aplus 06.10.07, 17:54 sami panstwo widza, niemiecki dupek nie zna slowa przepraszam, rodzice nie nauczyli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szerb Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił cał... 06.10.07, 17:57 niestety, ale oklamuje pan jeszcze raz panie Grass "Cale zycie" to pan sie kryl za maska obludy i teraz tez jest maska tylko troche inna, pod inna widownie, na inne warunki i inny rodzaj obludy Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Aplusie, znam takich, którzy już salutują 06.10.07, 18:15 hitlerkopodobnym populistom. 1/Przeczytałeś aby ze zrozumieniem choć jedną powieść Grassa ? 2/Zastanowiłeś się kiedykolwiek nad własną postawą i głoszonymi poglądami (czytaj obelgami, kalumniami i oszczerstwami) ???? Odsyłam do Pisma Świętego. Do przypowieści o kamieniach, o drzazdze... Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Esesmana latwo poznac po owocach (literackich) prz 06.10.07, 18:22 ygadujesz odnosnikami do Pisma a czy Grass nie moralizowal, nie pouczal lepszych od siebie (bo nie nazistow) a jednoczesnie utrzymywal w tajemnicy swoja fascynacje nazizmem ? To wlasnie ty nie czytales jego powiesci, powiesci nic nie wartych - esesmana rzucajacego kamieniami w bliznich !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Esesmana latwo poznac po owocach (literackich 06.10.07, 18:49 A Ty niczym zdrożnym (z późniejszego punktu widzenia) w młodości (dzieciństwie) się nie fascynowałeś. A potrafisz się choćby sam przed sobą do tego przyznać ??? Czytanie ze zrozumieniem jest niestety kulą u nogi wsród naszych dzieci i młodzieży - co potwierdzają coroczne testy dla absolwentów szkół. Dlatego nyć może nie jesteś w stanie zrozumieć, jaki jest cel takich czy innych opisów literackich... Dla ułatwienia: ma ostrzegać. pomóc zrozumieć mechanizm działania i ostrzegać. Z tego co ja widzę, PiS zrozumiał mechanizm działania narodowego socjalizmu i czerpe z tej wiedzy pełnymi garściami. Obyście kiedyś, jak Grass, potrafili się do tego przyznać. Z tym, że nie szukajcie wtedy usprawiedliwienia i wybaczenia - bo byliście ostrzegani i ostrzeżenia te ignorowaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Esesmana latwo poznac po owocach (literackich 06.10.07, 19:41 seroo1 niepotrzebnie się wysilasz i strzepisz klawiature-jest dobry zwyczaj zostawiania komentarzy tego koleżki bez komentarza. to jest najlepszy komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
hexabc1 Re: Esesmana latwo poznac po owocach (literackich 06.10.07, 23:48 pszeszczep666 napisał: > seroo1 niepotrzebnie się wysilasz i strzepisz klawiature-jest > dobry zwyczaj zostawiania komentarzy tego koleżki bez komentarza. Niestety, niemoderowane forum ma tę wadę, że każdy, kto potrafi wystukiwać literki, może publikować swoje komentarze. Bez względu na to, czy ma coś do powiedzenia, czy nie... Conajmniej połowa tekstów na forach GW to śmieci... Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Z "przyjaciolmi" jak GraSS nie potrzeba wrogow 07.10.07, 19:51 hexabc1 napisał: > Niestety, niemoderowane forum ma tę wadę, że każdy, kto potrafi > wystukiwać literki, może publikować swoje komentarze. Bez względu na to, czy ma coś do powiedzenia, czy nie... Conajmniej połowa tekstów na forach GW to śmieci... M; ktore zaczynaja sie od pomyj wylewanych przez "dziennikarzy" G.Wna. Dzis POstKomunistyczne szczekaczki uzywaja swego monopolu by zaklamac historie II Wojny Swiatowej jak i okresu Solidarnosci. Kiedy w latach 80-tych wspolorganizowalem w Toronto wiece poparcia dla Solidarnosci mialem czesto do czynienia z jidaszowskimi "przyjaciolmi" walczacych Polskich robotnikow, ktorzy wpychali sie na takie imprezy by majac juz mikrofon w reku, po zdawkowym poparciu Solidarnosci rozpoczac wulgarny atak na glownego tworce upadku Sowieckiego imperium - Ronalda Reagana. W Europie takim JUDASZEM byl byly SS-man a potem czerwony faszysta Gunter Grass. Jego nienawisc do Ameryki byla znana i glosno wypowiadana. Mozna wiec dzis powiedziec, ze Gunter Grass uzywal symbolu Solidarnosci tak jak dzis Donald Klamca Tusk uzywa ofiar piratow drogowych by walczyc z PiS-em i o... zlikwidowanie fotoradarow. Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov Artystom wszystko się wybacza. 06.10.07, 18:50 A fascynacja nazizmem w tym środowisku nie była rzadkością. Jeśli się zastanowić nad tym, co Hitler wniósł takiego do polityki, co przyciągnęło rzesze ludzi, to nasuwa się odpowiedź: PASJĘ. Psychopatyczną, morderczą, obrzydliwą ale jednak pociągającą. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal sie na 06.10.07, 20:44 pisarza a dopiero gdy nabil kabze publikacja blaszanych moralow dla frajerstwa - dopiero wtedy wyznal swoja przeszlosc. Ach coz za historia, frajerstwo oniemialo z zachwytu a esesman dopiero teraz swietnie sie bawi gdy gdanskie polactwo wlazi mu w dupe Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 06.10.07, 21:05 Nie wiedziałem, że "Blaszany bębenek" został napisany w tym czy w zeszłym roku. Może byś chociaż film zobaczył - był w jakiejś "Vivie" czy "Gali" - i zrozumiał jego przesłanie...??? =================== aplus napisał: > pisarza a dopiero gdy nabil kabze publikacja blaszanych moralow dla > frajerstwa - dopiero wtedy wyznal swoja przeszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 06.10.07, 21:26 duzo nie wiedziales i dalej nie wiesz jako wzorowy volksdojcz. Grass klamie twierdzac ze go zmuszano - wstapil do SS na ochotnika Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 06.10.07, 21:30 aplus napisał: > duzo nie wiedziales i dalej nie wiesz jako wzorowy volksdojcz. > Grass klamie twierdzac ze go zmuszano - wstapil do SS na ochotnika ========== Tym bardziej należy go wysłuchać - żeby samemu nie popełniać takich błędów. Nie sądzisz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 06.10.07, 21:41 sluchac dupka ktory nie tylko nie potrafi przeprosic ale dalej lze w zaparte ? chyba zartujesz Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 06.10.07, 21:48 Nie znam wszystkich wypowiedzi Grassa. Nie wiem, czy nie przeprosił. Warto natomiast próbować zrozumieć jego prozę, żeby zrozumieć "jego" błędy, do których się przyznaje. I nie żartuję... "Jego" specjalnie napisałem w cudzysłowie. Mamy dziwną skłonność do powtarzania błędów, zamiast się na nich uczyć. I o tym ten cały mój wywód. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 06.10.07, 22:05 no a mi chodzi o jego postawe moralna - przeszla i obecna. Skoro popelnial bledy to nie ma prawa ani kreowac sie na wzorzec moralnosci ani rzucac kamieniem w bliznich a tym bardziej ze owe bledy jak nadal pokazuje - jego samego nic nie nauczyly. Nazistowska moralnosc wrosla mu w dupe mu na trwale. Co mi po nauce moralnosci od wykolejenca, duzo lepiej uczyc sie na bledach tych nazistow ktorzy palneli sobie w leb, lykneli trucizne albo skonczyli na szubienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 07.10.07, 08:49 Mimo wszystko odsyłam do katechizmu. Bo jakiekolwiek inne próby "wyduszenia" z Ciebie człowieka nie mają racji bytu. A, wydaje mi się, że z dogmatami wiary chrześcijańskiej trudno Ci będzie polemizować. Więc poczytaj sobie o błądzeniu, miłosierdziu, przebaczeniu. Poczytaj sobie o warunkach dobrej pokuty i co Kościół, który jak mniemam jest dla Ciebie autorytetem, mówi ten temat. PS1: Radio Maryja to nie Kościół. PS2: Felietony Radia Maryja to nie cytaty z katechizmu. PS3: Poczytaj katechizm, choćby w wersji dla szkół podstawowych, samodzielnie. PS4: Potem poczytaj Borowskiego, Nałkowską... PS5: Potem sięgnij po Grassa... Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: Szczwany esesman najpierw przekwalifikowal si 07.10.07, 13:50 zeby przebaczyc to musi przeprosic i prosic. Powolujesz sie na katechizm a sam nie rozumiesz jak mozna okazywac milosierdzie dla wykolejenca Grassa ktory w dupie ma pokute i brnie w kolejne klamstwa. Milosierdzie to nie znaczy ze masz klekac przed wykolejencem i myc mu stopy. Milosierdzie to rowniez ochrona spoleczenstwa przed ludzmi chorymi z nienawisci takimi jak Grass. Milosierdzie bywa rowniez kara. Ty stosujesz katechizm w wyjatkowo obrzydliwy, przewrotny sposob wobec wybranych, jak ci wygodnie i interesownie wobec tych ktorzy w danej chwili sa potrzebni np. kampanii wyborczej PO Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba No to, jak widac, nie tylko swietni zolnierze byli 07.10.07, 02:47 ale i wybitni literaci. Najwyrazniej cos jest z prawdy w tej ich "rasie panow":) TO nam chciales tutaj powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Aplusie, znam takich, którzy już salutują 06.10.07, 18:26 Masz racje. Te dzieciaki w zyciu nie zajrzaly do zadnej z jego powiesci a teraz maja czelnosc go krytykowac. Grass to wielki czlowiek. PS Jezeli chodzi o biblie to nie polegalbym na niej zbytnio bo jest pelna przeklaman. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Aplusie, znam takich, którzy już salutują 06.10.07, 18:42 xs550 napisał: (...) > PS Jezeli chodzi o biblie to nie polegalbym na niej zbytnio bo jest pelna > przeklaman. Ja to wiem, ale dla nich to jedyne kompendium wiedzy o wszechświecie... Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: Aplusie, znam takich, którzy już salutują 06.10.07, 19:45 > Ja to wiem, ale dla nich to jedyne kompendium wiedzy o > wszechświecie... zdziwiłbyś się. na pewno znają ją równie dobrze jak książki grassa. kompendium wiedzy o świacie to dla takich madrali własny chłopski rozum plus manipulacja mądrzejszych od nich, z której błogo nie zdają sobie sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
stan123 Re: Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił c 06.10.07, 20:48 Przyznanie sie do winy jest najwazniejsze. Przed 40+ laty gdy bylem w Austrii spotkalem sie z bardzo milym i zyczliwym czlowiekiem. Po pewnym czasie przyznal mi sie ze byl SS- manem. Opowiedzial mi swoja historie jak wzieto go do SS pod silna presja spoleczna gdy mial 18-lat bo byl symbolem Aryjskiej "rasy". Nigdy nie czul sie ponad innych i nie mial nic wspolnego z idea hitlerowska. A mimo to psychoza wokol niego byla tak silne ze czul ze nia ma innego wyjscia. Inna sprawa, ze przerobili go na sluzbie dosc mocno. Na przyklad nie mogl zrozumiec jak ja Polak moge tak szybko liczyc w pamieci, znam sie na elektrycznosci i budowie maszyn, mowie plynnie po niemiecku i rosyjsku itp. Jeszcze bardziej sie zdziwil gdy sie dowiedzial ze jestem z gor. On tam byl w czasie wojny i widzial tylko skrajne zacofanie. To go utwierdzilo ze oni sa "ponad-ludzmi." Moja osoba utwierdzila go ze byl w bledzie i ze jego mlodziencze spojrzenie na swiat pelen "rownych" ludzi bylo jednak wlasciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 czy kogos interesuje trauma tego pana ? 06.10.07, 18:02 rozumiem ze pan Grass ma problem ale czy to jest nasz problem ? nie, to jest problem pana Grassa i jego dziwnie zuroczonego lewicowa ideologia Hitlera pokolenia czy konieczny jest lans pana Grassa robiony od lat przez gazete wybiorcza i jej dziwnie zuroczonego lewicowa ideologia srodowisko rozumiem reklame i tendencyjnosc ale nawet w tym nie mozna przeginac Odpowiedz Link Zgłoś
pszeszczep666 Re: czy kogos interesuje trauma tego pana ? 06.10.07, 19:56 o nareszcie ktos nazwał rzecz po imieniu- hitler wyznawał ideologię lewicową. ale to jeszcze nic. czytałem wypowiedzi typów twierdzacych że holokaust to spisek gejowsko-żydowski, poważnie, jakiś koleżka wysmażył post ma dwa ekrany (to znaczy na pewno skądś wkleił:)gdzie to udawadniał podając daty i nazwiska. więc hitler lewak przy tym nie dziwi:) Odpowiedz Link Zgłoś
slsmyl Re: czy kogos interesuje trauma tego pana ? 06.10.07, 21:52 >hitler wyznawał ideologię lewicową. Oczywiscie ze tak. Byl przywodca Narodowo-Socjalistycznej Partii Niemiec. Oprocz tego NSDAP byla za: silnym panstwem , indoktrynacja i kontrola ludnosci od kolebki, obiecywala switlana przszlosc zbudowana wspolnym trudem itp. A taki obrazek www.calvin.edu/academic/cas/gpa/posters/kauft.jpg nic Ci nie przypomina? Odpowiedz Link Zgłoś
328i ale z was kretyni... KAZDY zdolny do walki niemiec 06.10.07, 18:05 dostawal w pewnym momencie karabin do lapy albo kulke w łeb... Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Niestety, SS do konca byl elitarny i 07.10.07, 02:48 ochotniczy - nie myl SS z Wehrmachtem:) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niestety, SS do konca byl elitarny i 07.10.07, 17:02 Owszem, SS były ochotnicze. Ale jeśli ktoś wstąpił, to składał przysięgę bezwzględnego posłuszeństwa. Zresztą, w warunkach wojennych obowiązywała dyrektywa Hitlera nakazująca NATYCHMIASTOWE zastrzelenie podwładnego, który odmówi wykonania rozkazu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Jak zmusili Polaków w Jedwabnem do udziału w niemi 06.10.07, 18:09 ...eckiej zbordni to ej wej - wrzask na cały swiat ! Kiedy "ałtoritet" przez jakis czas słuzyłw SS - to w sumie spoko . Obserwacja meandrów tej pokręconej psychiki bywa przyczyna zdziwienia nawet dla tych co owa obsewracja zajmuja sie od lat ... . Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Jak zmusili Polaków w Jedwabnem do udziału w 06.10.07, 18:18 Jest mała różnica między zmuszeniem kogoś do czegoś a przyzwoleniem komuś na zrobienie czegoś. Dlaczego nie chcesz przyjąć do wiadomości, że społeczeństwo polskie było nastawione bardzo antyżdowsko. A co zrobiliśmy w 1968 ??? A kto podpalał romskie domy w latach siedemdziesiątych ???? Też Niemcy ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: Jak zmusili Polaków w Jedwabnem do udziału w 06.10.07, 18:25 seroo1 napisał: > Jest mała różnica między zmuszeniem kogoś do czegoś a przyzwoleniem > komuś na zrobienie czegoś. Dlaczego nie chcesz przyjąć do > wiadomości, że społeczeństwo polskie było nastawione bardzo > antyżdowsko. A co zrobiliśmy w 1968 ??? A kto podpalał romskie domy > w latach siedemdziesiątych ???? Też Niemcy ??????????????? Po Grasie zostanie wspaniała literatura a po Kacorach tylko smród zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
leon9910 Re: Jak zmusili Polaków w Jedwabnem do udziału w 06.10.07, 22:09 wicary napisał: > seroo1 napisał: > > > Jest mała różnica między zmuszeniem kogoś do czegoś a przyzwoleniem > > komuś na zrobienie czegoś. Dlaczego nie chcesz przyjąć do > > wiadomości, że społeczeństwo polskie było nastawione bardzo > > antyżdowsko. A co zrobiliśmy w 1968 ??? A kto podpalał romskie domy > > w latach siedemdziesiątych ???? Też Niemcy ??????????????? > Po Grasie zostanie wspaniała literatura a po Kacorach tylko smród zostanie >PO co ten epitet kacorach??? >A w 68r. gomułka pozwolił wyjechać oprawcą ub-eckim ale żydostwo podnosi larum że ich wygoniono!!!Jakoś nie wygonił bo ścierwa pozostały,kwach,michnik,geremek,balcerowicz,cała redakcja gw,polityki,tvn,polsatu,rodio żyt,rmfm,plu,złote przeboje .Więc nie pisz że wygnał tylko pozwolił wyjechać!!!A tych co chcieli już w tamtych czasach polskę przejąć to do więzień pozamykał tylko dlaczego wypuszczono???Ale teraz znowu próbują przejąć tylko PiS im w tym przeszkadza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 A co zrobiliśmy w 1968 roku, bo nie pomnę? 06.10.07, 19:01 Bądź łaskaw to nam ignorantom przybliżyć... Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: A co zrobiliśmy w 1968 roku, bo nie pomnę? 06.10.07, 19:07 Może wpisz sobie w google "Syjoniści do syjonu"? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_niemota Re: A co zrobiliśmy w 1968 roku, bo nie pomnę? 06.10.07, 19:10 zapytaj się w Pradze, a szczególnie o wiosnę. to tak podstawowa wiedza, że aż grzech sie przyznawać że jest się ignorantem.... -- zła wypowiedź? to tylko skróty myślowe Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Praga, Praga to ta prawobrzeżna część Warszawy... 06.10.07, 19:15 Czyżby jakaś stłumiona krwawo demonstracja kochających inaczej lub nieustraszonych i dzielnych feministek? Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Praga, Praga to ta prawobrzeżna część Warszaw 06.10.07, 19:21 jama314 napisał: > Czyżby jakaś stłumiona krwawo demonstracja kochających inaczej lub > nieustraszonych i dzielnych feministek? pluje ci w twarz smieciu pierd..ny Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Tak o Tobie prostaczku od początku myślałem... 06.10.07, 19:27 Czułem po prostu szambo, nieomylny znak bliskości chama. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 I co Ty na to ???? (a'propos myślenia ) 06.10.07, 21:49 1) Tuż po wojnie żołnierzy AK, rozstrzeliwano, osadzano w więzieniach, sadzano na nogach od stołka, torturowano, w najlepszym razie wykluczano z życia społecznego. jak to się stało, Rajmund Kaczyński, żołnierz AK, dostaje od stalinowskiej władzy wypasiony apartament na Żoliborzu, jak na tamte czasy rzecz poza zasięgiem zwykłego obywatela, nawet szarego członka PZPR. 2) Żołnierz AK, mąż sanitariuszki AK, dostaje posadę wykładowcy na Politechnice Warszawskiej i oboje żyją sobie z jednej pensji jak pączki w maśle. W tym czasie gdy w Polsce rządzi Bierut, a właściwie Stalin rządzi Bierutem, posada dla Akowca na uczelni brzmi jak ponury żart, jednak rzecz miała miejsce. Dlaczego? 3) Rodzą się bliźniaki i jako dzieci akowskiego małżeństwa, na początku lat 60, kiedy większość dzieci akowców opłakuje swoich rodziców, albo czeka na ich powrót z więzienia, nasze orły zabawiają się w reżimowej TV. Dlaczego? 4) Akowiec w na początku lat 60 wyjeżdża do Angli i Holandi, dostaje kontrakt w Libii, w tamtym czasie nawet nie każdy sekretarz KW mógł sobie pozwolic na takie wojaże. Dlaczego Rajmund nie ma z tym problemów? 5) Jarosław Kaczyński jako jedyny działacz opozycji, kręgu doradców Lecha Wałęsy nie zostaje internowany. Dlaczego? 6) Jarosław Kaczyński odmawia (tak twierdzi) podpisania lojalki, jako jedyny opozycjonista odmawiający władzy PRL zostaje zwolniony do domu, co więcej nikt go nie nęka, w okresie 1982-1989. Dlaczego? 7) Jarosław Kaczyński jako jedyny `opozycjonista' ma sfałszowaną i opatrzona bogatym komentarzem IPN, teczkę i jako jedyny opozycjonista domagający się powszechnej lustracji, ujawnia swoja teczkę dopiero po naciskach prasy. Dlaczego? 8) Jaki jest związek między ofiarowanym Rajmundowi Kaczyńskiemu przez PRL apartamentem na Żoliborzu, pracą w czasach stalinowskich na Politechnice Warszawskiej, wyjazdami zagranicznymi, karierą filmową bliźniaków i brakiem internowania Jarosława Kaczyńskiego w stanie wojennym? Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: A co zrobiliśmy w 1968 roku, bo nie pomnę? 06.10.07, 19:11 jama314 napisał: > Bądź łaskaw to nam ignorantom przybliżyć... ====== Mniej więcej to samo co teraz. Dzieliliśmy społeczeństwo, żeby spokojnie siedzieć u żłobu. Piszę "my", chociaż w 1968 miałem 4 lata, a dzisiaj (jak pewnie zauważyłeś) do zwolenników nazistowsko- komunistycznego PiS-u też nie należę, więc z ich gierkami proszę mnie nie łączyć. Mimo to jednak, jestem Polakiem i jest mi wstyd za innych polaków - jak to dyplomatycznie ująłeś: "ignorantów"... Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Nazistowsko-komunistyczny PiS? 06.10.07, 19:25 Mów jaśniej, "naziści" to chyba Niemcy czy już nie, bo się pogubiłem. Znaczyłoby to niemiecko-komunistyczny PiS? To rzeczywiście odkrywcze. Katedra i profesura czeka. Przy okazji, partie komunistyczne są w Polsce zakazane podobnie jak faszystowskie więc odkryłeś geniuszu może niechcący drogę do rozwiązania dręczącego wielu problemu. Składaj wniosek o delegalizację PiS partii o rodowodzie komunistycznym w dodatku niemieckim! W trybie wyborczym, natychmiast! Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Nazistowsko-komunistyczny PiS? 06.10.07, 19:27 jama314 napisał: > Mów jaśniej, "naziści" to chyba Niemcy czy już nie, bo się pogubiłem. chyba sie b.pogubiłes a raczej jestes skonczonym idiota do imentu Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Widzisz ciołeczku, nic nie masz do powiedzenia... 06.10.07, 19:48 To więcej nie pluj jak nie masz zielonego pojęcia o sprawie! Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Widzisz ciołeczku, nic nie masz do powiedzeni 06.10.07, 20:56 jama314 napisał: > To więcej nie pluj jak nie masz zielonego pojęcia o sprawie! stul pysk chamie jak do mnie mowisz wszawa mendo pisdowska,nieuku ,kretynku,ignorancie zryty z iq 70 Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 A po przecinkach spacja trąbo prosta jest... 06.10.07, 21:01 Przynajmniej w tej części Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: A po przecinkach spacja trąbo prosta jest... 06.10.07, 21:07 jama314 napisał: > Przynajmniej w tej części Europy... tej czesci? rozumiem iz pochodzisz z tej czesci zabużanskiej i blizszej granicy z Azja bolszewicka gnido. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Tak sądząc po Twoim prostackim języku... 06.10.07, 21:23 to z chamów którychś przyjacielu jesteś. Kopcowanie ziemniaków które masz w herbie, utwierdza mnie tylko w tym przekonaniu. Powyciągaj chłopie słomę z butów, nochala obetrzyj, beknij i walnij sobie setkę. Dobrze Ci zrobi. Potem zrobimy dalszy dyskurs. Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Tak sądząc po Twoim prostackim języku... 06.10.07, 21:26 jama314 napisał: w herbie mam kij bejzbolowy na takie scierwa pisdowskie jak ty gnoju. a słome to zdaje sie uwielbiacie polewac benzynka co? Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Bejsbolowy prostaku... 06.10.07, 21:45 Też się zastanawiałem skąd w 1941 roku Twoi przodkowie wytrzasnęli tyle benzyny. Podlewali zdaje się deski nie słomę bo ta pali się bez pomocy benzyny. Pewnie w CPN-ie kupili, stały co kawałek przy drodze przecież najbliższy tuż obok zagonu z ziemniakami. Rozumiem więc Twe rozterki. Ten kij bejsbolowy co po tych wypadkach pozostał i który odziedziczyłeś w spadku, raczej spal albo zakop przynajmniej. Niech Ci nie przypomina podłych przodków. No i lecz się intensywnie. To ważne. Żegnam prostaku. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Z cyklu "pomyśl i narysuj" lektura na wieczór :)) 06.10.07, 21:50 1) Tuż po wojnie żołnierzy AK, rozstrzeliwano, osadzano w więzieniach, sadzano na nogach od stołka, torturowano, w najlepszym razie wykluczano z życia społecznego. jak to się stało, Rajmund Kaczyński, żołnierz AK, dostaje od stalinowskiej władzy wypasiony apartament na Żoliborzu, jak na tamte czasy rzecz poza zasięgiem zwykłego obywatela, nawet szarego członka PZPR. 2) Żołnierz AK, mąż sanitariuszki AK, dostaje posadę wykładowcy na Politechnice Warszawskiej i oboje żyją sobie z jednej pensji jak pączki w maśle. W tym czasie gdy w Polsce rządzi Bierut, a właściwie Stalin rządzi Bierutem, posada dla Akowca na uczelni brzmi jak ponury żart, jednak rzecz miała miejsce. Dlaczego? 3) Rodzą się bliźniaki i jako dzieci akowskiego małżeństwa, na początku lat 60, kiedy większość dzieci akowców opłakuje swoich rodziców, albo czeka na ich powrót z więzienia, nasze orły zabawiają się w reżimowej TV. Dlaczego? 4) Akowiec w na początku lat 60 wyjeżdża do Angli i Holandi, dostaje kontrakt w Libii, w tamtym czasie nawet nie każdy sekretarz KW mógł sobie pozwolic na takie wojaże. Dlaczego Rajmund nie ma z tym problemów? 5) Jarosław Kaczyński jako jedyny działacz opozycji, kręgu doradców Lecha Wałęsy nie zostaje internowany. Dlaczego? 6) Jarosław Kaczyński odmawia (tak twierdzi) podpisania lojalki, jako jedyny opozycjonista odmawiający władzy PRL zostaje zwolniony do domu, co więcej nikt go nie nęka, w okresie 1982-1989. Dlaczego? 7) Jarosław Kaczyński jako jedyny `opozycjonista' ma sfałszowaną i opatrzona bogatym komentarzem IPN, teczkę i jako jedyny opozycjonista domagający się powszechnej lustracji, ujawnia swoja teczkę dopiero po naciskach prasy. Dlaczego? 8) Jaki jest związek między ofiarowanym Rajmundowi Kaczyńskiemu przez PRL apartamentem na Żoliborzu, pracą w czasach stalinowskich na Politechnice Warszawskiej, wyjazdami zagranicznymi, karierą filmową bliźniaków i brakiem internowania Jarosława Kaczyńskiego w stanie wojennym? Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Widzisz ciołeczku, nic nie masz do powiedzeni 06.10.07, 21:01 Odpowiadam na oba pytania na raz: ciołeczkiem to jest ktoś, kto nie wie, że "nazizm" to spolszczony skrót od "narodowych socjalistów". Co prawda oryginalni narodowi socjaliści byli rzeczywiście Niemcami, jednak głoszone przez nich poglądy idealnie wpisują się w retorykę polityków innych partii w wielu krajach, w tym naszego PiS-u. Czyż głoszenie polskości "uber alles" nie jest typowe dla narodowców ??? Czyż głoszenie idei państwa solidarnego nie jest wywodem czysto socjalistycznym ???? Nie jesteś za młody, żeby to zrozumieć. Ale, jak koniecznie chcesz to zademonstrować - jesteś za głupi, żeby chociaż chcieć coś z tego pojąć. I wierz mi, że jak tylko kaczyści wystarczająco się w swych wypowiedziach podłożą, wystąpię o zdelegalizowanie tego pomiotu, dla naszego wspólnego dobra (w imię solidarności społecznej). Domniemam, ze jak większość kaczystów jesteś też zagorzałym katolikiem - stad obce są Ci pojecia miłości bliźniego, przebaczania, skruchy, żalu i pokuty. Jak kiedyś dojrzejesz - przeczytaj Grassa. Żegnam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 To może jeszcze coś o 1968 roku... 06.10.07, 21:15 Może być w podobnym, bezczelnym tonie impertynenta i ignoranta. Czy przypadkiem nie naczytałeś się poza Graasem zbyt wiele Kutza i Maca zakropionego Niesiołowskim i Bartoszewskim? Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: To może jeszcze coś o 1968 roku... 06.10.07, 21:29 jama314 napisał: u ciebie szmato sqwiała podstawowa lektura jest mein kampf? czy moze dzieła zebrane włodzimierza ilicza? Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 To może jeszcze coś o 1968 roku... 06.10.07, 21:37 Widzisz - mówiłem Ci na poczatku o czytaniu ze zrozumieniem. Trzeba nie tylko umieć wybrać sobie lekturę, ale też podejść do niej krytycznie. Podstawym kryterium jest tutaj ROZUM. Drugim kryterium: CZŁOWIECZEŃSTWO. I tego, jak widzę, już Ci nie jestem w stanie wytłumaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Widzisz ciołeczku, nic nie masz do powiedzeni 06.10.07, 21:13 jama314 napisał: > To więcej nie pluj jak nie masz zielonego pojęcia o sprawie! posłuchaj smierdzacy oqwiencze... za same zarty z Praskiej Wiosny spacyfikowanej przez bandytów z czerwonej armi nalezy ci sie wpie..smieciu do zdechu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk towarzysze pokłocili się o łup-Bermany ... 06.10.07, 19:12 ...pokłocili się z tymi , z którymi jeszcez nie tak dawno rwyalizowali o palme pierszeństwa w zdziczeniu w UBowskich kazamatach Jak to zwykle bywa w takich wypadkach obewrali takze niewinni - jednak w poównaniu z tym co Polacy przezyli na Kresach w 39 oraz zaraz po wojnie - to doprawdy relatywnie nieiwiele ... . Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: A co zrobiliśmy w 1968 roku, bo nie pomnę? 06.10.07, 19:12 jama314 napisał: > Bądź łaskaw to nam ignorantom przybliżyć... proponuje powrot do szkoły podstawowej...chyba ze jestes dopiero w 4-5 klasie i jeszcze tego nie przerabialiscie??? a taus z mamusia takie same cepy wsiowe jak ty i synka nie poinformowali? Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Człowiek grzecznie prosi a prostaczek obraża... 06.10.07, 19:32 Może jednak faktycznie kopcuj już lepiej te ziemniaki, lepiej Ci to pewnie idzie, tym bardziej że pora na to. Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Człowiek grzecznie prosi a prostaczek obraża. 06.10.07, 20:55 jama314 napisał: > Może jednak faktycznie kopcuj już lepiej te ziemniaki, lepiej Ci to pewnie > idzie, tym bardziej że pora na to. kopcowanie kartofli to moj ulubiony sport...najlepiej snajperka Dragunowa.I jak sam powiedziales pora na kopcowanie kartoflanych knypow smieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 "A teraz coś z zupełnie innej beczki" ???? 06.10.07, 21:43 1) Tuż po wojnie żołnierzy AK, rozstrzeliwano, osadzano w więzieniach, sadzano na nogach od stołka, torturowano, w najlepszym razie wykluczano z życia społecznego. jak to się stało, Rajmund Kaczyński, żołnierz AK, dostaje od stalinowskiej władzy wypasiony apartament na Żoliborzu, jak na tamte czasy rzecz poza zasięgiem zwykłego obywatela, nawet szarego członka PZPR. 2) Żołnierz AK, mąż sanitariuszki AK, dostaje posadę wykładowcy na Politechnice Warszawskiej i oboje żyją sobie z jednej pensji jak pączki w maśle. W tym czasie gdy w Polsce rządzi Bierut, a właściwie Stalin rządzi Bierutem, posada dla Akowca na uczelni brzmi jak ponury żart, jednak rzecz miała miejsce. Dlaczego? 3) Rodzą się bliźniaki i jako dzieci akowskiego małżeństwa, na początku lat 60, kiedy większość dzieci akowców opłakuje swoich rodziców, albo czeka na ich powrót z więzienia, nasze orły zabawiają się w reżimowej TV. Dlaczego? 4) Akowiec w na początku lat 60 wyjeżdża do Angli i Holandi, dostaje kontrakt w Libii, w tamtym czasie nawet nie każdy sekretarz KW mógł sobie pozwolic na takie wojaże. Dlaczego Rajmund nie ma z tym problemów? 5) Jarosław Kaczyński jako jedyny działacz opozycji, kręgu doradców Lecha Wałęsy nie zostaje internowany. Dlaczego? 6) Jarosław Kaczyński odmawia (tak twierdzi) podpisania lojalki, jako jedyny opozycjonista odmawiający władzy PRL zostaje zwolniony do domu, co więcej nikt go nie nęka, w okresie 1982-1989. Dlaczego? 7) Jarosław Kaczyński jako jedyny `opozycjonista' ma sfałszowaną i opatrzona bogatym komentarzem IPN, teczkę i jako jedyny opozycjonista domagający się powszechnej lustracji, ujawnia swoja teczkę dopiero po naciskach prasy. Dlaczego? 8) Jaki jest związek między ofiarowanym Rajmundowi Kaczyńskiemu przez PRL apartamentem na Żoliborzu, pracą w czasach stalinowskich na Politechnice Warszawskiej, wyjazdami zagranicznymi, karierą filmową bliźniaków i brakiem internowania Jarosława Kaczyńskiego w stanie wojennym? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To mowisz, ze bylo czterech Bolkow ?... 08.10.07, 08:51 A TA CALA 'Solidarnosc' TO BYLA JEDNA WIELKA SB-CKA ZMYLA,CO ? Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Wątek 1968 rok nie wypalił... 06.10.07, 19:40 więc spróbujmy z drugiej strony. A dlaczego to społeczeństwo polskie było nastawione antyżydowsko? Wyssało z mlekiem matki tak sobie czy co? Przybliż mi to krynico wiedzy ty moja... Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Wątek 1968 rok nie wypalił... 06.10.07, 21:05 jama314 napisał: > więc spróbujmy z drugiej strony. A dlaczego to społeczeństwo polskie było > nastawione antyżydowsko? Wyssało z mlekiem matki tak sobie czy co? Przybliż mi > to krynico wiedzy ty moja... spoleczenstwo smieciu???? społeczenstwo to nie zgraja bydła wsiowego palacego ludzi zywcem i wydajacego niemcom Żydów za poł litra..To ekskrementy i wyrzutki społeczne. Te same gnidy wypłyneły w 68 ' jak gowno na wierzch . Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Wątek 1968 roku wypalił...i to jak cholera 06.10.07, 21:14 jama314 napisał: > więc spróbujmy z drugiej strony. A dlaczego to społeczeństwo polskie było > nastawione antyżydowsko? Wyssało z mlekiem matki tak sobie czy co? Przybliż mi > to krynico wiedzy ty moja... ============ Właśnie przyznałeś się, że masowy mord, ludobójstwo, można usprawiedliwiać! Brawo!!! Gdzieś tam pisałeś o polactwie. Wiesz już co to znaczy: podwójna moralność, zakłamanie, fałsz, obłuda i nienawiść. Na takich podłych instynktach bazuje PiS w swej retoryce. Gdybyś nie był tak zajadły i wulgarny, gdybyś wykazał choć minimum chęci do merytorycznej dyskusji - moglibyśmy na ten i inne tematy podyskutować. Skąd tyle nienawiści ??????? Przecież jesteś młody - Tobie nikt żadnej krzywdy nie zrobił. A nienawidzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Wątek 1968 roku wypalił...i to jak cholera 06.10.07, 21:22 seroo1 napisał: Przecież jesteś młody - > Tobie nikt żadnej krzywdy nie zrobił. A nienawidzisz... to jest gnida i wesz do rozdeptania...,oskarzaja Grassa i pluja na niego bedac 1000 kroc gorszymi . Grass miał kilkanascie lat i trwała wojna, trudno oczekiwac by nalezał do "szarych szeregów" albo pionierów. pisdowcy sa gorsibo swiadowmie wybieraja nienawisc i gdyby mieli moznosc zapalili by nam stosy i zaczeli palic ksiazki . Najgorsze jest to ze sam sie łapie na tym ze ja nienawidze ich i brzydze sie oddychac polskim powietrzem. Tym samym ktorym oni oddychaja. Oto do czego prowadzi 2 sqwysynów karłów , nie wieszalismy na latarniach komunistów po 89' ..a mam wielka ochote na oczyszczenie Polski z tego qwstwa pisowskiego wlasnie w ten sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Wątek 1968 roku wypalił...i to jak cholera 06.10.07, 21:32 Niestety, mam podobne "marzenia"... Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Całkiem niezłe zadatki na Hitlerka masz gościu... 07.10.07, 11:15 Pasujesz do Tuska dobrze. Jak tam, kijaszek basebolowy, wypucowany? Wróg na dziś upatrzony? No to w imię miłości bliźniego inaczej wal w faszystów z PiS-u, fruuu... Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 Re: Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił c 06.10.07, 18:13 Baranku, ale papież też ma epizod z mundurem faszystowskim. I sprawa druga. W Polsce piszemy po polsku. Nawet jest ustawa o czystości polskiego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
stan123 Re: Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił c 06.10.07, 21:41 W 1981 roku poznalem "gorsza" prawde niz przynaleznosc papieza do armii niemieckiej. Tym nie mniej kiedy poznalem jego droge zycia, modlilem sie po smierci JP II wlasnie za niego aby zostal papiezem, bo ludzie, ktorzy maja cos na sumieniu staraja sie to wszystko nadrobic solidnoscia. Inna sprawa to to, ze w tej samej rozmowie zapewniono mnie ze on z cala pewnoscia bedzie nastepnym papiezem, choc byl wtedy jeszcze malo znanym kardynalem. Myslac dzisiaj o tej przygodzie z 1981 roku, jesli zakladam ze to nie byl zbieg okolicznosci, to musze dojsc do wniosku, ze nie wszystkim kieruje Wola Boska. Czasami 'elitarne' planowanie tez ma nieco wplywu na dzieje ludzkosci. Moze wiec moje modlitwy nie byly az tak bardzo potrzebne w tym przypadku....? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Ten typ budzi niesmak. Zero autorytetu by pouczac 06.10.07, 18:16 Ten typ budzi niesmak. Zero autorytetu by pouczac innych. Dlaczego slowo "przepraszam" nie moze mu przelezc przez gardlo? Dlatego ze to gardlo wypowiedzialo zbyt wiele oszczerstw pod adresem Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Re: Ten typ budzi niesmak. Zero autorytetu by pou 06.10.07, 18:21 Masz jakieś cytaty z tych antypolskich oszczerstw ??? Natomiast Tobie proponuję lekturę Pisma Świetego. Przypowieści o synu marnotrawnym i zabłąkanej owcy... Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: Ten typ budzi niesmak. Zero autorytetu by pou 06.10.07, 18:23 seroo1 napisał: > Masz jakieś cytaty z tych antypolskich oszczerstw ??? > Natomiast Tobie proponuję lekturę Pisma Świetego. Przypowieści o > synu marnotrawnym i zabłąkanej owcy... Kiedyś przynależnośc do PiS-dzielców będzie również hańbą Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: Ten typ budzi niesmak. Zero autorytetu by pou 06.10.07, 19:26 pies_na_lewizne napisał: > Ten typ budzi niesmak. Zero autorytetu by pouczac innych. > ty budzisz u mnie odruch wymiotny i jakos musze z tym zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Ten typ budzi niesmak. Zero autorytetu by pou 06.10.07, 23:44 Jakie to konkretnie oszczerstwa wypowiedzial Grass pod adresem Polakow ? Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił cał.. 06.10.07, 18:22 Wstydu nie ma bo wielki Benek XVI też był w tej formacji tylko się nie przyznaje zaś Gras miał odwagę sie przyznać Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Do aplus: do piet Grassowi nie dorastasz 06.10.07, 18:24 Bylo minelo. Grass nie poszedl tam z wlasnej woli wiec nie mozna do niego miec pretensji. Gdyby zglosil sie do armii na ochotnika to byloby co innego ale w tym przypadku nie mozna miec do niego zadnej pretensji. Domaganie sie przeprosin za te sluzbe swiadczy o prymitywizmie intelektualnym. Zreszta kogo mialby przepraszac? ludzi ktorzy urodzili sie trzydziesci lat po wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Autorytety chowaja sie 13.grudnia 1981 06.10.07, 18:24 a potem rzadza, gdy bohaterzy sa zmeczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił c 06.10.07, 18:26 aplus napisał: > sami panstwo widza, niemiecki dupek nie zna slowa przepraszam, > rodzice nie nauczyli Ciebie moze mial przepraszac? Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Nie tedy droga, Panie Grass... 06.10.07, 18:31 Trzeba bylo sypnac jakims goracym "przepraszam", moze jeszcze chusteczka oko przetrzec, ze niby lza leci, to byliby zadowoleni, a nie o jakies zblizenie sie troszczyc. Oni nie chca zblizenia. Ich mozna ze skory odrzec, tylko ich trzeba przy tym po plecach klepac, usmiechac sie, pokornie klaniac, i beda piszczec z radosci a duma rozeprze im te kacze piersi, nawet nie zauwaza, jak oskubane. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 No i coś wspomnieć niby przypadkiem o nazistach... 06.10.07, 18:58 aby czasem Niemcom, temu kulturalnemu narodowi Polacy i świat nie przypisali tych wszystkich zbrodni. Zaś o Polakach którzy "wypędzili" Niemców to już można panie Grass pełnym głosem wołać. No i koniecznie wspomnieć też cokolwiek o łamanych prawach człowieka w kontekście niezbędności zwrotu mienia "wypędzonym" przez Polskę... Odpowiedz Link Zgłoś
yurekbis Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił cał.. 06.10.07, 18:49 A ja ciagle i polowa niezyjacych z mojej Rodziny,z powodu takich pomylek jakich dopuscil sie Pan Grass,czekamy na slowo przepraszam. Widocznie w niemieckiej mentalnosci nie miesci sie zeby przepraszac Polakow. Intelektualisci,jakim jest Pan Grass,potrafia bardzo obrazowo i dosadnie wytlumaczyc sie ze swoich postepkow w przeszlosci ale czy tak im trudno zdobyc sie na slowo przepraszam? Odpowiedz Link Zgłoś
rodack2000 kiedy Polacy przeprosza?.... 06.10.07, 19:30 a kiedy Polacy przeprosza za zbrodnie na Niemcach?!!! - za polskie obozy koncentracyjne dla Niemcow - za Bromberger Blutsonntag - za wypedzenia - za dyskryminacje Niemcow na terenie Ostoberschlesien i Freistadt Danzig w okresie miedzywojennym, - za lamanie prawa wlasnosci itd Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Możesz zaczynać zaraz, może od "wypędzonych"... 06.10.07, 20:01 na początek. Słucham... Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki Re: kiedy Polacy przeprosza?.... 06.10.07, 20:52 rodack2000 napisał: > a kiedy Polacy przeprosza za zbrodnie na Niemcach?!!! > - za polskie obozy koncentracyjne dla Niemcow > - za Bromberger Blutsonntag > - za wypedzenia > - za dyskryminacje Niemcow na terenie Ostoberschlesien i Freistadt > Danzig w okresie miedzywojennym, > - za lamanie prawa wlasnosci > itd człowieku..oni nie chca za Jedwabne przeprosic a Ty oczekujesz ze beda Niemców przepraszac??? rwa szaty nad poczta gdanska a to ze wymordowano kilkuset niewinnych ludzi w Bydgoszczy w 39' roku pod pozorem walki z dywersantami niemieckimi to oczywiscie sciema i kłamstwa odwetowców i szwabów.Nie odbrazawiam Niemców bo sie nijak nie da, ale moze odkłammy deko te nasza historie bo mamy co nieco za uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a 300 000zł za urodziny dla tego gościa o dość poszl 06.10.07, 18:59 o dość poszlakowanej opinii. Niech sobie zyje w tym Gdańsku jak chce. Ale PO nie przesadza w fetowaniu urodzin SS-mana? Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Re: 300 000zł za urodziny dla tego gościa o dość 06.10.07, 19:04 100.000 dziennie to tez wg. mnie zbyt duzo jak na tego typu impreze - w szcegolnosci iz wszystko odbywalo sie "w salonach", tak wiec nie ma mowy o tym iz kasa poszla np. na jakis koncert czy poczestunek dla Gdanszczan ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Grass: SS to hańba. Ojciec TUSKA tez tak mowi ! ;) 06.10.07, 19:07 Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Jak widac idee Hitlera maja w TOBIE gorliwego 07.10.07, 02:51 kontynuatora: do ktorego pokolenia bedziesz ciagnal odpowiedzialnosc za czyny przodkow? Do 7 czy moze 12? Odpowiedz Link Zgłoś
yurekbis A ja tesknie za NRD 06.10.07, 19:08 To byl taki pokojowy kraj,szczerze zaprzyjazniony z nami.Nie bylo tam zlych Niemcow,byli sami dobrzy i ciagle nas przepraszali. A teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
rodack2000 Re: A ja tesknie za NRD 06.10.07, 19:32 czy wy polacy potraficie cos wiecej jak granie roli odwiecznej ofiary? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A ja tesknie za NRD 07.10.07, 17:04 Rolę ofiary to grają ostatnio Niemcy. Płaczą, jak to im zbombardowano Drezno. A nie uronią ani jednej łzy pamięci ofiar statku "Wilhelm Gustloff". Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Grass byl przeciwnikiem zjednoczenia Niemiec. 07.10.07, 02:52 Wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Grass byl przeciwnikiem zjednoczenia Niemiec. 07.10.07, 17:06 Czyżby miał genialny zmysł ekonomiczny i przewidywał, ile to będzie kosztować? Odpowiedz Link Zgłoś
herr-zakopcuj_ziemniaki spoko Gunther:))) 06.10.07, 19:09 gorsza hanba jest głosowanie na pis 21.X -bo to swiadomy wybór faszyzacji kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kelob3 honorowy obywalel Gdanska-to jest hanba 06.10.07, 19:25 i to ze przyznal sie dopiero kiedy bal sie otwartych akt czyli -kiedy musial i to jest hanba -tchorz Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 Panie Tusk, czytal pan ten artykul ??????????????? 06.10.07, 19:34 Panie Tusk, czytal pan ten artykul ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
tupkal Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił cał.. 06.10.07, 19:55 nie wierze w to, ze niechcianna sluzba w ss, dusila Gintera G. traumatycznie przez te lata, a teraz uf napisal ksiazke i to jest spowiedz. Koles wali ostra scieme!!!!!!!!!!!!! tupkal Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Grass: Waffen-SS to hańba, którą będę nosił c 06.10.07, 20:42 Nie znam zbyt dokladnie zyciorysu pana Grassa, wiec nie do konca moge sie na ten temat wypowiadac. Tak ogolnie rzecz biorac, to powinnismy traktowac jednako ludzi stajacych po stronie zbrodniczych rezymow, niezaleznie od ich zabarwienia ideologicznego. Wiec pan Grass powinien sie rozliczyc, bo walczyl pod sybolem swastyki. Byc moze nic specjalnie zlego nie zrobil, moze musial. To wszystko podlega indywidualnemu osadowi. Mamy wielu ludzi, ktorzy staneli po stronie zbrodni, sluzyl jej nie tylko karabinem, ale i piorem. I oni tez powinni sie wyspowiadac, zanim zaczna spowiadac innych i sluzyc za moralnych herosow. Wszelki relatywizm w tym wzgledzie odbije sie kiedys zle na nas wszystkich, bo bedzie sygnalem dla nastepcow Hitlera i Stalina. Jesli mozna bylo byc uczestnikie zbrodni, a pozniej sluzyc za wzor cnot, to znaczy, ze mozna probowac tak dalej. Wac Odpowiedz Link Zgłoś
lookas7 No więc przypomnijmy komu przysięgał SS-man Grass! 06.10.07, 20:47 "Ich schwöre Dir, Adolf Hitler, Als Führer und Kanzler des Deutschen Reiches Treue und Tapferkeit. Ich gelobe Dir und den von Dir bestimmen Vorgesetzen gehorsam bis in den Tod. So wahr mir Gott helfe. "Przysięgam Ci, Adolfie Hitlerze, jako wodzowi i kanclerzowi Rzeszy Niemieckiej wierność i odwagę. Przyrzekam Tobie i przełożonym, których wyznaczysz, wierność do śmierci. Tak mi dopomóż Bóg. Tak więc nie dość, że nie przeprosił to nawet szerokim łukiem ominął gdańskie miejsca kaźni Polaków! 375000 zł z kasy miejskiej, zafundowanej przez radnych PO mówiąjasno jaki będzie kurs PO_lityki, lidera tej partii, wnuka żołnierza Wehrmachtu! Odpowiedz Link Zgłoś
garbatonosy Re: No więc przypomnijmy komu przysięgał SS-man G 06.10.07, 20:51 ...pewnie ... rabinowi. . lookas7 napisał: > "Ich schwöre Dir, . Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: No więc przypomnijmy komu przysięgał SS-man G 06.10.07, 20:52 kazdy kto byl w wojsku przed 89ym przysiegal wiernosc ZSRR . Czy tez powiesz ze twoj sprzedajna k" to k" a ty sk" . A moze nie byl w wojsku tylko byl dzialaczem PZPR ? Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: No więc przypomnijmy komu przysięgał SS-man G 07.10.07, 00:36 Tylko o co Ci tak na prawde chodzi ? Miliony Polakow przez 1989 skladalo przysiege (w wojsku) na wiernosc ZSRR...i co z tego niby ma wynikac ? Ze kazdy kto taka przysiege zlozyl to zdrajca ? No a co zrobic z PiSdzielskim idolem Pilsudzkim ktory swego czasu skladal przysiege na wiernosc monarchii austro-wegierskiej ? Znaczy byl zdrajca ? No i wreszcie w tym kontekscie, co zrobic z tymi dwoma Klamczyskimi ktorzy szkolili sie na dzielach Lenina ? Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Ze miejsca kazni ominal, to dobrze - obecnosc 07.10.07, 02:54 SS-mana na grobach jego ofiar bylaby conajmniej niesmaczna:) -- "Partia z narodem, narod z partia!" Gomulka? Nie, KACZYNSKI! Odpowiedz Link Zgłoś
stan123 Dla "rownowagi," opowiem Wam swoja historie.... 06.10.07, 21:05 Wiosna 1944 roku wpadli do naszej wioski na Podhalu SS-mani i zaczeli "pacyfikowac" wies. Do naszej chaty weszli kopiac drzwi i wrzeszczac do nas "raus, raus, alles raus," dajac do zrozumienia, ze beda podpalac dom. Bylo ich dwoch, jeden chudy i stary, a drugi mlody z niebieskimi oczami. Ciotka blagala mnie abym plakal. Ale ja czulem sie glupio bo kiedy moje oczy spotkaly sie z oczami mlodego SS-mana wiedzialem, ze nam nic nie grozi. Kiedy ciotka szturchala mnie bym zaczal plakac, zaplakalem ale z poczuciem klamstwa bo niczego sie nie balem. Mlody SS-man chwycil mnie w ramiona i zaczal przytulac i uspakajac. Kazal staremu SS-manowi sie wynosic z chaty. Kiedy ten oponowal, mlody SS- ma wypchnal go brutalnie przez drzwi, cos na niego wrzeszczac. Stary SS-man pokazal ze ma juz odbezpieczony granat. Cos trzeba bylo z nim zrobic. Mlody SS-man kazal wyprowadzic konia ze stajni co przylegala do chaty, caly czas nas uspakajajac ze wszystko bedzie OK, i tam kazal wrzucic staremu SS-manowi jego granat. Gdy odeszli, kleklismy wszyscy razem i modlilisny sie za tego mlodego SS-mana by Bog dal mu szczesliwie przezyc wojne. Czy Panstwo nie modlili by sie za niego rowniez, i nie przebaczyli mu jego przynaleznosc do SS? Odpowiedz Link Zgłoś