Dodaj do ulubionych

Wesoły Cmentarz w Rumunii

31.10.06, 07:56
"Być radosnym jest łatwiej, ponieważ w teologii prawosławnej nie ma czyśćca,
a do piekła trafiają najwięksi grzesznicy - dodaje."
-------------------------------------
Infantylny ksiadz, glosi jakas prymitywna wersje ewangelii (o ile artykul ten
rzetelnie oddaje stan faktyczny). Mozna by pomyslec, ze wystarczy przejsc na
prawoslawie i odrazu trafi sie do nieba. Wynikiem tego chyba jest caly ten
omawiany c(yrk)mentarz.
Obserwuj wątek
    • lukas_lodz Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 08:30
      Przecież w Biblii nie ma ani słowa o czyśćcu - to marny wymysł katolików.
      Zabobon.
      • kaper_trojgard KKK o czyśćcu 31.10.06, 08:49
        Katechizm Kościoła Katolickiego mówi o czyśćcu następująco (par. 1031 - 1032):

Końcowe oczyszczenie wybranych, które jest czymś całkowicie innym niż kara
        potępionych, Kościół nazywa czyśćcem. Naukę wiary dotyczącą czyśćca sformułował
        Kościół przede wszystkim na Soborze Florenckim i na Soborze Trydencim. Tradycja
        Kościoła, opierając się na niektórych tekstach Pisma św. (np. 1 Kor 3,15, 1 P
        1,7), mówi o ogniu oczyszczającym:

"Co do pewnych win lekkich trzeba wierzyć, że jeszcze przed sądem istnieje ogień
        oczyszczający, wedóug słów Tego, który jest prawdą. Powiedział On, że jeśli
        ktośwypowie bluźnierstwo przeciw Duchowi św., nie zostanie mu to odpuszczone ani
        w tym zyciu, ani w przyszłym (Mt 12,32). Można z tego wnioskować, że niektóre
        winy mogą być odpuszczone w tym życiu, a niektóëe z nich w życiu przyszłym" (św.
        Grzegorz Wielki, Dialogi, 4,39)

Nauczanie to opiera się także na praktyce modlitwy za zmarłych, o któëej mówi
        już PIsmo św.: "Dlatego właśnie (Juda Machabeusz) sprawił, że złożono ofiarę
        przebłagalną za zabitych, aby zostali uwolnieni od grzechu" (2 Mch 12,45).
        Kościół od początku czcił pamięć zmarłych i ofiarował im pomoce, a w
        szczególności Ofiarę eucharystyczną, by po oczyszczeniu mogli dojść do
        uszczęśliwiającej wizji Boga. Kościół zaleca także jałmużnę, odpusty i dzieła
        pokutne za zmarłych:

"Nieśmy im pomoc i pamiętajmy i nich. Jeśli synowie Hioba zostali oczyszczeni
        przez ofiarę ich ojca, dlaczego mielibyśmy wątpić, że nasze ofiary za zmarłych
        przynoszą im jakąś pociechę? Nie wahajmy się nieść pomocy tym, którzy odeszli, i
        ofiarujmy im nasze modlitwy" (św. Jan Chryzostom, Homiliae in primam ad
        Corinthios, 41,5)
        • arius5 Re: KKK o czyśćcu 31.10.06, 09:48
          Katechizm oddaje jedynie poglad kilku ksiezy katolickich na sprawy wiary itp.
          Kazdy moze miec swoje zdanie na te tematy.
          • kaper_trojgard Re: KKK o czyśćcu 31.10.06, 10:05
            > Katechizm oddaje jedynie poglad kilku ksiezy katolickich na sprawy wiary itp.

Odważnie powiedziane. Zawsze myślałem, że Katechizm stanowi oficjalną wykładnię
            doktryny Kościoła Katolickiego - opracowaną przez odpowiedni zespół i
            zatwierdzoną przez papieża.

> Kazdy moze miec swoje zdanie na te tematy.

Oczywiście. Tylko że w Kościele katolickim oprócz "swojego zdania" jest jeszcze
            oficjalna doktryna, formułowana i zatwierdzana w określony sposób i przez
            określone podmioty. "Swoje zdanie" powinno mieścić się w tej doktrynie, inaczej
            przynależność jego autora do Kościoła staje się dyskusyjna.
    • tom1003 Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 08:40
      Każdy kto zna i lubi Rumunię, był na tym cmentarzu i na pewno warto go
      zobaczyć. Ale w tej chwili jest to juz raczej komercyjna atrakcja (o czym
      swiadczy pisanie o niej w mediach typu "Gazeta Wyborcza)" z płatnym wstępem,
      coraz bardziej kiczowatymi nowymi grobami i kuriozalnymi "rozrywkami" (jak np.
      możliwośc zamówienia sobie własnego wesołego nagrobka)
    • rs_gazeta_forum Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 08:52
      plorg napisał:
      > "Być radosnym jest łatwiej, ponieważ w teologii prawosławnej nie ma czyśćca,
      > a do piekła trafiają najwięksi grzesznicy - dodaje."
      > -------------------------------------
      > Infantylny ksiadz, glosi jakas prymitywna wersje ewangelii (o ile artykul ten
      > rzetelnie oddaje stan faktyczny). Mozna by pomyslec, ze wystarczy przejsc na
      > prawoslawie i odrazu trafi sie do nieba. Wynikiem tego chyba jest caly ten
      > omawiany c(yrk)mentarz.

Oczywiście, że po przejściu na prawosławie nie trafisz do czyśćca. Ale lepiej
      przejść na mahometanizm - wtedy po śmierci masz szansę na chętne dziewice.
      • roroism Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 09:40
        durniu..
        wszyscu już wiedzą, że te HURYSY to winogrona a nie żadne dziewice....
    • camel_3d Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 08:52
      Uwazam, ze to obrzydliwe, takie bieganie po cmenatrzu i pstrykanie zdjec..nie
      wiem czy ktos z was chcialby zeby wokol nagrobkow waszych rodzicow, dziakow
      biegaly setki turystow i pstrykaly foty..szczegolnie kiedy wy byscie tam
      siedzieli...
      • rs_gazeta_forum Re: Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 09:01
        camel_3d napisał:
        > Uwazam, ze to obrzydliwe, takie bieganie po cmenatrzu i pstrykanie zdjec

Przychylam się, ale przeciętny turysta nigdy empatią nie grzeszy.
        Może dlatego, że to jednocześnie także przeciętny katolik, czy przeciętny
        prawosławny?
      • pufflet Re: Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 09:06
        hmmm...No cóż stary - pomysl, jakie piekło zafundowalismy w takim razie
        Morrisonowi, Chopinowi, Wilde'owi czy Calla na Pere Lachaise - cmentazre chcąc
        nie chcac, w kulturze zachodniej Europy egzystują jako parki i jako muzea. Nic
        się z tym nie da zrobić, a zresztą to dobrze:)
        • tom1003 Re: Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 09:17
          eee tam, jaka "kultura zachodnia"? Ciekawe, kiedy zaczną się na
          cmentarzach "parady nekrofilów" a każdy oburzony zostanie posądzony o
          nietolerncję. Przecież już nawet gazetka wybiórcza bawiła się pewnym tabu wokół
          smierci, patronując akcji z koszulkami "nie płakałem po papieżu"
          • pufflet Re: Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 09:20
            Normalna kultura zachodnia, ta, która obejmuje EUROPE - ta, która tak a nie
            inaczej sytuuje cmentarze we Francji, Anglii, Niemczech. Jak sobie pojedziesz
            na Wschód - to zobaczysz , ze do zmarłych na cmentarz sie nei chodzi, zeby im
            nei pzreszkadzać- nie grzebie sie ich też w trumnach, ale najczęsciej po prostu
            w płótnie(islam) - natomiast Europejczycy chodzą i odwiedzaja, a od XIX-stego
            weiku ammy cmentazr jako kolejny krajoraz romantyczny ----->"Dziady":
            Mickiewicza nei spadły z nieba.
            Naprawde, nei wszystko na tym swiecie sterowane jest przez geków i Gazetę
            Wyborczą - polecam czytać:)
            • pufflet Re: Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 09:23
              miało byc gejów i Gazetę Wyborczą
      • koczisss Re: Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 09:15
        Jakby mi za to płacili, to czemu nie?
        • roroism Re: Niemcy, Polacy, Japonczycy... 31.10.06, 09:44
          bardzo ładna strona kolego!
          swietny projekt (na zdjecia niemam teraz czasu)
    • mamoniowa303 Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 09:18
      A ja mysle, ze zanim zacznie sie wydawac sądy, trzeba samemu sie przekonac co
      to za miejsce. Mialam okazje odwiedzic ten cmentarz, nikt z mojej grupy nie
      biegal z obledem w oczach pstrykajac zdjecia. Cmentarz owszem rozni sie od
      tych, do ktorych wygladu przywyklismy, ale bynajmniej nie traci sie wrazenia,
      ze pomimo kolorowych nagrobkow, jest to miejsce wiecznego spoczynku.
      • pawlozsiul Dokładnie 31.10.06, 10:03
        Zwłaszcza, że cała ta część odpustowo-turystyczna jest przeniesiona za mury
        cmentarza. On jest zresztą, pomijając epitafia i obrazki, bardzo podobny w
        stylu do innych rumuńskich cmentarzy z regionu Muramuresz.
        • pawlozsiul porównajcie zresztą 31.10.06, 10:19
          "zwykły cmentarz" z tamtego rejonu:
          img249.imageshack.us/my.php?image=s4020574xs7.jpg
          "wesoły":
          img428.imageshack.us/my.php?image=s4020581bt2.jpg
        • jan.kulczyk Re: Dokładnie 31.10.06, 10:41
          Kilka poprawek. Po reformie ortograficznej w rumuńskim pisze się Sapanta z "haczkiem" nad drugim "a", ale czyta się (mniej więcej) Sapinta. Więc choćby dla turystów warto albo zamieścić prawidłową pisownie albo pisownie zbliżoną do wymowy.

Po drugie nas za wstęp nikt nie kasował we wrześniu, żadnych autokarów z Japończykami też nie widziałem, ale możliwe, że to nie był szczyt sezonu. A najmniejsza miniaturka nagrobka (sympatyczna, jak ktoś mi jeszcze przetłumaczy to epitafium to będę wdzięczny :) kosztuje tylko 5 EUR (20 lej) :)
          Nikt też nie latał jak wariat z aparatem, może oprócz mnie, ale też starałem się zachować spokój. Zresztą jeśli cmentarz był przewidziany do zadumy, ale takiej luźnej, z uśmiechem, to myślę, że jeśli ktoś zrobi kilka zdjęć szerząc ideę cmentarza w innych krajach, nic takiego się nie stanie. Jeśli ktoś zajrzy na wpisy do księgi pamiątkowej z ok. 20-22 września 2005 (nie pamiętam dokładnie), zobaczy mój wpis - "wesołe" epitafium dla wiadomych bliźniaków, mam nadzieję zbliżone choć trochę do maestrii autorów rumuńskich :) Ale o tym sza...CBŚ nie śpi!
          • jan.kulczyk Re: Dokładnie 31.10.06, 10:42
            Sorry, wpis jest z 2006 oczywiście.
          • pedadog Re: Dokładnie 31.10.06, 12:01
            Pisze się najprawdopodobniej Saptâna, a pisało wcześniej Saptîna, a czyta
            [saptyna] ale szkoda nad tym biadolić bo sami Rumuni bardzo często (nawet w
            oficjalnych tekstach i napisach) odpuszczają â, ă, ş, ţ (pisząc a/i, a ,s, t).

A reszcie polecam trochę dystansu do Waszych szacownych zwłok...
    • mat56 Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 11:50
      widze ze nei masz pojecia o czym mowisz (czysciec w Biblii hahahahaha)...
      zostaw ludzi w spokoju i pozwol im zyc swoje zycie w sposob jaki chca, sam badz
      smutny i patateyczny. Najlepiej sie wogole nie smiej, ty smutny okazie
      poslkiego wychowania, cwiercinteligencie, ktoremu wydaje sie ze wszystko wie
      (czysciec w Biblii - nie moge!!! hahahahaah).

Dla mnie super! Jezeli oni w ten sposob podchodza do tych spraw - ich biznes.
      • gaianer Ja tam troche zazdroszcze Cyganom.. 31.10.06, 12:43
        ..ich podejscia do tematu... W ogole - nie uwazam samej SMIERCI za cos
        SMUTNEGO.. Jest to rzec Nierozlaczna z ZYCIEM (i nieunikniona. Jak podatki.
        zaraz PO podatkasch :-)).. ). Nalezy sie CIESZYC, gdy odchodzi z tej
        Czasoprzestrzeni nasz Bliski. Jesli tylko wiemy, ze byl PRZYGOTOWANY.. (jesli
        nie - nalezy mu pomoc, jesli wiemy, JAK to zrobic z "tej Strony"..), jesli NIE
        BYl - to dopiero mamy zmartwienie.. Ale w NASZYM Spoleczenstwie (polskim), te
        tematy w ogole nie istnieja. A to, co wyczyniamy z tematem Smierci i jaki
        totalny CYRK (glownie za sprawa Kosciolka tego naszego, powszedniego..) z tego
        robimy - jest po prostu zbrodnicze.. MOJE dzieci wiedza, co maja robic, gdy
        umre, chpc bedzie to tylko juz symboliczne, bo w chwili smierci bede na pewno
        SAM, jak przytlaczajaca wiekszosc nas wszystkich- skazanych na totalna
        IGNORANCJE otoczenia, szczegolnie w szpitalach - umieralniach...
        Wiem, tematem byly jakies bzdety o "czysccach" i innych zaklamanych bredniach
        katolickich :-)).. Okay. Ale mam nadzieje, ze co niektorych ruszylem moim
        postem :-)).

"Swieto Zmarlych - TWOIM Swietem" - slogan dla KIEROWCOW jutro :-))).. Sam tez
        bede jechal, uwazajac, zeby mi sie nie sprawdzilo :-))))...
        • foruman Odkąd Cygan to to samo co Rumun? 31.10.06, 12:55
          • stara_twojej_starej Re: Odkąd Cygan to to samo co Rumun? 31.10.06, 13:26
            Odkąd pijak to złodziej :)
    • foruman nie Sapanta tylko Sapynca! 31.10.06, 12:47
      NIEUKI
    • stara_twojej_starej Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 13:21
      plorg napisał:

to wierzący są infantylni... wierząc w boga (jakiegokolwiek), wznosząc modły do kukiełek i malowideł...
      To nie jest infantylne?
      • plorg Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 31.10.06, 14:18
        > to wierzący są infantylni... wierząc w boga (jakiegokolwiek),
        -----------------------------------------
        Takie stwierdzenia wypowiadaja najczesciej ludzie o duchowosci dorownujacej
        poziomowi lewej tylnej nogi od taboretu.

> wznosząc modły do kukiełek i malowideł...
        > To nie jest infantylne?
        -----------------------------------------
        Tu masz racje, to akurat jest.
    • blackmagic1 Wesoły Cmentarz w Rumunii 01.11.06, 00:02
      jestem prawosławna. ale jakoś nie rozumiem tego działania. poza tym po co takie
      newsy w ogóle pisać?? czy na świecie się nic innego nie dzieje??
    • stachenka Re: Wesoły Cmentarz w Rumunii 01.11.06, 14:49
      plorg napisał:

> "Być radosnym jest łatwiej, ponieważ w teologii prawosławnej nie ma czyśćca,
      > a do piekła trafiają najwięksi grzesznicy - dodaje."
      > -------------------------------------

Tam mogą pomyśleć tylko infantylne prymitywy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka