moon5 03.07.07, 19:03 Żadne z nas nie doczekało się odpowiedzi od Pana "Maaac". Jednocześnie usunięto już drugi watek z pytaniami do niego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moon5 Re: Do "Loży_szyderczej" 03.07.07, 19:08 Usunięte watki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=65280973 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=65199794 Pewnie znowu dowiem się od Maaaca, że watki usunięto " w celach wychowawczych". Żenujące to wszystko. -- Moon Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 19:26 Oczywiście że żenujące - zgadzam się w zupełności. Wiemy już jakie były opaski dla ludzi z korzeniami żydowskimi, jeżeli mam się 'przyznawać' chciałbym się najpierw zapoznać jakie 'proponujecie' dla osób z pochodzeniem niemieckim, francuskim, włoskim, czeskim, hiszpańskim, angielskim, rosyjskim, białoruskim, ukraińskim, litewskim, łotewskim. Co powiecie do ludzi których przodkowie są np Baskami - uznacie ich za Francuzów czy Hiszpanów w zależności od miejsca zamieszkania ich przodków? A może jednak zgodzicie się na to że Baskowie czują się osobnym narodem? A jak z moich prapradziadków/praprababć jedno by było Rosjaninem, jedno Żydem, dwóch Szwedami, dwoje Niemcami, a reszta Polakami to w takim razie za kogo wtedy byście mnie uważali? Jaką mi opaskę przydzielicie? Czy działają w tym względzie ustawy norymberskie rozszerzone o inne narodowości? Czy bez tego Rosjanina czy Żyda wśród przodków byłbym bardziej Polakiem? Czy Pani Moon5 potrafi mi wytłumaczyć dlaczego ona z dziadkiem Żydem może uważać się w pełni Polką i swoim dziadkiem chwalić się jedynie na forum, a już od pana X oczekuje "przyznawania się" do 'żydowskich' korzeni? Dlaczego jemu neguje prawo do bycia tym kim się czuje? Nie jest to żenujące? Nie doszła przypadkiem już Pani do granicy absurdu? Tu dedykuję anegdotę przez kogoś już tu na forum przytaczaną: Rozmowa między dwoma dyrygentami - jeden z Rosji drugi z USA. Rosjanin się chwali jaki to on porządny bo u niego w kraju i orkiestrze nie ma segregacji narodowościowej bo gra u niego bodajże aż 5 Żydów!!!! Na to 'amerykaniec' - 'a mnie do głowy nigdy nie przyszło pytać się za kogo się uważają, ważne by dobrze grali'. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 19:41 Jeśli ma Pan problem ze swoją żydowskością (ja tego problemu nie mam) i nie umie Pan o tym spokojnie mówić, proszę iść do psychologa, a nie obrażać ludzi na forum i interweniować w administracji, aby usuwali watek za wątkiem. Rozmawiałam na tamtym wątku również z innymi osobami, teraz dyskusja skończona. I znowu uderzył Pan w ulubiony ton Gazety - antysemityzm. Walką z antysemityzmem można zasłaniać największe podłości. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 19:56 Jeżeli Pani Moon5 ma Pani kłopoty ze swoją żydowskością. A najwyraźniej Pani ma bo ciągle Pani do tego tematu wraca to radzę iść do psychologa. W przeciwieństwie do Pani nigdy nie deklarowałem jakiegokolwiek przodka Żyda, Niemca, Polaka, Rosjanina, ba nawet Chińczyka, Marsyjanina czy też jeszcze wśród Pan paniscus. Ta sprawa po prostu dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia w mojej ocenie tego co się dzieje w Polsce. Do tego ma Pani jakąś obsesję myśląc, że to ja interweniowałem w celu usunięcia wątków. Chce Pani? Proszę bardzo. Proszę się skontaktować z administracją i zapytać się na czyją prośbę/rządanie/wniosek wątki zostały usunięte. Ja tam nie mam nic do ukrycia. Przy okazji znów nie potrafiła Pani odpowiedzieć na najprostsze pytania: 1. Dla czego Pani z dziadkiem Żydem może być Polką, a od kogoś innego oczekuje że będzie w tym momencie przyznawał się do swojego 'żydostwa'. 2. Dla czego interesują Panią moje korzenie? Czyjekolwiek korzenie - nie tylko żydowskie. Czy chce Pani na podstawie tego 'oznaczać' obywateli RP? A 'obrażać' Panią będę za każdym razem ilekroć uznam że znów się Pani wygłupiła. Nie podoba się to Pani? To proszę mnie 'wygasić' (już wie Pani jak się to robi) lub polecieć na skargę do administracji forum w celu zablokowania mojego nicka. > Walką z antysemityzmem można zasłaniać największe podłości. Jak rozumiem 'największą podłością' jest dręczenie dziwiczo czystej jak lilija Moon5. Która broń Boże nie jest antysemitką ale z chęcią by wiedziała kto ma jakie korzenie. W tym celu opaseczki na rączkach ułatwiło by jej to niepomiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:14 U Pana ciągle te same teksty. Obsesji nie mam, wspominam o tym wtedy, gdy dyskusja dotyczyła kwestii polskości i żydowskości. Wygaszać Pana nie zamierzam, natomiast prosiłam Pana wielokrotnie, aby nie reagował Pan na moje posty do innych osób. Wczoraj znów Pan odezwał się tak, że musiałam zareagować i proszę, jaki rezultat; okazało się, że jestem antysemitką, mającą obsesję na temat własnej częściowej żydowskości; wszytko to, jakby powiedział "Michnischeobachter", typowe wytrychy myślowe "michnikoidów", upraszczanie problemu, wyuczone tresurą. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:21 I co z tego, że ja Pana "wytnę", skoro inni będą czytać te brzydkie rzeczy, które będzie Pan o mnie pisał. Do administracji ze skargami na Pana nie pójdę, z wielu względów. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:24 Przy okazji znów nie potrafiła Pani odpowiedzieć na najprostsze pytania: 1. Dla czego Pani z dziadkiem Żydem może być Polką, a od kogoś innego oczekuje, że będzie w tym momencie przyznawał się do swojego 'żydostwa'. 2. Dla czego interesują Panią moje korzenie? Czyjekolwiek korzenie - nie tylko żydowskie. Czy chce Pani na podstawie tego 'oznaczać' obywateli RP? Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:43 1. Ja "z dziadkiem" jestem nie tylko Polką, ale i Żydówką, i tak się czuję. 2. Nie interesują mnie wcale tak bardzo Pana korzenie. Po pół roku naszych rozmów na forum po raz pierwszy o to zapytałam. Myślałam, że zareaguje Pan bardziej na luzie. Gdy w sobotę zapytałam Lożę_szyderczą o korzenie powiedział, że jest w 50% Niemcem, lecz kocha Polskę i jest mu bliższa niż Niemcy. Korzenie kogokolwiek interesują mnie z wielu względów, również dlatego, aby wiedzieć, jaka jest osoba, z którą się rozmawia. Historycy również interesują się pochodzeniem polityków, bo to często istotne. Nie jesteśmy sovietami bez korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:50 1. To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Dalej oczekuję by Pani odpowiedziała na właściwe. Dla czego Pani ma prawo uważać się za kogokolwiek ale odbiera to prawo innym? (Przy okazji zwrcam uwagę że nieco zmieniła Pani zdanie na temat tego kim się Pani czuje) 2. a. "Nie interesują mnie wcale tak bardzo Pana korzenie." b. "Korzenie kogokolwiek interesują mnie z wielu względów, również dlatego, aby wiedzieć, jaka jest osoba, z którą się rozmawia." Jak rozumiem ma Pani ostre kłopoty z ustaleniem co sama Pani sądzi jak w jednej wypowiedzi potrafi Pani podać dwie różne odpowiedzi. Naprawdę żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:11 Nie zmieniłam zdania na temat, kim sie czuję, czuję sie i tym i tym, natomiast w kwestii przynależności państwowej-jestem Polką. Tylko dla Pana to żenujące. To, że nie interesują mnie aż tak bardzo Pana korzenie, nie oznacza, że zupełnie mnie nie interesują Pana korzenie. Znowu bierze Pan zbyt dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:35 1. Dalej nie odpowiada mi Pani na pytanie. Dla czego sama deklarując swoje przynależność NARODOWĄ jako Polka neguje Pani to samo prawo u innych ludzi każąc im 'ujawniać' swoje pochodzenie? Nie mówimy o przynależności państwowej czyli - obywatelstwie - proszę nie udawać głupiej. 2. > Tylko dla Pana to żenujące. > To, że nie interesują mnie aż tak bardzo Pana korzenie, nie oznacza, że > zupełnie mnie nie interesują Pana korzenie. Znowu bierze Pan zbyt > dosłownie. Proszę przeczytać jeszcze raz co Pani napisała i napisać to jeszcze raz albo bardziej logicznie albo bardziej po polsku. Bo narazie to jest sprzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:27 Jak widać najprostsze pytania sprawiają największe problemy. Próba jakiegoś uruchomienia pomyślunku u Pani Moon5 i zmuszenia do wyjścia poza wytresowane reakcje odbierane jako 'niezależność myślenia' znów spełzły na niczym - ale póki życia póty nadziei. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:43 Pana pogardliwe i kpiące komentarze pod moim adresem źle o Panu świadczą. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:53 moon5 napisała: > Pana pogardliwe i kpiące komentarze pod moim adresem źle o Panu świadczą. Wątpie. Jak widać są skuteczne, psują Pani samozadowolenie. Niestety nie są jeszcze, aż tak skuteczne by zaczęła Pani samodzielnie myśleć zamiast powtarzać schematyzm "guru". Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 23:00 Wcale mi nie psują "samozadowolenia", natomiast świadczą o brzydkich cechach Pana osobowości. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 05:31 moon5 napisała: > Wcale mi nie psują "samozadowolenia", natomiast świadczą o brzydkich cechach > Pana osobowości. Takiej jak na przykład próba zmuszenia Pani do tego by zastanowiła się Pani nad tym co wypisuje tu na Forum. Naprawdę okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:37 1. Pochodzenie, a co ważniejsze sympatie narodowe polityka są bardzo istotne ze względu na dobro i bezpieczeństwo państwa. Polacy mają złe doświadczenia z Rozbiorami i zdradami w czasie powstań narodowych. Pochodzenie często wiąże się z sympatiami. 2. Miło byłoby znać Pana pochodzenie, ale nie jest to dla mnie aż tak bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:42 moon5 napisała: > 1. Pochodzenie, a co ważniejsze sympatie narodowe polityka są bardzo istotne ze względu na dobro i bezpieczeństwo państwa. Polacy mają złe doświadczenia z > Rozbiorami i zdradami w czasie powstań narodowych. Pochodzenie często wiąże się z sympatiami. Bardzo słuszne spostrzeżenie. Historia uczy, że niekoniecznie dobrze wychodziło rządzenie Niemcami przez Austriaka, Rosjanami przez Gruzina, czy Peruwiańczykami przez Japończyka. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:46 Dobra obserwacja. Czy to prawda, że jakiś Żyd zdradził w Powstaniu Styczniowym, poza tym, że byli Żydzi którzy walczyli w Powstaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Dalej brak odpowiedzi. 03.07.07, 23:00 1. Dalej nie odpowiedziała Pani na pytanie: "Dla czego Pani z dziadkiem Żydem może być Polką, a od kogoś innego oczekuje, że będzie w tym momencie przyznawał się do swojego 'żydostwa'." 2. O widze że zmienia Pani podejście. Niestety kilkukrotne powtarzanie pytania mimo kasowania wątków, aż po utworzenie specjalnego wątku w tym celu trudno nazwać "nie aż tak ważnym" dla Pani. Po za tym dalej nie odpowiedziała Pani na podstawowe pytanie: "Dla czego interesują Panią moje korzenie? Czyjekolwiek korzenie - nie tylko żydowskie. Czy chce Pani na podstawie tego 'oznaczać' obywateli RP?" Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Dalej brak odpowiedzi. 03.07.07, 23:08 1. Już dziś odpowiadałam na te pytania nie raz. 2. Pisałam już, że skasowanie tamtych wątków odebrało mi możliwość dokończenia tego tematu z innymi rozmówcami, więc nie tylko dla Pana założyłam ten watek. A dlaczego interesują mnie czyjekolwiek korzenie też już pisałam. Poza tym każdy naród ma swoje wady i zalety, i dobrze jest wiedzieć, czego można oczekiwać po rozmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dalej brak odpowiedzi. 04.07.07, 05:56 > 1. Już dziś odpowiadałam na te pytania nie raz 1. Nie nie odpowiedziała Pani ani razu. Pisała Pani różne sprawy ale nie odpowiedziała Pani na moje pytanie, które jest banalnie proste. Mam je wytłumaczyć JESZCZE bardziej zrozumiale? "Dla czego Pani z dziadkiem Żydem może być Polką, a od kogoś innego oczekuje, że będzie w tym momencie przyznawał się do swojego 'żydostwa'." 2. Tu tak samo dalej nie odpowiedziała Pani na pytanie. I to nie tylko chodzi o rozmowę, ani nie chodzi o to jak mocno Panią to interesuje. "Dla czego interesują Panią moje korzenie? Czyjekolwiek korzenie - nie tylko żydowskie. Czy chce Pani na podstawie tego 'oznaczać' obywateli RP?" PS. dwie następne uwagi: Uwaga 1. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605 "Żadne z nas nie doczekało się odpowiedzi od Pana "Maaac". Jednocześnie usunięto już drugi watek z pytaniami do niego." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65308720 "Pisałam już, że skasowanie tamtych wątków odebrało mi możliwość dokończenia tego tematu z innymi rozmówcami, więc nie tylko dla Pana założyłam ten watek." Jak dla mnie chyba Pani ma tendencję do "semantycznych nadużyć" jak się w dzisiejszych czasach nazywa to co kiedyś określało się eufemizmem "mijanie się z prawdą" Uwaga 2. > A dlaczego interesują mnie czyjekolwiek korzenie też już pisałam. Poza tym > każdy naród ma swoje wady i zalety, i dobrze jest wiedzieć, czego można > oczekiwać po rozmówcy. Zgodnie z "doświadczeniami" niemieckimi na widok "gości" z Polski należy dobrze pilnować swojego mienia, a w szczególności pilnować samochód. Jak rozumiem zgodnie z Pani teorią każden Niemiec ma 100% prawo traktować Panią jako złodziejkę? Traktowanie w innych rejonach Świata Pani jako prawie że nałogowej alkoholiczki też jest w pełni uprawnione? A może jednak dotrze do Pani, że 'przypisywane' innym nacjom statystycznie potwierdzone jakimiś badaniami lub wyłącznie będące odczuciami (bez najmniejszej podstawy w faktach) wady i zalety nic nie mówią o wadach i zaletach pojedyńcze osobnika przyznającego się do bycia członkiem tej nacji? Tak samo jak z faktu 'bycia' Polką od razu nie zrobi się z Pani naturalna niebieskooka blondynka. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Dalej brak odpowiedzi. 03.07.07, 23:19 maaac napisał: > 1. Dalej nie odpowiedziała Pani na pytanie: > > "Dla czego Pani z dziadkiem Żydem może być Polką, a od kogoś innego oczekuje, > że będzie w tym momencie przyznawał się do swojego 'żydostwa'." > Myślę iż Pani czuje się Polką myśli jak Polka i sympatyzuje z Polską. Natomiast ci inni , władają tylko językiem polskim , a sympatyzują z innym krajem. Co tu na forum jest wyraźnie widoczne. Podszywają się tylko pod Polaków. Pewnie dlatego Pani pyta o korzenie. > > 2. O widze że zmienia Pani podejście. Niestety kilkukrotne powtarzanie pytania > mimo kasowania wątków, aż po utworzenie specjalnego wątku w tym celu trudno > nazwać "nie aż tak ważnym" dla Pani. Po za tym dalej nie odpowiedziała Pani na > podstawowe pytanie: > > "Dla czego interesują Panią moje korzenie? Czyjekolwiek korzenie - nie tylko > żydowskie. Czy chce Pani na podstawie tego 'oznaczać' obywateli RP?" > Obywatele nie są naznaczani kryteriami etnicznymi. Każdy może być obywatelem polskim, co nie oznacza jeszcze, iż ten każdy jest Polakiem. Być Polakiem to trochę więcej jak być tylko obywatelem . Choć według prawa wszyscy obywatele są równi, i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: moon5 03.07.07, 20:25 moon5 napisała: > I co z tego, że ja Pana "wytnę", skoro inni będą czytać te brzydkie rzeczy, > które będzie Pan o mnie pisał. Do administracji ze skargami na Pana nie pójdę, > z > wielu względów. Wycieli Ciebie jak trzeba. Nie wiem czy zdazylas przeczytac to, co napisalem o Geremku? Drugi raz nie chce mi sie juz pisac. Pewnie znowu wytna? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: moon5 03.07.07, 20:32 Przeczytałam i podałam linki do usuniętych wątków. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:30 maaac napisał: > Jak rozumiem 'największą podłością' jest dręczenie dziwiczo czystej jak lilija > Moon5. Która broń Boże nie jest antysemitką ale z chęcią by wiedziała kto ma > jakie korzenie. W tym celu opaseczki na rączkach ułatwiło by jej to > niepomiernie. Przecież wiadomo, jakie kto ma korzenie, dlaczego jednak wstydzą się o tym mówić. O tym właśnie ciągle mówimy ja i loża_szydercza. Wstydzić sie można złych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:38 poniewaz maaac zadaje Ci to pytanie , ale nie moze uzyskac odpowiedzi ja zapytam Ciebie wprost - jakie to ma dla Ciebie znaczenie jakiego pochodzenia jest osoba, ktora poznajesz albo ktora jest osoba publiczna. Skad wiadomo jakie kto ma pochodzenie jesli o tym nie mowi? Dlaczego uwazasz, ze ktos sie wstydzi swego pochodznenia? Czy dlatego ze o nim nie mowi? Moze nie mowi bo nie ma dla niego znaczenia jakie jest np. twoje pochodzenie i w ogole czyjekolwiek wraz z jego wlasnym? Do czgo potrzebna Ci jest informacja o pochodzeniu? Z jakiego powodu uwazasz ja za istotna? Dlaczego oczekujesz od kogokolwiek, zeby sie "przyznawal" do swego pochodzenia ? Mnie nie interesuja w czlowieku rzeczy na ktore on nie ma wplywu- taka wlasnie rzecza jest pochodzenie. Interesuje mnie jak czlowiek mysli, a to bierze sie z wielu zrodel, takich jak wiedza, doswiadczenie, srodowisko w jakim funkcjonuje, stopien jego dociekliwosci, otwartosci umyslu i sklonnosci do kompromisu . Na zadna z tych kwestii pochodzenie nie ma wplywu. Tak sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:45 Odpowiedziałam na to pytanie przed chwilą Panu <maaac> Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:49 zarty? to nie jest odpowiedz moon i albo o tymm nie wiesz, a wtedy - trudno, albo wiesz - a wtedy jeszcze gorzej. Chociaz sama nie wiem. Jedno i drugie nie jest za wesole. pochodzenie politykow jest istotne? A to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:57 Możemy dostrzec wartość pochodzenia narodowego, gdy jesteśmy wielonarodowi. Wtedy widzimy w sobie cechy, głównie fizyczne, różnych narodów/ras i wiemy, że dzięki tej wielonarodowości jesteśmy bardziej niepowtarzalni niż większość. Pochodzenie polityków jest bardzo istotne, bo historia notuje przypadki różnych zdrad osób innej narodowości zamieszkałych na terenie danego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:05 dziekuje za odpowiedz. Wyjasnia ona wiele i jak dla mnie konczy dyskusje. Zdaje sie , ze ty masz cechy glownie fizyczne. Niewazne z jakich narodowowsci sie wywodza. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:13 Trudno Cię zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:31 Musimy chyba zaakceptowac fakt, ze slowo "antysemityzm" jest magicznym zakleciem w naszym spoleczenstwie i kazdorazo kiedy uzyjemy okreslenia "zyd", to nam sie stokrotnie dostanie werbalne lomoty antysemityzmem w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:36 Albo jest to przeczulenie na tym punkcie, albo obłuda. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:39 Obłuda i dwulicowość pewnych ludzi, którzy przed Polakami mówią, że są Polakami, a przy Żydach do polskości wcale się nie poczuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:39 loza_szydercza napisał: > Musimy chyba zaakceptowac fakt, ze slowo "antysemityzm" jest magicznym zaklecie > m > w naszym spoleczenstwie i kazdorazo kiedy uzyjemy okreslenia "zyd", to nam sie > stokrotnie dostanie werbalne lomoty antysemityzmem w twarz. > To słowo nie jest magiczne, i jak powiedział żydowski lider. Nie wszystko jest antysemityzmem, na co się mówi antysemityzm. Te słowo jest raczej orężem dla bezmózgowców. Słowem parawanem dla tych , co naprawdę nie znają prawdziwego pojęcia sowa antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:48 Niestety nie tylko bezmozgowcy posluguja sie nim (jak wyzej napisala Moon). Antysemityzm to piekna werbalny wytrych, ktory stosuja najwieksi spryciarze. Swiadomie uzywaja go jako tarczy przed kazda krytyka. Kiedys podczas rozmow o Geremku na forum, widzialem niesamowita akcje bezmozgow. Facet (badz kobieta- nie pamietam) napisal mniej-wiecej cos takiego "...ale pan Geremek naprawde jest Zydem i nazywa sie Berele Lewartow. W ciagu trzech minut pojawilo sie pod nim 12 wpisow, a wszystkie o tresci "O matko, ale paskudny, antysemicki napad na pana profesora!" Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:18 W opowiedzianej przez Ciebie historii o starym nazwisku Geremka, widać jak na dłoni perfidne wytresowanie Polaków przez pewne media. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 00:39 a mozesz wskazac w ktorym poscie uzylam slowa antysemityzm? Odpowiedz Link Zgłoś
irenuk1 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 07:53 Do Beatrix (głównie). "Pochodzenie" jest istotne wówczas, kiedy jest pojmowane w określony sposób, wpisany w naszą tradycję stosunków polsko-żydowskich. Chodzi o to, że Żydzi w poczuciu narodowego zagrożenia "modlili się" wręcz do swojego pochodzenia. Abraham, Przymierze, wypełnianie obowiązków religijnych i strzeżenie swojej tożsamości (odrębności, wybraństwa) miało być rękojmią przetrwania tego "piasku pustyni". Nam, Polakom, nie jest obce takie poczucie, tym bardziej zaś nie powinno być trudne do zrozumienia. Wiele doświadczeń mamy aż nadto podobnych - tyle że w mniejszej nieco skali (w proporcji do ilości ziaren "piasku"). Choćby powstania czy niewola. Tak więc wielu z nas nadal się "modli" do polskości (np. 3 Maja). Nie dziwne zatem, że dwie fanatyczne i narodowe religie (dokładniej: dwa wyznania), na ile odwołujące się do faktycznego poszkodowania, upośledzenia czy dyskryminacji, nadal mogą uosabiać wyzwolenie czy nawet zdobycie przewagi nad "śmiertelnym" rywalem. W znacznie większym natężeniu mamy to zjawisko w stosunkach takich łaknących satysfakcji (zadośćuczynienia) żydów z palestyńskimi i innymi arabskimi krewniakami (też) heretyckiego (sunnickiego bądź szyickiego) wyznania. Z Irańczykami sprawa jest bardziej zawiła. Albo i mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 12:41 Wniosek z tego co napisales moze byc taki - nie modlmy sie do swego pochodzenia bo nic dobrego z tego nie wynika. A mnie bardziej chodzilo o kwestie pochodzenia i jej znaczenie w tzw. stosunkach miedzyludzkich. bo jakos nie moge pogodzic sie z mysleniem, ze ono ksztaltuje cechy indywdualne. Chyba, ze ktos sie modli do niego. A to traci fanatyzmem. brrr :) Odpowiedz Link Zgłoś
irenuk1 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 05.07.07, 08:34 Jeszcze raz do Beatrix. Właśnie o to mi chodzi. Jeżeli ktoś rano wstaje z myślą podbicia świata "dla" Jahwe, Chrystusa czy Allacha (padając przy tym na kolana i skłaniając rodzinę do tego samego), faktycznie zaś podbija go dla jakiejś korporacji światowej bądź lokalnej, musi się to odbijać na międzyludzkich stosunkach w domu czy w pracy, ponieważ (choćby tylko dlatego, że) różnimy się stopniem zaangażowania w określone programy misyjne, a także udziałem w podziale tego tortu czy w ogóle dostępem do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
z061947 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:45 moon5 napisała: > Możemy dostrzec wartość pochodzenia narodowego, gdy jesteśmy wielonarodowi. > Wtedy widzimy w sobie cechy, głównie fizyczne, różnych narodów/ras ... Teraz moon5 zmartwilas mnie, bo nie wiem jak odkryc swoje pochodzenie, a to jest - okazuje sie - szalenie istotne. Moja babka miala maly, ale ponoc owocny romansik na boku z Niemcem i teraz nie wiem, czy ja jestem w 1/4 Niemcem, czy corka mojego wuja jest w 1/4 Niemka. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:24 To twój problem. I nie zniekształcaj moich wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 22:27 Poza tym nie masz sie czym chwalić, babka nie dochowała wierności dziadkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
z061947 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 23:38 moon5 napisała: > Poza tym nie masz sie czym chwalić, babka nie dochowała wierności dziadkowi. Koteczku, niewiernosc babki ani mnie ziebi, ani grzeje, to byl kiedys jej i dziadka problem, nie moj. Smieszy mnie tylko dochodzenie pochodzenia ludzi iles tam pokolen wstecz. Co was wszystkich obchodzi jak nazywala sie czyjas babka, albo czy dziadek zmienil nazwisko, w koncu wnukowie nie mieli na to wplywu. A zdrajcow i bohaterow znalezc mozna wszedzie, zarowno wsrod "rdzennych", jak i "mieszancow". Pochodzenie tego nie determinuje. Zacznijcie w koncu oceniac czyny wnukow, a nie nazwiska dziadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 23:49 z061947 napisała: > moon5 napisała: > > > Poza tym nie masz sie czym chwalić, babka nie dochowała wierności dziadko > wi. > > Koteczku, niewiernosc babki ani mnie ziebi, ani grzeje, to byl kiedys jej i > dziadka problem, nie moj. Smieszy mnie tylko dochodzenie pochodzenia ludzi iles > tam pokolen wstecz. Co was wszystkich obchodzi jak nazywala sie czyjas babka, > albo czy dziadek zmienil nazwisko, w koncu wnukowie nie mieli na to wplywu. > A zdrajcow i bohaterow znalezc mozna wszedzie, zarowno wsrod "rdzennych", jak i > "mieszancow". Pochodzenie tego nie determinuje. Zacznijcie w koncu oceniac czyn > y > wnukow, a nie nazwiska dziadkow. > Właśnie oceniamy czyny, i zastanawiamy się na d ich przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 00:01 Nie oceniamy czynów dziadków, ale pewne skandaliczne zachowania niby-polskich polityków w Brukseli i niby-polskich dziennikarzy w Polsce. Plucie na Polaków, choćby nawet byli najgłupszym narodem w Europie, to skandal. Ktoś ten naród doprowadził kiedyś do nędzy, a głupota wynika wprost z czyjejś nędzy materialnej. Byli biedni chłopi pańszczyźniani, wyprzedani przez polską szlachtę zaborcom, dodatkowo rozpijani przez szynkarzy. Miedzywojnie było też nędzne. Potem komuna wsadziła ten naród w blokowiska, i teraz inni się z nich śmieją, że głupi i na własny kraj plują. No, uczą się od pewnych polityków i dziennikarzy, innych wzorców nie mieli. I jeszcze wmawia się im, że korzenie nic nie znaczą. A łatwo im to wmówić, bo już ich wykorzeniono. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:24 beatrix17 napisała: > zarty? to nie jest odpowiedz moon i albo o tymm nie wiesz, a wtedy - trudno, > albo wiesz - a wtedy jeszcze gorzej. Chociaz sama nie wiem. Jedno i drugie nie > jest za wesole. > pochodzenie politykow jest istotne? A to dlaczego? > Pochodzenie, nie jest to kryterium wykluczające z życia politycznego, tak jak to jest w Izraelu. Nie miej jednak , pochodzenie ujawnia możliwość sympatii z inną nacją. Polityk jest służącym społeczeństwu, które go wybrało. I sympatie polityka powinny być przede wszystkim skierowane do swoich wyborców. A na zewnątrz te sympatie powinny być podporządkowane interesom wyborców. Nie tylko żydowskich wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Beatrix... 03.07.07, 20:54 Powinnas byla przeczytac najpierw watki, do ktorych linki podala Moon tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65291846 ...bo ten watek jest tylko kontynuacja tematu. Gdybys to zrobila, to nie wracalabys pytaniami do samego poczatku calej dyskusji. Bardzo prosze- przeczytaj. Palnelas nieco bez sensu te pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Beatrix... 04.07.07, 00:45 a niby dlaczego? przeczytalam i dalej nie znalazlam odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania. Co wiecej widze, ze maaac z uporem godnym lepszej sprawy usiluje sie dowiedziec od moon dlaczego tak istotne jest dla niej pochodzenie. Nie dowiedzial sie chyba a i ja sie nie dowiedzialam. Bez sensu to moze i jest, zgodze sie, bo jak komus sie zadaje pytania po raz n-ty a on nie umie na nie odpowiedziec to i pytac szkoda. Tak ze dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza No moze nie tyle co Moon nie odpowiedziala... 04.07.07, 01:05 ... ale odpowiedz Cie nie satysfakcjonuje, prawda? Bo odpisywala kilka razy dosyc obszernie. Nie pochodzenie jest wazne, ale jego ukrywanie w zlych intencjach. Nie udawaj, ze nie rozumiesz tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:13 beatrix17 napisała: > poniewaz maaac zadaje Ci to pytanie , ale nie moze uzyskac odpowiedzi ja > zapytam Ciebie wprost - jakie to ma dla Ciebie znaczenie jakiego pochodzenia > jest osoba, ktora poznajesz albo ktora jest osoba publiczna. Skad wiadomo jakie > > kto ma pochodzenie jesli o tym nie mowi? Dlaczego uwazasz, ze ktos sie wstydzi > swego pochodznenia? Czy dlatego ze o nim nie mowi? Moze nie mowi bo nie ma dla > niego znaczenia jakie jest np. twoje pochodzenie i w ogole czyjekolwiek wraz z > jego wlasnym? Do czgo potrzebna Ci jest informacja o pochodzeniu? Z jakiego > powodu uwazasz ja za istotna? Dlaczego oczekujesz od kogokolwiek, zeby > sie "przyznawal" do swego pochodzenia ? > Mnie nie interesuja w czlowieku rzeczy na ktore on nie ma wplywu- taka wlasnie > rzecza jest pochodzenie. Interesuje mnie jak czlowiek mysli, a to bierze sie z > wielu zrodel, takich jak wiedza, doswiadczenie, srodowisko w jakim funkcjonuje, > > stopien jego dociekliwosci, otwartosci umyslu i sklonnosci do kompromisu . Na > zadna z tych kwestii pochodzenie nie ma wplywu. Tak sadze. > To jesteś naiwny, człowiek z reguły nie odcina się od swoich korzeni. A „korzenie„ to właśnie pochodzenie. Ktoś kto zmienia nazwisko , również nie robi tego z powodu złej pogody. Ale jak wszystko taka zmiana nazwiska ma swoje przyczyny. Mój ojciec zmienił nazwisko, był bowiem poszukiwanym żołnierzem AK. Ale dziesięć lat po wojnie jak przyszła amnestia , ujawnił się i wrócił do swojego prawdziwego nazwiska. Żydzi zmieniają chętnie swoje nazwiska, jaki oni mają w tym cel, nie trudno się domyśleć. A może któryś z tu obecnych żydów, jest skłonny powiedzieć coś na ten temat, dlaczego żydzi lubią zmieniać nazwisko ? Wielu ludzi jest zdania, iż wiąże się to z założeniem maski na twarz, czy to tak naprawdę jest, nie wiem. Nie jestem żydem, który zmienił nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
michnischerbeobachter Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 18:06 Ciekawa jast ta swoista obsesja czy fobia wymuszajaca wręcz obligatoryjnie brak zaiteresowania pochodzeniem, korzeniami. Czasami chorobliwa i doprowadzona do paranoi. Ciekawe też że ów synrom dotyczy z reguły tylko jednej nacji. Można sie interesować pochodzniem np tenisisty, piłkarza, czy koszykarza i wtedy wszystko jest ok. Tu konotacji negarywnych i podejrzliwego węszenia nie ma. Zwykła ludzka ciekawość ma to do siebie że stara się zapokoić. Bez podtekstów wyciagania komuś przeszłości w złych intencjach a na zasadzie zupełnie naturalnej checi poszerzenia wiedzy. Natomiast ruchliwe nozdrza tropicieli antysemityzmu zaczynają wilgotnieć i pulsować jeśli pojawi sie kwestia pochodzenia czy korzeni żydowskich. To wyzwala w nich cały zespół odruchów warunkowych, uruchamia ciąg wdrukowanych tresurą reakcji: No jakże tak można wyciagać komuś pochodzenie, to takie podłe, niskie niesmaczne...i tu mamy ciągi skojarzeniowe nieuchronnie lądujące w polemicznej macierzy GWniarzy, Trzeciej Rzeszy. To przecierz tam tropiono żyda i wiadomo do czego to doprowadziło. A jak wiadomo nie ma prostszego i bardziej skutecznego sposobu na skompromitowanie rozmówcy niż przypisanie mu sympatii nazistowskich. Wystarczy tylko takowe mu przypisać, doprawić gebę. Paradoksalne jest to schorzenie , kalka antysemickich obsesji tyle że na zasadzie inwersji owocuje chorobliwa potrzebą doszukiwania sie antysemityzmu tam gdzie jest on wygodny dla dezawuowania niewygodnego przeciwnika. Hipotetycznie, czy np nie jest czymś naturalnym chęc poznania pochodzenia sedziego sedziujacego mecz Polska -Niemcy deklarujacego że jest belgiem a wykazujacego wyjatkowa stronniczość? To tylko prosty przykład wykazujacy że czasem taka ciekawosc moze być czysto pragmatycznie uzasadniona i nie musi mieć krwiożerczych podtekstów bogatych w puste "izmy" Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 18:58 "Maaac" się wycofał i raczej nie będzie już tu polemizował, jednak znalazłyby się osoby, które uważają że nie masz racji, mimo iż mecz Polska - Reszta Świata od dawna jest źle sędziowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:54 Problem nie jest w tym kto jakie ma korzenie , problem jest w tym jak kto się zachowuje. A Ty maaac bez wątpienia moim zdaniem zachowujesz się nie racjonalnie. Sam deklarujesz swoją chęć uszczypliwości do moon5 , i to wtedy jak jesteś innego zdania niż ona. Co ma to wspólnego z wymianą poglądów ? Z gotowością do dyskusji ? Jesteś tu po to aby się kłócić, aby dokuczać Polakom ? Bez tego źle się czujesz ? Możesz być żydem , nie to jest istotne. Moon5 może być żydówką , również jest nie to istotne. Istotne jest jak Ty się czujesz , i z kim Ty się identyfikujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Dokladnie! 03.07.07, 21:02 I o to wlasnie mi chodzilo zadajac pytania. Nikomu nie mialem zamiaru wytykac pochodzenia. Wrecz przeciwnie- pytam dlaczego niektorzy to ukrywaja. To nie byla prosba deklaracji odnosnie rasy! A juz w ogole nie skierowana do Maaaca. Reakcja taka, o jakiej pisalem w slasowanym watku- histeria i zarzut antysemityzmu. Czy gdyby Maaac mial korzenie Czeskie, to tez by napisal "tak, jestem Czechem po czesci, wy antyczesi!" i wypalcowal tyranie o niemoralnych pytaniach? Przeciez to jakas paranoja. Nie lezy w moich intencjach wytykac komukolwiek pochodzenia. Ani go przesladowac, dokuczac czy ublizac. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Dokladnie! 03.07.07, 21:19 Trudno się rozmawia na tym forum. Ciągłe etykietkowanie i poniżanie ludzi, którzy nie myślą stereotypami. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Nie przyszlo ci do glowy, ze z Polska i Polakami 03.07.07, 21:46 MUSI byc cos nie tak, skoro pytanie o narodowosc/pochodzenie odbierane jest jako DRAZLIWE? JAK wiec Polak reaguje na prosciutkie pytanko z kazdej brytyjskiej ankietki personalnej, gdzie stoi osobno jak wol: "Nationality" i "Citizenship"? Przez te ankietki praca w UK musi byc dla Polakow straszna;) Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Nie przyszlo ci do glowy, ze z Polska i Polak 03.07.07, 21:56 Sugerujesz, ze Polak biegnie zmienic nazwisko, zeby tylko nie musiec wpisac w ankietke, ze jest Polakiem? Nie sadze, zeby tak robili Polacy, albo jakikolwiek inny narod. Uwazasz, ze Polska jest antysemicka? W takim stopniu, ze Zydzi zmieniaja nazwiska? Nigdy (poza Rydzofonia) nie spotkalem sie z takim zjawiskiem. Mam w rodzinie Zydow, ktorzy tez nie czuja sie dyskryminowani, choc nazwiska nie zmienili. Dlatego pytalem w ktoryms ze skasowanych watkow skad sie bierze ten strach przed przyznaniem sie do zydostwa. Jak maja reagowac Polacy, przed ktorymi najwazniejsi ludzie w kraju ukrywaja taka rzecz? Dlaczego to robia? Czy przeszkadza to im w karierach? Czy wstydza sie pochodzenia? Pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Gdy Anglik sie z Anglikiem nie zgadza, to jakos 03.07.07, 23:28 nie wspiera sie "argumentem": "You, Jew!". A wrzuc w wyszukiwarke np. remekka - zobaczysz, ile "wrzucania od Zydow" ci wyjdzie. Czy to tez Zydzi wymyslili? To funkcjonowanie nazwy nacji W FUNKCJI OBELGI? Daj spokoj czlowieku i nie lec w fallusa: jesli Zydzi sie w Polsce ukrywaja, to MUSZA miec ku temu powody. Bo - ponad wszelka watpliwosc - owo ukrywanie pochodzenia NIE JEST cecha wlasna "zydostwa", gdyz bynajmniej NIE JEST POWSZECHNE w Europie. I znow przyklad z UK: Howard, poprzedni szef Konserwatystow, podawal w swym wyborczym zyciorysie, ze jest Zydem i to rumunskim. Lord Goldshmith, malo ze nazwiska nie zmienil, to do tego paraduje po Parlamencie w jarmulce etc.etc. Sarkozy takze nie czyni tajemnicy ze swych c.k. zydowskich przodkow, tylko w Polsce - jakims dziwnym trafem - POLSCY ZYDZI SIE KONSPIRUJA. Pytanie: KTO ich takimi uczynil? Polacy? Matka natura? To moze jakas specyficzna rasa polskich konspirujacych sie i knujacych Zydow? jesli tak, to ZA CO akurat Polakow Bog takimi Zydami pokaral? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Gdy Anglik sie z Anglikiem nie zgadza, to jak 03.07.07, 23:46 onufry.zagloba napisał: > nie wspiera sie "argumentem": "You, Jew!". A wrzuc w wyszukiwarke np. remekka - > > zobaczysz, ile "wrzucania od Zydow" ci wyjdzie. Czy to tez Zydzi wymyslili? To > funkcjonowanie nazwy nacji W FUNKCJI OBELGI? > Daj spokoj czlowieku i nie lec w fallusa: jesli Zydzi sie w Polsce ukrywaja, to > > MUSZA miec ku temu powody. Bo - ponad wszelka watpliwosc - owo ukrywanie > pochodzenia NIE JEST cecha wlasna "zydostwa", gdyz bynajmniej NIE JEST > POWSZECHNE w Europie. > Wielu żydów i w Europie żyjących chętnie zmienia nazwiska , na nazwiska krajów w którym żyją. Te nie jest zjawisko czysto polskie, to jest własność żydów chcących ukryć własną tożsamość. > > I znow przyklad z UK: Howard, poprzedni szef Konserwatystow, podawal w swym > wyborczym zyciorysie, ze jest Zydem i to rumunskim. Lord Goldshmith, malo ze > nazwiska nie zmienil, to do tego paraduje po Parlamencie w jarmulce etc.etc. > Goldshmith to nie jest przecież angielskie nazwisko, a więc on nie musiał go zmienić. Pewnie uczynili to jego przodkowie. > > Sarkozy takze nie czyni tajemnicy ze swych c.k. zydowskich przodkow, tylko w > Sarkozy , to jest przecież już zmienione nazwisko. Jest to nazwisko węgierskie , jego przodkowie zmienili również nazwisko. > > Polsce - jakims dziwnym trafem - POLSCY ZYDZI SIE KONSPIRUJA. > Pytanie: KTO ich takimi uczynil? Polacy? Matka natura? To moze jakas > specyficzna rasa polskich konspirujacych sie i knujacych Zydow? jesli tak, to > ZA CO akurat Polakow Bog takimi Zydami pokaral? > Polscy żydzi nie są jakimś wyjątkiem na świecie, zmieniają również nazwiska . A więc nie oszukuj sam siebie biedny onufry . Ja wiem iż to lubisz, rób to przynajmniej bardziej sprytnie. Bo szkoda mi Ciebie Twoich ciągłych błazeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Czy Pola Negri to tez byla Zydowka? Bo nazwisko 03.07.07, 23:53 zmienila? Ja tez sie posluguje w UK "zangliczonym", bo tego polskiego nikt by tu poprawnie nie wymowil (jest wielozgloskowe, musialem skrocic) ani nie zapisal. To samo zreszta stalo sie z polskimi Tatarami - tez maja spolszczone nazwiska - to akurat jest zjawisko bardziej jezykowe, nizli konspiracyjne. A Howard, Sarkozy to wlasnie przyklad tego, ze w UK i we Francji - przynajmniej dzisiaj - zaden polityk nie musi zydowskiego pochodzenia ukrywac. A w Polsce podobno politycy zydowskiego pochodzenia to ukrywaja? Jesli tak, to DLACZEGO? Widac Polska wszystko ma do dupy - nawet Zydow:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Czy Pola Negri to tez byla Zydowka? Bo nazwis 04.07.07, 00:10 onufry.zagloba napisał: > zmienila? Ja tez sie posluguje w UK "zangliczonym", bo tego polskiego nikt by > tu poprawnie nie wymowil (jest wielozgloskowe, musialem skrocic) ani nie > zapisal. To samo zreszta stalo sie z polskimi Tatarami - tez maja spolszczone > nazwiska - to akurat jest zjawisko bardziej jezykowe, nizli konspiracyjne. > A Howard, Sarkozy to wlasnie przyklad tego, ze w UK i we Francji - przynajmniej > > dzisiaj - zaden polityk nie musi zydowskiego pochodzenia ukrywac. A w Polsce > podobno politycy zydowskiego pochodzenia to ukrywaja? Jesli tak, to DLACZEGO? > Widac Polska wszystko ma do dupy - nawet Zydow:))) > Artyści zmieniali często nazwiska , to nie była cecha żydowska ale środowiska artystycznego. Nikt nie musi swojego pochodzenia ukrywać, chyba że ma ku temu jakieś powody. Nie Polacy zmuszali żydów do zmiany nazwisk, ale to oni sami czynili. Być żydem ,nie musi oznaczać być nie szczerym , lichwiarskim. A fakt, iż żydów nie lubi się wszędzie na świecie, nie jest problemem dla ludności rdzennej. To jest problem żydów, nikt inny jak żydzi wyrobili sobie sami taką opinię. Nie dotyczy to wszystkich żydów , ale przeważającej większości. Zastanów się onufry dlaczego w Polsce było tak dużo żydów. Nie dlatego iż oni byli w Polsce prześladowani, ale dlatego po w Polsce mieli dobre warunki do rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Bogiem a prawda ja Polakow nigdy nie oskarzam o 04.07.07, 00:15 prawdziwy, morderczy antysemityzm. Niemniej w Polsce do dzis istnieje to, co nazywam PLEBEJSKIM (bo to chamskie zjawisko, kazdy szlachcic ci to powie) ANTYSEMITYZMEM WERBALNYM. Szkodzic toto niezbyt szkodzi, ale PO CO glupio pieprzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Daj spokoj... 04.07.07, 00:13 ... to odwracanie kota ogonem staje sie meczace. Takie biadolenie, jakoby w Polsce od dawien dawna antysemityzm spedzal sen z powiek Zydom. Daruj... Zacznijmy od tego, ze nie tylko Polscy Zydzi zmieniaja nazwiska. Druga sprawa, to kolej rzeczy tej "antysemickiej" spirali. Najpierw Zydzi zmienili nazwiska, a pozniej, po tym jak wielokrotnie zaszkodzili Polsce i wyszlo na jaw ich pochodzenie- niechec do nich urosla. To wspaniale, ze w innych krajach politycy zydowscy sie nie ukrywaja. Taka postawa jest godna wielokrotnej pochwaly. Widocznie nie musza, bo maja czyste zarowno intencje jak i przeszlosc. Gdyby nasi Zydzi od poczatku wystepowali bez masek, to byliby przejrzysci. A to najwidoczniej im nie pasowalo. Po latach okazalo sie dlaczego- sciagneli Polske na samo dno. Nadal to robia, vide Kwasniewski, Michnik, Geremek- odwieczni wrogowie Polski. Czy to przypadek, ze elitarni Polscy Zydzi wszyscy maczaja palce w znieslawianiu Polski? Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba To te polskie Zydy jakies Matuzalemy... 04.07.07, 00:19 Bo kiedys zdradzaly, z carem sie kumaly, a teraz sie konspiruja... Czy ty nie pojmujesz, ze objawem rasizmu nie jest to, co powiesz na konkretnego Moska, ale generalizowanie na temat calej nacji. I na tej podstawie w sadach Wlk.Brytanii wydaje sie wyroki w sprawach tzw.hate crimes: jesli powiesz, ze Mojzesz Baumann jest ch.jem, to jest to zwykla zniewaga slowana. Jesli powiesz, ze Zydzi to zdrajcy, to mamy klasyczne hate crime:) Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: To te polskie Zydy jakies Matuzalemy... 04.07.07, 00:23 Takie jest moje zdanie. Bez wzgledu na Angielski sad :-) Czy upominasz tez Zyda, ktory zle mowi o Polakach? Szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Malo, ze zwracam uwage. Mam wplyw na wyroki:) 04.07.07, 01:03 Jestem lawnikiem i zdarza mi sie wyrokowac w hate crimes:))) Niemniej Zyda jeszcze w charakterze oskarzonego w tego typu sprawach nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Malo, ze zwracam uwage. Mam wplyw na wyroki:) 04.07.07, 01:07 Geremek by sie nadal :-) Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Historyjka 04.07.07, 10:13 Wyobraz sobie spolecznosc ciemnoskora w Afryce (wiadomo, Afryka bardzo podzielona) wybrala swojego przywodce. Zostaje nim (umownie) Prezydent. Tez ciemnoskory. Biali nie kandydowali, bo wiadomo- bez szans na wygrana, ciemnoskorzy w Afryce rasistami nie sa, ale bialym nie ufaja na tyle, zeby robic z nich Prezydentow. Nowy prezydent rzadzi. Wszyscy go lubia, bo mily, sympatyczny, reprezentacyjny. Co wiecej- dba nawet o mniejszosc bialych w ciemnoskorej spolecznosci. Robi czasami az bardzo dziwne rzeczy, bo przy stole zasiada czesto z bialymi, ciagle przyznaje im dotacje, rozpieszcza, obsadza ich na wysokich stanowiskach w rzadzie itp... Tlumaczy to tak: nie jestesmy rasistami bla bla.. W tym czasie biali znajomi Prezydenta jezdza po swiecie i opowiadaja w roznych media zle rzeczy o ciemnoskorej spolecznosci. Czesto mowia, ze nie lubia czarnych. Na to Prezydent (i jego swita) wyglasza mowy do rodakow, o tym, ze "nam ciemnoskorym wmowiono, ze jestesmy dobrym, szlachetnym narodem, a tak nie jest. Jestesmy niczym". Narod miesiacami slucha ufnie i zaczyna wierzyc Prezydentowi, ze jest nic nie wart, ze nie ma prawa oburzac sie, ze koledzy Prezydenta z bialej mniejszosci pluja na ich kraj, bo w sumie to mowia prawde, ze to konstruktywna krytyka, ze kazda krytyka wzgledem bialych bylaby rasizmem itp... Tymczasem bialej mniejszosci zyje sie coraz lepiej, czas uplywa, a Prezydent w tym czasie niweczy cale panstwo. Ktoregos dnia podczas deszczu Prezydentowi zaczyna z twarzy sciekac czarna pasta do butow i okazuje sie, ze jest bialy. Ludzie oburzeni pokazuja palcami, a Prezydent krzyczy RASISCI!!! Kolor skory Prezydenta wiele tlumaczy, prawda? Czy narod nie ma prawa czuc sie oszukany? Czy naprawde mozna im zarzucac rasizm po takim incydencie? Czy to nie jest zrozumiale, ze zaczynaja czuc niechec do bialych? Czy powinno zabraniac im sie mowic, ze biali ich oszukali? To samo zrobili w Polsce Zydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza ... 04.07.07, 00:21 Przykro sie robi patrzac, jak wielu Polakow naiwnie krzyczy "Zydzi to Polacy! Koniec z antysemityzmem", podczas gdy Zyd w tym czasie odwroci sie i z satysfakcja splunie na Polaka i jego naiwnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: ... 04.07.07, 00:37 To towarzystwo ma sie za salonowa elite intelektualna i tak o sobie mowi. Czym bardziej otumaniony i bezmyslny delikwent, tym latwiej przytula sie do elity, bo koniecznie chce sam siebie widziec w szacie intelektualisty. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: ... 04.07.07, 00:46 Przez wiele lat widziałam, że jest coś nie tak z intelektem, a czasem i z moralnością, wyznawców "Wyborczej". Drażnili mnie. Potem opisali to Łysiak i Ziemkiewicz. Może, gdy przeczytam Ziemkiewicza, dowiem sie czegoś więcej o mechanizmach polityczno-gospodarczych tamtej IIIRP. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 06:09 > Przez wiele lat widziałam, że jest coś nie tak z intelektem, a czasem i z > moralnością, wyznawców "Wyborczej". forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65297739 "1. Ja "z dziadkiem" jestem nie tylko Polką, ale i Żydówką, i tak się czuję." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65312320 "Przykro sie robi patrzac, jak wielu Polakow naiwnie krzyczy "Zydzi to Polacy! Koniec z antysemityzmem", podczas gdy Zyd w tym czasie odwroci sie i z satysfakcja splunie na Polaka i jego naiwnosc." Pani Moon5 ile razy już z satysfakcją splunęła Pani na Pana Loza_szydercza? Czy może Pan Loza_szydercza nie jest Polakiem i dla tego Pani na niego nie pluje? Może jednak nie prawdą jest że czuje się Pani również Żydówką i dla tego nie pluje Pani na niego? A może to On się myli i Żydówka może być też Polką? Naprawdę wszystko jest w porządku z Pani " intelektem, a czasem i z moralnością"? Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 07:58 Na caly Twoj post mozna odpowiedziec jednym zdaniem: KAZDY MOZE BYC POLAKIEM, ALE MUSI CHCIEC NIM BYC. Poza tym juz kilka osob zwracalo Ci na tym forum uwage, ze od dluzszego czasu przesladujesz Moon. Od czasu, od kiedy skrytykowala niektorych Zydow w Polsce, prawda? Od tamtej pory przyssales sie do niej jak pijawka, a Twoje posty nie ograniczaja sie do krytyki, ale przesaczone sa pogarda i zlosliwosciami. Zeby bylo zabawniej kilka dni temu zarzuciles jej, ze to ona na Ciebie poluje (paranoja :-), dorzuciles mowe o swoich zydowskich korzeniach i starasz sie wmowic wszystkim, ze przesladuje Cie ze wzgledu na rase. Nie truj czlowieku :-))) ...znam poczatki tego konfliktu. I nie odpisuj. Cisza miedzy nami nadal obowiazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 08:35 > Zeby bylo zabawniej kilka dni temu zarzuciles jej, ze to ona na Ciebie poluje > (paranoja :-), dorzuciles mowe o swoich zydowskich korzeniach i starasz sie > wmowic wszystkim, ze przesladuje Cie ze wzgledu na rase. Proszę o link. Chyba ci się coś ostro pomieszało. > I nie odpisuj. Cisza miedzy nami nadal obowiazuje. Widzę tą 'ciszę'. Właśnie NIE napisałeś do mnie. Coś ciężko z logiką? A teraz dalszy wykład z logiki. Założenia. 1. Każden Żyd pluje na Polaka, który twierdzi że Żyd jest Polakiem. (ocena Loza_szydercza) 2. Jestem Polka i jestem Żydówką. (deklaracja Moon5) 3. Uważam się za Polaka (Loza_szydercza) Wniosek: Moon5 pluje na Loze_szyderczą. Lub drugi wniosek Loza_szydercza uważa że Moon5 nie jest Polką. Wnioskowanie będzie nieprawdziwe gdy jedno z założenie 1, 2 lub 3 będzie fałszywe. Możecie wybrać dowolnie. A teraz dalej: > Na caly Twoj post mozna odpowiedziec jednym zdaniem: KAZDY MOZE BYC POLAKIEM, > ALE MUSI CHCIEC NIM BYC. Cały czas piszę o tym. O ludziach którzy chcą i uważają się za Polaków i o ludziach którzy uważają, że inni do tego nie mają prawa. O ludziach takich jak Moon5, elan13, loza_szydrcza, Kałuski, hanka_sawicka itd, itp. którzy sami chcą decydować o tym czy X czy Y jest Polakiem czy nie bo "ukrywa swoje korzenie". Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 09:08 Tutaj jest jedna Twoja histeryczna tyrada forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65292768 Plus oczywiscie Twoje tresci z innych watkow, ktore ciagna sie od kilku tygodni i przetaczaja (a nawet miesiecy) przez kilka tematow. Doskonale zreszta wiesz jakie kubly juz na Moon wylales. > A teraz dalszy wykład z logiki. > Założenia. > 1. Każden Żyd pluje na Polaka, który twierdzi że Żyd jest Polakiem. > (ocena Loza_szydercza) > 2. Jestem Polka i jestem Żydówką. > (deklaracja Moon5) > 3. Uważam się za Polaka > (Loza_szydercza) > Wniosek: > Moon5 pluje na Loze_szyderczą. > Lub drugi wniosek > Loza_szydercza uważa że Moon5 nie jest Polką. Czy te wszystkie kwestie nie zostaly juz wyjasnione na przestrzeni 3 watkow? Przynajmniej 3 osoby tluamczyly Ci to na rozne przystepne sposoby. Pomijasz wypowiedzi w temacie? > Cały czas piszę o tym. O ludziach którzy chcą i uważają się za Polaków i o > ludziach którzy uważają, że inni do tego nie mają prawa. O ludziach takich jak > Moon5, elan13, loza_szydrcza, Kałuski, hanka_sawicka itd, itp. którzy sami chcą > > decydować o tym czy X czy Y jest Polakiem czy nie bo "ukrywa swoje korzenie". Tylko, ze my piszemy o zupelnie czyms innym. Ty piszesz o ludziach, ktorzy maja Polskie paszporty, a my o tym, ktorzy czuja sie polakami bez wzgledu na narodowosc. Ty piszesz o korzeniach, a my o tym, kto mimo niepolskich korzeni czuje sie Polakiem, badz mimo Polskich korzeni z Polaska nie identyfikuje sie wcale. Pisze o tym, ze wiekszosc znanych i szanowanych przez wielu Zydow w Polsce wcale nie identyfikuje sie z Polska i nie uwaza sie za Polakow. Przykleili sobie Polskie nazwiska, ale wraz z innymi, sobie podobnymi, tworza w Polsce swiadomie zydowskie szeregi, ktorych mysla przewodnia i mottem jest ANTYPOLONIZM. Ukrywaja sie z tym, a za kazdym razem jak cos wyplynie- krzycza ANTYSEMITYZM! Nie my, ale oni sami decyduja o tym czy sa Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 10:33 > Tutaj jest jedna Twoja histeryczna tyrada > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65292768 Buhahahahaha aleś się wygłupił. Masz poważne kłopoty z logiką: - to było zdanie warunkowe. Nigdzie NIE napisałem, że mam takich przodków. Pytałem się tylko co by było JAKBYM miał takich przodków. Rozumiesz pojęcie uzywania przykładu w dyskusji? - następnie gdzieś zauważył, że twierdzę że Moon5 atakuje mnie z powodu moich żydowskich przodków? Myślenie życzeniowe czy paranoja? Piszę tylko o niekonsekwencji Moon5, która sama sobie rezerwuje prawo do decydowania kim jest, a neguje to samo prawo u innych. To jest jednak coś CIUT innego... No i niby gdzie tu jest jakaś mowa o polowaniu, prześladowaniu mu czy o tym że Moon5 robi to ze względu na moja jakowa by nie była rasa? Jedźmy dalej. > Czy te wszystkie kwestie nie zostaly juz wyjasnione na przestrzeni 3 watkow? > Przynajmniej 3 osoby tluamczyly Ci to na rozne przystepne sposoby. Pomijasz > wypowiedzi w temacie? Ciekawe gdzie skoro raczyłeś obrazić Moon5 jako Żydówkę stosunkowo niedawno. To może wytłumaczysz co jest nie tak w tym rozumowaniu? Chyba że wolisz znów pisać nie na temat? > Tylko, ze my piszemy o zupelnie czyms innym. Ty piszesz o ludziach, ktorzy > maja Polskie paszporty, a my o tym, ktorzy czuja sie polakami bez wzgledu na > narodowosc. Nie można czuć się Polakiem bez względu na narodowośc. :) Znów błąd logiczny - czucie się Polakiem TO właśnie przyznawanie się do narodu. Co innego obywatelstwo które jest kategorią prawną. > Ty piszesz o korzeniach, a my o tym, kto mimo niepolskich korzeni > czuje sie Polakiem, badz mimo Polskich korzeni z Polaska nie identyfikuje sie > wcale. Chiałbym zwrócić uwagę, że to ja własnie chcę wam to wytłumaczyć, a nie na opak. Cały czas próbuję wbić do głów, że pochodzenie czy korzenie przodków to jedno, a samoświadomość narodowa osoby to drugie. > Pisze o tym, ze wiekszosc znanych i szanowanych przez wielu Zydow w Polsce > wcale nie identyfikuje sie z Polska i nie uwaza sie za Polakow. Przykleili > sobie Polskie nazwiska, ale wraz z innymi, sobie podobnymi, tworza w Polsce > swiadomie zydowskie szeregi, ktorych mysla przewodnia i mottem jest > ANTYPOLONIZM. Ukrywaja sie z tym, a za kazdym razem jak cos wyplynie- krzycza > ANTYSEMITYZM! > > Nie my, ale oni sami decyduja o tym czy sa Polakami. No i właśnie. Pełna paranoja. Wpierw twierdzisz że człowiek ma prawo sam decydować o swojej narodowości, potem piszesz o jakiś ludziach, że nie są Polakami mimo, że się za Polaków uważają i mają nawet polskie nazwiska. Potem znów piszesz, że oni sami mają prawo uważać się lub nie czy są Polakami. Mozesz się w końcu zdecydować w te lub wew te? Jak kazdy ma prawo twierdzić że jest Polakiem to dla czego chcesz to prawo odebrać niektórym? Dokładnie tą samą schizę objawia Moon5 i dlatego z niej kpię na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 10:48 Tak glupkowato wlasnie wygladaja dyskusje z Toba. Momentalnie przypomnialem sobie dlaczego zdecydowalem sie zrezygnowac z jakiejkolwiek polemiki z Toba. Tradycyjnie wypierasz sie wlasnych slow, przekrecasz czyjes i ustosunkowujesz sie do tendencyjnie wybranych przez siebie zdan, badz slow. Masz powazne problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. Ostatni raz to powtarzam, bo powoli osmieszam sie juz przed samym soba tym ciaglym upraszczaniem tekstow i sprowadzaniem dyskusji do poziomu rozmowy 7-latkow. > No i właśnie. Pełna paranoja. Wpierw twierdzisz że człowiek ma prawo sam > decydować o swojej narodowości, potem piszesz o jakiś ludziach, że nie są > Polakami mimo, że się za Polaków uważają i mają nawet polskie nazwiska. Potem > znów piszesz, że oni sami mają prawo uważać się lub nie czy są Polakami. Paszport i obywatelstwo nie czynia z kazdego Polaka. O tym czy ow czlowiek jest Polakiem decyduje on sam identyfikujac sie z narodem (lub nie), traktujac Polske jako swoj kraj, czujac sie Polakiem i solidaryzujac sie z Polakami (a nie z krajem i ludnoscia narodu, z ktorego pochodzi korzennie). Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 11:09 loza_szydercza napisał: > Tak glupkowato wlasnie wygladaja dyskusje z Toba. Momentalnie przypomnialem > sobie dlaczego zdecydowalem sie zrezygnowac z jakiejkolwiek polemiki z Toba. > Tradycyjnie wypierasz sie wlasnych slow, przekrecasz czyjes i ustosunkowujesz > sie do tendencyjnie wybranych przez siebie zdan, badz slow. ????????????????????????????????????? Jasny gwint. Projekcja na całego. Musisz swoje grzechy mnie przypisywać? Gdzie się wypieram? Człowieku gdzie napisałem to co twierdzisz, że napisałem? GDZIE???!!!!!! Gdzie tendencyjnie dobieram?? GDZIE???!!!!!!!!! Napisać coś to potrafisz ale udowodnić tego już nie. Za cieńki jesteś i dla tego boisz się dyskutowac na poziomie argumentów tylko schodzisz na insynuacje. > Masz powazne problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. Ostatni raz to powtarzam > , > bo powoli osmieszam sie juz przed samym soba tym ciaglym upraszczaniem tekstow > i sprowadzaniem dyskusji do poziomu rozmowy 7-latkow. Projekcja. Własnie to jest TWÓJ problem. > Paszport i obywatelstwo nie czynia z kazdego Polaka. O tym czy ow czlowiek > jest Polakiem decyduje on sam identyfikujac sie z narodem (lub nie), > traktujac Polske jako swoj kraj, czujac sie Polakiem i solidaryzujac sie z > Polakami (a nie z krajem i ludnoscia narodu, z ktorego pochodzi korzennie). Masz jak najbardziej rację. Nie neguję tego. Neguję tylko ciąg dalszy twoich wywodów. Nagle pojawiasz się TY jako Wielki Sędzia i zaczynasz oceniać ludzkie czyny. Oceniasz czy ten człowiek traktuje Polskę jako swój kraj, oceniasz, czy czuje się Polakiem i solidaryzuje się z Polakami (a nie z krajem i ludnoscia narodu, z ktorego pochodzi korzennie). Potem zaś wydajesz WYROK. Nie ON tego NIE ROBI więc nie jest POLAKIEM! Czyli de facto podejmujesz za niego decyzję czy jest Polakiem czy nie. Rozumiesz to? Ty decydujesz. Bo już dla mnie ocena jego działań może być zupełnie inna. Dla kogoś jeszcze innego to ocena TWOICH działań może negować Twoje prawo do uważania się za Polaka. Rozumiesz już? Czy mam jeszcze prościej? Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 11:11 Masz przeczytaj bajeczke. Moze na tym poziomie potrafisz zdobyc sie na logike forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65323691 Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ps. Kiedy obrazilem Moon jako Zydowke?? 04.07.07, 13:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65291605&a=65312320 "Przykro sie robi patrzac, jak wielu Polakow naiwnie krzyczy "Zydzi to Polacy! Koniec z antysemityzmem", podczas gdy Zyd w tym czasie odwroci sie i z satysfakcja splunie na Polaka i jego naiwnosc." Czy Moon5 może być jednocześnie Żydówką i Polką? Czy "odwroci sie i z satysfakcja splunie na Polaka i jego naiwnosc"? Nie obrażasz tak Jej i Jej rodziny? Chyba że będziesz się bawił tak jak Moon5 w wykręty kwantyfikatorowe jakobyś pisał tak o wszystkich Żydach-Polakach... za wyjatkiem Moon5 i jej najbliższych. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Ps. Kiedy obrazilem Moon jako Zydowke?? 04.07.07, 13:33 Mysle, ze Moon dokladnie wie o czym pisalem. Z pewnoscia nie mialem na mysli wszystkich ludzi pochodzenia Zydowskiego. Cala dyskusja toczy sie na temat pewnej (dokladnie okreslonej) grupy Zydow Polskich, ktorzy maskuja swoja niechec do Polski Polskimi nazwiskami. Jestes chyba jedyna osoba, ktora zrozumiala to inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: loza_szydercza 04.07.07, 19:13 loza_szydercza napisał: > Mysle, ze Moon dokladnie wie o czym pisalem. Z pewnoscia nie mialem na mysli > wszystkich ludzi pochodzenia Zydowskiego. Cala dyskusja toczy sie na temat > pewnej (dokladnie okreslonej) grupy Zydow Polskich, ktorzy maskuja swoja nieche > c > do Polski Polskimi nazwiskami. > Jestes chyba jedyna osoba, ktora zrozumiala to inaczej. Jakie szczescie, ze nie bylo mnie w domu gdy dyskutowales z "maaac". Straciles chlopie mase czasu "po proznicy". Z tym czlowiekiem dyskutowac NIE monza i nie ma sensu. W jego slowniku pojecia maja zupelnie odmienna definicje od naszych pojec. Wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: loza_szydercza 04.07.07, 19:23 wet3 napisał: Jakie szczescie, ze nie bylo mnie w domu gdy dyskutowales z "maaac". Straciles > chlopie mase czasu "po proznicy". Z tym czlowiekiem dyskutowac NIE monza i nie > ma sensu. W jego slowniku pojecia maja zupelnie odmienna definicje od naszych > pojec. Coś w tym jest. <maaac> to dziwny człowiek. Nawet moją prostą wydawałoby się sugestię, żeby wreszcie przestał zachowywać się wobec kobiety jak "świnia", zrozumiał opacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Ps. Kiedy obrazilem Moon jako Zydowke?? 04.07.07, 14:33 Loża szydercza mnie nie obraża, bo ja też pisałam o tej kwestii. Tu akurat chodzi poczucie przynależności państwowej i narodowo-społecznej, a nie o narodowość samą w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Dla czego Moon5 nie pluje na Loza_szydercza? 04.07.07, 11:26 Uważam iż Ty maaac, masz problemy z precyzją w myśleniu. Postawa Loza_szydercza i Moon5 jest dla mnie jasna i oczywista. Nie widzę w niej żadnych błędów logicznych. Moon5 jasno zdefiniowała siebie i swoje pochodzenie. Czuje się Polką i żydówką. Jeśli ją dobrze zrozumiałem to nie solidaryzuje się ona z wszystkimi żydami , bo Moon5 potrafi myśleć ponad partyjnie. Identyfikuje człowieka nie po jego pochodzeniu etnicznym, jak to niestety robią żydzi. Ale Moon5 identyfikuje ludzi po tym , co ci ludzie sobą reprezentują. Rozpoznaje ich systemy wartości, i analizuje jaki wpływ mogą mieć te systemy wartości na społeczeństwo. A więc Moon5 , moim zdaniem myśli wyższymi kategoriami jak Ty. Myślenie Moon5 ma wiele równoległych z myśleniem Alberta Einsteina. Powiedział on między innymi, iż miarą wartości człowieka, jest jego wkład w społeczeństwo. A wielu żydów ma bardzo negatywny wkład w społeczeństwo. Chce je sobie dopasować do swoich potrzeb. Moon5 widzi również niebezpieczeństwa, jakie wychodzą od żydów myślących kategoriami etnicznymi. Natomiast Ty maaac masz problemy ze zrozumieniem fundamentalnych pojęć. O narodowości i pochodzeniu, człowiek nie bardzo może decydować,. ale o obywatelstwie tak. Być Polakiem nie oznacza jeszcze mieć narodowość polską. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 błądzisz <maaac>, bardzo błądzisz 04.07.07, 11:01 maaac napisał: > Cały czas piszę o tym. O ludziach którzy chcą i uważają się za Polaków i o > ludziach którzy uważają, że inni do tego nie mają prawa. O ludziach takich jak Moon5, elan13, loza_szydrcza, Kałuski, hanka_sawicka itd, itp. którzy sami chcą decydować o tym czy X czy Y jest Polakiem czy nie bo "ukrywa swoje korzenie". 1. Każdy ma prawo uważać się za kogo chce, Polaka, Żyda, Czukcza czy Mohikanina. 2. To, że Żyd uważa się za Lapończyka nie zmienia faktu, że pozostaje Żydem, przodków się nie wybiera. 3. Stwierdzenie faktu żydowskiego pochodzenia jakiegoś polityka nie jest antysemityzmem. 4. Antysemityzmem jest traktowanie owego stwierdzenia jako ciężkiej obelgi - uznanie żydowskich korzeni za coś uwłaczającego. 5. Artykułowanie obserwacji zjawiska ukrywania żydowskiego pochodzenia przez wielu obywateli polskich nie jest antysemityzmem. To przecież rzeczywiście występująca praktyka. 6. Niezależnie od pochodzenia, każdy z polityków może sobie swoim postępowaniem zaskarbić szacunek wyborców, albo wywołać oburzenie i dezaprobatę. 7. Jeżeli grupa polityków o wspólnych korzeniach jest ewidentnie wspierana w swoich działaniach przez ich rodaków wydawców, dziennikarzy, prawników, biznesmenów w kraju i za granicą, to stwierdzenie tego faktu nie jest świadectwem ani antysemityzmu ani faszyzmu ani nacjonalizmu (w USA też wystepują lobby żydowskie, włoskie, latynoskie itd.). 8. Każdy ma prawo do własnej oceny (bez obawy o "naruszenie tabu" i posądzenie o antysemityzm, ksenofobię ...) czy funkcjonujące lobby dobrze służy polskiej racji stanu, czy szkodzi interesowi Polski i Polaków. 9. Lansowanie twierdzenia, że krytyka postępowania Żyda, to przejaw antysemityzmu jest absurdalne (przykład Kazimiery Szczuki). 10. Lansowanie dwóch różnych miar - jednej dla Żydów, drugiej dla Polaków, jest niedorzeczne (przykład Poeteringa - Polacy nie powinni w XXI wieku wspominać o swoich stratach z II wojny światowej, Żydzi mogą jak najbardziej). Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 pora wyjść <maaac> 04.07.07, 11:20 Od wielu osób na tym forum dostałeś <maaac> informację zwrotną, że Twoje ataki na <moon5> są nikczemne. Jeżeli jedna osoba powie Ci, że jesteś "świnią" to się nie przejmuj. Jeżeli dwie osoby powiedzą Ci, że jesteś "świnią" to się zastanów. A jeżeli więcej osób powie Ci, że jesteś "świnią" to pora wyjść z chlewa. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac EOT opuszczam chlew. 04.07.07, 13:32 > Od wielu osób na tym forum dostałeś <maaac> informację zwrotną, że Twoj > e ataki > na <moon5> są nikczemne. A inne osoby z kolei twierdzą że mam rację. No i co? A inne osoby z kolei piszą że to co piszecie ociera się o antysemityzm. No i co? Choć z rady skorzystam - 'wyjdę z chlewa' to jest zaprzestaje niniejszym pisać w tym wątku (inaczej określić się go nie da, dzięki za podpowiedź) bo wiedzę że mam do czynienia z osobami zaślepionymi swoja wizją świata. Jak ktoś chce dyskutować zapraszam na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: EOT opuszczam chlew. 04.07.07, 14:15 Jeśli określiłeś nas tu piszących jako "chlew", i dodałeś że dziękujesz za podpowiedź i właśnie wychodzisz z chlewa, i ewentualnie można pisać do Ciebie na maila, to znowu się popisałeś i grubo przesadziłeś. Zachowujesz się właśnie jak "naród wybrany", którego nie można skrytykować, bo zaczyna stroić fochy, vide: pewni dziennikarze i politycy. Na maila do Ciebie nie będę pisała. W styczniu lub lutym zapytałam Remekka na forum "Talmud o gojach" o bomby fosforowe, Remekk coś mi odpowiedział, następnie Ty wysłałeś mi maila z dalszymi wyjaśnieniami na temat tych bomb, jednocześnie dodałeś, że radzisz mi wycofać się z wątku Remekka, aby ten watek umarł "śmiercią naturalna", i że dlatego nie napisałeś mi o bombach na forum, tylko wysłałeś maila. Rzeczywiście potem nic już nie pisałeś na wątku Remekka, ale wątek nie umarł, ciągnął sie jeszcze długo, ja nie posłuchałam Twojej rady, mimo iż w pierwszej chwili powiedziałam, że masz racje; potem to przemyślałam i doszłam do wniosku, że nie było niczego złego w pisaniu o Talmudzie. Teraz wycofujesz się z wyższością z mojego wątku. Przerażasz mnie. Nie Ty jeden w Polsce mnie przerażasz. Na Twoje ponawiane do mnie pytania odpowiedzi udzielili dziś Elan, Dyzma i Loża_szydercza. Myślę, tak czy podobnie jak oni. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: EOT opuszczam chlew. 04.07.07, 20:32 maaac napisał: > Choć z rady skorzystam - 'wyjdę z chlewa' to jest zaprzestaje niniejszym pisać > w tym wątku (inaczej określić się go nie da, dzięki za podpowiedź) bo wiedzę że > > mam do czynienia z osobami zaślepionymi swoja wizją świata. Jak ktoś chce > dyskutować zapraszam na maila. Nazwał Pan ten wątek chlewem. Wczoraj kasowano dwa watki raz za razem, gdy tylko zapytałam o Pana pochodzenie. Jakieś to dziwne, chore, nienormalne, groteskowe. Jednak według Pana, to ja jestem zaślepiona moja wizją świata, a ja chciałam tylko spokojne, bez zacietrzewienia,przedyskutować pewne sprawy. Najpierw próbowano mi to uniemożliwić w wolnym kraju, potem było wykpiwanie i histeryzowanie z Pana strony (pisał Pan o opaskach na rękę). Swoja drogą pan Adam też lubi wpadać w histerię, może udawaną, i wszystkich podaje do sądu, tylko na niego nie ma sędziego. A przyczynił się, chcąc niechcąc, do ogromnej krzywdy wyrządzonej temu krajowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: pora wyjść <maaac> 04.07.07, 13:51 elan13 napisał: > Jeżeli jedna osoba powie Ci, że jesteś "świnią" to się nie przejmuj. > Jeżeli dwie osoby powiedzą Ci, że jesteś "świnią" to się zastanów. > A jeżeli więcej osób powie Ci, że jesteś "świnią" to pora wyjść z chlewa. Jak dobrze wiesz jest nas więcej niż dwie osoby. Mówimy ci, że nastała pora byś szedł do chlewa. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: elan13 04.07.07, 19:23 elan13 napisał: > Od wielu osób na tym forum dostałeś <maaac> informację zwrotną, że Twoj > e ataki > na <moon5> są nikczemne. > > Jeżeli jedna osoba powie Ci, że jesteś "świnią" to się nie przejmuj. > Jeżeli dwie osoby powiedzą Ci, że jesteś "świnią" to się zastanów. > A jeżeli więcej osób powie Ci, że jesteś "świnią" to pora wyjść z chlewa. Nic dodac, ani ujac! Caly szkopul polega na tym, ze takich "maaac" mamy miedzy nami zatrzesienie. On (maaac) przynajmniej zdobyl sie na jakas wymiane mysli w krorej pokazal nam jednoznacznie, ze jest cakowicie niezdolny do prawidlowego myslenia a reszta z "jego" gatunku bedzie nadal pluc inwektywami i pisac wierutne bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: błądzisz <maaac>, bardzo błądzisz 05.07.07, 00:40 elan13 napisał: > 7. Jeżeli grupa polityków o wspólnych korzeniach jest ewidentnie wspierana w > swoich działaniach przez ich rodaków wydawców, dziennikarzy, prawników, > biznesmenów w kraju i za granicą, to stwierdzenie tego faktu nie jest > świadectwem ani antysemityzmu ani faszyzmu ani nacjonalizmu (w USA też > wystepują lobby żydowskie, włoskie, latynoskie itd.). W Polsce również istnieje lobby żydowskie, ale jeśli się kamufluje, to tylko dla lepszych możliwości działania. Nawet Oleksy się w tej sprawie wygadał, co Kwaśniewski określił "józioleniem", tak jakby Oleksy był niepoczytalny. Głupia gadanina byłego prezydenta. Kogo to miało przekonać? Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: błądzisz <maaac>, bardzo błądzisz 05.07.07, 15:18 moon5 napisała: > W Polsce również istnieje lobby żydowskie, ale jeśli się kamufluje, to tylko dla > lepszych możliwości działania. Nawet Oleksy się w tej sprawie wygadał, co > Kwaśniewski określił "józioleniem", tak jakby Oleksy był niepoczytalny. Głupia > gadanina byłego prezydenta. Kogo to miało przekonać? Bełkoczą bez ładu i składu na różnych poziomach, począwszy od mocodawców, skończywszy na szeregowych wyrobnikach, rzemieślnikach pióra: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=65380391&a=65396827 Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba A Polak Polakowi to juz nie moze dokuczac? O 03.07.07, 21:42 swieta naiwnosci! To zapewne te wszystkie zapite mordy na londynskiej ulicy, ktore podchodza do mnie, gdy sie przypadkiem po polsku odezwe do corki, z tekstem w stylu: "Panie, rodokowi nie pomozesz? No zalatw pan prace, albo daj choc piatke!" TO SA SAMI ZYDZI? A moze te paskudne Niemcy? Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: A Polak Polakowi to juz nie moze dokuczac? O 03.07.07, 21:46 Odejdź stąd trollu. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Jaki trollu, nie-szlachcianko? Mnie nikt jakos za 03.07.07, 21:47 durne teksty i DONOSY na osla laczke nie wywala:) Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Jaki trollu, nie-szlachcianko? Mnie nikt jako 03.07.07, 22:05 Mnie też nikt nie wywala za donosy i durne teksty. Nie pisze ani donosów, ani durnych tekstów. Ja jestem według ciebie nie-szlachcianką, a ty szlachcicem bez podstaw kultury osobistej, wyzywającym i obrażającym ludzi na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Jaki trollu, nie-szlachcianko? Mnie nikt jako 03.07.07, 22:10 Poza tym ci, którzy wyrzucają watki nie są Bogami, Onufry. Trochę dojrzałości, Onufry. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Jaki trollu, nie-szlachcianko? Mnie nikt jako 03.07.07, 22:12 A o jakich ty w ogóle donosach mówisz? Na ciebie, dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 z akt IPN 03.07.07, 23:15 onufry.zagloba, antypolski troll występujący dawniej pod nickiem soulworm, z rodu szlacheckiego herbu Stulejka. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Pudlo! UBeku:))) n/t 03.07.07, 23:36 Ja znam Twoje stare nicki : kropek.oxford i lze.elita; był tez podobno wcześniej "gabrysia" czy coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: moon5 04.07.07, 00:08 moon5 napisała: > Ja znam Twoje stare nicki : kropek.oxford i lze.elita; był tez podobno wcześnie > j > "gabrysia" czy coś takiego. "Lze.elita" jest chyba ostatnim nickiem "onufrego.zagloby". Uzywal go w zeszlym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: moon5 04.07.07, 00:17 Tak. a wcześniej był chyba kropek i jeszcze coś. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: moon5 04.07.07, 06:10 moon5 napisała: > Tak. a wcześniej był chyba kropek i jeszcze coś. kropek.uk :) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: lze.elita vel onufry.zagloba 04.07.07, 15:20 onufry.zagloba napisal: > Wylicz choc trzy, albo milcz Jestes typowa mendoweszka zmieniajaca swoja ksywe (i tak nic ci to nie pomoze!!!) i celowo pchasz sie na to forum aby siac zamieszanie i obrzucac Polske i Polakow blotem. Do niczego wiecej, poza obrzucaniem blotem, NIE NADAJESZ sie! Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: lze.elita vel onufry.zagloba 04.07.07, 23:22 Ostro. Nie znam tego goscia. Dlatego, ze zmienial nicki? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: moon5 04.07.07, 19:29 moon5 napisała: > Mnie też nikt nie wywala za donosy i durne teksty. Nie pisze ani donosów, ani > durnych tekstów. > Ja jestem według ciebie nie-szlachcianką, a ty szlachcicem bez podstaw kultury > osobistej, wyzywającym i obrażającym ludzi na forum. Nie martw sie "moon". Ten troll nie jest szlachcicem. Zbyt wiele slomy mu z butow wychodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: A Polak Polakowi to juz nie moze dokuczac? O 03.07.07, 21:58 Polacy. No i? Wstyd mi za nich. Oczywista sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Mnie tez, niemniej podalem ow przyklad jako dowod 03.07.07, 23:31 ze wzajemne dokuczanie sobie moze sie odbywac w ramach JEDNEJ I TEJ SAMEJ NACJI, czemu kolega Dyzma zdawal sie przeczyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Mnie tez, niemniej podalem ow przyklad jako d 04.07.07, 08:02 Jeszcze nie udowodniles, ze sam jestes Polakiem. Podeslij drzewko genealogiczne :)))) Zart. Oczywiscie, ze narody kloca sie miedzy soba. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: lze.elita vel onufry.zagloba 05.07.07, 15:06 onufry.zagloba napisał: > Mnie tez, niemniej podalem ow przyklad jako dowod > ze wzajemne dokuczanie sobie moze sie odbywac w ramach JEDNEJ I TEJ SAMEJ > NACJI, czemu kolega Dyzma zdawal sie przeczyc:) Alez ty potrafisz pitolic glupstwa. Klepiesz je jak natchniony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 19:47 co do anekdotki to rosjanin powiedzial by ze oprocz zydow ma dwoj ruskich i jednego tatarzyna:) dlatego ze w zsrr oprocz propagandy byli i dzialanie na rownouprawnienie nacjij, internacjonalizm,he to bylo moze nie calkiem ale skuteczne, to fakt natomiast amerikaniec dzis ma poprawnosc polityczna wzgledem afroamerykanow - ale tak ogolnie to sie zgadzam, narodowosc jest czynnikiem subjektywnym:))) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:01 > ale tak ogolnie to sie zgadzam, narodowosc jest czynnikiem subjektywnym:))) Jasne i o to chodzi w tej anegdotce. :) A to że walka z rasizmem w pewnym momenie zaczyna rasizmem pachnieć to już inna bajka (bo wspieranie nieuka afroamerykanina kosztem zdolnego na przykład azjaty jest niczym innym jak rasizmem). Tyle że raczej nie możliwe z naszymi 'anty anty' podyskutować gdzie jest ta ulotna granica po przekroczeniu, której popada się w rasistowską politpoprawność. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:13 wyznawca zasady "anty anty" nie jest w stanie pojec gdzie ta granica lezy bo jest zdecydowanie ukierunkowany na jeden punkt widzenia inne mozliwosci wprowadzaja go w stan histeryczno maniakalny z rozwodnieniem mozgu wlacznie he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:40 Jakby tu powiedzieć..... Ja też nie wiem GDZIE ona jest. Wiem że jest. Widzę punkty skrajne - z jednej strony rasistowskie sekowanie Afroamerykaninów, z drugiej strony rasistowskie promowanie Afroamerykaninów dla tego że są Afroamerykanami. Wiadomo też, że mniejszość można wspomóc w walce o jej równouprawnienie przez nadanie jej (coż za paradoks!!!) WIĘKSZYCH praw od większości. Jak ktoś tego nie rozumie to niech sobie uświadomi, że mniejszościowe szkoły polskie na Litwie zawsze będą miały MNIEJ uczniów w klasie niż szkoły litewskie. Szkołę litewską przy tej samej ilości uczniów już dawno by rozwiązano. Są to więc WIĘKSZE prawa dla litewskich Polaków niż dla Litwinów na Litwie. Pytanie tylko na ile te WIĘKSZE prawa mają być większe, by było to jeszcze wyrównywanie szans, a w którym momencie zaczyna się już 'promowanie' mniejszości kosztem większości. Pytanie naprawde godne filozofów - tu mieści się też np porównanie kosztów budowy muzeum Żydów i pieniędzy potencjalnie wydawanych na Świątynie Opatrzności Bożej... Powiem że jak zobaczyłem koszty miałem mieszane uczucia. Tyle że trudno pisać o tym z 'anty anty' bo dostaną piany na usta i zaczną tylko bredzić. Tu mieści się też działanie ochroniarzy żydowskich - ot ostatnie gorące tematy. Prawdopodobnie znalazły by się też takie we wzajemnych stosunkach z Romami (czy pozwalać im na śluby nieletnich normalne w ich tradycji?), Czechami, Słowakami, Ukraińcami, Białorusinami, Litwinami, Rosjanami (mamy w Polsce mniejszość rosyjską czy nie?, jak traktować groby rosyjskich żołnierzy?), Niemcami (tu akurat NIE jest właściwą sprawa majątków wbrew kłamstwom LPR - to typowy problem polsko-polski). Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:00 :) ja mysle, ze tu sie nie da wymyslec doskonalych rozwiazan a cala rzecz lezy w tym czy ktos widzi problem. Bo jesli dla Litwinow nie bedzie problemem ,ze polska szkola przy mniejszej ilosci uczniow funkcjonuje to znaczy, ze sprawy nie ma. Chodzi tez o to aby ludzie nie przekraczali pewnych granic wyznaczonych przez zdrowy rozsadek. Bo zadne prawo ani rozwiazanie legalne nie zwalnia przeciez z myslenia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:04 zeby ta granice se uswiadomic albo przynajmniej do niej sie przyblizyc trza stosowac reguly obowiazujace w ue, do ktorej zreszta polska wstapila, nie ue do polski uniwersalne i ponadnarodowe wartosci powinni byc bezwzlednie przestrzegane. jesli jak chca niektorzy, zrobi sie wyjatek raz to bedzie i dwa i trzy i poszlo. co nowy rzad to nowe zasady co nowy minister edukacji to nowe lektury:). wartosci ue i praworzadnosc i wsio:) jesli sie chce tworzyc swoje wartosci to nie jako czlonek ue. szkoly na litwie, polska powinna ich wspolfinansowac i miejscowi juz maja mniej do gadania ochraniarzy z israela sa skutkiem naginania praworzadnosci i zwykla partaczenie polaskich urzednikow /bron, zakaz wstepu w obszarze ogolnodostepnym i t.d./ przy dobrej i fachowej wspolpracy dzieci mialy by dobra ochrone a otoczenie nie mialo przykrych doswiadczen. to samo z majatkami, upozadkowanie prawa i sprawa juz mniej drazliwa. chodzi mi o to ze jesli polska bedzie szukala "swojej drogi" to moze zabladzic calkowicie i wpasc w wieksze nieprzyjemnosci. polska, w odroznieniu od rosji, dostala szans na wejscie do rodziny europiejskiej i szkoda jesli ta szansa zostanie zmarnowana. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:08 co z Ciebie za rusek ;-))) chodzilo mi dokladnie o to samo. Zgadzam sie. Trudne kwestie trzeba racjonalizowac, odrzucac emocje i szukac rozwiazan, ktore w drodze kompromisu zostana zaakceptowane przez strony zainteresowane. I tego sobie zyczmy. Dobranoc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:13 beatrix17 napisała: > co z Ciebie za rusek ;-))) a taki tam wroclawski rusek tez mam prawo bytu,nie?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
naserio rusek11 03.07.07, 21:19 rusek11 napisał: > a taki tam wroclawski rusek > tez mam prawo bytu,nie?:))) rusek11, zostałeś wytropiony i twój korzeń został zbadany. Wynik pozytywny. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 21:49 > a taki tam wroclawski rusek > tez mam prawo bytu,nie?:))) :) Jak się poruszałeś po centrum Wrocka w sobotę-niedzielę to mieliśmy się szansę spotkać. Piękne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 00:39 fakt, wroclaw jest pekny to miasto ma dusze lubie go, mam nadzieje ze mnie nie rozczaruje:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 00:40 i owszem, jak najbardziej :-))) pozdr. b. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 03.07.07, 20:42 rusek11 napisał: > co do anekdotki to rosjanin powiedzial by ze oprocz zydow ma dwoj ruskich i > jednego tatarzyna:) > dlatego ze w zsrr oprocz propagandy byli i dzialanie na rownouprawnienie nacjij > , > internacjonalizm,he > to bylo moze nie calkiem ale skuteczne, to fakt > natomiast amerikaniec dzis ma poprawnosc polityczna wzgledem afroamerykanow > - > > ale tak ogolnie to sie zgadzam, narodowosc jest czynnikiem subjektywnym:))) Moge do tego dodac, ze Amerykanin Richard M.Watt, ktory napisal ksiazke "Bitter Glory" (wyrzazal sie o nas dobrze!!!) o Polsce miedzywojennej mial jakas posade w rzadzie USA w czasie administracji Reagana. Polecono mu zebrac w jakims tam celu grupe ludzi reprezentujaca spoleczenstwo amerykanskie. Gdy to uczynil publicznie powiedzial, ze ma w tej grupie czarnych, inwalide i Zyda. Potem Zydzi podniesli taki halas, ze chlop zrzekl sie swego stanowiska!!! Takie to sa losy tego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
plemnik_bez_duszy Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 00:30 Krótka opowiastka, Dziadek pułkownik WP, podziemie, aresztowanie w Krakowie 1943, KZ powrót do PL 1949, pudło do 1954.Uzasadnienie: jego żona była rodowitą francuską i na pewno miała jakieś układy. Wyjazd z pOLSKI dziadek zrobił, bo chciał umrzeć w normalnym kraju. Tam mu JA oczy zamknąłem. I tu znowu SZATAN zadziałał. Pozdrawiam wszystkich którzy myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 00:33 Oby Ci się ten szatan nie przyśnił. Odpowiedz Link Zgłoś
plemnik_bez_duszy Re: Do tropicieli anty antysemityzmu. 04.07.07, 00:45 Spoko, jeszcze żaden szatan mi się nie przyśnił:))) A chciałbym:))) "Niech żyje RP wersja 4.02 beta" Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: plemnik_bez_duszy 04.07.07, 20:10 plemnik_bez_duszy napisał: > Spoko, jeszcze żaden szatan mi się nie przyśnił:))) > A chciałbym:))) > > "Niech żyje RP wersja 4.02 beta" Caly szkopul polega na tym, ze takim co duszy nie maja nawet szatan nie chce sie przysnic - bo pewnie sie boi! Odpowiedz Link Zgłoś
remekk za takie posty zbanowano mnie na forum kraj 05.07.07, 08:01 ...na tym forum za zaledwie jedno pytanie dot zaginionych watków zmuszonoe mnie do klikniecia "w ok" w głupawym "tesciku" a la wybiórcza . A tak wogóle to niezły odzew na Twój post . Chyba poruszyłaś drażliwy (na złodzieju czapka gore) dla nich temacik ... . Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: za takie posty zbanowano mnie na forum kraj 05.07.07, 15:17 pisz dalej remekk. moze i tu bedziemy mieli szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: za takie posty zbanowano mnie na forum kraj 05.07.07, 15:26 Jeśli będziesz używał pejoratywnych określeń dotyczących żydów i ich religii, zawsze będą mieć podstawę do blokady nicka czy usunięcia wątku. Mój usunięto, mimo iż nie było pogardliwych słów. I to jest nienormalne. Swoją drogą za kpiny z katolików bardzo rzadko spotykają kogoś szykany. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: za takie posty zbanowano mnie na forum kraj 05.07.07, 16:50 Zadko dawałem im pretekst do usuwania watku . Zwykle ten mechanizm uruchamiali w imię zwykłej , topornej cenzury . Zgadzam się z Toba co od tego iz należy uważać na to aby takowego pretekstu nie dawać . Wtedy ingerencja cenzury byc może da do myslenia tym co jeszcze wierza w "wolnośc słowa" made in wybiórcza ... . Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: za takie posty zbanowano mnie na forum kraj 05.07.07, 16:53 PS apropos kpin z katolików czy wogóle Polaków - ingerencja cenzury w posty niewygodne dla przedstawicieli wiadomej cywilizacji w zestawieniu z daleko idąca poblazliwością wobec antypolonizmu czy antykatolicyzmu uwypukli jeden z podstawowych wyróżnikó cywilizacyjnych tej cywilizacji - podwójną "etyke" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: remekk 05.07.07, 17:04 remekk napisał: > PS apropos kpin z katolików czy wogóle Polaków - ingerencja cenzury w posty > niewygodne dla przedstawicieli wiadomej cywilizacji w zestawieniu z daleko > idąca poblazliwością wobec antypolonizmu czy antykatolicyzmu uwypukli jeden z > podstawowych wyróżnikó cywilizacyjnych tej cywilizacji - podwójną "etyke" ... . Zgoda! Nie ma pod tym wzgledem najmniejszych watpliwosci. Wszystkie posty uzywajace slow jak "polactwo" czy "katole" oraz im podobnych powinny byc usuwane. Jednak GW wyraznie pokazuje nam, ze jej preferencje sa wybitnie antypolskie i antykatolickie! Odpowiedz Link Zgłoś