Dodaj do ulubionych

Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymilację

• genocidezionism Dlaczego nie ma polskiej mniejszo?ci w parlamencie 01.02.07, 21:13
      niemieckim? Czy to nie dziwne że prawie 5 mln polaków nie ma swojej
      reprezentacji w bundestagu!!!
      • intel-e-gent Bo sobie jej nie wybrali 01.02.07, 21:15
        Nikt im nie broni zarejestrować partii i na nią głosować.
        • helmut.berlin Re: Bo sobie jej nie wybrali 01.02.07, 21:29
          > Nikt im nie broni zarejestrować partii i na nią głosować.

Niestety o tym prostym fakcie (celowo) zapomina sie. Po ponad 25 latach w Niemczech moge tylko potwierdzic, ze nikt nie jest tym zainteresowany. Moje (prywatne) interesy w Bundestagu reprezentuje wystarczajaco moj posel lokalny, wcale nie chce powierzac tych spraw jakiemus "polonijnemu" przedstawicielowi.
          • intel-e-gent Re: Bo sobie jej nie wybrali 01.02.07, 21:38
            A pewnie, że się zapomina. O ile fajniej robić z siebie ofiarę życia i
            świata...
            • helmut.berlin Re: Bo sobie jej nie wybrali 01.02.07, 21:46
              > A pewnie, że się zapomina. O ile fajniej robić z siebie ofiarę życia i
              > świata...

zakladajac np. "Nowy Zwiazek Polakow w Niemczech"
              • mannaznieba4 Re:Polacy w Niemczech nie maja nawet takich praw 02.02.07, 10:44
                jak to przewiduje prawo EU dla mniejszości narodowych bo nie są uznawani
                przez Niemcy za mniejszość narodową.
                Czy to jest normalna sytuacja. Czy mniejszość narodowa musi zakładać partie
                zęby być reprezentowana? to jest bardzo dla polaków niesprawiedliwe
                i nieuczciwe ze stony Niemiec.
                • helmut.berlin Re:Polacy w Niemczech nie maja nawet takich praw 02.02.07, 11:18
                  O kim ty mowisz czlowieku? Kogo chcesz uszczesliwiac? Prosil cie ktos o to?
      • helmut.berlin prawie 5 mln polaków??? 01.02.07, 21:21
        > niemieckim? Czy to nie dziwne że prawie 5 mln polaków nie ma swojej
        > reprezentacji w bundestagu!!!

W Niemczech jest 80 milionow Polakow kolego!
      • 1410_tenrok 5 milionów? A moze 500 milairdów! Idz na całosc 01.02.07, 22:02
        specjalista od antysemityzmu okazał sie specjalistą od statystyki.

A skąd te dane? Z GUS, ZUS czy z młodzieży wszechpolskiej?

Mały, jak sie przyznaje z 30-50 tysiecy - to maks! Reszta, to osoby, ktory
        wyjechały po 1956 roku do Nimiec w ramach wyjazdu na dokument podróżny.....
        I te osoby, mozesz mi uwierzyc, z Polską nie chcą miec nic wspolnego. A wiesz
        dlaczego???? Nie lubią takich jak ty i tobie podobni.
        • mannaznieba4 Re: 5 milionów? A moze 500 milairdów! Idz na cało 02.02.07, 11:24
          5 mln polaków w niemczech jest bez watpienia. Gdyby polacy uzyskali prawa
          mniejszości narodowej w Niemczech to przyznałoby sie do polskich korzenmi
          zancznie więcej osób.Niestety polityka zastraszania,asymilacji i wszelkich
          mozliwych utrudnień dla naszej polskiej mniejszości jest tak duża że nawet
          turcy i inne orientalne mniejszości.Polska jest sąsiadem Niemiec a nasi
          obywatele maja mniejsze prawa od innych mniejszości zamieszkujących polskę w
          tym niemców. czy to nie jest warte wystąpień pani Fatygi?
          • helmut.berlin Re: 5 milionów? A moze 500 milairdów! Idz na cało 02.02.07, 14:11
            > 5 mln polaków w niemczech jest bez watpienia.

Nie ma 5 milionow Polakow w Niemczech, w sumie jest w Niemczech ok. 7 milionow obcokrajowcow tzn. majacych tylko obywatelstwo innego kraju, a Polacy wcale nie sa najliczniejsza grupa. Turkow jest okolo 2 miliony, Ex-Jugoslawian ok. miliona, Wlochow ponad pol miliona, Polakow ok. 300.000.
          • 1410_tenrok A skąd te 5 milionów? 02.02.07, 21:22
            Nie truj gosciu! Ci, ktorych wykopywano po wojnie ze Slaska, z Mazur i z innych
            regionów na pewno nie chą o swej Polskości niegdysiejszej pamietac. Ci, którzy
            żyli w Westfalii i rzeczywiscie kiedys stanowili wiekszosc w Gelsenkirchen,
            Botropp, Bochum i wielu innych miastach już dawno nie są Polakami, zresztą to
            byli Slązacy w wiekszosci.
            A polska emigracja w Niemczech to jakies 100.000 tysiecy maksimum.
            Trzeba wiedziec o czym sie mowi, a nie patrzec do słownika młodego patrioty!!!!
      • rmstemero Re: Dlaczego nie ma polskiej mniejszo?ci w parlam 01.02.07, 22:47
        genocidezionism napisała:

> niemieckim? Czy to nie dziwne że prawie 5 mln polaków nie ma swojej
        > reprezentacji w bundestagu!!!

Odkoleguj sie od Polakow w Niemczech. My sobie nie zyczymy abys gral w te gre w
        ktorej my jestesmy pilka. A poza tym, jeszcze trzy lata rzadow PISu w Posce i
        moje dzieci (ktore dotad uwazaly sie za polskich patriotow) przejda na niemiecki
        i juz nie powroca. Jak dlugo mamy sie za ten rzad i tego babsztyla codziennie
        wstydzic?
    • dzakarta Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymilację 01.02.07, 21:20
      Dobrze, że asymilują. Jeszcze któryś przyciagnąłby jakąś pisuarowską zarazę do
      ich kraju.
    • ara14 Post Valle 01.02.07, 21:31
      Valle:

Ze lzami w oczach czyta sie opowiesc tej Pani. Moja rodzina tez jest
      dwujezyczna i nie wyobrazam sobie, zebym nie mogla rozmawiac z moimi dziecmi po
      polsku, pomimo, ze one same wybraly sobie jezyk angielski do komunikacji miedzy
      soba (co zreszta szanuje, choc jest mi czasem przykro). Jestem pewna, ze
      wiekszosc tych durnych komentarzy, jakie pojawily sie na forum, pochodzi od
      osob, ktore w ogole nie maja pojecia co to sa wlasne dzieci. Ale coz, tak to
      jest, ze w naszym kraju kazdy ma zdanie na kazdy temat, nawet jak sie na czyms
      kompletnie nie zna. Czy komus przyszlo tez do glowy, ze Minister Fatyga, ze
      wzgledu na "polityczna poprawnosc", niemoze nazwac polityki niemieckiej
      stosowanej co do dwujezycznych rodzin - wynaradawianiem, lamaniem praw
      czlowieka, porownac do polityki hitlerowskiej itp. m.in. wlasnie dlatego, ze
      Niemcy sa poteznym krajem??? Cale szczescie, ze jestesmy w tej Unii
      Europejskiej. Moze dzieki temu, z czasem przestanie sie Polakow upokazac - czy
      to w sferze poslugiwania sie w Niemczech jezykiem polskim, czy to w sklepach,
      gdzie, jak slyszymy ostatnio - nie zawsze mozna zrobic zakupy. I moze z czasem
      przestaniemy jako narod miec kompleks nizszosci.
      • bogdantadus Re: Post Valle 01.02.07, 21:54
        ara14 napisała:

> Valle:
        >
        > Ze lzami w oczach czyta sie opowiesc tej Pani. Moja rodzina tez jest
        > dwujezyczna i nie wyobrazam sobie, zebym nie mogla rozmawiac z moimi dziecmi po
        > polsku, pomimo, ze one same wybraly sobie jezyk angielski do komunikacji miedzy
        >
        > soba (co zreszta szanuje, choc jest mi czasem przykro).

Opowiesci takie jak tamta maja słuzyc temu, zeby wzruszac. Problem tylko, ze najprawdopodobnie sa wyssane z palca. Sytuacja polskich dzieci w Niemczech nie rozni sie niczym od sytuacji polskich dzieci w Anglii, Francji czy gdziekolwiek indziej na Zachodzie. Od 20 lat to obserwuje i raczej wiem co mowie!

(Ta pani twierdzi, ze płaci grzecznie alimenty - hmmm, to nie musi wiele znaczyc, ale chetnie poznałbym szczegoły - matka dostaje dzieci jakby z definicji, przeciwko czemu buntuja sie w Niemczech tysiace ojcow.)
      • dachs Re: Post Valle 01.02.07, 21:56
        Opowiesc lzawa, choc jesli prawdziwa to jednostkowa. Mieszkam tu 25 lat, mnostwo
        moich znajomych ma dzieci w najrozniejszym wieku, nie spotkalem przypadku, aby
        komus zakazano uzywania jezyka polskiego. Co do asymilacji, to mozna w Niemczech
        raczej narzekac na zbyt male zaangazowanie w integracje cudzoziemcow, niz na
        przesadne wysilki w tym kierunku.
        • bogdantadus Re: Post Valle 01.02.07, 22:07
          Ten nieudolny, kaczy rzad zostawi po sobie zgliszcza - niszczyc jest o wiele łatwiej niz budowac.

dachs napisał:

> Mieszkam tu 25 lat,

> moich znajomych ma dzieci w najrozniejszym wieku, nie spotkalem przypadku, aby
          > komus zakazano uzywania jezyka polskiego. Co do asymilacji, to mozna w Niemczec

> raczej narzekac na zbyt male zaangazowanie w integracje cudzoziemcow, niz na
          > przesadne wysilki w tym kierunku.
        • ara14 Re: Post Valle 01.02.07, 22:15
          Jestem pewna, ze jest mnostwo przypadkow, gdzie rodziny wielojezyczne nie maja
          takich problemow w Niemczech jak ta kobieta, choc ostatnio bylo kilka takich
          historii opisanych w prasie polskiej. Ja wierze w to, ze w kraju o takiej
          bogatej kulturze jak Niemcy - urzedy co do zasady nie lamia praw czlowieka. I
          pewnie wszystko sprowadza sie do braku wyobrazni jakiegos jednego czy drugiego
          urzednika. Ale po drugiej stronie jest czlowiek. I ten czlowiek ma pewne
          prawa naturalne, jak prawo do kontaktu z wlasnym dzieckiem. Panstwo nie moze
          lamac prawa. Jesli jakis jeden urzednik tego nie wie, to musi mu to powiedziec
          jego szef, Angela Merkel, albo Trybunal Praw Czlowieka. Tylko, ze to straszne,
          ze az Trybunal Praw czlowieka, musi takie rzeczy mowic.
          • bogdantadus Re: Post Valle 01.02.07, 22:26
            Znasz te historie blizej, czy tylko z tego listu?
            (Ja juz rozpusciłem wici po znajomych tłumaczach z tych okolic - zanim dostane odpowiedzi, bedzie juz po tej historii pewnie, ale mam przynajmniej szanse poznac ja od innej strony, czego i tobie zycze!)

ara14 napisała:

> urzednika. Ale po drugiej stronie jest czlowiek. I ten czlowiek ma pewne
            > prawa naturalne, jak prawo do kontaktu z wlasnym dzieckiem. Panstwo nie moze
            > lamac prawa. Jesli jakis jeden urzednik tego nie wie, to musi mu to powiedziec
            • ara14 Re: Post Valle 01.02.07, 22:36
              Nie znam tej historii prywatnie. Ale moge sobie wyobrazic, co sie dzieje w
              rozbitej rodzinie. Prawda lezy po srodku, nikt nie jest bez winy itd, itd.
              Tylko co tu maja do rzeczy dzieci? Jak bardzo mozna zranic czlowieka, kiedy
              sie nie pozwoli mu rozmawiac z dzieckiem we wlasnym jezyku!!! Czy Ty potrafisz
              sobie to wyobrazic? Ja sie boje nawet o czyms takim pomyslec!
              • bogdantadus Re: Post Valle 01.02.07, 22:43
                ara14 napisała:

> Tylko co tu maja do rzeczy dzieci? Jak bardzo mozna zranic czlowieka, kiedy
                > sie nie pozwoli mu rozmawiac z dzieckiem we wlasnym jezyku!!! Czy Ty potrafisz
                > sobie to wyobrazic? Ja sie boje nawet o czyms takim pomyslec!

Ja tez sie boje pomyslec, ze kiedys w Europie moga przyjsc jeszcze kiedys takie czasy, ale znam rzeczywistosc na tyle, zeby z czystym sumieniem ci powiedziec: nie ma w dzisiejszych Niemczech takiego zwierza... wymarł dawno temu i mam nadzieje bezpowrotnie!
                • ara14 Re: Post Valle 01.02.07, 22:50
                  Bardzo dodaje to otuchy. Tych Niemcow, ktorych znam - to fantastyczni ludzie.
                  Moim zdaniem wiekszosc fobii bierze sie z nieznajomosci jezyka i kultury danego
                  kraju. Mieszkam teraz w kraju niemieckojezycznym - i od czasu jak zaczelam
                  mowic po niemiecku - wiele rzeczy daje sie zrozumiec i nawet polubic. Ale mecz
                  w reczna z Niemcami, to chyba wygra Polska?
                  • bogdantadus Re: Post Valle 01.02.07, 23:07
                    ara14 napisała:

> w reczna z Niemcami, to chyba wygra Polska?

Mam nadzieje, ze wygra przekonywujaco i bez dogrywek - to tak z troski o ludzi o słabych sercach. ;-)
                    • ara14 Re: Post Valle 01.02.07, 23:18
                      Dowcipni ludzie mieszkaja w tych Niemczech.:))Ja poczekam na info w internecie.
        • helmut.berlin Re: Post Valle 01.02.07, 22:22
          Co do asymilacji, to mozna w Niemczech

Moge tylko potwierdzic, poniewaz sami Niemcy narzekaja i nie moga jakos znalezc odpowiedniej recepty co widzimy np. w Berlinie to slowa pani Fotygi powinni brzmiec jak komplement.
        • valle Re: Post Valle 02.02.07, 01:20
          dachs napisał:

> Opowiesc lzawa, choc jesli prawdziwa to jednostkowa.

Widocznie ma Pan wysoki próg wrażliwości, skoro kwituje ten list jako "łzawy".
          To nie jest jednostkowa historia. Jak na człowieka, który tyle lat mieszka w
          Niemczech jest Pan mało zorientowany, a może po prostu zobojętniały.

Polecam lekturę:

www.prawica.net/node/6034
          Mieszkam tu 25 lat, mnostw
          > o
          > moich znajomych ma dzieci w najrozniejszym wieku, nie spotkalem przypadku, aby
          > komus zakazano uzywania jezyka polskiego.

To, że Pan nie zna, nie znaczy, że problem nie istnieje.
          Trochę pokory wobec własnej wszechwiedzy.

> Co do asymilacji, to mozna w Niemczec
          > h

Najwyraźniej Pan jest już na tyle "zasymilowany", że nie odróżnia tego pojęcia
          od integracji, do której oczywiście każdy emigrant powinien dążyć.
          Tu chodzi o coś, co zostało potępione wczoraj przez Komisję Europejską, w tym
          niemieckich eurodeputowanych (chyba Pan nie doczytał listu tej Pani), a tym Pan
          chyba wierzy ? Bo "łzawej" Polce najwyraźniej nie.
          Tak na marginesie. Pana przykład jest typowy dla ukazania jak wygląda
          solidarność Polaków wobec siebie poza Polską. Inne nacje wspierają się au blok.
          A Pan takie dudy smalone uprawia. Wstyd!
          • helmut.berlin Re: Post Valle 02.02.07, 01:50
            > Najwyraźniej Pan jest już na tyle "zasymilowany", że nie odróżnia tego pojęcia
            > od integracji, do której oczywiście każdy emigrant powinien dążyć.

Czyzby oznaczalo to, ze emigrant nie powinien dac sie "zasymilowac"? Moze byloby lepiej pozostawic te (zyciowa i osobista) decyzje "emigrantowi"?
            Mnie nie bedzie zadna pani Fotyga ani ktos inny mowil czy mam sie czuc Polakiem czy tez Niemcem, moze zostane jutro Chinczykiem?
    • tetradrachma to że p.Fotyga nie ma pojecia 01.02.07, 21:36
      co oznacza słowo "mniejszość narodowa" to, biorąc pod uwagę jej możliwości
      mentalne, można zrozumieć, ale pan Prezes ?! Prawnik !?
      • alterpars Fajna macie minister dyplomacji Polacy 01.02.07, 21:47
        rzeczowa a i rozsmieszyc potrafi. Gratuluje Wam!
        • baba60 Dziekujemy. Zabrac folksdojczom polskie paszporty! 02.02.07, 01:15
          Czas najwyzszy. Niemcy tez nie kochaja farbowanych lisow.
          Fotyga ma racje. Wszystko na zasadach wzajemnosci.
          Bulbaaa!
        • fan.giertycha Won szpiclu niemiecki 02.02.07, 01:46

• mobileinmobili Fotyga sikala w majtki i na gowno mowila papa 01.02.07, 21:43
      gdy Niemcy w czasach tepiena solidarnosci, przesylali do polski miliony marek
      pomocy dla przsladowanych,w koncu przyjely setki tysiecy emigracji politycznej z
      PRL, udzielajac mozliwosci azylu politycznego i normalnego zycia, udzielajac
      mozliwosci dalszej emigracji do stanow i kanady. Ktos taki jak foatyga, nie
      powinien sie osmieszac w niemczech, bo tu nie ma zadnej polskiej mniejszosci
      narodowej, sa tylko azylanci polityczni i emigacja gospodarcza za chlebem,
      ktorego w Polsce nigdy nie bylo i nie ma, ci ktorzy moga przeciez od dawna
      wrocic do Polski.

O jakiej asymilacj mowi fotyga, to jest zjawisko nieznane w Posce, gdy rzad
      danego kraju dba i troszczy sie o dzieci urodzone na jego terenie, gdy
      zabezpiecza przyszlosc i prespektywy.

Jakzesz zalosne sa te pojekiwania, siusiomajtki fatygi, nie znajaej realiow
      tamtych czasow i obecnych. Wdziecznosc, bezwzgdna i dozgonna wdziecznosc nalezy
      sie Niemcom, za to co zrobili i robia dalej dla Polski, kto tego nie rozumie,
      powinien pasc barany na lace, a nie zajmowac sie polityka zagraniczna.
      • no_nick Gdzie można sobie załawić asymilację? 01.02.07, 21:58
        Ja bardzo chętnie.Byle dalej od tego dziwnego kraju,który już przerósł Mrożka.
        • mobileinmobili gdy debile rzadza Polska 01.02.07, 22:07
          z ktorej juz ucieklo prawie 2 miliony ludzi, bezczelnoscia jest jeszcze
          pouczanie innych jak sie maja obchodzic z obywatelami Polaki we wlasnych
          krajach, jedno jest pewne - te kraje zapewniaja Polakom lepsze zycie i prawa,
          jak ich RODZINNY kraj, a wiec morde w kubel i cieszyc sie ze jest,bo moze byc
          gorzej. Fatem jest ze Niemcy w skali rocznej ponosza 10 mliardow strat, z tytulu
          nielegalnej pracy Polakow w Niemczech, gdzie Niemcy wyplacaja tzw. Kindergeld na
          kazde dziecko w Niemczech i zagranica, o ile rodzice pracuja w Niemczech, tak
          wiec, jezeli rodzice z Polskie biora swiadczenia niemieckie, maja tez obowiazek
          wychowywac dziecko w kuluturze europejskiej i zapewnic mu chleb i przyszlosc.
          Niemcy na wile spraw Polakow przymykaja jeszcze oko, ale nie znosza bezczelnosci
          i po prostu niewdziecznego chamstwa, wynurzenia takiej ignorantki jak
          sisiomajtka fatyga, moga raczen pogorszyc nielatwa sytuacje Polakow w Niemczech.
          • elka1021 mobileinmobili-JE T'AIME -nikt lepiej nie napisal 01.02.07, 23:06
            mobileinmobili napisał:

> z ktorej juz ucieklo prawie 2 miliony ludzi, bezczelnoscia jest jeszcze
            > pouczanie innych jak sie maja obchodzic z obywatelami Polaki we wlasnych
            > krajach, jedno jest pewne - te kraje zapewniaja Polakom lepsze zycie i prawa,
            > jak ich RODZINNY kraj, a wiec morde w kubel i cieszyc sie ze jest,bo moze byc
            > **********************************
    • gsiw Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymilację 01.02.07, 21:46
      (...) polscy emigranci (...) ich sytuacja "nigdzie nie jest tak ciężka jak w
      Niemczech".

a ja znam takie miejsce gdzie Polakom żyje się gorzej, trudniej i biedniej
      niestety
      to miejsce leży między Odrą a Bugiem :(((((((
      • alterpars Re: Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymil 01.02.07, 21:48
        dlatego wyjechali i chca sie asymilowac i blagaja aby Fotyga im w tym nie
        przeszkodzila.
    • hanklo Re: Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymil 01.02.07, 21:59
      a ja sram na Pani starania. Jezeli ktos jest Polakiem i nie podoba mu sie w
      Niemczech czy w Irlandii to nie ch wraca do Polski. Pani fatyga niech zakmie
      sie swoimi sprawami a nie psuje nam mieszkajacym w Niemczech "ukladow"´.Duza
      czesc z nas zyje na tzw Hartz IV czyli socjali ktory zapewnia nam dosc porzadne
      warunki zycia. Nie zycze sobie ja, ktorego poprzednia ojczyna wywalila w 84
      roku z kraju aby nowa ojczyzna znowu pozbawila mnie juz niestety starego
      srodkow utrzymania. Sram na patriotyzmy wszelkiego rodzaju. Jeszcze zaden nie
      zapwnil mi chleba. Komu sie nie podoba w Europie niech wraca do Polski a do
      zycia innych nie meiszcac sie.
    • blg41 A ona zna znaczenie slowa asymilacja? Wątpię 01.02.07, 22:02
    • mfs0 To pani minister też jest fanem Star Treka!!! 01.02.07, 22:06
      Ja słowo "asymilować" w znaczeniu w jakim pani minister raczyła użyć, to
      słyszałem tylko u Borgów: Resistance is futile, you will be assimilated.
    • p.s.arch Pani Minister 01.02.07, 22:17
      ja mam nastepujaca rade dla Pani: prosze codzienni kupowac tak, powiedzy trzy
      kilogramy jablek i nosic je przy sobie caly czas. Jak Pania najdzie by cos
      powiedziec albo, Boze chron, pismak sie jaki z prosba o wywiad przyplata,
      zamiast mowic - zjada Pani jabluszko, ktos cos pyta - jabluszko.
      Dlaczego? - bo geba sie rusza tak samo jak przy mowieniu, a glupot nie slychac.
    • wardog1 Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymilację 01.02.07, 22:20

"We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your
      biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt
      to service us. Resistance is futile.:)

• helmut.berlin Polacy w finale MŚ! 01.02.07, 22:29
      dzieki asymilacji?
      • helmut.berlin niewazne kto wygra, Polska czy Niemcy 01.02.07, 22:33
        mysle, ze ten mecz zrobi wiecej pozytywnej reklamy dla Polski niz wysilki "dyplomatow" w ciagu calego ostatniego roku.
        • rmstemero Re: niewazne kto wygra, Polska czy Niemcy 01.02.07, 22:54
          Nie chce zaperzyc ale sa szanse na duzy sukces chyba ze rzad uzna ze nalezy w
          tej sytuacji natychmiast, jeszcze przed finalem, "odzyskac" np. bramke i atak
          dla pisu
          • helmut.berlin Re: niewazne kto wygra, Polska czy Niemcy 01.02.07, 23:03
            Wiesz sam dobrze, ze w analogicznej sytuacji jak np. Niemcy gralyby w Polsce, przeciwko Polsce w takim finale, to albo Koehler albo tez Merkel pofatygowaliby sie osobiscie do Warszawy na fginal jako kibice. Zreszta Koehler byl juz na meczu w Kolonii.
      • bogdantadus Re: Polacy w finale MŚ! 01.02.07, 22:36
        helmut.berlin napisał:

> dzieki asymilacji?

Dzieki klatwom "bismarkhitesv99" zapewne! :-)))
    • zupa_wolowa Kartofle na stanowiskach - to wkład Polaków 01.02.07, 22:31
      No i jeszcze
      Burak z Tytułem Profesorskim
      • plmlp Prowincjonalna mentalność tych burasów. Turcy się 01.02.07, 23:39
        nie asymilują, czy pisowskie barany tak widzą naszą emigrację?
        • borow4 Fotyga w Polsce narazona na osmieszanie (sie) 02.02.07, 07:15
          b
          • borow4 z Fotygi to nieekonomicznie robic mydlo 02.02.07, 07:16
            zbyt mala jest i to sie nie oplaci
    • sauternes zydowka Fotyga moglaby na forum niemieckim tak 01.02.07, 22:43

nie okreslac Polski jako kraj "ciagle biedny".Nie jestesmy biedni choc tez i nie
      bogaci.
      Ministrowi spraw zagranicznych wypada uzywac innych okreslen .
      Co znaczy wg zydowki Fotygi "biedni"??ze nie mamy wystarczajacej ilosci
      nauczycieli lingwistow?? To klamstwo.
      Pod wzgledem ilosci ksztalconych studentow na studiach jezykowych jestesmy w
      europejskiej czolowce.
      Wiec o co chodzi Fotydze??Zeby ponizyc POlske w Niemczech???
      • tetradrachma Re: zydowka Fotyga..... 01.02.07, 23:04
        A Ty biedaku ciągle z nosem w rozporku, nawet jeśli to rozporek w damskiej
        garderobie.
        • elka1021 Re: zydowka Fotyga..... 01.02.07, 23:12
          tetradrachma napisał:

> A Ty biedaku ciągle z nosem w rozporku, nawet jeśli to rozporek w damskiej
          > garderobie.

Kaczynscy tez Zydzi i to jakos nikomu nie przeszkadza, niewazne kto kim jest
          tylko co soba reprezentuje
          • maupa13 Re: zydowka Fotyga..... 02.02.07, 18:14
            elka1021 napisała:
            > tetradrachma napisał:
            > > > A Ty biedaku ciągle z nosem w rozporku, nawet jeśli to rozporek w damskie
            > j > > garderobie.
            > *****************************
            >
            > Kaczynscy tez Zydzi i to jakos nikomu nie przeszkadza, niewazne kto kim jest
            > tylko co soba reprezentuje

TAaak? Więc ja, semitofilka, stanę się antysemitką... :((

ale... no właśnie... kto co sobą reprezentuje...

Poza tym nie wierzę - wszyscy Żydzi których znam są inteligentni i kulturalni.
            No może poza premierem Izraela-gwałcicielem, ale nim się już sąd zajął (zresztą
            nie znam go osobiście ;))
      • kentucky.schreit.ficken Re: zydowka Fotyga moglaby na forum niemieckim ta 02.02.07, 19:14
        Fotyga nie jest Zydowka, moze jej maz. Fotyga z domu Kawecka, w sumie porzadna gdanska rodzina.
    • mich1309 Pani minister bredzi 01.02.07, 22:45
      Pani Fotyga pojedyncze, incydentalne przypadki wynikające raczej z
      biurokratycznej bezduszności niż z przemyślanej strategii postępowania, podnosi
      do rangi zjawiska powszechnego. Zakaz rozmawiania po polsku jest zjawiskiem
      negatywnym i nieporządanym, ale znakomita większość Polaków w Niemczech nie ma
      tego typu problemów - na pewno nie jest to celowa germanizacja.
      Należy też przypomnieć w jak bezduszny sposób polscy urzędnicy potrafią
      traktować "naszych" imigrantów - od czasu do czasu prasa pisze o tym.
      I na koniec mała dygresja - wielu polskich "patriotów", którzy stanowią twardy
      elektorat PiS-u, często usprawiedliwia przedwojenny polski antysemityzm tym, że
      Żydzi nie chcieli się asymilować i zachowywali swoją odrębność kulturową.
      • elka1021 Re: Pani minister bredzi 01.02.07, 23:00
        na koniec mała dygresja - wielu polskich "patriotów", którzy stanowią twardy
        > elektorat PiS-u, często usprawiedliwia przedwojenny polski antysemityzm tym,
        że
        > Żydzi nie chcieli się asymilować i zachowywali swoją odrębność kulturową.

identycznie jak minimalna ilosc polakow w Niemczech, ktora ma tego rodzaju
        problemy

• sjoz Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymilację 01.02.07, 22:57
      Boze, niechze ona przestanie sie juz wypowidac!
    • heraldek Przynajmiej ich dzieci wyrosna na ludzi.... 01.02.07, 23:03
      ...a nie na nacje 10 kategorii.........
    • dawid12399 Totalna BZDURA, ta pani nie ma zielonego pojęcia 01.02.07, 23:19
      Totalna BZDURA, ta pani nie ma zielonego pojęcia o czym w ogóle mówi. Mieszkam w
      Niemczech, żona jest Niemką i mam trójkę dzieci do których mówię wyłącznie po
      polsku. Nigdy się nie spotkałem z sytuacją jaką opisuje pani Fotyga. Jest wręcz
      dokładnie odwrotnie. Wszyscy nam mówią, że to świetnie, że dzieci od urodzenia
      znają dwa języki bo to między innymi pomaga w rozwoju intelektualnym dziecka.
      A co asymilacj to każdy kto decyduje się na zamieszkanie w obcym kraju powinien
      się asymilować jeśli chce normalnie funkcjonować w społeczeństwie kraju na jaki
      się zdecydował.
      Dawid
      • baba60 Mylisz integracje z asymilacja. Tak jak opisujesz 02.02.07, 01:35
        jest w wiekszosci przypadkow rodzin mieszanych.
        Niestety wsrod Niemcow, tak jak w kazdym spoleczenstwie jest wielu prostakow.
        A 60 lat antypolskiej propagandy w Niemczech to osobna historia.
        Tu wierzono we wszystko,co jacys zasrancy opowiadali, bo pasowalo to w
        politycznej grze...
        Skutki widac do dzisia.

Bullbbaaaa!
    • arkaf Idz miedzy wrony i kracz jak i one 01.02.07, 23:29
      asymilacja, a coa w tym zlego jest
      kto w Polsce sie nie asymiluje tzn wrog, a Polak juz nie musi........, ludzie
      toz to o pomstwe do nieba wola, skad oni tych "patriotow" idiotow biora.
    • 123rbr Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymilację 01.02.07, 23:31
      A kto to jest Fotyga?
      • babette666 Re: Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymil 01.02.07, 23:52

sasiadka Jolki z Dywit, jej dziewka stajenna

Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych
        eksperymentów zrezygnował.
    • zadrze koszmarna Fotyga... 01.02.07, 23:45
      Mój Boże, co za brednie, niestety jak zwykle. żenada
      • szeregowy_kapota Gdzie Kaczor nie może, tam Fotygę pośle 01.02.07, 23:50
    • tuchaczewsky.miron Fotyga mowila o Slazakach wypedzonych z Polski 01.02.07, 23:50
      ktorzy sa bardzo zasymilowani w Niemczech, a teraz czekaja z pozwami przeciwko
      Polsce o zwrot majatkow, ktore PRL zagrabilo za pozwolenie laczenia sie rodzin.
      Slazacy maja duzo do zawidzieczenia Edwardowi Gierkowi, ktory podpisal z
      Niemcami porozumienie o laczniu rodzin i wowczas na polecenie SB ze Slaska
      wyjechaly setki tysiecy wypedzonych. Ta akcje PRL mozna porownac tylko do
      przesladowan z lat 1968, kiedy do wyjazdu zmuszano Zydow. Dzis majatki wielu
      Slazakow znajduja sie w nielegalnym , bandyckim obrocie nieruchomosciami, na
      podstwie fikcyjnych wyrokow sadowych i orzeczen administracyjnych rabunkowej
      polityki PZPR i 3 RP.

Fotyga, Slazacy w Niemczech domagaja sie zwrotu majatkow i ziem zagarnietych
      przez komunistow, Sejm Polski niech podejmie ustawe o odszkodowaniach dla
      prawowitych wlascicieli, wowczas Polska bedzie krajem powazanym w Europie!
    • kisiel_k-ce pffff 01.02.07, 23:55
      dupna pani minister msz. al ei tak nic nie robiace po niz szkodzacy pis i jego
      nominaci
      • altepars dziwny jest polski narod - na kolana przed szwabem 02.02.07, 00:11
        z wpisow niektorych forumiczow widze , gotowi sa pocalowac szwaba w tylek,
        byleby ugnoic swojego wlasnego ministra SZ.

www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=1801
        • tuchaczewsky.miron Re: dziwny jest polski narod - na kolana przed sz 02.02.07, 00:24
          pada z radosci, jak 1939 roku, gdy Niemcy wkraczali na obszary bylego zaboru
          niemieckiego i austryjackiego, bo ludzie wiedzieli wraca na te ziemie porzdek i
          praca, ktora byla tam przez 500 lat zaborow. Niemiecki werhmacht witaly w
          krakowie tlumy ludzi z kwiatami i wiwatami, tak sie cieszyli, nie mowiac juz o
          slasku, ktory niegdy nie byl polski. Dzsiaj sytuacja jest analogiczna jak w
          latach 30, Polska rzadza hochstaplerzy, endecy, faszyci, co gorsza buhaje
          seksualne dupczace swoje pracownice. Niech nareszcie przyjada znowu Niemcy,
          Austryjacy, Rosjanie, Marsjanie, tylko nie ci z tego polskiego komunistycznego
          zadupia, nikodemy dyzmy-lepery, kczynskie i inne oszolomstwo.
          • 1europejczyk "piles nie pisz, nie piles napij sie" 02.02.07, 00:57
            "nikodemy dyzmy-lepery, kaczynskie i inne oszolomstwo"
            sa niczym w porownaniu z tymi,
            ktorych stac na podobny do Twego belkot.
        • chirlider Re: dziwny jest polski narod - na kolana przed sz 02.02.07, 01:02
          sam sie w dupe pocałuj homosowietoziemkosovietikusie.

altepars napisała:
          > z wpisow niektorych forumiczow widze , gotowi sa pocalowac szwaba w tylek,
          > byleby ugnoic swojego wlasnego ministra SZ.
    • zwiatrem1 Fotyga: Polacy w Niemczech narażeni na asymilację 02.02.07, 00:19
      Idz ty zeszwabiony glupolu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • zyks "Niee będzie Niemiec pluc nam w twarz!".Idiotka. 02.02.07, 00:30

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka