kacza_aberracja Swietlana przyszlosc grabarzy! Nowy termin prawny. 24.04.07, 19:34 "niewinny zabojca" lub "usprawiedliwione morderstwo" - co za barbarzynstwo?! 3 mln mieszkan nie wybuduja, ale wybuduja wiezienie dla 3 mln wiezniow! Czy to debilne towarzystwo z kimkolwiek konsultowalo (sedziowie, adwokaci, wieziennictwo, RPO, naukowe srodowisko prawnicze)? Odpowiedz Link Zgłoś
abyss Polskie "prawo" = społeczna "sprawiedliwość" 24.04.07, 20:53 "sedziowie, adwokaci, > wieziennictwo, RPO, naukowe srodowisko prawnicze" - to ci co nam zafundowali dotychczasowego gniota i praktykę. Są beneficjentami istniejącego systemu... Odpowiedz Link Zgłoś
andyl Mam nadzieje ze to nie przejdzie 24.04.07, 19:42 To nie Texas gdzie masz prawo strzelac do kazdego. I te karanie dzieci 15 letnich. Mam nadzieje ze to nie przejdzie i w koncu nowy rzad uczciwie podejdzie do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Spróbuj w Texasie strzelać do każdego. 25.04.07, 14:24 To wylądujesz w komorze gazowej szybciej niż myślisz. Nawet, jeśli masz 15 lat. Uważasz, ze to złe? Bo ja uważam, że dobre. Nie życzę ci, abyś się przekonał, co takie 15-letnie "dzieci" moga ci zrobić! A na nowy rząd nie licz. Ludziom się PiS podoba. Społeczeństwo to nie tylko czytelnicy GW. Odpowiedz Link Zgłoś
yxcv Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 19:54 zabicie wlamywacza nie bedzie karalne OK---a komunisty?. Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 20:33 nie chcesz chyba by twój oprawca pozostał bezkarny? yxcv napisał: > zabicie wlamywacza nie bedzie karalne OK---a komunisty?. Odpowiedz Link Zgłoś
em-biz Vide;Dekalog "Nie zabijaj"!!!!! 24.04.07, 20:05 Okazuje się,że tak zwalczane prawo stanowione ,wzięło górę nad Prawem Naturalnym! Czyli komuna wróciła w najbardziej karykaturalnej kaczo-ziobrowej formie! A cóż na to łamanie Dekalogu kaczy ojciec-rydzunio?! Odpowiedz Link Zgłoś
gentile4 Noża lub nnego przedmiotu? 24.04.07, 20:06 Cytuję: "Ponadto przestępstwem ma być posiadanie w miejscu publicznym noża lub innego przedmiotu - w okolicznościach wskazujących na zamiar ich użycia." Co to za sformułowanie "innego przedmiotu?" To chyba niechlujstwo gazety, która opuściła zapewne przymiotnik "niebezpiecznego"? Zostawmy jednak ten niefortunny lapsus. Tego rodzaju nieprecyzyjne regulacje są naprawdę drwiną ze zdrowego rozsądku, bo są zanadto pojemne. Przy odpowiedniej dozie inwencji policji i prokuratury oraz zbytniej swobodzie interpretacji niebezpiecznym narzędziem może okazać się niemal wszystko. A jeśli czegokolwiek zabraniać, to przynajmniej klarownie i przejrzyście - wię może należałoby raczej wyspecyfikować ewidentnie niebezpieczne przemioty noszone i powszechnie używane przez bandziorów (noże, pałki, paralizatory i shockery, kije bejsbolowe, kastety, etc.), przyjmując zarazem, że jak ktoś zechce użyć jako broni np. pęku kluczy, to trudno, nie zdołamy temu zapobiec bo posiadania przy sobie kluczy zabronić nie można. Więc po cholerę te mgliste formalno-prawne sformułowania? A już zwrot "w okolicznościach wskazujących na zamiar" pozostawia ogromne pole do nadużyć i wysuwania bezpodstawnych oskarżeń. Jak ja nie cierpię ograniczonych prawników oraz ich mentalnej i językowej nieporadności... Odpowiedz Link Zgłoś
m824 Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 20:34 ja zapraszam panów Kaczyński do domu. wieczorem na kolację po zmroku ;-) tylko najpierw musze się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt, potem wysłać zaproszenie na "kolację" do siebie a potem to już tylko napisać do SE i Faktu jak dzielnie broniłam się przed włamywaczami :-D Odpowiedz Link Zgłoś
m824 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 20:35 a tak w ogóle to jestem zwolenniczką prawa rodem z USA. każdy może mieć broń! (do obrony własnej oczywiście!) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 25.04.07, 15:30 A każda sztuka broni będzie mieć taki specjalny czujnik uniemożliwiający jej użycie w jakimkolwiek innym celu. PS: Jaki procen "użyć broni" w USA jest "w obronie własnej"? 3? 5? Może 7? Wątpię. Raczej 3 niż 7% Odpowiedz Link Zgłoś
mozart dobre pytanie 24.04.07, 20:38 leniuch30 napisała: > co czeka mnie za posiadanie w miejscu publicznym noża i czynienie przygotowań > do jego użycia > > w celu posmarowania chleba masłem? MAM SMOKA I NIE ZAWAHAM SIE GO UZYC :P Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 20:49 czyli przywrócono karę śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
saper29 Strach sie bedzie odwiedzac !!! 24.04.07, 20:56 A jesli dojdzie do takiej sytuacji: kolega odwiedza kolege w jego domu. W trakcie spotkania dochodzi do sprzeczki i własciciel zabija kolege. Tłumaczy sie na policji, ze własnie zastrzelił włamywacza. Co na to prawo???!!! W jaki sposób udowodnic włascicielowi jego wine??? Normalnie strach sie odwiedzac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
the_rest Nie pękaj, nie kradnij znajomemu łyżeczek... 24.04.07, 21:11 to przeżyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
december70 Re: Nie pękaj, nie kradnij znajomemu łyżeczek... 24.04.07, 21:31 To księdza proboszcza też będzie można ukatrupić?I pijanego sąsiada który pomyli piętra,też? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Nie pękaj, nie kradnij znajomemu łyżeczek... 24.04.07, 22:00 wg takiego prawa odstrzelic juz bedzie mozna ministantow dobijajacych sie do drzwi po ciemaku (wiadomo: banda wyrostkow!) z zapytaniem czy przyjmiemy ksiedza nazajutrz. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne S.U.P.E.R !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! 24.04.07, 20:57 Odpowiedz Link Zgłoś
stanwalk Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 21:27 Co na to Marek Jurek.Życie istoty ludzkiej miało być chronione od momentu poczęcia do naturalnej śmierci. Tymczasem rozszerza się prawo do zabijania.Przychodzimy na świat z woli Boga i umieramy z woli Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex a paragrafy na polska mafie prawniczą gdzie są? 24.04.07, 21:34 a bandziorów policyjnych ten kodeks nie obejmie? W rządzie 4/5 stanu osobowego to prawnicy.Sądy , prokuratury , adwokaci , notariusze i radcy prawni to jedna wielka mafia prawnicza ,która de facto sprawuje w Polsce władzę.Zyje i wzbogaca się kosztem polskeigo społeczeństwa.Prawnicy umaczani sa we wszystkich aferach ujawnionych w mediach.Korupcja, łapownictwo, sitwy i koterie, kumoterstwo i nikt tego nie ściga.Sędziowie i prokuratorzy chronieni immunitetami i nie ponosza żadnej odpowiedzialności finansowej za popełniane błędy i przekręty. Badania psychiatryczne i psychologiczne tez ta mafia nie robi a decyduja o losach ludzi.Nawet kierowca musi takie badania obowiązkowo zaliczyc co najmniej raz na rok. Bez likwidacji mafii prawniczej i zwolnienia bandziorów policyjnych Polska nie będzie się rozwijać.Rozwijać sie będą kasy pancerne mafii prawniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: a paragrafy na polska mafie prawniczą gdzie 24.04.07, 21:49 prawo do zabijania jest martwe bez powszechnego posiadania broni. jestem za udostepnieniem nieodplatnie kazdemu przebadanemu na posiadanie prawicowego swiatopogladu (a w kazdym razie palestynom i innym kaligulom) broni krotkiej automatycznej po sztuk kilka. licze na to ze pozabijaja sie przy probie uruchomienia. licze tez ze spowoduje to ograniczenie liczby ich potomstwa w czasie strzelanin w szkolach co ograniczy przenoszenie ich pogladow na nastepne pokolenia droga genetyczna Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek31 Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 21:44 Czy za odstrzelenie nieudolnego polityka sprawca tez bedzie zwolniony z poniesieia odpowiedzialnosci karnej. A musze przyznac, ze w rzadzacej koalicji takich nie brakuje. Niedawno krzyczeli, ze zycie nalezy chronic od poczecia do naturalnej smierci, a dzissiaj chca w imie prawa wprowadzac odbierania tego zycia. Co za obluda i bezradnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
hondini Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 21:52 ciekawe jaki będzie efekt, oby tylko ci włamywacze przed splądrowaniem domu nie zaczynali od wyeliminowania mieszkańców którzy przeciez mogą im zagrozic... a nie lepiej byłoby przeprowadzic cykl szkolen dla kadry sedziów i prokuratorów by efektywniej korzystac z dotychczasowych instytucji np. obrony koniecznej? Odpowiedz Link Zgłoś
abyss Gdybyż wszystko zależało od CYKLU szkoleń... 25.04.07, 00:07 Czy sędziowie i prokuratorzy są tacy głupi, że trzeba ich szkolić n.t. rzeczy oczywistych? Może oni wiedzą jak powinni postępować, ale zarabiają na gmatwaniu spraw, albo głupie prawo ich zmusza. Czy zaproponowałbyś cykl szkoleń dla Policji Drogowej, żeby nie brała łapówek? Czy sądzisz, że oni nie wiedzą że to nieładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 25.04.07, 15:28 Nie można "efektywniej" korzystać, z tej prostej przyczyny, że polskie przepisy są niebywale przychylne broniącemu się a praktyka również. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 24.04.07, 21:56 Myślę że to samo co za próbę użycia mózgu :) Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 co to za przedmiot?????????????????? 24.04.07, 22:14 "...innego przedmiotu - w okolicznościach wskazujących na zamiar ich użycia." zapalniczka, kluczyki od samochodu, telefon, parasolka, chusteczka do nosa...........................??????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek poduszka puchowa 25.04.07, 15:31 W swoim czasie - za peerelu - był pomysł traktowania (co prawda na tle konkretnej sprawy) PODUSZKI jako "niebezpiecznego narzędzia". No bo można kogoś udusić poduszką, no nie? To nie żart. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Brawo kaczory! Terz będzie można odstrzelić d... 24.04.07, 22:38 każdemu, kto włamie się do mojego domu. Nareszcie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
surykatka333 z Zabicie w Sklepie przez sprzedawce ! miejsce pra 24.04.07, 23:53 z Zabicie w Slepie przez sprzedawce ! miejsce pracy to jest jak dom? Odpowiedz Link Zgłoś
surykatka333 CZy w Banku lub wskelepie będzie można odstrzelić 24.04.07, 23:54 CZy w Banku lub wskelepie będzie można odstrzelić łeb bo według mnie tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re:Strzelac jak do kaczek!!! 25.04.07, 01:03 naturalnie, ze mozna strzelac, przeciez to w obronie wlasnej. Co do nowej Ziobro-reklamy to stawiam sobie pytanie czy mlodych wychowuje sie karami, karami i tylko karami??? W szkole rygor koreansko-iransko-hitlerjugend, do wiezienia tysiace przestepcow (tylko gdzie te wiezienia?????), no i dorzucic wszystkich polskich przestepcow wszelkiej "masci", ktorzy wyladuja w polskich wiezieniach po zapadnieciu wyrokow w sadach europejskich (wykonanie kary w kraju pochodzenia). Jeszcze jedno huczne wejscie szeryfa, tylko, ze strzela slepymi nabojami to przemilczal!!! Szmaciarska IV Rzesza Niepospolita Odpowiedz Link Zgłoś
kazden.jeden Gość w dom, a gospodyni strzela jak do kaczek!!! 25.04.07, 01:51 "Gdy przekroczenie obrony koniecznej nastąpiłoby pod wpływem strachu lub wzburzenia, w miejsce dotychczasowego obligatoryjnego odstąpienia przez sąd od wymierzenia kary, wprowadzona ma być instytucja "niepodlegania karze" - do procesu nie będzie dochodzić." www.obrazki.jeja.pl/img/a7.jpg I nic jej nie zrobią, wystarczy, że powie dwa słowa: "Wzburzona byłam" Odpowiedz Link Zgłoś
mamila63 Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 25.04.07, 02:00 Chwala mu za te decyzje. Najwyzsza pora,ze taki stanowczy czlowiek,jakim jest Min.Ziobro walczy z szerzacymi sie przestepstwami. Mysle,ze PiS udowodni,ze w swych dzialaniach zmierza do naprawienia Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
yah_42 Re: Rząd przyjął projekt zmian w Kodeksie karnym 25.04.07, 02:54 nie zadawaj dzicinnych pytan ... bo sa po 25 lat :) Odpowiedz Link Zgłoś