Dodaj do ulubionych

Graffiti z Leninem

28.01.07, 09:53
Lenin się w małzoleum przewraca
gdyż lewactwo jego idee wypacza
Obserwuj wątek
    • soulworm za to PiS iddee Lenina skrzetnie realizuje. 28.01.07, 13:35

• abba15 dla żydokomunistów to Lenin jest wieczne żywy 28.01.07, 16:31
        soulworm napisał: Re: za to GW iddee Lenina skrzetnie realizuje.

• nick3 "Ani trochę"presji ideologicznej u Gadomskiego!:) 28.01.07, 21:19
          Autor pisze, że dominujące poglądy na temat roli rynku kształtują się "same" i
          bez żadnego przymusu, ale sam jego własny artykuł jest zaprzeczeniem tej tezy.

Tekst jest przecież wyjątkowo napastliwy i wielu miejscach daleko wykraczając
          poza argumentację merytoryczną próbuje metodami retorycznymi wzbudzić u
          czytelnika awersję do Sierakowskiego, Zizka i ich tez.

Jeszcze śmielej pojechał sobie publicysta szacownego i wielce kulturalnego
          pisma krakowskiego, "Tygodnika Powszechnego", który napisał, że Zizkowi
          śmierdzi sweter, a ponadto, że widział go, jak "łapczywie" przebierał w
          księgarni przecenione książki.

Żadnych innych argumentów ze strony autora będącego zdolnym skądinąd filozofem.

I będzie mi tu Gadomski mówił, że obowiązująca w Polsce "antylewicowa
          poprawność" nie jest utrzymywana przemocą!

A czymże innym są takie prostacko napastliwe "recenzje", jak nie wyrazem
          istniejącego w sferze publicznej terroru językowego?
    • adam02138 Graffiti z Leninem 28.01.07, 23:42
      Autor naisal:

"Žižek zauważa, że islam był przez wieki religią bardziej tolerancyjną niż chrześcijaństwo. Skąd to wie?
      Po prostu cytuje islamskich uczonych wykładających na zachodnich uniwersytetach, takich jak Ahmad
      Dallal czy Khaled Abou El Fadl. Nie sprawdza, czy na pewno mają rację, czy problem nie jest bardziej
      skomplikowany."

A Pan Gadomski sprawdzil? Bo jakos nie raczy sie dzielic z nami...

Pozniej autor twierdzi: "Po pierwsze, teoria ekonomii opisuje rzeczywistość, która podlega ewolucji.
      Dlatego pewne założenia przydatne kiedyś po pewnym czasie okazują się mało realistyczne."

Opis rzeczywistosci to nie teoria. Jakby Pan Gadomski napisal cos takiego w jakimkolwiek szanujacym
      sie czasposmie zajmujacyc sie ekonomia, zostalby wysmiany.

To jest tendencyjna i bledna merytorycznie recenzja ksiazki. Swiadczy ze autor powinien sie
      koncentrowac na "lzejszej" literaturze.
      • opin Re: Graffiti z Leninem 28.01.07, 23:59
        Rzeczywiście, zdaje się, że red. Gadomski niedokładnie czytał Żiżka. Po pierwsze
        pomija zupełnie kontekst psychoanalizy Lacanowskiej, co świadczy raczej o
        niechęci do merytorycznej interpretacji Żiżka, a jedynie marnej próbie
        dezawuowania jego poglądów argumentami z kosmosu.
        Po drugie, Pan Gadomski żyje w świecie filozofii 1. połowy XIX wieku - to w
        tamtym dyskursie należy szukać związków przyczynowo-skutkowych.
        Po trzecie, Żiżek rzeczywiście jest myślicielem rozwichrzonym, pisze dość
        chaotycznie, ale nie jestem pewien, czy, żeby to udowodnić trzeba wykopywać
        logikę arystotelesowską.

Podobnie jak przedmówca proponuje zająć się czymś lżejszym.
    • ghotir Re: Graffiti z Leninem 29.01.07, 00:47
      Gadomskiemu kiedykolwiek zdarzylo sie zaznajomic z filozofia, lub chocby z
      teoria socjologiczna?
      Abbom sie nie dziwie, to papugi, ale Gadomskiemu "Gazeta" niezle placi. Dziwi
      mnie mnie, ze ktos taki jak Michnik toleruje "refleksje" Gadomskiego. A moze ja
      mam zbyt wysokie pojecie o Michniku?
      • opin Re: Graffiti z Leninem 29.01.07, 12:54
        Właśnie! Na łamach Dziennikowej "Europy" od miesiąca toczy się ciekawa dyskusja
        na temat "Rewolucji u bram", z udziałem osób kompetentnych, jak np. dr Agata
        Bielik-Robson. Mało tego, pojawiają się również eseje "dookoła" - na temat
        demokracji liberalnej w ogóle itp.
        Natomiast w Wyborczej mieliśmy okazję przeczytać fragment Żiżka, przedmowę i
        skrajnie spłycający, niemerytoryczny tekst zupełnie nieprzygotowanego do
        czytania współczesnej filozofii Gadomskiego. Dziwne, że tak skandalicznie
        niekompetentny tekst mógł się ukazać w Świątecznej...
    • indris A graffitti z Gadomskim... 29.01.07, 15:29
      ...NIE będzie.
      A o Leninie była za komuny niezła anegdota. Kiedyś znikło jego ciało z
      mauzoleum. Na jego miejscu była mała karteczka z tekstem: "kryptonimy te same,
      kontakty te same. Jestem w Genewie, zaczynamy jeszcze raz".
    • andrzej19552 Graffiti z Leninem 30.01.07, 21:58
      Jak przeczytalem tekst, to mam wrazenie,ze murarz wypiekl mi chleb.
      Panie ADAMIE, tekst bardzo tandetny.
      Niech Gadomski muruje, a nie wypieka.

pozdrawiam
      • don_aleksandro Sierakoski- papierowy pseudorewolucjonista 31.01.07, 18:28
        Faktem jest ze jedno dziecko postmodernistycznego świata, pieszczoch
        kapitalistwo Sierakwoski, popiera drugiego pseudofilozofa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka