Dodaj do ulubionych

Emigranci: Nie wracamy

• cumentator Ludzie i redaktorzy totalnie pomyleni 04.07.07, 23:27

Morze bredni jakie wypisano w artykule i w tym watku ilustruje jak pomyleni sa
      ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia o Unii Europejskiej.

Przeciez wyjazdy sa w ramach unijnego otwartego rynku pracy. PO TO jest
      to zrobione by pomoc w rozwoju rynku pracy w Polsce. Wyjazdy przyczyniaja
      sie do rownowazenia rynku co MUSI doprowadzic do zmniejszania ich oplacalnosci.
      Ten proces zaczyna w Polsce dzialac. Wyjazdy aktywizuja tez ludzi ze wsi ktorzy
      dotychczas zyli w warunkach ekonomii naturalnej.

Wyjezdzajacy NIE powinni masowo wracac a w kazdym razie nie teraz bo
      spowodowaloby to zaklocenia w przywracaniu rownowagi na rynku. Powroty
      maja najwiekszy sens jesli ktos moze byc pracodawca i chce inwestowac. Ale
      w ogole to problem czy ludzie wroca czy nie jest bez sensu bo licza sie
      szanse zatrudnienia tych co sa na miejscu, szczegolnie tych co wchodza
      na rynek pracy.

Przez mechanizm otwartego rynku pracy przeszlo wczesniej wiele krajow Unii.
      Efekty jak widac sa niezwykle pozytywne. Pokazuje to przyklad Irlandii i
      Portugalii. Czy tym krajom zaszkodzil wyjazd nadmiarowej sily roboczej???
      NIE, wrecz przeciwnie bo przyczynil sie do rozwoju! Tak samo bedzie i w Polsce
      a znakomicie przyczyniaja sie do tego ci co teraz wyjezdzaja.
      • yah_42 do cumentator-a 04.07.07, 23:34
        .. ty zas calkiem nie wiesz do kogo piszesz, choc piszesz z sensem - wiekszosc
        ludzi na tym formu (przeczytalem 10 postow i mam dosc) to tacy co zazdroszcza
        tym co wyjechali ale sie wstydza przed samymi soba ze nie maja dosc ..? odwagi,
        determinacji... by samemu wyjechac , ze nie maja pojecia co to oznacza startowac
        na "obcej ziemi" to tez widac, ale to juz bez koment..
    • mark.parker A do czego tam wracać? 05.07.07, 01:10
      Do tego burdelu, który nie potrafi się rządzić, tylko wybiera sobie jakichś
      neohitlerowskich sutenerów?

mozart napisała:

> Ostatni gasi swiatlo!
      • wet3 Re: mark.parker 05.07.07, 01:14
        mark.parker napisał:

> Do tego burdelu, który nie potrafi się rządzić, tylko wybiera sobie jakichś
        > neohitlerowskich sutenerów?
        >
        >
        > mozart napisała:
        >
        > > Ostatni gasi swiatlo!

Czerwoni stworzyli burdel, a czerwony burdelnik teraz od niego odstrasza.
        • ciagciulaciag Burdel Kaczorow lepszy od burdelu komuchow! 05.07.07, 02:12
          • 12345on Re: Powiedziałbym nieporównanie lepszy od komuchow 05.07.07, 08:42
    • moon5 Re: Emigranci: Nie wracamy 05.07.07, 01:24
      Dla mnie mogą nie wracać.
      • ciagciulaciag Who gives a shit about some stupid Moon? 05.07.07, 02:14
        • wet3 Re: ciagciulaciag 05.07.07, 02:26
          cigciulaciag napisal: > Who gives a shit about stupid moon?

Nie chwal sie angielszczyzna. Zawstydz sie twoim grubianstwem. A najlepiej - to
          pobaw sie w twoim nickiem!!! Moze ci przejdzie!
    • tonieja10 macie wolnosc, ale prawie pewne 05.07.07, 07:37
      ze wielu z was wroci po paru latach.
    • mala002 Re: Emigranci: Nie wracamy 05.07.07, 15:21
      Ja mieszkam juz dwa i pol roku w Belgii. Od poltora roku mieszkam z Hollendrem,
      nie zaluje, ze wyjechalam. W przyszlym miesiacu otwieram tu kawiarnie, po co
      mam wracac do Polski?? Jest mi tu dobrze, a w Polsce czesto nie bylo co do
      garka wlozyc. Nie powiem, ze nie tesknie za krajem, ale jesli kiedys wroce to
      na emeryture, bo tu ja dostane duzo wyzsza niz w Polsce. Mam nadzieje, ze w
      koncu nasze panstwo zacznie sie troszczyc o swoich obywateli.
      • hydepark1 Re: Emigranci: Nie wracamy 05.07.07, 19:15
        ..od kilku lat mieszkam za granicą ale zamierzam wrócić do Polski.Z wielu
        powodów tak jak z wielu powodów inni zostana za granicą .Odpowiedź nie jest
        prosta i jednoznaczna a oceny i komentarze które przeczytałam często od ludzi
        którzy nie maja pojęcia o czym piszą świadcza ze motywy ich postępowania są
        urozmaicone .Granice są otwarte własnie po to aby szukać szczęscia gdzie
        indziej to jest wolny wybór .Dla jednego szczęsciem będzie życie za granicą dla
        drugiego emerytura w Polsce .Trzeba myśleć ze naszym krajem jest Europa wtedy
        nieważne gdzie kto mieszka .Najczęsciej tam gdzie musi albo jest szczęsliwy.
        • vitabravo Re: Emigranci: Wracamy oczywiście jak się dorobimy 06.07.07, 17:53
          A jeśli się nie dorobimy, to też wrócimy, bo nie mamy innej
          ojczyzny.
    • turpin Nie pojmuje tych emocji 05.07.07, 20:16
      Wiekszosc postow az kapie od uczuc. Ludziska wyzywaja sie nawzajem i
      udowadniaja sobie (czasem zreszta skutecznie) glupote. A tymczasem Europa
      zrobila sie mala. I tu i tam bywa fajnie, lub nie. Zalezy na co patrzysz i co
      ci odpowiada. Chcesz, mieszkasz w Polsce i niekoniecznie nazywasz
      to 'patriotyzmem'. Nie chcesz - jedziesz sobie do Skandynawii albo na Wyspy.
      Masz dosc - wracasz. To na prawde nie problem. Czasy dramatycznej emigracji,
      z biletem w jedna strone i z paleniem mostow jakos sie skonczyly.
    • infowroclaw.pl Jak w 300 mil do nieba 05.07.07, 22:27
      Pamiętacie 300 mil do nieba?
      Nie wracajcie tu nigdy!
      www.infowroclaw.pl/index.php?c=22,1,568Pozdrawiam
      t
    • skin.polskii Emigranci:Nie wracamy - tu też się fajnie rozrabia 05.07.07, 22:38
      www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=19297
      • vitabravo Re: Emigranci: Wracamy, to oczywiste ! 06.07.07, 17:56
        Tęsknimy za Polską, za polską mową i za polską kulturą.
        Polska to nasza jedyna ojczyzna. Nie jesteśmy narodem
        wybranym, który ma wiele ojczyzn - czyli żadnej.
    • cumentator Wracanie i Zawracanie czterech liter 06.07.07, 21:15

Ludzie sa tak beznadziejni ze nie rozumieja sensu wyjazdow unijnych. W ramach
      otwartych rynkow jest wolny przeplyw towaru, kapitalu i sily roboczej. To
      prowadzi do rownowagi na tych rynkach. Tam gdzie nie ma lokalnej rownowagi na
      rynku lokalnym to rownowage wymusza rynek europejski.

Ci co teraz wyjezdzaja dzialaja w ramach tego mechanizmu. Wyjazdy likwiduja
      nadmierna podaz sily roboczej co musi doprowadzic do pojawienia sie niedoborow
      a w konsekwencji do wzrostu zarobkow. I w koncowym efekcie wyjazdy przestana
      sie specjalnie oplacac tym ktorzy w przyszlosci beda wchodzili na rynek pracy.
      Jednoczesnie otwarty rynek stwarza mozliwosci tym ktorzy chca od razu poprawic
      swoj los. Tak jak na przyklad ta tipsiara co tu z duma pisze ze bzyka ja jakis
      hollender z ktorym otworzy belgijska knajpe. To jest bardzo dobre bo zamiast w
      rodzinnej wsi dawac za stodola ta osoba bedzie tez produktywna ekonomicznie.

Rzecz jasna gadanie o wracaniu to zawracanie 4 liter, przeciez ledwie co
      powstaje jako taka rownowaga na rynku pracy. Wracanie psuloby to wiec byloby
      bez sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka