mariuszn3 W kraju w którym Mandaryna.. 19.07.07, 20:17 W kraju, w którym Mandaryna jest piosenkarką, Doda artystką, Piotr Rubik kompozytorem porównywanym do Gershwin'a, Ojciec Rydzyk spokojnie może być poetą.. .. zresztą wystarczy przeczytać kilka powyższych komentarzy, które odnajdują to "coś" w jego "wierszach" :) Odpowiedz Link Zgłoś
krytykow Rydzyk Wieszczem! ale poezja nieco "talmudyczna" 19.07.07, 20:46 Rydzyk Wieszczem! ale ta poezja jakby nieco "talmudyczna"... wrecz awangardowa! czyz tak swobodna, eksperymentalna forma miesci sie w tradycji literackiej "Narodu"? "Prawdziwych Polakow"? Co Giertych na to? Chyba trzeba bedzie z Wieszczem Rydzykiem jednak na Indeks... Odpowiedz Link Zgłoś
obii Wiersze Tadeusza Rydzyka 19.07.07, 21:25 Nie cierpię Rydzyka, ale ta "zabawa literacka" wydaje mi się dość słaba. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Wiersze Tadeusza Rydzyka 19.07.07, 21:31 obii napisał: > Nie cierpię Rydzyka, ale ta "zabawa literacka" wydaje mi się dość słaba. Tu znajdziesz próbki poezji najwyższego lotu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=66175531&a=66179903 Odpowiedz Link Zgłoś
paskudaprawdziwa Wiersze T. R. - kunsztownosc pointy i wyzyny wiz 19.07.07, 21:28 Wiersze o. Rydzyka nie moga powstrzymamac mnie od niepohamowanej checi wznosznie sie na "wyzyny" tej poezji, sa po prostu niezrownane w swojej wstrzasajacej i przerazliwie realistycznej miernocie... to chyba jednka jakis zart, aby w takim kraju jak Polska -z taka tradycja uprawiania poezji, "cos takiego" moglo byc powaznie traktowane i deabatowane w GW Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Wiersze T. R. - kunsztownosc pointy i wyzyn 19.07.07, 21:42 Włączając się do jakże cennej i pożytecznej akcji "Gazety Wyborczej", akcji promowania poezji wysokiego lotu: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4324430.html chciałbym przedstawić próbkę twórczości artysty nie mniej utalentowanego, którego kunszt obrazują dwa poniższe wiersze: „Paw” Proszę pana - u u mnie pracował taki dziennikarz od spraw śledczych. Taki krzyż pański. Teraz on pracuje w „Newsweeku”. Wczoraj go widziałem w telewizji, jak komentował tą sprawę Gilowskiej. No, k.u.r.w.a, myślałem, że pawia puszczę, no. No, że pawia puszczę, po prostu, no. To tak koszmarne było, no. Wie pan, tylko że... no nic nie ma... „To trzeba umieć” Ja się czuję jak człowiek, zawodnik na boisku, który dostał czerwoną kartkę. Bo jeżeli o tym wszystkim ja pisałem... Kaczyńscy, o tym, co oni przez ten rok nawyrabiali. W ciągu roku tak s.p.i.e.r.d.o.l.i.ć wizerunek Polski, to jest talent - wie pan. To jest talent! To trzeba umieć! Ciekaw jestem recenzji forumowiczów i czy ktoś potrafi rozszyfrować personalia mistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl Re: Wiersze T. R. - kunsztownosc pointy i wyzyn 20.07.07, 12:29 Widzę, dziecko drogie, że nadmiar postmodernistycznego pseudointelektualizmu popsuł ci nosek, przez co umyka ci subtelny zapach aronii. --- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek121 Re: Wiersze T. R. - kunsztownosc pointy i wyzyn 20.07.07, 15:43 fakt, zapach aronii jest subtelny Odpowiedz Link Zgłoś
ador34 Wiersze Tadeusza Rydzyka- paranoja 19.07.07, 22:11 albo nacpany,moze pijany a napewno zalgany. Nie ma slow.i napewno szkoda czasu.ta poezja powinien sie zajac psychiatra i on znalazl by miejsce dla ksiedza,gdzie moglby spokojnie tworzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Wiersze Tadeusza Rydzyka- paranoja 19.07.07, 22:15 ador34 napisał: > albo nacpany,moze pijany a napewno zalgany. > Nie ma slow.i napewno szkoda czasu.ta poezja powinien sie zajac psychiatra i on znalazl by miejsce dla ksiedza,gdzie moglby spokojnie tworzyc. Jak zatem skomentujesz poezję mistrza? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=66139258&wv.x=2&a=66187103 Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth z a j e b i s t e 19.07.07, 22:37 wypasione poezje! Roman Kostrzewski powinien ich użyć na nową płytę KATa (z RK). Odpowiedz Link Zgłoś
buddda Re: Wiersze Tadeusza Rydzyka 20.07.07, 01:16 to są mega jaja z Rydzyka, i te wiersze i ich recytowanie, tak to rozumiem mam nadzieję, że się nie mylę co do intencji pomysłodawców;) Odpowiedz Link Zgłoś
baba-jaga z tym ze istnieje tu pewne ryzyko, 20.07.07, 08:14 ze, jak w wypadku Busha, im bardziej jego przeciwnicy, podczas drugiej kampanii wyborczej, pokazywali spoleczenstwu jego prymitywizm, tym bardziej stabilny byl jego elektorat. Dopiero rosnaca katastrofa zmiekczyla te kosciotrupy, a i to nie wiadomo czy pomoze odsunac te pasozyty od steru. Ale co do Polski i Wielebnego Dyrcia, pytanie jest nastepujace - czy to juz czas? Bo podejrzewam ze konserwatywne mieso wyborcze nie czytuje poezji eksperymentalnej? A skoro dopiero po owocach ich poznac, wiec byc moze apogeum Ojca Rydzyka jeszcze nie nadeszlo? Obym sie mylila. Odpowiedz Link Zgłoś
mielis Jeden to pewnie Romuś a inne ? 20.07.07, 10:44 cyt. "To są konie tylko różne, ale te wszystkie konie do jednego należą. " Do Ojdyra czy Yarka ? Odpowiedz Link Zgłoś
dinko11 Wiersze Tadeusza Rydzyka 20.07.07, 12:46 KIEDY PASOżYT,CZARNE śCIERWO BęDZIE PLACIC PODATKI-KIEDY ZLODZIEJ I OSZUST ODDA KASE NA STOCZNIE GDANSK CO UKRADL BEZKARNIE Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rydzyk marnym poetą jest, ale trybunem wielkim 20.07.07, 13:03 Wiersze Rydzyk ma marne, bo i intelekt u niego tyci, ale politycznie to gigant, wielki trybun ludowy, organizator nie tylko finansów ale i dusz, i jest w tym nie do pobicia. W dodatku stworzył z NICZEGO, od zera największe imperium medialne tego typu w świecie. Na próżno więc Wprost czy GW czekają niecierpliwie na jego usunięcie. Kościół musiałby stracić rozum, by się go pozbyć. Po co, w imię czego? Przecież te media, które go zwalczają dobrze wiedzą, jak wielka jest siła IV władzy. Czemu Kościół miałby z niej zrezygnować? Po to, by pozostała już tylko jedyna słuszna wiodąca linia, jak to jest normą w dzisiejszej demokracji? Sądzę, że Rydzyk znów otrzyma jakąś naganę i na tym koniec. Kościołowi można tylko poradzić, by wpłynął wreszcie na poziom tego, co Rydzyk wygaduje, jeśli naprawdę chce utrzymać możliwie znaczny rząd dusz przez dłuższy czas, po tym jak wymrą pokolenia dzisiejszych "moherów", a społeczeństwo poddane szybkim przemianom ulegnie im. Myślę, że w tym leży największe wyzwanie dla Kościoła. Już dziś powinien myśleć, jak "wyhodować" następcę Rydzyka - bardziej światłego i osadzonego w otwarciu na świat i szybkie przemiany. A przeciwnikom prymitywnego ale niezwykle skutecznego trybuna pozostaje czytanie miernych wierszydeł skomponowanych z jego miernych przemówień/kazań. Odpowiedz Link Zgłoś
t.o.m.e.k Ojciec Dyrektor odczytany na nowo 20.07.07, 15:11 Forma inna, treść ta sama... PO CO JA POJECHAŁEM… "Po co ja pojechałem Jak te kobiety rzucały się na mnie! to było jeszcze w Warszawie, znaleźli jakieś świstki. I zobaczcie, kto to robi. Dlatego Polska jest biedna. Jak tak patrzę: kto, Wczoraj Tak mnie napadł wtedy! nieważne. Ale nikomu nie zrobiłem nic złego. Kiedyś zrozumiecie. że katolicy nie mogą narzucać poglądów innym, nawet małżeństwo, jeśli jest zawierane pod przymusem, To jest bardzo niebezpieczne. Robili to i świeccy, i duchowni Są takie nurty chrześcijańskie. ksiądz prymas Co niedziela ujawniał był taki dobry artykuł księdza ach podobno wczoraj powiedział ‘To był kontrwywiad!’ Sekularyzm czy coś takiego. Ja to słyszałem, ktoś mi to mówił, bo ja nie słucham tego. Dlatego razem go zabili. Co miałem zrobić? W Polsce jaką on rolę odgrywa? pan prezydent, do tych Niemiec. Odpychałem je, ale to jest jedna siła. (...) Takie BMW. mówiłem: hop. i do przodu, A one: Proszę ojca! Alleluja nie ma słowa "Pan Bóg". Jedna szła ze mną i to świadoma. i szło pełno tych mikrusów. To są konie tylko różne, Czasem te konie się gryzą Premier. nagrał nam. Każde zdanie. fantastyczne rozumienie rzeczywistości. Słuchajcie, Ale trzeba jeszcze poczekać. bo w Polsce też są jeszcze Mierni, słabi, Wszyscy to Sorosa! Powiedzmy Na abp. Wielgusa: młody ksiądz Za to, co mówił. Jakiś czas temu, nie tutaj, nie teraz! On zresztą powiedział, I mówił to do mnie: Słyszałem, że podpisał. I podpisałem. Nieraz słyszę kazanie, całe kazanie Bajdy księdza Bartnika. Czy jest to powód, żeby go Ksiądz arcybiskup Wielgus zabił. ks. Bartnik. załamał się. Nie mam tego wyssanego z palca. I świeccy, i duchowni. inaczej wierzący i ateiści. Chcą mieć ludzi miernych, ale wiernych. Musicie być silni. między sobą, nawet znam takiego arcybiskupa, Czy to nie Soros? On jest interdyscyplinarny Bierny, mierny, ale wierny. Przedwczoraj wykład nagrał nam. Za to go zabili. Ta partia, ta partia. to jest totalna rzeczywistość, jacy doradcy. charaktery żeby ich kupić. ale te wszystkie konie do jednego należą. Idzie rozwałka tak, jaką jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ango01 Re: Ojciec Dyrektor odczytany na nowo 20.07.07, 16:29 Poezja Białoszewskiego to perfumeria,a nieporadna paplanina Rydzyka,zwana górnolotnie wykładem,to szambo.Po co to łączyć?Czy Białoszewski nie przewraca się w grobie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudaprawdziwa Wiersze Tadeusza Rydzyka - zabawa! 20.07.07, 19:45 Wreszcie dotarlo do mnie. To zabawa! Kpiny respektowanych osób z Ojca Dyrektora! Żona znanego i doskonałego poety dokonała zabiegu twórczego na tekstach o. Rydzyka i oto słowo Ojca zyskało nowe oblicze - poetyckie. To drobiazgowa kompetentna komparystyka z Białoszewskim i naprawde odkrywczy zabieg warsztatowy. Mniejsza o to ze każdym można „pobawić”. Tak wiec to pyszna zabawa i wiele osob bedzie przekonanych ze o. Rydzyk wydaje tomik... bo takie wrażenie łatwo miec i tak się stało w moim przypadku przy wczorajszym porannym pobieżnym zajrzeniu do GW. Dopiero wieczorne uważniejsze przeglądniecie GW i przeczytanie tego wywiadu wprowadza jasność... Czytam wiec i „coś mi nie gra”. Choć uznaje o. Rydzyka za wielkiego szkodnika Polski, w tym Kościoła. Czy jednak ta pyszna zabawa nie idzie za daleko? Czy wszystko wolno? Czy można elegancko , z jakąś udaną inwencją warsztatowa wyśmiewać drugiego człowieka i uznać, że poprowadzi „to” do jakiejś zgrabnej etycznie pointy . O. Rydzyk wystawia sam sobie "najlepsze" świadectwo- moim zdaniem. Nikt Go lepiej nie kompromituje niż On sam siebie. Jeśli Ojciec ten odnosi sukcesy, to wyrażają one kryzys i podział w dzisiejszym Kościele, co gorsza wygodną pasywność i wygodną bezradność hierarchii kościelnej w Polsce. Bezradność wobec prycipium niemieszania dwóch porządków, politycznego i kościelnego. Okazuje się niemożliwe wyrugowanie z anteny treści groźnych i sprzecznych z nauczaniem Kościoła, sprzecznych z wiarą i godnością ewangeliczną, a więc wypowiedzenie kościelnego votum separatum wobec skrajnego upolitycznienia i agitacji partyjnej, języka nienawiści, antysemityzmu i nieprawdziwej eklezjologii. Jakby w Polsce zapomniano, ze nie wolno zastępować miłości władzą. Nie wiem jak była intencja takiej twórczej poetycko "roboty" jak ta, Szanownej Pani Anny , ale w najdalszych konsekwencjach ma ona w sobie cos z dehumanizującego działania - tak niestety odbieram. Nie ma "to" dla mnie dobrego smaku i dziwie się temu całemu entuzjazmowi publikacyjnemu. Krytykować ojca Rydzyka można, a nawet trzeba - moim zdaniem, ale to nie może być maniera bezkresu swawoli twórczo-krytycznej, ze tak powiem. Walcząc z takimi ludźmi jak Ojciec Dyrektor tym bardziej trzeba utrzymać właściwe standardy postępowania - i na tym zakończę poruszona jakoś nieprzyjemnie . paskuda.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
olejowy.bogacz Re: neron neron neron - ja neron 20.07.07, 20:18 dajcie mu balalajke ustawcie dupa na iglicy pkin i niech wieszczy wieszczy wieszczy tylko niech nie podpala warsiawki Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Wiersze Tadeusza Rydzyka 20.07.07, 21:15 Tym artykulem GW pokazala, ze jest nizej od Rydzyka:) Dzieci w przedszkolu lepiej sie przedrzezniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Wiersze Tadeusza Rydzyka 20.07.07, 22:57 rccc napisał: > Tym artykulem GW pokazala, ze jest nizej od Rydzyka:) > Dzieci w przedszkolu lepiej sie przedrzezniaja. Jak oni przedrzeźniają, to jest OK, jak ich przedrzeźniają w taki sam sposób, to gewałt i zaraz cenzor ciachu ciachu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=66175531&a=66179903 A jest takie stare przysłowie - nie rób drugiemu, co tobie niemiłe Odpowiedz Link Zgłoś
z.j.derda Re: Wiersze Tadeusza Rydzyka 24.07.07, 12:44 To straszne, Pani Barańczak, jak tak można, brukać poezję, robić sobie kpiny z ludzi i szalonego Ojca, PO CO TO WSZYSTKO... i jeszcze na łamach Gazety Wyborczej, którą sprzedawałem pierwsze numery na ulicy, w zimie palce drętwiały, nogi odmrożone bywały... myślałem, że będzie gazeta wolna, bezstronna, a dzieje się tak, że jest wojna medialna między mocarstwem Michnika i Rydzyka... Jesteście tacy sami - tyle że po przeciwnej stronie, Odpowiedz Link Zgłoś