Dodaj do ulubionych

Z tym konserwatystą warto rozmawiać

06.09.06, 02:17
"Krętacz z jajami" czyli nie warto rozmawiać z propagandzistą.

Program Pospieszalskiego ma jeden cel: wpajanie słuszności światopoglądu
katolickiego. Forma dyskusji jest w nim tylko formą pozorowaną, bo facet nie
dąży wcale do tego, żeby wszystkie argumenty uczestników stały się słyszalne.
On na 100% wie, jak jest i do jakich wniosków powinien skłaniać program.

To tak jakby ktoś obiecywał argumentować, a w praktyce - przekrzykiwał.

Takiego programu nie powinno być w telewizji publicznej, niezależnie od jego
opcji politycznej.

Pan Janke uprawia typową dla adwokatów prawicowych zamordystów "bezmyślną
bezstronność", kiedy mówi: "I Le Madame i Pospieszalski".

Nie! Co ma wspólnego Le Madame z indokrynatorską nierzetelnością
Pospieszalskiego?

Niewiele. W Le Madame odbywały się bardzo spontaniczne dyskusje polityczne,
których uczestnicy (różne odłamy lewicy) słuchali się nawzajem i
argumentowali racjonalnie, a nie uprawiali sofistykę.
Obserwuj wątek
    • polacco2 Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 08:13
      Ten program to perła w koronie TVP - jaka oglądalność ! i bez cenzury rabiego
      Adama
      • iluminacja256 Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 08:27
        Do Ciebie za to nawet nie warto ust otworzyć , bo to pomylka. Nawet jeśli
        Michnik jest Polakiem zydowskiego pochodzenia(co dla mnei jest tak samo mało
        wazne, jakby był Polakiem ugandyjskiego czy kazańskiego pochodzenia), no wiec
        nawet jesli jest, to tytuł RABINA/Rabbiego przysługuje tylko i wyłacznie
        opiekunom gmin , prowadzącym chedery i odprawiajacym nabożeństwa. Czy Michnik
        ma gminę, chodzi w chałacie , prowadzi chedder , itp? Nie? A dlaczego takei
        samo nazwanie Pospieszalskiego ksiedzem proboszczem uznałbyś za obrazę
        religijną? Lecz sie człowieku, bo mam dość takich jak ty- tradycja religina
        judaizmu jest starsza i bogatsza niz chrzescijaństwo - nasmiewanie sie i
        lekcewazenei ejj, jest jednak wyznacznikiem tego kraju;/ Wstyd mi za takich jak
        ty.
        • la-budda Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 08:38
          Prawda Michnik nie jest godny tytułu rabbiego. To zwykły lewacki ojciec
          redaktor. Ma jednak w sobie coś z kapłana, a raczej jest jego parodią. Wyznacza
          dogmaty w które wierzą bezmyślni czciciele "wartości" europejskich. Zdaniem
          ojca redaktora nie warto rozmawiać, warto pouczać !!! Współczuję dzieciom
          tego "ojca". Ostatnio jest nieco bezpłodny. Sprzedaż gazety spada. A jak
          instytucje państwowe przestaną prenumerować tę lewacką propagandówkę w ilości
          30 sztuk to może gazetka pana Maleszki będzie się ścigać z tygodnikiem
          powszechnym.
          • plmlp Jest kilkoro dziennikarzy których programów warto 06.09.06, 08:52
            posłuchać i Pospieszalski to na pewno jeden z nich.
            • iluminacja256 Re: Jest kilkoro dziennikarzy których programów w 06.09.06, 09:02
              Nie jestem co do tego przekonana...Dziennikarz powinien przede wszystkim
              " umieć mówić" - słuchanie tego, jak mowi Pospieszalski, abstrahując zupełnie
              od tego co mówi, jest prawdziwą męką...
              • mieszko27 Re: Jest kilkoro dziennikarzy których programów w 06.09.06, 11:56
                Wpuszczając Pospieszalskiego do "jedynki" zrobiono z telewizji publicznej
                jeszcze jedną ambonę. Czy nie dość tych ambon, w tym kraju???????????/
                • zupa_wolowa Janke - nieoficjalny rzecznik PiS-u 06.09.06, 13:53
                  > Wpuszczając Pospieszalskiego do "jedynki" zrobiono z telewizji publicznej
                  > jeszcze jedną ambonę. Czy nie dość tych ambon, w tym kraju???????????/

Najwidoczniej nie, skoro politycy koalicji włażą teraz jeszcze do Sieci.
                  Niedługo cały kraj będzie jedną wielką amboną :/
                  • kazek100 Re: Janke - nieoficjalny rzecznik PiS-u 06.09.06, 15:24
                    Pospieszalskiego warto oglądac mniej więcej tak, jak Urbana w latach 80-tych.

Pewnie - mądry człowiek od tego nie zgłupieje, ponaśmiewa się trochę ze
                    sposobów przekręcania prawdy, a potem i tak wyciągnie swoje wnioski. Ja to
                    nawet często w samochodzie słucham radia maryja i nadziwić się nie mogę, że
                    można aż tak głupio gadać. No ale to tylko w samochodzie.

Bo w przeciwieństwie do lat 80-tych dziś jest mnóstwo mediów, księgarnie pełne
                    i naprawdę lepiej poczytać / posłuchać czegoś lepszego, niż ideologicznego
                    bełkotu.
              • 1martina Re: Jest kilkoro dziennikarzy których programów w 06.09.06, 12:54
                Pan Pośpieszlaski zaprasza gości nie po to by ich wysłuchać,ale po to by
                narzucić im swój punkt widzenia świata.Oglądałam trzy programy i wystarczy.A co
                do Jankego to byłam przekonana,ze będzie bronił Warto rozmawiac.Chłop rwie się
                do konfitur.Łasuch.
                • marent48 Pospieszalski i Janke to okropne miernoty !!!! 06.09.06, 13:46
                  dlatego nie ma potrzeby sie excytowac tymi osobnikami.
                  To wszystko.
            • pkrehbiel Oczywiście! 06.09.06, 09:03
              często słucham jego programów i tarzam się ze śmiechu. Przecież takie wieści jak
              płody przerabiane na asfalt czy cokolwiek związanego z olbrzymią polską
              tolerancją to czyste złoto kabaretowe. A jak kiedyś na koniec programu cała ta
              jego "bezstronna" widownia wstała i odśpiewała jakąś pieśń religijną to mnie
              przez 3 dni plecy bolały od tarzania sie po podłodze ze śmiechu. Śmiechu przez
              łzy, że takie kretynizmy ktoś wpuścił do telewizji publicznej.
            • nowakowskaalbina Re: Jest kilkoro dziennikarzy których programów w 06.09.06, 15:44
              Powiedziałam że odwrotnie napewno nie warto oglądac bo dyskusja dojdzie do
              punktu w którym będą przedstawione jako jedynie słuszne poglądy
              Pośpieszalskiego
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 09:11
          Nawet jeśli
          > Michnik jest Polakiem zydowskiego pochodzenia(co dla mnei jest tak samo mało
          > wazne, jakby był Polakiem ugandyjskiego czy kazańskiego pochodzenia)
          Byłoby moze mało ważne dla mnie. Ale nie jest, jeśli z pochodzenia wynikają pewne
          działania i poglądy. Np. promocja wydarzeń kieleckich (czy manipulacyjny pogrom)
          co na tle wydarzeń tamtej epoki to naprawdę małe piwo. Czy też pochodzeniem nie
          można tłumaczyć przyjażń, a może interesy z Kwaśniewskim ( promocja SLD, dobór
          terminu wypłynięcia Rywin - gate.

Lecz sie człowieku, bo mam dość takich jak ty- tradycja religina
          > judaizmu jest starsza i bogatsza niz chrzescijaństwo - nasmiewanie sie i
          > lekcewazenei ejj, jest jednak wyznacznikiem tego kraju;/
          O wiele bardziej jest wyśmiewana religia katolicka co reprezentuje przyjaciel
          Michnika - Urban w swoim NIE. O wiele częściej można spotkać treści wyśmiewające
          i nienawiść w stosunku do religii kat. na forach GW.
          • m_16 Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 13:24
            myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> O wiele częściej można spotkać treści wyśmiewając
            > e
            > i nienawiść w stosunku do religii kat. na forach GW.

Niestety to kłamstwo. Głównym obiektem ataku jest rydzol i jemu podobni, czyli
            pewna forma katolicyzmu, anie katolicyzm jako taki. To duża rożnica. A
            wypowiedzi stricte antykatolickie pojawiaja się rzadko i głównie jako reakcja
            na różne postępki Kościoła katolickiego. Natomiast wypowiedzi antyemickie
            pojawiają się często i to niezależnie od tego, że w Polsce Nie Ma żadnej silnej
            mniejszości żydowskiej. Nawet jeśli pewne osoby są pochodzenia żydowskiego i
            to juz miałoby wpływać na ich poglądy (to już pogląd rasistowski-przynależnośc
            etniczna determinuje stosunek do rzeczywistości, to i tak sprawiedliwość
            makazywałaby kierować niechęc ku konkretnym środowiskom a nie całej nacji,
            Ale 'prawactwo" nie jest sprawiedliwe, nigdy zresztą nie było.. Jesteście
            przecież ludźmi z jajami i to jest jedyna rzecz, którą możecie myśleć.
            • ejkuraczek Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 14:08
              Wcale nie klamstwo. Wystarczy wejsc na FORUM SPOŁECZENSTWO na stronie GW-co
              drugi watek jest antykatolicki i to nie krytyczny tylko wprost antyreligijny.
              To chyba jest niezgodne z prawem,ale kto się tam przejmuje...
              • m_16 Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 17:55
                ejkuraczek napisała:

> Wcale nie klamstwo. Wystarczy wejsc na FORUM SPOŁECZENSTWO na stronie GW-co
                > drugi watek jest antykatolicki i to nie krytyczny tylko wprost antyreligijny.
                > To chyba jest niezgodne z prawem,ale kto się tam przejmuje...

Zaraz, lae dlaczego wyrażanie antyreligijnych poglądów jest złe?? Mówię serio,
                wprawdzie istnieje coś takiego jak obraza uczcuc religijnych, ale to okreslenie
                bywa podstawą do nadużyć. Cobowim jest tą obrazą? Być może rozumiem, że obrazą
                jest porównanie Maryi do prostytutki, ale np nazwanie Jezusa czy Mahometa
                szaleńcem, albo ekstremistą/utopistą politycznym, czy nawet zbrodniarzem, już
                nie. W tym drugim przypadku mogę bowiem posiadać jakieś argumenty, na poparcie
                swojej tezy i nawet nie ma znaczenia czy słuszne czy nie (kto zresztą byłby
                obiektywnym sędzią do oceny-religijna większość?. Nie można bowiem skazać
                nikogo nawet za głoszenie błędnych poglądów, zwłaszcza, że nie istnieje
                odpowiednio sprawiedliwy trybunał by to rozstrzygnąć, pewne tezy zahaczają
                bowiem o interprtacje filozoficzne, historyczno kulturowe, a więc ich
                prawdziwość lub fałszywośc nie może zostać jednoznacznie rozstrzygnięta. O ile
                nasza wypowiedż jest obraźliwa, o tyle nie powinna mieć miejsca. Ale kiedy jest
                obraźliwa? Może wtedy gdy jej intencją jest tylko i wyłącznie obrażenie kogoś?
                Ale gdy w dyskusji światopoglądowej, ja mówię że Mahomet był zbrodniarzem, to
                to jest wypowiedź antyreligijna ale nie jest to z konieczności obrazauczuć
                religijnych, ani coś niemoralnego. Wolno mi bowiem uważać, że pewien człowiek
                dawno temu był zbrodniarzem, przynajmniej jeśli mam jakieś za tym argumenty, a
                może nawet gdy ich nie mam. Nie każda wypowiedź antyreligijna jest niemoralna,
                skoro bowiem można religię popierać i uznawać jej wartość, można też ją
                odrzucać uważając ją za coś złego i deprcjonującego człowieka. Sama
                antyreligijność jakiegoś poglądu nie czyni go niemoralnym i raczej też
                nielegalnym (a jeśli czyni to byłoby to złe).
            • myslacyszaryczlowiek1 Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 15:20
              Nawet jeśli pewne osoby są pochodzenia żydowskiego i
              > to juz miałoby wpływać na ich poglądy (to już pogląd rasistowski-przynależnośc
              > etniczna determinuje stosunek do rzeczywistości, to i tak sprawiedliwość
              > makazywałaby kierować niechęc ku konkretnym środowiskom a nie całej nacji,

A koalicja SLD i UW ( dawnej bo chyba zmienili nazwę) to czym tłumaczyć jak nie
              przynależnością etniczną. Nie jestem rasistą ale pewne poglądy tak szeroko
              prezentowane przez media czasami mnie razą np.promocja pedalstwa, tolerancja
              szeroko rozumiana,niechęć do PISu. A czy przypadkiem nie jest tak dlatego że
              Stalin na początku komunizmu obsadził media ludzmi pochodzenia żydowskiego.
              www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060902&id=my17.txt
              • m_16 Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 18:04
                myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Nawet jeśli pewne osoby są pochodzenia żydowskiego i
                > > to juz miałoby wpływać na ich poglądy (to już pogląd rasistowski-przynale
                > żnośc
                > > etniczna determinuje stosunek do rzeczywistości, to i tak sprawiedliwość
                > > makazywałaby kierować niechęc ku konkretnym środowiskom a nie całej nacji
                > ,
                >
                > A koalicja SLD i UW ( dawnej bo chyba zmienili nazwę) to czym tłumaczyć jak
                ni
                > e
                > przynależnością etniczną. Nie jestem rasistą ale pewne poglądy tak szeroko
                > prezentowane przez media czasami mnie razą np.promocja pedalstwa, tolerancja
                > szeroko rozumiana,niechęć do PISu. A czy przypadkiem nie jest tak dlatego że
                > Stalin na początku komunizmu obsadził media ludzmi pochodzenia żydowskiego.
                > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060902&id=my17.txt

Przepraszam gdzie była kkoalicja SLD i UW?? W twojej głowie?? Zdarzały się
                wspłprace na szczeblu samorządów ale to tyle. Odnosząc się do Twojej uwagi,
                zakłada ona chorą tezę że Żydzi są zawsze lewakami, a prawdziwi Polacy nie (w
                każdym razie Polacy nie mogą chcieć promować orientacji homoseksualnej, dla
                tego jak ktoś promuje to żyd-niby czemu??). Niestety Twoje poglądyzawierją
                elementy rasistowskie, bo uważasz, że skłonnośc do pewnych Podług Ciebie
                negatywnych postaw, jest uwarunkowana przynależnością rasową. Uważasz, że
                negatywne cechy przysługują jednej nacji innej (naszej) nie. Nasza rasa jest
                fajna, ich- mniej. Niestety takie waloryzowanie ras, to albo rasizm, albo coś
                niewiele odeń różnego.
      • legrange Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 10:44
        Oglądalność wynika z tego, że moherki przełaczają odbiorniki z TV Trwam na
        Pospieszalskiego. Takie ma wzięcie.
      • johndoe pospieszalski vs. biedron 06.09.06, 11:07
        historia pewnej 'stronniczosci'

Komisja Etyki TVP S.A.
        ul. J.P. Woronicza 17
        00-999 Warszawa
        Blok D, pok. 431

SKARGA

Na podstawie art. 4 Statutu Komisji Etyki TVP S.A. składam skargę na red. Jana Pospieszalskiego jako autora i prowadzącego program „Warto rozmawiać”, wyemitowany w TVP1 27 marca 2006 i powtórzony w TVP Polonia 28 i 29 marca 2006 r. Przedmiotem skargi jest:

1. Nagranie mojej wypowiedzi przez wysłanników red. Pospieszalskiego wbrew mojej odmowie uczestnictwa w jego programie, czyli naruszenia punktu czwartego i szóstego Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP

2. Manipulację polegającą na tym, że prowadzący program red. J. Pospieszalski twierdził, iż na odwołanym spotkaniu w liceum im. Reytana w Warszawie będę pokazywał młodzieży ulotki o edukacji seksualnej, mimo iż w nagranej wypowiedzi stwierdziłem wyraźnie, że Kampania Przeciw Homofobii – kierowana przeze mnie organizacja pozarządowa, nie zajmuje się edukacją seksualną, a wszystkie swoje materiały informacyjne, dotyczące praw osób homoseksualnych oraz ich dyskryminacji, przekazuje po akceptacji przez nauczycieli. Stanowi to naruszenie punktu czwartego i szóstego Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP.

3. Zmontowanie mojej wypowiedzi i pokazanie jej w programie „Warto rozmawiać” w sposób, by widz odniósł wrażenie, iż popieram rozdawanie młodzieży ulotek „Żyj namiętne, kochaj się bezpiecznie” nie istniejącego już Stowarzyszenia Grup Lambda, wydanych w 1988 roku, co było zniekształceniem mojej wypowiedzi, czyli naruszeniem punktu czwartego Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP.

4. Brak reakcji prowadzącego program Jana Pospieszalskiego na nieprawdziwe oskarżenie mnie przez jego uczestniczkę, Joannę Najfeld o to, że jestem człowiekiem „skazanym wyrokiem za znieważanie katolików”, podczas gdy wyrok Sądu Rejonowego w Elblągu wydany w sprawie mojej osoby w trybie nakazowym, został zaskarżony i uchylony, co było szeroko komentowane przez media. Red. Pospieszalski naruszył w ten sposób punkt drugi Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP. Uchybiono także ogólnej zasadzie prawa, która stwierdza, że osoba nie skazana prawomocnym wyrokiem sądowym nie jest uważana za winną popełnienia czynu zabronionego.

5. Brak reakcji prowadzącego program red. Jana Pospieszalskiego na dyskryminujące wypowiedzi niektórych jego uczestników (Joanny Najfeld, Aleksandra Nalaskowskiego, Andrzeja Mazana), którzy m. in. zarzucali osobom o orientacji homoseksualnej dążenie do legalizacji zachowań pedofilnych. Takie działanie sprzeczne jest z regulacją punktu 11 Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP, który zakazuje dyskryminacji i nierównego traktowania. Dyskryminacja polegać miała na zarzuceniu nieprawdziwych cech i działań osobom homoseksualnym, także działaczom organizacji gejowsko-lesbijskich, które w odbiorze publicznym doprowadzić mogły do obniżenia zaufania publicznego wobec tych osób.

Ad.1 Po wzięciu udziału w programie Jan Pospieszalskiego „Warto rozmawiać” w 2005 roku, w którym osoby homoseksualne były obrażane i poniżane, a prowadzący nie dawał możliwości odparcia tych ataków żadnej z osób mających odmienne od prowadzącego poglądy, zdecydowałem, że nie będę więcej przyjmował zaproszeń do tego programu, mimo kilku rozmów telefonicznych z red. Pospieszalskim, w których zapewniał mnie on o swojej bezstronności. Zapewne dlatego do programu emitowanego 27 marca br., nie zostałem zaproszony, natomiast na kilka dni przed programem w biurze KPH pojawiła się ekipa TVP by nagrać moje wypowiedzi na temat wycofania zaproszenia dla mnie do liceum im. Reytana w Warszawie. Przeprowadzający wywiad nie przedstawili się jako osoby nagrywające materiał do programu „Warto rozmawiać”, dlatego miałem wrażenie, że udzielam wywiadu „Wiadomościom” lub „Panoramie”.
        Punkt szósty Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP stanowi: „Rozmówców i gości programu należy zapoznać z jego założeniami i celem oraz poinformować kiedy i w jaki sposób zostaną wykorzystane ich wypowiedzi.” Nie zostałem poinformowany o tym, że nagrywany materiał będzie wykorzystany w programie red. Pospieszalskiego ani o temacie głównym tego programu, którym nie była sytuacja w Reytanie.
        Punkt czwarty Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP mówi, że „przy zbieraniu materiałów nie wolno posługiwać się metodami nagannymi moralnie i sprzecznymi z prawem” Takimi metodami posłużono sie wobec mnie.

Ad. 2 Na wstępie swojego programu red. Pospieszalski powiedział: „Na lekcjach tolerancji i profilaktyki przeciw AIDS, które odbywają się w szkołach bez obecności nauczycieli i rodziców, pogadanki prowadzą gejowscy aktywiści. Może państwo chcecie dowiedzieć się tego, czego wasze dzieci dowiedziały się już w szkole?”. W dalszej części programu zestawiono przypadek Warsztatów Profilaktyki HIV-AIDS odbywających się kilka miesięcy temu w Urzędzie miasta Krakowa, a nie w szkole, z zaproszeniem mnie do liceum im. Reytana w Warszawie, co było oczywistą manipulacją.

Drugą manipulacją było połączenie przez red. Pospieszalskiego tematów tolerancji i edukacji seksualnej. Prowadzący wiedział z nagranej mojej wypowiedzi, że przedmiotem działalności KPH nie jest edukacja seksualna; mimo to kilkakrotnie stwierdzał w trakcie programu że „sprawa warsztatów w Krakowie i spotkanie w Reytanie mogą być analogiczne” i że mógłbym podczas niego „propagować techniki homoseksualne” oraz że „ nie wie, czy (Biedroń) nie chciałby o tym (edukacji seksualnej) mówić” (w odpowiedzi na protest prof. Wojciecha Sadurskego).
        Także inne wypowiedzi prowadzącego program dowodzą, że jego zamiarem była manipulacja prowadząca do usprawiedliwienia decyzji dyrekcji liceum im. Reytana tym, co wydarzyło się w Krakowie. Dowodzi tego również pokazywanie ulotki „Żyj namiętnie kochaj się bezpiecznie” w trakcie moich wypowiedzi, chociaż w nagraniu mówiłem, że tej nie znam. Nie została mi tez ona pokazana przez nagrywających moją wypowiedź, natomiast w programie nie pokazano żadnej ulotki KPH mimo, że zostały one zabrane przez przygotowujących program.

Manipulacje te naruszają punkt szósty i punkt czwarty Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP cytowane wyżej.

Ad. 3 Użyte w programie moje wypowiedzi zostały dowolnie skrócone, zestawione z różnych fragmentów i pozbawione kontekstu. Na przykład wypowiedź składająca się ze zdań: ” Może dobrze było by, abyśmy w końcu zaczęli rozmawiać w polskich szkołach o seksie. Przecież ta młodzież nie tylko chce rozmawiać o seksie, nie tylko szuka informacji o seksie, ale również zaczyna uprawiać ten seks. Może dobrze by było, aby zaczęła uprawiać seks bezpieczniej. (cięcie) Ja myślę, że jeśli chodzi o tę konkretną ulotkę to ona nie była z żaden sposób obsceniczna (cięcie) Trzeba pamiętać, że aby dotrzeć do młodzieży, żeby przekaz był zrozumiały dla niej, musimy mówić językiem, jakim stara się mówić młodzież, to musi być język zrozumiały dla młodzieży, język atrakcyjny dla nich, żeby oni sięgnęli po te ulotkę, żeby zapamiętali treści zawarte w tej ulotce, a później z tych treści skorzystali.”
        W moją wypowiedź na temat edukacji seksualnej wmontowano zdanie wypowiedziane w zupełnie innym kontekście. W udzielonym wywiadzie wyraźnie zaznaczyłem, że ulotka „Żyj namiętnie, kochaj się bezpiecznie” nie powinna być przekazywana licealistom, a skierowana jest ona wyłącznie do środowiska dorosłych mężczyzn homoseksualnych. Podkreśliłem również, że każdy tego typu materiał powinien być wcześniej skonsultowany z gronem pedagogicznym. Pozostała część mojej wypowiedzi była odpowiedzią na pytanie o konieczność edukacji seksualnej oraz o sposób rozmowy z licealistami na ten temat. Poprzez tą oczywistą manipulację, moja wypowiedź została całkowicie wypaczona i pozbawiona kontekstu.
        Uczestnik programu profesor Marian Filar powiedział po emisji mediom, że ”osta
        • johndoe Re: pospieszalski vs. biedron 06.09.06, 11:08
          cd.

Uczestnik programu profesor Marian Filar powiedział po emisji mediom, że ”ostatnio wybierając się do telewizji spodziewam się wszystkiego najgorszego. Trzeba uważać, co się mówi w trakcie nagrania, bo potem wypowiedz może być wykorzystana w zupełnie inny sposób. Dlatego ja biorę udział wyłącznie w programach na żywo bo w nich przynajmniej nie można zmanipulować mojej wypowiedzi”.

Stanowi to oczywiste naruszenie punktu czwartego Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP: „Opracowanie i montaż materiałów nie mogą zniekształcać informacji czy opinii”.

Ad.4 Prowadzący program Jan Pospieszalski nie prostował nieprawdziwych oskarżeń wobec mnie przez jego uczestniczkę, Joannę Najfeld o to, że jestem człowiekiem „skazanym wyrokiem za znieważanie katolików”, podczas gdy wyrok Sądu Rejonowego w Elblągu wydany w trybie nakazowym został zaskarżony i uchylony, o czym media szeroko informowały. Pani Najfeld powiedziała również, że osoby homoseksualne uczące o HIV/AIDS to tak jakby kryminaliści prowadzący lekcje o kodeksie karnym, co także nie wywołało żadnej reakcji prowadzącego, podobnie jak wypowiedziane na końcu programu opinie pani Najfeld o zrównujące osoby homoseksualne z pedofilami. Także takie stwierdzenia prof. Aleksandra Nalaskowskiego jak ”tolerancja na poziomie zwieraczy” oraz dyrektora szkoły Andrzeja Mazana: „stosunki homoseksualne są zachowaniami egoistycznymi” były milcząco akceptowane przez prowadzącego.
          Red. Pospieszalski naruszył w ten sposób punkt drugi Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP.

”Informacje powinny być bezstronne, rzetelne i dokładne, zweryfikowane w odrębnych źródłach. Opinie powinny być uczciwe, nie mogą przeinaczać faktów, nie mogą tez być formułowane wskutek ingerencji czy to osób prywatnych czy instytucji”.

Ad. 5 Prowadzący program red. J. Pospieszalski dopuścił do przypisania nieprawdziwych intencji organizacjom działającym na rzecz osób homoseksualnych oraz nie interweniował, kiedy dyskryminujące wypowiedzi miały miejsce. W czasie programu nie wyemitowano żadnego materiału, który w jasny sposób stwierdzałby, czym na co dzień zajmują się organizacje gejowsko-lesbijskie. Nie dołożono starań, aby w obiektywny i rzetelny sposób przedstawić całe zagadnienie, które było przedmiotem programu. Naruszono zasadę niedyskryminacji poprzez zestawienie ze sobą działań organizacji gejowsko-lesbijskich na rzecz praw człowieka z postulatem legalizacji czynu przestępczego jakim jest pedofilia.

Na poparcie zarzutu pierwszego i trzeciego mam świadka – Martę Abramowicz, obecna w biurze KPH podczas nagrania. Ulotki KPH, które zabrała ekipa nagrywająca moją wypowiedź, przesyłam w załączeniu.

Na podstawie tych zarzutów wnoszę do komisji o stwierdzenie, ze red. Pospieszalski naruszył etykę dziennikarską w TVP i ogłoszenie postanowienia Komisji w programie „Warto rozmawiać”.

(Robert Biedroń)

Warszawa, 29 marca 2006 r.

Do wiadomości:

- Rada Etyki Mediów
          - media
          • johndoe Re: pospieszalski vs. biedron 06.09.06, 11:10
            i odpowiedz

ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 29 maja 2006 godz. 11:18

List do Adama Michnika w sprawie wywiadu z Robertem Biedroniem w "Gazecie Wyborczej"

Warszawa, 29 marca 2006

Redaktor Naczelny
            „Gazety Wyborczej”
            Adam Michnik
            ul. Czerska 8/10
            00-732 Warszawa

Szanowny Panie Redaktorze,

Uprzejme prosimy o opublikowanie poniższego wyjaśnienia redakcji programu „Warto Rozmawiać” (TVP 2) w sprawie wywiadu z Robertem Biedroniem pt. „Złożę skargę na Pospieszalskiego”.

W dniu 29.03.2006 Gazeta Wyborcza opublikowała wywiad z Robertem Biedroniem. Wywiad ten zawiera nieprawdziwe informacje, których podanie narusza dobre imię autorów programu „Warto Rozmawiać”.

Robert Biedroń twierdzi, że nie wiedział, iż wypowiada się dla programu „Warto Rozmawiać”, mówi „Byłem przekonany, że wypowiadam się dla „Wiadomości” albo Panoramy”.

Nasza kamera zarejestrowała jego odpowiedź na nasze pierwsze pytanie czy jest potrzeba organizowania spotkań takich jak w Liceum im. Reytana. Robert Biedroń mówi: „Ja myślę, że jest potrzeba. Zresztą rozmawiać zawsze warto, zresztą pokazuje to również idea programu pana Pospieszalskiego. Dlatego uważam, że jest potrzeba i to bardzo pilna potrzeba. (…)”

Rozmowa została nagrana na 3 dni przed programem, a więc 5 dni temu, a nie - jak twierdzi Robert Biedroń - dwa tygodnie temu.

Nie jest również prawdą , iż pan Biedroń nie mówił w prowadzonej z nami rozmowie o ulotkach pt. „Żyj namiętnie – kochaj się bezpiecznie” zawierających opis zachowań homoseksualnych, który przytoczyliśmy w programie.

Dziennikarz „Warto Rozmawiać” kilkakrotnie pytał właśnie o tę konkretną ulotkę i pokazane w programie wypowiedzi Roberta Biedronia do niej się odnosiły.

Ulotka ta została wydana w 1998 roku a nie, jak podaje Robert Biedroń, w roku 1988.

Z poważaniem

Paweł Nowacki
            Szef redakcji, współscenarzysta

Maciej Pawlicki
            Reżyser, producent, współscenarzysta

Jan Pospieszalski
            Prowadzący, współscenarzysta

Do wiadomości:
            Zarząd TVP SA
            Dyrekcja TVP 2
            Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji
            Rada Etyki Mediów

#################################################

Orzeczenie Rady Etyki TVP z dnia 17 maja 2006 r.
            Komisja Etyki TVP otrzymała skargę Roberta Biedronia, reprezentującego organizację pożytku publicznego Kampania przeciw Homofobii, na Jana Pospieszalskiego jako autora i prowadzącego program „Warto rozmawiać”, wyemitowany w TVP2 w dniu 27 marca 2006 r. i powtórzony w TVPolonia w dniu 28 marca br. W swoim piśmie p. Biedroń zarzucił autorom i realizatorom programu naruszenie „Zasad etyki dziennikarskiej w Telewizji Polskiej S.A”.: 1.„nagranie (mojej) wypowiedzi przez wysłanników red. Pospieszalskiego wbrew mojej odmowie uczestnictwa w jego programie”, 2.„manipulację polegającą na tym, że prowadzący program red. J. Pospieszalski twierdził, iż na odwołanym spotkaniu w liceum im. Reytana w Warszawie będę pokazywał młodzieży ulotki o edukacji seksualnej, mimo iż w nagranej wypowiedzi stwierdziłem, że Kampania przeciw Homofobii (...) nie zajmuje się edukacją seksualną, a wszystkie swoje materiały informacyjne dotyczące praw osób homoseksualnych oraz ich dyskryminacji przekazuje po akceptacji przez nauczycieli”, 3.„zmontowanie mojej wypowiedzi i pokazanie jej w programie „Warto rozmawiać” w sposób, by widz odniósł wrażenie, iż popieram rozdawanie młodzieży ulotek „Żyj namiętnie, kochaj się bezpiecznie” nieistniejącego już Stowarzyszenia Grup Lambda”, 4.„brak reakcji prowadzącego program (...) na nieprawdziwe oskarżenie mnie przez jego uczestniczkę Joannę Najfeld o to, że jestem człowiekiem ” oraz 5.”brak reakcji (...) na dyskryminujące wypowiedzi niektórych jego uczestników (Joanny Najfeld, Aleksandra Nalaskowskiego, Andrzeja Mazana), którzy m.in. zarzucali osobom o orientacji homoseksualnej dążenie do legalizacji zachowań pedofilnych”.
            W związku z tym Komisja Etyki TVP otworzyła postępowanie wyjaśniające: - członkowie Komisji obejrzeli kopię prowadzonego na żywo programu „Warto rozmawiać” z 27 marca br., - Komisja zapoznała się z kopią nagrania i zapisem rozmowy z Robertem Biedroniem nagranej dla programu „Warto rozmawiać”, - Komisja zapoznała się z pismem Macieja Pawlickiego z firmy producenckiej „Picaresque” dotyczącym okoliczności wymienionego wyżej nagrania rozmowy z p. Biedroniem, - Komisja przeprowadziła rozmowy: z autorem skargi Robertem Biedroniem oraz z prowa-dzącym program Janem Pospieszalskim, reżyserem i producentem programu Maciejem Paw-lickim, współscenarzystą Pawłem Nowackim i szefem ekipy realizującej nagranie rozmowy Arkiem Gołębiowskim. Zaproszona Marta Abramowicz z Kampanii przeciw Homofobii nie przyjęła zaproponowanego jej terminu i na rozmowę nie przybyła. Na podstawie zebranych i starannie przeanalizowanych materiałów Komisja Etyki TVP stwierdza, co następuje: ad 1: zarzut oddalony, nie nastąpiło naruszenie „Zasad etyki dziennikarskiej”, ponieważ robocze nagranie rozmowy z p. Biedroniem wskazuje, że była ona przeznaczona dla programu „Warto rozmawiać”, ad 2 : zarzut oddalony, nie nastąpiło naruszenie. „Zasad etyki dziennikarskiej”, ponieważ w programie znalazło się następujące stwierdzenie p. Biedronia: „Kampania przeciw Homofobii prowadzi od wielu lat pracownię tolerancji, gdzie kształcimy nauczycieli i pedagogów, i w ramach tej pracowni czasami również jesteśmy zapraszani na spotkania organizowane przez nauczycieli. Na pogadanki, na różnego rodzaju lekcje dotyczące np. tolerancji, czy gejów, czy lesbijek”. A zatem problem propagowania wśród młodzieży tolerancji przez Kampanię przeciw Homofobii oraz współpracy z pedagogami i nauczycielami został poruszony w programie. Uchybieniem było natomiast, że w nagranej wypowiedzi p. Biedronia nie wykorzystano następujących stwierdzeń: „Nie zajmuję się edukacją seksualną” oraz „Ja nie jestem edukatorem seksualnym, więc nie prowadzimy wogóle takich zajęć”. ad 3: zarzut oddalony, nie nastąpiło naruszenie „Zasad etyki dziennikarskiej”, ponieważ nie jest prawdą, że wypowiedzi p. Biedronia zostały zestawione z różnych fragmentów i pozbawione kontekstu. Wypowiedź dotycząca ulotki rozpowszechnianej w Krakowie została skrócona, ale jej treść nie uległa zniekształceniu i nie została zmontowana w sposób dowolny. Zachowano integralność wypowiedzi, która odnosiła się wyraźnie do pytania o ulotkę „Żyj namiętnie, kochaj się bezpiecznie”, o czym świadczy wypowiedziane przez p. Biedronia zdanie: „Ja myślę, że jeśli chodzi o tę konkretną ulotkę to ona nie była w żaden sposób obsceniczna”. Nie jest też prawdą, jak utrzymuje p. Biedroń, iż w nagranej rozmowie wyraźnie zaznaczył, „że ulotka <Żyj namiętnie, kochaj się bezpiecznie> nie powinna być przekazywana licealistom, a skierowana jest wyłącznie do środowiska dorosłych mężczyzn homoseksualnych”. Wprawdzie takie stwierdzenie padło w programie, ale wypowiedział je Kamil Sipowicz, mówiąc, że taka ulotka może być rozpowszechniana w „hardcore’owym klubie gejowskim”. Uchybieniem jest natomiast to, że z wypowiedzi p. Biedronia o ulotce, która ukazała się w programie, wypadły stwierdzenia o potrzebie skonsultowania tego „typu materiału z gronem pedagogicznym”: „Źle się stało, że ta ulotka nie była wcześniej skonsultowana, że nikt nie porozmawiał o tym, czy młodzież powinna otrzymać taką ulotkę” oraz „Ja bym ją skonsultował z pedagogami, zanim bym ją rozdał. Ale myślę, że młodzież używa dużo bardziej wulgarnego języka, który może nas obrażać, który może deprawować młodzież, niż ten użyty w ulotce.” ad 4: zarzut oddalony, n
            • johndoe Re: pospieszalski vs. biedron 06.09.06, 11:11
              cd.

ad 4: zarzut oddalony, nie nastąpiło naruszenie „Zasad”, ponieważ osoby uczestniczące w programie wypowiadają się na swoją odpowiedzialność i prowadzący nie jest w stanie zweryfikować treści każdej ich wypowiedzi. ad 5: zarzut oddalony, nie nastąpiło naruszenie „Zasad”, gdyż inni uczestnicy programu polemizowali z tym twierdzeniem, dzięki czemu telewidzom został przedstawiony zarówno problem, jak i zróżnicowane opinie i oceny. Konkludując, Komisja Etyki TVP podkreśla celowość podejmowania kontrowersyjnych, ważnych społecznie tematów, przy zachowaniu obowiązujących standardów przygotowywania i realizacji takich programów.

Krzysztof Miklas
              Przewodniczący Komisji Etyki TVP S.A.
      • gajot Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 12:37
        Pośpieszalski to Talib w cywilnych ciuchach. Najchętniej do dyskusji wexmie Kurskiego i Wierzejskiego.
      • tr1975 Procent debili wsrod wierzacych 06.09.06, 14:16
        Moze to znaczne uproszczenie, ale wydaje mi sie ze wsrod polskich katolikow
        jest znacznie wiecej debili niz wsrod niewierzacych.
      • nowakowskaalbina Re: Brawo Pośpiech ! z GW nie warto rozmawiać 06.09.06, 15:42
        Nie wiem jak można oglądać coś tak tendencyjnego od razu po pierwszym zdaniu
        Pośpieszalskiego można się domyślić jakie będą wnioski z dyskusji.Dlatego nie
        tylko nie ma co rozmawiać ale nie ma co oglądać.
    • bloody_rabbit Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 08:24
      Paaanie Janke, posady w TVP już rozdane. Trochę późno z tym serwilizmem.
      • emenefix Istotnie, jest to najlepszy program panelowy w TV 06.09.06, 10:09
        Mozna sie nei zgadzac z pogladami prowadzacego. (Spójrzmy prawdzie w oczy
        głównie pieni się lewactwo) Ale trzeba przyznać ze ranga i poziom zapraszanych
        gości zawsze daje ciekawe doswiadczenia. Mimo ze późna pora wielu Polaków
        wysłuchuje wszystkiego i wszystkich do końca. A dla mnie jako prawicowca miło
        popatrzeć jak intelektualisci lewicy zazwyczaj przegrywają w polemice z
        intelektualistami prawicowymi.
        • m_16 Re: Istotnie, jest to najlepszy program panelowy 06.09.06, 12:52
          emenefix napisał:

> Mozna sie nei zgadzac z pogladami prowadzacego. (Spójrzmy prawdzie w oczy
          > głównie pieni się lewactwo) Ale trzeba przyznać ze ranga i poziom
          zapraszanych
          > gości zawsze daje ciekawe doswiadczenia. Mimo ze późna pora wielu Polaków
          > wysłuchuje wszystkiego i wszystkich do końca. A dla mnie jako prawicowca miło
          > popatrzeć jak intelektualisci lewicy zazwyczaj przegrywają w polemice z
          > intelektualistami prawicowymi

Przegrywają w ustawionej debacie, ustawionej poprzez stosowanie okreslonego
          języka przez prowadzącego, przez dobór gości, przez dobór widowni itp. Istotne
          jest również kontekst dyskusji, stojące za pytaniami założenia i fałszywe
          dychotomie. I z tego czerpiesz przyjemność? Skoro poprzez dobór gości można
          osiągnąć tak wiele, jakże wierzyć konkluzjom programu Pośpieszalskiego? A jeśli
          godzimy się, że Pośpieszalski jest nieobiektywny (to Janke przyznaje), to czemu
          mamy być wobec niego obiektywni? Niech facet zjeżdza do zakrystii. Za parę lat
          zmieni się najpewniej ekipa, a wtedy to najprawdopodobniej nastąpi.
    • arahat1 ponizej poziomu mniej niz ziob..o sa przychodzacy 06.09.06, 08:29
      do programu pospieszalksiego a pozniej placzacy jak to ie mogli dac z siebie
      wszytsko albo sa >opcinani> w rozmowach..jaki program tacy goscie....p
    • rsrh Zgadzam sie z panem Janke w sprawie programu 06.09.06, 08:34
      Pospieszalskiego , natomiast na jego miejscu nie podejmowałbym dialogu z panią
      Dunin z GW (analogiszny model to pani Szczuka z TVN),ponieważ to nie ta klasa
      dziennikarska!!
      • ubik007 Janke z kims się na głowy pozamieniał 06.09.06, 08:51
        Z programem Pospieszalskiego jest ten problem, że na koniec tryumf zawsze musi
        odnieść opcja konserwatywna. Dyskutanci o bardziej umiarkowanych poglądach są
        tylko po to, aby robić dla niej tło. Taki program należy omijać szerokim łukiem.
        • plmlp Bzdura. Pamiętam program o przemocy w rodzinach 06.09.06, 08:58
          gdzie jakiś lewicujący profesor i inny równie niedorobiony doktor żenująco padli przy jedynym chyba obiektywnym wskaźniku przemocy który skromnie przytoczyła pewna redaktor: ilość zabójstw w tolerancyjnych rodzinach szwedzkich jest istotnie wyższa niż w ciemnogrodzkich polskich. Pseudonaukowców zalała fala piany i agresji, zakrzyczeli dziewczynę a Pospieszalski cicho. I dobrzre, bo każdy myslący zrozumiał.
          • iluminacja256 Re: Bzdura. Pamiętam program o przemocy w rodzina 06.09.06, 09:05
            ilość zabójstw w tolerancyjnych rodzinach szwedzkich jest istot
            > nie wyższa niż w ciemnogrodzkich polskich.

Nie rozsmieszaj mnie...Samą ilością zabijanych dzieci do lat 5 bijemy Szwecję
            na głowę ...
            • plmlp Poproszę o źródło. 06.09.06, 09:50
              .
              • iluminacja256 Re: Poproszę o źródło. 06.09.06, 11:23
                Makarewicz H., "Przestępstwo dzieciobójstwa z art. 149 k. k. w świetle badań
                statystycznych

a w ogóle to tak - Łódz - 4 noworodów w beczce + próba zamordowania najstarszej
                córki, Czerniejowo - 5 noworodków zakopanych w beczce, Puchaczów - dwójka
                dzieci zabitych po urodzeniu w reklamówkach, Taczanów - zamordowana 4
                miesiaczna dziewczynka i jej matka pzrez ojca dziecka, Szczecin - 4 miesieczny
                chłopiec zakatowany przez własnego ojca, Chorzów -1,5 roczna dziewczynka
                wyrzucona oknem w trakcie awantury domowej(przezyła cudem z cięzkimi
                obrazeniami),1,5 miesiaczny chłopiec wyłowiony z Wisły w okolicach Nowej Huty,
                niemowlę wyrzucone oknem, az rozplaszczylo soie o dach - to zdejs ie Warszawa
                (?) Mam pisać dalej?
            • eti.gda Re: Bzdura. Pamiętam program o przemocy w rodzina 06.09.06, 15:28
              iluminacja256 napisał:

> ilość zabójstw w tolerancyjnych rodzinach szwedzkich jest istot
              > > nie wyższa niż w ciemnogrodzkich polskich.
              >
              > Nie rozsmieszaj mnie...Samą ilością zabijanych dzieci do lat 5 bijemy Szwecję
              > na głowę ...

A może zamiast kłócić się i przerzucać "autorytetami" poda ktoś, gdzie można
              znaleźć takie statystyki?
          • m_16 Re: Bzdura. Pamiętam program o przemocy w rodzina 06.09.06, 13:12
            plmlp napisał:

> gdzie jakiś lewicujący profesor i inny równie niedorobiony doktor żenująco
            padl
            > i przy jedynym chyba obiektywnym wskaźniku przemocy który skromnie
            przytoczyła
            > pewna redaktor: ilość zabójstw w tolerancyjnych rodzinach szwedzkich jest
            istot
            > nie wyższa niż w ciemnogrodzkich polskich. Pseudonaukowców zalała fala piany
            i
            > agresji, zakrzyczeli dziewczynę a Pospieszalski cicho. I dobrzre, bo każdy
            mysl
            > ący zrozumiał.

Sądząc po kolejnych postach wiidać, że ci "agresywni lewacy" mieli rację, i
            raczej nie byli też niedouczeni. A stwierdzenie, że wskażnik zabójstw jest
            jedynym obiektywnym jst arbitralne, bo przemoc to szerokie zjawisko, wielu
            ludzi znęca się nad dziećmi nie zabijając ich, przemoc nie musi prowadzić do
            zabójstwa, więc skala przemocy nie musi być pararelna do skali zabójstw.
            Wybrałeś ten wskażnik który ewentualnie potwierdzałby Twoją tezę pomijając
            inne. A w dodatku, dlaczego ten parametr jest obiektywny, a inne nie? Skoro w
            Polsce można trzymać przez wiele lat dziecko w komórce, lub je zabić i to nie
            wychodzi na jaw, to jest to zarzut przeciw tej obiektywności. Do tego nasza
            policja ma przypuszczalnie mniejszą wykrywalność niż szwedzka. Zapewne
            chciałbyś twierdzić, że inne wskażniki, to efekt dzialania różnych lewackich
            orgnizaji, a policja jest obiektywna. Nie jest jednak jasne czy organizacje
            pozarządowe są mniej obiektywne od instytucji państwa i czy reprezentują
            jakieś opcje światopoglądowe. A policja z kolei też , (z uwagi na
            wyszczególnione ograniczenia) nie odzwierciedla w swych statystykach prawdy,
            lecz często to co chce by było prawdą. Nadto ona również podlega naciskom
            politycznym, więc jej statystyki mogą być również w jakimś stopniu projekcja
            ikreslonej opcji światopoglądowej.
        • rsrh Masz rację ! Takie programy powinien prowadzić 06.09.06, 09:15
          Celiński ten co "robił" w KULTURZE (b minister) On wie co z czym sie na głowy
          pozamieniało!!!
        • eti.gda Re: Janke z kims się na głowy pozamieniał 06.09.06, 15:26
          ubik007 napisał:

> Z programem Pospieszalskiego jest ten problem, że na koniec tryumf zawsze
          musi
          > odnieść opcja konserwatywna. Dyskutanci o bardziej umiarkowanych poglądach są
          > tylko po to, aby robić dla niej tło. Taki program należy omijać szerokim
          łukiem

Już jeden publicysta z "Angory" (nie mylić z "Agorą") nazwał ten
          program "ścieraniem się tych samych poglądów")
      • pkrehbiel Niestety... 06.09.06, 09:00
        ...Pani Kinga Dunin nie ma wyboru, kto z nią polemizuje. I tylko dlatego jakiś
        prawicowy nawiedzony dziennikarz na co dzień pracujący w brukowcu (i jeszcze się
        tym chwalący w stopce - dobrowolnie przyznawać się do pisania dla Wprost to
        chyba zamiłowanie do samoponiżania się) nagle poczuł się uprawniony do komentowania.

Różnica między tym panem a Kingą Dunin jest taka, jak między Faktem, a GW -
        olbrzymia - i to widać w poziomie argumentacji.
        • otis_tarda Re: Niestety... 06.09.06, 09:05
          > Różnica między tym panem a Kingą Dunin jest taka, jak między Faktem, a GW -
          > olbrzymia - i to widać w poziomie argumentacji.

Chyba zatem przerzucę się na "Fakt". Argumentacja Dunin sprowadza się bowiem do
          "ja wiem co to tolerancja i dyskurs obiektywny, więc ci z innym zdaniem paszli
          won!".
          • util Re: Niestety... 06.09.06, 09:34
            otis_tarda napisał:

> Chyba zatem przerzucę się na "Fakt". Argumentacja Dunin sprowadza się bowiem
            > do "ja wiem co to tolerancja i dyskurs obiektywny, więc ci z innym zdaniem
            > paszli won!".

No to juz, zabieraj się z forum! Skoro arumentacja Dunin do ciebie nie dociera,
            to nie ma potrzeby się męczyć - FAKT zapewni bardziej strawne treści.

Chyba, że masz nawyk z gęby cholewę robić, wzorem Kurskiego...
            C'ya!
            • otis_tarda Re: Niestety... 06.09.06, 09:44
              > No to juz, zabieraj się z forum! Skoro arumentacja Dunin do ciebie nie dociera,

Na szczęście, póki co, ani ty, ani p. Dunin nie możecie mnie do niczego zmusić.
      • battosai Re: Zgadzam sie z panem Janke w sprawie programu 06.09.06, 09:40
        To prawda, Dunin stoi przynajmniej o 3 klasy wyżej od Janke.
    • galba Jesli dla Jankego wzorem obiektywizmu jest BBC... 06.09.06, 08:50
      ... to ręce opadają. Tak lewackiej i terrorystolubnej stacji nie ma w całym
      świecie zachodnim.
      • maciek5905 Re: Jesli dla Jankego wzorem obiektywizmu jest BB 06.09.06, 08:57
        O witaj galbo! Dawno Cię nie było, kretynie
        • zgodnik1 podwyżki cen proponowane przez rząd PIS, to dobry 06.09.06, 09:04
          temat dla dziennikarzyny Pospieszalskiego!.. zbierze grupę mocherów od
          rydzyka, i postawi tezę o słuszności podwyżek dla dobra społeczeństwa!
          • emenefix Re: podwyżki cen proponowane przez rząd PIS, to 06.09.06, 16:49
            takich tępych ludzi jak ty to ze świeca szukac
            • m_16 Re: podwyżki cen proponowane przez rząd PIS, to 06.09.06, 18:24
              emenefix napisał:

> takich tępych ludzi jak ty to ze świeca szukac

Cz owi "yntelektualiści" u Pośpieszalskiego co to niby roznoszą tych parszywych
              lewaków, to tak argumentują jak Ty teraz?? A może znaczenie wyrażenia "dobry
              argument" pomyliło Ci się ze znaczeniem "cięta riposta" (o ilenazwanie kogoś
              tępakiem jest ciętą ripostą:)??
      • zgodnik1 galba !..ty nie jesteś głupi, ty jesteś bardzo gł 06.09.06, 09:07
        głupi!. kto ci dał dyplom,baranie?...inaczej..ile zapłaciłeś za dyplom!
        • emenefix Re: galba !..ty nie jesteś głupi, ty jesteś bard 06.09.06, 10:11
          O to poziom konstruktywnej polemiki ze strony lewicowego bałwana. Gratulacje
          • m_16 Re: galba !..ty nie jesteś głupi, ty jesteś bard 06.09.06, 13:52
            emenefix napisał:

> O to poziom konstruktywnej polemiki ze strony lewicowego bałwana. Gratulacje

Jakbyś przeczytał, wypowiedź galby to byś zauważył, że tam nie ma z czym
            polemizować. To tak jakbym ja powiedział: papież jest faszystą i antychrystem!
            Będziesz udowadniał mi, że nie? Nie bardzo nawet jest jak, to raczej ja
            powinienem uzasadnić swoją tezę i wtedy będziemy dyskutować. Albo bowiem teza
            jest na wyjściu absurdalna, albo wymaga rozwinięcia i uzasadnienia. Sam jednak
            charakter tej wypowiedzi pokazuje, że ona nie ma być uzsadniana, a więc nie
            stanie się przedmiotem żadnej dyskusji. Autor, już "wie" wszystko. Podobnie z
            wypowiedzią Galby o BBC. On oglądnął i powiedział: terroryści, ja oglądnę i
            powiem: nieprawda. Żadna dyskusja, sprawa jest jasna, a jak ktoś uważa inaczej
            to jest głupi/wróg. Nie ma z czym dyskutować u Galby, bo on nie dołączył
            żadnych argumentów, a jego teza jest nieoczywista. Jej charakter sugeruje, że
            to tylko element agresywnej retoryki. Retoryki zaś zwalcza się albo
            demaskatorstwem (jak ja teraz), albo inną retoryką. Nazwanie Galby idiotą
            podpada pod ten drugi sposób. I jest uprawnione o tyle, że przeciwnik nie
            zachowuje się lepiej od nas, co więcej ze swoją agresją stanowi zagrożenie dla
            dyskusji. Demaskacją się nie przejmie a zatrzymać go trzeba. Więc zostaje tylko
            retoryka. Wniosek: niektórych trzeba okładać kułakiem,choć to brzydko. Galba
            wydaje się na to zasługiwać z uwagi na swój ekstremizm.
            • eti.gda Re: galba !..ty nie jesteś głupi, ty jesteś bard 06.09.06, 15:52
              m_16 napisał:

> emenefix napisał:
              >
              > > O to poziom konstruktywnej polemiki ze strony lewicowego bałwana. Gratula
              > cje
              >
              > Jakbyś przeczytał, wypowiedź galby to byś zauważył, że tam nie ma z czym
              > polemizować. To tak jakbym ja powiedział: papież jest faszystą i
              antychrystem!
              > Będziesz udowadniał mi, że nie? Nie bardzo nawet jest jak, to raczej ja
              > powinienem uzasadnić swoją tezę i wtedy będziemy dyskutować. Albo bowiem teza
              > jest na wyjściu absurdalna, albo wymaga rozwinięcia i uzasadnienia. Sam
              jednak
              > charakter tej wypowiedzi pokazuje, że ona nie ma być uzsadniana, a więc nie
              > stanie się przedmiotem żadnej dyskusji. Autor, już "wie" wszystko. Podobnie z
              > wypowiedzią Galby o BBC. On oglądnął i powiedział: terroryści, ja oglądnę i
              > powiem: nieprawda. Żadna dyskusja, sprawa jest jasna, a jak ktoś uważa
              inaczej
              > to jest głupi/wróg. Nie ma z czym dyskutować u Galby, bo on nie dołączył
              > żadnych argumentów, a jego teza jest nieoczywista. Jej charakter sugeruje, że
              > to tylko element agresywnej retoryki. Retoryki zaś zwalcza się albo
              > demaskatorstwem (jak ja teraz), albo inną retoryką. Nazwanie Galby idiotą
              > podpada pod ten drugi sposób. I jest uprawnione o tyle, że przeciwnik nie
              > zachowuje się lepiej od nas, co więcej ze swoją agresją stanowi zagrożenie
              dla
              >
              > dyskusji. Demaskacją się nie przejmie a zatrzymać go trzeba. Więc zostaje
              tylko
              >
              > retoryka. Wniosek: niektórych trzeba okładać kułakiem,choć to brzydko. Galba
              > wydaje się na to zasługiwać z uwagi na swój ekstremizm.

Cholera, Galba napisał, że BBC to stacja proterrorystyczna. To może dlatego
              wycięli nam BBC z kablówki? Gdzie on pracuje, ten Galba, może w naszej kablówce
              (nazwy nie podaję ze względu na kryptoantyreklamę).
      • walerian2 Re: Jesli dla Jankego wzorem obiektywizmu jest BB 06.09.06, 09:15
        Wedlug BBC czlowiekiem 1000-lecia pozostal niejaki Karol Marks !!

P.S

Tragedia ludzkosci bylo, jest i bedzie lewactwo.
        Jest jednak (na szczescie) dosc liczna grupa niepoprawnych politycznie.
        Dopoki bedzie ich slychac .........

• kropekuk1 Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 09:07
      Pan Pospiszalski to nic nowego w publicznej telewizji. Niczym się nie rózni od
      poprzednich osób prowadzących tego typu programy. Pan Pospieszalski to tylko
      taka tuba. A widocznie Pan Janke został tubą pana Pospieszalskiego. Od samego
      początku każdego odcinka programu pana Pospieszalskiego jest rzecza wiadomą,
      jakie będzie ostateczne podsumowanie i że tylko i wyłącznie opcja polityczna,
      jaką reprezentuje ( tak można wnosić ) pan Pospieszalski i jego przełożeni w
      telewizji publicznej maja racje i najlepiej wiedzą o co każdemu w tym kraju
      powinno chozic. Czyli zgadzać się, popierać jedynie słuszną linie. Zupełnie się
      zgadzam ze stwierdzeniem, że pan Pospieszalski to jest taki sobie " kretacz z
      jajami" a ponadto dam sobie głowe uciąć, że w różnych plebiscytach
      organizowanych przez tzw. publiczną TVP bedzie zbierał laury aby zwiększyć
      oglądalnośc. Nie widze żadnej różnicy miedzy TVP z czasów komunistycznych a
      obecną. Panie Janke prosze nie zamydlać oczu. Nie każdy jest głupi i da się
      złapac na takie marne chwyty.
      • eti.gda Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 15:29
        kropekuk1 napisał:

> Pan Pospiszalski to nic nowego w publicznej telewizji. Niczym się nie rózni
        od
        > poprzednich osób prowadzących tego typu programy. Pan Pospieszalski to tylko
        > taka tuba. A widocznie Pan Janke został tubą pana Pospieszalskiego. Od samego
        > początku każdego odcinka programu pana Pospieszalskiego jest rzecza wiadomą,
        > jakie będzie ostateczne podsumowanie i że tylko i wyłącznie opcja polityczna,
        > jaką reprezentuje ( tak można wnosić ) pan Pospieszalski i jego przełożeni w
        > telewizji publicznej maja racje i najlepiej wiedzą o co każdemu w tym kraju
        > powinno chozic. Czyli zgadzać się, popierać jedynie słuszną linie. Zupełnie
        się
        >
        > zgadzam ze stwierdzeniem, że pan Pospieszalski to jest taki sobie " kretacz z
        > jajami" a ponadto dam sobie głowe uciąć, że w różnych plebiscytach
        > organizowanych przez tzw. publiczną TVP bedzie zbierał laury aby zwiększyć
        > oglądalnośc. Nie widze żadnej różnicy miedzy TVP z czasów komunistycznych a
        > obecną. Panie Janke prosze nie zamydlać oczu. Nie każdy jest głupi i da się
        > złapac na takie marne chwyty.

Prawda, nie każdy, ale dużo.
    • tomasz-kaznowski A mnie się ten program podobał 06.09.06, 09:08
      A mnie się ten program podobał. Po prostu lubię ostre dyskusje. A to akurat
      Pospieszalski zapewniał.

»»»»»»»»»»»»»»»»»
      ♪♪♪ moje kompozycje: tomasz-kaznowski.net - NOWE UTWORY: „Pieśni” (sł. K.I. Gałczyński)
      »»»»»»»»»»»»»»»»»
    • agentwrogiegoukladu mdli mnie jak oglądam ten propagandowy gniot 06.09.06, 09:08
      dyskusje - pół biedy, prawicowi "inteligenci" (z jednym człowiekiem z opozycji
      dla lekkiego kolorytu) rozmawiaja przez godzine np. o potrzebie zbudowania
      Muzeum Pamięci - wzajemnie sobie przytakując i kłócąc się o formę zagonienia tam
      młodzieży. Niech sobie rozmawiaja. Ale od tych "felietonów", których
      tendencyjność przypomina opracowania z Radia Maryja, po prostu można się
      wyrzygać. Z jednej skrajności (w wykonaniu Kwiatkowskiego) publiczna TV popada w
      drugą.
      • emenefix To nie ogladaj, pseudointeligenciku. 06.09.06, 10:12
        poczytaj fakty i mity krytyke polityczna nie. Ten rodzaj inteligentnego
        dyskursu politycznego pewno ci na ręke.
    • battosai Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 09:38
      Prawacki szmatławiec "Wprost" - i wszystko jasne.
    • bala333 Argumenty pana Jank 06.09.06, 09:49
      Nie rozumiem argumentacji pana Janke. Tak jak bardzo czesto nie rozumiem
      argumentow innych prawicowych publicystow. Jak mozna zestawiac rzetelnosc
      dziennikarska z jej brakiem, obiektywizm z brakiem obiektywizmy, postepowanie
      zgodne z dziennikarska etyka z nieetycznym zachowaniem? To nie sa jakies tam
      wzory z BBC, jak sugeruje p. Janke tylko podstawy fachu dziennikarskiego i
      zwyczajnej ludzikiej uczciwosci.
      Nie mozna na tej same szali wazyc uczciwosci w prezentewaniu pogladow i
      szacunku dla rozmowcow z ich brakiem. Tak jak nie mozna mowic, ze poszanowanie
      dla praw czlowiek i jego brak sa zjawiskami tej samej wagi, faszystowskie
      bojwki sa tym samym co demokratyczne organizacje a poglady i dzialania
      zmierzajace do ograniczenia praw jakich grup spolecznych sa tym samym co
      poglady zabiegajacych o rownosci praw. Zlo to nie odbro, a prawda to nie falsz,
      ze gornolotnie uproszecze. Tylko niektorym biale mylis sie z czarnym.
      • davout_ Re: Argumenty pana Jank 06.09.06, 10:03
        To może napisz kto jest według ciebie wzorem obiektywizmu dziennikarskiego.
      • mobos popieram 06.09.06, 10:37
        .
      • dem0kryt Re: Argumenty pana Jank 06.09.06, 10:42
        Jeśli zamiast nazwiska pana Janke wstawimy np. nazwisko pani Dunin, a zamiast
        słowa "prawicowych" wstawimy słowo "lewicowych" otrzymamy wypowiedź, którą
        mógłby wygłosić każdy z dyżurnych, forumowych "moherów"...

Zło to nie dobro, prawda nie fałsz i nikt nas nie przekona, że białe jest białe
        a czarne jest czarne... :-)))
      • jardecki Re: Argumenty pana Jank 06.09.06, 14:06
        ten cały felieton pokazuje jak dalece instrumentalni są nasi publicyści -
        zastanawia mnie czy pan Janke równie gładko broniłby np. Dana Browna i jego
        stronniczości - jakoś p. Pospieszalski nie jest skłonny tolerować stronniczej
        interpretacji faktów i hipotez (takze ich wybiórczego doboru) u innych -
        niestety to mi najbardziej przeszkadza u ludzi, którzy śmią sią nazywać
        katolikami - cóż hipokryzja nie jest cechą tylko lewaków
    • davout_ Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:00
      nick3 napisał:

> Niewiele. W Le Madame odbywały się bardzo spontaniczne dyskusje polityczne,
      > których uczestnicy (różne odłamy lewicy)

Widzę , że według ciebie prawdziwa dyskusja odbywa się wtedy gdy spotykają się
      "różne odłamy lewicy"
      • joemama Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 11:15
        Jest dla mnie zupełnie zrozumiałym, że świat postrzega się, patrząc przez
        pryzmat poglądów politycznych i ideowo interpretując rzeczywistość. Wydaje mi
        się jednak, że gdy czasami mamy do czynienia ze zjawiskami natury przyrodniczej
        - takimi jak to, że 2+2=4 - nie znajdzie się Polsce żadne medium, komentator czy
        publicysta, który podejmie polemikę w celu udowodnienia wszem i wobec, że jest
        inaczej niż jest, tylko dlatego że idzie to w zgodzie z jego przekonaniami.
        Przykładowo, Macierewicz popełnia przestępstwo pomówienia zarzucając pięciu z
        ośmiu byłych szefów MSZ, iż byli agentami KGB (i nie przedstawiając na popracie
        swej tezy żadnych dowodów). Słyszę to i jestem przekonany, że z faktem
        przestępności działania wiceministra po prostu nie można dyskutować, bo nie ma
        tu miejsca na żadne retoryczne uniki. Otwieram gazety, włączam TV i widzę, że
        jednak można iść w zaparte (a nawet napisać list poparcia w obronie takiego
        zachowania !).

Podobnie jest z programem Pospieszalskiego i artykułem Kingi Dunin. Wiedziałem,
        że nie mogę doczekać się repliki na jej tekst (bo niby jakich argumentów miałby
        się chwycić potencjalny obrońca Pospieszalskiego ?). A tu taka niespodzianka.
        Janke nie chce dostrzec głównego założenia Kingi Dunin, które
        scharakteryzowałbym pokrótce - "w demokratycznym państwie publiczne uprawianie
        pod szyldem 'debata' czegoś, co nie mieści sie w definicji tego słowa jest
        szkodliwe". Przeciwstawianie kilku zwolenników lansowanej przez siebie tezy dwóm
        czy jednemu oponentowi i jednorodna poglądowo widownia wyjaśnia dlaczego nie
        mamy do czynienia ze scenografią "pół na pół". Ocenianie całości przez pryzmat
        wyjątków (szkoda, że Pospieszalskiemu nie przyszło kiedyś do głowy
        scharakteryzować, powiedzmy, polski Kościół patrząc wyłącznie na księży
        pedofilów, gwałcicieli i alkoholików). Przykłady innych kłamstw opisała
        dokładnie Kinga Dunin. Janke zaś zrobił unik i stwierdził - wyrazisty prowadzący
        o określonych poglądach politycznych jest nieszkodliwy dla publicznego dyskursu,
        jeśli tylko zrealizujemy w mediach program moderowany przez innego nawiedzonego
        (tyle, że w drugą stronę). Można dyskutować o tym, czy to właściwe rozwiązanie.
        Szkoda tylko, że Janke odniósł się do manipulacji uprawianych przez
        Pospieszalskiego.
        • joemama Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 11:19
          Szkoda tylko, że Janke NIE odniósł się do manipulacji uprawianych przez
          Pospieszalskiego.

cała moja wypowiedź poległa przez niedopatrzenie ;-)
        • otis_tarda A Dunin niby jest inna? 06.09.06, 13:26
          Zerknij na jej felietony w WO: wybiera jedną wypowiedź, czy zdarzenie - i tworzy
          na tej podstawie całe "teorie" na temat otaczającego ją świata. Podbnie zresztą
          ten młody socjolog, co to się tak wszędzie wypowiada.
          Bóg z nimi, niech se piszą co chcą. Niech pouczają, co to jest "obiektywna
          debata". Tym niemniej, takie pouczenia są trochę... niesmaczne.
    • atomi Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:12
      czysta propaganda katolicka...
      która niestety jest coraz częściej
      i o coraz młodzszej godzinie..

• dem0kryt Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:13
      Nie oglądałem programu pana Pośpieszalskiego. Żadnego. Nie mnie więc wypowiadać
      się akurat o nim. A więc pewna uwaga bardziej ogólna. Dotyczy wybiórczości
      patrzenia. Panią Dunin i wielu forumowiczów irytuje, kiedy pojawia się w mediach
      (zwłaszcza publicznych) ktoś o wyrazistych poglądach innych niż ich własne i
      kiedy jeszcze ów ktoś tych poglądów nie kryje. Taką irytację mogę zrozumieć. Ale
      podobnej irytacji nie budziły programy i dziennikarze bez żadnych ogródek
      prezentujący poglądy zbilżone do kręgów pani Dunin. Pospieszalski wpaja
      "słuszność światopoglądu katolickiego"? Może. Ale iluż było takich, którzy
      wpajali słuszność światopoglądu laickiego? (Żeby nie było nieporozumień: jestem
      agnostykiem i nie pociąga mnie państwo wyznaniowe; chodzi mi tylko o pewną
      równowagę). I oni byli dobrzy? Styl argumentacji pani Dunin i np. Nicka3 niczym
      nie różni się od tego, co ich tak bardzo niepokoi w panu Pospieszalskim. Może
      więc miast domagać się od razu likwidacji programu i wywalenia Pospieszalskiego
      lepiej byłoby żądać produkcji programu autorskiego np. dla pani Dunin, jak to
      sugeruje Janke?

Pani Dunin tudzież wielu innych dziennikarzy GW coraz częściej zaczyna prawić
      kazania. To już nawet nie jest ów irytujący ton mentorski z przeszłości, ale
      właśnie kazania wygłaszane z wysokości ambony jedynie słusznej politycznej
      poprawności. Nic dziwnego więc, że blado wypadają w konfrontacji z
      dziennikarzami o wyrazistych poglądach prawicowych, takich jak Janke lub
      Ziemkiewicz. Już lepszy jest Sierakowski, on przynajmniej jest równie wyrazisty,
      nie tak obły... I z nim można się nie zgadzać, z nim można podyskutować a nie po
      prostu wzruszyć ramionami, jak to się dzieje po przeczytaniu kolejnego kazania
      pani Dunin, pana Pacewicza czy pana Stasińskiego...
      • ubu_roy Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:25
        Nie wiesz o czym piszesz. Pospieszalski nie jest przykladem dziennikarskim ale
        neurologicznym. To doktryner i manipulator o wypranym przez dogmaty religijne
        mozgu. Tu nie naukowiec ani dziennikarz jest potrzebny ale lekarz psychiatra. To
        co nazywasz wyrazistymi pogladami jest w rzeczywistosci fanatyzmem a z
        fanatykami sie nie dyskutuje bo nie ma o czym.
        • 1martina Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 13:07
          Dziwię się bardzo,ze Pośpieszalski znajduje chętnych do dyskusji.Tak na dobra
          sprawę uważam że są w tym programie niepotrzebni,gdyz wnioski końcowe są z góry
          do przwidzenia i nie pozostawiają telewidzów w niepewności co jest białe a co
          czarne.Wszystko jest zawsze czarne.proponuję bojkot tego durnego programu.Nie
          będzie dykutantów nie będzie programu i po kłopocie.
      • veritas4 Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:28
        Brawo!
        Od siebie dodam jeszcze, że większośc forumowiczów chyba nie uchwyciło głównej
        linii argumentacji Jankego.
        Że stronniczy - nikt nie przeczy, że propagandowy - jeżeli jasne wyrażanie
        swoich poglądów za taką uznac - proszę bardzo. Dla dziennikarza istotne było,
        że wyróżnia się i formą i treścią in plus od innych programów publicstycznych.
        Że w przeciwieństwie do innych talk szołów nie serwuje publice dyskucji na
        tematy polityczne doprawionych personalnymi wasniami polityków ale traktuje o
        tematach społecznych z udziałem fachowców. Tutaj należy się skupić na polemice,
        a nie na zarzucaniu autorowi tego czego nie neguje. Nawiasem mówiąc skoro
        zapraszani przeciwnicy opcji światopoglądowej Pospieszalskiego przychodzą mimo
        famy programu tym większe dla nich brawa za odwagę. A odpowiedzią krytyków na
        sam program niech będzie żądanie stworzenia własnej autorskiej audycji a nie
        pouczanie ex catedra o tym jak powinien czy nie powinien wyglądać program
        telewizyjny.
    • zbirut Na szczęście mam pilota i mogę talibów kasować 06.09.06, 10:19
      na szczęście są telewizje dla WSZYSTKICH nie narzucające opcji jedynie słusznej.
      Np. Arte. Jednak z oglądalnością w j.obcych będzie problem: moje dziecko poszło
      do pierwszej klasy a tam 2 godziny angielskiego i dwie godziny religii. Trend
      jest taki: forsować matołectwo i nieuctwo na podłożu gusła i zakłamania.
      • ojciec_rereredaktor Re: Na szczęście mam pilota i mogę talibów kasowa 06.09.06, 10:20
        dziecko mam tatusia debila?
        • zbirut Re: Na szczęście mam pilota i mogę talibów kasowa 06.09.06, 10:26
          dziękuję za katolicki komentarz.
          • ojciec_rereredaktor Re: Na szczęście mam pilota i mogę talibów kasowa 06.09.06, 10:28
            no pytam sie :) ( a co to jest "katolicki komentarz"? hehe)
    • wrezz Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:27
      Materiał filmowy w programie Pospieszalskiego - wypowiedzi uczniów jakiejś
      szkoły:
      ujęcie 1: Uczeń1 wypowiadający poglądy zbieżne z poglądami Pospieszalskiego

ujęcie 2: z offu dalszy ciąg wypowiedzi Ucznia1, Uczeń3 i Uczeń4, w innym
      oświetleniu, w innym miejscu, (prawdopodobnie i w innym czasie, bo wątpię, żeby
      realizowano to filmując dwiema kamerami równocześnie ) z powagą zasłuchani w
      wypowiedź Ucznia1

ujęcie 3: jeszcze inna sceneria, Uczeń2 wypowiada poglądy sprzeczne z poglądami
      Pospieszalskiego

ujęcie 4: ponownie kadr z ujęcia 2, Uczen3 i Uczeń4 szyderczo śmieją się, z
      offu dalszy ciąg wypowiedzi Ucznia2

Mało się nie porzygałem, naprawdę. Jeżeli Pospieszalski chce wyrażać swoje
      poglądy niech wyraża, ale niech nie udaje obiektywizmu, jeżeli stosuje takie
      żenujące manipulacje materiałem.

Pozdrawiam
      wrezz
      <a href =http://wyburbrak.blox.pl>wybur&&brak</a>
      • obywatelkax Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:42
        metody prowadzenia programu przez pana Pospieszalskiego sa zenujace. Niech
        wyraza swoje zdanie, ale manipulacja materialem filmowym popierajaca tylko to co
        mowi prowadzacy to przesada, do tego to przerywanie komus z gosci lub sluchaczy
        kto ma oddmienny poglad od Pospieszalskiego !! Tak prowadzony program w TP
        powinien zniknac z anteny.
    • tetsujin Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:31
      Wszystko byłoby w porządkugdyby prowadzący Pospieszalski nie posuwał się do
      manipulowania u materiałem filmowym i wypowiedziamu ludzi by udowodnic swoją
      tezę.
      Można rozmawiać, jeżeli druga strona ma chec na rozmowę, a nie na udowodnienie
      za wszelką cenę, że to ona ma rację.
    • legrange Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 10:39
      "mamo chwalą was, a wy nas"
    • mobos Pospieszalski to obraza rozumu 06.09.06, 10:45
      Janke cos tam opowiada o wyrazistym prowadzącym z jajami. I co, dla mnie jako
      widza ma to rekompensowac brak obiektywizmu, rzetelnosci czy dazenia do prawdy ?

Po co, jako widz, mam tracic czas na tą bzdurę ?
      W telewizji licza sie tylko slupki ogladalnosci - jezeli program
      Pospieszalskiego ma te wskazniki odpowiednio wysokie, np na poziomie durnych
      seriali, to niech sobie bedzie - w koncu rozumiem ze reklamy towarzyszace trzeba
      sprzedac, TV to firma ktora musi zarabiac.

Natomiast w momencie gdy program przestanie przynosic finansowy dochod, powinien
      zniknac - poniewaz nie ma zadnych przeslanek by utrzymywac program nie
      trzymajacy zadnych standardow dobrego dziennikarstwa.
      • rsrh Obraza rozumu?Mobosie-chyba twojego!!!! 06.09.06, 12:28
        Patrz Ziemkiewich o Małpim Rozumie
    • gw_ubecja44 Świetny program, ataki ubecji i GW to potwierdzają 06.09.06, 10:48
      łże-palanty z GW zawsze cimoszą przeciwko dobru.
      • maciek5905 Re: Świetny program, ataki ubecji i GW to potwier 06.09.06, 11:36
        jestem łże-elitą z "układu" i jestem z tego dumny, palancie!
        • rsrh Brawo!Kolejna ofiara Małpiego Rozumu-maciuś!! 06.09.06, 12:10
          i jest z tego dumny "palancie" .To juz cię zbliża do min Celińskiego co"robił" w
          KULTURZE.Ale jeszcze trochę nad "wytwornym "słowniectwem"musisz poprawcowac!!
    • felixwb Z tym konserwatystą NIE warto rozmawiać 06.09.06, 10:50
      Zdecydowanie nie zgadzam się z autorem. W programie Pospieszalskiego nie ma
      dyskusji, jest nachalne, tępe i męczące wpajanie widzowi, że tylko jedna opcja
      jest słuszna. Poglądy odmienne od tych, jakie wyznaje prowadzący, są ośmieszane
      i wyszydzane zarówno przez niego, jak i jego "starannie wyselekcjonowaną" (z
      tym zgoda, ale w tym przypadku nie jest to akurat zaletą) publiczność.
      Większość odcinków kojarzy mi się z jakąś upiorną wersją kursu
      przedmałżeńskiego dla narzeczonych, gdzie jest jeden kursant i cała
      horda "nauczycieli". Stronniczość Pospieszalskiego jest w najlepszym wypadku
      irytująca, dziwnym trafem zawsze wypowiedzieć się może ktoś jednomyślny z nim,
      w żadnym razie ktoś, kto chce przedstawić pogląd odmienny. To wszystko w moim
      mniemaniu stanowi o bezwartościowości programu.

Reasumując, nie zgadzam się z tezą p. Janke - rozmawiać można z kimś, kto
      słucha argumentów drugiej strony, a Pospieszalski jest na nie głuchy!
      • 1martina Re: Z tym konserwatystą NIE warto rozmawiać 06.09.06, 13:12
        Przyszło mi do głowy,ze Pośpieszalski nadawał by się na przywódcę sekty.Pranie
        mózgu to jego specjalność.Całe szczęście że oddziela nas od niego ekran
        telewizora.
      • tezas Z tym konserwatystą NIE warto rozmawiać 06.09.06, 14:36

Zgoda w 100%. Ogladalam kilka razy ten program jeszcze w Pulsie; potem raz w
        TVP. Publicznopsc jest starannie dobrana tak, aby reprezentowac 'jedynie
        sluszne' poglady, material skrajnie nieobiektywny (gdyby metody pana P.
        stosowali np. muzulmanie, dzieci w beczce bylyby poakzane jako typowy przyklad
        katolickiej rodziny), a szanse na wypowiedz maja tylko osoby o pogladachz
        godnym z prowadzacym - innym przerywa sie wypowiedzi bardzo szybko. Gdzie tu
        dyskusja ?
        ---------------------------------
        Jaroslaw Kaczyński, 2005: "W żadnym wypadku nie zostanę premierem, jeśli mój
        brat Lech wygra wybory prezydenckie."
    • chaos1024k Wypowiedz Dunin 06.09.06, 11:14
      Słowa Dunin o Pospieszalskim doskonale pasuja do feministycznej propagandy.
      Przykład? W Wysokich Obcasach przeczytałem kiedys, ze roznice pomiedzy
      mezczyzna, a kobieta sa jedynie kulturowe.

"deformuje wiedzę o świecie", jest "parodią publicznej debaty", "stale
      manipuluje", "używa skrajnie tendencyjnie dobranych faktów, półprawd i kłamstw
      do tworzenia zdeformowanego, ideologicznego obrazu świata", "używa nie
      argumentów, z którymi można polemizować", ale "perswazji i emocjonalnego
      szantażu" itp.
      • rsrh Dunin,Szczuka,Wojewódzki czy ten z tymi kolorowymi 06.09.06, 12:16
        właśkami ( Wsniówka czy jakoś tam)- to nowi "idole" Małpiego Rozumu (patrz art
        Ziemkiewicza w Dzienniku)
        Azylem dla nich stała sie GW a w telewizji TVN.To juz rezerwaty upadłych
        "gwiazd" i powinny być pod ochrona jao gatunki rzadkie!!
        • emenefix Re: Dunin,Szczuka,Wojewódzki czy ten z tymi kolor 06.09.06, 15:00
          brawo! (swietny artykuł RZ)
      • eti.gda Re: Wypowiedz Dunin 06.09.06, 15:39
        chaos1024k napisała:

> Słowa Dunin o Pospieszalskim doskonale pasuja do feministycznej propagandy.
        > Przykład? W Wysokich Obcasach przeczytałem kiedys, ze roznice pomiedzy
        > mezczyzna, a kobieta sa jedynie kulturowe.

Może autor (autorka?) tego artykułu uważa, że mężczyzna i kobieta wcale się tak
        bardzo nie różnią, gdyż z tyłu wyglądają prawie tak samo, a z przodu pasują.
        (stare)
        >
        >
    • gacek65 Program z konserwą Pospieszalskim 06.09.06, 11:28
      tylko dla idiotów
      • rsrh Brawo! To argument w typie Celińskiego ( to ten co 06.09.06, 12:18
        "robił" w KULTURZE)
        • gacek65 Argument słuszny 06.09.06, 17:55
          pamietam pajaca z tv Puls która powstała za ukradzine pieniadze podatników.Wiec
          nie pitol,mi tu synek o jakimś Celińskim.
    • nela42 Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 11:44
      Też nie uważam, aby program Pospieszalskiego musiał zniknąć z anteny, ale
      wszystkie argumenty na tema jego stronniczości i manipulowania ,o których
      napisała Pani Dunin popieram. wielokrotnie oglądając ten program moje emocje
      sięgały zenitu, gdyż trudno było nazwać debatą to co się działo, raczej
      paleniem na stosie tych, co mięli inny pogląd.Absolutne lekceważenie ich
      wypowiedzi i podjudzanie publiczności do ataków.Nie ma debaty, jesli z góry
      zakładamy,że tylko nasz punkt widzenia jest słuszny i jedyny.Zapraszani
      goście,też są dobierani w taki sposób, aby byli w przewadze do tych myslących
      odmiennie.Mało tego wyśmiewa się , bądż przerywa wypowiedż tym, którzy są w
      mniejszości.Często nie dopuszcza się ich do głosu.Program świetny , jeśli
      chodzi o poruszaną tematykę, która wzbudza emocje, ale aby go prowadzić trzeba
      być neutralnym prowadzacym.Żal mi tego Pana Pospieszalskiego za jego arogancję
      wobec innych poglądów.Nie ma w nim tolerancji za grosz, i niestety promuje on w
      tym programie właśnie nietolerancję.
      • eti.gda Re: Z tym konserwatystą warto rozmawiać 06.09.06, 15:43
        nela42 napisała:

> Też nie uważam, aby program Pospieszalskiego musiał zniknąć z anteny, ale
        > wszystkie argumenty na tema jego stronniczości i manipulowania ,o których
        > napisała Pani Dunin popieram. wielokrotnie oglądając ten program moje emocje
        > sięgały zenitu, gdyż trudno było nazwać debatą to co się działo, raczej
        > paleniem na stosie tych, co mięli inny pogląd.Absolutne lekceważenie ich
        > wypowiedzi i podjudzanie publiczności do ataków.Nie ma debaty, jesli z góry
        > zakładamy,że tylko nasz punkt widzenia jest słuszny i jedyny.Zapraszani
        > goście,też są dobierani w taki sposób, aby byli w przewadze do tych myslących
        > odmiennie.Mało tego wyśmiewa się , bądż przerywa wypowiedż tym, którzy są w
        > mniejszości.Często nie dopuszcza się ich do głosu.Program świetny , jeśli
        > chodzi o poruszaną tematykę, która wzbudza emocje, ale aby go prowadzić
        trzeba
        > być neutralnym prowadzacym.Żal mi tego Pana Pospieszalskiego za jego
        arogancję
        >
        > wobec innych poglądów.Nie ma w nim tolerancji za grosz, i niestety promuje on
        w
        >
        > tym programie właśnie nietolerancję.

I tak większość widzów nie rozumie słowa "debata", a po obejrzeniu programu p.
        Pośpieszalskiego dochodzi do przekonania, że to łagodniejsza forma "targania
        się po szczękach".
    • chris12 Z panem Janke nie warto rozmawiać.... 06.09.06, 12:10
      Program Pospieszalskiego wyrywa Jankego z łóżka ale czy na pewno a może to
      pęcherz albo poranne wzwody?
      • rsrh Kolejny wyznawca dialogu w typie "Celiński" ( to . 06.09.06, 12:20
        ten co "robił' w KULTURZE )
      • joris Re: Z panem Janke nie warto rozmawiać.... 07.09.06, 09:55
        Igor Janke idzie w strone pieniedzy z Rzadu lub cieplej posady rzadowej. Widac
        to od pewnego czasu wyraznie. Daj mu Boze zdrowie i wygode.W koncu takich jak
        on bylo zawsze pelno i w PRL i roznych okresach po niej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka