Dodaj do ulubionych

PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonamentu RTV

• galan12 katabasy płacić za polskojęzyczny progam religjny! 08.05.07, 09:10
      katabasy płacić za polskojęzyczny progam religjny!
    • mcozio no to tak 08.05.07, 09:10
      filmy na tvp1 po 23 ? bezcenne
      do 23 leci propogadna publicystyczna
      zero normalnych programów
      seriali multum i po co ?
      reklam coraz wiecej ?

od jakiegos polroku tvp1-2-3 nie da sie ogladac bo nic fajnego nie ma,,
    • mlody_fendt Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 09:13
      zastanawiam się za co ja płacę abonament, za badziewie anglo-amerykańskie i to
      jeszcze powtórki, w wakacja za powtórki seriali (ponoć na zyczenie widzów,
      jakby widzowie nie chcieli ogladać nowych odcinków). Widziałbym sens abonamentu
      gdyby TVP bardziej otworzyła się na świat i np. emitowała filmy z innych
      regionów świata ( czeskie, ukraińskie, litewskie, rosyjskie, z krajów
      arabksich, z Afryki)ewentualnie amerykańskie ale bardziej nowsze produkcje (
      np. te które 2-3 lata temu zeszły z kin, a takie w TVP są rzadkością). Poza tym
      może TVP zaczęłaby produkować bardziej oryginalne seriale niż kopiowane na wzór
      amerykański
    • monster1972 ale ja ich nie oglądam... bo się zwyczajnie nie da 08.05.07, 09:37
      za co mam im placic?

niech sie zakodują, wprowadzą dekodery i finał

zobaczymy, kto kupi to pisowe propagandowe badziewie
      • leszlong Re: ale ja ich nie oglądam... bo się zwyczajnie n 08.05.07, 09:51
        Właśnie dlatego tego nie zrobią. Bo TVP będzie miała oglądalność na poziomie TV
        Trwam odbieranych poprzez sprzedawane zestawy satelitarne. Ci, którzy oglądają
        poprzez kablówki to raczej są zmuszeni.
    • ipoe bardzo debilny pomysł 08.05.07, 09:44
      ludzie,, co ta TVP nam oferuje? śmiech na sali jak przeglądam raz na kwartał ich
      ramówkę.

jedyne co oglądam, to raz na tydzień "Tvn" taniec z gwiazdami i kubę
      wojewódzkiego, i to tylko dla towarzystwa.

żyję bez telewizji
      jak film to kino albo DVD

dlaczego mam płacić abonament za bardzo źle zarządzaną TVP razem z rachunkiem za
      prąd? nawet nie mam odbiornika ani telewizji ani radia.

tylko komputer.

• jogibaboo Ciekawe, że Polsat czy TVN nie pobierają 08.05.07, 09:49
      abonamentu, a program mają o niebo lepszy. W państwowej tylko wspomnienia o JP
      II, wędrówki po Polsce, albo pyski jaśnie oświeconych panów z Wiejskiej.
      Społeczeństwo powinno mieć prawo wyboru, co ogląda. Mi mogą odłączyć ich TVP i
      nie oglądam tego więcej.
    • suhar3 Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 09:51
      a ja sobie oglądam i raz widzę propagandę lewicy, raz prawicy i tak w kółko :)
      trza umieć znaleźć złoty środek. A co do abonametu to jeśli już mam go płacić,
      to powinenem też móc oglądać tvp sport i te inne ich wynalazki!!!!!!!!!!!
    • krawiec6661 Deklaruje obywatelskie nieposluszenstwo 08.05.07, 09:56
      Nawet jak przystawia gnoje pistolet do glowy to nie zaplace za cos czego nie
      kupuje, bo to zwykly bandytyzm.
    • fagusp Prawo i logistyka 08.05.07, 09:59
      Kolejny poroniony pomysł pacanów, których wiara że chcieć to móc ma sprawić
      cuda.
      Nasuwa się kilka pytań, związanych z realizacją tego pomysłu:
      - czy w świetle istniejących przepisów US moga zajmować sie ściąganiem
      należności przedsiebiorstwa; jesli nie, to trzeba by przepchnąć abonament przez
      procedurę ustalenia podatku od posiadania odbiornika
      - na jakiej podstawie US będzie kontrolował płacenie abonamentu? Bo w chwili
      obecenj mógłby ewentualnie skontrolowac tylko tych, którzy odbiornik
      zarejestrowali? w stosunku do takich jak ja (nie rejestrowałem) można by tylko
      zastosować domniemanie posiadania, ale wymagałoby to uwzględnienia w nowej
      ustawie o podatku od odbiorników
      - w jaki sposób określono by odwiedzialność w przypadku wynajmu lokali -
      właściciel nie posiada odbiornika, najemca ma; stwierdzono fakt istnienia
      odbiornika, ale kto miał obowiązek uiszczenia podatku? wydaje mi się, że
      konstrukcja prawna byłaby karkołomna;
      - na jakiej podstawie Zakład Energetyczny wymagałby ode mnie płacenia podatku
      za odbiornik? umowę podpisalem na dostawę prądu; w hipotetycznej sytuacji
      dostaje dwa rachunki i jedną kwotę do opłacenia; płacę część (tę za prąd) i
      zaznaczam to na przelewie; co mi wyłączą: sygnał TVP czy prąd (za który
      zapłaciłem)
      - swoją drogą polskie prawo nie przewiduje, żeby podatki mogły być ściągane
      przez firmy prywatne, a do ściągania należności za abonament konieczna byłaby
      cesja wierzytelności na lini TVP->Zakład energetyczny przyjęta przeze mnie do
      wiadomości i stosowania; czy ktoś mnie zmusi? (swoją drogą to prawo
      konsumenckie zabrania stosowania sprzedaży wiązanej)

No i najfajniejsze: od płacenia abonamentu uchyla się kilka mln "abonentów";
      sama akcja rozesłania wezwań do zapłaty (na podstawie domniemania posiadania)
      to koszmar logistyczny; alternatywanie można wprowadzić zasadę
      samooopodatkowania (czyli obowiązkowa deklaracja podatkowa jak PIT); koszty
      operacji przyjęcia deklaracji przez US-y niewiele mniejsze niż przy PIT; no i
      jeszcze weryfikacja: zakładając że tylko 10% "abonentów" oświadczy, że nie ma
      odbiornika, do skontrolowania pozostanie kilkaset tysięcy podatników; a samo
      wezwanie do US sprawy nie załatwi - trzeba przeprowadzić wizję lokalną, uzyskać
      nakaz, sporządzić protokoły, przeprowadzić postępowanie karno-skarbowe wraz z
      ewentualna procedurą odwoławczą; kto będzie się wtedy zajmował przekrętami w
      sektorze corporate?
      Wniosek jest jeden: może nowe regulacje przestraszą część strachliwych łosi,
      ale ja będę szedł w zaparte, bo szansa, że mnie trafią jest niewielka, a
      ewentualne konsekwencje śmiesznie małe.
    • goglle Moze leiej Grom oraz jakas wolna dywizja pancerna? 08.05.07, 10:05
      Proponuje niepłacącym podcinanie gardeł albo wbijanie siekiery w plecy.
      Koniecznie zaczać od wielce panujacych.
    • a.ba Sprzedać te badziewne partyjne szczekaczki 08.05.07, 10:07
      Niech się już przestaną ośmieszać - nie żadne publiczne media (chyba że w
      rozumieniu takim jak 'dom publiczny') tylko partyjne. Niech sobie utrzymują to
      narzędzie propagandy ze składek partyjnych jak im pieniedzy z reklam za mało.
    • dami7 Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 10:11
      Według mojej wiedzy urzędnik skarbowy nie ma prawa wstępu do prywatnego
      mieszkania o ile w lokalu tym nie jest prowadzona działalność gospodarcza.
    • and192 PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonamentu RT 08.05.07, 10:11
      Jakiś prawnik od prawa handlowego powinien się wypowiedzieć, czy możliwy jest
      podatek wprowadzony ustawą na rzecz spółki prawa handlowego.
    • tewie60 Poststalinowski podatek od luksusu 08.05.07, 10:18
      Skąd się wziął abonament ? Ano stąd, że powstało nowe medium, które trzeba było
      finansować, a że dostęp do luksusowego radia z ekranem mieli nieliczni, więc
      sprawiedliwie tylko ich tym obciążono. I dopóki było to medium wolne od
      reklamowego śmietnika, czyli bez komercyjnych źródeł utrzymania, dopóki misję na
      jednym, czy dwóch dostępnych kanałach dzielono równo między wielbicieli
      propagandy sukcesu, filmu radzieckiego oraz sportu na żywo, można to było nazwać
      abonamentem.
      Dziś, gdy wybór dotępnych stacji jest ogromny, a misją tefałpe stało sie
      utrzymanie Ilony Łepkowskiej i setek niewydarzonych aktorzyn w debilnych
      serialach, oraz robienie kasy na filmach i sporcie w kanałach kodowanych -
      utrzymanie archaicznej konstrukcji "abonamentu" śmierdzi cynizmem politykierów.
      Generalną zasadą winno być, iż medium, które koduje choćby ułamek swoich
      programów nie ma prawa do jakiegokolwiek wsparcia z budżetu, ponieważ jest
      zwykłym medium komercyjnym. Co ciekawe, wiele partii w kampaniach wyborczych
      wrzeszczy o likwidacji "abonamentu", ale zaraz potem wszyscy zgodnie płaczą nad
      niską ściągalnością.
      Odrębną sprawą jest niekonstytucyjność tego podatku. Żaden bezrobotny, bez prawa
      do zasiłku czy rencista poniżej progu podatkowego nie płaci podatku dochodowego,
      bo nie ma na to środków. A na tefałpe musi płacić, bo istnieje domniemanie winy
      w postaci posiadania telewizora. I tych ludzi w pierwszej kolejności będzie
      ścigać Gilowska, bo najłatwiej uderzyć w najsłabszych, których nie stać na
      skuteczną obronę.
      Gdzie jest Rzecznik Praw Obywatelskich ? - w Warszawie, ale z pewnością nie
      obywatelami się zajmuje. Ważniejsze są pojedyncze, ale spektakularne przypadki
      Wielgusa czy ostatnio Geremka. Bo o tych dwóch trąbi prasa, a zwykły obywatel
      zawsze pozostanie tam, gdzie od wieków ma go każda władza. I dlatego zawsze
      będziemy płacić za luksus posiadania przez władzę uprzywilejowanego, choć nikomu
      poza władzą niepotrzebnego molocha.
      A na marginesie - czy jakiś pismak sprawdził kiedykolwiek czy wszyscy
      parlamentarzyści, członkowie rządu i innych władz oraz firmy ich rodzin i
      pociotków płacą "abonament" ?
    • and_kok PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonamentu RT 08.05.07, 10:19
      te projekty są niekonstytucyjne, co widać gołym okiem. Rzecznik praw konsumenta
      czy inne organizacje powinny, nie zwlekając, skierować skargę na nie (po
      uchwaleniu przez sejm oczywiscie)do TK. Ostatnio wiele ich tam kończy. Pozdrawiam
    • kamil1066 To od razu niech rozbudują kryminały, na które wzr 08.05.07, 10:20
      To od razu niech rozbudują kryminały, na które wzrośnie w tedy zapotrzebowanie,
      bo ja się pierwszy tam wybieram, bo nie mam zamiaru płacić na tą z dewociałą,
      reżimową telewizję i radio. - Miało być uczciwie i sprawiedliwie a PIS w
      prowadza jak mafia haracze.
      Jeśli ma być prawo i sprawiedliwość to ja muszę mieć wolną wolę i sam decydować
      co chcę kupić i za jaki towar chcę płacić(programy Tv i radiowe są towarem).
      Zamiast zakodować programy, podnieść ich atrakcyjność i poziom i starać się o
      klienta aby zdecydował się ten towar kupić , to mafia pisowska woli wysyłać
      swych ,,żołnierzy,, i zastraszaniem ściągać haracze., na które wzrośnie w tedy
      zapotrzebowanie, bo ja się pierwszy tam wybieram, bo nie mam zamiaru płacić na
      tą z dewociałą, reżimową telewizję i radio. - Miało być uczciwie i sprawiedliwie
      a PIS w prowadza jak mafia haracze.
      swych ,,żołnierzy,, i zastraszaniem ściągać haracze.
    • kamil1066 Jeśli ma być prawo i sprawiedliwość to ja muszę mi 08.05.07, 10:24
      To od razu niech rozbudują kryminały, na które wzrośnie w tedy zapotrzebowanie,
      bo ja się pierwszy tam wybieram, bo nie mam zamiaru płacić na tą z dewociałą,
      reżimową telewizję i radio. - Miało być uczciwie i sprawiedliwie a PIS w
      prowadza jak mafia haracze.
      swych ,,żołnierzy,, i zastraszaniem ściągać haracze.
    • gromit123 Nie bede placil abonamentu! 08.05.07, 10:36
      Nie bede placil za program dla niesprawnych intelektualnie; seriale, show,
      festivale disco-polo, lektora zagluszajacego oryginalna sciezke, reklamy...

Jesli rzad chce miec televizje to niech utrzymuje jeden program nie piec (to
      samo dotyczy radia) i niech emituje program dla rozwinietej czesci polpulacji.
    • r.a.s Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 10:45
      No jestem ciekaw co na to Skrbówka, bo tam napewno tez jest sporo takich co nie
      płaca abonamentu.
      Pewnie siebie skontrolują pierwszych i nałożą wysokie kary...w imie lustracji
      zlustrujmy sie wszyscy, a w imię porządku najpierw kobiety i dzieci
    • marych Urzędas pocztowy czy skarbowy, co za różnica? 08.05.07, 10:59
      bez nakazu prokuratora nie ma prawa wejśc do domu!
    • marych Nie moga przyjąć założenia, że każdy ma telewizor 08.05.07, 11:04
      bo to nie zgodne z Konstytucją!
    • redbull10 szczekaczka 08.05.07, 11:06
      To nie jest telewizja publiczna, tylko propagandówko-szczekaczka PIS-u!
      Jeśli więc komuś ta jedynie słuszna linia TVP odpowiada niech sobie na nią
      płaci. Ja już od dawna nie oglądam tej żałosnej pseudopublicystyki i
      zmanipulowanych wiadomości, w których już nie ma ani jedngo szanującego się
      dziennikarza.
      • loppe Re: szczekaczka 08.05.07, 11:21
        ależ finansowanie TVP to problem ostatnich 15 lat i nastepnych 15 lat, a ty ...

swoja drogą ten rząd - jakże porządnie, inaczej niż wszystkie poprzednie - robi
        porządek z abonamentem płaconym jak kto chce, zamiast jak poprzednicy ...dbać o
        głosy:) bo ściagnięcie abonamentu popularności nie przysparza...:)

poprzednie rządy które dopuściły do tego balaganu to populiści!
    • palantunio75 a co w TVP oglądać? 08.05.07, 11:18
      TVP1: badziewie,zabytki, odrzuty z Polsatu, TVP2: chwała dla PIS, TVP3:
      regionalne śmieci, TVP Kóltóra: boring boring TV, TVP Histeria: logo na pół
      ekranu i nadają od 15stej do 23, kicha... TVP Sport: chyba każdy woli Eurosport
      albo inne normalne stacje... Coś pominięte? Aaa, powinno jeszcze powstać: TVP
      Sejm, TVP Religia, TVP Komisje, TVP Egzekucje...
      • bonar10 Będziemy się rozwijać towarzysko 08.05.07, 13:17
        Będzie więcej czasu na spotkania w miłym towarzystwie. Może powstaną też
        kawiarenki telewizyjne. Mam pomysl na taką. Duży ekran LCD i kilka stolików z
        wygodnymi fotelikami, a co dla bardziej wygodnych kanapa. Podczas oglądania TV
        można by było pogawędzić, wypić małe conieco, zjeść coś smacznego. Bardzo
        pożądane byłyby miniaturowe telewizorki w telefonach, zegarkach i pierścionkach.
        Stare rupiecie trzeba będzie wywalić na śmietnik historii.
        • bonar10 Będziemy bardziej usportowieni! 08.05.07, 13:27
          No i jeszcze będzie więcej czasu na sport i rekreację. Może wzrośnie też
          prokreacja! Ludzie, czy wy wiecie jak będzie cudnie bez tej ogłupiającej
          telewizji? Nareszcie się czlowiek wyśpi! Gorzej jesli wtedy wpadną na pomysł,
          żeby zdzierać abonament za komputer, za lodówkę, za pralke, za odkurzacz, robot
          kuchenny i co tam jeszcze pozostanie? A jak wyrzucimy te telewizory, to i
          przybędzie miejsca w chałupie! Można będzie założyć np. domową siłownię. Z pracy
          nie wrócisz wtedy prosto do domciu, ale pójdziesz np. z kolesiami do pubu.
          Mam pomysł, żeby zrobić wówczas dzień pozbywania się telewizorów. Najlepiej
          podrzucić je pod skarbówki, albo bezpośrednio do KKRiT.
    • palantunio75 To po co płacisz jak nie oglądasz? 08.05.07, 11:19
      Na PiS głosowałeś? :P
      • vidmark Re: Zdrowaś Maria... za TK 08.05.07, 12:06
        Mam nadzieję, że Trybunał Konstytucyjny nie zostanie już wkrótce
        ubezwłasnowolniony przez PIS, albo obsadzony z klucza (oczywiście koalicyjnego).

Jeśli tak by się stało, byłaby to porażka nie tylko pisowej IV RP, ale i
        demokracji. Stalibyśmy się wtedy Kubą nr 1 z Castro-Kaczyńskim na czele:))

• jama314 Może czas aby dotować te media z budżetu? 08.05.07, 12:14
      I w ten sposób choć trochę utemperować ich lewicowe, mało przyjazne dla rządu
      zapędy? Ostatecznie żyją też z reklam jak stacje komercyjne. Ludzie by wreszcie
      odetchnęli że muszą płacić za manipulanctwo czy słuchają i oglądają czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka