galan12 katabasy płacić za polskojęzyczny progam religjny! 08.05.07, 09:10 katabasy płacić za polskojęzyczny progam religjny! Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio no to tak 08.05.07, 09:10 filmy na tvp1 po 23 ? bezcenne do 23 leci propogadna publicystyczna zero normalnych programów seriali multum i po co ? reklam coraz wiecej ? od jakiegos polroku tvp1-2-3 nie da sie ogladac bo nic fajnego nie ma,, Odpowiedz Link Zgłoś
mlody_fendt Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 09:13 zastanawiam się za co ja płacę abonament, za badziewie anglo-amerykańskie i to jeszcze powtórki, w wakacja za powtórki seriali (ponoć na zyczenie widzów, jakby widzowie nie chcieli ogladać nowych odcinków). Widziałbym sens abonamentu gdyby TVP bardziej otworzyła się na świat i np. emitowała filmy z innych regionów świata ( czeskie, ukraińskie, litewskie, rosyjskie, z krajów arabksich, z Afryki)ewentualnie amerykańskie ale bardziej nowsze produkcje ( np. te które 2-3 lata temu zeszły z kin, a takie w TVP są rzadkością). Poza tym może TVP zaczęłaby produkować bardziej oryginalne seriale niż kopiowane na wzór amerykański Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 ale ja ich nie oglądam... bo się zwyczajnie nie da 08.05.07, 09:37 za co mam im placic? niech sie zakodują, wprowadzą dekodery i finał zobaczymy, kto kupi to pisowe propagandowe badziewie Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: ale ja ich nie oglądam... bo się zwyczajnie n 08.05.07, 09:51 Właśnie dlatego tego nie zrobią. Bo TVP będzie miała oglądalność na poziomie TV Trwam odbieranych poprzez sprzedawane zestawy satelitarne. Ci, którzy oglądają poprzez kablówki to raczej są zmuszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
ipoe bardzo debilny pomysł 08.05.07, 09:44 ludzie,, co ta TVP nam oferuje? śmiech na sali jak przeglądam raz na kwartał ich ramówkę. jedyne co oglądam, to raz na tydzień "Tvn" taniec z gwiazdami i kubę wojewódzkiego, i to tylko dla towarzystwa. żyję bez telewizji jak film to kino albo DVD dlaczego mam płacić abonament za bardzo źle zarządzaną TVP razem z rachunkiem za prąd? nawet nie mam odbiornika ani telewizji ani radia. tylko komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Ciekawe, że Polsat czy TVN nie pobierają 08.05.07, 09:49 abonamentu, a program mają o niebo lepszy. W państwowej tylko wspomnienia o JP II, wędrówki po Polsce, albo pyski jaśnie oświeconych panów z Wiejskiej. Społeczeństwo powinno mieć prawo wyboru, co ogląda. Mi mogą odłączyć ich TVP i nie oglądam tego więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 09:51 a ja sobie oglądam i raz widzę propagandę lewicy, raz prawicy i tak w kółko :) trza umieć znaleźć złoty środek. A co do abonametu to jeśli już mam go płacić, to powinenem też móc oglądać tvp sport i te inne ich wynalazki!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Deklaruje obywatelskie nieposluszenstwo 08.05.07, 09:56 Nawet jak przystawia gnoje pistolet do glowy to nie zaplace za cos czego nie kupuje, bo to zwykly bandytyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Prawo i logistyka 08.05.07, 09:59 Kolejny poroniony pomysł pacanów, których wiara że chcieć to móc ma sprawić cuda. Nasuwa się kilka pytań, związanych z realizacją tego pomysłu: - czy w świetle istniejących przepisów US moga zajmować sie ściąganiem należności przedsiebiorstwa; jesli nie, to trzeba by przepchnąć abonament przez procedurę ustalenia podatku od posiadania odbiornika - na jakiej podstawie US będzie kontrolował płacenie abonamentu? Bo w chwili obecenj mógłby ewentualnie skontrolowac tylko tych, którzy odbiornik zarejestrowali? w stosunku do takich jak ja (nie rejestrowałem) można by tylko zastosować domniemanie posiadania, ale wymagałoby to uwzględnienia w nowej ustawie o podatku od odbiorników - w jaki sposób określono by odwiedzialność w przypadku wynajmu lokali - właściciel nie posiada odbiornika, najemca ma; stwierdzono fakt istnienia odbiornika, ale kto miał obowiązek uiszczenia podatku? wydaje mi się, że konstrukcja prawna byłaby karkołomna; - na jakiej podstawie Zakład Energetyczny wymagałby ode mnie płacenia podatku za odbiornik? umowę podpisalem na dostawę prądu; w hipotetycznej sytuacji dostaje dwa rachunki i jedną kwotę do opłacenia; płacę część (tę za prąd) i zaznaczam to na przelewie; co mi wyłączą: sygnał TVP czy prąd (za który zapłaciłem) - swoją drogą polskie prawo nie przewiduje, żeby podatki mogły być ściągane przez firmy prywatne, a do ściągania należności za abonament konieczna byłaby cesja wierzytelności na lini TVP->Zakład energetyczny przyjęta przeze mnie do wiadomości i stosowania; czy ktoś mnie zmusi? (swoją drogą to prawo konsumenckie zabrania stosowania sprzedaży wiązanej) No i najfajniejsze: od płacenia abonamentu uchyla się kilka mln "abonentów"; sama akcja rozesłania wezwań do zapłaty (na podstawie domniemania posiadania) to koszmar logistyczny; alternatywanie można wprowadzić zasadę samooopodatkowania (czyli obowiązkowa deklaracja podatkowa jak PIT); koszty operacji przyjęcia deklaracji przez US-y niewiele mniejsze niż przy PIT; no i jeszcze weryfikacja: zakładając że tylko 10% "abonentów" oświadczy, że nie ma odbiornika, do skontrolowania pozostanie kilkaset tysięcy podatników; a samo wezwanie do US sprawy nie załatwi - trzeba przeprowadzić wizję lokalną, uzyskać nakaz, sporządzić protokoły, przeprowadzić postępowanie karno-skarbowe wraz z ewentualna procedurą odwoławczą; kto będzie się wtedy zajmował przekrętami w sektorze corporate? Wniosek jest jeden: może nowe regulacje przestraszą część strachliwych łosi, ale ja będę szedł w zaparte, bo szansa, że mnie trafią jest niewielka, a ewentualne konsekwencje śmiesznie małe. Odpowiedz Link Zgłoś
goglle Moze leiej Grom oraz jakas wolna dywizja pancerna? 08.05.07, 10:05 Proponuje niepłacącym podcinanie gardeł albo wbijanie siekiery w plecy. Koniecznie zaczać od wielce panujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Sprzedać te badziewne partyjne szczekaczki 08.05.07, 10:07 Niech się już przestaną ośmieszać - nie żadne publiczne media (chyba że w rozumieniu takim jak 'dom publiczny') tylko partyjne. Niech sobie utrzymują to narzędzie propagandy ze składek partyjnych jak im pieniedzy z reklam za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
dami7 Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 10:11 Według mojej wiedzy urzędnik skarbowy nie ma prawa wstępu do prywatnego mieszkania o ile w lokalu tym nie jest prowadzona działalność gospodarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
and192 PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonamentu RT 08.05.07, 10:11 Jakiś prawnik od prawa handlowego powinien się wypowiedzieć, czy możliwy jest podatek wprowadzony ustawą na rzecz spółki prawa handlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
tewie60 Poststalinowski podatek od luksusu 08.05.07, 10:18 Skąd się wziął abonament ? Ano stąd, że powstało nowe medium, które trzeba było finansować, a że dostęp do luksusowego radia z ekranem mieli nieliczni, więc sprawiedliwie tylko ich tym obciążono. I dopóki było to medium wolne od reklamowego śmietnika, czyli bez komercyjnych źródeł utrzymania, dopóki misję na jednym, czy dwóch dostępnych kanałach dzielono równo między wielbicieli propagandy sukcesu, filmu radzieckiego oraz sportu na żywo, można to było nazwać abonamentem. Dziś, gdy wybór dotępnych stacji jest ogromny, a misją tefałpe stało sie utrzymanie Ilony Łepkowskiej i setek niewydarzonych aktorzyn w debilnych serialach, oraz robienie kasy na filmach i sporcie w kanałach kodowanych - utrzymanie archaicznej konstrukcji "abonamentu" śmierdzi cynizmem politykierów. Generalną zasadą winno być, iż medium, które koduje choćby ułamek swoich programów nie ma prawa do jakiegokolwiek wsparcia z budżetu, ponieważ jest zwykłym medium komercyjnym. Co ciekawe, wiele partii w kampaniach wyborczych wrzeszczy o likwidacji "abonamentu", ale zaraz potem wszyscy zgodnie płaczą nad niską ściągalnością. Odrębną sprawą jest niekonstytucyjność tego podatku. Żaden bezrobotny, bez prawa do zasiłku czy rencista poniżej progu podatkowego nie płaci podatku dochodowego, bo nie ma na to środków. A na tefałpe musi płacić, bo istnieje domniemanie winy w postaci posiadania telewizora. I tych ludzi w pierwszej kolejności będzie ścigać Gilowska, bo najłatwiej uderzyć w najsłabszych, których nie stać na skuteczną obronę. Gdzie jest Rzecznik Praw Obywatelskich ? - w Warszawie, ale z pewnością nie obywatelami się zajmuje. Ważniejsze są pojedyncze, ale spektakularne przypadki Wielgusa czy ostatnio Geremka. Bo o tych dwóch trąbi prasa, a zwykły obywatel zawsze pozostanie tam, gdzie od wieków ma go każda władza. I dlatego zawsze będziemy płacić za luksus posiadania przez władzę uprzywilejowanego, choć nikomu poza władzą niepotrzebnego molocha. A na marginesie - czy jakiś pismak sprawdził kiedykolwiek czy wszyscy parlamentarzyści, członkowie rządu i innych władz oraz firmy ich rodzin i pociotków płacą "abonament" ? Odpowiedz Link Zgłoś
and_kok PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonamentu RT 08.05.07, 10:19 te projekty są niekonstytucyjne, co widać gołym okiem. Rzecznik praw konsumenta czy inne organizacje powinny, nie zwlekając, skierować skargę na nie (po uchwaleniu przez sejm oczywiscie)do TK. Ostatnio wiele ich tam kończy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kamil1066 To od razu niech rozbudują kryminały, na które wzr 08.05.07, 10:20 To od razu niech rozbudują kryminały, na które wzrośnie w tedy zapotrzebowanie, bo ja się pierwszy tam wybieram, bo nie mam zamiaru płacić na tą z dewociałą, reżimową telewizję i radio. - Miało być uczciwie i sprawiedliwie a PIS w prowadza jak mafia haracze. Jeśli ma być prawo i sprawiedliwość to ja muszę mieć wolną wolę i sam decydować co chcę kupić i za jaki towar chcę płacić(programy Tv i radiowe są towarem). Zamiast zakodować programy, podnieść ich atrakcyjność i poziom i starać się o klienta aby zdecydował się ten towar kupić , to mafia pisowska woli wysyłać swych ,,żołnierzy,, i zastraszaniem ściągać haracze., na które wzrośnie w tedy zapotrzebowanie, bo ja się pierwszy tam wybieram, bo nie mam zamiaru płacić na tą z dewociałą, reżimową telewizję i radio. - Miało być uczciwie i sprawiedliwie a PIS w prowadza jak mafia haracze. Jeśli ma być prawo i sprawiedliwość to ja muszę mieć wolną wolę i sam decydować co chcę kupić i za jaki towar chcę płacić(programy Tv i radiowe są towarem). Zamiast zakodować programy, podnieść ich atrakcyjność i poziom i starać się o klienta aby zdecydował się ten towar kupić , to mafia pisowska woli wysyłać swych ,,żołnierzy,, i zastraszaniem ściągać haracze. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil1066 Jeśli ma być prawo i sprawiedliwość to ja muszę mi 08.05.07, 10:24 To od razu niech rozbudują kryminały, na które wzrośnie w tedy zapotrzebowanie, bo ja się pierwszy tam wybieram, bo nie mam zamiaru płacić na tą z dewociałą, reżimową telewizję i radio. - Miało być uczciwie i sprawiedliwie a PIS w prowadza jak mafia haracze. Jeśli ma być prawo i sprawiedliwość to ja muszę mieć wolną wolę i sam decydować co chcę kupić i za jaki towar chcę płacić(programy Tv i radiowe są towarem). Zamiast zakodować programy, podnieść ich atrakcyjność i poziom i starać się o klienta aby zdecydował się ten towar kupić , to mafia pisowska woli wysyłać swych ,,żołnierzy,, i zastraszaniem ściągać haracze. Odpowiedz Link Zgłoś
gromit123 Nie bede placil abonamentu! 08.05.07, 10:36 Nie bede placil za program dla niesprawnych intelektualnie; seriale, show, festivale disco-polo, lektora zagluszajacego oryginalna sciezke, reklamy... Jesli rzad chce miec televizje to niech utrzymuje jeden program nie piec (to samo dotyczy radia) i niech emituje program dla rozwinietej czesci polpulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
r.a.s Re: PiS: Skarbówki skontrolują płacenie abonament 08.05.07, 10:45 No jestem ciekaw co na to Skrbówka, bo tam napewno tez jest sporo takich co nie płaca abonamentu. Pewnie siebie skontrolują pierwszych i nałożą wysokie kary...w imie lustracji zlustrujmy sie wszyscy, a w imię porządku najpierw kobiety i dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
marych Urzędas pocztowy czy skarbowy, co za różnica? 08.05.07, 10:59 bez nakazu prokuratora nie ma prawa wejśc do domu! Odpowiedz Link Zgłoś
marych Nie moga przyjąć założenia, że każdy ma telewizor 08.05.07, 11:04 bo to nie zgodne z Konstytucją! Odpowiedz Link Zgłoś
redbull10 szczekaczka 08.05.07, 11:06 To nie jest telewizja publiczna, tylko propagandówko-szczekaczka PIS-u! Jeśli więc komuś ta jedynie słuszna linia TVP odpowiada niech sobie na nią płaci. Ja już od dawna nie oglądam tej żałosnej pseudopublicystyki i zmanipulowanych wiadomości, w których już nie ma ani jedngo szanującego się dziennikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: szczekaczka 08.05.07, 11:21 ależ finansowanie TVP to problem ostatnich 15 lat i nastepnych 15 lat, a ty ... swoja drogą ten rząd - jakże porządnie, inaczej niż wszystkie poprzednie - robi porządek z abonamentem płaconym jak kto chce, zamiast jak poprzednicy ...dbać o głosy:) bo ściagnięcie abonamentu popularności nie przysparza...:) poprzednie rządy które dopuściły do tego balaganu to populiści! Odpowiedz Link Zgłoś
palantunio75 a co w TVP oglądać? 08.05.07, 11:18 TVP1: badziewie,zabytki, odrzuty z Polsatu, TVP2: chwała dla PIS, TVP3: regionalne śmieci, TVP Kóltóra: boring boring TV, TVP Histeria: logo na pół ekranu i nadają od 15stej do 23, kicha... TVP Sport: chyba każdy woli Eurosport albo inne normalne stacje... Coś pominięte? Aaa, powinno jeszcze powstać: TVP Sejm, TVP Religia, TVP Komisje, TVP Egzekucje... Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Będziemy się rozwijać towarzysko 08.05.07, 13:17 Będzie więcej czasu na spotkania w miłym towarzystwie. Może powstaną też kawiarenki telewizyjne. Mam pomysl na taką. Duży ekran LCD i kilka stolików z wygodnymi fotelikami, a co dla bardziej wygodnych kanapa. Podczas oglądania TV można by było pogawędzić, wypić małe conieco, zjeść coś smacznego. Bardzo pożądane byłyby miniaturowe telewizorki w telefonach, zegarkach i pierścionkach. Stare rupiecie trzeba będzie wywalić na śmietnik historii. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Będziemy bardziej usportowieni! 08.05.07, 13:27 No i jeszcze będzie więcej czasu na sport i rekreację. Może wzrośnie też prokreacja! Ludzie, czy wy wiecie jak będzie cudnie bez tej ogłupiającej telewizji? Nareszcie się czlowiek wyśpi! Gorzej jesli wtedy wpadną na pomysł, żeby zdzierać abonament za komputer, za lodówkę, za pralke, za odkurzacz, robot kuchenny i co tam jeszcze pozostanie? A jak wyrzucimy te telewizory, to i przybędzie miejsca w chałupie! Można będzie założyć np. domową siłownię. Z pracy nie wrócisz wtedy prosto do domciu, ale pójdziesz np. z kolesiami do pubu. Mam pomysł, żeby zrobić wówczas dzień pozbywania się telewizorów. Najlepiej podrzucić je pod skarbówki, albo bezpośrednio do KKRiT. Odpowiedz Link Zgłoś
palantunio75 To po co płacisz jak nie oglądasz? 08.05.07, 11:19 Na PiS głosowałeś? :P Odpowiedz Link Zgłoś
vidmark Re: Zdrowaś Maria... za TK 08.05.07, 12:06 Mam nadzieję, że Trybunał Konstytucyjny nie zostanie już wkrótce ubezwłasnowolniony przez PIS, albo obsadzony z klucza (oczywiście koalicyjnego). Jeśli tak by się stało, byłaby to porażka nie tylko pisowej IV RP, ale i demokracji. Stalibyśmy się wtedy Kubą nr 1 z Castro-Kaczyńskim na czele:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Może czas aby dotować te media z budżetu? 08.05.07, 12:14 I w ten sposób choć trochę utemperować ich lewicowe, mało przyjazne dla rządu zapędy? Ostatecznie żyją też z reklam jak stacje komercyjne. Ludzie by wreszcie odetchnęli że muszą płacić za manipulanctwo czy słuchają i oglądają czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś