Dodaj do ulubionych

Czy Rupert Murdoch zalatwi GW i TVN ???

02.07.07, 22:12
"Murdoch to bardzo niebezpieczny człowiek"

Kiedy dowiedziałem się, że polski premier spotkał się kilka dni temu z Rupertem Murdochem, powiedziałem sobie: następny naiwny pisze Jacob Ecclestone. Nie Murdoch, rzecz jasna - globalny magnat mediów - dla którego ekspansja na wschodzący wschodnioeuropejski rynek jest z całą pewnością doskonale przemyślanym interesem. Pomyślałem o naiwności albo determinacji Jarosława Kaczyńskiego, który rozpoczął rozmowy z medialnym magnatem, nie wiedząc zapewne, że tak naprawdę zaczął paktować z diabłem.

Nowy cyrograf Murdocha
Władzom, myślącym o współpracy z Murdochem warto bowiem przypomnieć stare angielskie przysłowie: „Jeśli chcesz jeść z jednej miski z diabłem, używaj łyżki na bardzo długim trzonku". Sam kiedyś negocjowałem z Murdochem, po tym jak "The Times", w którym wówczas pracowałem, stał się jego własnością. To bardzo niebezpieczny człowiek - dla dziennikarstwa, dla polityki, dla kultury, dla ludzkiej cywilizacji.

Murdoch nie ogranicza się bowiem do sprawnego zarządzania mediami i powiększania swego wydawniczego imperium. Potrafi także kontrolować życie polityczne krajów, w których działa. Robił to w Wielkiej Brytanii i z pewnością zechce też tego spróbować w Polsce. Będzie się przy tym kierował zawsze swym własnym interesem. Nawet jeśli obecnie magnat usiłuje nawiązać dobre stosunki z partią rządzącą w Polsce, gdy tylko zorientuje się, że pojawił się w polskiej polityce ktoś silniejszy, natychmiast to jemu zaoferuje łamy swych gazet. Murdoch lubi bowiem tylko tych, którzy wygrywają.

Mistrz trywializacji
Ruperta Murdocha poznałem bliżej w początkach 1981 roku, w trakcie wielu spotkań, gdy negocjował on zakup "Timesa" i "Sunday Timesa" od koncernu Thompsona. W tym czasie wiedziałem już sporo o nim samym i o jego metodach z lektury książek, i z rozmów z szeregiem amerykańskich i australijskich dziennikarzy, którzy mieli bezpośrednie doświadczenie wyniesione z osobistych kontaktów z Murdochem. Ich rady wskazywały, że jest to człowiek niebezpieczny dla wolności sumienia i swobody dziennikarskiej wypowiedzi.
Do treści "Timesa" zaczął się mieszać, zanim jeszcze został jego wydawcą. Byliśmy jeszcze w trakcie negocjacji nad przejęciem pisma, gdy Murdoch pojawił się w redakcji i zażądał zmian w szeregu artykułach. Dziś "Times" sprzedaje prawie dwukrotnie więcej egzemplarzy niż kiedyś, ale dzieje się tak głównie dlatego, że magnat uczynił z niego gazetę znacznie bardziej populistyczną.

"Times" był zawsze dość konserwatywną gazetą, ale można było polegać na wiarygodności jego relacji. Dziś wypełniają go powierzchowne, trywialne materiały. I takim przeobrażeniom uległy wszystkie gazety przejęte przez Murdocha. Merytoryczna jakość jest w nich zastępowana tabloidowymi newsami. Szlachetny styl artykułów przeobraża się w pełną banałów sieczkę.

Sam Murdoch wyraża się zresztą niewiarygodnie wulgarnie. Język, którego używał w trakcie naszych rozmów, mógł przyprawić o szok. Przyzwyczajony jestem do kontaktów z osobami, które nie przebierają w słowach, ale język Murdocha był czymś, czego powtórzyć ani nawet wyobrazić sobie się nie da.

Murdoch - polityk globalny
Jego zasada jest następująca: "moi redaktorzy mają całkowitą swobodę wypowiedzi, tak długo, jak piszą to, czego od nich wymagam". Jest mu wszystko jedno, co wypisują na temat spraw trywialnych, ale w tych zasadniczych, muszą oni przede wszystkim dbać o dobro jego własnego biznesu.

I tak jego angielskie gazety pełne są pochlebnych wzmianek o telewizji SKY, amerykańskie o telewizji FOX czy STAR w Chinach. Najlepszym przykładem swobody wypowiedzi, jaką mają redaktorzy gazet Murdocha, może być stosunek do wojny w Iraku. W momencie jej wybuchu Murdoch był właścicielem 75 gazet w kilkunastu krajach. Każda z nich, niezależnie od tego, w jakim kraju się ukazywała, poparła tę wojnę.

Imperium Murdocha poszerza się głównie metodą wykupu dawno istniejących tytułów. Trzeba jednak przyznać, że w dziedzinie telewizji satelitarnej Murdoch okazał się wizjonerem. Jako jeden z pierwszych magnatów medialnych potrafił docenić jej potencjał, gdy jeszcze znajdowała się w powijakach. Teraz jego Fox TV w Stanach Zjednoczonych spełnia rolę psa bojowego najbardziej skrajnych elementów amerykańskiej prawicy.

Kameleon
Choć jego media są na ogół prawicowe, nie sądzę, by on sam miał jakiekolwiek głębsze, trwałe przekonania. Murdoch zawsze chce kontrolować polityków i jest mu zupełnie obojętne, do jakiej partii należą, tak długo jak sprawują władzę, a on jest w stanie ich kontrolować. Przykładem niechętny stosunek kolejnych rządów brytyjskich do Unii Europejskiej - będący tak naprawdę echem niechęci do niej Murdocha. Dlaczego nie lubi on Unii? Dlatego, że jest ona zbyt wielka, by ktoś taki jak on, był w stanie ją kontrolować.

Negocjując z Murdochem 27 lat temu, dowiedziałem się o nim ważnej rzeczy. Otóż jest on w stanie obiecać niemal wszystko, by uzyskać zamierzony cel. Kiedy zaś go osiągnie, wszystkie jego zobowiązania przestają mieć jakąkolwiek wartość.

Gdy tylko uzyska pełną kontrolę nad jakąś gazetą, albo choćby decydujący na nią wpływ, natychmiast zaczyna jej używać wyłącznie dla swych własnych celów. Człowiek ten wywarł wyjątkowo szkodliwy wpływ na dziennikarstwo i na ogólną kulturę polityczną. Wiadomo, że ceną za otrzymanie koncesji na kanał telewizyjny STAR w Chinach była zgoda na żądanie władz pekińskich, by jego dziennikarze pozostawali pod ścisłą kontrolą polityczną. Murdoch zgodził się na to bez najmniejszych oporów. On bardzo dba o to, by nie obrażać władz kraju, w którym działa. Dopóki oczywiście nie postanowi tych władz zmienić.

Obserwuj wątek
    • smutny_czesiek Re: Czy Rupert Murdoch zalatwi GW i TVN ??? 02.07.07, 22:28
      w tym tekscie nie prawdą jest tylko jedno ze Kaczynski jest naiwny. Napewno doskonale sobie zdaje sprawe kim jest Murdoch ale co ma zrobic jezeli w Polsce nie ma obiektywnej i niezaleznej polskiej prasy ?
      • platfusy_romek Re: Czy Rupert Murdoch zalatwi GW i TVN ??? 02.07.07, 22:40
        ostateczne decyzje nie zostaly jeszcze podjete, ciekawe co o tym sadzi Michnik, czy jest jakies inne mozliwe rozwiazanie w tej sytuacji? Kaczynski zawsze woli to co polskie od tego co obce, chyba nie trzeba o tym nikogo przekonywac, ale co ma robic jezeli polska prasa i media nie sa obiektywne ?
        • smutny_czesiek Re: Czy Rupert Murdoch zalatwi GW i TVN ??? 02.07.07, 23:09
          platfusy_romek napisał:

Kaczynski zawsze woli
          > to co polskie od tego co obce, chyba nie trzeba o tym nikogo przekonywac, ale
          > co ma robic jezeli polska prasa i media nie sa obiektywne ?

sam kiedy czytam Dziennik ( jedną z wielu gazet )nie moge sie pozbyc jakiegos dziwnego uczucia w podswiadomosci ze jednak ta gazeta jest jaks obca, choc jest bardzo obiektywna i rzetelna.Dawno temu gdy GW trzymala jeszcze jakis poziom (choc zawsze byla stronnicza)kupowalem ja i czytalem (czasami trafialy sie jakies ciekawe niezalezne artykuly, dzis to tylko propagandowa sieczka)
          Dzis tylko ja czytam( nigdy nie kupuje) i to tylko po to aby obserwowac jak sie stacza na same dno i jej powolny upadek, chyba jestem zbyt ciekawy, he he he...
          • platfusy_romek Re: Czy Rupert Murdoch zalatwi GW i TVN ??? 02.07.07, 23:32
            smutne to ze dzis nie mozna znalezc prawdy w polskich gazetach, smutne to ze Kaczynski jest zmuszony do paktowania z diablem (Murdochem) aby zalatwic innego diabla z GW, i wkrotce odbedzie sie pojedynek diablow(inaczej szatanow), Murdoch przeciwko Michnikowi, ciekawe ktory wygra, he he he...

• mirmat1 Fantastyczne zagranie Jarka Kaczynskiego 03.07.07, 00:36
              platfusy_romek napisał:

> smutne to ze dzis nie mozna znalezc prawdy w polskich gazetach, smutne to ze
              Kaczynski jest zmuszony do paktowania z diablem (Murdochem) aby zalatwic innego
              diabla z GW, i wkrotce odbedzie sie pojedynek diablow(inaczej szatanow), Murdoch
              > przeciwko Michnikowi, ciekawe ktory wygra, he he he...
              M; Podzielam Twje he, he, he ale nie masz pojecia o czym piszesz ublizajac
              Murdochowi od "diabla". Bez FOX News i programu Rush Limbough mie bylo by
              zwyciestwa Reagana i kleski komuny. Nie pluj wiec na swoje gniazdo o ile
              uwazasz G.Wno za swinstwo.
              • pigula_agenciara_sld Hurra!_M_u_r_d_o_c_h__P_o_ż_r_e__ GWno_TVNy_Polsaty 03.07.07, 17:53
                mirmat1 napisał:

> > Murdoch przeciwko Michnikowi, ciekawe ktory wygra, he he he...
                > Podzielam Twje he, he, he ale nie masz pojecia o czym piszesz ublizajac
                > Murdochowi od "diabla". Bez FOX News i programu Rush Limbough mie bylo by
                > zwyciestwa Reagana i kleski komuny. Nie pluj wiec na swoje gniazdo o ile
                > uwazasz G.Wno za swinstwo.

Słusznie !

GWno z Mihnikami do kozie bóbki
                przy Murdochu, który
                potrzebny jest Polsce
                w trybie pilnym !

ponieważ zydo-komucho-esbecko-
                szwabskie łżemedia robią
                wodę z mózgu Polakom i polaczkom
                na niespotykaną skalę

co może w bliskiej perspektywie
                skończyć się kolejnym
                rozbiorem Polski :(

Hurra!_M_u_r_d_o_c_h__P_o_ż_r_e__GWno_TVNy_Polsaty
      • imie_jaszczomp Re: Czy Rupert Murdoch zalatwi GW i TVN ??? 03.07.07, 21:42
        No ale co ma Murdoch do niezaleznej polskiej prasy?Na jakiej podstawie sądzisz,
        ze on bedzie takowa popieral?Z cytowanego artykulu jasno wynika, ze gosc jest
        bezwglednym rekinem,a ustalen dotrzymuje tylko wtedy, kiedy to mu przynosi
        korzysc.
        • koham.mihnika poczytajcie o jego interesach w Rosji 06.07.07, 00:36
          www.smh.com.au/news/business/murdoch-to-make-a-killing-from-russian-billboards/2007/07/05/1183351372559.html
    • onufry.zagloba Jedno jest pewne: Murdoch dostaje wysypki na 02.07.07, 23:23
      widok KATOLIKOW:) A poza tym to zamierza inwestowac w media internetowe, nie
      zdziwilbym sie wiec, gdyby od Agory portal GW kupil - gdzies w jakims wywiadzie
      z nim (chyba Sunday Times) czytalem, ze uwaza ten portal za najlepszy w Polsce:
      to istny mlynek do naganiania klientow na miejsca/spoty reklamowe (a z tego
      przeciez, nie zas z newsow, media zyja)
      I jeszcze jedno: nie cieszcie sie - Murdoch Z ZASADY NACZELNYCH NIE ZMIENIA.
      • mulla_ahmed Brawo Rupert!!!!! 02.07.07, 23:37
        Wlaz do Polski i rozpedz to klecho-katolickie towarzystwo!
      • platfusy_romek Re: Jedno jest pewne: Murdoch dostaje wysypki na 02.07.07, 23:44
        onufry.zagloba napisał:
        Jedno jest pewne: Murdoch dostaje wysypki na
        widok KATOLIKOW:) A

oj tu sie wasc mylisz (trzeba czytac ze zrozumieniem)Murdoch to konserwatysta a jego TV FOX w Stanach popiera najbardziej skrajna prawice. Skrajna prawica w Stanach to jednoczesnie fanatyczni katolicy.Po drugie po co Mordochowi portal GW ma dosc pieniedzy zeby zalozyc i wylansowac wlasny, czy to takie trudne dla goscia z takim miedzynarodowym doswiadczeniem ?
        • platfusy_romek Re: Jedno jest pewne: Murdoch dostaje wysypki na 02.07.07, 23:52
          a poza tym nic zes pan nie zrozumial z tego artykulu panie onufry.zagloba przeczytaj pan go jeszcze kilka razy
          • onufry.zagloba A po kiego mam czytac kiepskie przeklady i info 03.07.07, 00:02
            z dziesiatej reki, skoro moge sobie poczytac samego Murdocha i do tego w
            oryginale (wspomniana juz witryna jego koncernu)?
            Polak zawsze z najprostszej sprawy musi robic "kostke Rubika" - widac tak sie
            dowartosciowuje:)
            • ania_z_wawa Re: A po kiego mam czytac kiepskie przeklady i in 03.07.07, 00:23
              onufry.zagloba napisał:

> z dziesiatej reki, skoro moge sobie poczytac samego Murdocha i do tego w
              > oryginale (wspomniana juz witryna jego koncernu)?
              > Polak zawsze z najprostszej sprawy musi robic "kostke Rubika" - widac tak sie
              > dowartosciowuje:)

ale mogbys sie tak nie wymadrzac panie Anglik jak bys wszystkie rozumy pozjadal i wszystko wiedzial lepiej od Polakow, cos ci chyba nie sluzy ta Anglia skoro calymi dniami siedzisz na polskim forum GW, widze ze nawet od angielskich dziennikarzy uwazasz sie za lepszego
              • onufry.zagloba Bo mi za to ...media Murdocha placa:))) n/t 03.07.07, 00:24
                • smutny_czesiek Re: Bo mi za to ...media Murdocha placa:))) n/t 03.07.07, 00:52
                  Murdocha tos pan nawet przez lornetke nie widzial, skoro z domu calymi dniami nie wychodzisz
                  • onufry.zagloba A skad wiesz, ze z domu? n/t 03.07.07, 00:53
              • smutny_czesiek Re: A po kiego mam czytac kiepskie przeklady i in 03.07.07, 00:43
                ania_z_wawa napisała:

> ale mogbys sie tak nie wymadrzac panie Anglik jak bys wszystkie rozumy pozjadal
                > i wszystko wiedzial lepiej od Polakow, cos ci chyba nie sluzy ta Anglia skoro
                > calymi dniami siedzisz na polskim forum GW, widze ze nawet od angielskich dzien
                > nikarzy uwazasz sie za lepszego

facet chyby jest jakis bezrobotny, calymi dniami siedzi na polskim forum GW i mowi jeszcze ze jest dziennikarz, chyba ma na mysli swoje "dziennikarskie" wpisy na tym forum, marne masz pan zainteresowania jak na Anglika ,w kolo maciej jedno forum
                • onufry.zagloba Nie myl Bryta z Anglikiem, Pole - to naprawde nie 03.07.07, 00:46
                  jest to samo:)
                  A poza tym to u nas na Wyspach tylko Polak i cham wtranzala sie w cudzy
                  business - nie twoj to interes CO, KIEDY i ZA ILE robie, redneck:)))
                  • smutny_czesiek Re: Nie myl Bryta z Anglikiem, Pole - to naprawde 03.07.07, 01:03
                    onufry.zagloba napisał:

> jest to samo:)
                    > A poza tym to u nas na Wyspach tylko Polak i cham wtranzala sie w cudzy
                    > business - nie twoj to interes CO, KIEDY i ZA ILE robie, redneck:)))

o jaki obrazalski, nie podobaja ci sie Polacy to co tu jeszcze robisz ,idz do swoich na Forum w UK ( o ile nie jest to jakas zapadla dziura pod Skierniewicami) bo zapomnisz angielskiego
                    • onufry.zagloba Niestety, studiujac mowy niegramotnych chamow 03.07.07, 01:24
                      z PiSuaru zapominam jezyka polskiego. I dlatego trenowac "na zywo" go musze:

Marsz, marsz Dabrowski
                      Z ziemi polskiej do Wolskiej...
                      • general39 Re: Niestety, studiujac mowy niegramotnych chamow 03.07.07, 10:40
                        onufry.zagloba napisał:

> z PiSuaru zapominam jezyka polskiego. I dlatego trenowac "na zywo" go musze:

jeszcze takiego "Anglika" nie widziałem, nie tylko po polsku ale też po staropolsku płynnie mowi i to na dodatek bez zadnego angielskiego akcentu, na Polakow pluje, zdrajcow popiera a powoluje sie na Pana Zaglobe, Wielkiego Patriote i Polaków Przyjaciela, "dziwo" jakie czy co ???
                        • onufry.zagloba A KTO ci powiedzial, ze jestem Anglikiem? Anglik 03.07.07, 12:30
                          to narodowosc, nie zas obywatelstwo. Ostrzegalem tez, ze jestem historykiem. I
                          to wcale niezlym:)
                          • general39 Do onufry.zagloba, pilne !!!!!!!!!! 03.07.07, 20:35
                            onufry.zagloba napisał:

> to narodowosc, nie zas obywatelstwo. Ostrzegalem tez, ze jestem historykiem. I
                            > to wcale niezlym:)
                            tak sie sklada, ze nie tylko w Zjednoczonym Krolestwie mieszkam, ale i w nim
                            sie urodzilem.

z prostej logiki wedlug prawa jest pan panie historyku Anglikiem (ciagle tak pan podkresla miejsce urodzenia),na swiecie w roznych kwestionariuszach urzedowych jest pytanie o narodowosc (jezeli ma sie polski paszport wpisuje sie Polak, niemiecki paszport Niemiec, tak jest przynajmniej w Niemczech)a wedlug rozumu jestes pan tym, kim sie pan czujesz i za kogo uwazasz, bo coz jest wart kawalek papieru. Wiec kim pan jest panie historyku ? Bo wedlug mnie Kmicicem co najwyzej, jak pan przejrzysz na oczy to zmien pan nicka na Babinicz, jak sie zasluzysz czynami dla ojczyzny to moze i Zagloba bedziesz mogl sie nazywac.

Wedlug ciebie kogo popieralby tak Wielki Patriota i Szlachetny Czlowiek, kochajacy swoja ojczyzne ,jak Pan Onufry Zagloba :
                            - pijaka i slugusa Kwasnieskiego ktory pozwolil zeby Polska aferami i zlodziejstwem stale
                            -Tuska ktory byl juz u wladzy, mial wiele okazji zeby sie wykazac,zrobic cos pozytecznego dla kraju przeciez o wszystkim wiedzial co sie dzieje w Polsce i nic nie zrobil, gdzie sa jego czyny ?
                            -czy Kaczynskiego ktory od samego poczatku III RP krzyczal ze sie zle dzieje w Ojczyznie, ze Polska jest rozkradana, pelna afer, rzadza slugusy i agenci, rozplenila sie przestepczosci, korupcja i bezprawie
                            a po dojsciu do wladzy opanowal przestepczosc, walczy z korupcja jak moze, pogonil agentow i zdrajcow( ale jeszcze sie bronią, patrz co sie dzieje z ustawa lustracyjna ) ,dal podwyzki emerytom ,gornikom,policjantom , ostatnio lekarzom 30% i inni by dostali gdyby Polske bylo na to stac a ostatnio na szczycie EU w Brukseli sam jeden bez poparcia znikad odwazyl sie przeciwstawic dominacji poteznych Niemiec walczac o jak najlepsza pozycje Polski i osiagnal sukces udowadniajac ze naprawde kocha swoj kraj
                            Czyz trzeba jeszcze wiecej dowodow ???

Wiec zmien lepiej nicka na Kmicic i przeczytaj jeszcze raz Potop, bo sytuacja wbrew pozorom byla bardzo podobna ,na razie nie zaslugujesz zeby zwracac sie do ciebie nawet przez pan , co tez czynie.Jako historyk powinienes to sam zreszta wiedziec najlepiej

Pozdrowienia

• onufry.zagloba Zagloba by kazdego z nich wysmial:)Jeden co mial 03.07.07, 20:51
                              troche obycia i rozumu - cyniczny oportunista i zlodziej, drugi - karierowicz
                              bez zadnego talentu, choc z jakims tam wyksztalceniem, a trzeci - co jak
                              nieszczecia chodzi parami - anachroniczny i paranoiczny nieudacznik do
                              BLIZNIACZEGO kwadratu.
                              Czy Polacy juz tak skundleli, ze z 40 milionow NIKOGO NORMALNEGO NIE DALO SIE
                              WYBRAC?
        • onufry.zagloba Murdoch to protestant, ktory - jak i ja - na widok 02.07.07, 23:55
          papisty nie wie, czy smiac czy tez plakac. I nie ucz mnie pan, panie Polak,
          CZYTANIA PO ANGIELSKU ANGLOJEZYCZNYCH WYPOWIEDZI MURDOCHA (polecam witryune
          jego Koncernu, pelna bardzo ciekawych mow Szefa, min. na temat Internetu), bo
          sie urodzilem.
          • platfusy_romek Re: Murdoch to protestant, ktory - jak i ja - na 03.07.07, 00:09
            onufry.zagloba napisał:

> papisty nie wie, czy smiac czy tez plakac. I nie ucz mnie pan, panie Polak,
            > CZYTANIA PO ANGIELSKU ANGLOJEZYCZNYCH WYPOWIEDZI MURDOCHA (polecam witryune
            > jego Koncernu, pelna bardzo ciekawych mow Szefa, min. na temat Internetu), bo
            > tak sie sklada, ze nie tylko w Zjednoczonym Krolestwie mieszkam, ale i w nim
            > sie urodzilem.

ten artykul napisal angielski dziennikarz ktory pracowal w The Times ktory go poznal osobiscie,czyzby byl niewiarygodny ?
            Ruperta Murdocha poznałem bliżej w początkach 1981 roku, w trakcie wielu spotkań, gdy negocjował on zakup "Timesa" i "Sunday Timesa" od koncernu Thompsona. W tym czasie wiedziałem już sporo o nim samym i o jego metodach z lektury książek, i z rozmów z szeregiem amerykańskich i australijskich dziennikarzy, którzy mieli bezpośrednie doświadczenie wyniesione z osobistych kontaktów z Murdochem. Ich rady wskazywały, że jest to człowiek niebezpieczny dla wolności sumienia i swobody dziennikarskiej wypowiedzi.
            • onufry.zagloba On pisywal, ja ciagle pisuje -mily panie, nie 03.07.07, 00:26
              rozsmieszaj, bo mam zajady: co czlowiek, to i opinia o Murdochu inna(ze 2 lata
              temu w Timesie byla seria po-Murdochowych wspomnien).
            • onufry.zagloba PS: W australijskim pisemku "po tatusiu" to Rupert 03.07.07, 00:28
              swoich mozliwosci nie pokazal - przyszly one pozniej, a wiec opinia Aussies bym
              sie tu nieszczegolnie przejmowal:)
              • koham.mihnika Onufry wbij www.smh.com.au a potem 03.07.07, 13:51
                www.theaustralian.news.com.au.

zobaczysz, dlaczego Rupert jest lepszy.
        • onufry.zagloba Co sie tyczy prawicy w USA to sa to jednak WASPy, 02.07.07, 23:59
          a nie tamtejsze Polaczki czy Makaroniarze:)A trzecia grupa katolikow,
          Irlandczycy, jakos zwyczajowo z Demokratami trzyma - chyba po Kennedych im tak
          zostalo;)
          WASP = White, Anglo-Saxon, Protestant czyli bialy, Anglosas i protestant:)
          Bujaj Acan zasciankowych wyborcow PiSuara, a nie czlowieka ze swiata, i to
          swiata Anglosasow:)))
    • mulla_ahmed No i co z tego, ze jest 'wulgarny' i silny? 02.07.07, 23:39
      Typowa silna jednostka, Murdoch to nie placzliwy maminsynek(jak wiekszosc
      Polakow), ale czlowiek, ktory osiaga to co zamierza i nie przebiera przy tym w
      slowach i srodkach.
      • wet3 Re: No i co z tego, ze jest 'wulgarny' i silny? 03.07.07, 01:19
        mulla_ahmed napisał:

> Typowa silna jednostka, Murdoch to nie placzliwy maminsynek(jak wiekszosc
        > Polakow), ale czlowiek, ktory osiaga to co zamierza i nie przebiera przy tym w
        > slowach i srodkach.

To prawda, ze jest silna jednostka. Nie nalezy jednak zapominac, ze Murdoch
        jest zwolennikiem politycznej poprawnosci i globalizmu oraz wielokulturowosci.
        A to dyskwalifikuje go!!!

• onufry.zagloba Ano wlasnie, a ci wyzej sie Murdochem onanizuja:) 03.07.07, 01:25
          Naiwni, mitomanscy GLUPCY!
      • koham.mihnika Rupert nie przeklina i zalatwia sprawy jak trzreba 03.07.07, 13:53
        mimo swego wieku. Poza tym splodzil potomstwo majac 70, jak tam u was panowie z
        tymi sprawami ???????
    • koham.mihnika flagowy dziennik Ruperta - The Australian jest 03.07.07, 13:44
      najlepsza gazeta na Zadupiu.
      Tylko lewactwo uwaza, ze wlasciciel gazety nie powinien ingerowac w linie
      programowa pisma. Jakos nikt nie narzuca makdonaldsowi, jakiej musztardy ma uzywac.
      Jesli dziennikarze chca byc w 100% niuezalezni, powinni taki tytul kupic lub
      stworzyc.

Rupert robi szmal i tylko to go interesuje. W Chinach tez.
      • maaac Re: flagowy dziennik Ruperta - The Australian jes 03.07.07, 14:34
        > Tylko lewactwo uwaza, ze wlasciciel gazety nie powinien ingerowac w linie
        > programowa pisma. Jakos nikt nie narzuca makdonaldsowi, jakiej musztardy ma
        > uzywac.
        > Jesli dziennikarze chca byc w 100% niuezalezni, powinni taki tytul kupic lub
        > stworzyc.

Masz i nie masz racji za razem. Oczywiście jak właściciel tworzy gazetę to ma
        prawo dobrać do niej taki zespół redakcyjny, który będzie pisał to co on chce.
        Jak ma wyczucie rynku to będzie na niej zarabiał, jak nie ma to finansując ją z
        innych źródeł może realizować swoje cele programowe.
        Inna sprawa jak się kupuje istniejący już na rynku tytuł za masę pieniędzy.
        Jeżeli ktoś myśli że kupiwszy taki tytuł może dowolnie zmieniać jego profil
        wpływając na dziennikarzy i dalej utrzymać czytelników i nakład to się grubo
        myli. Nie da się kupić samego "tytułu" - gazeta to głównie ludzie w niej
        zatrudnieni wraz z określonymi ich pogladami. Jak się tych ludzi zwolni, a
        profil gazety zmieni to się zostaje z ręką w nocniku.

Jak więc widać można i nie można wpływać na gazetę. :)
        • onufry.zagloba I Murdoch tego nie robi, bo na to zbyt madry:) 03.07.07, 16:27
          A wiec gnojki, ktore sie spodziewaja, ze jesli kupi Agore (a ta przeciez nie
          musi sie mu sprzedac), to Michnika wywali - on akurat lubi kontrowersyjnych,
          oby byli ZNANI.
      • wet3 Re: flagowy dziennik Ruperta - The Australian jes 03.07.07, 16:52
        koham.mihnika napisał:

> najlepsza gazeta na Zadupiu.
        > Tylko lewactwo uwaza, ze wlasciciel gazety nie powinien ingerowac w linie
        > programowa pisma. Jakos nikt nie narzuca makdonaldsowi, jakiej musztardy ma
        uzy
        > wac.
        > Jesli dziennikarze chca byc w 100% niuezalezni, powinni taki tytul kupic lub
        > stworzyc.
        >
        > Rupert robi szmal i tylko to go interesuje. W Chinach tez.

Co nie zmienia istoty rzeczy gazet "Rupertowych", ktore sa politycznie poprawne
        i proglobalistyczne!!! Wiec nie ma sie czym tak niezdrowo podniecac!
        • koham.mihnika Re: flagowy dziennik Ruperta - The Australian jes 04.07.07, 11:03
          wet3 napisał:
          Co nie zmienia istoty rzeczy gazet "Rupertowych", ktore sa politycznie poprawne
          i proglobalistyczne!!! Wiec nie ma sie czym tak niezdrowo podniecac!

Daily Telegraph politycznie poprawny? Kiedy zmieniales okulary?
          Kazdy kapitalista jest proglobalny, potrzebuje wiecej klientow na swoj towar.
          Dlaczego media maja byc inne? I co zlego w globalizacji? Kiedy nam proponowano
          globalizacje na moskiewska modle, tez warczales?
    • gringo_w666 składam ręce do Boga, żeby się powiodło 03.07.07, 16:59
      wyplenić media Stolzmana vel Kwaśniewskiego, tj. SPY_Polsay, UB-TVN no i...
      oczywiście kłamliwego brukowca GWno Wybiórcze, a Arona Szechtera vel Michnika
      skazać na banicję, albo, grzecznie dać na bilet do Israel (w jedną stronę
      oczywiście)
      • wet3 Re: składam ręce do Boga, żeby się powiodło 03.07.07, 17:24
        gringo_w666 napisał:

> wyplenić media Stolzmana vel Kwaśniewskiego, tj. SPY_Polsay, UB-TVN no i...
        > oczywiście kłamliwego brukowca GWno Wybiórcze, a Arona Szechtera vel Michnika
        > skazać na banicję, albo, grzecznie dać na bilet do Israel (w jedną stronę
        > oczywiście)

Tu sie z Toba zgodze. Chociaz media Murdocha pozostawiaja wiele do zyczenia, to
        w porownaniu z tym, co powyzej wymienilems z pewnoscia bylyby zmiana na lepsze.
        • general39 Do onufry.zagloba, pilne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.07, 20:36
          onufry.zagloba napisał:

> to narodowosc, nie zas obywatelstwo. Ostrzegalem tez, ze jestem historykiem. I
          > to wcale niezlym:)
          sie urodzilem.

z prostej logiki wedlug prawa jest pan panie historyku Anglikiem (ciagle tak pan podkresla miejsce urodzenia),na swiecie w roznych kwestionariuszach urzedowych jest pytanie o narodowosc (jezeli ma sie polski paszport wpisuje sie Polak, niemiecki paszport Niemiec, tak jest przynajmniej w Niemczech)a wedlug rozumu jestes pan tym, kim sie pan czujesz i za kogo uwazasz, bo coz jest wart kawalek papieru. Wiec kim pan jest panie historyku ? Bo wedlug mnie Kmicicem co najwyzej, jak pan przejrzysz na oczy to zmien pan nicka na Babinicz, jak sie zasluzysz czynami dla ojczyzny to moze i Zagloba bedziesz mogl sie nazywac.

Wedlug ciebie kogo popieralby tak Wielki Patriota i Szlachetny Czlowiek, kochajacy swoja ojczyzne ,jak Pan Onufry Zagloba :
          - pijaka i slugusa Kwasnieskiego ktory pozwolil zeby Polska aferami i zlodziejstwem stale
          -Tuska ktory byl juz u wladzy, mial wiele okazji zeby sie wykazac,zrobic cos pozytecznego dla kraju przeciez o wszystkim wiedzial co sie dzieje w Polsce i nic nie zrobil, gdzie sa jego czyny ?
          -czy Kaczynskiego ktory od samego poczatku III RP krzyczal ze sie zle dzieje w Ojczyznie, ze Polska jest rozkradana, pelna afer, rzadza slugusy i agenci, rozplenila sie przestepczosci, korupcja i bezprawie
          a po dojsciu do wladzy opanowal przestepczosc, walczy z korupcja jak moze, pogonil agentow i zdrajcow( ale jeszcze sie bronią, patrz co sie dzieje z ustawa lustracyjna ) ,dal podwyzki emerytom ,gornikom,policjantom , ostatnio lekarzom 30% i inni by dostali gdyby Polske bylo na to stac a ostatnio na szczycie EU w Brukseli sam jeden bez poparcia znikad odwazyl sie przeciwstawic dominacji poteznych Niemiec walczac o jak najlepsza pozycje Polski i osiagnal sukces udowadniajac ze naprawde kocha swoj kraj
          Czyz trzeba jeszcze wiecej dowodow ???

Wiec zmien lepiej nicka na Kmicic i przeczytaj jeszcze raz Potop, bo sytuacja wbrew pozorom byla bardzo podobna ,na razie nie zaslugujesz zeby zwracac sie do ciebie nawet przez pan , co tez czynie.Jako historyk powinienes to sam zreszta wiedziec najlepiej

Pozdrowienia

• smutny_czesiek Re: Do onufry.zagloba, pilne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.07, 20:51
            slaby musi byc historyk z tego goscia skoro nie zauwazyl podobienstwa niedawnej sytuacji Polski do sytuacji Polski opisanej w Potopie, dzieki Bogu to juz przeszlosc, teraz Kaczynscy odbudują Polske ,oby rzadzil jak najdluzej
            • mulla_ahmed faktycznie smutny. Optymista nie popiera kaczorow. 03.07.07, 21:45
              Dziwi mnie, ze ludzie, ktorzy niszcza Polske ( kaczynscy, leppery, giertychy,
              watykanstwo ) sa popierani przez tak wielu Polakow. Widac Polak musi wiecznie
              dostawac w dupe.
              • onufry.zagloba Bo jedno, co Polak potrafi, to tylko pieknie 03.07.07, 21:50
                umierac. Ale normalne zycie to juz mu nie bardzo wychodzi:)))
                • mulla_ahmed Otoz to! Poczytaj mariana.kaluskiego albo lortea! 03.07.07, 21:53
                  Az sie wlos na glowie jezy od tego radiomaryjnego belkotu rodem od polonijnych
                  szmalcownikow na emigracji w jackowie i Urugwaju.
                  • koham.mihnika melduje, ze Kaluski nadaje z Melbourne. Adres - 04.07.07, 11:07
                    # 4 Booral Drv Sunshine West 3020
                    # (03) 9311 7851

zadzwon i pogadaj, jak Polak z Polakiem. Marianek sie ucieszy, o ile bedzie na
                    przepustce.

mulla_ahmed napisał:

> Az sie wlos na glowie jezy od tego radiomaryjnego belkotu rodem od polonijnych
                    > szmalcownikow na emigracji w jackowie i Urugwaju.
                    >
          • onufry.zagloba A wydrukuj wasc sobie ten tekst i zawies nad 03.07.07, 20:53
            lozkiem, zamiast nim tutaj SPAMOWAC:)
          • onufry.zagloba PS: A za pierwiasek to Kwaczka akurat chwalilem: 03.07.07, 20:55
            pomysl mial dobry, bo...SZWEDZKI. Szkoda tylko ze wraz z Idiotka Fotyga za ow
            pierwiastek nie umarl. Bo stawianie sie jak wesz na grzebieniu - bez zadnych
            praktycznych efektow - jest po prostu smieszna i moze jedynie uwiesc jego
            ciemny jak tylek Murzyna elektorat:)
            • smutny_czesiek Re: PS: A za pierwiasek to Kwaczka akurat chwalil 03.07.07, 21:53
              onufry.zagloba napisał:

> pomysl mial dobry, bo...SZWEDZKI. Szkoda tylko ze wraz z Idiotka Fotyga za ow
              > pierwiastek nie umarl. Bo stawianie sie jak wesz na grzebieniu - bez zadnych
              > praktycznych efektow - jest po prostu smieszna i moze jedynie uwiesc jego
              > ciemny jak tylek Murzyna elektorat:

chcialbym sie do ciebie zwracac "Wasci" przez szacunek jaki mam do Pana Onufrego Zagloby (zauwazyles chyba ze wiekszosc osob na tym forum w ten sposob sie do ciebie zwracala, widzisz jak Polacy potrafia szanowac swoich bohaterow narodowych )ale nie moge bo wiem ze na to nie zaslugujesz
              Nie chce mi sie z toba gadac, dlatego zadam ci tylko ostatnie pytanie:
              czy widziales kiedys historyka ktoryby publicznie o onanizowani gadal,jak ty to robisz powyzej, a moze ty seksuolog jestes nie historyk ?Jezyk jak na wyksztalconego czlowieka jakos ci sie tak nagle pogorszyl( rzucasz wyzwiskami, Idiotka, Murzyn,Wszy), co sie z taba stalo czlowieku, a moze tys nawet osmiu klas nie skonczyles ??? i dotychczas ktos za ciebie pisal ale dzis nagle zaniemógł ?

Ps. nie musisz odpowiadac, bo prawde mowiac zupelnie mnie to nie interesuje co z taba jest i nie bede odpowiadal na twoje posty
              • platfusy_romek wyksztalciuch to wyksztalciuch 04.07.07, 12:38
                cytat:
                Cytując „Chorał” Kornela Ujejskiego, premier bez wątpienia popełnił błąd, choć nie jestem pewien, na czym ten błąd polegał. Może na tym, że w ogóle chciał błysnąć erudycją w kraju, którego elita (elyta?) łączy zajazgliwość zachodniego lewactwa z peerelowskim niedouctwem (chyba że przyświecał mu makiaweliczny zamiar wykazania czarno na białym, iż wszystkie te nadęte „autorytety” w porządnej, przedwojennej szkole nie przeszłyby tzw. małej matury).

A może na tym, że wybrał do zacytowania wiersz głęboko wpisany w tradycję narodowo-romantyczną, z jakże zaściankowym i obmierzłym elycie incipitem „Z dymem pożarów, z kurzem krwi bratniej, do Ciebie, Panie, bije ten głos…”, którym Londyn rozpoczynał radiowe audycje dla powstańczej Warszawy. Gdyby premier sparafrazował był coś z pism Róży Luksemburg, miejscowi intelektualiści na pewno by aluzję załapali.

W każdym razie, mimo iż kontekst wypowiedzi premiera działa raczej przeciwko niemu (porównanie pielęgniarek do zbrodniczego motłochu Szeli trudno doprawdy obronić), w gęgu, jaki ona wzbudziła, nie było śladu wiedzy, że to cytat ani skąd. I nawet, gdy publicysta „Wyborczej” wykonał w końcu tytaniczną pracę sięgnięcia po obowiązujący podręcznik dla klasy II gimnazjum i wyłożył rzecz swoim wykształciuchom, ci w ogóle tego nie zauważyli. Być może dlatego, że propagandowa reakcja już była zbyt rozpędzona, telewizje już miały nagrane rozmowy z egzorcystami, demonologami i badaczami podań o Borucie, a redaktor Olejnik i inne tuzy napisane komentarze, i wszystko to nie mogło się zmarnować. Obowiązująca wykładnia już zdążyła się utrwalić: Polską rządzi zwariowany dewot, który w działaniach opozycji widzi szatana. Któż zrezygnowałby z komentarza dającego mu szansę zacytowania w „Le Monde”, „El Pais” czy innych tagescośtam? Od czasu, jak dziennikarzom udało się wkręcić niezbyt lotną panią rzecznik w dywagacje o teletubisiu, ideałem polskiego dziennikarstwa stało się inicjowanie i organizowanie rechotu.

przewidujac reakcje wyksztalciuchow ,rowniez natychmist zauwazajac ze premier jednak popelnil wielki blad uzywajac tego cytatu i dal okazje do szyderstw,pozwolilem sobie nawet na podpowiedz dla wyksztalciuchow(post z Data: 01.07.07, 19:51) aby choc jeden ktory to przeczyta uniknal kompromitacji.
                ------------------------------------------------------------------------------
                Re: do tetradr: Nie przypisuję premierowi
                Przeczytaj komentowany artykuł »
                Autor: platfusy_romek
                Data: 01.07.07, 19:51 + dodaj do ulubionych wątków

Kazdy inteligetny czlowiek powinien zadac sobie kilka pytan ?
                dlaczego premier uzyl akurat tego cytatu ?
                dlaczego uzyl cytatu zupelnie zapomnianego poety ?
                dlaczego uzyl wlasnie tego cytatu z tego okreslonego wiersza (piesni) ?

Mysle ze jest to publiczne przeslanie do tzw. "POLSKICH ELIT " i powinny one zrozumiec jego sens

"Kochajcie Ojczyznę nie świątecznie, ale codziennie, zawsze, trwale i stale" - mówił do przyjaciół we Lwowie podczas obchodów
                swoich siedemdziesiątych urodzin Kornel Ujejski. Jako poeta był on żywym protestem przeciwko uciskowi, jakiego doznawał Naród
                Polski od czasów zaborów. Miłość Polski była zawsze motorem jego pracy twórczej. Urodził się 12 września 1823 r. w Beremianach na
                Podolu. Pochodził z zamożnej rodziny szlacheckiej, która w roku 1839 przeprowadziła się w okolice Lwowa. "Chorał" Ujejskiego,
                włączony później do "Skarg Jeremiego" pomyślany był jako biblijnie stylizowane błaganie o łaskę, o zmiłowanie Boga nad cierpiącym
                Narodem, którego wiarą nie zdołają zachwiać bezbożne szaleństwa historii.

"Z dymem pożarów"
                Najbardziej znanym utworem Kornela Ujejskiego jest pieśń "Z dymem pożarów", która spopularyzowana w czasie Wiosny Ludów, zwłaszcza
                w zaborze austriackim stała się hymnem Polski w niewoli.

Z dymem pożarów, z kurzem krwi bratniej,
                Do Ciebie, Panie, bije ten głos,
                Skarga to straszna, jęk to ostatni,
                Od takich modłów bieleje włos.
                My już bez skargi nie znamy śpiewu,
                Wieniec cierniowy wrósł
                w naszą skroń,
                Wiecznie, jak pomnik Twojego gniewu,
                Sterczy ku Tobie błagalna dłoń.

Ileż to razy Tyś nas nie smagał
                A my, nie zmyci ze świeżych ran,
                Znowu wołamy: "On się przebłagał,
                Bo On nasz Ojciec, bo On nasz Pan!"
                I znów powstajem w ufności szczersi,
                A za Twą wolą zgniata nas wróg,
                I śmiech nam rzuca, jak głaz na piersi:
                "A gdzież ten Ojciec, a gdzież ten Bóg?"

I patrzym w niebo, czy z jego szczytu
                Sto słońc nie spadnie wrogom na znak -
                Cicho i cicho, pośród błękitu
                Jak dawniej buja swobodny ptak.
                Owóż w zwątpienia strasznej rozterce,
                Nim naszą wiarę ocucim znów,
                Bluźnią Ci usta, choć płacze serce;
                Sądź nas po sercu, nie według słów!

O! Panie, Panie! Ze zgrozą świata
                Okropne dzieje przyniósł nam czas,
                Syn zabił matkę, brat zabił brata,
                Mnóstwo Kainów jest pośród nas.
                Ależ, o Panie! Oni niewinni,
                Choć naszą przyszłość cofnęli wstecz,
                INNI SZATANI BYLI TAM CZYNNI;
                O! rękę karaj, nie ślepy miecz!

Patrz! My w nieszczęściu zawsze jednacy,
                Na Twoje łono, do Twoich gwiazd,
                Modlitwą płyniem jak senni ptacy,
                Co lecą spocząć wśród własnych gwiazd.
                Osłoń nas, osłoń ojcowską dłonią,
                Daj nam widzenie przyszłych Twych łask,
                Niech kwiat męczeństwa uśpi nas wonią,
                Niech nas męczeństwa otoczy blask.

I z archaniołem Twoim na czele
                Pójdziemy potem na wielki bój,
                I na drgającym szatana ciele
                Zatkniemy sztandar zwycięski Twój!
                Dla błędnych braci otworzym serca,
                Winę ich zmyje wolności chrzest;
                Wtenczas usłyszy podły bluźnierca
                Naszą odpowiedź:
                "BÓG BYŁ I JEST!""
                ------------------------------------------------------------------------------
                wyksztalciuch to po prostu wyksztalciuch, czy zna ktos bardziej trafne okreslenie ???

• smutny_czesiek Re: wyksztalciuch to wyksztalciuch 04.07.07, 20:24
                  platfusy_romek napisał:

> Kazdy inteligetny czlowiek powinien zadac sobie kilka pytan ?
                  > dlaczego premier uzyl akurat tego cytatu ?
                  > dlaczego uzyl cytatu zupelnie zapomnianego poety ?
                  > dlaczego uzyl wlasnie tego cytatu z tego okreslonego wiersza (piesni) ?
                  >
                  > Mysle ze jest to publiczne przeslanie do tzw. "POLSKICH ELIT " i powinny one zr
                  > ozumiec jego sens

a ja, kiedy zaczelo sie to "pieklo" i prasa i media krzyczaly ze premier oszalal,zadalem sobie szybko pytanie: Czy to mozliwe zeby tak dobrze wyksztalcony i inteligetny czlowiek popelnil taki blad i nie przewidzial konsekwencji?
                  I zaraz sobie odpowiedzialem, przeciez to jest absolutnie nierealne, zrobil to celowo i z wyrachowaniem, zeby wszystkie tzw. wyksztalciuchy wystapily w prasie i mediach i publicznie udowodnily wszystkim ze sa wyksztalciuchami,i tak tez sie stalo ,plan powiodl sie w 100%.Pierwszy lepszy przyklad bardziej znanego wyksztalciucha : Monika Olejnik publicznie na oczach wszystkich zapytala premiera:"Gdzie jest szatan", to tak jakby powiedziala "patrzcie,jestem typowym wyksztalciuchem"

Ps. hej, panie onufry.zagloba, zyjesz jeszcze ? przypomnij sobie, jak to jeden z pierwszych wrzask podniosles i cos wypisywal wielkim litarami w tytulach o wariatach, szalencach i szpitalach psychiatrycznych, nie bede przytaczal zeby ci wstydu zaoszczedzic.Moim zdaniem, panu to nawet do wyksztalciucha bardzo daleko...
    • tychik1 Re:Wszystko z tego rozumiem tylko pojac nic nie 04.07.07, 13:08
      moge wiecie ?
      Jesli Morduch chce kupic GW,portal, czy agore to dlaczego rozmawia
      z Kaczynskim ?
      Raczej bym z tego wnioskowal ze chce zalozyc cos nowego lub kupic cos gotowego,
      tyle ze obecnie mniej waznego.
      Wiadomo natomiast ze Kaczynscy i PiS maja problem z przebiciem sie do mediow,
      a raczej mozna powiedziec"do spoleczenstwa poprzez media".
      Tu prawdopodobnie mysla o swojej CONAJMNIJ gazecie tylko jest pytanie jak to
      zrobic i w oparciu o kogo?,a Morduch jest jedna z opcji jak sie domyslam.
      Niewiele wiem o Morduchu ale latwo miarkowac ze jesli cos robi to dla pieniedzy
      i musi sie oplacac.Dlatego jesli zdecyduje sie na cos to na dziennik
      rzadowy ,bo tam sie ZAWSZE bedzie cos ciekawego dzialo i ludzie chocby z
      ciekawosci kupia.
      Druga mozliwosc to cos populistycznego jak tu wlasciciel tego watku slusznie
      zauwazyl,tak czy owak cokolwiek co sie bedzie latwo sprzedawac.
      Wszystko to napewno bedzie jakims zagrozeniem dla GW ktora on sam tez moze
      starac sie wykupic czesciowo lub w calosci.
      Oczywiscie rzadowy dziennik to popierac bedzie takich ktorzy sa aktualnie przy
      wladzy ,wiec nie koniecznie PiS choz zycze im jak najlepiej.
      Ten ( PiS) jednak powinien miec swoj niezalezny OD NIKOGO ! glos ,poprzez ktory
      moze trafiac do ludzi,a juz napewno do tej czesci ktora go (PiS)popiera ,
      a taka grupa czytelnikow i zwolennikow calkiem realnie moze rosnac.
      Dlaczego jesli chcemy juz gazete i jej wiadomosci ,to musimy placic
      i tym samym dawac zarbiac przykladowo takiej GW ktora nie lubimy ?
      Sugerowalem MIEDZY INNYMI tu na forum zeby PiS sie dogadal z naszym
      Ojcem Rydzykiem, i na jego bazie technicznej i za jakis tam % stworzyl
      zupelnie nie zalezna ,samodzielna,o wlasnym profilu (conajmniej) gazete.
      Mnie sie wydaje ze w Polsce media so opanowane(prawie wszystkie) przez tak
      zwana "poprawnosc plityczna".Jest autentyczny glod na wolne slowo(troche
      przypomina sie znowu okkres poczatkow solidarnosci)i jest REALNE ! miejsce oraz
      zapotrzebowanie na taka wolna ,nieklamliwa i rzetelna gazete.Ktokolwiek wiec
      teraz uderzy to moze naprawde natym zyskac.Jest co prawda Nasz Dziennik ale to
      do takich odbiorcow jak ja ,ze mamy swoja specyfike, wymagania i nigdy tego nie
      zmienimy.Natomiast ci bracia z PiSu ze tak ich osmiele sie nazwac, maja swoje
      wymogi i musza rozmawiac o swoich sprawach,w swojej gazecie ktora bedzie
      jednoczesnie odzwieciedlala ich punkt widzenia.
      To tak mozna tylko porownac jak starzy zbieraja sie pomiedzy soba i rozmawiaja
      czy wspominaja dawne sprawy,a mlodzi oczywiscie musza miedzy mlodymi .
      Jestesmy jedna rodzina niemniej te naturalne podzialy sa widoczne i to jest
      jaknajbardziej NORMALNE !
      Jakkolwiek to nad GW i cala mediala poprawnoscia polityczna zbieraja sie
      czarne chmury.
      Napewno daleko im jeszcze do upadku ,ale calkiem blisko do uderzenia w ich
      monopol,rozbicia go i odebrania znacznej czesci jesli nie wiekszosci
      czytelnikow.
      Gdyby do tego doszlo to wcale bym sie nie smucil : )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka