bernard46 Tak...tak bedzie...terror..nie przejdzie!!!! 15.08.06, 00:39 Izrael cywilizacyjnie nalezy do kultury zachodu, a obecnie jestesmy u progu wielkiego konfliktu cywilizacyjnego miedzy kultura nasza a arabska. ----------------------------------------------------------------- Rezolucja ONZ bedzie o dupe potluc, jezli sie nie rozbroi Hezbolah i nie przykreci kurka iransko-syryjskiego. Wycofanie kilkadziesiat kilometrow terrorystow, bez calkowitego rozbrojenia i kontroli Libanu nad tymi ze "bojownikami" niczego nie zmienia. Wszystko wskazuje na to , ze sily ONZ nie bedea w stanie konsekwetnie kontrolowac nad Hezbolah i jedynie w tym czasie dozbroja sie lepiej, by pozniej znowu zaczac dzialania agresywne wobec Izraela. Czyje zwyciestw? Terrorysci nigdy nie zwyciezaja - niszcza, destabilizuja, morduja.....bo taki maja cel sam w sobie. Izrael nie musi byc uznawany przez nikogo, bo i tak istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
matkajoanna Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 00:45 fzp.jconserv.net/index.php miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
matkajoanna Re: To ciekawe 15.08.06, 01:01 może niektórzy uczestnicy tego forum się zgłoszą ? np. taki tles01 - jest bardzo aktywny Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: To ciekawe 15.08.06, 01:04 Swego czasu analizowalem to forum. niejeden mialby sie z pyszna co oni sadza o nas.Ale... Odpowiedz Link Zgłoś
matkajoanna Re: To ciekawe 15.08.06, 01:07 całkiem podobne do tego forum; jakby podobni uczestnicy....:-) to ciekawe: fzp.jconserv.net/viewtopic.php?t=2173 Odpowiedz Link Zgłoś
oneofthem Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 00:56 Ten artykuł powinien się chyba znaleźć w dziale "Deser". Odpowiedz Link Zgłoś
mokrysedes Re: Tragedia... 15.08.06, 01:28 Izrael nie należy do europejskiej kultury. Przez swoją hermetyczność może ewentualnie być traktowany jako coś odrebnego, choć w rzeczywistości jest taką samą bliskowschodnią chałastrą jak i Arabowie. Jedyne co trzyma ich przy kulturze zachodniej to dolar. O Europe się nie bój, zapoznaj się z Koranem. Pewnie ci sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
kielbasakrakowska Re: Tragedia... 15.08.06, 10:02 mokrysedes napisał: > Izrael nie należy do europejskiej kultury. Przez swoją hermetyczność może > ewentualnie być traktowany jako coś odrebnego, choć w rzeczywistości jest taką > samą bliskowschodnią chałastrą jak i Arabowie. Jedyne co trzyma ich przy > kulturze zachodniej to dolar. O Europe się nie bój, zapoznaj się z Koranem. > Pewnie ci sie przyda. Domyslam sie, ze ty sie z Koranem zapoznales. Dla ciebie to "taka sama samą bliskowschodnia chałastra jak i Arabowie". O tyle dziwne, ze obywatelami Izraela sa w duzej czesci emigranci z Europy. Ah wiem - dla Ciebie to ta gorsza czesc ludzkosci. Byl taki jeden maly pan z wasikiem, ktory myslal dokladnie tak samo. Dyskusja na temat wkladu ludzi narodowosci zydowskiej do swiatowej nauki, kultury i sztuki byla wielokrotnie poruszana, nie bede wiec sie powtarzal. A poniewaz jestem malym, plytkim i tepym antysemita, bo argumentow nie przedstawiasz zadnych, nie bede z toba dyskutowal. Odpowiedz Link Zgłoś
carramba7 Re: Tragedia... 15.08.06, 10:15 Pan z wąsikiem był półkrwi Zydem..że stuprocentowym Eichmannie nie wspomnę.. Odpowiedz Link Zgłoś
kielbasakrakowska Re: Tragedia... 15.08.06, 10:19 carramba7 napisał: > Pan z wąsikiem był półkrwi Zydem..że stuprocentowym Eichmannie nie wspomnę.. Oj glupi ten nasz narod po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem1 Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 02:06 Gazetko czemu zmienilas tytul artykulu? Zgrabna jestes!!! Odpowiedz Link Zgłoś
charlatans Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 02:07 Olmert powinien przeprosic ludzi w Izraelu, bo nie potrafil wygrac tej wojny! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Przeciez Zydzi czekali na te wojne! 15.08.06, 02:45 Szukali tylko pretekstu do uderzenia na Liban i byli juz dawno przygotowani do ataku, bo nie mogli zapomniec Libanczykom, ze iles tam lat temu zmuszeni byli poludniowy Liban opuscic. Choc narobili wiele szkod, to jednak celu ataku - rozbicia Hezbollahu nie osiagneli. Okazuje sie, ze Hezbollah jest dobrze zorganizowany i walczy o wiele lepiej niz Zydzi. Nie wiem czy po tej lekcji Zydzi zmadrzeja, czy tez beda robic jeszcze wieksze glupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
enlightened Lewacy/Islamofaszysci - czytajcie i placzcie... 15.08.06, 03:10 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3544890.html Odpowiedz Link Zgłoś
boguslaw81 Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 07:49 Precz z islamskim faszyzmem! Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Martwy syjonista to dobry syjonista 15.08.06, 08:30 Z faszyzmu najlepsze wzory to czerpie ten wasz Omlet,pogonicie go sami za danie d,py patriotom z Hezbollahu. boguslaw81 napisał: > Precz z islamskim faszyzmem! Odpowiedz Link Zgłoś
alkud *** Niech już Mossad załatwi Nasrallaha *** 15.08.06, 09:14 prosimyyyyyyyy... --- religiapokoju.blox.pl/2006/08/Ahmadiyya-Muslim-Community.html Odpowiedz Link Zgłoś
carramba7 politruk alkud........ 15.08.06, 10:10 Jak zwykle nawołuje do nienawiści .... Odpowiedz Link Zgłoś
ufo54 Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 09:28 > Nasrallah powiedział, że ogromne zniszczenia, spowodowane w Libanie są > odzwierciedleniem izraelskiego "fiaska i niemocy". Im bardziej zniszczone będą obiekty Hezbollahu tym bardziej będzie to świadczyło o "fiasku i niemocy" Izraela. Fiasko Izraela będzie kompletne kiedy Hezbollah przestanie istnieć. III Rzesza największy sukces odniosła 8 maja 1945 roku. Podpisanie kapitulacji przez Jodla i Keitela świadczy o "fiasku i niemocy" aliantów. ble ble ble ;-) ========================================================================== Tak że proszę zachować SZCZEGÓLNĄ ostrożność! Zofia Ch. (Radio Kierowców) Odpowiedz Link Zgłoś
valhala Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 09:55 Wszyscy to durnie, araby i zydzi. Araby bo zabijaja cywilow w restauracjach i autobausach(religia pokoju he he). Zydzi bo z holocaustu zrobili sposob na robienie pieniedzy. Kazda agresja na nich to to przygotowanie do holocaustu. Posumowujac: Zydzi: tyle w nich dobrego co i zlego (jak w u wiekszosci ludzi) Arabowie: Dajcie im wladze a sami sie wykoncza A pro pop po (:))cywilne ofiary podczas wojny byly sa i beda, a jak ktos tego nie rozumie to czytac kubusia puchatka. Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Szkoda ze już koniec ofensywy :( 15.08.06, 09:58 Zydzi skutecznie rozprawiali się z tą arabską chołotą. Wolna Europa Bez Meczetów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_von_teuss Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 10:04 Naprawdę olśniewające zwycięstwo Hezbollahu. To teraz libańscy wojownicy mogą spokojnie wrócić z Iranu bo w kraju już spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkiprecz Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 10:16 zlikwidować Nasrallaha! Odpowiedz Link Zgłoś
puchowy Szkoda że już koniec ofensywy 15.08.06, 10:32 Szkoda że już koniec ofensywy myślałem że wykończą hezbollah a tak oni czuja sie zwycięzcami Wielka szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
trzezwy1 Re: Szkoda że już koniec ofensywy 15.08.06, 10:53 Co się dziwisz.Przecież araby wszystkie wojny z Izraelem wygrali.ha..ha Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Idealna wojna? 15.08.06, 10:43 Obydwie strony wygrały. Ta radość przypomina mi radość "zwycięskiej" armii Jugosławiańskiej, wycofującej się z Kosowa. Oni też ogłaszali zwycięstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
planitnyk Terrorysci maja poczucie humoru hahahahahah 15.08.06, 11:16 zwyciestwo :))))) ...... Odpowiedz Link Zgłoś
mike2006 Hezbollah to przeciez Libanczycy 15.08.06, 12:15 Libanczycy maja prawo do obrony swej ojczyzny wiec nie uwazam, że to terrorysci. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekczarko Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 12:04 Olmert jest beszczelny. Nietylko powinien przeprosić Żydów za to co narobił, ale wręcz powinien podać się do dymisji. Izrael tej wojny nie przegrał. Ale Izrael przez miesiąc czasu dreptał w miejscu i tej wojny nie wygrał. Nie wszystkie cele, które zamierzał osiagnąć w tej wojnie Izrael zostały osiągnięte. Niestety nie wiem jakie cele chciał osiągnąć Hezbollach porywająć tych 2 żołnierzy ? Na pewno doprowadził do śmierci 1.100 libańczyków i zniszczenia ogromnej ilosci infrastruktury kraju. Jeśli chciał wciagnąć Izrael w wojnę obronną i tej wojny nie przegrać, to mu się to udało. Tylko właśnie za jaką cenę. Izrael w tej wojnie stracił 100 żołnierzy (to jest całą kompanię). To jest niedopuszczalne. To nie byli ludzie wychowywani w ideologii islamu. To byli ludzie tacy sami jak my. Słuchali Pink Floyd, Spreengstina itp. Niemcy przynajmniej w 1939 r. w ciągu 2 tygodni załatwili całą Polskę. Nie da się rady wygrać wojny, ogladając się na tzw. światową opinię publiczną. Jak się chce wygrac wojnę z Hezbollachem, to trzeba z nimi walczyć jak gen. Radko Mladić. Trzeba pamietać, że kiedy oni załatwią Izraela, wtedy przyjdą po nas. Wystarczy poczytać koran i kojarzyć fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Narod Polski zyczy dalszych sukcesow Hezbollahowi! 15.08.06, 12:36 Jako przyjaciele Izraela - i bron Boze nie antysemici! - zyczymy wielu dalszych powodzen na linii walki naszym braciom islamistom! Podzielamy Wasz system wartosci, z ta roznica, ze u nas panuje fundamentalizm katolicki... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 20:24 Fiasko Izraela jest przytłaczające. O ile jeszcze miesiąc temu uważałem za pewnik konieczność istnienia państwa Izrael, dzisiaj widzę, że lekarstwem na terroryzm i gwarantem pokoju na świecie jest likwidacja Izraela. Myślę, że w swoich wnioskach nie jestem osamotniony. Izraelscy Żydzi są społeczeństwem głęboko sfaszyzowanym i jedyną możliwość reedukacji Żydów izraelskcih jest ich upadek militarny. Dla mnie, pacyfisty, wniosek ten jest przykry, ponieważ koniec Izraela będzie oznaczał śmierć setek tysięcy niewinnych ludzi. Uważam, że to, co zrobił rząd Olmerta, było niewyobrażalną głupotą. Odpowiedzią będzie nowa fala terroru, która dosięgnie zwykłych ludzi, także nas, mimo że nie mamy z Żydami izraelskimi nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 21:09 > O ile jeszcze miesiąc temu uważałem za pewnik konieczność istnienia państwa > Izrael, dzisiaj widzę, że lekarstwem na terroryzm i gwarantem pokoju na świecie > > jest likwidacja Izraela. Myślę, że w swoich wnioskach nie jestem osamotniony. Absolutnie nie - to samo sądzi Ahmadeindżad z Iranu, Hezbollach, Hamas, Osama bin Laden. > Dla mnie, pacyfisty, wniosek ten jest przykry, ponieważ koniec Izraela będzie > oznaczał śmierć setek tysięcy niewinnych ludzi. Czy ja dobrze rozumiem - pacyfista to ten co dla pokoju chce likwidować czyjąś ojczyznę i pozbawiać życia klkaset tysięcy niewinnych ludzi? Gratuluję... Ale muszę cię rozczarować - nawet gdybyś pobił rekord Hitlera i wymordował wszystkich Żydów - wymarzonego pokoju nie uzyskasz. Muzułmanie nienawidza całej cywilizacji Zachodu, której sukces uwidacznia im fakt, jak daleko pozostali w tyle - co jest dla nich potwornym upokorzeniem. Ponadto celem fundamentalistów islamskich jest światowa "umma" - wspólnota muzułmańska, obejmująca wszystko i rządząca się prawem szariatu. Alkaida atakowała przecież Arabię Saudyjską, sunnici walczą z szyitami w Iraku - a ty sądzisz, że będą żyli pokojow z cywilizacją Zachodu, gdy zabraknie Izraela??? Na szczęście, twoje mordercze zamiary to tylko mrzonki - ale wskazują jasno, kim naprawdę jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
unicef123 Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 22:24 nikt nikogo nie musi przeprazać .....a niech was wszyscy diabli....wezmą do "kupy" dziady , dziady, głupki i świnie skonczone : komu potrzebe są wojny !!!!!!!!!!! MASZ RODZNIE ? to bądź facet dla niej! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 15.08.06, 22:52 > Absolutnie nie - to samo sądzi Ahmadeindżad z Iranu, Hezbollach, Hamas, Osama > bin Laden. I mają rację. Nie należy oceniać poglądów przez pryzmat tego, kto je wygłasza. Jeśli Osama bin Laden twierdzi, że świeci słońce, to nie oznacza to, że słońce nie świeci. Izrael odniósł wielkie fiasko propagandowe. Miesiąc temu miałem wątpliwości i - jeśli sobie przypominasz - wyrażałem je choćby w dyskusji z Tobą. Dziś już nie mam większych wątpliwości. Rząd Olmerta i żywiołowe poparcie izraelskich Żydów dla zbrodniczej i kretyńskiej decyzji o ataku na Liban pomógł mi uzyskać głębszą wiedzę o konflikcie na Bliskim Wschodzie. Nie tylko mi, ale - jak sądzę - także dużej liczbie europejskich inteligentów. > Czy ja dobrze rozumiem - pacyfista to ten co dla pokoju chce likwidować czyjąś > ojczyznę i pozbawiać życia klkaset tysięcy niewinnych ludzi? Gratuluję... Nie, pacyfista to ten, który uważa, że wojna jest złym rozwiązaniem. Nie prowadzi też w dłuższej perspektywie do niczego dobrego - także dla zwycięzców. Z wojny cieszą się ci, którzy robią na niej interesy - wojskowi i producenci broni. Oraz cała rzesza tych, którym ich propaganda wsparta grubą kasą zrobiła wodę z mózgu. Nie ukrywam, że Ciebie też zaliczam do tej grupy. I mimo że śmiało zakwalifikowałaś mnie do grupy naśladowców Hitlera, wybaczam Ci ten nietakt, bo rozumiem, że stan Twojego umysłu wyklucza obiektywne pojmowanie faktów. Ja nie chcę likwidować niczyjej ojczyzny. Stwierdzam po prostu pewien obiektywny fakt - tj. że brak ojczyzny dla Żydów oznaczały dla pozostałej części ludzkości więcej pokoju i mniej terroryzmu. Nie nawołuję też do likwidacji Izraela. Izrael sam siebie zlikwiduje, jeśli będzie postępował w równie barbarzyński sposób ze swoimi sąsiadami. Już jedno państwo islamskie ma bombę atomową. Po świecie krążą bezrobotni naukowcy z dawnego ZSRR. Jest tylko kwestią czasu, gdy terroryści będą dysponowali inną bronią niż dynamit. Izrael podejmując starania o wyprodukowanie większej liczby terrorystów oraz umacniając antyuzraelskie nastroje wśród swoich sąsiadów, sam sobie strzela gola. Jest mi niewymownie przykro, że Żydzi sami sobie gotują zagładę. > Ale muszę cię rozczarować - nawet gdybyś pobił rekord Hitlera i wymordował > wszystkich Żydów - wymarzonego pokoju nie uzyskasz. Muzułmanie nienawidza całej > > cywilizacji Zachodu, Czynisz mi jakieś niedorzeczne zarzuty, a sama jesteś zwykłą ksenofobką i rasistką. Muzułmanie to wyznawcy pewnej religii opartej na Księdzę, którą dał im ten sam Jahwe, który dał 10 przykazań i żydom, i chrześcijanom. Jest wielu światłych muzułmanów i wielu zwykłych ludzi, którzy wierzą w Jahwe i odprawiają muzułmańskie obrządki, wierząc, że w ten sposób stoją po stronie Dobra. Terroryści wśród nich to niewielki margines, wyprodukowany przez politykę cywilizowanych państw Zachodu symbolizowanych w ich mniemaniu przez USA, które postanowiły uczynić z Erec Izrael swój niezatapialny lotniskowiec. Powinnaś się wstydzić za wygłaszanie równie niedorzecznych opinii, których konsekwencją jest zgoda na mordowanie przez Żydów dzieci tylko dlatego, że są muzułmańskie. > której sukces uwidacznia im fakt, jak daleko pozostali w > > tyle - co jest dla nich potwornym upokorzeniem. W tyle też zostali afrykańscy murzyni oraz indianie amerykańscy - ich też chciałabyś spalić napalmem? Ponadto co rozumiesz przez wyższą cywilizacyjną? Lepsze bomby? O tak, w tym my jesteśmy lepsi (a razem z nami Żydzi). > Ponadto celem fundamentalistów > islamskich jest światowa "umma" - wspólnota muzułmańska, obejmująca wszystko i > > rządząca się prawem szariatu. > Alkaida atakowała przecież Arabię Saudyjską, Nie za brak fundamelizmu. Wahabizm należy do dość fundamentalnych odmian islamu, ale za poparcie dla USA. Tu problemem jest polityka, a nie religia. > sunnici walczą z szyitami w Iraku - a ty sądzisz, że będą żyli pokojow z > cywilizacją Zachodu, gdy zabraknie Izraela??? Sunnici nie przepadają za szyitami, jak prawosławni za katolikami. Walki w Izraelu wynikają jednak głównie z ogólnej destabilizacji tego państwa oraz z zawirowań politycznych, na które nakłada się religia. Przez wieki muzułmanie nie prowadzili wojen religijnych. Chrześcijanie mogli spokojnie praktykować swą religię na terenach kalifatu. To krzyżowcy prowadzili wojny religijne. To Europejczycy mordowali się wzajemnie w okresie reformacji. > Na szczęście, twoje mordercze zamiary to tylko mrzonki - ale wskazują jasno, > kim naprawdę jesteś. Powkładałaś mi w usta mordercze zamiary. Nic podobnego. Jestem obiektywny i żal mi Żydów - to, co robią, to głupota, która obróci się przeciwko nim. W swoim polemicznym zacietrzewieniu odsłoniłaś jednak swoje prawdziwe oblicze - ksenofobki chorobliwie nienawidzącej muzułmanów. Przykre, że tacy ludzie są między nami. Mam szczerą nadzieję, że kiedyś znikną z tego świata, bo przynoszą jedynie cierpienie innym. Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 16.08.06, 00:20 Oraz cała rzesza tych, którym ich propaganda wsparta grubą kasą zrobiła > wodę z mózgu. Nie ukrywam, że Ciebie też zaliczam do tej grupy. To się trochę mylisz - po prostu Izrael i Izraelczycy, których dobrze znam, są mi bardzo bliscy. I uważam, że nie zasługują na następny Holocaust, który chcą im zgotować sąsiedzi. I mimo że > śmiało zakwalifikowałaś mnie do grupy naśladowców Hitlera, Hitler uważał, że bez Żydów będzie na świecie lepiej, bo to oni są przyczyną wszelkiego zła - czy ty nie masz podobnej opinii? > W tyle też zostali afrykańscy murzyni oraz indianie amerykańscy - ich też > chciałabyś spalić napalmem? Czy gdziekolwiek napisałam, że kogoś chciałabym spalic napalmem??? Czy gdziekolwiek napisałam, że chciałabym zlikwidować jakieś państwo bądź rasę ludzi? A czy ty z kolei zwróciłeś uwagę, że ludzie innych wyznań mimo często trudnej sytuacji jakoś nie wysadzają sie powszechnie w tłumie cywili i nie porywają samolotów? Więc gdzie tkwi róznica? > > W swoim polemicznym zacietrzewieniu odsłoniłaś jednak swoje prawdziwe oblicze - > > ksenofobki chorobliwie nienawidzącej muzułmanów. Gdzie powiedziałam, że nienawidzę muzułmanów? Czy choć raz użyłam wobec nich jakiegoklwiek obraźliwego czy nienawistnego określenia? Mówiłam tylko o znanym problemie z ich kulturą (patrz artykul we wczorajszej Gazecie) - i nigdzie nie proponowałam, takich rozwiązań, jakie ty zastosowałbyś dla Izraela. Tak, jestem wobec nich nieufna - bo jest wsród nich grupa, które chce zniszczyć świat, w którym żyję. Wiem, że to mała grupa - ale obawiam się, że ma milczące pozwolenie i wsparcie znacznie większej grupy muzułmnanów: bo bez niego by juz ich dawno nie było. > Przykre, że tacy ludzie są > między nami. Mam szczerą nadzieję, że kiedyś znikną z tego świata, bo przynoszą > jedynie cierpienie innym. Dziękuję za dobre życzenia. Masz córkę - czy mógłbyś spojrzeć jej w oczy, gdyby kiedyś przeczytała to, co tu napisałeś? Jak byś jej wytłumaczył, że można życzyć całym krajomi i poszeczególnym ludziom zniknięcia - dla "dobra" innych? No cż, szkoda mi, że zwycięża teraz chyba w tobie zło. Ale - "while there's life there's hope" - więc może kiedyś zrozumieć, że ci "niewygodni" też mają prawo do życia. Jak na razie, spełnię jednak twoje życzenie, znikając dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
unicef123 Re: Wszyscy przegrali,a najwyzsza cene zaplacil L 15.08.06, 22:17 wynocha za morze Czerwone z powrotem, macie drugiego Mojżesza ? Odpowiedz Link Zgłoś
parq Re: Olmert: Izrael nie przeprosi za ofensywę w Li 16.08.06, 00:03 indymedia napisał: > Faszystowski belkot... prawdziwy faszystowksi belkot to sprawka Pallywood i Hisbollahwood mooszka.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś