efg 20.10.07, 18:58 Dziękuję. Jasno,prosto,przekonywująco. W dobie nawrotu nacjonalizmów coś ożywczego. Życzę Pani Profesor dużo zdrowia i pisać, pisać, czekamy ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
torvald Obywatel Polski, obywatel Europy 22.10.07, 20:47 Szanowna Redakcjo, Sięgnąłem po „świąteczną” mając chrapkę na artykuł pani Profesor Barbary Skargi „Obywatel Polski, obywatel Europy”. Rzadko, bowiem zdarza się, aby ktoś w polskiej prasie poruszał ten temat a już prawdziwą rzadkością są opinie przedstawiane przez naukowców a nie „zwykłych pismaków”, którzy piszą, aby „zarobić na chleb” - jak to się mówi. Niestety, artykuł pani Profesor mnie troszeczkę rozczarował. Nie, dlatego, że był słaby czy nierzetelny, ale dlatego że tytuł ma się nijak do treści. Sam myśląc w perspektywie Europejskiej i często podaję w formularzach wizowych w rubryce obywatelstwo – Europejskie, więc zgadzam się z panią Profesor w meritum, ale wydaje mi się, że artykuł powinien być raczej zatytułowany „Polski Patriota, Europejski Patriota”. Każdy obywatel jest automatycznie patriotą natomiast nie każdy patriota będzie obywatelem – szczególnie w epoce społeczeństw obywatelskich odchodzących od tradycyjnie zdefiniowanego patriotyzmu na rzecz budowania więzi międzyludzkich, lokalnych, ale również wzmacnianie odpowiedzialności społecznej i umacniania demokratycznych instytucji i przywilejów (pięknym wizualnym przykładem anty-obywatela jest, w moim przekonaniu pan Andrzej Lepper, choć można się zastanawiać czy nie jest on patriotą – szczególnie dla niektórych). Biorąc pod uwagę naszą historię trudno jest, jak na razie ponownie przedefiniować starego „PRL-obywatela” – poddanego instytucji państwa i zaszczepić w społeczeństwie nowy obraz obywatelskiej postawy i obywatela reagującego na nieprawidłowości w mechanizmach demokratycznych czy społecznych, (z czym zgodzę się z panią Profesor) gdyż do tej pory pokutuje w nas sprzeciw przeciwko donosicielstwu z mylnie pojmowanym informowaniem odpowiednich służb o naruszeniu przepisów, (np. o źle zaparkowanym samochodzie czy śmieceniu w lasach). Ten artykuł, choć potrzebny tego również nie uwypukla ale mimo wszystko zmusza do myślenia. Serdecznie pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Tak jest ! Tak trzymać ! 22.10.07, 20:54 Tak jest ! Tak trzymać ! Ale mam dzisiaj dobry nastrój... Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 ZSRE juz atakuje 22.10.07, 21:33 (ZSRE - Zwiazek Socjalistycznych Republik Europejskich) jest zrozumialy u starych komuchow sentyment do ZSRR i zal, ze nie bylismy jego czescia, nalezy tylko, miec nadzieje, ze zal iz nie przepoczwarzymy sie w ZSRE doprowadzi u nich do zasluzonego zgonu Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za tym że 23.10.07, 14:42 Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za tym żeby szkoła uczyła, że patriotą jest ten kto wzmacnia pozycję własnego kraju wśród innych a więc potrafi z innymi współpracować, rozmawiać, nawet jeśli są problemy, dąży do dobrych relacji z sąsiadami czy dalszymi krajami, potrafi patrzeć w przyszłość i nie zapomina o historii ale kieruje się przede wszystkim sytuacją bieżącą. Patriota nie chowa głowy w piasek i nie chowa się w kibelku ale śmiało podejmuje dialog, nawet z tymi, których nie lubi. Patriota nie izoluje się ale działa aktywnie w międzynarodowych organizacjach, w sposób demokratyczny i z poszanowaniem prawa, wywiązując się z umów. Patriota w szkole nie zmienia obowiązujących reguł gry według własnego widzimisię: zdana matura to zdana matura a niezdana matura to niezdana matura. Patriota nie używa przemocy wobec ludzi o innych poglądach, nie kłamie, nie oczernia, szanuje godność każdego człowieka i każdy naród, inne rasy czy inne religie, bo patriota to ktoś, kto poważnie traktuje tekst polskiej Konstytucji. Patriota nie mówi zatem błędnie, że nasz kraj nazywa się IV RP skoro Konstytucja wyraźnie definiuje nazwę państwa jako III RP. Patriota to człowiek silny i inteligentny a więc potrafiący zareagować na satyrę celnym dowcipem lub eleganckim milczeniem a nie straszyć prokuratorem. Patriota nie występuje wobec innych z pozycji moralnej wyższości ale potrafi być skromny. Patriota systematycznie i profesjonalnie pracuje, bez kombinowania, przekrętów, łapówek, kupowania podróbek czy kradzionych fantów. Myślę, że jak na pierwszą lekcję wystarczy. Po jej odrobieniu, służę za jakieś 50 lat, dalszymi propozycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za t 23.10.07, 14:49 Cześć. Jakbym to juz raz widziala. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 przepraszam, elena4, miało być to: 23.10.07, 18:40 Proponuję wycieczki na Madagaskar, jako miejsca "bliskiemu sercu Polaków, które uważamy za narodowe dziedzictwo za granicą". Przypomnę, że w przededniu II-giej wojny światowej odbyła się w Polsce defilada naszych oddziałów kolonialnych, które miały dokonać inwazji na Madagaskar w myśl hasła „wielkomocarstwowa Polska musi mieć swoje kolonie”. A potem dziwiliśmy się we wrześniu 39, że w 2 tygodnie nasze wielkomocarstwowe państwo polskie przestało istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
torvald Re: Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za t 23.10.07, 21:29 :) tak. Wiemy juz jaki powinien byc patriota Polski (nawiazywales do "swojego kraju". Z artukulu dowiedzielismy sie rowniez cos o partiotyzmie europejkism. A jaki pominien byc Obywatel?? Odpowiedz Link Zgłoś
sisimen Obywatel Polski, obywatel Europy 26.10.07, 02:15 Ja obserwowałam niedawno ciekawą dyskusję, jaka wywiązała się na polonijnym chacie, gdzie mniej więcej 80% stanowili Polacy mieszkający w USA, a reszta, to była młoda emigracja z UK, Francji, Holandii itd. Wywiązała się jakaś dość agresywna kłótnia o wyższości amerykańskiej gospodarki i stylu życia nad europejskim i co ciekawe, Polacy z Europy nie mówili "u nas we Francji, Holandii, czy Polsce" ale "u nas w Unii". Właśnie na to zwróciłam przede wszystkim uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś