andykon Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 09:33 a dlaczego nie !daja kase na nauczanie, drobne kieszonkowe,zeszyt ,dlugopis, mozliwosc szerokich kontaktow z ludzmi z calego swiata !! przeciez to piekne!! dlaczego sie buntowac ! a wiec polecam i proponuje czym predzej zapiac tornister na plecy i maszerowac ,zdobywac swiat ,uczyc sie i uczyc dzieki takiej postawie przedluzamy sobie mlodosc rozwijamy sie .ps. swoja droga nie moze to byc przymusowe, to powinno byc zaproszenie . Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 10:05 Tumanie, kursy są płatne a nie ty dostajesz kieszonkowe (+ opłaty za, ewentualnie, niezdane egzaminy). Odpowiedz Link Zgłoś
andykon odp. scibor 3 06.11.07, 21:18 masz klopoty sam z soba, dlatego jestes agresywny !! idz do psychologa moze ci pomoze ,poki co idz na basen, saune ,jogging ,zmecz sie troche a jak odpoczniesz ogladnij dobry film albo zjedz dobra, kolacje efekty murowane bedziesz sie do ludzi usmiechac a nie obrazac ,bo nalezysz do tego samego gatunku ,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
comrade To dowodzi jaki typ ludzi naprawdę wyjeżdża! 06.11.07, 09:58 Moim zdaniem właśnie takie artykuły są świetnym przykładem ilustrującym jaki typ ludzi przeważa wśród emigrantów. Człowiek wykształcony, z otwartym umysłem, bez kompleksów nie potrzebuje żadnego przymusu żeby się integrować, on sam dla własnego dobra będzie uczył się lokalnego języka. Jeśli rząd holenderski chce wprowadzać _przymus_ integracji no to sorry, ale to nie za dobrze świadczy o większości emigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
katsia77 Re: To dowodzi jaki typ ludzi naprawdę wyjeżdża! 06.11.07, 13:58 Przeczytaj sobie moj post.Mieszkalam 6 lat w Amsterdamie.Holendrzy sciagneli sobie tysiace Marokanczykow Turkow i Surinamczykow i to oni pochodza z innego swiata,innej kultury niz Europa,to oni sie nie asymiluja ,zyja w gettach i mieszkajac tam po trzydziesci lat nie znajac jezyka.Nas wrzuca sie do jednego worka z nimi ,mimo ze od tysiaca lat istniejemy jako panstwo w Europie.Jestesmy tam niemile traktowani bez wzgledu na to czy sie integrujesz czy nie.Sama tego doswiadczylam mimo ze znam jezyk, chcialam tam pracowac legalnie,placic podatki....Na kursie jezykowym nie spotkalam ani jednego Czecha,Irlandczyka,Anglika,Hiszpana czy Niemca.Za to Polakow bylo bardzo duzo jak tez Litwinow,Ukraincow i Rosjan.To jest zwykla nagonka, ktora w mediach holenderskich trwa od dosc dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
ccc111ccc Polak Polakowi nie równy 06.11.07, 09:58 A jak od kilkunastu lat do Holandii jeździli Polacy ze Śląska posługujący się niemieckimi paszportami, a było ich dziesiątki tysięcy, to jakoś biednym Holedrom to nie przeszkadzało! No tak, ale jak Ci Polacy pracowali za grosze przy zbieraniu ogórków, czego nawet niemieccy Turcy nie chcieli robić, to nikt im nie fikał, bo ich praca była potrzebna. No i do tego mieli niemieckie paszporty, więc w razie draki upomniałoby się o nich państwo niemieckie, a z tym przecież nikt nie chce w Holandii zadzierać, a już na pewno nie dla słowiańskich gastarbajterów! Teraz, jak się okazało, że Polacy się organiuzują, pracują dużo i tanio (płącenie im mniej niż Holendrom jest nielegalne!), to trzeba przystopować. No i jeszcze do tego, jacy ci Polaczkowie są zacofani - tylko co dziesiąty jest gejem, niektórzy to nawet do kościoła chodzą, no i złośliwie nic nie wydają w Holadii, tylko wszystkie zarobione pieniądze do tej swojej Polski wywożą. A podadki pośrednie w cenie towarów płacić nie łaska? Ślązak Odpowiedz Link Zgłoś
peer4 Re: Polak Polakowi nie równy 06.11.07, 10:03 ccc111ccc zwroc uwage ze niemcy i holendrzy naleza do tzw. anglo-saksonskiego kregu kulturowego a polacy do slowianskiego. Te kregi nie sa widocznie ze soba kompatybilne, co caly czas udowadniaja imigranci z Europy Wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
3centy Re: Polak Polakowi nie równy 06.11.07, 14:46 ccc111ccc napisał: > jak Ci Polacy pracowali za grosze przy zbieraniu ogórków, ccc, jak ci Holandia nie odpowiada do robienia kariery zawsze alternatywą mogą być żniwa albo sianokosy na Słowacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
kagan-owski Wyslac Holendrow w Polsce! 06.11.07, 10:06 Na takie kursy. I najlepiej organizowac je w Auschwitz-Birkenau... Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkoi To czad ! 06.11.07, 10:09 Panstwo za darmo uczy jezyka, czyni cie bardziej konkurencyjnym na rynku pracy, a glaby obrazeni bo beda siedziec z afrykanami na lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: To czad ! 06.11.07, 11:11 no bo przeciez Polak jest lepszy niz jakis tam Afrykanczyk..wiesz historia, kultura, wychowanie, zachowanie... jak mozna wybranca bozego kolo jakiegos afrykanczyka sadzac..no co ty,.tak si enie godzii:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nonsense_hunter Re: To czad ! 07.11.07, 15:43 Nie uszczesliwiaj innch na sile - to socjalizm. Uszczesliwiaj siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Punkt 1 kursu.Naucz sie tolerowac partie pedofilow 06.11.07, 10:09 Bo to wyjatkowo postepowe srodowisko wedlug Holendrow.Dalsze punkty to tolerancja dla cpunow,mordercow dzieci i handlarzy nerkami w TV. Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski Ik mag heel Nederlands 06.11.07, 20:06 Nederlandse spraak is heel mooi Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski A co się tak boisz? 06.11.07, 20:08 Nienawiść do "pederastów" bo "że 65 procent zarażeń i takie tam". To nie musisz się ku.. z nimi pieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
arturo.s Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 10:17 Mam ambiwalentne odczucia. Z jednej strony Holendrzy przez lata idiotycznej politycznej poprawności sami stworzyli sobie muzułmańskie getta zupełnie niezintegrowane z liberalnym społeczeństwem. Widać sytuacja osiągnęła masę krytyczną,która może uderzyć teraz w moich rodaków. Z drugiej strony znając mentalność niektórych rodaków-tzw.cwaniaczek,odmiana mazowiecka(wbrew pozorom może pochodzić z innych regionów Polski),to trochę rozumiem Holendrów.Ja sam mieszkając kiedyś w Holandii dobrowolnie chodziłem na kurs niderlandzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Hitler kochal Holendrow 06.11.07, 10:37 Dolaczyl ich kraj do swych hitlerowskich Niemiec, bo uznal ze Holendrzey to tez Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Hitler kochał cały świat 06.11.07, 12:20 ponieważ próbował cały świat przyłączyć do Rzeszy... Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 10:42 Takie problemy tworzone sa przez wspolczesne faszystowskie panstwa. Zreszta widac kto popiera to ustawe. Swobodny przeplyw ludzi i kapitalu nigdy dla zwyklych ludzi nie byl problemem. Problemy stwarzaja politycy straszac ludzi tania sila robocza, przestepczoscia itd. a robia to dlatego ze swobodny przeplyw ludzi uniemozliwia im kontrole, ktora kazde faszystowskie panstwa uwielbiaja. Kontrolowac kontrolowac, zakazywac i nakazywac. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne i tak powinno byc 06.11.07, 10:51 to przeciez nie Holendrzy beda sie uczyc polskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Niech spolonizuja truskawki! 06.11.07, 11:07 Nie trzeba uczyc Holendrow polskiego. Nie trzeba uczyc Polakow holenderskiego. Wystarczy nauczyc truskawki mowic po polsku i sprawa zalatwiona! Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 11:10 Rzecz w tym, że nigdy w historii nie było swobodnego przepływu ludzi i kapitału. Od starożytności poczynając mamy na to dowody na piśmie. Tylko skąd taki neoliberalny ciemniak jak ty ma o tym wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 NigdyWhistoriiNieOznaczaZeNieMoze SieZdarzycTeraz 06.11.07, 11:19 Nigdy w historii nie dalo sie przemiescic z Polski do Anglii w 2 godziny, za rownowartosc pol dnia pracy. Nigdy w historii nie mozna bylo odbyc rozmowy na zywo z Australia, za darmo. Nigdy w nistorii ludzie nie zyli tak dlugo jak dzisiaj. Nigdy w historii smiertelnosc noworodkow nie byla taka niska w krajach Europy. Nigdy w historii nie bylo Unii Europejskiej. Nie badz wsteczniakiem, mysl do przodu! Wiecej wiary w zycie i mniej wrogosci do bliznich. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 11:43 No taki ze mnie ciemniak. Ale mam w rodzinie historyka i on twierdzi ze wolny przeplyw ludzi i kapitalu zaczeto ograniczac wraz z rozwojem panstw narodowych. Najwieksza kontrole przeplywu ludzi i kapitalu prowadzily rzady totalitarne w XX wieku i juz tak zostalo. I to sa rzeczy, ktore maja potwierdzenie w dokumentach a nie na twoim papierze toaletowym. Ale ja jestem jedynie neoliberalnym ciemniakiem a ty jestes supermegahiperbumcykcykgeniuszem. Wiec nie zmnizaj sie do mojego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Nie wiem, jakiego papieru toaletowego uzywasz. 06.11.07, 12:14 Moj papier toaletowy jest bialy, nic na nim nie drukuja. Zamknij sie w swojej wiezy z kosci sloniowej i studiuj dalej swoje Prastare Ksiegi. To twoje zycie, mozesz z nim zrobic co chcesz. Jezeli uwazasz, ze jestes na nizszym poziomie niz ja - to moze mi byc tylko przykro, ze masz strasznie niska samoocene. Bycmoze z niej wynika twoja wrogosc do swiata. Masz w rodzinie historyka? Fajnie! A ja mam w domu slonia w karafce. mulla_komar napisał: > No taki ze mnie ciemniak. Ale mam w rodzinie historyka i on twierdzi ze wolny > przeplyw ludzi i kapitalu zaczeto ograniczac wraz z rozwojem panstw narodowych. > Najwieksza kontrole przeplywu ludzi i kapitalu prowadzily rzady totalitarne w X > X > wieku i juz tak zostalo. > > I to sa rzeczy, ktore maja potwierdzenie w dokumentach a nie na twoim papierze > toaletowym. Ale ja jestem jedynie neoliberalnym ciemniakiem a ty jestes > supermegahiperbumcykcykgeniuszem. Wiec nie zmnizaj sie do mojego poziomu. > Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Nie wiem, jakiego papieru toaletowego uzywasz 06.11.07, 12:25 Nie wiem o co ci chodzi. Nie pisalem do ciebie wiec moglbys sie laskawie odstosunkowac? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 19:46 Ten historyk to chyba z IPN-u. Starożytność, oprócz chyba jasnej kategorii niewolników miała też kategorie półniewolników i nieobywateli (np Metojkowie w Grecji). Będąc obywatelem jednego z państw-miast mogłeś co najwyżej odwiedzić inne miasto. Przepływ ludności był niewielki. W Rzymie obywatelstwo a co za tym idzie swobodę podróżowania mieli obywatele (z początku wyłącznie mieszkańcy miasta a później całego półwyspu apenińskiego). Pozostała ludność była przypisana do danej prowincji. Po zdobyciu danego terenu Rzymianie z reguły przesiedlali ludność w inne miejsce imperium, co ciekawe legioniści po zwolnieniu ze służby byli osiedlani z dala od ludu z którego pochodzili itd. itd. W Egipcie ludność prosta była po prostu własnością panującego czy świątyni. Nakazy i zakazy handlu były na porządku dziennym. Średniowiecze - w skrócie. Zapoznaj się z terminami jak np. przymus drożny i prawo składowania. Aby się osiedlić na jakimś terenie musiałeś mieć zgodę suwerena tych terenów, co więcej mógł cię wysiedlić albo przesiedlić (i nie mówię tylko o zniewolonym chłopstwie). Co ja będę pisał. To jest temat na wiele tomów a nie post. Odpowiedz Link Zgłoś
andykon Re: odp. scibor 3 06.11.07, 21:28 dlaczego permanentnie obrazasz ludzi na forum? skad ta agresja i chamstwo ?! mysle ze po kilku moich radach sie w koncu ucywilizujesz . i liczac na to pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
simpson0107 Po co klamac? 06.11.07, 10:52 Niech powiedza otwarcie, ze sa rasistami i maja dosyc imigrantow. Przynajmniej sprawa bedzie jasna. W starozytnym Rzymie byli niewolnicy, w Ameryce byli Murzyni, w Niemczech i Rosji byly obozy pracy (i nie tylko), a w Holandii nagle okazuje sie, ze tania sila robocza to cos zlego? Niemozliwe! Zreszta, nie podoba sie Holendrom w Unii Europejskiej? Nikt ich w Unii nie trzyma na sile! Zawsze moga z Unii wystapic. Odpowiedz Link Zgłoś
stacho_j To holenderscy mutanci wymagają kursów 06.11.07, 11:09 integracji, aby nie zabijali swoich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
poki442003 Re: To holenderscy mutanci wymagają kursów 06.11.07, 12:22 zapewne próbujesz mówić o eutanazji, z tym że widzę że nie wiesz czym ona jest Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d sady przeciw polakom.... 06.11.07, 11:09 a moze holendrzy sie przekonali, ze oprocz pracowitych ludzi przyjezdza tez masa kombinatorow, ktorzy licza na zycia z pomocy socjalnej? poza tym, mimo kursow intergracyjnych muzulmanie i tak maja holenderkei spoleczenstwo i zwyczaje gleboko w ..upie... Po kusie i tak mieszkaja w swoich gettach. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 11:11 juz nasze władze zrobiły kurs panom Holendrom z Eureko :-) BTW to ciekawe jak oni chcą Polaków "uholendrzyć". Zamiast wódy trawa? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 11:11 Ciekawe, co by dzisiaj pisała gazietka wybiórcza, gdyby np. w przedwojennej Polsce wszechpolacy proponowali integracyjne kursy dla Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
brlink Holendrzy to dziwny naród 06.11.07, 11:22 z jednej strony dyskryminują pod płaszczykiem troski o samych siebie, vide przymusowe kursy, których koszt jest zbyt duży dla przeciętnego imigranta, nie mówiąc już o karach za oblanie jakichś egzaminów! Z drugiej strony nie przeszkadza im pomysł stworzenia partii politycznej pedofilów... Stanowi to rażące naruszenie wartości europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ricofederico Nie podoba sie to nie przyjezdzaj!!! 06.11.07, 11:50 Przyjechalem do Amsterdamu miesiac temu z dziewczyna z zamiaraem pozostania tu na stale. (Decyzja podjeta po kilku wczesniejszych wizytach w tym miescie). Jesli pasuje ci miejsce do ktorego przyjechales i taki jest twoj cel to nie widze problemu zeby sie integrowac. Przeciez nikt nigdzie nikogo nie trzyma na sile. Po 15 miesiacach mieszkania w Berlinie wiem z doswiadczenia ze znajomosc niemieckiego pomaga a Niemcy sa okej. Tylko trzeba starac sie zyc W SPOLECZENSTWIE do ktorego przyjezdzasz a nie obok!! I sam angielski tutaj nie wystarczy. A Tak poza tym to Holandia okazala sie dla nas przyjaznym krajem po pokonaniu przeszkod. Miesiac pobytu w tym miescie kosztowal nas 3000 euro. To koszt zdobycia pracy i bycia tutaj na dluzej. Warto tylko jesli chcesz tu zostac i nauka jezyka holenderskiego chyba jest oczywista!!! Tak przy okazji: Mieszkalismy i pracowalismy w Grecjii pol roku i to calkiem mile porozmawiac czasem w Amsterdamie z Grekiem:) po grecku... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Re: Holendrzy to dziwny naród 06.11.07, 11:58 Polakom można milion razy coś tłumaczyć jak zwykle wiedzą wszystko lepiej.Dobra wyjeżdżajcie wszyscy do holandii jak leci oni na was tu czekają.Pedałki i narkomani macie życiową szansę no i panienki ciężkich obyczajów w każdej ilości,robotę macie na bank.Dostaniecie po 50 euro na godzinę i kilo marychy na dzień dobry.Czym więcej was wyjedzie tym lepiej dla Polski-po prostu więcej lepiej płatnej pracy przybędzie na rynku.No ale wy już będziecie milionerami. A moje motto jest proste i krótkie: dzieciaki wy nie macie zielonego pojęcia czym jest emigracja,a to co tu wypisujecie na tym forum jest żenująco śmieszne.Ale każdy jest kowalem własnego losu,żebyście póżniej nie płakali,bo czasami jest na to już za póżno.Bynajmniej byliście ostrzeżeni !!!!!!!!!!!!!!!!!ale Polska durnota nie zna granic.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Jeszcze jeden poważny błąd: należy odróżnić 06.11.07, 11:49 Jeszcze jeden poważny błąd: należy odróżnić adaptację od integracji. Adaptacja może być jednostronna – jestem imigrantem, wyrzekam się swojej tożsamości i przystosowuję do obcej kultury. Natomiast integracja może być tylko obustronna. Z definicji, to słowo (nie tylko w matematyce) oznacza scalanie. A jak się 2 elementy klei to nie można użyć kleju tylko z jednej strony, nie naruszając struktury z drugiej. Podobnie jest w społeczeństwie. Bo, do integracji trzeba dwojga, „tak ten świat złożony jest”. Czyli integracja oznacza, że obie strony muszą się do siebie dopasowywać. Otóż obywatele Unii mają wszędzie jednakowe, podstawowe prawa. Nie jesteśmy jakimiś „gastarbeiterami” jak się nas pogardliwie nazywa w RFN. Bo to znaczy, że jesteśmy tylko „gośćmi”. Otóż nie, jesteśmy wszędzie u siebie i wszędzie jesteśmy współgospodarzami. To muszą wreszcie Europejczycy zrozumieć. Tymczasem niektórym społeczeństwom (ludziom) wydaje się, że ludzie, którzy przeprowadzają się z kraju do kraju to jacyś „inni, obcy” i mają niby mniejsze prawa niż ci „swoi”. To nieporozumienie prowadzi do wielu problemów. „Przejechali się” na tym nie tylko Holendrzy ale także Francuzi, Niemcy czy Szwedzi. Myślę, że można bez końca przerzucać się piłeczkami typu „to przybysz powinien bardziej wykazywać inicjatywę integracyjną” albo „to tubylec powinien bardziej wykazywać inicjatywę integracyjną”. To do niczego nie prowadzi, tylko do konfliktów. Odpowiedz Link Zgłoś
glakcio nienawisc 06.11.07, 11:50 Lektura forum o polskiej emigracji i polskich emigrantach zawsze wprowadza uczucie ambiwalencji. Mowie o sobie a ambiwalencja, o ktorej pisze to z jednej strony ogromny apetyt na informacje o polakach przebywajacych za granica a z drugiej strony ogromna niechec do tworcow niniejszych (nie wszystkich) wypowiedzi. Drazni mnie, polska chipokryzja, zasciankowosc,polska buta, mesjanizm, martyrologia, polska chluba z picia wodki, poczucie narodu pokrzywdzonego, zaradnych pracownikow.... Piszecie o tym jakimi rasistami sa Holendrzy. Nie wiem jakimi sa rasistami, spedzilem tam tylko wakacje, ale wiem, ze maja byc prawo przerazeni naplywem polskiej sily roboczej. Po pierwsze na podstawie posiadanych doswiadczen z fala emigracji w latach 60tych a po drugie ja tez jestem przerazony gdy na ulicy widze kilku lysych sku..synow w dresach, ktorzy wlasnie zrobili flaszke. Pracownicy budowy, bez jezyka, ale z duma narodowa. Pracownicy budowy wciskajacy kolejne wyplaty w skarpety upchane w jednej z szaw w hotelu robotniczego i narzekajacy na pracodawcow "a to rzydzisko pie..ne". Zasciankowe buce, spluwajace na widok homoseksualistow. Slowa "pedal" to slowo zarezerwowane dla wszystkich, ktorzy sa inni a inni bo nie maja wasow, bo nie maja dresow, bo nie maja lysej glowy,slowo z trudem odnalezione w ubogim slowniku, ktorym wladaja. 5-6 dni pracy a w niedziele do kosciola. Mowicie, ze rasisci a my ? Francuzi nazekaja na marokanczykow, wlosi na rumunow i albanczykow, niemcy na turkow, a my na wszystkich.Bogate dzielnice polski nazywaja sie pogardliwie "zydlakowkami", bo jak ktos bogaty to pewnie zyd i zlodziej, a jak zyd i zlodziej to i pedal pewnie. Ruski to ruski, trzeba nienawidziec, niemiec, o to szwabisko pie..ne, ziemie chce nam krasc. Wloch, makaroniarz jeden, leniwe to i pie.. nasze polskie (jak glosi powszechna opinia) najladniejsze na swiecie dziewczyny, francuz, to pirdolony zabojad, tam to wszyscy to pedaly, a zydzi...o tym by wiele. Litosci, biedny, pokrzywdzony, zakompleksiony, zasciankowy narodzie, zrobcie przysluge ludziom na swiecie, zarownono swoim rodakom, ktorzy musza sie za was wstydzic i obywatelom panstw, ktore wypelniacie swoimi osobami i swoja nienawiscia: ZOSTANCIE W DOMU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa Re: nienawisc 06.11.07, 12:44 Glakciu drogi - ty nie jesteś wolny od nienawiści, wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
glakcio Re: nienawisc 06.11.07, 13:02 tak wiem i z szczerze sie do tago przyznaje. Wkoncu jestem polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: nienawisc 06.11.07, 13:11 Ni rozumiem po co to ostatnie zdanie? Co ma to do rzeczy ze jestes 'polakiem'? Odpowiedz Link Zgłoś
glakcio Re: nienawisc 06.11.07, 13:37 to z przekory, ale takze jestem swiadom naszej postkolonialnej przeszlosci a wlasciwie nalezalo by powiedziec terazniejszosci. Jak kazdy narod kolonizowany, tak i my jestesmy ofiara resentymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
lindown1 Re: nienawisc i (C)hipokryzja 06.11.07, 14:47 glakcio napisał: > Drazni mnie, polska chipokryzja, zasciankowosc,polska buta, a mnie twoj brak znajomosci ortografii wrecz bawi :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: nienawisc i (C)hipokryzja 06.11.07, 15:28 lindown1 napisał: > glakcio napisał: > > > Drazni mnie, polska chipokryzja, zasciankowosc,polska buta, > > a mnie twoj brak znajomosci ortografii wrecz bawi :D > smutne, ze tylko ten jeden wyraz Ci sie "rzucil" w oczy .. bo wg mnie bylo tam duzo, poprawnie i bezblednie napisanych slow ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: nienawisc i (C)hipokryzja 06.11.07, 19:55 Tylko jeden wyraz? Leć do polonistki i żądaj zwrotu pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: nienawisc i (C)hipokryzja 07.11.07, 10:59 scibor3 napisał: > Tylko jeden wyraz? Leć do polonistki i żądaj zwrotu pieniędzy. Masz racje :)) <zarumienila sie ze wstydu> chyle czola przed spostrzegawczoscia :))) Teraz przeczytalam uwaznie ponownie wypowiedz i zgadzam sie z przedmowca :) A pieniadze u polonistki juz wtopione ... szkole mialam za darmo - pewnie dlatego taka ortografia :P echhh . ta komuna :P Człowiek jest tylko człowiekiem - i to z trudnością. Odpowiedz Link Zgłoś
glakcio Re: nienawisc i (C)hipokryzja 06.11.07, 16:27 ja tez zrywam boki ze smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Holendrzy nie dorosli do Europy. 06.11.07, 12:22 Jak to sie teraz powszechnie mowi. Siedze od paru lat w Wlk. Brytanii, nie czuje sie Brytyjczykiem i nikt mnie do tego nie zmusi. Korzystam z praw wynikajacych w traktatow miedzynarodowych podpisanych przez zjednoczone krolestwo, ktore gwarantuja mi pobyt i prace na wyspach a tazke swobody obywatelskie, kultwowanie mojej kultury, picia gorzaly na umor jak mi sie badzie podobac albo przebywania w tej samej dzielnicy z innymi Polakami, katolikami, luteranami, pijakami czy biznesmenami. Wlk. Brytania jako jedyne panstwo (oprocz polski) zastrzegla ze nie podpisze karty raw podstawowych a jak widac mam tutaj wiecej swobod niz Polacy w Holandii, ktora prawa podstawowe ratyfikuje. Moim zdaniem holendrzy to barbarzyncy w sensie prawnym, mentalnie tkwiacy gdzies na wschodnich rubiezach ZSRR. Ratyfikowali pewne umowy miedzynarodowe i na wszelkie sposoby stataja sie je obchodzic lub jawni lamac. Otoz nikt Holandii na sile nie trzyma w UE. Jak im tak zle, nikt nie bedzie mial im za zle, ze wypowiedza umowy miedzynarodowe. Przynajmniej bedzie wiadomo za czym sie opowiadaja, a nie jak teraz, podpisuja co innego a robia co innego. Jesli np. wybieram sie do Iranu to wiem co moze mnie tam czekac. Wiem ze moga mnie tam zamknac za praktykowanie mojej religii czy nieprzestrzeganie pewnych tamtejszych norm kulturowcyh. Wiec trzymam sie od Iranu z daleka mimo ze uwazam ten kraj za fascynujacy. Natomiast jesli Iran podpisalby umowy gwarantujace mi swobody obywatelskie jakie mam tutaj, a potem na miejscu zmuszalby mnie do przejscia na Islam to byloby to pogwalcenie moich praw gwarantowanych przed traktaty miedzynarodowe i tym samym jawne bezprawie. Holandia stosuje wlasnie takie praktyki. Przymusza ludzi do 'integracji' wbrew podpisanym umowom. Jak dla mnie jest to skandal w samym sercu UE. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Liberałowie z Holandii 06.11.07, 12:46 "Pomysł, by zmusić imigrantów [...] popiera większość posłów z partii liberalnej [...]" To jest chyba jakiś specjalny podgatunek liberałów holenderskich. Ich rozumienie wolności polega na zmuszaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
katsia77 6 lat mieszkalam w Amsterdamie 06.11.07, 12:54 Wyjechalam z tego kraju wlasnie dlatego ze Polacy nie sa tam mile widziani.Nikt do nauki Polakow nie musi zmuszac, w szkole jezykowej w grupie mialam czworo Polakow na 10 osob.Reszta byla na ten kurs wyslana z urzedu. Na egzaminie panstwowym spotkalam 3 znajome osoby i wszedzie bylo slychac polski jezyk.To nieprawda ze Polacy sie nie integruja.Zdalam panstwowy egzamin z niderlandzkiego,znam ich historie,zwyczaje,mentalnosc i niestety wiem ze ten usmiech, ktory maja przyklejony do twarzy wcale nie jest szczery.To wlasnie Holendrzy sa zarozumialymi bufonami o mentalnosci kolonizatorow- panow.Uwazaja sie za najmadrzejszych i najlepszych i daja Ci to na kazdym kroku do zrozumienia.Kiedy wynajelam mieszkanie w srednio ladnej dzielnicy moi holenderscy sasiedzi zapytali "jak nam POLAKOM sie to udalo?"No po prostu miracle.Ci sami sasiedzi twierdzili ze zabieramy im miejsca pracy. Tymczasem ja pracowalam tam jako opiekunka do dzieci.Nie wiem czy to miejsce pracy bylo marzeniem mojej sasiadki,watpie.Poza tym moi mili sasiedzi z dwojka dzieci mieszkali w socjalnym mieszkaniu, nie jezdzli na wakacje na Curacao,widac ze nie mieli duzo pieniedzy,ale nie mieli, bo oboje pracowali na pol etatu.Tego rodzaju ludzie maja postawe roszczeniowa i pretensje do calego swiata no i do Polakow.Podalam tu przyklad moich sasiadow,ale nie myslcie ze to odosobniony przypadek.Jesli mowisz im ze skonczyles studia w Polsce to sie podsmiechuja,tymczasem poziom nauki w ich szkolach wcale nie jest lepszy.Dziewczyna u ktorej matki mialam przyjemnosc pracowac na pierwszym roku studiow historii miala to co ja w pierwszej klasie liceum.Byla w szoku ze wiem co to Cesarstwo Rzymskie i jakie kolonie miala Holandia,ona nawet nie wiedziala co jest stolica Polski... Mimo tego ze otwarte zostaly rynki pracy,nie jestesmy tam traktowani po partnersku. Mam porownanie bo pracuje teraz w Dublinie. A tak z innej beczki. Skoro ktos stara sie o zasilek od panstwa, musial przeciez tam pracowac i placic podatki.Dlaczego wiec decyzje o przymusowych kursach politycy tlumacza tym ze jestesmy im cos winni. Zyjemy w swiecie gdzie mozemy sie przemieszczac i pracowac prawie w calej Europie.I co?Za kazdym razem gdy sie przeprowadzam mam byc zmuszana do kilkuset godzinnych kursow?Przeciez to absurd.Kazdy przymus bedzie generowal bunt,Holendrzy powinni sie zastanowic bardziej nad dialogiem z imigrantami,moze z ich strony troche wiecej dobrej woli,checi zajrzenia do atlasu i sprawdzenia gdzie lezy Polska, a nie tylko wywlekanie najgorszych cech narodowych i przypisywanie ich kazdemu Polakowi oraz utrwalanie stereotypow o Polaku katoliku,pijaku i zlodzieju.Gazety i telewizja wlasnie to robia.Chyba kazdy kto mieszka w Holandii czytal niepochlebny artykul lub ogladal filmy dokumentalne o Polakach,zawsze jestesmy tam przedstawiani w zlym swietle. Polecam Irlandie,tutaj ludzie sa nam zyczliwi, doceniaja ze chcemy sie uczyc,szanuja nas jako pracownikow. Sami kiedys doswiadczyli zycia na emigracji. Holendrzy przy nich i przy nas to rozpieszczony jedynak.Pozdrawiam wszystkich imigrantow.Dag Odpowiedz Link Zgłoś
kolonistka Re: 6 lat mieszkalam w Amsterdamie 06.11.07, 15:34 katsia77 napisała: .I co?Za kazdym razem gdy sie przeprowadzam mam byc > zmuszana do kilkuset godzinnych kursow?Przeciez to absurd. > Jasssne .. Twoj pracodawca powinien sie nauczyc polskiego zeby mogl sie z Toba porozumiewac... skoro chce zatrudnic pracownika z Polski to niech sie gamon nauczy polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
katsia77 Re: 6 lat mieszkalam w Amsterdamie 06.11.07, 15:56 Ty chyba nie przeczytalas (es) mojej wypowiedzi.Ja znam holenderski,zdalam nawet panstwowy egzamin,to moj pracodawca nie wiedzial gdzie jest Polska o Litwie,Lotwie i Estonii nie wspominajac. Nie wymagam od nikogo zeby uczyl sie polskiego,ale niech nie wciskaja kitu ze Polacy sa niechetni integracji,wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski A jak tam z irlandzkim w Irlandii? :) 06.11.07, 18:44 Czy w Dublinie można gdzieś porozumieć się po irlandzku? Odpowiedz Link Zgłoś
gringo_w66 Holendrzy są mniejszością we własnym kraju 06.11.07, 13:00 chcieliby, aby Polska przyłączyła do tego klubu??? nie doczekanie wasze holenderskie matoły Odpowiedz Link Zgłoś
lindown1 zdjecie w artukuke ponownie wykorzystane 06.11.07, 14:43 To samo zdjecie bylo juz wykorzystane w innym artukule Gazety Wyborczej pare miesiecy temu. Chodzi o artykul mowiacy o blacharzach co to po przekalkulowaniu zreygnowali z dobrej pracy w UK/Irlandii na rzecz pracy w Polsce (bodajze Poznan). Wtedy mialo to byc zdjecie tej brygady blacharzy a teraz to juz nie wiem kto to wogole jest. Moze to sa ciagle ci sami emigranci, ktorzy zrezygnowali z pracy w UK, popracowali w Polsce a ostatnio trafili do Holandii gdzie czeka ich proces integracji z trzecim swiatem. Odpowiedz Link Zgłoś
irka25 Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 17:44 Powinno wprowadzic sie kursy wrazliwosci kulturowej z naciskiem na kulture polska dla urzednikow holenderskich; przymusowe kursy jezyka to brednie Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Holendrzy chcą zmusić Polaków do integracji 06.11.07, 18:04 Nauka jeszcze nikomu nie zaszkodziła !!! Gdyby w Polsce wprowadzić taki obowiązek dla bezrobotnych - sądzę, że bezrobocie drastycznie by spadło. Moja koleżanka od 20 lat mieszkająca w Szwecji w latach 90-tych uczestniczyła w podobnych kursach w Szwecji ( oczywiście były obowiazkowe). Dziś ma już za sobą szwedzką maturę i ukończone szwedzkie studia. Wiedzie jej się świetnie, co podkreśla - zawdzięcza to państwu szwedzkiemu, które dało jej takie możliwości. A zaczynała od mycia kibli i jako-takiej znajomości języka niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kretowski A jak jest w Izraelu? 06.11.07, 18:27 Co trzeba pokazać, co trzeba udowodnić, aby w ogóle dostać pozwolenie na pracę? A kto tam w ogóle pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś