Dodaj do ulubionych

Urlopy adopcyjne coraz bliżej

10.09.06, 09:59

Autorka pisze: "Teraz matkom adopcyjnym przysługuje urlop macierzyński"

Chciałam tylko dodać, żę nie matkom przysługuje, a jednemu z rodziców - nie
dyskryminujmy ojców! Mam nadzieję, że urlop adopcyjny również będą oni mogli
brać! POza tym taki urlop przysługuje każdemu rodzicowi, nie tylko
adopcyjnemu. To, czego właśnie w naszym prawie brakuje, to możliwość wzięcia
urlopu przygotowanego specjalnie dla rodziców adopcyjnych. Trzymam kciuki, ta
ustawa MUSI zostać przyjęta!!!
Obserwuj wątek
    • aniuchku1 Urlopy adopcyjne coraz bliżej 10.09.06, 22:16
      to bardzo mądry projekt.
      ja sama adoptowałam chłopca, który miał 5,5 roku. dobrze, że miałam "uzbierany"
      urlop to mogłam go wykorzystać na poznanie się i adaptację dziecka do nowych
      warunków. od firmy dostałam dodatkowo tydzień, co było miłym zaskoczeniem.
      niemniej jednak uważam, że rodzicom adopcyjnym powinien należeć się taki sam
      urlop macieżyński jak rodzicom biologicznym, a może nawet i dłuższy, bo
      przecież biorą "obce" dziecko z różnymi nawykami, lękami itp. tak więc powinni
      mieć możliwość poznania się i pokochania, a nie od razu posyłać dziecko do
      przedszkola, które jest następnym obcym, nowym miejscem. a przecież jest to
      małe przerażone dziecko, które zostało "wyrwane" z jedynego znanego mu miejsca
      i "dane" obcym ludziom. nie każda rodzina ma możliwość aby jedno z rodziców
      mogło pozwolić sobie na wzięcie urlopu bezpłatnego na czas po adopcji potrzebny
      do poznania sie i oswojenia.
      ania
      • kika843 Re: Urlopy adopcyjne coraz bliżej 10.09.06, 23:36
        W pełni popieram. Urlop ten powinien także przysługiwać tatusiom, żeby było
        sprawiedliwie. Takie dziecko musi się zaaklimatyzować, nawiązać więź z
        rodzicami, wyzybyć się lęków. Musi mieć czas na poznanie okolicy, zasad
        panujących w domu. Przecież każde dziecko czuje się nieswojo, gdy przychodzi mu
        mieszkać w obcym domu. W związku z tym powinno to dotyczyć wszystkich dzieci do
        18. roku życia. Przecież 17-latek też musi się wdrożyć w nową sytuację. Urlopy
        macierzyńskie dla rodziców adopcyjnych powinny być dłuższe, gdyż to dziecko nie
        może poczuć się opuszczone, bo rodzice pracują po 14 godzin.
        • anka1 Re: Urlopy adopcyjne coraz bliżej 11.09.06, 08:19
          czas najwyzszy !
          zeby sie jeszcze zajeto sprawa urlopow wychowawczych, ktore nie przysluguja
          rodzicom prowadzacym dzialalnosc gospodarcza to bylby naprawde jakis krok w
          kierunku polityki prorodzinnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka