r0b0l 06.08.06, 12:39 no i po co ma Ukrainiec przyjeżdżać do katolandu??? po 100 zeta brutto? po opłaceniu życia nie starczy na wódkę. Porada dla inteligientnych pisoprzedsiębiorców: kupujcie murzynów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czlowiek_ksiazka Autor njusa nie czyta innych artykułów i forum GW 06.08.06, 13:06 "Rosjanie oferują także nie gorsze niż na Zachodzie zarobki." Wow! Rosjanie - oprócz neoimperialnych ambicji (tylko czemu Ukraińcy tak CHĘTNIE do tych neoimperiałów jeżdżą??), które wyrażają się m. in. w płaceniu zachodnich pensji budowniczym ukraińskiej posowieckiej demokracji - to przecież biedne, porównywalne z Górną Woltą, wymierające społeczeństwo. Taka jest wymowa ok. 99% artykułów w GW i większości opinii forumowych ekspertów! "Najwięcej Ukraińców pracuje w Rosji, gdyż wyjazd tam jest najłatwiejszy - nie potrzeba wizy ani zezwolenia na pracę." Wydaje mi się, że zezwolenie jest zawsze potrzebne (chyba, że robią na czarno), a przecież mowa jest o wysokich zarobakch, a nie o łatwym wyjeżdzie. Wejście Ukrainy do UE czy NATO chyba automatycznie spowoduje wprow-dzenie wiz. Ciekawe w jaki sposób miliony Ukraińców pracujących w Rosji podziękuję proeuropejskim elitom swojego kraju? Na pewno wylewnie i serdecznie. Bo będą mogli pracować w Europie, która łatwo te miliony zassie. Niedawno czytałem artykuł o Polakach pracujących w pewnych obozach we Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 dobrze, że w PL nie ma takiej Rady 06.08.06, 15:27 przynajmniej nikt się nie musi martwić, że Polaków ubywa i można zająć się martwieniem Rosją, do krórej emigranci walą drzwiami i oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zabawna jestes, doprawdy. 06.08.06, 17:04 No tos mnie dobila ! Jesli, jak mowisz, emigranci (chyba imigranci ?) wala "drzwiami i oknami", a mimo to, bilans zamyka sie minus 700 000 rocznie, toz to doprawdy hekatomba ! Zabawna jestes. PS. Jeszcze opowiedz, jaki to baby boom mamy w Matuszce R. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zabawna jestes, doprawdy. 06.08.06, 19:25 A gdzie te drzwi i gdzie te okna? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Bogaci są oblegani, nie muszą sią mnożyć 06.08.06, 23:16 borrka napisał: > No tos mnie dobila ! Jesli, jak mowisz, emigranci (chyba imigranci) ? Tak nieboraku - miałam na myśli imigrantów, tu twoja uwaga jest słuszna. I na tym koniec. Bilans ujemny - 700 tys. dotyczy ROSJAN. ROSJAN z ROSYJSKIM obywatelstwem. W Rosji, podobnie jak w Niemczech i we WSZYSTKICH innych BOGATYCH krajach Zachodu z wyjątkiem Hameryki, która ma wiele z III Swiata, przyrost naturalny jest ujemny. Czyli - bilans takich np. niemieckich urodzeń żywych nad zejściami Niemców jest ujemny. ALE bilans przyrostu mieszkańców Niemiec jest DODATNI. To zrozumiałe - do bogatych krtajów ludzie walą, jak w dym. Tobie, nieboraku nieszczęśliwy niesposób głowiną słabującą to ogarnąć, bo do Polski NIKT się drzwiami i oknami nie pcha. Aaaaa, i nie martw się, że Zachód zasiedlają "Arabusy". Najwięcej ludzi, jeśli pominąć tereny objęte wojną, ucieka z POLSKI... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Bogaci są oblegani, nie muszą sią mnożyć 06.08.06, 23:23 No widzisz, nie musza sie mnozyc, a jeszcze niedawno glosilas baby boom w Matuszce R. Mnoza sie Czeczency, Kazachowie, Turkmeni, Czukcze i lewacy. Slowianie gina w Rosji i dobrze o tym wiesz. Ale co cie obchodzi slowianska holota ? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 borrka megaloman 06.08.06, 23:50 borrka napisał: > No widzisz, nie musza sie mnozyc, a jeszcze niedawno glosilas baby boom > w Matuszce R. Biedaku, nie kłam. Głosiłam tylko, że przy tak wielkiej kasie, jest duża SZANSA, że Rosjanki będą płodzić i rodzić. Gdyby ktoś dał te SAME pieniądze kobietom na Zachodzie, też by to robiły. Ale NIKT nie daje. NIKT na Zachodzie nie powie kobiecie, że jeśli urodzi 2. dziecko to dostanie od państwa równowartość mieszkania lub domku (poza stolicą)... > Slowianie gina w Rosji i dobrze o tym wiesz. Hmm, wg. ciebie te miliony walących do Rosji Ukraińców to NIE-Słowianie?? a ci ściągani z pribałtyczki z Kazachstanu czy Gruzji?? A ci pierwsi Polacy? > Ale co cie obchodzi slowianska holota ? Co prawda, to prawda, hołota NIGDY nic mnie nie obchodzi, w tym oczywiście i słowiańska. Ale, ty widzisz sprawy zbyt osobiście - bez przesady, nie jesteś, chwalić Boga, miarą wszechrzeczy. Ani nawet Słowiańszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Kiepsko sie wyrabiasz. 06.08.06, 23:57 "Miliony Ukraincow", to kilkadziesiat tysiecy imigrantow w Moskwie i pareset uciekinierow z Syberii. Chinskiej w pare lat. A tym, to mnie naprawde rozbawilas ! Radzieckiego za Chiny ludowe nie wyciagnie z Pribaltyki. To Jewrosojuz, przedsionek RAJU ! A mnie faktycznie mozesz traktowac, jako miare wszechrzeczy. To Cie uspokoi duchowo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kiepsko sie wyrabiasz. 07.08.06, 01:27 Nie pojąłeś biedaku, że hołota w tym słowiańska mnie nie obchodzi? Wysnuwasz zbyt daleko idące wnioski z faktu, że ci na 2. posty odpowiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Odpowiedz jak zwykle merytoryczna. 0 argumentow. 07.08.06, 08:25 Twoje komsomolskie wywody i robienie wody z mozgu maluczkim, wymagaja sprostowania. Nie podejrzewasz chyba prob polemiki z Toba ? Niemniej lubie, gdy nie pozostaje Ci nic wiecej, niz nieco przyszlifowany mat. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 "Bij,morduj, ale nie śpiewaj!" - Petroniusz ... 07.08.06, 01:47 ...do Nerona. Wiesz co, borrka? Piszesz mniej mądrze czy bardziej mądrze - Bóg z Tobą, ale zmiłuj się, człowieku i daj se już wreszcie spokój z tym karabinem i brukiem ulicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka A niby dlaczego ? 07.08.06, 08:28 To dobry starozakonny opoeta. Ulegl przejsciowo niezdrowej, lewackiej fascynacji. Ale ogolnie swietny. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 co dziesiąty? 06.08.06, 14:01 Licząc starców, dzieci i niepracujące żony. A to oznacza, że za granicą na "zarabotkach" przebywa co czwarty Ukrainiec w wieku produkcyjnym. To prawie tak jak u nas. Zachód potrzebuje marnie opłacanych pariasów do prac, których tubylcy nie chcą zwykle wykonywać. Ale tych "posad" także nie ma tam w nadmiarze, poza tym miejscowi też nie zgadzaja się na obniżkę płac, jaką przynoszą ze sobą immigranci z nowych kolonii w Europie Wschodniej. Tak więc Rosja pozostaje najlepszym wyjściem dla Ukrainców, nawet tych ze Lwowa, gdzie ponoć sprzedają koszulki z napisem "jak dobrze, że nie jestem moskalem". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: co dziesiąty? 06.08.06, 14:26 herr7 napisał: > Zachód potrzebuje marnie opłacanych pariasów do prac, których tubylcy nie >chcą zwykle wykonywać Ooo, sprawy zaszły już sporo dalej. Zachód zastępuje, tam gdzie się to da, własnych droższych pracowników wschodnioeuropejskimi pracownikami wędrownymi oferując niższe dużo płace, bez żadnych tam ubezpieczeń socjalnych, rent zakładowych (do niedawna jeszcze bardzo popularnych) i innych bonusów (np. dodatkowa pensja na urlop, kilkaset euro na Gwiazdkę etc). Innym pozostałym obniża się płace i tnie świadczenia, trzyymając w ręku straszak jeszcze tańszego pariasa ze Wschodu. Tak naprawdę wszyscy na na oczach biednieją, choć pracownikom wędrownym pozornie trochę się poprawia. na Za Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka jeszcze jedna różnica 06.08.06, 14:45 Z tego co wiem, to nasi zarobkowi emigranci imają się na Zachodzie prac mało skomplikowanych: truskawki, czyszczenie, podmywanie. A Ukraińcy w Rosji, proszę: "Operator buldożera (...), górnik, (...)robotnik na budowie". Całkiem całkiem zawody, myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: jeszcze jedna różnica 06.08.06, 14:57 Górnik na Syberii to ciekawa praca? - To praca ogromnie wyczerpująca i największemu wrogowi bym takiej nie życzył a te prace na budowach to też nie są w Moskwie tylko w krainie wiecznej zmarzliny natomiast, jeśli myślisz, że Polacy na zachodzie tylko zbierają truskawki i opiekują się staruszkami to nie jesteś za bardzo rozgarnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka oczywiscie, ze pracują w swoich zawodach 06.08.06, 16:12 Nasi gasterbajterzy mają też i dobre prace, oczywiście. Z reportaży i ocen wynika jednak, że większość ima się nienajczystszych zajęć. Dobre i to, w kraju bezrobocie, wciąż ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Autor njusa nie czyta innych artykułów i foru 06.08.06, 15:00 Takie same zarobki jak na zachodzie co za bzdura takioperator na platwotmie wiertniczej zarabia do 4000 euro na ręke to są godziwe pienądze za cięszką pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Ukraińczycy-rk111 do pracy zaprasza,za 4 tys.euro 06.08.06, 15:30 huzia, kto pierwszy ten lepszy! Na Zachodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 zmowa zakłamania 06.08.06, 15:01 czlowiek_ksiazka napisała: > Bo będą mogli pracować w Europie, która łatwo te miliony zassie. Niedawno >czytałem artykuł o Polakach pracujących w pewnych obozach we Włoszech. Właśnie. Tak naprawdę ci nieszczęśni Polacy są w dużym stopniu ofiarami propangandy uprawianej w zgodnym chórze przez przez polskie media i polityków. Rosja = nędza + upadk, Zachód = raj + rozkwit - takie jest uporczywe przesłanie. Gdyby pisano prawdę o zmianach na Wschdzie, kto wie, może ci ludzie pracowaliby dziś za godną płacę w ludzkich, nieobozowych warunkach w Rosji? Póki jadą do do Rosji polscy specjaliści w niewielkich ilościach za wielkie pieniądze, to politycy i media mogą to sprzedawać jako propagandę sukcesu - jako pomoc dla biednego, upadłego ex-mocarstwa ze strony kraju, który był przez nie podbity. Patrzcie ludziska, kto dziś jest górą!!! Ale co mieliby powiedzieć, jeśliby bezrobotni Polacy zamiast do zachodnich obozów zaczęli MASOWO jechać za pracą do Rosji? Jak wytłumaczyliby "sukces" polskich 17- letnich reform z pomocą Zachodu na tle 6-letnich reform Putina, bez NICZYJEJ pomocy??? Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 15:12 >Właśnie. Tak naprawdę ci nieszczęśni Polacy są w dużym stopniu ofiarami >propangandy uprawianej w zgodnym chórze przez przez polskie media i polityków. >Rosja = nędza + upadk, Zachód = raj + rozkwit - takie jest uporczywe >przesłanie. Gdyby pisano prawdę o zmianach na Wschdzie, kto wie, może ci ludzie >pracowaliby dziś za godną płacę w ludzkich, nieobozowych warunkach w Rosji? >Póki jadą do do Rosji polscy specjaliści w niewielkich ilościach za wielkie >pieniądze, to politycy i media mogą to sprzedawać jako propagandę sukcesu - >jako pomoc dla biednego, upadłego ex-mocarstwa ze strony kraju, który był przez >nie podbity. Patrzcie ludziska, kto dziś jest górą!!! >Ale co mieliby powiedzieć, jeśliby bezrobotni Polacy zamiast do zachodnich >obozów zaczęli MASOWO jechać za pracą do Rosji? Jak wytłumaczyliby "sukces" >polskich 17- letnich reform z pomocą Zachodu na tle 6-letnich reform Putina, >bez NICZYJEJ pomocy??? Tak naprawę to tych biednych Polaków na tej plantacji do niewolniczej pracy sprzedali inni Polacy i na dodatek jeszcze ich pilnowali to jest nasza polska katolicka solidarność a co do dobrobytu w Rosji to totalna bzdura Putin jedzie tylko na surowcach naturalnych a ich wydobycie z lodów Syberii to dopiero katorżnicza robota. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 15:16 rk111 napisał: > a co do dobrobytu w Rosji to totalna bzdura Putin jedzie tylko na surowcach >naturalnych a ich wydobycie z lodów Syberii to dopiero katorżnicza robota. Sugerujesz, że w Rosji nic innego się nie rozwija? Czyli ok. 40-50 mln Rosjan i obcokrajowców pracuje przy wydobywaniu surowców naturalnych??? Ciekawa teza. Zawsze powtarzam, czego się człowiek na tym forum nie dowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 16:49 Oczywiście że przy wydobyciu surowców nie pracuje 40 miljonów pracowników ,co niezaprzecza temu że surowce to maszyna napędzająca rosyjską gospodarkę przeciż ktoś musi je wydobywać ktoś inny transportować a jeszcze inny produkować maszyny potrzebne do prac wydobywczych ,no i jest jeszcze przemysł zbrojeniowy . A tak nawiasem mówiąc to żadna przyjemność pracować w temperaturze - 30 stopni - Jakucja i Syberia. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 16:57 co do rosyjskiej gospodarki grubo sie mylisz,co do przyjemnosci pracy na syberii... Jest zapewne podobna do podcierania dupy niemcom w domu starcow,albo pracy w kuchni rstauracji po 16 godzinn dziennie.Takie sa dzisiaj realia pracy na zachodzie dla polakow, ukraincow i innych. P.S. a czy widzial ktos kiedys za granica w pracy czechow albo slowakow? Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 17:27 A czy Ty pracowałes kiedyś przy temperaturze -15 stopni bo ja tak a - 30 czy -40 to sobie nie wyobrarzam ,a co mają powiedziećsalowe w polskich szpitalach czy nie podcierają tyłków pacjętom czy to urąga ich godności? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 17:54 gdy jestes u siebie to jestes u siebie, gdy jestes u kogos za pieniadze za jakie ci ktorych obslugujesz by pracowac nie chcieli, czujesz sie w ponizeniu.Tak to niestety jest ze wszelkiego typu gastarbaiterzy nie moga sie czuc dobrze.Nie wiem jak sie pracuje przy minus 30 ale wiem ze pod ziemia jest cieplej i w zadnej kopalni na pewno nie ma -30.I dlaczego z gory zakladasz ze ci ukraincy maja od razu na syberii pracowac?Zreszta co to za roznica, to jest ich wybór, nie nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 18:37 Zgoda w kopalni nie ma -30 stopni ale na polu naftowym jest a dlaczego muszą pracować na Syberii - bo tam najbardziej brakuje ludzi do pracy no i przemysł wydobywczy i okołowydobywczy to Syberia.A tak nawiasem mówiąc to w kopalni też nie jest zbyt przyjemnie a napewno kiedy ta jest na końcu świata. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 18:45 ok, ale tak jak mowie, to jest ich wybor, nie wiem czemu tak to przezywasz.Niech jada badz nie jada gdzie tylko im sie podoba,mnie to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 18:52 I mmnie też to nie obchodzi wkużają mnie tylko wypowiedzi że Rosja jest cacy a UE to be. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 19:36 ale kto mowi ze unia jest be? na pewno nie ja:) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 19:55 oj co wy opowiadacie, rynek pracy rosji jest chlonny na kazdym segmencie rynku, szczegolnie poszukiwani sa menedzerowie, informatycy, budowlancy,....masa rosjan wraca z zagranicy do swojego kraju. Spopjzcie na strukture zatrudnienia w rosji(najwiekszy rynek to uslugi) co do polakow to jest ich tam coraz wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 15:18 rk111 napisał: > >bez NICZYJEJ pomocy??? > Tak naprawę to tych biednych Polaków na tej plantacji do niewolniczej pracy > sprzedali inni Polacy i na dodatek jeszcze ich pilnowali to jest nasza polska > katolicka solidarność To rawda, ale jakie to ma znaczenie? Ty mówisz o ludziach, ja mówię o systemie, o mechanizmach. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Czemu GW nie opisuje obozów pracy dla Ukr. w Rosji 06.08.06, 15:42 ? Przecież gdyby były, to codziennie mielibyśmy wyczerpujące, propagandowe info red. Wacława czy Bieleckiego. Fact Book podaje, że w 2005 r. eksport Rosji wyniósł 245 mld $, a PKB wg parytetu prawie 1,6 tys. mld $. Na zdrowy, prosty, chłopski rozum: nawet jeśli przyjmiemy, że cały eksport to surowce (co jest bzdurą) + tyle samo dolarów kosztuje obsługa wydobycia w kraju (wtedy nie opłacałby się eksport), to wychodzi, że surowce energ. to ok. 30% gospodarki Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie osmieszaj sie. 06.08.06, 20:08 Od kiedy to porownuje sie dochod mierzony metoda ppp z bezwzgledna wartoscia eksportu surowcow w dolarach ? A eksport commodities stanowi 90% calosci. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka ośmieszyłeś mnie, ekspercie! :) 06.08.06, 20:48 Zapodaj co myślisz, daj swoje szacunki. No to 100 czy 150 mln Rosjan i obcokrajowców pracuje w syberyjskich kopalniach przy temperaturze - 30 stopni wydobywając ropę dla oligarchów? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rosjanie w wieku produkcyjnym i Rosjanie pracujący 06.08.06, 23:27 czlowiek_ksiazka napisała: >No to 100 czy 150 mln Rosjan i obcokrajowców pracuje w syberyjskich > kopalniach przy temperaturze - 30 stopni wydobywając ropę dla oligarchów? :)) Na ca. 145 mln. Rosjan tylko ca. 50%, podobnie jak wszędzie na świecie, jest w wieku produkcyjnym, czyli maksymalnie ok. 70 mln. Z tego po odliczeniu niepracujących kobiet, kobiet w ciąży/połogu/okresie karmienia oraz osób chorych, niepełnosprawnych, kalek itd.. aktywnych zawodowo może być ca. 40-50, może maksymalnie 55 mln. - wliczywszy szacunkowo trudnych do policzenia obcokrajówców. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: zmowa zakłamania 06.08.06, 16:53 Skoro uważasz, że w Rosji jest lepszy system gospodarczy nisz w Polsce to gratuluję wiedzy prosto z czasów gdzie" Polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej". Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Co dziesiąty Ukrainiec pracuje za granicą 06.08.06, 14:49 Oczywiście, że 1800 dolarów to ogromna kwota, ale pracować jako górnik w krainie wiecznej zmarzliny, jaką jest bez wątpienia wchodząca w skład federacji rosyjskiej republika Jakucja to wcale nie jest za wiele i nic dziwnego, że nie ma chętnych,natomiast pracownicy budowlani są w cenie niezależnie czy to jest UE czy Rosyjska federacja czy też sama Ukraina.· Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Co dziesiąty Ukrainiec pracuje za granicą 06.08.06, 15:01 1000 zł to tyle zarabiają u rolników z samoobrony . Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Co dziesiąty Ukrainiec pracuje za granicą 06.08.06, 20:03 tak strasznie na tej sybarii nie jest jak piszecie bo wiem;)) poczytajcie jak sie zyje w surgucie, hanty mansyjsku czy jużno sachalinsku a pozniej biercie sie za pisanie;)) chuc juz w takim norylsku warunki sa ciezkie lecz rekompensowane zarobkami, ludzie nawet kluczyki zostawiaja w swoich nowiutkich dzeepach;)) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Troche statystyki. 06.08.06, 17:11 Ze sprawa Ukraincow w Rosji, wiaze sie jedna ciekawa obserwacja statystyczna. Jeszcze z czasow sowieckich pozostalo w Matuszce R, okolo 4 miliony Ukraincow, teraz faktycznie przybywa troche imigrantow. Na te miliony wypadaja 4 (slownie CZTERY) srednie szkoly ukrainskojezyczne. To dopiero tolerancja, to dopiero podstawa, by domagac sie rownouprawnienia rosyjskiego w innych bylych "respublikach" ! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 oj borrka 06.08.06, 19:45 oj juz ci pisalem i udowodnilem ze twoje statystyki o kant dupy rozbic, chocby na przykladzie regionu w syberii zachodniej(w rosji znaczaco zaczyna sie poprawiac sytuacja demograficzna ale blad jest w statystykach traktowac cala rosje, co nie zmienia faktu ze poprawa zaczyna obejmowac coraz wiecej regionow), z calą pewnoscią stwierdzam ze nie znasz realiow rosji jak i ukrainy... Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Za opiekę nad starszymi 06.08.06, 17:32 Za opiekę nad starszymi Polak dostaje 11 funtów na go Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Za opiekę nad starszymi 06.08.06, 17:57 z tego co ja wiem to 8 do 9:) Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Za opiekę nad starszymi 06.08.06, 18:17 kolega jest w Londynie i dostaje właśnie 11 funtów na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Za opiekę nad starszymi 06.08.06, 18:19 ok, nie mam podstaw by twierdzic inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Jest wytłumaczenie tych "wysokich zarobków" 06.08.06, 19:23 KGB i GRU masowo produkowały fałszywe dolary. Powodów było bardzo wiele, od ekonomicznych, po polityczno-propagandowe. Powstały olbrzymie zapasy. I gdzieś trzeba ten zadrukowany papier upłynnić... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ale się bidulo wysiliłeś ... 06.08.06, 23:00 Nie pojąłeś biedaku nieszczęśliwy, że w Rosji zarabia się w rublach, gazeta podaje tylko przelicznik dla lepszego porównania. Kto chce, może sobie oczywiście wymienić ruble na dolary. Tak w Rosji jak i np. w PL, gdzie też pełno fałszywych... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 06.08.06, 23:26 Jak zwykle nie masz pojecia o Rosji. Tam nie tylko zarabia sie, ale i placi wieksze sumy WYLACZNIE w dolarach. Do rubla NIKT nie ma zaufania, a chyba nieslusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 06.08.06, 23:30 Naprawdę Rosja płaci ludziom pensje w hamerykańskich dularach? Skąd masz te rewelacje? Z własnej głowy, tej nieprzebranej skarbnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 06.08.06, 23:36 Tak. Mowie 0czywiscie o pensjach, nie zasilkach. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 06.08.06, 23:52 Genialne - Rosjanie dostają pensje w hamerykańskich dularach. Tak ustalił borrka. Tylko renty są w rublach i zasiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 07.08.06, 00:12 wszedzie uzywa sie rubli aczkolwiek po kryzysie roku98 masa ludzi stracila zaufanie do rubla , trzymajac oszczednosci w dolarach no ale to historia choc jeszcze wciaz zywa Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 07.08.06, 01:28 oszczędności to co innego, ale ten nieszczęśliwiec mówi o pensjach w hamerykańskich dularach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 07.08.06, 08:33 Rubel jest calkiem stabilny, wiec forma wyplaty zalezy od umowy i "czarnych", dolarowych rozliczen firmy. Nie mozna przepuszczac przez konta niewypranych dolarow, a placic nimi na czarno, jak najbardziej. Powszechna praktyka. Wysokosc pensji w niebudzetowych firmach ZAWSZE jest ustalana w umilowanych zielonych. Ale najlepsze sa bilboardy na ulicach Moskwy, reklamujace rozne towary. W dolarach oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
neo.anderson Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 09.08.06, 09:50 Cze Evcia! Czesto sie z toba nie zgadzam ale tym razem Tobie przyklasne. W istocie pensje RUS w USD mnie rozwalily ... he he. W Moskwie czy St.Petersburgu to z rzadka jest mozliwe ale nie nagminne. Ten forumowicz chyba rzeczywiscie nazbyt przejetym okiem czyta naczelnego dziennikarza GW d/s WNP. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 07.08.06, 09:31 Ale wziatki i reket są przyjmowane tylko w dolarach. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 07.08.06, 11:00 pamietam jak pierwszy raz jechalem do Rosji, i też mialem dylemat czy brać dolary czy ruble, zdecydownie ruble odparł przyjaciel z Rosji, ai tak to byl blad bo bankomatow na miejscu bylo mnogo;)) Obecnie rosjanie jako drugą walutę obieraja EURO!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ale się bidulo wysiliłeś ... 07.08.06, 11:21 Pisz swoje bajdy, pisz. Nie mogłeś pojechać do Rosji, bo stamtąd pochodzisz. A jedynym dylematem mogło być, na kogo donosić, aby przyjęli do FSB. Odpowiedz Link Zgłoś