Dodaj do ulubionych

Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba ładu

27.06.07, 14:00
Ten człowiek ma tajemniczą zdolność, że co usta otworzy to stek bzdur z nich wylatuje.
"Ważne jest, aby każdy rodzic, który podróżuje autobusem czy tramwajem, mógł wiedzieć, z której szkoły jest dany uczeń"
Pierwsze słyszę by mundurki trzeba było nosić przed i po szkole. O ile mi wiadomo, tak to jest przyjęte w szkole córki, mundurki mają zostawać w szkole, a dzieci się będą w nie przebierały. Minister edukacji wprowadził kretyński obowiązek mundurków w szkołach, a teraz mówi, co dzieci mają nosić w czasie prywatnym. PRYWATNYM, panie ministrze. Mogą sobie nosić co chcą, co im rodzice kupią.
Pomijając już fakt, że noszenie samego mundurka w grudniu może skończyć się zapaleniem płuc a kurtek czy płaszczy w zestawie nie przewidziano.

"ma zakończyć rewię mody, która przez lata trwała w polskich szkołach, gdzie biedniejsi uczniowie czuli się gorsi"
I zawsze się będą róznić. Bo biedniejszy będzie przyjeżdżał autobusem, będzie miał stare buty i plecak po starszym bracie. A bogatszego przywiezie mama nowym mercedesem i będzie miał jakieś bajeranckie gadżety. Bo dzieci rozmawiają i wiedzą, że ten mieszka w rezydencji i ma służącą, a ten w starej kamienicy w jedym pokoju z szóstką rodzeństwa, ten był na wakacjach w USA, a ten nigdzie nigdy nie był. Ludzie są biedni i bogaci i dzieci nie wolno oszukiwać, że jest inaczej. Szkoła ma uczyć życia w świecie, a nie kłamać. Jak sobie poradzi kilkunastolatek, którego, zgodnie z marzeniem pana ministra, wychowanoby w poczuciu, że wszyscy ludzie są równi? Jak nie umiecie państwo politycy nic zrobić z nierównościami społecznymi, choć obiecujecie co 4 lata, że znacie magiczne rozwiązania, to chcecie kłamać, że ich nie ma? Liczycie, że skoro dorośli wam nie wierzą to dzieci uwierzą? Dzieci tolerancji trzeba uczyć, tego, że bogactwo materialne nie wpływa na wartość człowieka. Ale to znowu intelektualnie za trudne, po co uczyć dziecko myślenia i to w dodatku używając tego paskudnego słowa na litere t, tolerancja. Jak zacznie myśleć, to w przyszłości będzie pan minister mógł drzewa w lesie liczyć razem z szanownym tatusiem.
Obserwuj wątek
    • a_figa Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 14:22
      W pełni zgadzam się z caido! Różnice między ludźmi zawsze będą i żadna
      uniformizacja ich nie zlikwiduje, a nawet nie zakryje, u mojej córki w szkole
      obowiązywać będzie kamizelka jako mundurek, bo ustawodawca nie określił, co się
      kryje pod hasłem "mundurek" ! Jestem przeciwna umundurowaniu dzieci i
      młodzieży, jak również noszeniu szortów na koncerty do filharmonii czy
      odsłoniętych brzuchów w kościele. Trzeba uczyć dzieci i młodzież odpowiedniego
      ubrania na odpowiednią okazję, a nie wciskać, że jak założy na krótką bluzkę
      kamizelkę to zapanuje normalność !!!
      • drogownik Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 14:46
        Jeśli jest to jeden z najważniejszych punktów programu "Zero tolerancji" to
        boję się myśleć jakie są te mniej istotne..
    • maadzik3 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 14:46
      Absolutnie zgadzam sie z zalozycielka watku. Dodac nalezy ze biedniejszych
      uczniow bedzie wyroznial smrod (bo rodzice kupia im jeden mundurek prany raz na
      tydzien) i fason spodni typu "woda w piwnicy". A co do tramwajów i autobusow,
      mysle ze rodzice musieliby miec roentgen w oczach, bo chalaty (uchodzace za
      mundurki w wiekszosci szkol) na wyjsciu na pewno wyladuja w teczkach.
      • vanessa14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 15:00
        Chodziłam do liceum, w którym dla młodszych roczników wprowadzono mundurki (ja
        byłam wtedy w klasie maturalnej). Po kilku tygodniach okazało się, że
        licealiści ubrani w mundurki z logo szkoły stawali się czesto ofiarami
        kradzieży, złośliwych uwag, a nawet pobić przez rówieśników z innych szkół
        podczas powrotu z lub drogi do szkoły (było to renomowane warszawskie liceum).
        Po pewnym czasie dyrekcja zaleciła, aby uczniowie przebierali się w szkole.
        Mundurki miałyby większy (minimalnie) sens, gdyby wszyscy uczniowie w całym
        województwie mieli identyczne i właśnie bez nazwy szkoły. Wydaje mi się, że
        różnice występują najczęściej pomiędzy szkołami, a nie uczniami jednej szkoły-
        są licea lepsze i gorsze i niestety jest tak, że do tych lepszych dostają się
        bogatsi (mają lepsze warunkui do nauki i kapitał kulturowy wyniesiony z domu).
      • caido Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 15:19
        Jeden mały, ale dla mnie ważny szczegol, jestem plci meskiej a nie zenskiej. ;)
        • maadzik3 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 18:37
          No to zgadzam sie z autorem watku;))) I pozdrawiam
    • brynika Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 15:07
      Ten Giertych jest głupi jak lewy but!!! On naprawdę mysli, że dzieci będą w tych
      mundurkach paradować po szkole? hahahahaha. Pierwsze co zrobią to zwinięcie ich
      w kłębek i wrzucenie do plecaka bo noszenie takich szmatek to obciach.Mało
      uczniów w Polsce identyfikuje się ze szkołą, a na siłę do dumy z przynależności
      do jakiejś placówki nie da się zmusić.
    • kkokos Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 15:08
      tia, zima, minus 11, a zdaniem pana ministra uczniowie bez kurtek do szkoły
      suną, bo bezrękawnik lub koszulka polo przecież im wystarczą.
      na listość boską, jako matka kompletnie nie jestem zainteresowana tym, do
      jakiej szkoły chodzą obce dzieci, które jadą ze mna autobusem. I tak jeśli moje
      dziecko narażane jest/bylo na zaczepki, zwykle byli to znani mu z twarzy i/lub
      nazwiska chuligani z jego własnej szkoły...
      ale nie mogę zaręczyć, że gdy będę stara i mocno mi się będzie nudziło, bo nic
      się w moim życiu nie bedzie działo ciekawego, to treścią tego życia nie stanie
      się krytykowanie innych. O, znakomicie wyobrażam sobie siebie jako stetryczałą,
      wredną, wścibską staruszkę, która koniecznie będzie musiała wiedzieć, skąd są
      ci chłopcy w autobusie, co się tak niekulturalnie śmieją! I co zrobię z tą
      wiedzą? ano nic.... może podzielę się z sąsiadką. i co z tego wyniknie? ano
      nic... może obie będziemy głosować na giertycha w podziękowaniu za rozrywkę w
      naszym nudnym, pozbawionym podniet życiu?
      na szczęście starcza mi też wyobraźni na to, by wierzyć, że będę dziarską
      staruszką, a romand dawno rozpłynie się w pomroce dziejów...
      • asula krawat- jednolity strój szkolny 27.06.07, 15:31
        Kiedy w mojej pani dyrektor przeczytała, co może byc "jednolitym strojem",
        wszyscy ryknęliśmy śmiechem. Ano jednolitym strojem może być tylko krawat albo
        tylko czapka, kamizelka. Chyba nie o tego zniknie rewia mody....itd o
        bezpieczeństwie , ble, ble.

Naprawdę staram się nie przekreslać nikogo, doceniać, ale pan G. normalnie chyba
        z księżyca sie urwał.

belfer
    • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 15:28
      Caido w jednym się z tobą zgodze. Mundurki to dobry pomysl, ale tylko gdy są
      porzadne. W stylu marynarka, koszula, krawat spodnie, ewentualnie krotkie
      spodenki i polo na lato wykonane z porzadnych materialow. To co sie teraz
      proponuje to jakies g... i syf.
      A że roznic to nie zniweluje to wiadomo i dobrze, bo ja rownac w dol nie mam
      zamiaru, ale moze wypleni ze szkoly roznej masci brudasow i metali. Chociaz jak
      patrze na proponowany kroj to nie bardzo to widze. Ja sie zalapie na jeden rok
      noszenia mundurku, ale moze w nastepnych latach zacznie sie stawiac na jakosc a
      nie na oszczednosc i nastepne roczniki docenia mundurki i beda w nich chodzic z
      domu do szkoly i spowrotem bez wstydu.
      To jest jedyny blad w tym wszystkim.
      • asula do jvenables14 27.06.07, 15:33
        Masz absolutną rację. Rozmawiałam z moimi uczniami, którzy stwierdzili to samo.
        Chcą porządnie wyglądać.
        • jvenables14 Re: do jvenables14 27.06.07, 16:05
          Własnie. Wiekszosc moich znajomych juz sie pogodzila z perspektywa noszenia
          mundurkow, tylko nich one wygladaja jak mundurek, a nie jak kamizelka
          bezpieczenstwa na roboty drogowe :/
      • caido Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 15:43
        A moim zdaniem pomysl zdechnie jeszcze za kadencji obcenego ministra. Bo jak jedno dziecko nie przyjedzie w mundurku, to będzie ostracyzm, ale jak nie przyjdzie połowa, to nie wierzę, że ich wszystkich ze szkoły wyrzucą. W końcu mamy obowiązek szkolny ponoć. A poza tym widziałem firmę, która szyje mundurki dla dzieci w szkole córki. Już dziś zapowiadają, że niewiadomo czy za pół roku będzie jeszcze materiał, z którego dziś szyją, więc co? Za pól roku wszyscy rodzice karnie kupią nowe? Czy dzieci będą chodziły w mundurkach o trzy rozmiary za małych?
        Nie wiem co masz na myśli pisząc "roznej masci brudasow i metali". Moim zdaniem ważne by dziecko było czyste i schludne, a nie takie samo jak wszyscy, jak w Chinach za czasów Mao.

• jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 16:03
          > A moim zdaniem pomysl zdechnie jeszcze za kadencji obcenego ministra. Bo jak
          je
          > dno dziecko nie przyjedzie w mundurku, to będzie ostracyzm, ale jak nie
          przyjdz
          > ie połowa, to nie wierzę, że ich wszystkich ze szkoły wyrzucą.

Beda chodzic. W szkolach sa przymiarki juz teraz i zamowienia ida na cale
          klasy. Nie slyszalem zeby ktos to jednostkowo kupował.

A poza tym widziałem firmę, która szyje mundurki dla dzie
          > ci w szkole córki. Już dziś zapowiadają, że niewiadomo czy za pół roku będzie
          j
          > eszcze materiał, z którego dziś szyją, więc co? Za pól roku wszyscy rodzice
          kar
          > nie kupią nowe? Czy dzieci będą chodziły w mundurkach o trzy rozmiary za
          małych
          > ?

Za pol roku sie bedziecie martwic. Zreszta za pol roku to bedzie grudzien, wiec
          polowa roku szkolnego, po co wtedy nowe mundurki?

> Nie wiem co masz na myśli pisząc "roznej masci brudasow i metali". Moim
          zdaniem
          > ważne by dziecko było czyste i schludne, a nie takie samo jak wszyscy, jak w C
          > hinach za czasów Mao.
          >

Piszac o brudasach mam na mysli pseudo punkow, hipisow i metali,ktorych
          narobilo sie jak psow. Nie maja nic wspolnego z czystoscia czy schludnoscia, a
          w dodatku psuja estetyke.
          A co do Azji. W Chinach w miastach obowiazuja mundurki, zobacz na rozwoj Chin.
          To juz nie jest trzeci swiat, a jeden z najpotezniejszych gospodarczo i
          militarnie kraj na swiecie. Ekstra przykladem jest tez Japonia. Tam wszedzie
          jest mundurek, dzien zaczyna sie w szkole apelem, czesto wywieszeniem flagi i
          odspiewaniem hymnu. A Japonia to chyba nie jest zascianek co?
          • bromba_bez_glusia Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 16:47
            > Piszac o brudasach mam na mysli pseudo punkow, hipisow i metali,ktorych
            > narobilo sie jak psow. Nie maja nic wspolnego z czystoscia czy schludnoscia,
            a
            > w dodatku psuja estetyke.

Chlopie, masz 14 lat, a piszesz jak nagorszy stetryczaly moher!
            Metale ci psuja estetyke i marzysz o apelu co rano? To jedz w wakacje na oboz
            szkoleniowy mlodziezy wszechpolskiej, tam beda sami schludni, ladnie
            podstrzyzeni mlodziency.

Juz sie nie dziwie starszemu poleniu, ze chca "gowniarzy za morde trzymac", ale
            ze marzy sie to 14-latom to jakis ewenement.
            • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 16:52
              > Juz sie nie dziwie starszemu poleniu, ze chca "gowniarzy za morde trzymac",
              ale
              >
              > ze marzy sie to 14-latom to jakis ewenement.

Zdziwlabys sie, ale wielu jest w moim wieku takich co sa za mundurkami. Tylko
              zeby one jakos wygladaly.

> Chlopie, masz 14 lat, a piszesz jak nagorszy stetryczaly moher!

Masz cos z glową chyba.

> Metale ci psuja estetyke i marzysz o apelu co rano? To jedz w wakacje na
              oboz
              > szkoleniowy mlodziezy wszechpolskiej, tam beda sami schludni, ladnie
              > podstrzyzeni mlodziency.

O niczym takim nie pisalem. Japonia byla tylko przykladem rozwiniete panstwa
              gdzie jest taki zwyczaj. A ze metali i brudow nie lubie to mam do tego prawo
              chyba.

• bromba_bez_glusia Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 17:01
                jvenables14 napisał:
                > Zdziwlabys sie, ale wielu jest w moim wieku takich co sa za mundurkami. Tylko
                > zeby one jakos wygladaly.

No niestety...czas przejrzec na swe mlode oczeta i zauwazyc ze nie zyjesz w
                Japonii ani w WB, ale w kraju o wiele biedniejszym. I dla Twojej etsteyki nikt
                nie zarzadzi welnianych spodni i klubowych marynarek, bo najzwyczajniej w
                swiecie nie stac na to duzej grupy rodzicow. Chcesz umundurowania, to popylaj w
                polarowej kamizelce za 20 zl.

> A ze metali i brudow nie lubie to mam do tego prawo chyba.

Mowiac o kims "brud" stawiasz sie sam w jednej linii z MW. Cechuje cie taki sam
                poziom pogardy dla innych ludzi. Ale prawo owszem masz...
                • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 17:25
                  > No niestety...czas przejrzec na swe mlode oczeta i zauwazyc ze nie zyjesz w
                  > Japonii ani w WB, ale w kraju o wiele biedniejszym. I dla Twojej etsteyki
                  nikt
                  > nie zarzadzi welnianych spodni i klubowych marynarek, bo najzwyczajniej w
                  > swiecie nie stac na to duzej grupy rodzicow. Chcesz umundurowania, to popylaj
                  w
                  >
                  > polarowej kamizelce za 20 zl.

I co z tego, że to nie WB ani Japonia? To jest jednorazowy wydatek i mozna by
                  się raz wykosztowac. Cala sprawa mialaby wtedy sens. Dlaczego zawsze trzeba
                  rownac w dol, w nauce pomagac slabszym zamiast lepszym, zeby byli jeszcze
                  lepsi? Tak samo w mundurkach, ogladac się na 5 % ktorym trzeba by bylo doplacic
                  do tych mundurkow zamiast brac pod uwagę te 95%, ktore stac na cos lepszego niz
                  szmata na plecy.

> Mowiac o kims "brud" stawiasz sie sam w jednej linii z MW. Cechuje cie taki
                  sam
                  >
                  > poziom pogardy dla innych ludzi. Ale prawo owszem masz...

Myslisz ze sie obrazę? A propos to jestem zwolennikiem Kolibra, a nie Mw, choc
                  do MW nic nie mam. A brud to takie slangowe okreslenie pewnego marginesu
                  intelektualnego,wyrozniajacego sie ubiorem i stylem bycia.

• maadzik3 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 18:46
                    Jednorazowy do nastepnych kilku cm wzrostu dziecka? Jesli dziecko rosnie
                    normalnie w mlodszych klasach podstawowki i nie chce sie prac mundurka co dzien
                    to potrzeba ich na rok tak z 8. Ladny drobny wydatek
                  • bromba_bez_glusia Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 19:03
                    Skoro 95% rodzicow w twojej szkole stac, to w czym problem? Toz rodzice wraz z
                    dyrekcja szkoly mieli wybierac fason mundurku. To czemu ci dziani rodzice nie
                    przeforsowali angielskich garniturkow, skoro jest ich az 95 proc? A moze po
                    prostu masz spaczony obraz spolecznenstwa, synku? Jestes z zamoznej rodziny,
                    prawda?

Nie wiem co to ten caly Koliber, a czytajac ciebie chyba nie chce wiedziec.
                    Do tej pory dyskutujac z toba, mialam wrazenie ze choc gowniarz z ciebie, to nad
                    wyraz inteligentny. Po twoim ostanim zdaniu zmienilam zdanie diametralnie("A
                    brud to takie slangowe okreslenie pewnego marginesu
                    intelektualnego,wyrozniajacego sie ubiorem i stylem bycia.)
                    • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 20:44
                      > Skoro 95% rodzicow w twojej szkole stac, to w czym problem? Toz rodzice wraz z
                      > dyrekcja szkoly mieli wybierac fason mundurku. To czemu ci dziani rodzice nie
                      > przeforsowali angielskich garniturkow, skoro jest ich az 95 proc? A moze po
                      > prostu masz spaczony obraz spolecznenstwa, synku? Jestes z zamoznej rodziny,
                      > prawda?

Bo jak zwykle "pochylono" się nad tą garstką, ktora by mundurku w takim stylu
                      nie kupila. Ja nie wierze w te rzekomo 30% niedozywionych, bo jakos tego nie
                      widze. Chyba sie gdzies pochowali. Stek bzdur i wypaczen na potrzeby kampanii
                      wyborczych. Ludzie sie bogaca bardzo szybko i prawie wszystkich juz stac na
                      takie mundurki. Problemem jest zle pojeta oszczednosc. A to z jakiej jestem
                      rodziny, nie ma znaczenia. Powiedzmy ze klasa srednia jesli ci to cos mowi.

> Nie wiem co to ten caly Koliber, a czytajac ciebie chyba nie chce wiedziec.

KOnserwatywny LIBERalizm coś a la mlodziezowka UPR, ale zrzesza nie tylko
                      zwolennikow UPRu.

> Do tej pory dyskutujac z toba, mialam wrazenie ze choc gowniarz z ciebie, to
                      na
                      > d
                      > wyraz inteligentny. Po twoim ostanim zdaniu zmienilam zdanie diametralnie("A
                      > brud to takie slangowe okreslenie pewnego marginesu
                      > intelektualnego,wyrozniajacego sie ubiorem i stylem bycia.)

A co to ma za znaczenie, że mam uraz do tej grupy? Nie lubie lewaków, a po
                      drugie mam z nimi zatarg. I cieszy mnie jak ich ktos pognębi.

• bromba_bez_glusia Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 21:34
                        Ehhh...
                        Weszlam na strone tego calego Kolibra. Polowa wiadomosci na tej stronce to
                        ubolewanie nad "zamorodwanymi nienanarodzonymi". Ale "glodnych narodzonych" masz
                        juz w glebokim powazaniu, jak widze. To ze ty ich nie widzisz, to nie znaczy se
                        ich nie ma. Moze w ramach zbierania doswiadczen przejedz sie np. do jakiejs
                        zapadlej dziury w Bieszczadach, tudziez na Mazury z dala od popularnych
                        miejscowosci wypoczynkowych.

• jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 21:46
                          Dobra, dobra, akurat Koliber nie na tym tylko sie opiera. Ale niewazne. Patrze
                          jak jest u mnie w szkole. I nie wydaje mi sie by dominoawala bieda. Przeciwnie
                          ludzie sie bardzo bogacą, widac po samochodach i ubraniach, każdy ma komorke.
                          Nie wciskaj mi wiec kitow o biedzie. Poza tym powiedz mi gdzie ty masz
                          tych "glodnych narodzonych" co? Jakos nie widzialem jak dotad w zyciu zadnego,
                          w akzdym razie w Polsce.
          • maadzik3 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 18:44
            To wiesz, jedz do Chin, niech ci panstwo dyktuje co jesc, co mowic, jak sie
            ubierac i ile miec dzieci (z przymusowymi skrobankami wlacznie), a za krytyke
            wladz do gulagu - na pewno ci sie spodoba
            • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 20:46
              Masz spaczony obraz Chin. Ten kraj sie naprawdę zmienia.
              • maadzik3 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 21:22
                Najwyrazniej za duzo czasu spedzilam z Tybetanskimi uchodzcami, a historie ktore
                slyszalam, mimo ze Chiny sie faktycznie zmieniaja, groza wialy
                • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 21:47
                  Tybet to co innego. Region autonomiczny o mozliwych rozruchach wiec jest tam
                  troche ostrzejsze postepowanie. To tyle.
          • caido Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 28.06.07, 12:53
            Sądzisz, że Chiny się rozwijają bo mają mundurki? W Kambodży też, ale jakoś nie są tygrysem gospodarczym. To uproszczenie. Można równie dobrze powiedzieć, że się rozwijają bo jedzą więcej ryżu, albo psy jedzą, albo, że skośne oczy mają. Trzeba miec badania socjologiczne by takie wnioski wyciągać. A wiesz co mówią badania? Największa przemoc w szkołach jest w USA i Wielkiej Brytanii. Ciekawe, że są to dwa kraje, gdzie nosi się powszechnie mundurki w szkołach. Bo może jest tak, że nie mogąc róznić się strojem, dzieci jednak jakoś chcą się wyróżnić więc się tłuką.

Zastanów się ile kompelktów ubrań nosisz w ciągu roku i czy jeden mundurek starczy na cały rok. Dzieci rosną, to po pierwsze, akurat dzieci szybko rosną. Po drugie niszczą rzeczy i to też szybciej niż dorośli. I to nie tylko kwestia pieniędzy, ale także tego, czy za pół roku, czy za rok będzie można kupić ten sam mundurek. Moim zdaniem nie i cały pomysł się rozsypie. Bo rodzice w końcu się wkurzą i przestaną pokornie stosowac się do fanaberii ministra, kóry leczy swoje kompleksy w ten sposób. Z resztą w szkole córki już z kompletu kamizelka, spódniczka/spodnie, bluza zredukowano strój do kamizelki tylko.

A niepseudo tylko prawdziwi hippisi, punki i metale to co?
            • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 28.06.07, 13:25
              Sądzisz, że Chiny się rozwijają bo mają mundurki? W Kambodży też, ale jakoś nie
              > są tygrysem gospodarczym. To uproszczenie. Można równie dobrze powiedzieć, że
              > się rozwijają bo jedzą więcej ryżu, albo psy jedzą, albo, że skośne oczy
              mają.
              > Trzeba miec badania socjologiczne by takie wnioski wyciągać. A wiesz co mówią
              b
              > adania? Największa przemoc w szkołach jest w USA i Wielkiej Brytanii.
              Ciekawe,
              > że są to dwa kraje, gdzie nosi się powszechnie mundurki w szkołach. Bo może
              jes
              > t tak, że nie mogąc róznić się strojem, dzieci jednak jakoś chcą się wyróżnić
              w
              > ięc się tłuką.

Podalem Chiny i Japonie, jako przyklady, bo najczesciej porownuje sie ta ustawe
              do prawodawstwa Korei. Co do przemocy, to bierze się to z innych czynnikow. Mi
              nie chodzi o zmniejszanie przemocy w szkolach, ale o nadanie im prestizu. Teraz
              gimnazja sie ma za wylegarnia tepych debili, co nie jest wcale prawda. A co do
              lania sie po pyskach w Polsce tez jest to czeste tylko rzadko karane. Stad sie
              wydaje ze u nas sie mala leją. To jest zreszta normalne zachowanie i nie
              nadawalbym mu takiej wagi.

> Zastanów się ile kompelktów ubrań nosisz w ciągu roku i czy jeden mundurek
              star
              > czy na cały rok. Dzieci rosną, to po pierwsze, akurat dzieci szybko rosną.

Nie sadze, ja wzialbym z dwa, ale jak ktos chce oszczedzic to sobie z jednym
              poradzi. W okresie skoku wzrostowego rosnie sie okolo 10-15 cm rok, wczesniej i
              pozniej wcale nie ma tak wielkich roznic wzrostu miedzy poczatkiem i koncem
              roku. Mam swoje bilanse jeszcze zachowane i moge ci przytoczyc liczby jhak
              chcesz. Widzialem tez po znajomych jak to wyglada. Nie masz co tragizować.

Po d
              > rugie niszczą rzeczy i to też szybciej niż dorośli. I to nie tylko kwestia
              pien
              > iędzy, ale także tego, czy za pół roku, czy za rok będzie można kupić ten sam
              m
              > undurek

Jak glupi i zniszczyl to niech w takim chodzi burak i już.

rozsypie. Bo rodzice w końcu się wk
              > urzą i przestaną pokornie stosowac się do fanaberii ministra, kóry leczy
              swoje
              > kompleksy w ten sposób. Z resztą w szkole córki już z kompletu kamizelka,
              spódn
              > iczka/spodnie, bluza zredukowano strój do kamizelki tylko.

Bez sensu. Czep sie swojej szkoly, bo to idiotyczne zarzadzenie. Do tego
              koszula w jednolitym kolorze i krawat i nawet by wygladali. Nie rozumiem czemu
              zrezygnowaliscie ze spodniczek i spodni.

> A niepseudo tylko prawdziwi hippisi, punki i metale to co?

Dla mnie oni wszyscy to jedna halastra. Szkoda słow :)
      • maadzik3 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 18:41
        Jasne, 7-latek w krawacie grajacy w pilke na boisku i moczacy go w zupie w
        szkolnej stolowce. I jeszcze pani po lekcji w-f wiazaca 15 siedmiolatkom
        krawaty. Jakie urocze... A gdzie dziecinstwo? I czy szkola pokryje rachunek
        codzienny z pralni chemicznej za te krawaty i marynarki ktore sluzyly do
        wlazenia na drzewa. Czy tez nastepnym postulatem ministra bedzie zeby w czasie
        przerw uczniowie statecznie i w parach spacerowali po spacerniaku wieziennym
        (przepraszam: boisku szkolnym).
        • jvenables14 Re: Giertych: Przywrócenie mundurków to potrzeba 27.06.07, 20:45
          Ja chodze do gimnazjum, wiec odnosze to glownie do siebie. Stroj dla pierwszych
          klas podstawowki moze byc bardziej praktyczny. Od 4 klasy mozna juz chyba
          wprowadzic normalny fasono jakim mowilem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka