bogdan331 24.01.08, 23:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrasekta [...] 25.01.08, 00:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_nauk Re: Dziad zrobi wszystko by jeszcze troche poistn 25.01.08, 00:14 Dokladnie - obrzydliwa mieszanka hipokryzji z cynizmem i przez to przebija infantylne podniecenie: "Ale sie super rozwalil - normalnie kulka zostala, aha no i jeszcze sie odbil normalnie jak... kaczka". Wstyd (nie mi, bo na niego nie glosowalem). Odpowiedz Link Zgłoś
administrator-gw Ludzie, dajcie spokój choć ten jeden raz... 25.01.08, 00:22 Czy nie widzicie, że to bardzo poważna strata dla wszystkich...? Dla rodzin - to oczywiste... Dla kolegów, znajomych - też... Ale również dla całego narodu - przecież zdobycie wyszkolenia i doświadczenia przez jednego lotnika to ogromne pieniądze i długie lata... tu nie wystarczy zwykły kurs jak na prawo jazdy... i strata taka jest naprawdę ogromna dla naszej armii... i dotyka to nas wszystkich... Nie widzicie, że w tym trudnym momencie i rząd i prezydent mówią jednym głosem...? I nawet premier apeluje o delikatność w komentarzach... Powinniśmy się cieszyć, że ani prezydent, ani premier nie wykorzustują tej okazji do wrzucania sobie nawzajem... Są chwile, kiedy Polacy jednak potrafią funkcjonować ponad podziałami... Mam nadzieję, że i Wy potraficie... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_nauk Re: Ludzie, dajcie spokój choć ten jeden raz... 25.01.08, 00:53 administratorze-gw. To, ze jest to strata, tego nikt nie neguje. Nie bede dyskutowal czy wieksza czy mniejsza od setek ludzi ginacych na drogach kazdego miesiaca, bo tego sie nie da ocenic. Ale nie przekonasz mnie, ze brak codziennego plucia na siebie przez politykow jest wynikiem "wznoszenia sie ponad podzialy". Po prostu temat jest za delikatny, by przy jego okazji zrec sie jak zwykle, za duzo mozna stracic. A o faktycznych odczuciach prezydenta swiadcza wlasnie jego wypowiedzi na samolocie zwinietym w kulke - ktos "pograzony w bolu" takich dywagacji nie prowadzi. Dodam tez, ze osobiscie nie jestem pograzony w bolu, chociaz rodzinom wspolczuje, bo sam tez kogos nagle stracilem, wiec zdaje sobie sprawe co czuja. Tyle, ze tych ludzi nie znalem tak jak nie znam setek ofiar wypadkow komunikacyjnych wiec nie bede udawac zaloby, ktorej nie odczuwam. A juz pomysl by plakac z powodu nakladow na szkolenie, ktore przepadly najchetniej pominalbym milczeniem. Idac tym torem myslenia nalezaloby urzadzic zalobe z powodu przyznania wielomiliardowego odszkodowania Eureko. To tez strata, ktora dotknie nas wszystkich. Przepraszam, jesli komentarz byl za malo delikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko samolot to nie pingpong nie odbija sie!! 25.01.08, 02:34 nie wiem jak nasz prezio mógł w takie brednie uwierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur dr_nauk 25.01.08, 08:18 Brawo dr_nauk. Podpisuję się pod Twoim komentarzem własnymi ręcami i palcyma. Jedną rzecz trzeba wyjaśnić. Latanie samolotem to nie jest wielka sztuka. To jest tylko trochę bardziej skomplikowane niż jazda samochodem. Jak ktoś ma predyspozycje, żeby robić 40 rzeczy na raz, to łyknie wszystko w trymiga. A jak ktoś ma trudności, żeby zrobić dwie, to nie wyjdzie mu nawet parkowanie tyłem na ziemi. Te brednie mundurowych o stratach kadry, potwornie długim czasie wyszkolenia, etosie pilota można włożyć między bajki. Rozmawiałem kiedyś z jednym pilotem, który prowadził nabór do szkoły w Dęblinie. Mówił, że główny problem polega na tym, że młodzież jest słaba zdrowotnie, nie ma z kogo robić pilotów. Owszem, samo zrobienie pilota trochę trwa, trochę kosztuje, ale bez przesady, na pewno to nie jest 10, czy 15 lat, jak próbują dowartościować się mundurowi. A druga sprawa, to całe to pieprzenie gloryfikujące pilotów, mające za zadanie wmówić im o własnej wyższości, żeby nie dostrzegali jak niskie dostają pensje (a i tak mnóstwo z nich ucieka do lotnictwa cywilnego). Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: dr_nauk 25.01.08, 09:30 Twój komentarz mówi wszystko o Tobie. Mówisz, rozmawiałem raz z jednym pilotem, czyli tak naprawdę o lotnictwie wiesz gó.., albo jeszcze mniej... Nie znając specyfiki tego zawodu w ogóle nie wypowiadaj się, bo tylko irytujesz ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: Ludzie, dajcie spokój choć ten jeden raz... 25.01.08, 08:58 Od prezydenta ani od premiera też nikt nie wymaga, żeby byli pogrążeni w żałobie. Wymaga się spełnienia pewnych standardów przyzwoitości. Oni tym standardom podołali. Ogłaszanie żałoby narodowej w przypadku większych katastrof jest dobrym zwyczajem w kulturze europejskiej i zapewne w innych też. Ostatni taki przypadek, jaki przychodzi mi na myśl, to katastrofa polskiego autobusu pod Grenoble. I nie chodzi tu o koszty wyszkolenia (są naprawdę duże) czy wartość bojową, intelektualną, moralną czy jakąkolwiek inną. Chodzi o stratę w ogóle, a większe katastrofy zawsze robią większe wrażenie, niż suma małych. Doszukiwanie się na siłę jakichś niegodnych sformułowań o kogoś, kogo nie lubisz, jest właśnie niegodne w tych okolicznościach i małostkowe. Nawiasem mówiąc, ktoś, kto na własne oczy widział skutki katastrofy i zanurzył się w środowisku ludzi autentycznie przejętych, wcale nie musi udawać przejęcia się tragedią. To się udziela automatycznie. Uprzedzając Twoje ewentualne następne zastrzeżenie: po co w ogóle tam jechał, powiem znów, że taki jest dobry obyczaj i nawet, gdyby to nie był prosty odruch serca (a ja uważam, że był), nie wolno nikomu czynić zarzutów z tego powodu. Inna rzecz, że gdyby tam nie pojechał, na pewno jego przeciwnicy by mu to wypomnieli (zapewne z Tobą na czele). Sformułowanie administratora gw na temat kosztów szkolenia było rzeczywiście niezręcznością w tym kontekście. Ale na jego obronę powiem, że zapewne próbował zniżyć się do Twojego poziomu, szukając argumentów, które mogłyby ewentualnie do Ciebie trafić. Cieszę się, że jesteś ponad takie argumenty. Ale nie dziw się i nie oburzaj, bo moim zdaniem miał prawo tak Ciebie ocenić na podstawie Twojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arcyfioletowy Re: Ludzie, dajcie spokój choć ten jeden raz... 25.01.08, 09:38 żałosny jest ten prezydent ... Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Ludzie, dajcie spokój choć ten jeden raz... 25.01.08, 01:56 administrator-gw napisał: > Czy nie widzicie, że to bardzo poważna strata dla wszystkich...? > Dla rodzin - to oczywiste... Dla kolegów, znajomych - też... > Ale również dla całego narodu - przecież zdobycie wyszkolenia i doświadczenia > przez jednego lotnika to ogromne pieniądze No tak, wyrazem Twego szacunku jest mowa o pieniądzach. Jesteś człowiekiem wyjątkowo wrażliwym - jak spółki ubezpieczeniowe. A mówiąc tekstem otwartym, czyli jak chłop krowie na miedzy: Naprawdę nie zauważyłeś, że w postach chodzi właśnie o to, by władze okazały szacunek ofiarom tragedii zamiast wykorzystywać ją do autoreklamy? Ktoś wspomniał Chorzów - i słusznie. Kurduplowaty kretyn w czerwonym (kasku) pętał się pod nogami ratownikom i wyglądał jak hydrant, żeby pieski ratownicze miały się gdzie odlać. i długie lata... tu nie wystarczy > zwykły kurs jak na prawo jazdy... i strata taka jest naprawdę ogromna dla nasze > j > armii... i dotyka to nas wszystkich... > Nie widzicie, że w tym trudnym momencie i rząd i prezydent mówią jednym > głosem...? I nawet premier apeluje o delikatność w komentarzach... Premier apeluje, a p/o prezydenta trzaska mordą. Naprawdę uważasz słowa o zgniecionej kulce za przejaw delikatności? Chciałbyś usłyszeć, że ktoś z Twoich najbliższych został zgnieciony w kulkę? Czy naprawdę nie masz wyobraźni? Bo mnie taki obraz stałby przed oczami do końca życia. Porównanietragrdii do śmiecia, bo zmięte kartki papieru się przecież wyrzuca do kosza, to według Ciebie złożenie hołdu ofiarom? Do wyg.łoszenia oświadczenia trzeba się przygotować, ktoś to musi napisać, a polityk naumieć właśnie po to, żeby nie mleć ozorem z głowy, czyli z niczego, gdyż takie są później rezultaty. Wiem, że chcesz jak najlepiej, ale czasem jak najlepiej to trochę za mało. Mam nadzieję, że nie sprawiłem Ci przykrości i proszę zachować delikatność. Teraz poniał? Powinniśmy > się cieszyć, że ani prezydent, ani premier nie wykorzustują tej okazji do > wrzucania sobie nawzajem... Są chwile, kiedy Polacy jednak potrafią funkcjonowa > ć > ponad podziałami... Mam nadzieję, że i Wy potraficie... Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Ludzie, dajcie spokój choć ten jeden raz... 25.01.08, 10:25 do mark.parker:ty masz mózg zgnieciony w kulkę Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Ludzie zza szklanej szyby! 26.01.08, 00:00 Zapite stra-szszydło. Nie piłbym bym, lecz lżej mi z tym. Te stra-szszydła. Te wier-szszydła. Nie chciałbym by. Po mnie łazzi-ły. Białe my-szszy. W krętej ci-szszy. Mlaskałbym bym. Zalany w dym. Cmokam jak kot. Myszy na płot. Nie chciałbym bym, lecz wzrokiem złym. Tych gryzoni, pięści, dłoni. Ważyłbym bym, się podać rym. Po tym winie. Zmora zginie. Zmusiłbym by, zza tej szszy-by. Myszy, szczury, darły skóry. Patrzyłbym bym, z rydzojcem tym. Jego klechy. Dla uciechy. Odpowiedz Link Zgłoś
lk10 Re: Ludzie, dajcie spokój choć ten jeden raz... 25.01.08, 10:14 Ponad 20 lat pracowałem w komisji badania wypadków lotniczych MON i podobnych sytuacji znam z autopsji dzisiątki. Ta jest jednak najstraszniejsza bo tylu lotników na raz nigdy nie zginęło. Z taką tragedią trudno sie pogodzić. Na tet temat więcej milczenia i powagi mniej medialnej emocjii i głupawych komentarzy polityków. A już kometarze naszej prezydenckiej "gwiazdy" powalają infantylizmem i i brakiem zwykłego rozsądku. Wstyd mi że na stanowisku prezydenta kraju mamy takiego nieudanego gościa. no cóż trzeba to jeszcze jakiś czas znieść oby ta fatalna kadencja skończyła się tak szybko jak to możliwe. Bardzo współczuję rodzinom i bliskim ofiar. Komisja ustali przyczyny w to nie wątpię. A politycznym nieudacznikom wara od lotniczej patriotycznej elity. Odpowiedz Link Zgłoś
podzlotymleszczem Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd... 24.01.08, 23:43 niech on lepiej nic nie mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd.. 24.01.08, 23:45 Co to za glupie zawody miedzy premierem a preziem-aktorem, kto pierwszy przyjedzie na miejsce i kto powie cos madrzejszego. "Lowcy dusz/wyborcow"! Populisci! Kasprujace kukielki! Obrazone, smieszne intrygantki-primaballeriny! Kicz as kicz can.......... Odpowiedz Link Zgłoś
matbel Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd... 24.01.08, 23:49 Tragedia naprawdę wielka. Czy jednak naprawdę musimy oglądać tego oblizującego wargi pijaczka przy niej... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 24.01.08, 23:50 I tak wszystko co wiedza, wiedza od fachowcow na miejscu. Po co sa speakerzy/spikerzy (sluzb technicznych,ratunkowych, wojskowych,......)? A jak juz politycy, to oczywiscie ci lokalni, bo to oni sa na miejscu "gospodarzami". Ale po co taka plakatowo- medialno-pseudowzruszona karawana z miasta "stolecznego" ????? Fuj, fuj, fuuuuj - wy marne kopie Guillianego (NY) ! A jak sie ciezarowka wywroci, zbuduja autostrade albo zbiory kartofli nie udadza, to tez tam pojedziecie ? Zamiast PRACOWAC ! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 25.01.08, 00:06 bogdan331 napisał: > czemu każecie oglądać takie "cuś"? toto jest tak ohydne! jak zgnieciona kulka > papieru "aha".ten prezio to prawdziwa tragedia.samoloty rozbijają sie > codziennie. czemu toto tak bredzi w szczękościsku? Miałeś szansę milczeć, miałeś szansę pokazać, że jesteś zdecydowanie mniejszym bałwanem niż jesteś w rzeczywistości. Wiec teraz w kontekscie tragedii rodzin tych ludzi, przeczytaj swojego posta i odpowiedz sobie na pytanie. Czy jesteś debilem, czy tylko kandydatem... Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 25.01.08, 02:30 Debil czy kandydat na debila? Zdaje się, że jeśli tu ktoś powinien przeczytać swojego posta i przeżyć chwilę refleksji, to jednak tw_wielgus. Panie, panowie, panie prezydencie, odrobine pokory w obliczu tragedii. Dosc pustego gadania, dosc dyrdymalow, czapki z glow i cisza! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd.. 25.01.08, 00:23 ....na poziomie lotu kaczek..... Odpowiedz Link Zgłoś
101ola bzdura 25.01.08, 00:47 Owszem to ogromna tragedia (mam na mysli wylacznie rodziny - w 40 mln panstwie 20 czy kilkunastu pilotow to nie rekord swiata) ale po co ten festiwal? Jak ktos trafnie ocenil to mieszanka hipokryzji i cynizmu ze strony kaczaka i tyle. Zastanawial sie ktos ile dziennie ludzi ginie w wypadkach samochodowych, wypadkach w pracy, zostaje zamordowanych lub z uwagi na fakt ze Pl to biedny kraj ilu popelnia samobojstwo z poczucia beznadzieji z powodu glodowych pensji, rent i emerytur, ile mlodocianych lub zulerskich matek zastawia swoje dzieci na smietnikach. Przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc, a faktem pozostaje, ze Polacy (tak politycy jak zwykli obywatele) kochaja sie w takich festiwalach - bo to samolot, bo to VIPy bo kaczak powiedzial. Ze smutkiem obserwuje ze kraj w ktorym sie urodzilem to zero ktorego jedynym sposobem na zaistnienie sa takie festiwale... Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: bzdura 25.01.08, 07:13 Masz rację . Złości mnie jeszcze to zapychanie straty bliskich kasą.Takie oficjalne, na pokaz. Odpowiedz Link Zgłoś
sifenty tjaa, żeby jeszcze ze swoich dawał... :) 25.01.08, 09:56 ale z podatków, co tam, niech znają gest pana... ...toć to nie jego pieniądze, ale w mediach napiszą, że ma dobre serce, i że DAŁ! Odpowiedz Link Zgłoś
areabis Mamy znakomitego Prezydenta ! 25.01.08, 01:25 Wrócił po zdarzeniu , ale już wszystko wie najlepiej . To jest głowa kwadratowa . Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Zgnieciona kulka papieru p/ prezydenta 25.01.08, 01:36 wyskoczyła przed kamery, żeby opowiadać banialuki zamiast czekać na konferencję prasową ekspertów. Zero myśli o rodzinach ofiar, byle się tylko pokazać. Prezydenci o wiele potężniejszych państw niż Polska, prawdziwi mężowie stanu, a nie jakieś żuli-borskie przybłędy po kursie marksizmu-leninizmu, potrafią z pokorą poczekać na wnioski biegłych, a ten kretyn zamiast złożyć kondolencje rodzinom, pcha się na afisz po swoje pięć minut i wychodzi na kompletnego debila. Co za wyczucie - godne bożego pijaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
barwro5 Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd.. 25.01.08, 02:09 Ludzie opamietajcie sie skad u Was taka msciwosc,szyderstwo i zawisc Prezydent jest porzadnym ,uczciwyum czlowiekiem powiedzial co widzial normalny ludzki odruch.Przeciez macie swojego wspanialego Tuska wszyscy mu sprzyjaja chciaz mozna by miec wiele zalu i uwag do Jego przeszlosci i obecnego zachowania a nikt z porzadnych Polakow nie wyraza sie o Nim tak paskudnie jak inteligencja z PO.Widac w Waszych poczynaniach walke nawt tragedia i smierc nie odstrasza aby Kaczynskim dolozyc--prawdziwi katolicy . Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 25.01.08, 10:35 barwro5 napisał: > Ludzie opamietajcie sie skad u Was taka msciwosc,szyderstwo i zawisc<Apelować o opamiętanie na tym forum,to tak jak żądać kultury od Bronka albo Stefana czy nie przymierzając Julki Odpowiedz Link Zgłoś
kap0 Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 25.01.08, 02:46 bogdan331-jestes durnym chamem Odpowiedz Link Zgłoś
barwro5 Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd.. 25.01.08, 03:34 Gdyby formuowicze opcji pisowskiej byli tak inteligentni jak "platformusowcy" to mogli by zapytac i miec watpliwosci czy to byl wypadek.Wiadomo ze oficerowie polegli mieli poglady PISu byli szkoleni w USA a wiemy kto obecnie rzadzi , tak moze po sowiecku czyszczenie szeregow w naszej armi? Wiemy ze ten rzad lubi tylko niemiecko- rosyjska przyjazn a i "tarcza "nie jest tu bez znaczenia. Nalezaloby powolac ekspertow z Hiszpani i NATO aby dowiedzic sie prawdy jak to wogole jest mozliwe. Wypadek Generala Sikorskiego rowniez do dzsiaj nie zostal wyjasniony . Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny szczekoscisk : "kulka papieru" ty prymitywie!!!!!! 25.01.08, 03:43 NO TO ZES SIE POPISAL...RODZINY PEWNIE CI SA WDZIECZNE ZA TAKI BARWNY OPIS... TOBIE GNOJU WSZYSTKO KOJARZY SIE Z PAIEREM TOALETOWYM I KULKAMI, POSRANCU Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny infantylny bachor:" kulka papieru" podobalo mu sie 25.01.08, 03:50 JAKO DZIECKO NIE WYCHODZIL NA PODWÓRKO TYLKO BAWILI SIE W MIESZKANIU...WIEC NA STAROSC ZOBACZYC TAAKA KATASTROFE GO PODNIECILO- ZACHWYCILO... PO CO TE SLOWA: KULKA PAPIERU...CHCIAL SIE POPISAC GÓRNOLORNYM OKRESLENIEM, OBRAZIL RODZINY POLEGLYCH, MÓGL POWIEDZIEC: WIDZIALEM ROZTRZASKANY WRAK, STRASZNY WIDOK, NIE BEDE OPISYWAL...ITP... ALE JEGO TO ZAFASCYNOWALO... Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak Merytoryczna uwaga 25.01.08, 04:22 przeczytalem ze bedzie udzielona pomoc dla ofiar rodzin, wychodząca "poza działania ustawowe" czy to oznacza ze generalnie wszyscy inni co gina w ramach pomocy "ustawowej" sa w gorszym polozeniu. to moze zabrzmi dziwnie ale jak ja mialbym zginac to bylbym zadowolony gdyby moja rodzina miala jakies zabezpieczenie lepsze niz te na ktore ja pracuje i w takim razie wolalbym zginac ze setka innych Polakow. taka oto jest logika tuskow i kaczynskich. niech ci ludzie spoczywaja w spokoju, skladam kondolecje rodzinom ofiar, minipolak ps. rodziny nie maja nic wspolnego z hutzpa polityczna odgrywana przez "politykow" Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny w sumie smierc jest wpisana w zawód zolnierski 25.01.08, 04:40 czy jakby rozbil sie samolot z 20 lekarzami...lub pielegniarkami... pewnie ze zal polskich zolnierzy, mój przedmówca zauwazyl ciekawy fenomen...rzeczywiscie jak zginac to tylko grupowo minimum 40 osób, najlepiej w drodze na pilgrzymke,wtedy mozna liczyc na pomoc, to samo z górnikami...jak ginie jeden-dwóch...nie dostaja extra kasy, ale juz 10-15 wtedy politycy oferuja pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright pan namiestnik nie placi ze swego, ot co. 25.01.08, 09:35 Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Merytoryczna uwaga 25.01.08, 10:42 minipolak napisał: > przeczytalem ze bedzie udzielona pomoc dla ofiar rodzin, wychodząca "poza > działania ustawowe" czy to oznacza ze generalnie wszyscy inni co gina w ramach > pomocy "ustawowej" sa w gorszym polozeniu. > to moze zabrzmi dziwnie ale jak ja mialbym zginac to bylbym zadowolony gdyby > moja rodzina miala jakies zabezpieczenie lepsze niz te na ktore ja pracuje i w > takim razie wolalbym zginac ze setka innych Polakow. > taka oto jest logika tuskow i kaczynskich.<Nie Kaczyńskich a tylko i wyłącznie TUSKÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd.. 25.01.08, 05:24 Wywiady i sprawozdania z miejsca katastrofy są przez dziennikarzy nadmiernie relacjonowane. Z punktu widzenia Widza (TV)/Słuchacza (radio): krótka informacja i obraz ogólny miejsca, przeprowadzenie wywiadu z przedstawicielem ratowników (jeśli ma na to czas) - nic na siłę - przeprowadzanie wywiadu z ew. świadkami, lecz tylko wiarygodnymi i za zezwoleniem osób przeprowadzających śledztwo w sprawie wydarzenia. Z punktu widzenia dziennikarza/pracownika przygotowującego materiał dziennikarski: relacja ze zdarzenia w miejscu - przygotowywanie materiałów z miejsca w sposób nie ingerujący w przebieg akcji ratowniczej; powinien być skondensowany, opis zdarzenia, efekty, krótkie relacje - uwzględniające kolejność zdarzenia, opis bezpośredniego otoczenia miejsca; relacja osoby upoważnionej od strony ratowników - jeśli taka jest i tylko gdy jest dostępna; relacje śiadków i/lub uczestników zdarzenia. Z punktu widzenia uczestników i/lub świadków, jeśli chcą relacjonować zdarzenie: uczestnicy i ew. świadkowie zdarzenia mogą, i mają do tego prawo, nie chcieć uczestniczyć w relacjonowaniu zdarzenia. Mogą być w szoku, być ranni, mogą nie żyć. W pracy dziennikarskiej nie należy robić wywiadów na siłę, tam gdzie widać niechęć, lub wręcz brak możliwości prawidłowego relacjonowania, nie należy przeprowadzać wywiadu na siłę. Należy zachować jak najdalej idące prawa osób uczestniczącech bezpośrednio w zdarzeniu, jak i ew. świadków - bez względu, jak bardzo interesująca może być wypowiedź uczestników. Rzeczywistość: oglądałam bezpośrednią relację z miejsca katastrofy nadaną w dniu katastrofy wieczorem w TVP-Info (dawna TVP-3): Relacja jakiejś dziennikarzyny, która nie potrafiła sklecić jednego sensownego pytania, nie potrafiła opisać krótko i zwięźle informacji, które zdobyła do czasu relacji, zadawała pytania w sposób wyraźnie przedłużający czas relacji. Widać było brak profesjonalizmu, zwykłej uczciwej pracy dziennikarskiej, jak i etyki zawodowej. Do tego przyłożyła się również dziennikarka prowadząca ze studia. Widać było wyraźnie, że chcą prowadzić program o zdarzeniu, ale nic nie potrafią sklecić z materiałów, które przekazują, ani nie rozumieją wypowiedzi osób przybyłych i relacjonujących - ze strony ratowników - przedstawicieli wojska, ani nie pomagają w opisie zdarzenia. Bez sensu, brak etyki zawodowej dziennikarza, przygotowanie materiału na siłę. Szlag mnie trafiał, gdy oglądałem tą relację, zadawane na siłę pytania, wydłużanie czasu relacji, przeszkadzanie uczestnikom akcji ratowniczej w akcji. Tak się dzieje od kilku lat. Gdyby mogli, to dziennikarze wleźliby w d... każdemu kogo napotkają w miejscu zdarzenia. Nie chcę takich relacji, bez względu czy płacę za abonament RTV czy nie. Zawsze sobie uświadamiam, co bym zrobiła będąc tam uczestnikiem takiego czy innego zdarzenia, dzienikarzem czy ratownikiem - jak bym się zachowała w takim czy innym przypadku, co bym powiedziała. Przecież to samo może zrobić dziennikarz będący na miejscu. Najpierw pomyśleć, co zrobiłby będąc uczestnikiem, świadkiem, ratownikiem. Przede wszystkim nie przeszkadzać, jesteś przecież dziennikarzem, a nie uczestnikiem; zachować podstawowe zasady etyki, tak zwykłej - ludzkiej, jak i zawodowej - tej, która wymaga ode mnie - dziennikarza - wykonanie pewnego zadania. Stosować się do poleceń służb-osów ratowniczych, zachować dystans od miejsca i terenu akcji ratowniczej, można przecież zniszczyć bezpośrednie i pośrednie dowody. Mając kamerę, można wykonywać zdjęcia miejsca zdarzenia z jak i okolic, gdy słuzby ratownicze jeszcze nie mają takich możliwości, lecz tylko na ich bezpośrednie życzenie. Jeśli tego nie potrzebują lub nie chcą, należy to robić z poza terenu bezepośredniego zdarzenia i terenu ochronnego. Nie należy wywoływać uczestników akcji ani osób pomagających w akcji ratowniczej - w każdym przypadku dziennikarz przeszkadza. Można to zrobić gdy wyjdzie z terenu akcji ratowniczej i tylko gdy może i chce udzielić wywiadu. Nie należy publikować zdjęć, które poniżają godność ludzką, zwłaszcza osób pokrzywdzonych w zdarzeniu - takim skrajnym przypadkiem były relacje z wydarzeń w Wiesłanie - gdy dzieci wybiegały ze szkoły w bieliźnie, często zmęczone, w szoku, byle jak najdalej i najszybciej. Innymi, głupimi relacjami ze zdarzeń, np. zadawanie pytań mordercy po złapaniu i prowadzeniu przez polecję: "Co pan teraz czuje?" - nasuwa się jedynie jedyna złośliwa odpowiedź, nasuwająca się Widzowi lub Słuchaczowi - "Nieodparta chęć zamordowania ciebie - dziennikarzyno". A takie pytanie usłyszałam od dziennikarza usiłującego przeprowadzić wywiad z rodziną osób poszkodowanych w katastrofie - dziennikarz-IDIOTA. A wystarczyło z przebiegu relacji z miejsca katastrofy podać krótki komentarz ze zdobytej dotąd wiedzy i/lub opis miejsca, a potem tylko nadanie krótkiego oglądu z kamery - jest noc - ciemno, i tak nic nie widać, więc nie ma co pokazywać. Nie należało również wydłużać tej relacji w studio. A już wymuszanie wypowiedzi ekipy wyznaczonej do wyjaśnienia tego zdarzenia, zwłaszcza gdy nie są do tego upoważnieni, nie posiadają żadnej wiedzy na temat zdarzenia, albo nie posiadają upoważnienia do przekazywania relacji - to już głupota dziennikarska i marnowanie czasu antenowego. Sztuczne tworzenie sztucznej atmosfery przygnębienia, żałoby, czy granie na uczuciach Odbiorców. - Zwykła propaganda. Odbiorcy mają często swoje problemy i często takie postępowanie dziennikarzy, nie dodaje im otuchy, ani nie prowadzi do oczekiwanego współczucia dla osób poszkodowanych w zdarzeniu ani ich rodzin - wręcz przeciwnie: "Skoro ja mam problemy to ty też je miej, a im większe tym bardziej się raduję i lżej mi na sercu". - Nie o to w relacji chodzi. Dziennikarze! Nie róbcie z siebie idiotów, paparazzich, za wszelką cenę zdobywających informacje, żerujących na krzywdzie ludzi. Nie pokazujcie tych zdarzeń, jako sensacje, ani nie marnujcie pieniędzy, które otrzymujecie by wykonać swoją podstawową pracę - INFORMOWANIE. Dotychczas staracie się być informatorami-uczestnikami zdarzenia. NIE! Nie bądźcie UCZESTNIKAMI. Wykonujcie swoją pracę uczciwie z zachowaniem ludzkiej godności. Nie zmieniajcie swoich min w relacji zdarzenia na sztuczne. Wy przecież też macie uczucia, ale nie sztuczne. Jak potem może zachować się społeczeństwo, gdy widzi takie materiały dziennikarskie. Oczywiście ta negatywna propaganda powoduje znieczulicę społeczną. A co mnie obchodzi to czy inne zdarzenie. Katastrofa w trudnych warunkach? Cgła spadła na pustyni? Tajfun nad Ameryką? rekin odgryzł nogę pływakowi? O samochód owinięty wokół roślinki! - A macie, czego chcieliście! Po co mi to wiedzieć! Przecież ja mam swoje problemy, przed chwilą uniknęłam śmierci przez pirata drogowego! O, właśnie idąc ulicą zaczepił mnie jakiś wyrostek i bluzgając wściekłością zabrał mi torebkę! Więc na cholerę mi taka relacja z katastrofy, gdy mnie okradziono, a tu - samolot wiozący uczestników konferencji w sprawie bezpieczeństwa lotniczego - giną w katastrofie lotniczej - IRONIA LOSU!!! - tym bardziej, że wszyscy byli wojskowymi! Świadczy to, że w naszym kraju z wojskiem dzieje się bardzo źle. Świadczy to, że w naszym kraju dzieje się bardzo źle. Świadczy to, że przestajemy być zwykłym społeczeństwem, posiadającym własne doświadczenia, własną historię, własną wiedzę - wszystko co dotąd zdobyliśmy, cała nasza wiedza, doświadczenia zostały zmarnowane - poszły w zapomnienie. Świadczy to, że celowo lub przez głupotę nie wyciągamy wniosków na przyszłość. lisa2 Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny zygac mi sie chcialo jak pytali prostaka z ochotni 25.01.08, 05:41 dorwali chlopka roztropka z ochotniczej strazy pozarnej..i próbowali na amerykanski styl jeszcze podgrzewac sensacje...pytanie do faceta grubo po 50-tce...!. jak dlugo pracuje pan w ochotniczej strazy pozarnej?...odp. 26 lat.., 2. czy kiedys mial pan do czynienia z taka katastrofa? odp. (zmieszany) ze nie..( skont na takiej wsi mógl miec kontakt z taka katastrofa? jeden wypadek byl na Okeciu _Jantar) i w 1973 roku...jak pana imie? blala, jak pana nazwisko? ...balala facet juz mial dosc, Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelx5 Re: zygac mi sie chcialo jak pytali prostaka z oc 25.01.08, 07:55 mógł powiedziec strażak, że ma co miesiąc takie akcje, że Panie tu to samoluty co 1 miesiąc spadają, dzwobniliśmy do sprawy dla reportera do supers expresu do faktu i nikt się tym nie zainteresował - to by tym hieną dziennikarskim szczeny opadły Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: zygac mi sie chcialo jak pytali prostaka z oc 25.01.08, 08:27 też to widzialem,koszmarek amatorski. Po pierwsze,trzeba nauczyć się prowadzić rozmowę,może z kolegą,zna- jomym,jak się człek tego nauczy,to może pchać się do tv.A nie na od- wrót.Skąd oni tych reporterów wytrzasnęli ? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 25.01.08, 08:04 widzialem ten żenujący popis amatorstwa młodych adeptów dziennikar- stwa,żenująca sprawa.Dlaczego ten temat robili stażyści,starym nie chciało się wstać w nocy ? Dawać młodemu człowiekowi mikrofon i pusz czać to na wizję,ludzie,ktorzy nie mają pojęcia o co pytać,jak pytać i o czym mówić,ciągnięcie tematu na siłę,świadków na siłę,żeby w koń cu wydusić po 10 pytaniu "co pan czuł",że ktoś powie,że jest mu smu- tno,albo to szok. A jest ktoś,kto cieszy się z takiego wypadku ?? Odniosłem wrażenie,że ci "reporterzy" dostali wytyczne i dzialali na podstawie jakiegoś schematu,tylko nie wiem czyjego i dlaczego ta- kiego i w jakim celu.Mieli osmieszyć temat ? Zamiast zdania relacji ze zdarzenia.Dlaczego reporter pyta świadka po raz 6 o to samo,dos- tał odpowiedż,ktorej chyba nie słuchał,bo po co :). Odnioslem też wrażenie,że tę nieporadność warsztatową już gdzieś widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
1milosierny amatorszczyzna swagrów w telewizji 25.01.08, 09:05 REDAKTORZY BYLI WYRAZNIE PONIECENI ...BUDOWALI DRAMATURGIE...ALE ICH PODNIECENIE BYLO TAKIE KTÓRE PASOWALOBY DO REPORTAZU O UFO...RADOSNY GLOS...SZCZESLIWI ZE SA NA WIZJI...I TE PYTANIA...TO RAZ...ALE DRUGA RZEACZ TO RESPONDENT....ON PRZEZ CALE SWOJE 26 LAT TYLKO PSIKAWKA PARE OBÓR UGASZAL, MOZE I PARE KURNIKÓW...NO I PEWNIE CZESTO GASILI POZARE LASÓW (DROBNE) I JAK SIANO SIE PLAILO, CHLOP MALO ROZGARNIETY, 10 RAZY MNIEJ OD HIJARSKIEJ...I ONI CZULI NAD NIM PRZEWAGE, I MIELI RADOCHE ZE GO PRZYBUJAJA PYTANIAMI JAK Z KARABINU MASZYNOWEGO...A ZAPOMNIELI IDIOCI ZE TO TRAGEDIA NARODOWA Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: amatorszczyzna swagrów w telewizji 25.01.08, 09:18 żadnego podniecenia nie zauważyłem,poza brakiem rozumu i logiki w zadawaniu pytań,dalej nie słuchałem i wyłączyłem tv. Brak elementarnych umiejętności prowadzenia rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd.. 25.01.08, 06:55 ...modlilismy sie na miejscu katastrofy.... MODLITWA JEST POTRZEBNA JAK DZIURA W MOSCIE. SZAMANI I SPECE OD CZAROW MAROW WRACAJA DO RZADU. MOZE TAK ZAPROSIC FACHOWCOW Z AFRYKANSKIEGO BUSZU? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...Tragedia.......... 25.01.08, 07:31 20 ludzi ginie to zawsze stanowi tragedie.Zaloba jak najbardziej slusznie ogloszona.Problemem pozostaje Sejm ktory zwolnil sie z pracy.Czy spoleczenstwo powinno takze przestac pracowac? Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Re: ...Tragedia.......... 25.01.08, 09:37 wystarczy trzy razy uderzyc laska i masz wolne Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda kaczy prezio wyskakuje przed orkestre i probuje ug 25.01.08, 07:32 rac na tragedii Wojska Polskiego pare punktow - kto go pyta o zdanie?! Jego eksperci fatyga i szczygielek, to tacy specjalisci, ze nic tylko o dupe rozbic! Prezio - wiecej pokory w obliczu smierci! Odpowiedz Link Zgłoś
matlak2 Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sąd.. 25.01.08, 07:49 Czekam na pomoc Prezydenta dla rodzin ofiar tej tragedii, conajmniej na tym samym poziomie, jaką otrzyumały rodziny pielgrzymów, którzy zginęli pod Grenoble. W końcu piloci zginęli na posterunku, a nie na wycieczce. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 25.01.08, 07:55 --Czekasz?To zarzadaj od Tuka ktory obcial przeciez budzet Prezydenta. www.bloguez.com/POLSKA/ Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Dziwna ta katastrofa 25.01.08, 08:21 Pierwsza sprawa, to piszą, że wszystko było w porządku, że nie było ILS, ale nie napisali np. czy pas był oświetlony? Ani słowa o oświetleniu nigdzie. Może przy takiej pogodzie w ciemnosciach pilot sie pomylił i zaczał lądować na drzewa i dlatego był lot skośny, że podchodzil do lądowania tylko o drzewa zahaczył. Zgadzam się, że ta żałoba to przesada, a jedyne co gnuśny mlaskacz potrafi to obrażać się jak panienka, wnerwiać rząd i ogłazać żałoby narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek-chopin Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż sądzon 25.01.08, 08:30 kto odpwiada za to, że 10-cio tonowy nowoczesny samolot transportowy używany jest jak taksówka /dla 16 osób / i ląduje na lotnisku bez czynnej instalacji naprowadzania, a pociągiem wrócić to nie łaska. Ciekawe czy ktoś za to beknie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Prezydent: Tragedia rozegrała się niżej niż s 25.01.08, 08:48 Pociągiem niedasie bo von Baltzerovitzch zlikwidował :-> Odpowiedz Link Zgłoś
nobull przyczyna wypadku 25.01.08, 08:48 Po dokładnej analizie wypadku nie ma wątpliwości że powodem wypadku podczas nocnego lądowania podczas złych warunków atmosferycznych na „Instrument Landing” była albo wadliwa kalibracja wysokościomierza albo zły namiar poziomu pasa startowego nad poziomem morza, na instrumentach nawigacyjnych. Błąd ten spowodował że samolot zaczepił o czubki drzew podczas złych warunków wizualnych w nocy. Pilot nie widział VASI bo był na złej approach glide path! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkawrydzykach Znowu żałoba narodowa 25.01.08, 09:06 Polacy się nie mogą bez tego obejść Odpowiedz Link Zgłoś