ivrp lewica czy prawica, tym krajem i tak rządzi kler 18.12.07, 20:20 jaki naród tacy politycy, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc114 Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 18.12.07, 20:20 Jak to katolicy nie są zmuszani do zapłodnień in vitro?! To katolicy według WCz Joanny Senyszyn nie płacą podatków?! Odpowiedz Link Zgłoś
sonia1199 Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 18.12.07, 21:47 gosc114 napisał: > Jak to katolicy nie są zmuszani do zapłodnień in vitro?! To katolicy według WCz Joanny Senyszyn nie płacą podatków?! Trzeba sprywatyzować słuzbę zdrowia. Prywatnie KAZDY zawrze umowę z ubezpieczającym i dostanie gwarancje usług. Może to pokrywać wszelki wachlarz usług tylko cena bedzie inna. Ja płace składki na ubezpieczenie zdrowotne a g.owno mam. I jeszcze jakiś klecha będzie mi mówił za co ja mam płacić? Won. Ja chce płacić i wymagać. Oni tez niech płacą i wymagają. Ta czarna swołocz żyje z naszych pieniędzy (my płacimy - naszymi podatkami za ich indoktrynizacje dzieci i młodzieży w szkołach) i toto jeszcze chce decydować o mojej macicy i d.upie? Niech szerzą swoją religię za swoje pieniądze, nie za nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 18.12.07, 22:09 Młoda gardia niedouczonych stalinowców już wyrosła w Polsce!!!!! Hańba! "Na naszym pokładzie są Trockiści, Anarchiści,Staliniści czy nawet Maoiści. Na dzień dzisiejszy musimy się wznieść ponad podziały i zjednoczeni w sile walczyć z kapitałem." www.youtube.com/Roland1917 Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 18.12.07, 22:38 Przestań już trollować babo. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 19.12.07, 00:34 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Przestań już trollować babo. Poradź to lepiej swoim idolom, pasibrzuchom w sutannach, bo od słuchania tych pasożytów normalnym ludziom chce się rzygać. Odpowiedz Link Zgłoś
nielewak do kazik 18.12.07, 20:26 rozumiem że czarne ścierwo to kościół?? Są też inne instytucje, które nie przejmują się konstytucją, a raczej powinny, np. parlament Polski. Sejm do jesieni 2007 roku dokonał ekstradycji 6 obywateli Polski, a w tym czasie konstytucja wyraźnie mówiła, że ekstradycja obywatela polskiego jest zakazana. Obecnie np. obejdzie się bez referendum w sprawie traktatu reformującego UE, a w konstytucji jak byk stoi, że w sprawach szczególnie ważnych może być przeprowadzone referendum, a jak wiemy PO nie ma na to ochoty. Chociaz w tym drugim przypadku konstytucja mówi "może" a nie "musi" to jednak brak podjęcia próby rozmowy na temat referendum jest zdecydowanie wbrew duchowi konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
swift073 Wyborcza-tuba propagandowa postepu :-) 18.12.07, 20:27 Gazeta Wyborcza jak zwykle imponuje gorliwoscia walki o 'postep'. Dzis az dwa artykuly na stronie z frontu ideologicznego! Brawo! Najpierw artykul o wstretnej firmie z Bydgoszczy,ktora odmowila rozwieszenia plakatow o tresci 'jestem emerytem,jestem gejem', a teraz relacja z konferencji prasowej pani Senyszyn,ktora standardowo krytykuje Kosciol Katolicki i na tym buduje swoja kariere jako poslanka RP. Trzymacie linie,drodzy redaktorzy.Niech 'nowoczesnosc' zwycieza! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Wyborcza-tuba propagandowa postepu :-) 18.12.07, 20:34 Jestem z toba wtych życzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
nielewak BRAWO dla gość 114 18.12.07, 20:30 Brawo, tak samo jak np. osoby samotne nie są przecież zmuszane do płacenia na szkolnictwo, a korzystający z prywatnej służby zdrowia nie są zmuszani do płacenia na NFZ, a wszyscy razem do kupy nie są zmuszania do opłacania emerytów. Niestety prawda jest taka, że "pan płaci, pani płaci, wszyscy płacą" :( Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: BRAWO dla gość 114 18.12.07, 21:58 nielewak durn.u jeden emeryci też kiedyś pracowali jak Ty teraz i emeryturę sobie wypracowali.Inna sprawa,że tą wypracowaną emeryturę rząd przeznaczył na wyszkolenie takich durni.w jak ty oszołomie i dlatego musisz płacąc składkę emerytalną oddac to co przeżarłeś emerytom. Odpowiedz Link Zgłoś
nielewak re: 18.12.07, 22:27 DO PRAWDZIWEK1: Dziękuje za miłe epitety. Z tego co piszesz wynika, że średnio orientujesz się mechanizmach działania systemu ubezpieczeń społecznych. Tzw. składki płacone przez pracownika są faktycznie podatkami na rzecz skarbu Państwa. Państwo wydaje tak uzyskane pieniądze, ale jest przecież zobowiązane do wypłacenia w przyszłości emerytury więc musi znowu pożyczać a pożycza od obecnie pracujących. Niestety jak widać z obecnych kłopotów ZUS-u (mówi się o 200 mld długu) system taki jest wysoko nieefektywny - podstawowa przyczyna to konieczność opłacenia masy urzędników. Zresztą, sam przyznajesz mi rację: najpierw piszesz że emeryci sobie wypracowali emeryturę, a potem twierdzisz, że płacę składkę żeby oddać emerytom to co im rzekomo przeżarłem. Aha i proszę się zdecydować czy jestem durniem czy oszołomem, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nielewak Re: BRAWO dla gość 114 18.12.07, 22:33 Dziekuje za miłe epitety. i dziekuje za to że się ze mną zgadzasz, bo piszesz: 1.emeryci też kiedyś pracowali jak Ty teraz i emeryturę sobie wypracowali. 2.inna sprawa,że tą wypracowaną emeryturę rząd przeznaczył na wyszkolenie takich durni.w jak ty (tzn. JA a nie prawdziwek :)) 3. dlatego musisz płacąc składkę emerytalną oddac to co przeżarłeś emerytom. Miło ze się ze mna zgadasz, tylko że ja podpisałem się "nielewak" a nie dureń, albo oszołom. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 18.12.07, 20:31 Moi kochani, to nie wolny kraj - to pieprzony "KATOLAND", gdzie rządzą czarni poprzez swoich zniewolonych służalców. Zapieprzacie wszyscy dla czarnych jako ten chłop pańszczyźniany, tylko sobie tego nie uświadamiacie, bo jesteści bardziej ciemni niż ten wspomniany chłop średniowieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 18.12.07, 20:47 No, moge sobie wyobrazic, ze przeciwko ocenie z wygladu J.S. tez by cos miala....... Odpowiedz Link Zgłoś
micama Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 18.12.07, 20:56 Zwłaszcza na tle tych przepięknych polskich polityków i słodkich głosów Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 teraz hakerzy a potem co? Na hak? 18.12.07, 20:49 bolszewizm wciąż żywy. Mliony męczenników, gigantyczne grabieże komunizmu... Mam wrażenie,że niektórzy po prostu nienawidzą Kościoła i iuż! "Może hakerzy pomogą..." Dobrze, że nie Piotrowski i Petruszka... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: teraz hakerzy a potem co? Na hak? 18.12.07, 20:52 Prawda was wyzwoli, a nie kłamstwa tego buca Nycza. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 Hakerzy "pomogą"? a może Piotrowski i Pietruszka? 18.12.07, 20:51 kiedyś już "nie zawiedli"... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Hakerzy "pomogą"? a może Piotrowski i Pietrus 18.12.07, 20:53 Senyszyn tak jak Popiełuszko walczy o prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 raczej walczy o "Prawdę" i "Nie" a nie o Prawdę 18.12.07, 20:56 Na czerowne "prawdy" sie nie nabiorę. Kościół nigdy mnie nie oszukał. Zawsze chce pomóc człowiekowi. Wolę abp Nycza od Kwaśniewskiego, który poniża Polaków swoimi wystąpieniami. Jego prezydentura to tak jakby ktoś mi w twarz napluł. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: raczej walczy o "Prawdę" i "Nie" a nie o Praw 18.12.07, 20:59 Mi się nie podoba jak stojący po stronie Prawdy Nycz kłamie Polakom w żywe oczy. No ale bez kłamstwa indoktrynacja sekcijańska by się nie powiodła. Odpowiedz Link Zgłoś
arsen44 Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 18.12.07, 21:01 Senyszyn to taki Macierewicz na lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 18.12.07, 21:10 w sprawie art 53 ta kobieta ma rację. ciekawe jednak, że naruszanie części artykułow konstytucji jej przeszkadza, a naruszania innych jest zwolenniczką. i jeszcze jedna uwaga, na temat jednego z kryteriów. szacunek do miejsc świętych to coś, co cechuje człowieka cywilizowanego, niezależnie od wyznania albo jego braku. miejsc świętych nie szanuje tylko cham i prostak. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Niech to straszydlo zamknie skrzeczacy ryj! 18.12.07, 21:15 Nie skrzecz pisząc. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel44 Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 18.12.07, 21:15 Baba ma rację. Nikt nie zmusza katolików żeby korzystali z zapłodnienia "in vitro". Odpowiedz Link Zgłoś
wylacztelewizor1 Adres strony z kryterium ocen 18.12.07, 21:27 209.85.135.104/search?q=cache:2K_XtcmCGGwJ:www.katecheza.episkopat.pl/pomoce/oceny.htm+kryteria+oceny+z+religii dla udokumentowania kopia strony www.katecheza.episkopat.pl/pomoce/oceny.htm zapisana przez G o o g l e w 15 Gru 2007 11:59:12 GMT. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kbl Brawo Pani Senyszyn! 18.12.07, 21:28 Za trzymanie "ręki na pulsie" Metoda wprowadzania tylnymi drzwiami wygodnych dla kk rozwiązań praktykowana jest od dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Senyszyn to wybitny glos a raczej glosik. 18.12.07, 21:35 Nawet Tatiana Okupnik nie dorownuje jej swoim ,,zabim rechotem''.Szkoda ,ze..,,wybitne glosy ''nie ida pod Niebiosy. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Senyszyn to wybitny glos a raczej glosik. 18.12.07, 21:38 Głos mocny, głos gromki. A najważniejsze że prawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Glos gromki glos lewicy 18.12.07, 21:49 nowej lewicy ...,,lwicy'':)))) Tylko zeby nie skonczyla jak poprzednia ,,lwica''Jakubowska.ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
sonia1199 Opus Dei 18.12.07, 21:56 Polecam książkę pt. Opus Dei, wydawnictwo AMBER, tłumaczenie z francuskiego. Zobaczcie jak i czego należy się bac. To nie fikcja, to omówienie DOKUMENTÓW. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Opus Dei 18.12.07, 22:01 sonia1199 napisała: > Polecam książkę pt. Opus Dei, wydawnictwo AMBER, tłumaczenie z francuskiego. > Zobaczcie jak i czego należy się bac. To nie fikcja, to omówienie DOKUMENTÓW. > Gorąco polecam. Taaa jest! Lewicowe ,,Prototokoly medrcow Syjonu (a moze raczej Syjamu,jak lewactwo mialo na transparentach np. w ,,Marcowych Migdalach'',taki byl film)'' Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Opus Dei 18.12.07, 22:04 Tak towarzysze! Kościól należy zwalczać, a wyhodować nowe pokolenia stalinowców, maoistów i polpotowców bo Stalin to jedyne dobro i jedyna religia, a nowe pokolenia stalinowców już wyrosły bo stalinizm był dobry bo walczył z opium dla mas - religią. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Opus Dei 18.12.07, 22:05 a ja polecam poznać historię komunizmu, Pol Pota Stalina i Mao towarzyszu bo drzazgę widzicie a belki w swoim oczodole nie dostrzegacie Odpowiedz Link Zgłoś
sonia1199 Re: Opus Dei 18.12.07, 22:10 paralela1 napisała: > a ja polecam poznać historię komunizmu, Pol Pota Stalina i Mao towarzyszu bo > drzazgę widzicie a belki w swoim oczodole nie dostrzegacie A na temat umiesz odpowiadać? Czy dla ciebie każdy kto krytykuje czarna mafie to jest komunista? Twoje spectrum mozliwych postaw społeczno-etycznych jest chyba baardzo wąskie - jak ostrze brzytwy. Wracaj do zakrystii, tam twoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Opus Dei 18.12.07, 22:13 Wytłumacz mi jak młody człowiek w Polsce może się nazwać stalinistą bo nijak nie mogę zrozumieć. www.youtube.com/Roland1917 Odpowiedz Link Zgłoś
paralela1 Re: Opus Dei 18.12.07, 22:17 Jezeli nie chcesz chodzić na religię nie musisz ale daj taka możliwość innym, których jest więcej, demokracja kochanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
born.again.atheist Re: Opus Dei 18.12.07, 22:57 Zdaje sie nie mowila nic o "chodzeniu" na religie tylko polecila ksiazke do przeczytania ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
sonia1199 Re: Opus Dei 18.12.07, 23:00 paralela1 napisała: > Jezeli nie chcesz chodzić na religię nie musisz ale daj taka możliwość innym, > których jest więcej, demokracja kochanie :) Nikt im nie broni chodzić. Ale nie za moje pieniadze. Wira/religia jest indywidualną sprawa każdego człowieka. Może ją uprawiac, ale na terenie swojej parafii. Kiedys salki katechetyczne wystarczały. Były finansowane przez kosciół i tak powinno pozostac. Krzyże na scianach, w publicznych szkołach, to też jest niekonstytucyjne. A czemu niepółksiężyc? Nie rozumiesz, co to rozdzielność państwa od kościoła? Pojedż do USA czy choćby do europy zachodniej. W szkołach publicznych nie wisza na ścianach symbole ŻADNEJ religii. A pieniądze (wydawane z moich podatków) na katechetów może byłoby lepiej wydac na naukę języków obcych, żeby nas-Polaków nie postrzegano na świecie jako głupoli ale za to wierzących w czarną mafię w sukienkach. Dość już byc ciemnogrodem który krzyżami atakuje ekologów. Cała Europa i obie Ameryki rżały ze śmiechu i politowania. Odpowiedz Link Zgłoś
elve Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 18.12.07, 22:17 Pani Senyszyn raczyła nie wspomnieć, czym od PiS i PO różni się LiD (dawniej SLD). Co Pani partia zrobiła, by przywrócić normalne stosunki między państwem a kościołem? Nic. byliście równie służalczy wobec kleru jak cała reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
born.again.atheist Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 18.12.07, 23:03 Mialem nawet wrazenie, ze SLD bylo naprawde sluzalcze wobec KK. Moze wynikalo to z faktu, ze chcieli udowodnic Urbi et Orbi, ze naprawde odcinaja sie od swoich PZPR-owskich korzeni. Ciesze sie, ze w koncu postanowili byc normalna lewica. rowniez ciesze sie, ze jest ich w parlamencie ponizej 15%, nie za duzo nie za malo, w sam raz. elve napisała: > Pani Senyszyn raczyła nie wspomnieć, czym od PiS i PO różni się LiD (dawniej > SLD). Co Pani partia zrobiła, by przywrócić normalne stosunki między państwem a > kościołem? Nic. byliście równie służalczy wobec kleru jak cała reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 19.12.07, 00:28 SLD z normalną lewica nie ma nic wpólnego. To jest przecież kontynuacja KPP, która normalną lewicę - PSL MIkołajczyka wyrżnęło. Taki twór jak SLD powinien już dawno znaleźć się na śmietniku historii. Oni go ciagle odświeżają - przemalowuja fasadę i zmieniaja nazwę. Z tyłu jednak to ten sam politczny trup. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 18.12.07, 23:26 elve napisała: > Pani Senyszyn raczyła nie wspomnieć, czym od PiS i PO różni się LiD (dawniej > SLD). Co Pani partia zrobiła, by przywrócić normalne stosunki między państwem a > kościołem? Nic. byliście równie służalczy wobec kleru jak cała "reszta. ------------------------ dziecino, ty zaprzeczasz sama sobie, skoro piszesz ze sld bylo sluzalcze wobec kleru" to nie stawiaj pytania "co zrobili by przywrocic normalne stosunki z kosciolem"?? skoro byli wasalami KK to znaczy ze stosunki byly normalne, to sie rozumie samo przez sie Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Poganie będą ustalać kryteria oceny z religii? 18.12.07, 22:24 Pani Senyszyn to może sobie ustalać kryteria oceny z marksizmu-leninizmu albo wróżbiarstwa czy kabały, a nie z religii. __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Poganie będą ustalać kryteria oceny z religii 18.12.07, 22:42 Biskupi będą kłamać? W dupie mam ich Prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Ucieszyleś mnie... 18.12.07, 22:55 To dobrze że jesteś po tamtej stronie. Z tej zrobiłby się taki tłok z Tobą, że byłoby nam razem za ciasno w jednym miejscu. No i z Senyszyn bez wątpienia Ci po drodze... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Ucieszyleś mnie... 18.12.07, 23:11 W tej sprawie (i chyba w większości) jest mi z nią po drodze. To chyba nie jest zakazane? Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Broń Panie Boże nie jest! Nawet wskazane! 18.12.07, 23:18 I nie zmieniaj zdania. Proszę... __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: Poganie będą ustalać kryteria oceny z religii 18.12.07, 23:01 dlaczego poganie???? czy ktos kto nie wierzy w Boga jest gorszy odemnie?czy ja wierzacy jestem lepszy od laikow??? a coz ty za katolik, ze pozwalasz sobie osadzanie innych?? Od osadzania innych jest Bog, on ma prawo, to Jego zawod. Ja bylem katolikiem praktykujacym, a jakze!!ale starzejac sie widze coraz wyrazniej hipokryzje KK, ksiadz to juz nie powolanie, to zawod, dlatego do kosciola chodze sie pomodlic jak nikogo w nim nie ma, coraz mniej znosze te napuchniete twarze i brzuchy od przepychu i pychy, hierarchow koscielnych odprawiajacych msze jakby czytali gazete, zadnej pasji, nawet w glosach obluda, KK brzydzi mnie coraz bardziej, mysle ze w Boga chyba nie przestane wierzyc, ale KK i ksieza zajmuja sie dzis wszystkim tylko nie szerzeniem wiary do Kaczynszczyzny: Najgorsze w kompleksie wyzszosci jest to, że cierpią nań przeważnie niewłaściwi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia1199 Re: Poganie będą ustalać kryteria oceny z religii 18.12.07, 23:02 bydlo_prof_wb napisał: > Pani Senyszyn to może sobie ustalać kryteria oceny z marksizmu-leninizmu albo > wróżbiarstwa czy kabały, a nie z religii. Gratuluję adekwatnego nicka - zwłaszcza pierwszego wyrazu. Dodaj jeszcze -katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb To już zasługa "profesora" 19.12.07, 00:13 Powiem skromnie.. __________ Cóż to, zamordowaliście w swoich sumieniach Boga i myślicie że ujdzie to wam bezkarnie? (F.W. Nietzsche) Odpowiedz Link Zgłoś
born.again.atheist W publicznej szkole tak.. 18.12.07, 23:11 jak wierzacy chca tego uniknac, to zawsze moga przeniesc nauke religi w miejsce w ktorym nie beda podlegac regulacjom laickim. Odpowiedz Link Zgłoś
marych Przez 4 lata rządów SLD bało się kościoła jak... 18.12.07, 23:14 Przez 4 lata rządów SLD bało się kościoła jak diabeł święconej wody. Religia jak była w szkołach tak była, faszystowska i nieludzka ustawa aborcyjna nawet nie została przez SLD powąchana, a krzyz jak wisiał w swieckim parlamencie tak wisiał. Wiec poco pani profesor teraz sie błaznić i wymadrzać? 4 lata mieliście na to by zrobić to co Zapatero zrobił w miesiąc. Przyznajcie sie lepiej, że z prawdziwą lewicą nie macie za wiele wspólnego - to tylko pęd do władzy a nie przekonania spowodowały utworzenie SLD i LiDu Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: Przez 4 lata rządów SLD bało się kościoła jak 18.12.07, 23:20 marych napisał: , faszystowska i nieludzka ustawa aborcyjna > nawet nie została przez SLD powąchana, >°°°°°°°°°°°°°°°°°° teraz nie usne, bo pekne ze smiechu hahahahahahaaaaaaaaaaaaaa kto patrzy w Polsce na ustawy aborcyjne czy nieaborcyjne????? 200 tys. skrobanek rocznie robionych "na czarno" a biedne ofiary co niedziela w kosciele krzyzem leza, przebrzydli hipokryciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Przez 4 lata rządów SLD bało się kościoła jak 18.12.07, 23:31 Oczywiście,że to nie jest żadna lewica,bo nic nie zrobiła w sprawie: - zachowania świeckiego charakteru w pomiesczeniach państwopwych i w szkołach publicznych, - w sprawie in vitro, - pognębiła ludzi pracy poprzez wstrzymanie waloryzacji rent i merytur. A sam obrazek Oleksego klęczącego przed obrazkiem,to już żenada tego ugrupowania Odpowiedz Link Zgłoś
bartlex Kompromitacja abp Nycza 18.12.07, 23:31 Totalna kompromitacja abp Nycza. Chcieliście innego biskupa to macie. Abp Wielgus nigdy nie narobiłby takiego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Kiedy wreszcie Episkopat, ten bękart po KC PZPR 19.12.07, 00:16 przestanie wtrącać się w życie normalnych ludzi a purpuraci, częstokroć skompromitowani współpracą z SB, przestaną "umoralniać" naród i wtrącać się w działania państwowych władz oraz na potęgę doić budżet państwa i budżety samorządów. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Kiedy wreszcie Episkopat, ten bękart po KC PZ 19.12.07, 00:21 Episkopat ma tyle wspólnego z KC PZPR co Michnik z pacierzem. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Kiedy wreszcie Episkopat, ten bękart po KC PZ 19.12.07, 00:38 landaverde napisał: > Episkopat ma tyle wspólnego z KC PZPR co Michnik z pacierzem. To się bardzo mylisz. Wielu dzisiejszych purpuratów kiedyś czapkowało towarzyszom i donosiło na wiernych a dziś stroją się w piórka jedynych sprawiedliwych i chcą odgrywać taką samą rolę jaką kiedyś odgrywał KC. Jak myślisz, dlaczego spacyfikowali księży, którzy chcieli doprowadzić do lustracji biskupów? Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Kiedy wreszcie Episkopat, ten bękart po KC PZ 19.12.07, 01:00 Cóż, zgadzam się z Tobą, że możliwe jest, że wielu duchownych się zeszmaciło współpracą z komuną. W końcu była to najbardziej prześladowana grupa społeczna - każdy z nich miał teczke w SB i był obserwowany. Najwyraźniej komuniści chcieli zrobiś to co jest w Rosji - kościół sterowany przez KGB. Zauważ jednak, że istnieje zasadnicza róznica między PZPR a kościołem: to SB prześladowało i inwigilowało kler, a nie na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Teraz tego moze tak nie widac bo nie ma PZPR ale 19.12.07, 00:38 metody dzialania byly i w przypadku Episkopatu Polski pozostaly po dzis dzien takie same: sprawozdania z Konferencji Episkopatu Polski odczytuwane na ambonach byly wzorowane na sprawozdaniach z Komitetow Centralnych PZPR: taka sama pretensjonalna glupota obliczona na niedorozwoj umyslowy tych do ktorych byla i nierzadko jeszcze dzisiaj jest (w przypadku sprawozdan z Konferencji Episkopatu Polski) odresowana. Tego czego brakowalo PZPR, pomimo roznych prob wprowadzenia ceremonialow zastepczych (jak publiczne wyznawanie winy wobec parti i jej ideologi) to przede wszystkim spowiedzi swietej jako srodka sondazu stanow umyslow rzadzonych przez PZPR: niezastapionego narzedzia kk w formowaniu wlasnego "programu" pozostawania przy wladzy "dusz". Re: Kiedy wreszcie Episkopat, ten bękart po KC PZ Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Teraz tego moze tak nie widac bo nie ma PZPR 19.12.07, 00:53 >sprawozdania z Konferencji Episkopatu Polski odczytuwane na ambonach >byly wzorowane na sprawozdaniach z Komitetow Centralnych PZPR Haha, moze zrobisz studium poównawcze? Chętnie poczytam. Różnicą miedzy kosciołem, a partią w czasach PRLu było to, że wiara w Boga, przynależność do kościoła i uczestnictwo w jego praktykach było dobrowolne, w przeciwieństwie do partii. Ja pamietam tamte czasy - na partyjnych masówkach i wiecach czuło się kłamstwo i sztuczność przez skórę. W kościele i na procesjach była prawda i autentyczność, i nikt tam ludzi pod przymusem nie spędzał. Jak chcesz to możesz sobie wysnuwać powierzchowne podobieństwa i analogie, ale czego w ten sposób dowiedziesz: że komuniści chieli zastapić Kościół i wiarę systemem i ideologią? Przecież to wszyscy wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
moped26 Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fataln.. 19.12.07, 00:23 Ja uważam, że oczywistoś jest oczywistością - co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Senyszyn: Episkopat zaciera ślady swoich fata 19.12.07, 00:40 moped26 napisał: > Ja uważam, że oczywistoś jest oczywistością - co wy na to? Oczywiście:)) Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_777 Religia to moja prywatna sprawa 19.12.07, 00:42 nikt mnie nie będzie uczył religii obowiązkowo nikt mi nie może kazać w co mam wierzyć a już wara wam od tego, żeby moją wiarę oceniać na maturze czy poza maturą Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Religia to moja prywatna sprawa 19.12.07, 01:06 marianna_777 napisała: > nikt mnie nie będzie uczył religii obowiązkowo > nikt mi nie może kazać w co mam wierzyć > > a już wara wam od tego, żeby moją wiarę oceniać > na maturze czy poza maturą No a czy ktoś to robi?! Zastanów się może, czy ktoż nie narzuca ci obowiązkowo ateizmu i laickiego światopoglądu? Odpowiedz Link Zgłoś
aplus piskliwy babsztyl w blasku fleszy probuje napuscic 19.12.07, 02:09 bezmyslne POtluki na kosciol bo tylko tyle potrafi stara komucha - sklocic spoleczenstwo zeby ugrac pare punktow, metodami WSI oslabic elektorat chrzescijanski, przeciez ona na gospodarce, na niczym innym pozytecznym sie nie zns Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Religia to moja prywatna sprawa 19.12.07, 11:49 Tak. Na religię nie ma zapisów tylko przygotowuje się listę wszystkich uczniów. Żeby nie chodzić na te lekcje, trzeba włożyć wysiłek. A powinno być tak, że wysiłek powinni włożyć ci co chcą chodzić na nieobowiązkowe zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś