Dodaj do ulubionych

Blechacz znów nam gra

28.09.07, 03:17
by traktowac go w naglowku z malej litery czy tez to tylko tani
sposob na zwrocenie uwagi.
Skoro autor pisze o subtelnosciach interpretacji muzyki tego ktorego
inni zwa geniuszem Polkiej muzyki byc moze warto zwrocic uwage na to
w jaki sposob jego imie jest traktowane na pierwszej stronie tej
gazety.
Obserwuj wątek
    • fermatta Blechacz znów nam gra 28.09.07, 10:50
      ku ścisłości pozwolę sobie zauważyć, iż Yundi Li nie jest zwycięzcą
      Konkursu Chopinowskiego z roku 1980 zaś z 2000
    • euterpe27 Blechacz znów nam gra 28.09.07, 13:08
      eee, nie czepiaj się znów tak strasznie Panie Hawryluk, trza się cieszyć że jest
      ktoś taki jak Rafał Blechacz i prężyć z dumą że zdolny i mądry, a nie wybrzydzać
      na jego młodość. Przecież to jego zaleta, a nie wada
      • desunia Re: Blechacz znów nam gra 28.09.07, 14:16
        Lubisz się prężyć z dumy z powodu cudzych sukcesów? Miał rację Gombrowicz, kiedy
        pisał, że Polacy lubią się podszywać pod sukcesy swoich rodaków. Leczą tym swoje
        wybujałe kompleksy.Gratuluję Rafałowi płyty, ale to, że nagrał ją dla DG jako
        drugi w historii Polak nie sprawia, że od razu pęcznieję z dumy z tego powodu,
        że sama jestem Polką. Co ma jedno do drugiego? To jego indywidualny sukces,
        który zawdzięcza swoim zdolnościom i pracowitości.
      • desunia Re: Blechacz znów nam gra 28.09.07, 14:25
        Euterpe27 napisał: "eee, nie czepiaj się znów tak strasznie Panie Hawryluk, trza
        się cieszyć że jest
        ktoś taki jak Rafał Blechacz i prężyć z dumą że zdolny i mądry, a nie wybrzydzać
        na jego młodość. Przecież to jego zaleta, a nie wada"

To znaczy, że jak zdolny i mądry, to nie można mu już słowa krytyki powiedzieć?
        Miał Hawryluk wyśpiewywać bezkrytyczne peany na przekór prawdzie? Przecież jego
        uwagi nie umniejszają w żaden sposób sukcesu Blechacza. Rzeczywiście wymaga
        odwagi bycie krytykiem w kraju, w której najmniejsza uwaga może zostać
        potraktowana jako kalanie narodowych świętości. Właście trzeba by JH
        pogratulować tej odwagi.
      • desunia Re: Blechacz znów nam gra 28.09.07, 14:28
        Zaraz pewnie na autora wyleją na tym forum kubeł pomyj. To już było tutaj
        praktykowane przy okazji innych artykułów, których autorzy próbowali przytomniej
        i bardziej obiektywnie napisać o Blechaczu.
        • euterpe27 Re: Blechacz znów nam gra 28.09.07, 15:54
          uuu, a co ty tak bronisz szanownego recenzenta? Osobiscie nic do pana Hawryluka
          nie mam, bardzo zreszta lubie jego audycje w PR2, uwazam go za fachowca (ach, no
          i ten fajny głos! ;-)
          ...Zreszta, to nie moja wina, ze w mojej wypowiedzi nie zauwazylas malej ironii...
          Takie niestety mamy czasy, ze wszystko trzeba podawac jednoznacznie, bo jak cos
          sie napisze 'miedzy wierszami' to od razu obraza boska...
          Moim zdaniem, w swojej recenzji uwagi krytyczne napisane zostaly dosc na sile-
          albo pan H. nie chcial napisac ostrzej, albo glupio bylo napisac tylko pozytywy.
          Ot i tyle. Mam nadzieje, koniec afery :-)

Aha, moim zdaniem byc dumnym z czyichs osiagniec to calkowicie niewinne i
          bezinteresowne uczucie.
      • mateoni1 Re: Blechacz znów nam gra 28.09.07, 21:31
        Faktem jest, że Rafał Blechacz to utalentowany pianista, ale prawdą jest też to, że przed nim jeszcze mnóstwo pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka