwac smierc swoich dzieci?
                                          • janosik6 [...] 29.07.06, 18:09
                                            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                                            • grabarz Blyskotliwe to nie bylo 29.07.06, 19:32
                                              Emocje, z ktorymi sobie wyraznie nie radzisz,
                                              swiadcza o tym, jak bolesne sa dla ciebie
                                              wspomnienia, ktore opisujesz. Ale ja ci nie pomoge.
                                              Porozmawiaj z lekarzem. Do dyskusji nie jestes
                                              zdolny. Dlatego "rozmowe" z toba uwazam za skonczona.
                                              • jankowski1960 Re: Blyskotliwe to nie bylo 31.07.06, 22:13
                                                Czeczenia jest czescia Rosyjskiej Federacji
                                                • grabarz Re: Blyskotliwe to nie bylo 01.08.06, 01:43
                                                  Oczywiscie. Tak samo, jak Polska 100 lat temu byla czescia
                                                  Imperium Rosyjskiego, a Litwa 20 lat temu - czescia Zwiazku Sowieckiego.
                                                  Ciesze sie, ze moi przodkowie nie podzielali Twoich pogladow.
                                                  Zapewne rowniez nie uwazali, ze ta watpliwa przynaleznosc daje
                                                  komus prawo dokonywania mordow na rannych.
    • normalso kto by się przejmował dziczą 01.08.06, 00:00
      ruscy i muslimy to dzikusy, niech się wyrżną między sobą, będzie spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka