misza36 Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:01 najwiekszych procentowo zbrodnii nabardziej okrutnych dokonalo ss galizien potem chlopy przeszli do oun upa przy nich niemieckie ss to potulne baranki oczywiscie teraz to fajne chlopaki i to my ih przepraszamy jak ostatnio w pawlokomie ze ioddzial ak zastrzelil kilku w samoobronie to taki maly szczegol, przed cmentarzem lyczakowskim przy bramie stoi fajny pomink tej dywizji ss jedzcie zobaczcie czepiajcie sie grassa to jedzcie na ukraine a na lowie i litwie od dawna stoja pomiki ss a na litwie mordercy polakow palevicusa jezeli byly jakies ofiary ze strony ak to byla samoobrona odpowedz na dzialania bandytow jakby mi cala rodzine przybito do drzewa jak to robili ukraincy z oun upa to bedac zolnierzem ak nie wiem co bym zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:05 > bandytow jakby mi cala rodzine co ty ciągle z tymi bandytami, u dziadka podczas wojny kwaterę mieli (4 chlopaków z Horsta Wesela) a jak ich ruscy zaczęli gonić to jeszcze na dowidzenia słownik polsko-niemiecki dostali aby wrazie czego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kahvi Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 14:32 Niestety, jeśli wiedza o zbrodni katyńskiej jest niewystarczająca - jak to niedawno mówiono oficjalnie, to wiedza o zbrodni wołyńskiej i innych zbrodniach OUN UPA jest żadna. W dodatku dzisiaj klimat do mówinia prawdy na ten temat jest żaden, bo Ukraina jest naszym przyjacielem, przynajmniej do 2012 roku. Rosja jest be, więc o Katyniu można. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:01 najwiekszych procentowo zbrodnii nabardziej okrutnych dokonalo ss galizien potem chlopy przeszli do oun upa przy nich niemieckie ss to potulne baranki oczywiscie teraz to fajne chlopaki i to my ih przepraszamy jak ostatnio w pawlokomie ze ioddzial ak zastrzelil kilku w samoobronie to taki maly szczegol, przed cmentarzem lyczakowskim przy bramie stoi fajny pomink tej dywizji ss jedzcie zobaczcie czepiajcie sie grassa to jedzcie na ukraine a na lowie i litwie od dawna stoja pomiki ss a na litwie mordercy polakow palevicusa jezeli byly jakies ofiary ze strony ak to byla samoobrona odpowedz na dzialania . bandytow jakby mi cala rodzine przybito do drzewa jak to robili ukraincy z oun upa to bedac zolnierzem ak nie wiem co bym zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-z-ukladu Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:05 PiS chce zmieniać patronów ulic, chrzani o tym jakie to zindoktrynowane komunizmem mamy umysły, a jakoś nie chce zauważyć, że nikt w Polsce nie chce przebierać się w mundury radzieckie, tylko ciągle te hitlerowskie. ----------------------------- Dlaczego to wciąż jest aktualne? Dlaczego w Polsce? www.youtube.com/watch?v=xT84h4H0xwQ Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:06 > przebierać się w mundury radzieckie, tylko ciągle te hitlerowskie. nie prawda ! Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:22 ostatnio jacys studenci przebrali sie w mundury mo to ich zaaresztowano Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:25 radzieckie czy MO ? fascynacie GW ! Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: nieprawda czy nie prawda - a co? 23.04.07, 12:32 gó...wno warta, rymuje się ? Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: Oj pisz uważniej lub idź do foruminnogazetowe 23.04.07, 12:37 foruminnogazetowego...??? ja tu kacapi zapach czuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Od kultu knuta wolę knuć kult biskupińskich... 23.04.07, 12:31 ...rekonstrukcji starodawności. Choć tam też czasem lądują watahy watażków spod znaku Normanów rekonstruujących wyprawy na wiking. Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: Od kultu knuta wolę knuć kult biskupińskich.. 23.04.07, 12:34 a co kwasem chlebowym marzysz ? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Biskupin - górą... 23.04.07, 13:01 ...,choć podwodny, ponad kult bata, mundurków i rekonstrukcji lepszy ten spęd ciekawskich . Tam się o choćby o DZIEGCIU na rany, na kopyta (dwie odmiany - nadal produkowane) dowiesz dla takich watażków przydatne. Ciekawe, że w Polszcze wzorem Matejki lepiej czcić bitwy, nawet przegrane, niż wieszać wzorem Niderlandów w salach radźców w ratuszach obrazy przedstawiające takich właśnie rajców konterfekty. Azaliż błądzili? ci Niderlandczycy z ... Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: Biskupin - górą... 23.04.07, 13:17 tylko że ten Biskupin przy nowym datowania to jakaś germańska twierdza z okresu epoki brązu, a Matejko też był pół/ na pół , matka Niemka ojciec Czech, niezly Sudentenlad :)) Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Biskupin - górą... 24.04.07, 00:26 Germańska twierdza ? Przecież od dawna się kulturę łużycką kojarzy z Wenetami. Ludem italskim. Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: polskie fajne chłopaki pojechali do Iraku i 23.04.07, 12:38 przecież nawiązujemy do "sarmackiej" tradycji i kultury :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 {chłopaki pojechali} Adiwraca'o błądzisz... 23.04.07, 12:44 ... tak cytując. Popraw na {chłopaki pojechały}. Przeca dociekliwyś?.. Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: {chłopaki pojechali} Adiwraca'o błądzisz... 23.04.07, 13:19 co to znaczy popraw ? co gosposi przestałeś płacić? sam sobie popraw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Jeden parszywy komuch powiedział, że w SB 23.04.07, 12:49 byli "porządni ludzie" i Koszerna nie oburzała się z tego powodu. Skoro w SB byli porzadni ludzie, to może w SS byli tak samo porzadni... Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 12:49 Jak wiadomo, Niemcy dokonali w Polsce pacyfikacji kilkuset wsi (zostaly one spalone a ich mieszkancy wymordowani) Niemcy przeprowadzali na ulicach miast "łapanki" ludności cywilnej z ktorych wiele konczyło sie rozstrzeliwaniem zakladników na tychze ulicach. Niemcy wezwali profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego na zebranie w Collegium Novum, a nastepnie wywieżli ich do obozu koncentracyjnego. Niemcy i Ukraińcy przyszli pewnej lipcowej nocy do mieszkań lwowskich profesorów, zabrali z nich wszystkich lokatorów i rozstrzelali. Rosjanie, zanim zdolali uciec pod naporem Niemców wymordowali tysiące ludzi, ktorych wcześniej zamknęli w lwowskim więzieniu. Itd. Nie brakuje "atrakcyjnych" tematów do historycznych rekonstrukcji... I sa one nie tak męczące dla podtatusiałych grubasów wciskajacych sie z trudem w esesmanskie uniformy. Czy milosnicy historycznych rekonstrukcji zajmują się rekonstruowaniem i takich "epizodów"? Odpowiedz Link Zgłoś
michalc13 Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 13:30 Głupi i jednostronny artykuł. Widać, że autor nie interesuje się tym okresem w historii. SS i "ciemna strona mocy" zawszę będą przyciągały i fascynowały ludzi. Niekoniecznie trzeba być nazistą, żeby zbierać pamiątki po SS. Niemieckie militaria są popularniejsze od np sowieckich i takie artykuły tego nie zmienią. Trudno odmówić uroku i szyku SS-mańskim mundurom (tak, tak, dziwnie to brzmi, ale mudury mieli bardzo ładne, do tego dochodzą ubrania maskujące z kamuflażem wyprzedzającym swoją epokę)Między innymi takie rzeczy przyciągają ludzi do grup rekonstrukcyjnych. Inną sprawą jest dostęp do literatury, która ukazuje formacje SS w trochę innym świetle - oprócz tego, że formacje SS popełniały zbrodnie, to trudno odmówić im poświęcenia i "bohaterstwa". Jako żołnierze byli świetni o czym świadczy szlak bojowy tych jednostek. Z tego czo można przeczytać na stronach internetowych grup rekonstrukcyjnych to naziści raczej w nich miejsca nie znajdą. Dobrze, że w Polsce mundur SS-mana drażni ludzi, ale nie można popadać w przesadę nazywając rekonstruktorów właśnie "nazistami". Zabranienie posiadania gadżetów z pewnym "logo" niczego nie zmieni, zawsze będą ludzie którzy będą chcieli mieć takie przedmioty. Autorom takich tekstów jak ten proponowałbym tępienie i ośmieszanie idiotów którzy w internecie jawinie gloryfikują nazizm, zaprzeczają istnieniu komór gazowych. Dlaczego dziennikarze z GW nie polemizują z rewizjonistami, którzy prezentują czasem tak prymitywne poglądy, że są aż śmieszni. Rekonstruktorów i kolekcjonerów zostawiłbym w spokoju a zajął się czymś pożyteczniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 13:33 > Trudno odmówić uroku i szyku SS-mańskim mundurom (tak, tak, > dziwnie to brzmi czy tylko mundurom można odmówić uroku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro W Polsce jest duze zapotrzebowanie na psychiatrow! 23.04.07, 13:46 to chyba najbardzieh w tej chwili poszukiwana specjalizacja lekarska w tym "wesolym kraju" Potrzebuje ich cala masa ludzi, poczawszy od politykow a skonczywszy na takich debilach jak - z tego artykulu - . Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: W Polsce jest duze zapotrzebowanie na psychia 23.04.07, 13:56 a ciebie gdzie leczą ? Odpowiedz Link Zgłoś
michalc13 Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 13:50 Mnie osobiście tylko mundury się podobają :D Szczególnie te szyte na miarę, oficerskie. No może jeszcze kamo niemieckich czołgów - bo ładne no nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa więc kto do psychiatry, że jeszcze raz zapytam: 23.04.07, 13:48 Nie otrzymałam odpowiedzi na moje pytanie skierowane do zwolenników "historycznych rekonstrukcji", przeczytałam natomiast wywod "estety" zachwyconego urodą esesmanskiego munduru. Ponieważ mundur esesmana budzi we mnie uzasadniony dreszcz grozy i cuchnie trupami, więc chcialabym zrozumieć, czy to ja, czy moze "esteta" powinien pomyśleć o konsultacji psychiatrycznej. A zatem: Jak wiadomo, Niemcy dokonali w Polsce pacyfikacji kilkuset wsi (zostaly one spalone a ich mieszkancy wymordowani) Niemcy przeprowadzali na ulicach miast "łapanki" ludności cywilnej z ktorych wiele konczyło sie rozstrzeliwaniem zakladników na tychze ulicach. Niemcy wezwali profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego na zebranie w Collegium Novum, a nastepnie wywieżli ich do obozu koncentracyjnego. Niemcy i Ukraińcy przyszli pewnej lipcowej nocy do mieszkań lwowskich profesorów, zabrali z nich wszystkich lokatorów i rozstrzelali. Rosjanie, zanim zdolali uciec pod naporem Niemców wymordowali tysiące ludzi, ktorych wcześniej zamknęli w lwowskim więzieniu. Itd. Nie brakuje "atrakcyjnych" tematów do historycznych rekonstrukcji... I sa one nie tak męczące dla podtatusiałych grubasów wciskajacych sie z trudem w esesmanskie uniformy. Czy milosnicy historycznych rekonstrukcji zajmują się rekonstruowaniem i takich "epizodów"? Odpowiedz Link Zgłoś
adiwraca Re: więc kto do psychiatry, że jeszcze raz zapyta 23.04.07, 13:55 zapytam również jeszcze raz czy ty cierpisz za miliony ? te pożyczone Odpowiedz Link Zgłoś
michalc13 Re: więc kto do psychiatry, że jeszcze raz zapyta 23.04.07, 13:57 toporowa napisał: > Nie otrzymałam odpowiedzi na moje pytanie skierowane do zwolenników > "historycznych rekonstrukcji", przeczytałam natomiast wywod "estety" > zachwyconego urodą esesmanskiego munduru. > Ponieważ mundur esesmana budzi we mnie uzasadniony dreszcz grozy i cuchnie > trupami, więc chcialabym zrozumieć, czy to ja, czy moze "esteta" powinien > pomyśleć o konsultacji psychiatrycznej. A zatem: > Jak wiadomo, Niemcy dokonali w Polsce pacyfikacji kilkuset wsi (zostaly one > spalone a ich mieszkancy wymordowani) > Niemcy przeprowadzali na ulicach miast "łapanki" ludności cywilnej z ktorych > wiele konczyło sie rozstrzeliwaniem zakladników na tychze ulicach. > Niemcy wezwali profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego na zebranie w Collegium > Novum, a nastepnie wywieżli ich do obozu koncentracyjnego. > Niemcy i Ukraińcy przyszli pewnej lipcowej nocy do mieszkań lwowskich > profesorów, zabrali z nich wszystkich lokatorów i rozstrzelali. > Rosjanie, zanim zdolali uciec pod naporem Niemców wymordowali tysiące ludzi, > ktorych wcześniej zamknęli w lwowskim więzieniu. > Itd. > Nie brakuje "atrakcyjnych" tematów do historycznych rekonstrukcji... > I sa one nie tak męczące dla podtatusiałych grubasów wciskajacych sie z trudem > w > esesmanskie uniformy. > Czy milosnicy historycznych rekonstrukcji zajmują się rekonstruowaniem i takich > "epizodów"? Mundur to tylko przedmiot. Wiem dobrze co robili ludzie w takich mundurach, ale to nie ma związku z tym, że akurat TEN mundur mi się podoba. Do psychiatry proponuję udać się tym, którzy na siłę przypisują innym poglądy na podstawie jednego postu na forum. Wiem jakie zbrodnie popełnili SS-mani, szczególnie ci z Totenkopferbande, ale to co nie mogę napisać, że podoba mi się SS-mański mudur maskujący? Mówię, po raz kolejny, zamiast tu kierować "estetów" do psychiatrii proponuję podjąć dyskusję z idoiotami którzy negują to co działo się w obozach koncentracych - w internecie jest bez liku takich forów. Odpowiedz Link Zgłoś
kahvi Re: więc kto do psychiatry, że jeszcze raz zapyta 23.04.07, 14:43 Moi krewni, którzy przeżyli wojnę do tej pory dostają dreszczy na dźwięk języka niemieckiego. Po tylu latach pewne przeżycia nie mogą się zatrzeć. Ja sam nie jestem w stanie spokojnie patrzeć na hitlerowski mundur bez względu na jego atrakcyjność. Dla mnie takie "historyczne rekonstrukcje" to idiotyzm, bo niby czemu mają one służyć. Dzisiaj w dobie komputerów i programów symulujących zakładanie hitlerowskiego munduru nie jest konieczne. A z niezdrowych fascynacji leczyć się można... Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: więc kto do psychiatry, że jeszcze raz zapyta 23.04.07, 20:54 kahvi napisał: > Moi krewni, którzy przeżyli wojnę do tej pory dostają dreszczy na dźwięk języka > niemieckiego. Po tylu latach pewne przeżycia nie mogą się zatrzeć. Ja sam nie > jestem w stanie spokojnie patrzeć na hitlerowski mundur bez względu na jego atr > akcyjność. Dla mnie takie "historyczne rekonstrukcje" to idiotyzm, bo niby czem > u mają one służyć. Wiesz... W czasach mojego dziecinstwa w Gdansku krecili film historyczny o czasach II wojny swiatowej. Nie tylko, ze rekonstruowane byly bitwy (i mundury), ale w dodatku na domach wisialy flagi III Rzeszy, a na ulicach staly niemieckie tankietki. Moja Babcia byla w AK i walczyla przeciw nazistom, ale to nie przeszkadzalo Jej zaprowadzic mnie na te rekonstrukcje - zebym zobaczyl, jak to w przyblizeniu wygladalo... Wiedza to potega. Kto przezyje cos samodzielnie, nie bladzi. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 14:26 no rekonstruować można wszystkich ale SSmani to zbrodniarze choć wielu z nich chodzi po ziemi bez kary np. załoga gross-rosen Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Chora fascynacja 23.04.07, 15:40 ayeka napisała: > Fascynacja bierze sie z tego, ze Niemcy potrafili z kraju niewiele wiekszego > od Polski stworzyc potege , ktora rzuciła europe na kolana. Zachwycasz sie tak samo psychopata, ktory po wydaniu swoich oszczednosci na arsenal "potrafi" ze swoimi 168 cm wzrostu "rzucic na kolana" cala szkole i zabic kilkudziesieciu ludzi, zanim sam palnie sobie w leb? Odpowiedz Link Zgłoś
kargulgdziepawlak Re: Chora fascynacja 23.04.07, 16:17 te rekonstrukcje historyczne to naprawdę może być niebezpieczne, jak w Kalwarii Zebrzydowskiej w zeszłym roku podczas procesji pokazano faryzeuszy w czapkach w formie rogów, to krzyk był taki, że nawet Palestyńczykom kałamarze z tornistrów wyleciały :) Odpowiedz Link Zgłoś
bantus Re: W SS to były fajne chłopaki 23.04.07, 18:59 ayeka napisała: > Fascynacja bierze sie z tego, ze Niemcy potrafili z kraju niewiele wiekszego > od Polski stworzyc potege , ktora rzuciła europe na kolana. A Polska to tylko > potrafila ( i nadal potrafi ) dostawac po tyłku za kogoś, a wygrane przez nas > bitwy dawały korzyśc naszym wrogom (odsiecz wiedeńska) to dlaczego nie fascynować się czerwonymi sołdatami? ci rzucili na kolana ładny kawałek świata na lat kilkadziesiąt, naziści z górą na trzy i dostali straszliwe baty. Odpowiedz Link Zgłoś
kloonej to jest paranoja 23.04.07, 19:05 nie no ja jak to czytam to sie zastanawiam czy w tym kraju to sie juz wszyscy z "membersami" na glowy pozamieniali?? teraz sie zrobi nagonka na rekonstruktorow, z powodu kilku dzieciakow, ktorzy sie troche zagubili w tym co robia. a ci w sejmie beda sie zjamowac nieistotnymi rzeczami, w stylu zaostrzanie kar, zamiast pojsc po rozum do glowy i zastanowic sie jak stworzyc warunki w kraju dla takich grup rekonstrukcyjnych, zeby jakies chore sytuacje nie mialy miejsca w tym srodowisku. jak przyteperuja niemiaszkow to polacy, amerykanie i reszta tez nie bedzie miala co robic, chyba ze zaczniemy sie tluc miedzy soba. a przyteperuja na pewno, czekac tylko jak w interwencji zacznie sie populistyczna papa saczyc z telewizji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: to jest paranoja 23.04.07, 20:33 kloonej napisał: > nie no ja jak to czytam to sie zastanawiam czy w tym kraju to sie juz wszyscy z > "membersami" na glowy pozamieniali?? teraz sie zrobi nagonka na rekonstruktorow > , > z powodu kilku dzieciakow, ktorzy sie troche zagubili w tym co robia. bo to jest beznadziejny kraj, w ktorym koniecznie rozmaite 'srodowiska' chca ud...pic tych, ktorzy robia cos fajnego. Tradycyjna polska zawisc wylazi i tyle. Zeby byc rekonstrukcjonista trzeba miec jakis rodzaj talentu aktorskiego (nawet jesli sie jest statysta - to tez wymaga umiejetnosci, wierzcie mi), a zeby glupawo zrzedzic na forum Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz No. Niech się lepiej zajmą kryptofaszystami... 24.04.07, 00:22 ...od "zamawiania piwa", zamiast czepiać się ludzi popularyzujących historię. Może na kolejnym etapie usunąć symbole nazistowskie z filmu i teatru ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
robertlula [...] 23.04.07, 23:25 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
trg Ci ludzie są potrzebni 23.04.07, 23:40 Jestem członkiem stowarzyszenia rekonstrukcji historycznej, zajmującego się podtrzymywaniem polskich tradycji kawaleryjskich. Dzięki ludziom odtwarzającym formacje niemieckie okresu II Wojny Światowej, możliwe są inscenizacje potyczek i bitw z Kampanii Wrześniowej. Może się to komuś nie podobać, ale bez nich rekonstrukcja np. Bitwy nad Bzurą, największej inscenizacji w Polsce, ograniczyłaby się jedynie do defilady grup polskich i ewentualnie mszy polowej. Odpowiedz Link Zgłoś
adi143 W SS to były fajne chłopaki 24.04.07, 00:08 Pewnym zaskoczeniem, w dzisiejszym wydaniu waszej gazety, był dla mnie artykuł Bartosza Gondka pt. „W SS to były fajne chłopaki”. Nie dlatego, by dziennik nie miałby poruszać podobnych tematów, choć przyznaję, iż jako wasz stały czytelnik, na tej szpalcie oczekuję zazwyczaj innych wiadomości. Co zrozumiałe, w znacznej mierze podzielam zatroskanie autora, pewne wydarzenia budzą również i mój niepokój, chociaż w tej sprawie, po przeczytaniu; „Oświadczenia w sprawie artykułu w Gazecie Wyborczej, etc.”, opublikowanego na stronie pomerania.1945, na którą trafiłem dzięki wspomnianemu artykułowi, na sprawę spojrzałem nieco inaczej i teraz, nie mam już tak absolutnej pewności, co do racji jednej lub drugiej strony. Nadal wszakże mam poważne wątpliwości, co do legalności pewnych poczynań owego stowarzyszenia, nadal nie rozumiem braku reakcji władz. Z jednej strony rozumiem bowiem i popieram zainteresowania historią, z drugiej, szczególnie wobec obowiązujących w Polsce przepisów prawnych, tak dalece posunięta, w gruncie rzeczy już wręcz fascynacja jakimkolwiek rodzajem niemieckiej formacji z okresu II wojny, szczególnie zaś formacją SS, może budzić nie tylko pewne wątpliwości natury moralnej. A właśnie nie dalej, niż dzisiaj, na witrynie onet.pl przeczytałem informację, iż sąd krakowski na pół roku pozbawienia wolności z zawieszeniu na dwa lata i grzywnę 600,- zł skazał Joannę W., która sprzedawała książkę Adolfa Hitlera „Mein Kampf”. Więc jak to jest ? Z jednej strony, jakieś stowarzyszenie może jawnie propagować barwy hitlerowskich formacji SS, z drugiej strony, na dosyć wysoką jak wydaje się karę, skazuje się kobietę, za próbę sprzedaży jednej książki. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że proces krakowski i kolejne, toczące się we Wrocławiu i w Poznaniu dotyczą innego aspektu, mianowicie naruszenia czyichś praw, co mówiąc delikatnie, również uważam co najmniej za poważne nieporozumienie, bowiem ochrona jakichkolwiek praw w stosunku do twórczości Adolfa Hitlera, może wszakże budzić poważne wątpliwości. Tym bardziej budzi to moje wątpliwości, kiedy sukcesorem tych praw jest rząd Bawarski. Tak więc i w tym przypadku mam niestety mieszane uczucia, bowiem jak zdaje się, wspomniana Joanna W. została skazana nie za propagowanie zakazanej idei faszyzmu, tylko wyłącznie za naruszenie praw, co jeśli w przypadku każdego innego utworu uznałbym za w pełni zasadne, tak w przypadku tego akurat „dzieła”, wydaje mi się sprawą mocno przesadzoną. Obie te sprawy, sprowokowały mnie do zwrócenia uwagi na pewną niespójność, czy też wybiórczość aparatu ścigania, w traktowania jakże różnych wartościowo wydarzeń. Oto bowiem, dowiadujemy się o listach gończych za jakimś pijaczkiem, wytacza się „armaty” przeciwko jakiemuś renciście powielającym powszechnie funkcjonujące w internecie dowcipy o braciach Kaczyńskich, etc., etc. I choć przyznaję, wiele z tych dowcipów jest miernej, a nawet żenującej jakości, to polityk, jak sami oni często to mówią, musi liczyć się z różnymi ocenami swojej działalności i to nie tylko wyłącznie z pozytywnymi. A tu oto, na zdjęciu ilustrującym wspomniany artykuł Bartosza Gondka, widzę dumnie kroczący po Targu Węglowym w Gdańsku oddział SS. I aby dodać smaczku całej sprawie, jest to Święto Niepodległości 2005 r. no i gdzie były te srogie organa ścigania? Gdzie są owe srogie organa ścigania, kiedy na blogu der Danziger Vorposten, jakiś szaleniec podpisujący się Wilhelm von Danzig ogłasza w Gdańsku secesję, ustanawia jakąś Freie Republik Eintracht, powołuje jej rząd, nawiązuje rzekomo formalne porozumienie z jakimś innym szaleńcem w Niemczech, Kanclerzem Rzeszy Niemieckiej Norbertem Schnittke. W tej sprawie, również nie znajduję śladów jakiejkolwiek reakcji ze strony władz, choć jak zdaje się, działalność niejakiego Wilhelma von Danzig w sposób wyjątkowo szczególny narusza szereg poważnych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Drogie dziecko 24.04.07, 00:14 Może Polacy mają na tyle rozumu, by nie rzucać Europy na kolana ? Może wszyscy cywilizowani ludzie mają na tyle rozumu ? Niemcy w latach drugiej wojny dokonali ogromnych zniszczeń, ale nie rzucili Europy na kolana. Rozejrzyj się. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Drogie dziecko 24.04.07, 03:34 pomyslec ze ci przebierancy na zdjeciu ladnie by wygladali w pasiakach i trepach gnani do pracy przez prawdziwego SS mana grubym gumowym kablem. Malo chyba ktory z nich wie ze Polacy mieli byc niewolnikami a nie paradowac w niemieckich mundurach lub gnic w masowych grobach w przydroznych lasach. Napewno niemcy patrza na te zabawe z pogarda ze ci zawszeni brudni i zlodzejowaci Polacy nosza mundury ich dziadkow, nie jeden by chyba plul na takiego przebieranca Niemca,przebierac sie jeszcze w SS to juz chyba szczyt glupoty i tepoty umyslowej. Napewno wielu z tych chlopaczkow ma podrobiane zyciorysy o niemieckich "korzonkach" i inne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
kloonej Re: Drogie dziecko 24.04.07, 10:47 wnec2005, ty gosciu chyba masz powazne problemy z tak zwanym mysleniem. jestes typowym przykladem polaka bez wlasnego przekonania w sprawie pozbawionego chocby namiastki obiektywizmu, z wyprana mozgownica przez aparat sprawujacy wladze (media). nie jestes w stanie pojac tego ze, czy to niemieccy, ruscy, amerykanscy, czeczenscy , ugandyjscy, indyjscy czy polscy zolnierze, lataja po rynkach polskich wolnych od faszystow miast (zniewolonych jednak przez ten cholerny miedialny moloch), to jest to jakby nie patrzyc NASZA HISTORIA. nie poradzisz nic na to ze w tamtych latach nas gonili z batem, ze dzialo sie to co sie dzialo. to jest nasza przeszlosc jaka by nie byla, jesli zbierze sie grupa takich balwanow i zabroni pokazywania tego, bo bedzie to takie czy srakie, bez zadnego sensownego jak na nasze czasy uzasadnienia, to bedzie to powrot do tego co bylo jeszcze nie dawno z czego obeznie nasi starzy sie smieja, choc wtedy mieli z tego powodu przesrane(chodzi mi o komunistyczna cenzure) i powazna potwarz dla tego na czym teraz soti ten swiat. dekady sie zmienily kolezko i nie ma juz gomulek, jaruzelskich ani innych im podobnych. w dzisiejszych czsach nie wystarcza ci komunistyczne przeslanki zeby taic historie, jaka i z czyim udzialem by nie byla. a twoje wypowiedzi w tym stylu sa zalosne. poza tym ja rekonstruuje amerykanina z dorabianym zyciorysem o amerykanskich korzonkach(co jest jedynie ubarwieniem mojej roli, przez ktora moge pokazac jak to bylo dokladniej i wyrazniej dla osob ktore chca sie czegos dowiedziec, anie zadnym utozsamianiem sie z ideami jakimi kolwiek). rekonstruuje takiego samego amerykanca, ktorym to moglby byc na przyklad ten co wedlug PKF-u zrzucal na polskie uprawy i plaze (chyba gdzies w okolicach swinoujscia) stonke ziemniaczana, ktora aktywisci i "m"l"odziez szkolna skutecznie tepily wlasnymi rekoma i dawaly opor kapitaliscie zza oceanu. twoje przemyslenia sa tak samo beznadziejne jak ten odcinek kroniki. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Drogie dziecko 24.04.07, 17:38 chyba niemiecki chelm jest zaciasny na twoj mozg, jestem ciekaw w jakim mundurze maszerujesz robiac z siebie idiote do kwadratu udajac niemca w krotkich kalesonach i butach made in china. Odpowiedz Link Zgłoś
kloonej Re: Drogie dziecko 26.04.07, 10:08 otoz maszeruje w stroju amerykanskiego piechociarza, frajerze, a helm m1 jest na mnie nawet ciut za duzy. prostaku Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Drogie dziecko 26.04.07, 16:50 trzeba miec rzeczywiscie mala glowe i do tego malutki mozdzek aby amerykanski chelm nie pasowal na twoja kwadratawa glowe synu. Widac przedstawienia tetralne w wykonaniu karzelka z duzym chelmem w stroju pseldo US Army wala ci zdrowo pod czaszka. Przebiez sie lepjej za ulana buraku i pomachaj szabelka moze wtenczas chelm made in us wejdzie na twoja zapchalna prze insekty glowe... Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 W SS to były fajne chłopaki 24.04.07, 07:23 Całe szczęście, że przyszły niefajne chłopaki z Armii Czerwonej i daly wycisk tym fajnym z SS. Odpowiedz Link Zgłoś
michalc13 Re: W SS to były fajne chłopaki 24.04.07, 13:40 Dzięki rekonstruktorom możemy zobaczyć jak wyglądali "chłopcy" i z A.Cz i z WH czy SS. Niektórym nie wystarczy oglądanie czarnobiałych zdjęć. :P Odpowiedz Link Zgłoś
kloonej Re: W SS to były fajne chłopaki 26.04.07, 10:11 na reszcie ktos inteligetny:) bo przecie z reenactingu tylko o to chodzi, zeby postawic alternatywe, dla nudnych podrecznikow szkolnych do historii. Odpowiedz Link Zgłoś
srul Re: W SS to były fajne chłopaki 26.04.07, 17:39 To ze chłopaki wola sie przebierać za SSmanów ma brdziej prozaiczne podłoże niż sympatie polityczne czy ideowe. Po pierwsze niemieckie mundury pod względem estetyki i designu biją na głowe wszystkie inne. Chociazby amerykanie czy sowieci z tego okresu wyglądali jak banda szmaciarzy, nie ten sznyt i szyk. Przy całej mojej pogardzie do SS musze to przyznać. Po drugie funkcjonuje tu mechanizm owocu zakazanego, pewnego dreszczyku emocji, przemieniania się we wcielenie zła. Fakt faktem ze 90% reenactorów woli sie przebarac za Szwaba z SS niż za "dobrego" i w efekcie nudnego, mało ekscytujacego alianta. Odpowiedz Link Zgłoś