Dodaj do ulubionych

Religa nie odejdzie zanim powstaną ustawy ws. o...

• madort Chciał zreformować lecznictwo w 7 lat. 30.05.07, 20:59
      W chwili gdy nie wiadomo czy zostało mu więcej niż 7 miesięcy jego obietnice
      traca rację bytu. Dlatego powinien ustapić ze stanowiska ministra zdrowia.
      • cuffed Smutny koniec Religi palacza 30.05.07, 21:04
        Czy to jest choroba nowotworowa?
        • niunia9911 Re: Smutny koniec Religi palacza 30.05.07, 21:19
          Mam mieszane uczucia. Z jednej strony to zła wiadomość, szkoda człowieka, nikomu
          nie życzę źle, a nowotwór to poważna chorpoba i wiąże się z nią wiele bólu. Z
          drugiej strony - nie mogę oprzeć się wrażeniu, że on powinien grzecznie zapisać
          się do kolejki do onkologa, potem - gdyby w ogóle dostał skierowanie! - w
          kolejkę na badania, potem w kolejkę na biopsję, potem w kolejkę do szpitala, w
          kolejkę do operacji, do radioterapiii... i potem -o by Bóg dałby mu wyzdrowieć -
          z tą wiedzą zabrałby się za reformowanie polskiej służby zdrowia. Bo w ten
          sposób on rychło wyzdrowieje (nie życzę mu inaczej) i powie: o co chodzi,
          przecież mamy świetnych lekarzy, wyleczyli mnie, czego wy ludzie narzekacie.
          Równi i równiejsi?
          • byleby dowiadujesz się że masz guza i spokojnie czekasz 30.05.07, 22:20
            w kolejce do onkologa na diagnozę? trzeba być pozbawionym instynktu
            samozachowawczego. Gdyby wykryto u mnie nowotwora,w te pędy - prywatnie. Nie
            czekam w żadnej kolejce na wizytę w ramach NFZ, tylko jeśli trzeba zapożyczam
            się, byle było szybciej. W kolejce to mogę czekać co najwyżej na jakieś mało
            pilne okresowe badanie kontrolne. Miałam zapalenie ucha - do laryngologa
            poszłam prywatnie, bo najbliższy wolny termin był za m-c. Może nie znam
            jeszcze - na szczęście - polskich realiów, aie chce mi się wierzyć, że w
            przypadku wykrycia szybko rozwijającego się raka każą nam czekać miesiącami w
            kolejce na diagnozę czy zabieg. Może dotyczy to innego rodzaju chorób ale nie
            wierzę że nowotworów. A nawet jeśli to jak już powiedziałam - uruchamiam
            wszystkie znajomości, możliwości i środki. Tak jak to zrobił minister Religa.
            Wiem że teoretycznie po to płaci się składki itede aby w takiej sytuacji
            sfinansował to w całości NFZ, ale niestety realia mamy takie jakie mamy i nie
            miejmy za złe ministrowi Relidze że walczy o życie dostępnymi sobie metodami.
            Fakt że ma większe możliwości, prawda, ale zapracował sobie na to. A ze wdepnął
            w politykę...to zupełnie inna bajka. Załosny jest wydźwięk sporej części
            komentarzy na tym forum, widzę, że nie odbiegają poziomem od innych choćby na
            tvn24. Ot, mentalność polaczków (małe p zabieg celowy). Panu ministrowi życzę
            siły i radzę nie zaglądać do internetu coby przypadkiem nie wdepnąć na tego
            typu forum.
            monika
        • dorotahgw Tak, to jest choroba nowotworowa służby zdrowia 30.05.07, 22:20
          szkoda mi go jako człowieka, ale jako ministra - NIE. Nie moze sobie miejsca
          znalezc. Skacze jak wsza po jajach.
      • zbooycerz Re: Chciał zreformować lecznictwo w 7 lat. 30.05.07, 21:54
        skoro zostalo mu tak malo czasu
        to dlaczego boi sie rzeczy oczywistych czyli prywatyzacji

ja rozumiem, mlodszych kolegow, ktorzy boja sie mafii zwiazkowej i wogole
        ale osoba w randze ministra, ktorej dni sa policzone (choc zycze mu jak
        najwiecej zdrowia), to dlaczego taka osoba nie dostrzega, ze strajki sa tylko w
        panstwowej sluzbie zdrowia a w prywatnych jakgdyby nigdy nic

co go postrzymuje przed prywatyzacja? co to za magiczne sily?

---
        bo to nie w interesieurzednikow tzw "sluzby zdrowia"
        • jednorazowy3 Re: Chciał zreformować lecznictwo w 7 lat. 31.05.07, 01:51
          co go powstrzymuje? bieda, mnie za 900 zl nie bedzie stac na prywatnego lekarza. Na panstwowego moge poczekac, chociaz jak na razie nie ma kolejek do tych, do ktorych chodze. I jest nas niestety wiekszosc.
          • zbooycerz Re: Chciał zreformować lecznictwo w 7 lat. 01.06.07, 11:47
            stac Cie bedzie jak obniza podatki
            chleb bylby za 20gr a benzyna za 1.5
            poza tym sa prywatne ubezpieczenia
            to mit, ze tzw darmowa tzw sluzba tzw zdrowia jest bezplatna

bo jest pelnoplatna w podatkach i nie dba jeszcze o zdrowie
    • aisug Religa nie odejdzie zanim powstaną ustawy ws. o.. 30.05.07, 21:31
      wyrazy szczerego współczucia i życzenia jak najszybszego powrotu do zdrowia.
      Super człowiek, lekarz i minister. I po co się było tak przejmować tą hołotą
      Bukielową z wsp. Jak teraz samopoczucie Mr Bukiel???? Zdaniem Krzysztofa
      Bukiela, szefa strajkujących lekarzy, minister zdrowia powinien podać się do
      dymisji. - On po prostu nie daje rady, zwyczajnie się zaplątał. Moim zdaniem nie
      wytrzymuje napięcia związanego ze strajkiem. Wie, że mamy rację, ale nie ma
      odwagi powiedzieć prawdy rządzącym. To i tak zmierza do tego, że zostanie
      zdymisjonowany, dlatego powinien odejść sam, żeby wyjść z tego konfliktu z
      twarzą - mówi Bukiel.
    • fervex.adult Niczym JPII. 30.05.07, 21:36
      • usergazeta1 Re: Niczym JPII. 31.05.07, 02:11
        AAAMEN.....to samo chcialem powiedziec...z ust mi wyjales.....
    • xclene panie Zbigniewie, życzę Panu wszystkiego 30.05.07, 21:45
      dobrego, zdrowia, zdrowia, zdrowia i niech Pan pokaże wszystkim, że nowotwór
      nie zamyka drogi i trzeba z nim walczyć - mimo że ani Pan ani Pana mocodawcy nie
      jesteście moją opcją polityczną - jeszcze raz zdrowia
    • magda.m18 Religa nie odejdzie zanim powstaną ustawy ws. o.. 30.05.07, 22:02
      Profesor Religa jest świetnym kardiochirurgiem, uczciwym człowiekiem,a nie
      łapówkarzem.Dużo dobrego o nim słyszałam od chorych, a teraz jak sam zachorował,
      prawie nikt nie mówi o Nim dobrego słowa.Można się naprawdę załamać. Ludzie -
      czy wy naprawdę jesteście takimi potworami, że nic i nikogo nie doceniacie?
      Opluwacie dobrego człowieka tylko dlatego,że nie podoba wam się ten rząd, w
      którym jest ministrem. Ohyda.Takimi ludźmi jesteśmy my - polacy.Wstyd mi za was.
      Pozdrawiam pana Religę i życzę mu powrotu do zdrowia.
    • babaloo Minister Zdrowia jest nałogowym palaczem 30.05.07, 22:10
      i to nie czyni go bohaterem z rakiem, lecz ofiarą nałogu....
      minister zdrowia....
      Jaki Pan taki kram...
      Życzę zdrowia więc w kraju i społeczeństwie obłudy
    • mindflayer Równi i równiejsi 30.05.07, 22:26
      Stanowisko Ministra Zdrowia jak widać niesie ryzyko raka (Żochowski,
      Cegielska). Dostęp do leczenia dla pana Ministra jest nieporównywalnie lepszy.
      Nie czeka miesiąca na TK, kolejnego miesiąca na bronchoskopię, kolejnego
      miesiąca na wynik histpatu, kolejnego miesiąca na przyjęcie na onkologię lub
      torakochirurgię. Jest załatwiony po europejsku, przez uśmiechniętych kolegów
      (taka gruba ryba na oddziale!), co nigdy nie będzie udziałem zwykłych polskich
      gołodupców, o podobnie pogardliwym stosunku do nas- lekarzy.

Już gazety piszą o nim w tonie epitafium wychwalając dawne i obecne zalety, a
      ja znając uroki leczenia onkologicznego, współczuję człowiekowi, ale uważam że
      ministerstwo będzie miesiącami sparaliżowane. Czasem los krzyżuje plany. Ż.
      trzymał sie stanowiska, nawet kiedy musiał dostawać morfinę i był w stanie
      tylko nieskładnie mamrotać z mównicy. Co będzie z ministrem Religą?
    • g_m11 Religa nie odejdzie zanim powstaną ustawy ws. o.. 30.05.07, 23:04
      Nie rozumiem dlaczego papierosy i alkohol nie sa obłożone podatkiem na NFZ.
      Mysle , ze ofiary nałogów kosztuja służbę zdrowia nie mniej niz ofiary wypadków
      drogowych.Chipsy i hamburgery też powinny być opodatkowane na NFZ bo leczenie
      otyłości też kosztuje.A stawka ubezpieczenia na życie też powinna być wyższa dla
      placzy , alkoholików i łakomczuchów.
      • pamparampa Re: Religa nie odejdzie zanim powstaną ustawy ws. 31.05.07, 00:34
        Ba! Stawka ubezpieczenia powinna być wielokrotnie podniesiona dla wszystkich mend, które psują innym nerwy i tym samym podnoszą innym stężenie rakotwórczego kortyzolu (hormonu stresu) we krwi.
        • lacapone Re: Religa nie odejdzie zanim powstaną ustawy ws. 31.05.07, 01:38
          Minister zdrowia jest osobą publiczną. Powinien służyć autorytetem w swoim
          fachu. Bycie ministrem zdrowia to najwiekszy prestiż, wyróżnienie dla lekarza w
          Polsce. Największy autorytet w polskiej służbie zdrowia powinien obrać sobie za
          obowiązek świecić zdrowym przykladem. Kto to słyszał, żeby profesor
          habilitowany, do tego kardiolog palił! Na etykietce paczek papierosów sam się
          podpisuje, że palenie powoduje śmiertelne choroby. Nie zastanawia państwa ta
          obłuda? Brak szacunku do swojego stanowiska i środowiska lekarskiego.
          Ale to, to można jeszcze zrozumieć, ze pan Religa jest najzwyczajniej słabym
          człowiekiem na chybionym stanowisku, bez siły osobowości. Ale to, że minister
          zdrowia wmawia, że biopsja zmiany w płucach nie wykazała związku z paleniem
          papierosów, to po prostu granda, skandal. Nie ma Religa klasy by się przyznać,
          że sam sobie winny. Zamiast tego, lepiej iść w zaparte i twierdzić, że nowotwór
          płuc nic nie ma wspólnego z paleniem papierosów. Czyli przesłanie do
          społeczeństwa, ja palę ale z tego powodu nie choruje, więc wy też tak możecie
          czyńić. Ten nowotwór płuc, który mi sie przytrafił, nie ma nic wspólnego z
          paleniem. Skoro na oficjalnej konferencji, został minister zapytany i
          zaprzeczył to, że nowotwór pochodzi od palenia, to jest to niejednoznaczne i
          może zostać odebrane, że skoro można dostać nowotwór nie od palenia, to
          dlaczego mam nie palić, skoro i tak mogę być tego przykładem?
          Z całym szacunkiem do pana zasług w zakresie medycyny, być może był pan
          wybitnym chirurgiem, i trzeba panu to oddać, ale jeżeli badania dowodzą, że
          wraz z wiekiem palenia intelekt IQ spada, ktoś tu powinien zastanowić się nad
          sobą...

• lukkiee Życząc Ministrowi Relidze powodzenia... 31.05.07, 01:15
      ...nie mogę się powstrzymać od następujących refleksji:

1. w sytuacji, gdy połowa lekarzy strajkuje, jest możliwe, aby zrobić badania w
      4 dni a w ciągu kolejnych 10 - być operowanym. To by oznaczało, że służba
      zdrowia 4rp działa bardzo dobrze. To niewątpliwie kolejny wielki sukces rządu.

2. Pan Religa nigdy nie ukrywał, że pali aż miło. Z inspiracji obecnego rządu
      składki motoryzacyjnego OC wzrosną z tytułu "podatku Religi". Proponuję
      wprowadzić "2 podatek Religi" - od palaczy.

3. nawiązując do tzw. "2 podatku Religi" (pkt 2 powyżej) chciałbym zwrócić
      uwagę, że operacja Pana Ministra jest finansowana z ubezpieczeń zdrowotnych.
      Powszechna zasada ubezpieczeń jest taka, że odszkodowanie (w tym przypadku -
      świadczenie) nie należy się, jeśli do szkody doszło z winy ubezpieczonego.
      Dlatego proponuję, aby Minister Religa sfinansował swoją operację sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka