Dodaj do ulubionych

PiS idzie na wojnę z palaczami

05.06.07, 06:59
Czy kierowca może w samochodzie trzymać rękę na kolanie kolezanki obok?
Nie ma takiego przepisu a jest to bardzo niebezpieczne!
Obserwuj wątek
    • tomekkwr PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 06:59
      pomysl kontrowersyjny, kopia fińskiego- chcą za 30 lat być państwem bez
      tytoniu. Mnie się taka wizja podoba www.podajdalej.com.pl/
      • mistrzkungfu Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:06
        pozytywna wiadomosc z rana
        • albacor Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:08
          Czy w Polsce jest jeszcze ktoś z kim PISdzielce nie chca wojować????
          • aron2004 Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:19
            albacor napisał:

> Czy w Polsce jest jeszcze ktoś z kim PISdzielce nie chca wojować????

górnicy, rolnicy, hutnicy
            • seroo1 PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 07:22
              W Polsce i tak jest dobrze z zakazem palenia w stosunku do najstaaaaarszej
              Unii. Ale musieli wprowadzić jeszcze zakaz w samochodach,czym nie tylko
              ośmieszają siebie ale i cały problem. Tylko debil wierzy, ze ustawa w takiej
              formie przejdzie. Chyba, że jest to kolejny temat zastępczy...co wydaje mi się
              najbardziej prawdopodobne.
              • tetlian Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 07:25
                Niby denerwują mnie palacze, ale czy to już nie lekka przesada?
                • lady_godziwa Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 08:05
                  tetlian napisał:

> Niby denerwują mnie palacze, ale czy to już nie lekka przesada?

NIE !

Dlaczego my wszyscy mamy cierpiec, płacic i tolerowac palaczy!

• krzych.korab Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach uda- 05.06.07, 08:17
                    ło się. Dziennie z licznika nie schodziło mi poniżej 40 papierosów. Jeździliśmy
                    w kilka osób na delegacje i w pewnym momencie sami podjęliśmy decyzję w celu
                    ograniczenia palenia. W samochodzie nie częstujemy papierosami. Wszyscy palący.
                    Ta decyzja spowodowała znaczne zmniejszenie ilości spalanych papierosów.
                    Popieram zakaz.
                    • mlody_junak Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 08:35
                      dla mnie ten zakaz jest ok - ale tylko ze wzgledu na bezpieczenstwo w
                      samochodzie oraz niedopałki na drodze i pożary.
                      poza tym nie pale i przede wszystkim zakaz ma dotyczyć rstauracji, pubów itp.
                      bo wyjście ze znajomymi na piwo to katorga dla gardła a i potem śmierdzą
                      wszystkie ubrania i włosy też.
                      a całowity zakaz jak planuja w finaldii to bajka - nigdy tego nie osiagną. to
                      musi być świadomu wybór. a jesli będzie zakaz to po prostu rozwinie się
                      nielegalny handel - przedsiębiorcy z polski już szykują szklaki przerzutowe;)
                      • krasnov Może wreszcie palacze przestaną śmierdzieć mi w 05.06.07, 08:41
                        twarz. Nie można się ruszyć, żeby nie zostać owianym obrzydliwym smrodem. Dla mnie to po prostu ludzie bez poczucia przyzwoitości.
                        • seroo1 To się z nimi nie całuj... 05.06.07, 09:13
                          Powtarzam - u nas jest super i po co to psuć: nie pali się w biurach, urzędach,
                          szkołach, zakładach pracy itp. Zakazanie palenia we własnym samochodzie jest
                          tak samo skuteczne i egzekwowalne jak nakazanie księżom życia w celibacie.
                          Polecam dłuższy pobyt w "cywilizowanych" Niemczech - szok. Dym w kazdym
                          pomieszczeniu. Kwestia rzucania petów to nie problem tylko palaczy, ale całego
                          społeczeństwa (tj. pewnych braków kulturowych). Bo tyle samo co petów na
                          chodniku można znaleźć psich kup, papierków po lizakach oraz w przydrożnych
                          rowach ok. 20 minut jazdy od McDrive opakowania po Coli, burgerach i innych
                          frytkach (20 min to średni czas zżarcia tego badziewia przez przeciętnego
                          posiadacza golfa lub skody octavii)
                          • centrolew Popieram, ale... 05.06.07, 09:52
                            Popieram, ale powinno to być rozłożone w czasie, a leki ułatwiające rzucenie
                            palenia powinny być dotowane przez państwo. A poza tym palacze powinni płacić
                            wyższą składkę zdrowotną...
                            • seroo1 Re: Popieram, ale... 05.06.07, 09:58
                              Jakieś z 3-4 lata temu, niestety nie pamiętam kto - szef kliniki
                              kardiochirurgicznej czy może tylko oddziału, ogłosił, że nie wykonuje zabiegów
                              u palaczy. Ale na niego ruszyli rzecznicy od praw takich i siakich,
                              dziennikarze...A człowiek miał rację.

centrolew napisał:

> Popieram, ale powinno to być rozłożone w czasie, a leki ułatwiające rzucenie
                              > palenia powinny być dotowane przez państwo. A poza tym palacze powinni płacić
                              > wyższą składkę zdrowotną...
                              • jwojnar A ja chcę całkowitego zakazu piep,,,,,nia! 05.06.07, 10:11
                                Jak ktoś ma wątpliwości, to wyjaśniam, że taka - przekraczająca potrzeby -
                                ingerencja w prywatność jest typowa dla państw totalitarnych. Od żłobka do
                                nagrobka.
                                • darling221 kobieta, kierowca nie powinna obciągac pasażerowi 05.06.07, 10:49
                                  w czasie jazdy ponieważ ma utrudniona obserwację drogi.
                                  • aplus Kolejny swietny projekt PiS, palacze do palarni !! 05.06.07, 12:39
                                    • alex.schmid No to rozumiem że palic nie może jedynie kierowca 05.06.07, 14:28
                                      skoro chodzi o wzgledy bezpieczeństwa, tak? To pasażerowie auta powinni moc
                                      palic bez obraniczej w samochodzie, przecież żadne przepisy nie zabraniają
                                      rozmawiać przez telefon pasażerowi samochodu...
                                • ziutap1 Re: A ja chcę całkowitego zakazu piep,,,,,nia! 05.06.07, 11:45
                                  Nieprawda. W normalnych krajach, każdy ubezpieczający się wypełnia ankietę
                                  podając różne informacje m.in. nt. nałogów. Co jakiś czas przechodzi badania
                                  lekarskie i weryfikuje ankietę. Jeżeli w tym czasie przytyje, ma gorszy
                                  cholesterol albo np.zacznie pić - składka automatycznie ulega podwyższeniu. A u
                                  nas alkoholicy i palacze to święte krowy i na dodatek godne współczucia.
                                  Jeżeli kogoś stać na ryzykowne zachowania to niech ponosi tego realne koszty.
                                  Jeżeli ktoś chce palić, w porządku, ale niech płaci za leczenie chorób
                                  wywołanych przez palenie - jest wolny, ma wybór. Dlaczego ci, którzy dbali o
                                  siebie i nie palili mają ponosić długofalowe koszty jego kaprysu. Oburza mnie
                                  postawa: wolność - tak, konsekwencje - nie. To szczeniactwo.
                                  • ratioman Re: A ja chcę całkowitego zakazu piep,,,,,nia! 05.06.07, 14:47
                                    Palacze i alkoholicy płacą znacząco wyższe składki poprzez akcyzę,niestety np.
                                    tłuściochy,obżerające się słodyczami czy "gó..jedzeniem" z Mc Donalda nie
                                • rikol Re: A ja chcę całkowitego zakazu piep,,,,,nia! 05.06.07, 14:34
                                  Palacze nie respektuja praw innych:
                                  1) niepalacych, ktorzy nie chca wdychac dymu
                                  2) alergikow, astmatykow - czy astmatyk nie ma prawa isc do klubu?
                                  3)dzieci
                                  4)pracownikow pubow i kawiarni - sa dyskryminowani w porownaniu z pracownikami
                                  biur, ktorzy sa chronieni przed dymem
                                  Wdychanie dymu nie jest mniej szkodliwe niz palenie.
                                  Poniewaz nie mozna liczyc na kulture palaczy, trzeba posluzyc sie zakazem prawnym.

W Szkocji po wprowadzeniu zakazu palenia w pubach obroty wzrosly. Zakazowi
                                  towarzyszyla kampania antynikotynowa i patriotyczna - haslo bylo mniej wiecej
                                  'dbajmy o powietrze w naszym kraju'.
                                  • ratioman Re: A ja chcę całkowitego zakazu piep,,,,,nia! 05.06.07, 14:50
                                    Jeżdżący samochodami osobowymi nie respektuja praw innych :
                                    1) nie jeżdżących samochodami osobowymi , ktorzy nie chca wdychac dymu
                                    > 2) alergikow, astmatykow - czy astmatyk nie ma prawa isc po ulicy?
                                    > 3)dzieci
                                    > 4)pracownikow pracujących poza budynkami - sa dyskryminowani w porownaniu z
                                    pracownikami
                                    > biur, ktorzy sa chronieni przed spalinami
                                    > Wdychanie spalin nie jest mniej szkodliwe niz palenie.
                                    > Poniewaz nie mozna liczyc na kulture jeżdżących samochodami osobowymi ,
                                    trzeba posluzyc sie zakazem prawnym!!!
                              • indy.m Re: Popieram, ale... 05.06.07, 10:26
                                > Jakieś z 3-4 lata temu, niestety nie pamiętam kto - szef kliniki
                                > kardiochirurgicznej czy może tylko oddziału, ogłosił, że nie wykonuje zabiegów
                                > u palaczy. Ale na niego ruszyli rzecznicy od praw takich i siakich,
                                > dziennikarze...A człowiek miał rację.

Jazda samochodem też wiąże się z ryzykiem. Mam nadzieję że jak doktorek w coś
                                pie..ie to koledzy po fachu odmówią mu pomocy.
                                • daniel.jed Re: Popieram, ale... 05.06.07, 10:55
                                  Jakie to są pojeby genetyczne z tego PiSu. Co prawda palę ok. 2 fajek dziennie,
                                  ale gó.. to kogoś obchodzi co robię we własnym samochodzie kupionym za
                                  pieniądze których nie udało Mi się ukraść tym pasożytom. Może powinni od razu
                                  konfiskować auta?
                                • kolargolo Re: Popieram, ale... 05.06.07, 11:25
                                  w UK jesli ma sie do wyboru pacjenta ktory nie pali i palacza to w niektorych
                                  wypadkach wybiera sie niepalacego bo wysilek i pieniadze wydane na jego
                                  leczenie nie beda zmarnowane. W tym roku z kolei zaczeto wprowadzac takie same
                                  reguly dotyczace ludzi otylych. Granica ingerencji nie jest wiec oczywista i
                                  maja racje ci ktorzy mowia ze im palacze przeszkadzaja w knajpach, a takze ci
                                  ktorzy uwazaja takie ustawy za daleka ingerencje w prywatne sprawy.
                              • almagus Re: Popieram, ale..do piasku głuptasku! 05.06.07, 12:29

"Budujemy sitwę, budujemy nowy ład, wtedy wszystko będzie lepsze, budujemy nowy
                                świat...
                                Budujemy Polskę piękną jak ze snów…”

Do piasku głuptasku!

Nikt nie zabierze.
                                Panie premierze,
                                co się panu marzy?
                                Tysiące korytarzy?
                                Piętra manhattanie
                                i państwo tanie?
                                Po tysiąc pokoi,
                                w każdym sami swoi?
                                Panie premierze
                                nikt nie zabierze.
                                Do piaskownicy,
                                niech pan poćwiczy,
                                tam ziarnka piasku
                                twoje głuptasku.
                                Już nasikał brat,
                                buduj swój świat!

Do piachu Kwachu.

Na krawężniku przy KaCe gmachu,
                                piasek patykiem mieszał Kwachu.
                                Idzie moherek z księdzem Rydykiem,
                                co ty tu Kwachu mieszasz patykiem?
                                Z piasku i g-ówna będzie taka stwora,
                                całkiem podobna do ojderektora.
                                Obrażony ojdyr poszedł po premiera,
                                który dyplomatycznie tak się zabiera.
                                Wiem, wiem mieszasz g-ówno w piachu
                                i pewnie z tego ma być koalicja Kwachu?
                                Jaka koalicja proporcja nierówna,
                                na twą koalicję mam za mało g-ówna.
                                Dwa małolaty podpatrują Kwacha,
                                każdy patykiem po piasku macha.
                                Pamiętają towarzysza A. Siwaka,
                                każdy bez g-ówna chce zrobić pustaka.
                                I znów proporcja wyszła nierówna,
                                bo zamiast cementu dodali g-ówna!

• dorsai68 Re: Popieram, ale... 05.06.07, 10:49
                              centrolew napisał:

> Popieram, ale powinno to być rozłożone w czasie, a leki ułatwiające rzucenie
                              > palenia powinny być dotowane przez państwo. A poza tym palacze powinni płacić
                              > wyższą składkę zdrowotną...

Schizofrenia rządzących.
                              Palacze płacą ogromną daninę w podatku akcyzowym.
                            • ratioman Re: Popieram, ale... 05.06.07, 14:43
                              Debile powinni płacić wyższą składke zdrowotną,są (niestety nieskutecznie)
                              leczeni do końca życia za pieniądze z akcyzy tytoniowej
                          • a.k.traper Od chleba nogi sie krzywią a od kartofli człowiek 05.06.07, 10:35
                            chamieje, proponuje poczynic pewne podstawy prawne zanim całkowicie schamieje
                            nasza RP, bo głupota ma się dobrze, szczególnie za tej koalicji.
                          • ziutap1 Re: To się z nimi nie całuj... 05.06.07, 11:37
                            Mieszkam na poddaszu (gorąco) i mam małe dzieci. A sąsiedzi uwielbiają palić na
                            balkonie. To jest po prostu nie do zniesienia - dziecko śpi we własnym łóżku i
                            do 1 w nocy nie mogę mu otworzyć okna. To naprawdę przegięcie, żeby człowiek we
                            własnym domu musiał być biernym palaczem. A uwagi nt. kopcenia komuś w okno
                            traktują równie życzliwie jak właściciele psów prośby o posprząrtanie gówienka
                            z chodnika (czy trawnika). To są dwie grupy społeczne, które powinny się
                            zastanowić nad granicami swojej wolności. Realizują ją, a cała reszta, na czele
                            z oseskami, musi egzystować w śmierdzącym psim szalecie (blok z palaczami +
                            podwórko pod blokiem). Dzień,w którym palacze przestaną uważć, że tylko oni
                            mają prawo do wolności, a pieskarze, zaczną uznawać obowiązki porządkowe wobec
                            bliźnich, to będzie dzień odrodzenia kultury w narodzie. Tylko czy ja albo moje
                            dzieci tego dożyjemy?
                            • ratioman Re: To się z nimi nie całuj... 05.06.07, 15:03
                              Mieszkam pod poddaszem na którym mieszka jakiś cham z małymi dziećmi,które
                              uwielbiają wrzeszeć nawet w nocy,nie mogę otworzyć okna,to naprawd e
                              przegięcie,żeby człowiek we własnym domu nie miał chwili spokoj.To jest grupa
                              społeczna, która powinna się zastanowić nad granicami swojej wolności.
                              Realizują ją, a cała reszta, na czele ze spokojnymi ludzmi, musi egzystować w
                              hałasie (blok z bahorami + podwórko pod blokiem). Dzień,w którym bahory
                              przestaną uważć, że tylko oni mają prawo do wolnościto będzie dzień odrodzenia
                              kultury w narodzie. Tylko czy ja tego dożyją?
                        • etylkapl Re: Może wreszcie palacze przestaną śmierdzieć mi 05.06.07, 09:25
                          krasnov - wielki "nawiedzony", a smród od niego bije nawet przez monitor (smród
                          zawiści i głupoty)
                        • scibor3 Re: Może wreszcie palacze przestaną śmierdzieć mi 05.06.07, 09:37
                          Nie znosisz konkurencji dla smrodu twojego niemytego cielska?
                        • ratioman Re: Może wreszcie palacze przestaną śmierdzieć mi 05.06.07, 14:41
                          Smród z twojej nie mytej buzi wcale nie jest przyjemniejszy,ale palacze nie
                          wnoszą by osoby nie myjące zębów lub mające problemy z trawieniem nie były
                          wpuszczane do lokali gastronomicznych
                      • to_nie_my_toniemy Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 09:08
                        Kochany, zawsze można isć na piwo do knajpy, gdzie się nie pali...A kilka knajp
                        zostawić tylko dla palaczy. Nie lubisz jak Ci śmierdzą papierosy, to nie chodź
                        do tych pubów. Przecież o tym, czy restauracja jest dla palących, czy dla
                        niepalących powinien decydować właściciel, a nie odgórnie narzucona "wola
                        nieomylnych rządzących".
                        • seroo1 Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 09:18
                          to_nie_my_toniemy napisała:

> Kochany, zawsze można isć na piwo do knajpy, gdzie się nie pali...A kilka
                          knajp
                          >
                          > zostawić tylko dla palaczy. Nie lubisz jak Ci śmierdzą papierosy, to nie
                          chodź
                          > do tych pubów. Przecież o tym, czy restauracja jest dla palących, czy dla
                          > niepalących powinien decydować właściciel, a nie odgórnie narzucona "wola
                          > nieomylnych rządzących".
                          ============
                          Się zgadzam. Dodałbym jeszcze, ze problem palenia wśród niepalących i rzucania
                          tzw. petów gdzie bądź jest kwestią kultury osobistej a nie odgórnych ustaw.
                          Jest to raczej zadanie dla wielkiego MEN-a (zamiast pogoni za Tubisiami,
                          faszystami, gejami i latajacymi słoniami) a nie dla parlamentu i rządu
                          • mhdeck A możeby tak P*I*S*u zakazać.. 05.06.07, 10:53

• mhdeck Re: A może by tak P*I*S*u zakazać.. 05.06.07, 11:03
                              Wprowadźmy pełną prohibicję - czyż żony i dzieci palaczy nie cierpią
                              najbardziej? Trójki pisowe powinny każde mieszkanie sprawdzić, obwąchać, a
                              winnych łamania zakazu aresztowawszy publicznie napiętnować (rozpalonym
                              papierochem na gołą dupę - chociaż ta słuszna skądinąd kara była by - o Boże! -
                              złamaniem prohibicji i obrazą moralności publicznej)!
                          • a.k.traper Tez tak robię, pałiłem to wiem jaki to sztynks. 05.06.07, 11:42
                            Swoja droga fajnie popatrzec jak kobitka w szpilkach goni do tramwaju z kiepem
                            w ustach i jeszcze sztach przed drzwiami, albo manewry kierowcy przy skręcie z
                            kiepem w ustach i przymruzone oczy, che,che,che. Można rzucic palaca zonę, to
                            dwa nałogi z głowy, ja zdecydowałem sie narazie na jeden :))))
                        • gruby_dolar Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 09:24
                          dokładnie tak, a pis sobie tym projektem kopie dołek, bo to ich elektorat pali śmierdzące redwhity,fajranty,żubry,viceroye i inne takie fajki ze sie nawet palacemu nos obraca. Sa papierosy i papierosy, to ze dobre zaczynają się od 6+PLN no to inna sprawa, ale te chociaż pachną tytoniem. A w moim samochodzie nikt mi palić nie zabroni, niech zabronią równie dobrze jeść, pić, jeździć z pięknymi kobietami i jeszcze troszkę by się znalazło.
                          • seroo1 Nie chcę Ci burzyć porządku świata, ale... 05.06.07, 09:34
                            ...zakaz spożywania posiłków przez kierującego pojazdem podczas jazdy już
                            obowiązuje :)))
                            Przy tych cenach papierosów policjanci będą zatrzymywać palących tylko po to,
                            żeby wyłudzić parę fajek. Ode mnie wzięli kiedyś pączka - stąd wiem o zakazie
                            żarcia za kierownicą.
                            ===========
                            =gruby_dolar napisał:

> A w moim samochodzie nikt mi
                            > palić nie zabroni, niech zabronią równie dobrze jeść, pić, jeździć z pięknymi
                            > kobietami i jeszcze troszkę by się znalazło.
                          • armagon Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 11:33
                            a moim zdaniem tytoniem pachna wlasnie wszystkie tansze fajki - te drozsze wala jakas dziwna chemią.
                        • lady_godziwa Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 09:34
                          to_nie_my_toniemy napisała:

> Kochany, zawsze można isć na piwo do knajpy, gdzie się nie pali...A kilka knajp
                          > zostawić tylko dla palaczy. Nie lubisz jak Ci śmierdzą papierosy, to nie chodź
                          > do tych pubów. Przecież o tym, czy restauracja jest dla palących, czy dla
                          > niepalących powinien decydować właściciel, a nie odgórnie narzucona "wola
                          > nieomylnych rządzących".

Palenie powinno byc wyłącznie dozwolone na pustyni zdala od innych jak się
                          siedzi przy kominku w pokoju wypełnionym benzyną, nitrogliceryna i na
                          otwartej beczce dynamitu uzywanej za popielniczkę!!
                          • seroo1 Jak ktoś nie wie co to beton partyjny to już wie. 05.06.07, 09:52
                            Lady godziwa jest zwolenniczką całkowitego zakazu palenia i jej odpowiedź na
                            jekiekolwiek argumenty brzmi jak za czasów egzekutywy PZPR na temat: co zrobić
                            z Solidarnością
                            ==================
                            lady_godziwa napisała:
                            > Palenie powinno byc wyłącznie dozwolone na pustyni zdala od innych jak się
                            > siedzi przy kominku w pokoju wypełnionym benzyną, nitrogliceryna i na
                            > otwartej beczce dynamitu uzywanej za popielniczkę!!
                        • swoboda_t Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 13:06
                          "Kochany, zawsze można isć na piwo do knajpy, gdzie się nie pali...A kilka
                          knajp
                          zostawić tylko dla palaczy. Nie lubisz jak Ci śmierdzą papierosy, to nie chodź
                          do tych pubów. Przecież o tym, czy restauracja jest dla palących, czy dla
                          niepalących powinien decydować właściciel, a nie odgórnie narzucona "wola
                          nieomylnych rządzących"."

Nie ma takich knajp. I to jest właśnie ograniczenie w imię wolności palaczy
                          wolnści osób niepalących. Albo muszą się kisić w smrodzie i wdychać truciznę,
                          albo siedzieć w domu, ew. pić piwo na ławce, za co grozi mandat. Strefu dla
                          niepalących w restauracjach to fikcja. To samo personel takich lokali - czy
                          chce czy nie musi tam siedzieć. Oczywiście zawsze można powiedzieć, żeby
                          zmienił pracę. Ale czy nie lepiej powiedzieć, żeby palacze sobie kopcili w
                          wydzielonym miejscu - w takiej Irlandii sprawdza się to znakomicie. Wychodzisz
                          na dymka przed drwi, poznajesz nowych ludzi, a w środku nie ma śmierdzącej
                          mgły, czuć smak piwa i posiłków. I to nie są moje, niepalacego słowa, tylko
                          opinie palaczy, którzy sami te regulacje poparli, gdy zobaczyli je w praktyce.
                          • to_nie_my_toniemy Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 13:17
                            Pytanie teraz brzmi - dlaczego nie ma?
                            1. Bo restauratorom się to nie opłaca?
                            2. Bo większość (mamy demokrację) tego sobie nie życzy?
                            Gdybym była zaciekłym wrogiem niepalenia nie pozwoliłabym palić w mojej knajpie.
                            I tyle.
                            • swoboda_t Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 13:42
                              Przypuszczam, że większość sobie jednak tego życzy - jakiś czas temu był
                              sondaż. Co do opłacalności - irlandzcy szynkarze na tym nie stracili. Ale
                              potrzebny był impuls w postaci przepisu, bez tego w tamtejszych pubach wisiała
                              siwa mgła (polskie knajpy to przy nich oazy świerzego powietrza). A teraz
                              (prawie) wszyscy zadowoleni. Ale My, Polacy, jak zawsze jesteśmy mądrzejsi.
                              Mnie się nie chce szukać i nie opłaca bulić za kibel jak jestem na mieście -
                              czy wobec tego powinienem mieć prawo odlać się na środku ulicy, w imię wolności
                              obywatelskiej??
                      • etylkapl Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 09:23
                        mlody_junak napisał:......poza tym nie pale i przede wszystkim zakaz ma
                        dotyczyć rstauracji, pubów itp. bo wyjście ze znajomymi na piwo to katorga dla
                        gardła a i potem śmierdzą wszystkie ubrania i włosy też.
                        a z czego innego ci nie śmierdzi????
                        głupie pisiory, zamiast pracować wolą się wydurniać, czy wszyscy muszą być na
                        podobieństwo kaczorów - nic na "p" ?, wyjątkiem jest samabrona, której wolno
                        się pieprzyć za nasze pieniądze!!!
                    • ratioman Re: Przestałem palić 20 lat temu po wielu próbach 05.06.07, 14:38
                      Jeździłem kiedys samochodem osobowym,teraz komunikacją zbiorową,dlaczego typki
                      podobne tobie mają mnie truć?Żadam wprowadzenia zakazu używania samochodów
                      osobowych!!!
                  • quasir Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 08:22
                    jak to cierpisz, i w jaki sposob placisz ????
                    • krzych.korab Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za leczenie 05.06.07, 08:27
                      • rlnd Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:36
                        Ja cierpie z powodu brudu i smrodu jaki pozostawiaja pieski na chodnikach i
                        trawn ikach, i place za leczenie chorob wywolanych przez w/w odchody, co
                        proponujesz ?
                        • nobody000 Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:39
                          Psie odchody nie biora sie z powietrza. Gdyby kogos to odchodzilo, to dawno
                          pojawilby sie pan straznik miejski, co wlepialby 50zl upomnienia panu
                          wlascicielowi czworonoga. Na chodniku 100. W piaskownicy dla dzieci - 500. Itd.
                          Stosowny taryfikator moge przygotowac ad hoc. Jesli straznik miejski jest zbyt
                          zajety - potrzeba wiecej straznikow. Mandaty za psie kupy sfinansuja ten
                          dodatkowy etat z nawiazka.
                          • karatakus Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:46
                            Strażnicy są zbyt leniwi... Ewidentnie nie chce im się. Przetrzepać nierobów.

A ja jestem za podziałem na lokale dla palaczy i dla nie palących wedle decyzji
                            właściciela lokalu. Lubię sobie szczelić dymka do piwa. Nie palący sobie palący
                            sobie. Każdy niech zostanie po swojej stronie płota :P
                            • rlnd Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:48
                              Dokladnie.
                              Problem nie jest w tworzeniu nowych zakazow, tylko w egzekwowaniu istniejacych.
                              Sale dla palacych i nie palacych powinny byc rozdzielne i miec oddzielna
                              wentylacje. I tyle ...
                            • nobody000 Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:52
                              Zgoda. Takie stanowisko mi odpowiada. Widze jedna niedoskonalosc, a mianowicie -
                              postaw sie w skorze wlasciciela lokalu. Powiesz - dla niepalacych - 30% mniej
                              klientow. Dupa. Powiesz - dla palacych - ok, niepalacy i tak przyjda. Wiec
                              trafiasz w proznie. A ja sie dalej biernie zaciagam..

Szczelaj sobie dymka, nie boli mnie to nic a nic, dopoki sie musze tego wdychac ;)

A ze straznicy miejscy to lenie - zwolnic dwoch dla przykladu za brak wlepionych
                              mandatow za psie kupy. Od razu zaczna sie rozgladac dokladniej..
                              • to_nie_my_toniemy Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 09:30
                                Czytając to forum, to mam wrażenie, że jednak większosć jest niepalących.
                                Dodaj do tego rodziców z dziećmi, którzy wychodzą do knajp. Wychodzi mi więcej
                                niż 30 %
                                Tak wiec pub dla palących miałby mniej klientów.
                                Ale to i tak powinna być decyzja właściciela - jeśli ma kasę i chce ją
                                przepuscić na niedochodową restaurację.
                                • xp17 Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 09:41
                                  Dlaczego uwazasz,ze knajpa bez palaczy bedzie niedochodowa?Ja i wielu moich
                                  znajomych chodzimy TYLKO do restauracji gdzie nie mozna palic.Z pewnoscia jest
                                  spora grupa ludzi ,ktora unika wizyt w pubach wlasnie z powodu dymu.Wedlug mnie
                                  obroty moglyby wrecz wzrosnac.
                                  • seroo1 Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 10:04
                                    xp17 napisał:

> Dlaczego uwazasz,ze knajpa bez palaczy bedzie niedochodowa?(...)

Bo do takiego pubu nie przyjdą matki karmiące z dziećmi. Na przykład...:))
                                    Jako niepalacz, osobiście nie wyobrażam sobie pubu bez palaczy. Już bez
                                    przesady - w pracy nie, w szkole nie, w urzędzie nie - no to gdzie???. Wpiszmy
                                    papierosy na listę narkotyków. Państwo pobiera od nich akcyzę i to niemałą, ale
                                    palić nie można będzie nigdzie. Dla mnie to kolejny temat zatępczy, chyba, że
                                    pisiorkowcy są rzeczywiście tak głupi, że każdy moherowy pomysł chwytają, żeby
                                    sprawić NA SOBIE wrażenie sprawnego rządzenia...
                                    • to_nie_my_toniemy Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 13:23
                                      A powiem więcej. Ja chcę żeby powstawały knajpy dla niepalących - zeby rodzice
                                      z dzieciaczkami mieli, gdzie przychodzić. Ale pragnę takze do mojego drinka
                                      wysmoczyć sobie papieroska. I to w knajpie - nie na zewnątrz.
                                  • to_nie_my_toniemy Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 13:20
                                    Chyba niejasno się wyraziłam - to była odpowiedź na poprzedniego posta. Ja
                                    twierdziałm, ze to właśnie knajpy dla PALĄCYCH byłyby niedochodowe (wynik
                                    obserwacji tego forum).
                              • karatakus Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 10:58
                                Stary, z wypowiedzi utaj wygląda że więcej nie pali niż pali. Czemu restaurator
                                ma tracić? Nastąpi po prostu polaryzacja klienteli. Czemu więc niepalący mają
                                przyłazić do knajp dla palących? Ktoś ich batogiem pędzi czy też przez czyste
                                sku..syństwo - na zasadzie "a co śmierdziele mają po lokalach kopcić?! Mnie się
                                tu podoba więc ja zostaję oni niech wypie..ją!"...

Jasne że trza się bronić coby ci nie wleziono z utami na łeb, ale bez przesady.
                                Jeśli mamy rozliczać to za wszystko. Głośną muzykę (wqrwia mnie i szkodzi mi na
                                uszy), techno (wqrwia mnie i szkodzi na mozg - co prawda mnie mniej niz
                                nalogowym słuchaczom nie mniej jednak), zwierzęta domowe (wszak kłaki mogą
                                wlecieć do przewodow wentylacyjnych w loku, a sporo ludzi ma alergię), i wiele
                                wiele innych.

Bez przesady.
                                • alex1215 Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 10:59
                                  karatakus napisał:

> Stary, z wypowiedzi utaj wygląda że więcej nie pali niż pali. Czemu restaurator
                                  > ma tracić? Nastąpi po prostu polaryzacja klienteli. Czemu więc niepalący mają
                                  > przyłazić do knajp dla palących? Ktoś ich batogiem pędzi czy też przez czyste
                                  > sku..syństwo - na zasadzie "a co śmierdziele mają po lokalach kopcić?! Mnie się
                                  > tu podoba więc ja zostaję oni niech wypie..ją!"...
                                  >
                                  > Jasne że trza się bronić coby ci nie wleziono z utami na łeb, ale bez przesady.
                                  > Jeśli mamy rozliczać to za wszystko. Głośną muzykę (wqrwia mnie i szkodzi mi na
                                  > uszy), techno (wqrwia mnie i szkodzi na mozg - co prawda mnie mniej niz
                                  > nalogowym słuchaczom nie mniej jednak), zwierzęta domowe (wszak kłaki mogą
                                  > wlecieć do przewodow wentylacyjnych w loku, a sporo ludzi ma alergię), i wiele
                                  > wiele innych.
                                  >
                                  > Bez przesady.

hahahaha, najlepiej pozabijajmy sie wszyscy..
                                  tak ZBIOROWO, zeby "niczego juz nie bylo" hahahahha
                              • karatakus Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 11:06
                                Aha jeszcze jedno. Załóżmy, że projekt przejdzie... I to pomyśli nie palacych
                                psów ogrodnika. Palacze mają bana na knajpy. Ciekaw jestem jak to wtedy będzie
                                wyglądało. Ja na ten przykład do klubu nie pójdę. Po kiego grzyba? Żeby płacić 2
                                - 3 razy więcej za browar, patrzeć na zadowolone gęby ludzi którzy z pewnościa
                                mi źle życzą (jako palaczowi) i dostawać wqrwa z powodu niemozności zapalenia?
                                Już raczej ze znajomymi zacznę urządzać posiadówy w chłupie choć i wtedy pewnie
                                znajdzie się dupek który chciałby wpaść, ale dym przeszkadza więc najlepiej
                                każdemu w mieszkaniu zamontować czujniki dymu podłączone do komendy :?

W każdym razie ten zakaz wpłynie na konsumpcję tak czy inaczej, na pewno sprawi
                                że kilku restauratorów zakończy działalność (patrz wyżej), i znacząco obniży
                                wpływ do budżetu. Ale spoko sejm obmyśli nowe podatki i wszyscy z niepalącymi
                                włącznie zapłacą.
                                • swoboda_t Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 13:12
                                  Bzdura. Badania w irlandii i kilku innych krajach, które już zakaz wprowadziły,
                                  pokazały, że obroty spadły w pierwszych miesiącach. Potem wróciły do
                                  poprzedniego poziomu. Palacze i tak chodzą do knajp, ale kurzą na parkingu,
                                  przed witryną, na zapleczu itp. a nie na sali. I to całe wielkie ograniczenie
                                  wolności, które ich dotknęło.
                          • rlnd Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:47
                            Wiem o tym, problem w tym ze pan straznik miejski ma lepsze rzeczy do robienia -
                            pogonic studenta z piwem w parku czy handlarza na ulicy.
                            A nade wszystko - spacerowac ...

• banzai123 Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:45
                          > Ja cierpie z powodu brudu i smrodu jaki pozostawiaja pieski na chodnikach i
                          > trawn ikach, i place za leczenie chorob wywolanych przez w/w odchody, co
                          > proponujesz ?

Akurat sa już przepisy wymagające sprzątania tychże.

A co do ustawy - przynajmniej jeden pożytek z rządów PiS być może. Palacze
                          przerzucają odpowiedzialność za swój nałóg na otoczenie i oburzają się, że chce
                          się im tego zakazać. Wątpliwości mam do zakazu palenia w samochodzie, bo to jest
                          akurat trucie samego siebie, acz z drugiej strony skoro brak kultury pozwala na
                          wyrzucanie niedopałków za okno, może i to jest wskazane.
                          • rlnd Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:50
                            Karac za wyrzucanie niedopalkow (na to tez juz jest przepis).

Co do przepisow o zanieczyszczaniu - sa i co z tego, skoro nikt nie egzekwuje ?
                        • kaszalot_1978 Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 08:52
                          rlnd napisał:

> Ja cierpie z powodu brudu i smrodu jaki pozostawiaja pieski na chodnikach i
                          > trawn ikach, i place za leczenie chorob wywolanych przez w/w odchody, co
                          > proponujesz ?

Ja proponuje żeby były wysokie mandaty za niesprzątanie po zwierzakach. A połowa
                          tego mandatu dla osoby która będzie miała dowód ze taki a taki delikwent nie
                          sprzątnął. Babcie i dziadki będą sobie mogły do emerytury fotkami dorobić i
                          skończy się i robienie na chodnikach i słuchanie radyjka :P

Wychodzisz z jakiegoś bezsensownego założenia że zwolennicy zakazu palenia lubią
                          chodzić po psich kupach, moze powinieneś się trochę pozastanawiać jednak nad tym.

kaszalot
                        • etylkapl Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 09:31
                          Popieram, dla rządzących dzieci ubrudzone psimi odchodami na trawniku czy w
                          piaskownicy, to pryszcz, Dorn i inni niedługo z sejmu zrobią psiarnię, chociaż
                          temu cyrkowi już nic nie zaszkodzi !!!
                      • wyj.am Re: Cierpi z powodu brudu i smrodu a płaci za lec 05.06.07, 09:35
                        a za leczenie narkomanow, alkoholikow, obzartuchow nie placi? A spotrowcow? A
                        sprawców wypadków? A wszystkich gap, co nie uwazaly i sie doigraly? A
                        cholerykow, co sie tak zloscili, ze dostali udaru? A pracoholikow, co dostali
                        zawalu?
                    • nobody000 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 08:31
                      Cierpi: z powodu dymu w restauracjach i pubach, z powodu wypadkow spowodowanych
                      paleniem w samochodzie (przez kierowce, badzmy dokladni), z powodu kolejek do
                      operacji i przeszczepow zajmowancych przez ludzi majacych powiklania po paleniu itp.

Placi: za operacje i leczenie chorych na raka pluc (finansowanie z budzetu), na
                      renty dla tych co juz sa po operacjach ale nie moge nic pozytecznego robic, za
                      likwidacje szkod po wypadkach (chocby poprzez wzrost skladek na OC) itp.

Nikt sie nie rodzi palaczem, podobnie jak alkoholikiem ani narkomanem.
                      Akceptujemy palenie a narkotykow nie? Czemu? Jedno i to samo.
                      Jak dla mnie - albo zakazac wszystkiego, albo zezwolic na wszystko.

A palacze maja wolny wybor - nie musza palic zeby przezyc. Ja musze oddychac. A
                      nie chce oddychac CO2.
                      • quasir Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 08:47
                        > Cierpi: z powodu dymu w restauracjach i pubach, z powodu wypadkow spowodowanych
                        > paleniem w samochodzie (przez kierowce, badzmy dokladni), z powodu kolejek do
                        > operacji i przeszczepow zajmowancych przez ludzi majacych powiklania po paleniu
                        > itp.

Nikt ci nie kaze chodzic do pubow czy restauracji, tez masz wolny wybor. Tak
                        samo w sklepie rybnym zapach ryb ci moze przeszkadzac. Co do wypadkow, to prosz
                        nie osmieszaj sie. Niedlugo jakis "super naukowiec" przeprowadzi analize
                        statystyczne ze wsiadanie brudnym do samochodu powoduje wypadki, poniewaz
                        najbardziej prawdopodobnym odruchem jest drapanie swedzacego miejsca.

> Placi: za operacje i leczenie chorych na raka pluc (finansowanie z budzetu), na
                        > renty dla tych co juz sa po operacjach ale nie moge nic pozytecznego robic, za
                        > likwidacje szkod po wypadkach (chocby poprzez wzrost skladek na OC) itp.

Palacze tez placa skladke na ubezpieczenie zdrowotne. Wiec ten argument mozesz
                        sobie schowac do kieszenie. Otoz moj drogi czlowiek moze urodzic sie palaczem
                        (jezeli definiujemy palacza jako osoby uzaleznionej od nikotyny), alkoholikiem
                        czy narkonamem.
                        Prosilbym i nie rozpowszechnianie bardzo ostatnio modnych, nowomarketingowy i
                        zarazem kretynskich hasel.

> Nikt sie nie rodzi palaczem, podobnie jak alkoholikiem ani narkomanem.
                        > Akceptujemy palenie a narkotykow nie? Czemu? Jedno i to samo.
                        > Jak dla mnie - albo zakazac wszystkiego, albo zezwolic na wszystko.
                        >
                        > A palacze maja wolny wybor - nie musza palic zeby przezyc. Ja musze oddychac. A
                        > nie chce oddychac CO2.
                        To nie chodz tam gdzie chociazby jezdza samochody. To znacznie bogatsze zrodlo
                        Co2 niz palacze

• nobody000 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 09:03
                          quasir napisał:

> > Cierpi: z powodu dymu w restauracjach i pubach, z powodu wypadkow spowodo
                          > wanych
                          > > paleniem w samochodzie (przez kierowce, badzmy dokladni), z powodu koleje
                          > k do
                          > > operacji i przeszczepow zajmowancych przez ludzi majacych powiklania po p
                          > aleniu
                          > > itp.
                          >
                          > Nikt ci nie kaze chodzic do pubow czy restauracji, tez masz wolny wybor.

Nie widze zwiazku. Nikt Ci nie kazal zaczynac palic. Twoja wolnosc konczy sie
                          tam, gdzie szkodzisz innym. Proste. Szkodz sobie w domu.

Tak
                          > samo w sklepie rybnym zapach ryb ci moze przeszkadzac. Co do wypadkow, to prosz
                          > nie osmieszaj sie. Niedlugo jakis "super naukowiec" przeprowadzi analize
                          > statystyczne ze wsiadanie brudnym do samochodu powoduje wypadki, poniewaz
                          > najbardziej prawdopodobnym odruchem jest drapanie swedzacego miejsca.

Nie ironizuj. Dlaczego zakazujemy gadania przez komorke a fajek nie? Jakies
                          argumenty?

>
                          > > Placi: za operacje i leczenie chorych na raka pluc (finansowanie z budzet
                          > u), na
                          > > renty dla tych co juz sa po operacjach ale nie moge nic pozytecznego robi
                          > c, za
                          > > likwidacje szkod po wypadkach (chocby poprzez wzrost skladek na OC) itp.
                          >
                          >
                          > Palacze tez placa skladke na ubezpieczenie zdrowotne. wiec ten argument mozesz
                          > sobie schowac do kieszenie. Otoz moj drogi czlowiek moze urodzic sie palaczem
                          > (jezeli definiujemy palacza jako osoby uzaleznionej od nikotyny), alkoholikiem
                          > czy narkonamem.

To jedyny punkt, gdzie moge Ci przyznac racje. Placisz skladke, wiec ok. Szkoda
                          tylko ze te pieniadze trzeba bedzie wydac na wychlastanie Ci plata plucnego a
                          nie na cokolwiek innego.

A propos rodzenia sie uzaleznionym..
                          Prosze Cie, ilu palaczy sie takich urodzilo? Jeden na 100 tys.? Moge byc
                          ignorantem, nie przecze, ale to co mowisz to argument na sile.

> Prosilbym i nie rozpowszechnianie bardzo ostatnio modnych, nowomarketingowy i
                          > zarazem kretynskich hasel.
                          >
                          > > Nikt sie nie rodzi palaczem, podobnie jak alkoholikiem ani narkomanem.
                          > > Akceptujemy palenie a narkotykow nie? Czemu? Jedno i to samo.
                          > > Jak dla mnie - albo zakazac wszystkiego, albo zezwolic na wszystko.
                          > >
                          > > A palacze maja wolny wybor - nie musza palic zeby przezyc. Ja musze oddyc
                          > hac. A
                          > > nie chce oddychac CO2.
                          > To nie chodz tam gdzie chociazby jezdza samochody. To znacznie bogatsze zrodlo
                          > Co2 niz palacze

Przepraszam, wjezdzasz samochodem do restauracji? Hmmm. Rozumiem ze dieta a la
                          Mac Drive..
                          Zgoda, samochody to bogatsze zrodlo CO2. Nie da sie ukryc. Podobnie jak
                          elektrownie. I cieplownie. I huty. Wrocmy do kamienia lupanego.... tam bylo tak
                          fajnie..
                          Nie widzisz roznicy - Twoja sprawa.
                          • prorock Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 09:27
                            nobody000 napisał:
                            > Nie ironizuj. Dlaczego zakazujemy gadania przez komorke a fajek nie? Jakies
                            > argumenty?
                            Zakazano gadania przez komorke bez zestawu glosnomowiacego. Na zyczenie
                            producentow tych urzadzen.
                            Samo gadanie przez komorke w samochodzie nie zostalo jeszcze zakazane.
                            Operatorzy komorkowi by stracili, a zyskalaby tylko drogowka, ktora i tak ma juz
                            mnostwo innych okazji do sciagania haraczu z kierowcow.

Na zakazie palenia w samochodzie nie zarobi nikt poza drogowka.

• quasir Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 09:58
                            nobody000 napisał:

> Nie widze zwiazku. Nikt Ci nie kazal zaczynac palic. Twoja wolnosc konczy sie
                            > tam, gdzie szkodzisz innym. Proste. Szkodz sobie w domu.

A co w przypadku kiedy ktos niepalcy mnie odwiedzi? Mam miec zakaz palenia we
                            wlasnym domu, poniewaz jemu szkodze. Poztym w mysl twojego rozumowania, palenie
                            nawet wsord osob palacych powinno byc zakazane poniewaz kazdy z osobna szkodzi
                            nie tylko sobie ale tez innym. Brak scislosci w tym co napisales.

> Nie ironizuj. Dlaczego zakazujemy gadania przez komorke a fajek nie? Jakies
                            > argumenty?
                            >

Zakazmy tez jedzenia batonikow, rozgladania sie po drodze, przelaczania stacji
                            radiowych etc. Sa rzeczy znacznie bardziej rozpraszajace jazde niz palenie
                            papierosow, proponuje tez je zakazac.

> To jedyny punkt, gdzie moge Ci przyznac racje. Placisz skladke, wiec ok. Szkoda
                            > tylko ze te pieniadze trzeba bedzie wydac na wychlastanie Ci plata plucnego a
                            > nie na cokolwiek innego.

np. wychlastanie kory mozgowej.

> A propos rodzenia sie uzaleznionym..
                            > Prosze Cie, ilu palaczy sie takich urodzilo? Jeden na 100 tys.? Moge byc
                            > ignorantem, nie przecze, ale to co mowisz to argument na sile.

argument jest taki jaki jest i zarzut przeciwko ktoremu jest skierowany.

>
                            > Przepraszam, wjezdzasz samochodem do restauracji? Hmmm. Rozumiem ze dieta a la
                            > Mac Drive..
                            > Zgoda, samochody to bogatsze zrodlo CO2. Nie da sie ukryc. Podobnie jak
                            > elektrownie. I cieplownie. I huty. Wrocmy do kamienia lupanego.... tam bylo tak
                            > fajnie..

btw. restaraucje nie sa jedynym miesjcem publicznym.

> Nie widzisz roznicy - Twoja sprawa.

jezeli ty widzisz roznice to twoja sprawa.
                            • nobody000 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 10:08
                              Wrocmy do poczatku. Dlaczego palisz? (zakladam ze palisz, skoro tak zaciekle
                              bronisz tego stanowiska). Jesli nie palisz a bronisz wydumanych swodob
                              obywatelskich, to inna sprawa:)

Jesli do Twojego domu przychodzi niepalacy, to chocby z uwagi na szacunek dla
                              niego powinienes nie palic. Kwestia kultury osobistej. Albo przynajmniej zapytac
                              o zdanie, bo moze mu nie przeszkadza. Powtarzam, kwestia kultury, wychowania i
                              systemu wartosci.

Z calym szacunkiem, jesli ocisne Ci batonika na reku, to najwyzej bedziesz mial
                              czekoladowa plame. Jesli odcisne Ci zapalonego papierosa, ide o zaklad ze gowno
                              Cie bedzie obchodzila kierownica w tym momencie..
                              Zreszta, akurat kierowcy moga robic co chca, to raczej zakaz palenia lokalach
                              powinien byc wprowadzony.

Argument o zostawaniu palaczem jest zasadny, bo sprowadza sie do wolnosci
                              wyboru. Mozesz zostac palaczem, mozesz pozostac niepalacym. Jesli wybrales to
                              pierwsze, co daje ci prawo narzucania sie z tym reszcie spoleczenstwa? Precedens?

Pozdrawiam.
                              • alex1215 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 10:12
                                nobody000 napisał:

> Wrocmy do poczatku. Dlaczego palisz?

nie pale, w sumie malo mnie to obchodzi, ale
                                to poczatek ograniczania praw obywatelskich,
                                po papierosach i wódce przyjdzie czas na
                                "rozwiezly wyglad", krzywe spojrzenia na wladze
                                i ustawe o zwalczaniu "niebieskich ptakow" :)
                                • swoboda_t Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 13:18
                                  Pijąc wódkę albo łążac z cyckami na wierzchu nie powoduje się bezpośrednich
                                  szkód w organiźmie drugiej osoby. No, ew. jadąc po pijanemu samochodem, ale
                                  przecież to właśnei jest zabronione. Paląc papierosy - owszem. Truje się
                                  innych, naraża na straszne choroby, o aspekcie zapachowym nie wspominając. I to
                                  jest różnica.
                                  Nie sprowadajmy problemu ad absurdum, bo z tego nic sensownego nie wynika.
                          • dx7 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 11:27
                            > Nie widze zwiazku. Nikt Ci nie kazal zaczynac palic. Twoja wolnosc konczy sie
                            > tam, gdzie szkodzisz innym. Proste. Szkodz sobie w domu.

Natomiast twoja wolnosc albo raczej wolny wybor konczy sie w momencie kiedy
                            wchodzisz do mojego lokalu, w ktorym to ja ustalam zasady w granicach
                            obowiazujacego prawa. A jak sie nie podoba to poszukaj sobie innego lokalu albo
                            zaloz wlasny dla niepalacych.
                        • nx_logged_in Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 12:33
                          > > Nikt sie nie rodzi palaczem, podobnie jak alkoholikiem ani narkomanem.
                          > > Akceptujemy palenie a narkotykow nie? Czemu? Jedno i to samo.
                          > > Jak dla mnie - albo zakazac wszystkiego, albo zezwolic na wszystko.
                          > >

Zgadza sie, jestem za zniesieniem zakazow dotyczacych narkotykow.

Choc nie pale, nie cpam a pije jakikolwiek alkohol bardzo rzadko. Ludzie maja do
                          tego pelne prawo.

A odnoszac sie do szarej rzeczywistosci <bo niestety takie postulaty jak powyzej
                          w zyciu nie przejda> - na tym forum obserwuje, ze zdecydowana wiekszosc ludzi to
                          osoby o autorytarnej osobowosci. Nawet <a w zasadzie to nie "nawet", jak sie
                          okazuje niczym sie od reszty nie roznia> ci co zazwyczaj jada po PiSie i krzycza
                          o wolnosci sa za zakazem palenia. Skad to sie bierze?

Kaczory mina, Giertychy mina a stado meczacych owiec zwanych spoleczenstwem
                          zostanie... To jest przerazajace.
                        • swoboda_t Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 13:20
                          "Palacze tez placa skladke na ubezpieczenie zdrowotne". Dodajmy, ze taką samą
                          jak osoby niepalące. Dlaczego, skoro pielęgnują zachowania stwarzające
                          podwyzszone ryzyko dla zdrowia wląsnego oraz ich otoczenia??
                          • to_nie_my_toniemy Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 13:33
                            To ja jeszcze raz zapytam - a co z ludźmi którzy nie palą, ale nie uprawiają
                            sportów i odżywiają się niezdrowo. Ja może też bym nie chciała płacić za ich
                            operacje udrażniające tętnice i całe inne leczenie. Tak więc wydaje mi się, ze
                            to nie jest dobry argument.
                      • gruby_dolar Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 09:29
                        otóż palacz po pierwsze płaci ubezpieczenie zdrowotne, po drugie płaci akcyzę, a ile tej akcyzy to niech Ci Zyta powie, jeżeli będzie zakaz że nie można palić w pubie...w sumie spoko bo nie każdy pub ma dobrą wentylację, i będzie zakaz na powietrzu...przed pubem, to puby leżą i kwiczą, bo lepiej będzie zaprosić znajomych do domu, kupić w sklepie o połowę taniej piwo i palimy pijemy i bawimy się dobrze.
                        • swoboda_t Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 13:22
                          Piwinien być zakaz w srodku, ale na zewnatrz, w miejscu do tego przeznaczonym,
                          jak najbardziej. Sprawdza się to w innych krajach i tak opwinno być w PL.
                          Totalny zakaz palenia na fińską modłę to absurd.
                      • etylkapl Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 09:39
                        nobody000 napisał: A palacze maja wolny wybor - nie musza palic zeby przezyc.
                        Ja musze oddychac. .......A nie chce oddychac CO2.
                        OT TŁUMOK !!!! jaki pewny, że oddycha czystym powietrzem, szczególnie w wielkich
                        miastach, a gazowany napój z CO2 pijesz tłumoku??/, a wiesz co jesz????
                        dla ciebie lepiej byłoby żebyś przestał oddychać, czego ci jednak nie
                        życzę "pełnosprawny inaczej" też ma prawo do życia
                        • nobody000 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 10:00
                          Dziekuje, nawet za wycieczke osobista.
                          Poczytaj odpowiedz troche nizej, potem podyskutujemy.

Moim zdaniem cala sprawa sprowadza sie do jednej rzeczy - palaczem zostaje sie z
                          wyboru. Dlaczego reszta, ktora sie na to nie zdecydowala, ma ponosic tego
                          konsekwencje? Sorry, nie do konca rozumiem, dlaczego mam rownac w dol?

Nie pale, bo nie odczuwam takiej potrzeby. Jesli ktos pali, bo musi, to powinien
                          sie leczyc klinicznie. Jesli pali, bo lubi, to niech to robi tam, gdzie nie
                          przeszkadza innym.

Jesli w ramach zwyklej sprawiedliwosci nalezy kazac komus zrezygnowac z jakiejs
                          przyjemnosci, bo to cholernie uprzykrza zycie innym - to nalezy to zrobic.

Dla mnie ta dyskusja jest akademicka, bo problem sprowadza sie do tego, ze
                          palacze nie chce uznac, ze to co robia jest kwestia ich upodoban, a nie wolnosci
                          czy potrzeby. Hedonizm palacych.
                          • alex1215 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 10:05
                            nobody000 napisał:

> Dziekuje, nawet za wycieczke osobista.
                            > Poczytaj odpowiedz troche nizej, potem podyskutujemy.
                            >
                            > Moim zdaniem cala sprawa sprowadza sie do jednej rzeczy - palaczem zostaje sie
                            > z
                            > wyboru.....

pozwole sobie wykorzystac Twoj tekst
                            ( spozywanie alkoholu na wolnym powietrzu ) :

Dziekuje, nawet za wycieczke osobista.
                            Poczytaj odpowiedz troche nizej, potem podyskutujemy.

Moim zdaniem cala sprawa sprowadza sie do jednej rzeczy - pijakiem zostaje sie z
                            wyboru. Dlaczego reszta, ktora sie na to nie zdecydowala, ma ponosic tego
                            konsekwencje? Sorry, nie do konca rozumiem, dlaczego mam rownac w dol?

Nie pije, bo nie odczuwam takiej potrzeby. Jesli ktos pije, bo musi, to powinien
                            sie leczyc klinicznie. Jesli pije, bo lubi, to niech to robi tam, gdzie nie
                            przeszkadza innym.

Jesli w ramach zwyklej sprawiedliwosci nalezy kazac komus zrezygnowac z jakiejs
                            przyjemnosci, bo to cholernie uprzykrza zycie innym - to nalezy to zrobic.

Dla mnie ta dyskusja jest akademicka, bo problem sprowadza sie do tego, ze
                            pijący nie chce uznac, ze to co robia jest kwestia ich upodoban, a nie wolnosci
                            czy potrzeby. Hedonizm pijących.
                            • nobody000 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 10:12
                              Gdzie widzisz jakas niekonsekwencje w rozumowaniu?
                              A jesli nie widzisz - to co chcesz powiedziec?

Nie do konca zrozumialem. Sugerujesz, ze picie w miejscu publicznym jest zle.
                              Jasne ze jest. I co? Za przeproszeniem, czy jesli siedze w pubie i sacze piwo,
                              to oddzialywuje na watrobe osoby, ktora siedzi obok? :))
                              • alex1215 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 10:17
                                nobody000 napisał:

> Gdzie widzisz jakas niekonsekwencje w rozumowaniu?
                                > A jesli nie widzisz - to co chcesz powiedziec?
                                >
                                > Nie do konca zrozumialem. Sugerujesz, ze picie w miejscu publicznym jest zle.
                                > Jasne ze jest. I co? Za przeproszeniem, czy jesli siedze w pubie i sacze piwo,
                                > to oddzialywuje na watrobe osoby, ktora siedzi obok? :))

jest "zle" w rozumieniu wladzy, tak mozna latwiej
                                zastraszac, karac i terroryzowac spoleczenstwo.
                                Ty bedziesz placil mandat na wypicie 0,5l Zywca w parku
                                a obok Nikodem Dyzma wyplaci sobie oszczednosci klientow
                                z "Banku Rolniczego"

• swoboda_t Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 13:28
                                  Nie sprowadzajcie tematu do absurdu. Bo negowanie wszelkich regulacji ("nie
                                  będzie nam złodziejska władza nakazywać/zakazywać") to anarchia, a przecież nie
                                  tego chcemy. Zakaz picia outdoor jest głupi - dopóki ktoś nie rozrabia, nikomu
                                  nie szkodzi. Z palaniem jest inaczej - kopcąc bezposrednio truje się innych.
                                  Obrońcy dozwolenia palenia niemal wszędzie prezentują postawę "palę, bo mi
                                  wolno, a jak Ci nie pasuje to wypier..aj". Czy to jest wolność obywatelska??
                      • armagon Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 11:39
                        ok, to samochody tez zdelegalizujmy. Tez wydzielaja CO2, i toksyny. A jezdzic mozna by autobusami - wystarczylo by ich 10x wiecej, niz jest:)
                  • maruda.r Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 08:30
                    lady_godziwa napisała:

> Dlaczego my wszyscy mamy cierpiec, płacic i tolerowac palaczy!

Palacze płacą sami za siebie (10 mld do budżetu). Nie ma tak, że wszyscy
                    przestaną palić, a pieniądze nadal będą się pojawiały. No chyba, że rząd
                    opodatkuje wszystkich niepalących podatkiem od niepalenia.

W jaki sposób samotny kierowca palący w samochodzie kierowca truje innych?

• grzes1966 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 08:33
                    lady_godziwa napisała:
                    > Dlaczego my wszyscy mamy cierpiec, płacic i tolerowac palaczy!

póki co to ja cię finansuję z akcyzy na papierosy cymbalistko
                    • lady_godziwa PiS ma rację 05.06.07, 08:56
                      grzes1966 napisał:

> lady_godziwa napisała:
                      > > Dlaczego my wszyscy mamy cierpiec, płacic i tolerowac palaczy!

> póki co to ja cię finansuję z akcyzy na papierosy cymbalistko

Za wysokie progi na twe chamskie nogi!

Niestety Cymbale mnie nie finansujesz, po prostu nie stac cię na to!
                      Moge cie kupic jak swinine na haku w najdrozszym sklepie mięsnym!

Ale ja jednak wole BARANINĘ bo smaczniejsza i zdrowsza!

Cymbale, zamiast palic zrób cos dobrego, daj te pieniadze na cele
                      charytatywne: na dom chorego dziecka, albo na sieroczyńce!
                    • etylkapl Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 09:44
                      grzes1966 napisał: .....póki co to ja cię finansuję z akcyzy na papierosy
                      cymbalistko
                      A ja CIEBIE (nie cię - analfabeto) informuję, że na naukę nigdy nie jest za
                      późno, słownik do łapy i morda w kubeł, ot jak mnie zdenerwował tłumok jeden

• asia_25 Dorzucić 2 złote do paczki na NFZ i bedzie spokój 05.06.07, 10:18
                    czemu mam ze swoich podatków finansować leczenie palczy ??
                    a biorac pod uwage ilosc sprzedawanych papierosów zaraz znajdzie sie kasa dla
                    lekarzy.
                  • saniba Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 11:12
                    Jako była palaczka mogę odpowiedzieć Ci na to pytanie: otóż oni mają takie same
                    prawo do wolności wyboru jak Ty czy ja.
                    Ja po 17 latach palenia i śmierci mojego ukochanego taty na raka płuc (palił
                    bardzo dużo, ale nikt nie udowodnił, że palenie było przyczyną raka, przecież
                    na ten typ nowotworu umierją ludzie, którzy nigdy nie palili)) doszłam do
                    wniosku, że nie będzie mną rządzić bibułka pełna tytoniu. Dojście do tego
                    wniosku zajęło mi ponad trzy lata po śmierci taty. Punktem zwrotnym było
                    wypalanie ok. 4 paczek papierosów dziennie, nie wspomnę ile się wypalało na
                    imprezach przy alkoholu. Jednkaże dobrze pamiętam przyjemność płynącą z "dymka"
                    i uważam, że politykom brak wyobraźni. Są takie miejsca, jak choćby pub'y,
                    gdzie nie wyobrażam sobie, aby palacze sądczący sobie piwko nie mieli prawa
                    zapalić w sali do tego przeznaczonej. Uważam, że nie należy przekraczać granic
                    absurdu, choć z drugiej strony chciałabym, aby palący mieli wzgląd na tych, co
                    nie palą.
                  • ratioman Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 14:36
                    to palacze płacą za ciebie glusiu w formie horendalnej akcyzy,za którą leczone
                    sa tobie podobne "niedorozwoje",niestety bezskutecznie
              • zdzisiek66 PiS lubi zakazywać :))) 05.06.07, 08:19
                Mają chyba cały think thank, sztab specjalistów siedzi i myśli, czego by tu
                jeszcze zakazać :))) Na szczęście wdrażanie idzie im trochę gorzej. Już widzę
                tę masę posłów na nikotynowym odwyku ;))) Albo jak ich straż marszałkowska
                wyciąga kibli z kopcącym dowodem przestępstwa ;)))
                Szkoda, że nie podają, jaka kara będzie przewidziana dla tych wstrętnych
                palaczy. Proponuję od razu zamykać ich w więzieniach, tam będą palić za karę,
                na nasz koszt ;).
              • a.k.traper Po co tworzyc martwe prawo? 05.06.07, 09:32
                Sam paliłem wiele lat i nadal czasem sobie zapalę, denerwuje mnie palenie na
                przystankach w pociągach(trzy przedziały dla palacych reszta dla nie,
                che,che,che ciekawe co dym na to?)Palacze nagminnie lekceważą mozliwośc
                zagrożenia w przejściach podziemnych wyrzucanie petów za okno, nawet kierowcy
                rzucaja na drogę.Uwazam ze nalezy zaostrzyć egzekwowanie przepisów o
                zaśmiecaniu, a nie zakazywać, to niewiele daje, podobnie jak cwaniactwo na
                drogach czy rozmawianie przez telefony. No a PiS, wiadomo ciągle wymyslaja
                bzdury i tłumacza ze im głównie PO przeszkadza.
              • konrad1811 Re: PiS uwala każdą swoją ustawę i ośmiesza temat 05.06.07, 09:39
                no właśnie

na razie jest dokładnie tak
                że to niepalący są dyskryminowani
                i zmuszani do biernego palenia w miejscach publicznych
                wbrew wolności: wolno mi przecież niepalić, mam do tego prawo
                tym bardziej że na papierosach jest ostrzeżenie że to trucizna
                przecież w konstytucji chyba jest zapis o ochronie zdrowia i wolności?!!!!

tyle że jak do tej pory nikt nie egzekwuje obecnych przepisów
                więc jeśli wejdą bardziej restrykcyjne to czy coś się zmieni???

chciałbym kiedyś żebym idąc do klubu potańczyć
                nie dusił się od dymu
                albo na przystanku....

nam jakoś brakuje odwagi żeby zagwarantować prawa
                które się należą!!!!!!!!!

w USA jest zakaz palenia w miejscach publicznych:
                1 kara 250$, druga 500$, 3 1000$, a potem "go to jail"

i tak powinno być!!!!

i niech jeszcze ktoś powie o prawach palaczy do palenia!
                - w domu ok i miejscach specjalnie wyznaczonych!

stop dodatkowym przywilejom i dyskryminacji!!!

czy tylko palacze mają prawo chodzić po ulicy
          • lmark Nie życzę sobie mieszkać w palaczowym Rynsztoku 05.06.07, 07:19
            Banda palaczy- wandali robi z otoczenia jeden cuchnący śmietnik.
            Nie ma miejsca w Polsce gdzie człowiek nie szedłby po petach i innych odchodach
            palaczy że o zatruciu powietrza i niszczeniu ubrań nie wspomnę.
            Ludzie mają PRAWO żyć w czystym otoczeniu nie będąc narażeni na TRUCICIELI.
            Palacze mają jeszcze prawo do popełniania samobójstwa w odosobnieniu
            wyznaczonym prawem i spełniającym wymagania stosownych przepisów.
            Żyjmy w czystym otoczeniu nie molestowanym przez NIECHLUJI beż żadnej kultury
            wyczucia zwanych PALACZAMI.
            • rlnd Re: Nie życzę sobie mieszkać w palaczowym Rynszto 05.06.07, 07:57
              Hmmm, palacze Wasci na chodnik przed posesja odchody zostawiaja ?
              Ciekawe ...
              Wara Wasci od tego co robie w domu i we wlasnym samochodzie.
              Zgadzam sie z zakazem palenia w miejscu publicznym, ale zakaz w miejscu prywatnym ?
              • lady_godziwa Nie życzę sobie mieszkać w palaczowym Rynszto 05.06.07, 08:19
                rlnd napisał:

> Hmmm, palacze Wasci na chodnik przed posesja odchody zostawiaja ?
                > Ciekawe ...
                > Wara Wasci od tego co robie w domu i we wlasnym samochodzie.
                > Zgadzam sie z zakazem palenia w miejscu publicznym, ale zakaz w miejscu
                > prywatnym ?

To nie o miejsce chodzi,ale o to zemy wszyscy płacimi za ich leczenie, i
                nasze koszta leczenia sa o wiele wyższe!

Twoja wypowiedz jak równiez innych swiadczy ze masz wizje tunelowa i nie
                myslisz dopóki ci ktos nie karze myslec za kare!

Kiedy POLACY naucza sie JAK myslec po tylu latach komuny która "kazała im"
                CO myślec!

Czytajac te wypowiedzi zaczynam się zastanawiac czy GŁUPOTA jest
                genetyczna cechą! Tylelat wPRLu ....ogłupiali was przez srodki masowego
                ogłupiania .. a teraz kontynuje nadal to Michnik!

Polack zawsze mondry po szkodzie!
                • zdzisiek66 [...] 05.06.07, 08:23
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • krzych.korab "Szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie" to nie 05.06.07, 08:25
                  pomysł komunistów to nasza cecha narodowa niezależna od czasów.
                • rlnd Re: Nie życzę sobie mieszkać w palaczowym Rynszt 05.06.07, 08:34
                  1. Ja place za siebie (chodze prywatnie), nie chcesz placic za innych to glosuj
                  za zniesieniem publicznej sluzby zdrowia.
                  2. Wizji tunelowej nie mam - z jednej strony ten rzad rozlicza sie z komunizmem,
                  a z drugiej go wprowadza (bocznymi drzwiami). Wlasnosc prywatna to rzecz swieta,
                  a samochod do takiej nalezy.
                  3. Polacy umieja myslec, tyle tylko ze rzad w to nie wierzy i reguluje to
                  myslenie przy pomocy takich wlasnie zakazow.
                • quasir Re: Nie życzę sobie mieszkać w palaczowym Rynszt 05.06.07, 08:37
                  moj drogi, wystepuje calkowity brak logiki w twoim mysleniu. Widac ze ulegles
                  nowomarketingowym haslom. Po pierwsze palacze tez placa skladki zdrowotne, po
                  drugie od kazdej paczki papierosow pobierany jest podatek. Na identycznym
                  argumentowaniu mozna oprzec zalozenie, ze ludzi otylych tez nie powinno sie
                  tolerowac (chociazby ze wzgledow estetycznych), a sa sami sobie winni bo jedz w
                  mcdonaldzie.
                  • koozka3 i tłuściochów TEŻ! 05.06.07, 08:47
                    w kosmos. Jedni i drudzy to zakała dla świata
              • krzych.korab Palenie w samochodzie powinno być zakazane z 05.06.07, 08:22
                uwagi na bezpieczeństwo nie tylko prowadzącego. Ale będzie tak samo omijane jak
                zakaz rozmów przez telefon. A to dekoncentruje.
                • rlnd Re: Palenie w samochodzie powinno być zakazane z 05.06.07, 08:31
                  Dekoncentruje milion roznych rzeczy - rozmowa z kierowca, jedzenie kanapki,
                  poprawianie okularow. Moze dla bezpieczenstwa na drogach, zakazmy posiadania
                  samochodow ?
            • konrad1811 Re: Nie życzę sobie mieszkać w palaczowym Rynszto! 05.06.07, 09:36
              no właśnie

na razie jest dokładnie tak
              że to niepalący są dyskryminowani
              i zmuszani do biernego palenia w miejscach publicznych
              wbrew wolności: wolno mi przecież niepalić, mam do tego prawo
              tym bardziej że na papierosach jest ostrzeżenie że to trucizna
              przecież w konstytucji chyba jest zapis o ochronie zdrowia i wolności?!!!!

tyle że jak do tej pory nikt nie egzekwuje obecnych przepisów
              więc jeśli wejdą bardziej restrykcyjne to czy coś się zmieni???

chciałbym kiedyś żebym idąc do klubu potańczyć
              nie dusił się od dymu
              albo na przystanku....

nam jakoś brakuje odwagi żeby zagwarantować prawa
              które się należą!!!!!!!!!

w USA jest zakaz palenia w miejscach publicznych:
              1 kara 250$, druga 500$, 3 1000$, a potem "go to jail"

i tak powinno być!!!!

i niech jeszcze ktoś powie o prawach palaczy do palenia!
              - w domu ok i miejscach specjalnie wyznaczonych!

stop dodatkowym przywilejom i dyskryminacji!!!

czy tylko palacze mają prawo chodzić po ulicy?!
          • wiktoriaka PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:22
            Można jeszcze zabronić jedzenia wieprzowiny, bo poziom cholesterolu rosnie i
            można dostać zawału, można reglamentować cukier, bo grozi cukrzyca. Nie
            zapomnijmy też, żeby zabronic noszenia wysokich obcasów, bo po pierwsze można
            się potknąć i połamać kości, a po drugie stopy się deformują. Acha, byłabym
            zapomniała, warto zabronić też jedzenia zupy szczawiowej, bo mogą tworzyć się
            szczawianowe kamienie w nerkach.
            • aron2004 Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:37
              nie - po prostu tym co są grubi, piją, palą i ćpają, trzeba podwyższyc składkę
              zdrowotna
              • rlnd Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 08:00
                Tym co sa za chudzi tez (anoreksja !).
                Zbyt wysokim tym bardziej (choroby kregoslupa).
                Ba, wszystkim przechodzacym przez jezdnie - przeciez narazaja NFZ na wydatki
                gdyby zdarzyl sie wypadek.
            • megasceptyk Jedzenie cukru nie powoduje cukrzycy. 05.06.07, 07:46
              .
            • ukropp Jedzac wieprzowine 05.06.07, 08:07
              nikomu w twoim towarzystwie nie rosnie poziom cholesterolu, wiec nikomu nie
              szkodzisz. palac trujesz ludzi, ktorzy nie koniecznie musza podzielac twoja
              potrzebe umierania na raka lub inna chorobe wywolana dymem z papierosow. czyz
              nie jest to proste?

• wiktoriaka Re: Jedzac wieprzowine 05.06.07, 09:14
                Rozumiem, ale grilla też trzeba zabronić, bo dym może szkodzić sąsiadom z
                sąsiedniej działki i jazdy samochodem też, bo wiadomo - spaliny. Najlepiej
                wszystko załatwiać zakazami, bo to najskuteczniejsze.

• ukropp Re: Jedzac wieprzowine 05.06.07, 10:09
                  > Rozumiem, ale grilla też trzeba zabronić, bo dym może szkodzić sąsiadom z
                  > sąsiedniej działki i jazdy samochodem też, bo wiadomo - spaliny.

latwo udawac glupka... nie rozumiesz, ze dym tytoniowy jest szczegolnie
                  niebezpieczny i nie ma z palenia tak naprawde zadnego pozytku? no chyba, ze nie
                  udajesz...
              • megasceptyk Nie rozumiesz, państwo więcej wydaje niż zarabia. 11.06.07, 23:09
                Dlatego podnosi akcyzę i próbuje ograniczyć palenie w spoleczeństwie. Zauważ, że cywilizowane kraje w ten sam sposób zwalczają cholesterol. Po prostu to za duzo kosztuje. Cholesterol jest tak samo szkodliwy w skali państwa i w kategoriach kosztów, to jest polityka i propaganda. Nasze dyskusje nie mają żadnego umocowania jeśli toczą się na takiej płaszczyźnie jak tu obserwuję. Żyj i pozwól żyć.

PS. Nie palę. Chcę żeby ludzie palili jeśli mają ochotę. Nie będę im zabraniał. Zniosę niewygody w imię wolności własnej i tego samego bedę oczekiwał w zamian.
        • sumienie.lk Prosta droga, by PiS stał się partią nieudaczników 05.06.07, 07:24
          Wystarczy uchwalić prawo, które oleje ponad połowa społeczeństwa (razem z tymi,
          którzy jego przestrzegania będą mieli pilnować). A swoją drogą, gdyby głupota
          wpływała na wzrost... to pomysłodawcy tego przedsięwzięcia już we wczesnym
          dzieciństwie mogliby na kolanach Księżyc po tyłku całować.
          • el_prezes Re: Prosta droga, by PiS stał się partią nieudacz 05.06.07, 07:54
            poseł Cymański do karłów nie należy
            • maruda.r Re: Prosta droga, by PiS stał się partią nieudacz 05.06.07, 08:01
              el_prezes napisał:

> poseł Cymański do karłów nie należy

Sugerujesz, że z nadmiaru głupoty?

• rlnd Re: Prosta droga, by PiS stał się partią nieudacz 05.06.07, 08:01
            Tak jak jest z ograniczeniem do 50 km/h w miescie.
            Jeszcze nie spotkalem sie z tym (poza radiowozem na patrolu osiedla) aby policja
            czy straz przestrzegala ograniczen predkosci.
          • lady_godziwa [...] 05.06.07, 08:39
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • gadaczka Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 09:50
          Jest to jeden z bardzo niewielu pomyslow PiS, z ktorym zgadzam sie w 100%. Dosc
          terrorystow palaczy na kazdym kroku. Przeganiac smierdzieli!!!
        • ratioman Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 14:33
          wiadomość "srana"
      • kinoman1920 minister zdrowia ostrzega 05.06.07, 07:27
        Ulala - minister zdrowia ostrzega palenie jest... coz minister sam kopci jak lokomotywa, co wiecej w
        wywiadach zapiera sie, ze nowotwor pluca, ktory mu usunieto nie powstal od papieroskow.
        To chyba lekarz - to sie zna no nie? ;) (za taka retoryka byliby pewno zwolennicy obecnych sil
        koalicyjnych)

Inicjatywa smieszna - ostatecznie ludzie naprawde zaczna sie wyprowadzac z z tego Iranu IV RP.
        Druga sprawa - nie slyszalem, zeby rzad czy PiS zajelo sie inna kategoria spraw niz taka ktora mozna
        ujac w ramach okreslenia "duperele"...

no to papierosek

kinoman.wordpress.com - The Curious Case of Benjamin Button i Brad Pitt // bez polityki
      • lady_godziwa PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 08:03
        Bardzo słusznie!
        Palacze przyczyniaja sie do wyzszych kosztow leczenia społecznego jakie
        ponoszą wszyscy ubezpieczeni, a nie tylko rzad. Powoduja kolejki w
        przychodniach lekarskich, zasmiecaja ulicr, przystanki
        tramwajowe,autobusowe, trolejbusowe, i kolejowe.
        Powoduja straty dla włascicieli domów które wynajdują i smierdzace przesycone
        tytoniem pokoje hotelowe.
        Smierdza w kinach!
        Zasmiecaja PLAŻE!

Po lustracji, propozycji zabrania rent UBekom, zdegradowaniu Jaruzela i
        półki, zmianie lektur w szkolach, i wprowadzeniu mundurków to jst najlepsza
        propozycja tego roku!

W USA juz w kilku stanach zabroniono palenia w miejscach publicznych!
        Nareszcie widac że ten rząd wreszcie coś robi dla spoleczeństwa!

Brawo Kaczynscy macie wreszcie poparcie całego narodu!
        • daria_nowak Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 08:18
          Jeśli to wszytko, co rząd moze dla społeczeństwa zrobić - to mamy problem. A
          moze by tak przypomnieli sobie o 3 milionach mieszkań? Bardziej by sie przydały
          niż martwe prawo.
          Co do palaczy - sama palę, ale nie na przystankach, nie w miejscach, gdzie komuś
          to może przeszkadzać. Co więcej - nie śmiecę, bo nie mam tego w zwyczaju. I bez
          znaczenia, czy chodzi o pety, czy papierki po cukierkach. Nie sądzę natomiast,
          zeby zakaz prawny miał wielki wpływ na chłopców piwnych spod bloków, do których
          nawet Policja boi się podejść.
          • lady_godziwa PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 08:28
            daria_nowak napisała:

> Jeśli to wszytko, co rząd moze dla społeczeństwa zrobić - to mamy problem. A
            > moze by tak przypomnieli sobie o 3 milionach mieszkań? Bardziej by sie przydały
            > niż martwe prawo.
            > Co do palaczy - sama palę, ale nie na przystankach, nie w miejscach, gdzie
            > komuś to może przeszkadzać.

Myslisz sie MNIE preszkadzasz jak palisz, nie znosze tego smrodu,
            i zaczynam sie ksztusic jak ktos pali 100 metrow o de mnie, robi mi sie
            duszno i nie moge oddychac!

> Co więcej - nie śmiecę, bo nie mam tego w zwyczaju.

Jestes wyjatkowa, a nie jak reszta tego stada!

> I bez znaczenia, czy chodzi o pety, czy papierki po cukierkach. Nie sądzę
            > natomiast,zeby zakaz prawny miał wielki wpływ na chłopców piwnych spod bloków,
            > do których nawet Policja boi się podejść.

Policja to tylko umie wypisywac mandaty za złe parkowanie albo
            przekraczanie szybkosci!

A gdyby policja sie nie bała to by ich do izby odwykówki w paleniu brała!

Wszystkim palaczom do kupy powinni kazac wypalic 10 paczek papierosów w
            zamknietym pomieszczeniu bez wentylacji!
            • daria_nowak Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 11:17
              Zaraz, zaraz. Twoja wolność, nie jest wazniejsza od mojej wolności:) Może
              nieznoszę zapachu Twoich perfum (znajoma tak ma, Poison wywołuje u niej odruch
              wymiotny i musi wysiąść z autobusu, co nie znaczy, ze postuluje o ich wycofanie
              zw spzredaży:))?
              Nie palę wśród ludzi, którzy nie palą, bo nie widzę powodu, zebym ich do tego
              zmuszała, ale u siebie w domu, lub w części kawiarni pzreznaczonej dla palaczy -
              to inna historia. Tak jak nie narzucam swojego, tak nie zyczę sobie by ktoś
              narzucał mnie swój pogląd. Mniej emocji w słowach.
              Sporo z tego o czym piszesz, to zwyczajnie kwestia kultury osobistej człowieka:)
        • a.turowski Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 08:20
          > Brawo Kaczynscy macie wreszcie poparcie całego narodu!
          Jestem Polakiem, ale nie popieram Kaczyńskich. No to jak jest wreszcie z tym
          poparciem całego narodu, co ?!
        • jpparo Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 09:22
          > Nareszcie widac że ten rząd wreszcie coś robi dla spoleczeństwa!

to sie zdziwisz nieźle.
          Ludzie zaczną mniej palić -> zmniejszą się wpływy do budżetu z tytułu akcyzy/
          zwiększy się szmugiel fajek ze wschodu -> mniejsze wpływy do budżetu ->
          dopierd..olą akcyze na paliwo/wprowadzą dodatkowe podatki/daniny(***).

Tę dodatkową kasę i tak rozpierd..olą na jakies cbs, lustracje, nagrody i inne
          duperele, a Ty jako społeczeństwo i tak nic z tego nie dostaniesz.

(***) nawet jak wprowadzą dodatkowe opłaty/podatki i zwiększy się liczba palaczy
          -> większe wpływy do budżetu, to i tak podatków nie obniżą

Przemek
        • to_nie_my_toniemy Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 09:24
          Ja dodatkowo wprowadziłabym całkowitą prohibicję. To jakie krzywdy w
          społeczeństwie wyrządzają papierosy, to jest mały pikuś przy alkoholu.
          Morderstwa, gwałty, rozróby...Już wolę, żeby zalegalizowano "marysię"
          I co? i nikt jakoś nie chce nawet zacząć dyskysji na ten temat. A dlaczego? Nie
          wiem.
      • ratioman Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 14:32
        wolałbym żebyśmy z 30 lat byli państwem bez idiotów , ale jak na razie na to
        się nie zanosi
      • mach_2 Re: Popieram zakaz 05.06.07, 15:38
        Za PiS-em nie przepadam (ani za Samoobroną i LPR), ale pomysl jest świetny.
        Jeśli p. Kopacz się nie podoba, to niech się oduczy palić, a nie - jak obecnie -
        truje otoczenie.
        • ratioman Re: Popieram zakaz 05.06.07, 15:52
          realatywnie do twojego ilorazu inteligencji-TAK,jeśli oduczysz się nie używania
          szarych komórek,podam ci kilka argumentów od ktorych dostaniesz olśnienia (jak
          na Ciebie-relatywnie)
    • jorge.martinez Martwa ustawa 05.06.07, 07:14
      Nikt nie będzie przestrzegał ani egzekwował tych przepisów, gwarantuję to.
      • romulus_remulus Re: Martwa ustawa 05.06.07, 09:07
        "Martwa ustawa" dokładnie, nie minie miesiąc jak wynajdą patent jak obejść tą
        durną ustawę i co najwyżej będzie zabawnie.
        A najlepsze będzie, jak później z tego Polskiego patentu zaczną korzystać w
        innych krajach gdzie zakazano palenia. To będzie LOL :)
    • maruda.r Ile? 05.06.07, 07:17

Na pytanie, czy ustawodawca nie powinien dopuścić palenia w samochodzie przy
      otwartym oknie, odpowiada: "To niepoważne! Wie pani, ile jest wypadków drogowych
      przez żar z papierosa, który spadł w przeciągu podczas jazdy samochodem?!"

Ja nie wiem, ale może Cymański oświeci opinię publiczną i powie ile było takich
      wypadków?

Najwyraźniej PiS zmienił strategię. Zamiast durnego prawa będzie uchwalał martwe
      prawo.

• aykro Re: Ile? 05.06.07, 07:32
        Dokładnie, ja również żądam od Cymańskiego statystyki takich wypadków. I wiem,
        że policja takich statystyk nie prowadzi, więc nie wykaże się żadną. Poseł po
        prostu kłamie w żywe oczy, udaje, że coś wie, wstyd!!!!
        • maruda.r Może Cymański weźmie się za picie kierowców 05.06.07, 07:44
          aykro napisał:

> Dokładnie, ja również żądam od Cymańskiego statystyki takich wypadków. I wiem,
          > że policja takich statystyk nie prowadzi, więc nie wykaże się żadną. Poseł po
          > prostu kłamie w żywe oczy, udaje, że coś wie, wstyd!!!!

Cymański niech się lepiej weźmie za wychowanie własnych dzieci, bo ma tu wiele
          do nadrobienia, skoro jego syn ma wyrok za jazdę po pijaku.

• palestrina2005 PiS idzie trendami światowymi... Finladnia i inni 05.06.07, 07:45
        mają coraz bardziej restrykcyjne przepisy w stosunku do palaczy...

Będziesz musiała ograniczyć palenie Marudo... i przestać truć innych...
        • maruda.r Re: PiS idzie trendami światowymi... Finladnia i 05.06.07, 08:00
          palestrina2005 napisał:

> mają coraz bardziej restrykcyjne przepisy w stosunku do palaczy...
          >
          > Będziesz musiała ograniczyć palenie Marudo... i przestać truć innych...

Ja nie palę.

• rlnd Re: PiS idzie trendami światowymi... Finladnia i 05.06.07, 08:09
          Taaa, w szczegolnosci zakazali palenia w prywatnych miejscach jak np. samochod.
          • palestrina2005 Finlandia poszła jeszcze ostrzej... 05.06.07, 08:29

• rlnd Re: Finlandia poszła jeszcze ostrzej... 05.06.07, 08:41
              Jakis link na poparcie tego ?
              Bo ja znalazlem tylko to:
              www.rzeczpospolita.pl/news.rol?newsId=3412
              A tam nic na temat wlasnosci prywatnej nie ma ...
              BTW. Moze Finowie zakaza jeszcze picia alkoholu, ale bym sie obsmial ...
              • palestrina2005 Finlandia deklaruje delegalizację tytoniu... 05.06.07, 08:57
                Tu link
                serwisy.gazeta.pl/metro/1,75932,4193360.html
                • rlnd Re: Finlandia deklaruje delegalizację tytoniu... 05.06.07, 09:03
                  Ok, dziekuje.
                  USA tez wprowadzaly prohibicje ... (co, nawiasem mowiac, Finom by sie bardziej
                  przydalo).
            • maruda.r Finlandia ma inny problem 05.06.07, 08:42
              palestrina2005 napisał:

>

Podstawowym problem Finlandii jest alkoholizm, a nie papierosy. Deklaracje
              fińskiego premiera trzeba więc odczytywać, jako oświadczenie, że z alkoholizmem
              sobie nie poradzi, a szuka tematu zastępczego.

• ratioman Re: PiS idzie trendami światowymi... Finladnia i 05.06.07, 15:46
          Ja muszę to tlko umrzeć i ciągle mieć styczność z umysłowo sprawnymi inaczej-
          jak ty
      • alex1215 Re: Ile? 05.06.07, 08:01
        maruda.r napisał:

>
        > Na pytanie, czy ustawodawca nie powinien dopuścić palenia w samochodzie przy
        > otwartym oknie, odpowiada: "To niepoważne! Wie pani, ile jest wypadków drogowyc
        > h
        > przez żar z papierosa, który spadł w przeciągu podczas jazdy samochodem?!"
        >
        > *******************************************
        >
        > Ja nie wiem, ale może Cymański oświeci opinię publiczną i powie ile było takich
        > wypadków?
        >
        > Najwyraźniej PiS zmienił strategię. Zamiast durnego prawa będzie uchwalał martw
        > e
        > prawo.
        >

albo prawo ktore będzie wykorzystywane do walki
        z przeciwnikami politycznymi..
        np. taki news : "posel SLD palił we wlasnym samochodzie
        i uczestniczyl w aborcji pasażerki z Irlandii,
        grozi mu 2345678890 lat wiezienia"
    • aron2004 Brawo PiS! 05.06.07, 07:18
      Brawo PiS! Ja nie palę to i inni nie muszą.
      • aron2004 Re: Brawo PiS! 05.06.07, 07:19
        każdemu kierowcy którego policja złapie z papierosem powinno się podwyższać
        składkę zdrowotną o 100%.

powinno też być zakazane palenie na ulicy.
        • sumienie.lk A jak nagradzać pieski poszczekujące na chwałę PiS 05.06.07, 07:29
          Może każdemu takiemu pieskowi jak aron2004 powinna przysługiwać ustawowa kość
          do obgryzienia - wszak z pańskiego stołu, przy którym siedzą i bracia
          Kaczyńscy, i Lepper, i Giertych, i Gosiewski, i wielu innych oszołomów i
          wyrokowców, powinno coś im kapnąć.
          • ukropp niech szczeka... 05.06.07, 08:08
            tak czy inaczej wlasciwa partia do wlasciwej roboty - zakazywanie to ich
            pasja :)
        • rlnd Re: Brawo PiS! 05.06.07, 08:20
          Taaa, wprowadzaja prawdziwy komunizm. Do tej pory zdawalo mi sie ze moj samochod
          to wlasnosc prywatna i co w nim robie to moja sprawa, ale widac sie mylilem.
      • palestrina2005 Re: Brawo PiS! 05.06.07, 07:46
        Dokładnie, to przepisy zgodne z najnowszymi światowymi trendami...
    • tralala31 Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:20
      Ja pale ale jestem za wprowadzeniem zakazu, szybciej rzuce to ścierwo

www.cotynato.prv.pl
      • mamrotanie dlaczego?(bez dramatu) 05.06.07, 07:27
        Dlaczego Pis zabiera się od wszystkiego od "dupy " strony. Przecież wiadomo, że
        zakazy nie sprawią że będziemy palić mniej albo ho ho ho(naiwniacy)rzucimy.
        Jeśli nie w samochodzie, na przystanku, w restauracji, to w domu, bunkrze, na
        polu czy w piwnicy. Walka z tytoniem powinna być utożsamiana z promocją zdrowego
        stylu życia,
        sportem w ogóle. Musimy mieć przecież gdzieś upust wszystkich złych emocji,
        nerwów stresu, a zakazy tylko pogłębiają odczucie, że PIS wchodzi nam do
        łożek,mózgu, gardeł, tylko żebyśmy nim nie zwymiotowali.
        • maruda.r Re: dlaczego?(bez dramatu) 05.06.07, 08:07
          mamrotanie napisała:

> Dlaczego Pis zabiera się od wszystkiego od "dupy " strony. Przecież wiadomo, że
          > zakazy nie sprawią że będziemy palić mniej albo ho ho ho(naiwniacy)rzucimy.

Raczej więcej. Zakazy niewiele zmieniają. Mój znajomy w pracy nie pali. I co z
          tego, skoro rano wypala 5, a po pracy 25. Jedyną zaletą jest to, że nie
          przeszkadza niepalącym. Gadanie, że całe te zakazy są w trosce o zdrowie, to
          totalna ściema.

• monniija Re: dlaczego?(bez dramatu) 05.06.07, 09:49
            to nie jest ściema.. bo chodzi o zdrowie osób które nie palą ale muszą wdychać
            te tysiące szkodliwych substancji, które palacze rozdmuch..ą wokół siebie..
          • queen_elizabeth Re: dlaczego?(bez dramatu) 05.06.07, 12:50
            Mój znajomy w pracy nie pali. I co z
            > tego, skoro rano wypala 5, a po pracy 25. Jedyną zaletą jest to, że nie
            > przeszkadza niepalącym.

JEDYNĄ zaletą??????? Wg mnie własnie NAJWAŻNIEJSZĄ i PODSTAWOWĄ. NIe obchodzi
            mnie co on robi ze sobą. Liczy się, że MI nie przeszkadza.
    • bagarmosen Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:21
      KONSTYTUCJA gwarantuje mnie wolnosc osobista! ---palilam ,pale i bede
      palic!!!!!!!!!!Najgorsi sa osobnicy , ktory przestali (a po cichu , po
      katach pala).SEJM NIECH NIE ZAJMUJE SIE PIE..MI.
      • dobosz4u Konstytucja tez mi gwarantuje wolnosc czystego 05.06.07, 07:57
        powietrza, wiec jak palisz, to wsadz swoj leb w plastykowy worek, bedziesz tam
        mial swoja wolnosc, bo nikt oprocz ciebie nie ma checi czuc twoich zgnilych wyziewow

Juz dawno mowie, ze pala tylko osly i kobiety

jesli ktos jest za glupy aby zrozumiec i postepowac po ludzku, wiec trzeba na
        jego prawa - (czytaj kaganiec, smycz i bat)
      • slmako dla mojej przyjemnosci kup 05.06.07, 08:04
        se sznurek i znajdz mono wbity gwozdz.
        Ministra Religi juz nie bedzie za rok. Cymankowi klanisc sie w pas i pod kolan
        objac, Zoledziku.
      • lady_godziwa Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 08:43
        bagarmosen napisał:

> KONSTYTUCJA gwarantuje mnie wolnosc osobista! ---palilam ,pale i bede
        > palic!!!!!!!!!!Najgorsi sa osobnicy , ktory przestali (a po cichu , po
        > katach pala).SEJM NIECH NIE ZAJMUJE SIE PIE..MI.

Konstytucja NIE gwarantuje prawa do palenia i zatruwania tych którzy
        musza wdychac twój smród!

A koże bys wiecej placiła za swoje ubezpieczenie mdyczne!

Proponuje aby dodawac do kazdego papierosa akcyze 100 zł na
        serwisy "medyczne" i pensje dla lekarzy!
    • wwww1956 Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:22
      Opadają ręce jak się ich słucha ,potrafią zajmować się pierdołami a jak już coś
      powazniejszego to tak spieprzą ...Macie "moherowe berety" co chcieliście!!!
      Trzeba pogonić tych oszołomów bo już najwyższy czas!
      • slmako Cymanek do dziela 05.06.07, 09:40
        A wy na tym sznureczku sie powiescie bo v RP glupow nie potrzebuje.
    • piort Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:30
      Urodziłem się 1940 i dla mnie palenie było normalną czynnością każdego
      dorosłego. Paliło się w domu, w pracy, w tramwaju, w pociągu, w samolocie i
      praktycznie wszędzie. W wojsku dostawałem 10 papierosów dziennie i w całej
      jednostce nie było ani jednego niepalącego. Jestem nałogowcem ze wszystkimi
      zgubnymi skutkami tego nałogu, a palę naprawdę dużo 40-60 papierosów dziennie i
      kilkukrotne próby rzucenia nałogu zawsze kończyły się na tyle źle, że
      zaprzyjaźniony lekarz odradził mi następne. Wyjaśnił, że organizm przywyczajony
      od 50 lat do codziennej walki z trucinami, uznaje za stan nienormalny brak tych
      trucizn i ostro reaguje. Uświadomił mi że muszę, tak jak cukrzyk, dostawać
      dożywotnio codzienną dawkę nie tylko nikotyny, ale i smółek, tlenku węgla i
      innych świństw, bez których mój organizm nie potrafi już fukcjonować. Może by
      ci dobroczyncy ludzkości pomyśleli o tym, ze w Polsce jest ponad 8 mln. palaczy
      i że nie wszyscy chcą albo mogą rzucić palenie, może nie uszczęśliwiać narodu
      na siłę!
      • lady_godziwa Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 09:13
        piort napisał:
        > kilkukrotne próby rzucenia nałogu zawsze kończyły się na tyle źle, że
        > zaprzyjaźniony lekarz odradził mi następne. Wyjaśnił, że organizm
        > przywyczajony od 50 lat do codziennej walki z trucinami,
        > uznaje za stan nienormalny brak tych trucizn i ostro reaguje.

TO NIE BYŁ LEKARZ, TO KRETYN!

> Uświadomił mi że muszę, tak jak cukrzyk, dostawać dożywotnio codzienną dawkę
        > nie tylko nikotyny, ale i smółek, tlenku węgla i innych świństw,
        > bez których mój organizm nie potrafi już fukcjonować. Może by
        > ci dobroczyncy ludzkości pomyśleli o tym, ze w Polsce jest ponad 8 mln.
        > palaczy i że nie wszyscy chcą albo mogą rzucić palenie, może nie uszczęśliwiać
        > narodu na siłę!

God BLESS YOU! :)

Mała NIEKONSEKWENCJA!

To czy chciałes przestac, czy cie ktos zmusza?

A może byswziął do sadu firmy produkujace papierosy o odzkodowanie za
        NAŁÓG, adwokaci i kasa na ciebie czekaja!

Badz konsekwentny, albo chciałes rzucic albo chciałes płacic!

O to sciema, ojciec jest a dziecka nie ma!
      • slmako Zmien lekarza bo cie oszukuje konowal 05.06.07, 09:45
        Truj sie sam to ci daje Konstytucja ALE NIE TRUJ innych przy sobie. to jest
        azorku caly cymes.
        Pojdz do firmy Wieczny Spokoj i omow warunki wlasnego pogrzebu ,moze dadza ci
        rabat
    • habern PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:33
      Palacze do tej pory zawsze byli uprzywilejowani.
      A podział na strefy dal palących i niepalących to ściema, bo dym i tak się
      roznosił na wszystkie strony.
      Bardzo dobrze, niech zakazują w miejscach publlicznych.
      A z samochodem, jak sie prowadzi to sie nie powinno palić, a jak stoi to prosze
      bardzo pozamykajcie okna i możecie w środku zzielenieć paląc, te wasze papierosy.
    • maruda.r Interes społeczny? 05.06.07, 07:33

Cymańskiemu kibicuje konstytucjonalista, prof. Piotr Winczorek. "Gdyby taka
      ustawa została zaskarżona do Trybunału Konstytucyjnego, sędziowie wzięliby pod
      uwagę przede wszystkim interes społeczny" - przekonuje prawnik.

I najpewniej uchyliliby zakaz palenia w samochodzie, bo nijak nie godzi on w
      interes społeczny (o ile kierowca jest sam).

Jeżeli chodzi o tzw. szeroko pojęty interes społeczny, to i tak wrócimy do
      hipokryzji, jaką jest legalność sprzedaży papierosów, więc nie warto strzępić
      języka.

• kropekuk1 PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:35
      Czy kierowca jak widzi osła z PiS, np. Cymańskiego to ze śmiechu nie może
      spodować wypadku?
      • ukropp Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 08:10
        moze i dlatego w trosce o dobro innych osly jezdza z ciemnymi szybkami :)
        • rlnd Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 09:12
          Ciekaw jestem czy ktos im mierzyl poziom przepuszczalnosci swiatla :)
    • sceptyk31 PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:36
      Sam nie pale ale w kilku miejscach zabronilbym palić . Np. kierowcy w czasie
      jazdy samochodem. Bo to może powodowac grożne sytuacje w ruchu.
    • ja.demkow Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:40
      ...nie mają już qrwa większych problemów...!?

w PiSdu...! - i wylądował...
      • lady_godziwa Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 09:25
        ja.demkow napisał:

> ...nie mają już qrwa większych problemów...!?

qrwa, najwiekszym problemem jest głupota ludzka, jestes tego typowym przykładem!

> ***
        > w PiSdu...! - i wylądował...
    • palestrina2005 Brawo PiS! Nie będzie palacz dymił nam w twarz... 05.06.07, 07:43
      Bardzo podoba mi się ten pomysł. Palacze zatruwają środowisko, powodują bierne
      palenie w samochodach, pubach, restauracjach, w swoich domach trują swoje
      dzieci.
      Finlandia dała dobry przykład. Powinniśmy iśc tą samą drogą...
      • el_bigos Re: Brawo PiS! Nie będzie palacz dymił nam w twar 05.06.07, 07:46
        samochód tak jak twój dom jest własnością prywatną i nikt nie ma prawa ciebie
        rozliczać z tego czy tam sobie palisz czy nie, reszta pomysłów jak najbardziej
        trafna - samochód absurd, zresztą jak całkiem sporo pomysłów oszołowmów z PISu
        • palestrina2005 W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 07:49
          jak ktośma dzieci...
          Co to znaczy żeby taki palcza truł dzieci...
          • rlnd Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 08:29
            Czyli wyszlo szydlo z worka - Wasc jest komunista.
            Co jeszcze zakazesz mi Wasc robic w moim wlasnym domu ?
            A moze bedziesz zabieral dzieci do domow dziecka, bo nie ufasz rodzicom ?
            • palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 08:32
              Jak nie masz dzieci mozesz robić w domu co chcesz...

Ale nie masz prawa bić dzieci - nawet we własnym domu... Prawda????

Więc dlaczego masz mieć prawo truć dzieci we własnym domu????

Masz prawo do wolności do momentu do którego nie trujesz innych...
              • maruda.r Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 08:45
                palestrina2005 napisał:

> Jak nie masz dzieci mozesz robić w domu co chcesz...
                >
                > Ale nie masz prawa bić dzieci - nawet we własnym domu... Prawda????

Bzdury pleciesz, jak zwykle.

Jest balkon, jest wyciąg. Można palić bez szkody dla innych.

• palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 08:59
                  OK, niech wychodzą, ale jeśli ktoś ma dzieci nie ma prawo palić wewnątrz domu...
                  Nie wolno truć dzieci...
                  Masz jeszcze jakieś argumenty????
                  • el_bigos Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:19
                    w zasadzie to tobie nie bardzo wiadomo o co chodzi, bo z jednej strony gadasz o
                    tym, że w domu powinni również zabrobnić, potem chrzanisz coś o dzieciach, a jak
                    mówi się tobie, że można sobie zorganizować miejsce na palarnie to odwracasz
                    kota ogonem
                    • palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:23
                      OK, można sobie zorganizaować miejsce na palarnie - pod domem.
                      W tej chwili w wielu budynkach w firmach obowiązuje całkowity zakaz palenia -
                      ktoś chce palić wychodzi na dwór...
                      Tak samo powinno być z palaczami którzy mieszkają z dziećmi - niech organizują
                      sobie palarnię pod domem... wtedy jest gwarancja że dziecko nie będzie biernym
                      palaczem...
                      • maruda.r Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:27
                        palestrina2005 napisał:

> W tej chwili w wielu budynkach w firmach obowiązuje całkowity zakaz palenia -
                        > ktoś chce palić wychodzi na dwór...

I poważni ludzie w poważnych instytucjach deklarują się, jako niepalący. A
                        toalety są pełne dymu i petów. Tak wygląda ten zakaz - permanentnie przez
                        wszystkich łamany.

• palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:30
                          Powinni zamontować gaśnice w toaletach... jakby taki palacz zapalił...
                • lady_godziwa Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:39
                  maruda.r napisał:

> Bzdury pleciesz, jak zwykle.
                  >
                  > Jest balkon, jest wyciąg. Można palić bez szkody dla innych.

Bzdury pleciesz, jak zwykle.
                  Nie wolno zatruwac powietrza ani przez balkon, ani wyciąg.

My mamy prawo do czystego powietrza!

Palacze nie powinni wydychac!
              • rlnd Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 08:45
                Drobny problem - dlaczego zakladasz, ze trulbym swoje dzieci ?
                Dajesz swoim dzieciom wodke do obiadu ? Udostepniasz domowa apteczke ?
                Prezentujesz typowo komunistyczny sposob myslenia - obywatele sa glupi, wiec
                trzeba myslec za nich.

• palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:01
                  Zaraz zaraz - tu nie chodzi o dawanie papierosów. Więc Twoja analogia jest bez
                  sensu...
                  Chodzi o bierne palenie.
                  Jesli palisz w domu, po domu rozchodzi się dym i trujesz własne dzieci...
                  (wietrzenie nie wyeliminuje całego dymu)....

Dlatego też palenie wewnątrz domu gdy ktoś ma dzieci powinno być zabronione...
                  • rlnd Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:06
                    Analogia jest jak najbardziej trafiona.
                    Umiem myslec, nie chce robic dzieciom krzywdy, to nie robie.
                    Nie pale przy nich, nie daje im alkoholu etc.
                    Ale tez nie pozwole aby jacys kolesie wtracali sie do mojego prywatnego zycia, w
                    szczegolnosci Pan Minister Zdrowia co kopci jak smok.
                    • palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:21
                      Zaraz zaraz - nie palisz przy nich ale po domu roznosi się dym i pozostaje.
                      Czyli je trujesz...

> Ale tez nie pozwole aby jacys kolesie wtracali sie do mojego prywatnego
                      zycia,

Na tej samej zasadzie ktoś powie - nie pozwolę wtrącać się do mojego prywatnego
                      życia - wychowuję dzieci jak uważam za stosowne i stosuję kary cielesne...
                      To tak samo jak z Twoim paleniem...

Nie wolno Ci narażać zdrowia Twoich dzieci przez ich bierne palenie... Chcesz
                      palić - wychodzisz na dwór tak jak w firmie...
                      • lady_godziwa W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:27
                        palestrina2005 napisał:

> Nie wolno Ci narażać zdrowia Twoich dzieci przez ich bierne palenie... Chcesz
                        > palić - wychodzisz na dwór tak jak w firmie...

Tylko nie na dwór!

Niech nie wydycha!, i sam sie dusi!
                        Swierze powietrze dla wszystkich!
                      • rlnd Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:29
                        Alez zgadzam sie z Toba ze nie wolno narazac dzieci na bierne palenie.
                        Tak jak moi przedmowcy sugerowali - mam balkon, mozna zamontowac wyciag
                        (nawiasem mowiac dzieci nie mam :) ).
                        Chodzi mi tylko o to, ze potrafie myslec i nie pozwole aby ktos myslal za mnie,
                        a zwlaszcza hipokryci.
              • el_bigos Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:17
                a jeśli mam dzieci, a w domu wygospodarowałem sobie miejsce na palarnie? równiez
                mi nie wolno?
                • palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:25
                  W wielu firmach nie ma już palarni do z palarni dym przechodzi do innych
                  pomieszczeń. Palić można na dworze... wtedy jest gwarancja że dym nie
                  przedostanie się do innych pomieszczeń i nie zaszkodzisz innym...

OK - można sobie wygospodarowac miejsce na dworze przed domem...
              • lady_godziwa Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:19
                palestrina2005 npisał:
                > Jak nie masz dzieci mozesz robić w domu co chcesz...

A sasiedzi?

> Ale nie masz prawa bić dzieci - nawet we własnym domu... Prawda????

Bicie dzieci jest kultowaniem brutlnosci!

Jak dzieci sa bite to pozniej te dzieci bija swoje zony!

> Więc dlaczego masz mieć prawo truć dzieci we własnym domu????

Masz całkowita racje!

> Masz prawo do wolności do momentu do którego nie trujesz innych...

Wolnośc to nie prawo do zatruwania powietrza!
                Trując powietrze zatruwasz wszystkich i wszystko.

A moze nie FREON a własnie palenie papierosów przyczynia sie do
                dziury w OZONIE?
                • palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:26
                  Sąsiedzi mają swoje mieszkania... ale już w korytarzu w bloku nie wolno palić
                  bo narażasz innych na bierne palenie... Jak palisz nie powinienś tez otwierać
                  drzwi do mieszkania w bloku aby dym z papierosów nie wylatywał na korytarz...
            • to_nie_my_toniemy Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:37
              Po ostatnich wypowiedziach osłanki Sobeckiej to i seksu niedługo zakażą, więc
              nie wywołuj wilka z lasu:)
          • el_bigos Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:16
            a kim ty człowieku jesteś, żeby decydować o tym co mi wolno w domu a co nie?
            • palestrina2005 Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 09:29
              A jakim prawem inni decydują że nie wolno CI stosowac kar cielesnych w domu?????

Takim samym prawem inni będą decydować, że nie wolno Ci truć dymem własnych
              dzieci i że nie zostaną one biernymi palaczami...

A w ogóle to Twoje dzieci jeśli do tej pory paliłeś przy nich powinny mieć w
              przyszłości (jak ukończą 18 lat) prawo podać Cię do sądu o odszkodowanie za
              narażanie na niebezpieczeństwo...
              • mulla_komar Re: W domach też powinni zaboronić .... 05.06.07, 14:14
                > A jakim prawem inni decydują że nie wolno CI stosowac kar cielesnych w domu????

Prawem silniejszego. Ale jeszcze klapsow nie zakazali.

> Takim samym prawem inni będą decydować, że nie wolno Ci truć dymem własnych
                > dzieci i że nie zostaną one biernymi palaczami...

A co cie tak jego dzieci interesuja? A moze ich nie ma?
    • zarakikenpachi ależ proszę bardzo 05.06.07, 07:43
      jako palący jestem w stanie poprzeć nowy pomysł osła Cymańskiego... pod jednym
      warunkiem - zniesienie akcyzy na wyroby tytoniowe...wtedy będę sobie palił w
      domu i w krzakach za garażami:] tylko niech paczka papierosów kosztuje 40-50gr.
      czyli tyle, ile jest warta a nie 90% ceny pobiera państwo w formie akcyzy...
      jeśli nie wolno mi korzystać z legalnie nabytego produktu, nie tylko w miejscu
      PUBLICZNYM, ale też w knajpie (co jest bezsensem totalnym, bo jest to miejsce,
      gdzie ludzie z założenia idą się truć - może zakazać jeszcze sprzedaży alkoholu
      w barach, też w końcu szkodliwy) czy własnym samochodzie, to na jakiej zasadzie
      mam, kupując ten produkt zasilać PUBLICZNĄ kasę?? no Panie Cymański, jak się
      Panu podoba perspektywa pozbawienia budżetu wpływów szacowanych na ok. 10 mld
      złotych rocznie??:]
      • brofran Re: ależ proszę bardzo 05.06.07, 07:52
        Dla niepalacych debilni palacze to swego rodzaju terrorysci. Czesto strach
        takiemu zwrocic uwage ze pali w miejscu nieodpowiednim. Bardzo podoba mi sie
        ten PIS-owski pomysl.Jego realizacja przyniesie korzysci obu stronom. Precz z
        trucicielami !!!!
        • zarakikenpachi Re: ależ proszę bardzo 05.06.07, 08:04
          Dla palących debilni niepalacze to swego rodzaju terroryści. Często nie dociera
          do takich, że szkodliwość biernego palenia to tylko antynikotynowa propaganda.
          Jakoś nikt z nich nie potrafi wskazać choć jednego przypadku, żeby ktoś
          od "biernego palenia" umarł albo choćby się poważnie rozchorował (gdyby tak
          było, to 90% ludnosci miałoby raka płuc).Bardzo mnie bawi, jak wyjdę sobie
          wieczorem zapalić na ławce pod blokiem i idzie taki "antynikotynista" z miną
          jakby już był otruty, choć mija mnie w odległości 10 metrów. Realizację pomysłu
          mimo to popieram, oczywiście pod warunkiem, który podałem powyżej. Precz z
          preczem!!!!
          • queen_elizabeth Re: ależ proszę bardzo 05.06.07, 13:02
            "szkodliwość biernego palenia to tylko antynikotynowa propaganda. "

Tak, i kobietom w ciąży też nie szkodzi bierne palenie i w ogóle to jeśli się
            sam zaciągasz - szkodzisz, ale jak już ktoś Ci dmuchnie w twarz - eee, to NIC
            nie znaczy i wszystko ok...

"Bardzo mnie bawi, jak wyjdę sobie
            > wieczorem zapalić na ławce pod blokiem i idzie taki "antynikotynista" z miną
            > jakby już był otruty, choć mija mnie w odległości 10 metrów. "

Bawi Cię, mówisz...? Specyficzne poczucie humoru... Nie jestes JEDYNYM takim,
            kótrego się mija z fajką w zębach. Takich ludzi są tysiące. W ciągu jednego
            małego spaceru gdziekolwiek (do sklepu, na pocztę, do pracy) mijam ich
            regularnie co kilka metrów, nie nadążam już z ciągłym wyprzedzaniem na ulicy,
            żeby zostawić dym za sobą... I tak dzięń w dzień, miesiąc po miesiącu, rok po
            roku...
      • raisin_chocolate Zakaz palenia nie jest taki zly..! 05.06.07, 07:58
        Jestem za zakazem palenia w miejscach publicznych, szczegolnie kawiarniach czy
        restauracjach! Nie zgadzam sie z zarakikenpachi, ze "tam ludzie i tak z
        zalozenia ida sie truc" -> jesli mam ochote na kawe w milym gronie, to znaczy,
        ze ide sie truc? A jesli juz ide sie truc "tym okropnym alkoholem", to prosze
        mi pozwolic truc sie tylko wybranym przeze mnie produktem;p cos za cos - jest
        ryzyko, jest zabawa, a bierne palenie ni jak sie w to nie wpisuje;)

Cena papierosow faktycznie nie jest niska, ale prosze porownac z nasza
        zachodnia granica - tam jest paczka po kilka euro! A dla kontrastu, na
        Ukrainie, po 2 zlote. Czy nie nasuwa sie jakis wniosek..?
        • zarakikenpachi Re: Zakaz palenia nie jest taki zly..! 05.06.07, 08:16
          źle mnie zrozumiałeś... ja nie miałem na myśli zakazu palenia w restauracji czy
          kawiarni, gdzie idzie się na obiad czy kawę "w miłym gronie" - w takich
          lokalach zakaz mógłby obowiązywać, bo nie każdy ma ochotę wdychać dym tytoniowy
          przy obiedzie i ma do tego pełne prawo... chodziło mi o zwykłe bary (puby)
          gdzie piwo jest po 5 zeta... można by poza tym podzielić knajpy na te z zakazem
          i bez zakazu - ciekawe, które miałyby wiecej klientów <lol>, ale totalny zakaz
          jest po prostu nieporozumieniem...
          co do szkodliwości "biernego palenia" to napisałem powyżej i większej liczbie
          osób odpowiadać nie zamierzam (jest takie przysłowie o głupim i wodzie)...
          a jeśli chodzi o ceny, to nie porównujmy Europy Zachodniej i tamtejszych
          zarobków z naszymi (ceny to np. Niemcy - faktycznie papierosy od 3,30 euro ale
          są też tzw."cigarillos" ok. 1 euro za paczkę; a na Ukrainie "zdatne" do palenia
          papierosy - Ronson - 1 hrywna, Primy - 1,30 hrywny - 1 hrywna ostatnio = ok. 55
          groszy)
    • el_bigos ja jako palący jestem za całkowitym zakazem 05.06.07, 07:45
      palenia, ale pomysł zakazu w samochodzie nie podoba mi się i zdaje się, że jest
      niekonstytucyjny, czy w innych państwach, w których wprowadzono tak restrykcyjne
      prawo dla palaczy również wprowadzono zakaz palenia w aucie? Orientuje się ktoś?
      • palestrina2005 W domu też powinno być zakazane jak masz dzieci 05.06.07, 07:47
        bo je trujesz...
    • mppmpp Pełna kontrola nad człowiekiem = totalitaryzm 05.06.07, 07:46
      Niepalę, niepaliłem, zapalę!!! Totalitaryzm, faszyzm, kaczyzm. Nie bawię się dobrze! :(
    • alex-alexander PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:47
      Nareszcie. A w wiezieniach palacze (to sa narkomani - tyton jest narkotykiem)
      powinni siedziec w osobnych celach.
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:51
      Proponuję zakazać też wypowiadania się takim ludziom jak Cymański, bo jak go
      słyszę to ciśnienie mi skacze, zaczynam kląć i gestykulować. Pan wie panie pośle
      do ilu wypadków dochodzi przez Pańskie błazenady?

>>"Na pytanie, czy ustawodawca nie powinien dopuścić palenia w samochodzie przy
      >>otwartym oknie, odpowiada: "To niepoważne! Wie pani, ile jest wypadków
      drogowych >>przez żar z papierosa, który spadł w przeciągu podczas jazdy
      samochodem?!"
      Demagog, niech powie ile dokładnie. Proponuję również zakazać jazdy z otwartymi
      oknami bo osa może wpaść, co było przyczyną przynajmniej 2 znanych mi wypadków.
    • kunickt Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:54
      Po..y jak zawsze PIS.
      Niech sie zajma wreszcie sprawa wazna dla wszystkich Polakow. A nie dyrdymaly
      aby zakazywac palenia w samochodzie itp.Sam pale. Niedlugo do naszego domu
      przyjdzie koles/kolezanka z PIS-u z wykrywaczem czy ktos nie palil w
      pokoju./GAZOWNIA/

Kurcze moze jakis JEŁOP wpadnie na pomysl i beda lustrowani ci ktorzy palili od
      89 tego.

w PIS du z nimi.

Przepraszam /bo sie unioslem/ i pozdrawiam wszystkich na forum

KUNIU
    • alex1215 Re: PiS idzie na wojnę z palaczami 05.06.07, 07:55
      uwazam ze palacze ( nie bedący zwiazani z koalicją ) powinni
      nosic opaski na czolach z napisem "Palacz z III RP".
    • slmako Cymanek ! popieram cie w tej materii 05.06.07, 07:57
      Wyrzuc palenie a bedziesz wielki. Pani Kopacz moze palic w swoim samochodzie
      ile chce( choc doktorowa !!). moze nawet spalic wlasny samochod bo ma do tego
      prawo ale do palenia papierosow w knajpach i barach niech sie nie wtraca !!
      Cymanek -action action !! nie ma na co czekac - badz wielki !!
      • albacor Re: Cymanek ! popieram cie w tej materii 05.06.07, 08:00
        Czy to jest w tej chwili najważniejszy temat do rozwiązania??? Kto nam mydli
        oczy i wynajduje papkę na codzień???
        • lady_godziwa Re: Cymanek ! popieram cie w tej materii 05.06.07, 08:09
          albacor napisał:

> Czy to jest w tej chwili najważniejszy temat do rozwiązania??? Kto nam mydli
          > oczy i wynajduje papkę na codzień???

Ty CIEMNIAKU!

To po lustracji i odebraniu rent UBekom POWINIEN byc jeden z najwazniejszych
          tematów bo my wszyscy za to płacimy (ubezpieczenie zdrowotne, kolejki do
          lekarzy , brak miejsca w szpitalach!)

Jak sie czyta twoje wypowiedzi to sie dostaje rzadkiej sraczki!

• klein4400 Durni Polacy zawsze są bardziej papiescy od 05.06.07, 07:59
      papieża i nigdy nie mierzą sił na zamiary. Już to widzę jak kilkanaście
      milionów palaczy nagle zacznie przestrzegać tego absurdalnego prawa hehe.
      Restaruacje - OK, wybrane puby - OK (ale nie wszyskie bo papieros do piwka to
      podstawa), urzędy/szpitale - OK ale SAMOCHÓD albo OTWARTA
      PRZESTRZEŃ?????????????? Ci co to wymyślili na łby się pozamieniali z baranami,
      nie obrażając baranów oczywiście.
      • koozka3 JEDEN SMRÓD ! 05.06.07, 08:32
        Sperdzielać śmierdziele!
        Z jakiej okazji mam się truć przez czyjść spowodowany kompleksami
        nałóg i słabość!!! Jeśli jesteś na tyle SŁABY by nie móc sobie z
        tym poradzić, TO TRUJ SIĘ SAM! w swoich czterech ścianach!
        - stoję na przystanku > wali fajami
        - idę po ulicy > wali fajami
        - wychodzę z domu > klatka schodowa wali fajami
        - jadę tramwajem lub autobusem > wali fajami od kogoś lub kierowca sobie k...a
        pali!
        -stoję na światłach > ktoś mi dmucha tym smrodem!
        -impreza,klub,park > WALI FAJAMI! > wszystko muszę prać,łącznie z torbą i butami
        -restauracja > ktoś jara przy jedzeniu - OBRZYDLISTWO!!!
        -w pracy gadam z ludźmi > wali od nich,jak z popielniczki!
        -siedzę w domu przy otwartym balkonie > sąsiad se jara na balkonie obok, k...a!
        I tak wszędzie! JEDEN ZAKOPCONY SMRÓD!!! Już mam tego dosyć! Fajki powinny
        kosztować 30 zł za paczkę, wszyscy palacze to zakomlpeksieni idioci,więc
        powinni zarabiać POŁOWĘ MNIEJ! Matki palące przy dzieciach powinny dostawać
        1000zł grzywny! Trujcie się kurde SAMI WE WŁASNYM TOWARZYSTWIE !!!
        • klein4400 Re: JEDEN SMRÓD ! 05.06.07, 13:40
          Pojeb*ło się gościu. I to zdrowo. Nie zastanawiałeś się nad leczeniem jakiejś
          obsesji??? Bo na to wygląda. Dużo chodzę po mieście ale nie czuję abym non-
          stop wdychał dym.
          PS. Nie jestem palaczem, po prostu ja jestem tolarancyjny, umiarkowany i używam
          rozumu!

PS2. "Dziś, na złość władzy, trzeba być pedałem" (i palaczem - ode mnie:-)))
    • obywatelx5 dłubanie w nosie też jest b. niebezpieczne 05.06.07, 07:59
      choć bardzo popularne!! ciągle widze tyle "kopaczy" z całym szacunkiem dla
      Pani Poseł jeżdzą i dłubią, a kozy skulkowane wywalają przez okno - jaka taka
      skulkowana koza jest niebezpieczna dla innych kierowców? Uderzając o szybę może
      ją stłuc!!!!
      pośle Cymański - czas z tym zrobić porządek
      • alex1215 puszczanie bąków na ulicy 05.06.07, 08:05
        obywatelx5 napisał:

> choć bardzo popularne!! ciągle czuję tyle "puszczaczy" z całym szacunkiem dla
        > Pani Poseł chodzą i pierdzą, a skumulowanymi gazami zatruwają srodowisko
        > pośle Cymański - czas z tym zrobić porządek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka