tia666 no tak, kacapy nie uzyly nkwdowskich sznurkow 04.02.08, 19:40 ani amunicji, wiec ten mord nie jest autoryzowany... Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Rosjanie i Niemcy - najwięksi mordercy w Euro 04.02.08, 19:43 Co sprawa Wołynia i Galicji Wschodniej ma do tematu Katynia, debilny potomku Azjatów, pijanych sadystów, rabów Stalinów i Fiucinów? Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Eva, luba, cieławiek bukwa? Gdie wy? 04.02.08, 19:46 No czemu was nie ma? Internet w Kaliningradzie dobry Putin wam odciął? A może jątrzycie pod innymi nickami? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne Re: eva pracuje w ruskiej ambasadzie w Berlinie 04.02.08, 20:08 profanum_vulgus napisał: > No czemu was nie ma? Internet w Kaliningradzie dobry Putin wam > odciął? A może jątrzycie pod innymi nickami? ------------------ a nie w Kaliningradzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Co już chamie sam sobie nie wystarczasz? 04.02.08, 21:37 Musisz jeszcze kilku chłopaczków z "Nasi" przyprowadzić na forum bo sam sie tu zaplujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Też to zauważyłem. Od durniów tu dzisiaj aż g 04.02.08, 21:46 Widzę, że składanie samokrytyki odziedziczyłeś po poprzednim systemie. Ale jeżeli (jak w tym przypadku) jest konstruktywna to bardzo dla ciebie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dziełem.. 04.02.08, 19:49 Kacap zawsze pozostanie kacapem. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Kolejne propagandowe wieści z Rosji 04.02.08, 19:49 Ale innych przecież tu nigdy nie było Tak w dzisiejszych czasach w Polsce rozumie się "opiniotwórczą gazetę" Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Oni zawsze przekraczali granice bezczelności ! 04.02.08, 19:55 Amunicja w Katyniu była produkcji niemieckiej firmy Geco kaliber 7.65mm dostarczona CCCP w latach 1936-1939 . Powtarzanie dupereli za tzw "Komisja" Burdenki świadczy o poziomie tych "historyków".nawiasem mówiąc sam Burdenko tak się poplątał że go załatwili w łagrze.Sławny fragment zeznań świadka :"Opowiedział jej w marcu co się działo w kwietniu"!! Prawda wyszła także na jaw w Norymberdze gdzie prok Rudenko wycofał oskarżenie III Rzeszy o zbrodnię w świetle zeznań świadka-Niemca urzędującego w tej willi NKWD którego podwładnym to przypisywano . Oczywiście "użyteczni idioci" tzn Alianci Zachodni - wykreślili ten temat i akt procesu temat zniknął. Czy celowy jest wyjazd Tuska do kraju który nas straszy rakietami jak to sugerowali tzw "politycy"a teraz kwestionuja własną zbrodnię !! Rozmowy z nimi należy zaczynać od słownika aby ustalić znaczenie wyrazów.To był zawsze podstawowy błąd tzw Zachodu Stalin mówił im że w Polsce bedą "wolne wybory" a te cymbały były uradowane.Nic sie w ich polityce od tamtych czasów nie zmieniło. Jedno jest raczej pewne - Tusk wróci z Moskwy , co nie wszystkim sie udawało ! Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: A ty głupoty! Co ma Kreml do tej gazety? 04.02.08, 21:33 jak to co? silną agenturę w redakcji i rewolwer w zanadrzu:) Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Tusk nie ma wyjścia, to są, niestety, nasi 04.02.08, 21:32 sąsiedzi, w dodatku silniejsi i co im zrobisz, jak rżną głupa? sprytem jedynie można ich podejść Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Tusk nie ma wyjścia, to są, niestety, nasi 04.02.08, 21:47 Ściślej: nie dawać się sprowokować niezależnie od tego, ktokolwiek stoi za tym artykułem. Odpowiedz Link Zgłoś
mart5000 A TO SwOłOCZ!!! Z prezydentem psem KGB na czele 04.02.08, 20:02 Nawet odobiny honoru sowieckie pachoły nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Re Honor u nich ? 04.02.08, 20:12 jak gen Okulicki w procesie "16-tu" w Moskwie powołał się na "słowo honoru radzieckiego oficera"- sala i komplet "sędziów" - ryczała ze śmiechu !! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 To że Francja i Anglia Polskę wtedy olały 04.02.08, 21:01 nikomu to już dziś nie przeszkadza. Potem też. Honor jest domeną ciemniaków znad Wisły! rsrh skąd ty to wszystko tak dokładnie wiesz? Litwinienkę czytałeś? A może Politkowską? Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 tzw. wiedza operacyjna... 04.02.08, 21:36 a co, pimpuś, wiesz coś o Politkowsiej i Litwinience, czego nie wie ogół? a skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Mi nie płacą za korepetycje dla ciemniaków 04.02.08, 21:46 Ale zawsze możemy podyskutować. Jeżeli Cię na to stać w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 zatem podyskutujmy, pimpuś.... 04.02.08, 21:54 za co Ci zapłacono w związku ze sprawami: Politkowskiej i Litwinienki? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 pytanie niewłaściwe, stereotyp76 04.02.08, 22:50 imputujesz w nim, że mi ktoś płaci. No ale nie ze mną takie numery, Bruner. Nie interesują mnie śmiecie typu wymienionych przez Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 cyt. "Mi nie płacą za korepetycję dla ciemniaków"; 04.02.08, 22:59 więc za coś jednak Ci płacą... za co jeszcze, oprócz robienia smrodu na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dziełem.. 04.02.08, 20:03 Uważam,że nadszedł już czas aby Gazeta Wyborcza a także Donald Tusk w czasie najbliższaj wizyty w Moskwie wyrazili zrozumienie dla tej decyzji Stalina i Politbiura,co najmniej zrozumienie. W końcu to był kwiat inteligencji polskiej,po ktorej po wojnie miejsce zajęły wykształciuchy,jakby powiedzieli rodzice redaktorów GW ,polskie pany i burżuje.Czyż nieprawdą jest ,że po wojnie ci tatusiowie dokończyli robotę Berii i Stalina wykańczając w Katowniach UB lekko licząc5 tys.najlepszych polskich patriotów.Wczoraj czytałem jakieś wypociny red.Smolińskiego w których ze zrozumieniem odniósł się do mordowania polaków na Wołyniu przez bandy UPA,współczuł oprawcom,że musieli cierpieć pod jażmem Polaków już od Sobieskiego i Wołodyjowskiego,lecz dureń nie pomyślał,że inaczej byliby poturczonymi muzułmanami.Cynicznie współczuł Ukraińcom za akcję "Wisła".którą zorganizowali ci sami familianci redaktorów GW,którzy mordowali polaków,którym bliższa była wspólnota idei i osobistych interesów z mordercami z NKWD niż z polskim narodem. Antypolskość to jest to co łączy tą zgraję,nie silą się na subtelnośc lub maskowanie,obecnie najlepszy i modny Polak to ten co się ojczyzny swej wstydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
katczerwonychszmat "Niezawisimaja Gazieta" jak "Wybiórczaja Gazieta" 04.02.08, 20:07 prawdą się brzydzi z Polskości szydzi pala w oku nie widzi słowem michnikoidzi Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_prawizne abba15 a twoja "Rzecz(nie)pospolita szmata? 04.02.08, 20:09 katczerwonychszmat napisała: > prawdą się brzydzi > z Polskości szydzi > pala w oku nie widzi > słowem michnikoidzi --------- nie zmieniaj nick'a Odpowiedz Link Zgłoś
katczerwonychszmat Załgany rodowód 04.02.08, 20:12 Jarosław Kaczyński, opisując kiedyś zachowanie Michnika, podkreślał jego niebywałą skłonność do kłamstwa, to, że potrafi łżeć w żywe oczy, dosłownie iść w zaparte. Trzeba przyznać, że szczyt łgarstwa osiąga Michnik już przy najnowszych opisach rodowodu swojej rodziny. Kiedy na przykład stara się maksymalnie wybielić postać swego ojca Ozjasza Szechtera, członka Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. I pisze o nim, że czuł się on jak absolutnie polski Polak (Między Panem a Plebanem, Kraków 1995, s. 50). Nie wyjaśnia tylko nigdzie, co ten absolutnie polski Polak szukał w Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy i jak zawędrował na sam jej wierzchołek z tą swą rzekomą dumą z polskiej tożsamości (tamże, s. 50). Odpowiedz Link Zgłoś
keruzam21 Re: abba15 a twoja "Rzecz(nie)pospolita szmata? 04.02.08, 20:25 ja wiem tylko jedno, od tego czasu jak jest wolnosc slowa w prasie ,czytam same klamstwa.Za PRL pisali tylko prawde,szkoda ze to nie powroci? Odpowiedz Link Zgłoś
katczerwonychszmat towarzyszu, wicie rozumicie 04.02.08, 20:39 w PRLu to staliście od przepaści o jeden krok a w III RP to zrobiliście ten krok w jeden rok Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:11 To jest typowa gra na sprowokowanie Polskiego Rządu przed zapowiedzianą wizytą a tym bardziej naszej opinii publicznej.Polaków odpowiedź powinna być, winny się zawsze tłumaczy, a my jako Polacy wiemy jak jest prawda.Niech jeszcze ogłoszą,że rodzinę Romanowów nie wymordowali ale pożarły ich wilki ot i cała prawda o naszych sąsiadach. Odpowiedz Link Zgłoś
keruzam21 Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:20 rodzine romanowow wymordowali niemieccy ukraincy Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarutu Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:11 A może to było zbiorowe samobójstwo, co? Dżakarta: dzakarta.myminicity.com/ind Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:17 Nikogo tu i tam w rzadzie Katyn nie obchodzi. Katyn - temat jeszcze dlugiego wychowania w Polakach RUSOFOBII! www.electronicmuseum.ca/Poland-WW2/ukrainian_insurgent_atrocities/volhynia_pol.html Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:38 Jeszcze raz cię pytam, durny Moskalu - co ma wspólnego UPA z zapieraniem się przez kremlowskich bandytów zbrodni katyńskiej? I nie pisz, że to instrumentalizacja Katynia, gdy Polacy upominają się o prawdę - to twoi debilni rodacy zapierają się jak żaba błota. Czy to byłby objaw germanofobii, gdyby przypomniało się Niemcom, kto jest odpowiedzialny za Auschwitz, w sytuacji, gdy owi Niemcy zaczęliby twierdzić, że w Auschwitz mordowali Amerykanie? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 eryk2, 04.02.08, 21:09 napisz mi tępy chamski ryju: gdzie tu masz Kreml w tej całej sprawie? A o Auschwitz to nawet Koszerni coś tam cągle mącą. Od Niemców przecież już dostali, co chcieli. Teraz przyszła kolej na Polaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: eryk2, 04.02.08, 21:53 >A o Auschwitz to nawet Koszerni coś tam cągle mącą. > Od Niemców przecież już dostali, co chcieli. Teraz przyszła kolej na Polaczków. Ooo, mamy typowego debilnego moskiewskiego antysemitnika - ostatecznie te gnoje azjatyckie to spece od pogromów. >gdzie tu masz Kreml w tej całej sprawie? No więc, alkoholiczna mordo - w Rosji centralne gazety są uzależnione od państwa, a "państwo to ja" twierdzi Fiutin. To raz. Ostatnio urzędas Putinokia straszył Polskę III wojną światową i kolejnym paktem Ribbentropp-Mołotow - czyżby groził drugim Katyniem? To dwa. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek kremlowski idiota przyznał oficjalnie, że za Katyń odpowiadają jego kumple z resortu - to trzy. Jasne jest, że to on stoi za tymi wszystkimi prowokacjami - obawia się, że promocja filmu Wajdy zepsuje miłość do kacapów, którą żywią zachodnie elity intelektualne (zwane od czasów Lenina przez moskiewskich kretynów "użytecznymi idiotami") i naród dowie się, że nie jest najwspanialszy na świecie, a to może być początek końca ery samozadowolenia, gdy Moskale uświadomią sobie, że są zakałą tego świata i po setkach lat cierpień i wyrzeczeń mają g.ówno, a nie imperium. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: eryk2, 04.02.08, 23:06 no tak eryk2, widzę, że chamstwo w dyskusji Ci bardzo pomaga. Masz jakieś poperd*lone poglądy na temat Rosji. No dużo tego jak na jeden wieczór. Tym bardziej, że mam przyjemniejsze zajęcia na dzisiaj. Wajda to już niestety starszy pan, który od prawie 30 lat nie nakręcił udanego filmu. Odcina kupony od dawnej sławy. Ale ja wolę go pamiętać za jego dawne filmy. Oskary nigdy mnie nie interesowały, chociaż zdaje się, niektóre moje ulubione filmy je dostały. Tego "Titanica" (żal dupę ściska jak się na to patrzy) tym tępakom nie daruję. Nie bryzgaj tak pianą. Mądrzejszy od tego nie będziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mat120 eryk2 - durny produkt głupiej propagandy 05.02.08, 17:31 eryk2 napisał: Jeszcze raz cię pytam, durny Moskalu - co ma wspólnego UPA z zapieraniem się przez kremlowskich bandytów zbrodni katyńskiej? Jak media wyprały mózg temu nieszczęśnikowi, że tak prostego związku nie dostrzega. Postaraj się choc troche pogłówkowac. To nie boli. Pomyśl o swoich ciotkach z Wołynia i p. Juszczence, który pobłogosławił pomnik ich mordercy w Łucku. Kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
keruzam21 Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:21 wiez ze mozesz miec racje? nad tym sie jeszcze nikt rtak konkretnie nie zastanowil Odpowiedz Link Zgłoś
oneupontime "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dziełem.. 04.02.08, 20:26 A co na to Niemcy ? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dziełem.. 04.02.08, 20:35 Có sie dziwić? "Niezawisimaja Gazieta" to taka sama ubecka (sorry: w tym wypadku kagiebowska ) szmata jak u nas Gazetka Wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
katczerwonychszmat "Niezawisimaja Gazieta" jak "Wybiórczaja Gazieta" 04.02.08, 20:42 „Jeżeli jedna osoba miała ojca, a może nawet i matkę w Komunistycznej Partii Polski i funkcjonuje w jakimś środowisku – a takie osoby są również po prawej stronie sceny – jest to bez znaczenia. Jeśli jednak istnieje całe środowisko [Gazety Wyborczej – red. Polityki], w którym praktycznie wszystkie osoby miały rodziców w KPP i na dodatek te osoby mają potężny instrument oddziaływania na świadomość Polaków, to pojawia się problem. Zwłaszcza że na łamach tego potężnego instrumentu pewne idee KPP (...) mają swoją kontynuację. Elementem kontynuacji jest radykalne kwestionowanie wartości narodowych. W moim przekonaniu KPP była w całym tysiącleciu polskich dziejów środowiskiem najgorszym (...). Jestem gotów bronić tezy, że nastawienie owej potężnej gazety, to poczucie misji – w moim przekonaniu bardzo szkodliwej dla Polski – bierze się właśnie z tamtej spuścizny”. Źródło: Jarosław Kaczyński, cytat za Polityką z dnia 25 marca 2006 roku Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:51 tom1003 napisał: > Có sie dziwić? > "Niezawisimaja Gazieta" to taka sama ubecka (sorry: w tym wypadku kagiebowska )szmata jak u nas Gazetka Wybiórcza. ------------------- Wlascicielem i jednoczesnie naczelnym redaktorem "Niezawisimoj gazety" jest Konstantyn Remczukow - millioner, jeden z liderow, ideologow i sponsorow Sojuza Prawych Sil (SPS), ktory przegral wzyscy ostatnie wybory w Rosji, w ktory wchodzili oraz jeszcze wchodza mile przyjaciele Polakow i roznego rodzaju pomaranczowych lecz zakliete "przyjaciele" Kremla i Putina Borys Niemcow, Nikita Bielych, Irina Chakamada... Przedwczesnymi wlascicielami tej gazety byli Borys Berezowskij i Badri Patarkacyszwili. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:40 No rzeczywiscie. Rosjanie strzelaja bardziej z prawej strony, a nie z lewej, a rece ofiarom zwiazuja innym sznurkiem. I generalnie morduja w o wiele ladniejszych okolicznosciach przyrody niz Niemcy. I lepiej karmia. Rzeczywiscie jak maja byc to dowody na to, ze akurat tej zbrodni nie dokonali, no to ja chyba wysiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa666 Re: "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dzieł 04.02.08, 20:47 Małe sporostowanie. Każdy student po drugim roku dziennikarstwa i ZSM wie, że "Niezawisimoje Wojennoje Obozrienije" nie jest żadnym cholernym dodatkiem, ale samoistynm tytułem, kupowannnym oddzielnie od "Niezawisymej". Mają wspólnego wydawcę i tyle :-) Dobrze by było aby ktoś w "wybiórczej" sprawdzał takie podstawowe sprawy - czy tam już nie ma żadnej korekty??? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_ag_o Pełzająca rehabilitacja stalinizmu? 04.02.08, 20:47 Nie ma co się dziwić - Stalin: "silny człowiek", zwycięzca wojny ojczyźnianej, twórca imperium radzieckiego na fali rosnącego nacjonalizmu może znowu zostanie bohaterem, bo jest na to zapotrzebowanie. Ale tylko w Rosji. Machina w ruch, pierwsze artykuły - rozpoznanie bojem, czy znajdzie się na własnym podwórku jakiś niepokorny co się nie przestraszy i ośmieli polemizować. Nie ma? To jedziemy, przecież wybory... A jednak wiara w skuteczność kremlowskiej propagandy jest wyrazem naiwności: nasze czasy mają to szczęście, że dokumentacja faktów historycznych prowadzona jest równolegle w różnych ośrodkach i Rosja, nawet gdyby chciała nie odizoluje się od świata; a świat patrzy na wyczyny panów Aleksandra Filippowa i Pawła Danilina i się śmieje - to tyle w kwestii putinowskiej polityki historycznej. Z drugiej strony swój naród można podkarmiać tymi bredniami do woli, bo jest spragniony "wielkości", antyzachodni i otumaniony nachalną propagandą w tv. Stosunek do sprawy Katynia to całkiem dobry probierz rosyjskich intencji nie tylko wobec Polaków, ale i Europy w ogólności, a ta, wydaje się, lekcję odrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
putin_jugend no i czego tu oczekiwac po 04.02.08, 20:51 faszysowskiej roSSji i bandyty prezia o swinskim wygladzie Tw. fiutina Rosja ukradła z ONZ 500 mln dolarów Były rosyjski superszpieg Siergiej Tretjakow powiedział, ze jego agenci pomogli rosyjskiemu rządowi ukraść niemal 500 milionów dolarów z ONZ-wskiego programu pomocowego dla Iraku "żywność za ropę". Siergiej Tretyakow ujawnił, że jako agent rosyjski pomagał wyłudzać pieniądze z programu "żywność za ropę". 25.01.2008 Tetrjakow powiedział, że pomagał reżimowi Saddama Hussajna w manipulowaniu cenami ropy sprzedawanymi w ramach programu pomocowego. Werbował ekspertów atomowych Program "żywność z ropę" został wprowadzony, by złagodzić cierpienia zwykłych Irakijczyków pod sankcjami nałożonymi przez ONZ po inwazji na Kuwejt. Za sprzedawaną ropę Irak otrzymywał żywność, lekarstwa i tym podobne artykuły. Ropą miał też spłacić wojenne reparacje. Po w 2005 przeprowadzonym śledztwie ONZ oskarżyło 2,2 tys. firm z 40 krajów o wyłudzenie z programu w sumie około 1,8 miliarda dolarów. Raport ze śledztwa winił za to fatalny sposób zarządzania Narodami Zjednoczonymi oraz rządy najpotężniejsze kraje, które tolerowały korupcję przez lata. Były szpieg, który w 2000 roku jako podwójny agent przeszedł na usługi USA powiedział, że Rosja również wyłudzała pieniądze z programu. Tetrjakow był zastępcą szefa wywiadu w rosyjskiej misji przy Narodach Zjednoczonych w latach 1995-2000. Przyznał, że wśród szpiegów, których zwerbował był kanadyjski ekspert od broni jądrowej, który później został ONZ-owskim ekspertem ds. kontroli w Wiedniu, wysokiego rosyjskiego urzędnika pracującego w ramach programu "żywność za ropę" oraz byłego ambasadora z krajów byłego bloku wschodniego. Opisywał też rosyjskiego biznesmena, który wpadł w posiadanie bomby atomowej i trzymał ja w swojej daczy pod Moskwą. "W końcu zrobiłem coś dobrego" 51-letni Tretjakow nigdy wcześniej nie mówił o swojej karierze szpiega. Dopiero w tym tygodniu udzielił wywiadu przed publikacją książki byłego dziennikarza "Washington Post" Pete'a Earley'a pod tytułem "Towarzysz J.: Nieopowiedziana historia rosyjskiego superszpiega w Ameryce po zakończeniu Zimnej Wojny". - To gniazdo szpiegów - powiedział o Narodach Zjednoczonych Tetrjakow. - W ONZ łowiliśmy dobrze poinformowanych dyplomatów, którzy mogliby nam dać przede wszystkim informacje przeciwko Ameryce. Dezercja Tretjakowa została ujawniona w 2001 roku, zaraz po tym, jak "New York Times" poinformował, że nie był on dyplomatą lecz rosyjskim superszpiegiem, który został przesłuchany przez CIA i FBI. Tretjakow podjął decyzję o przejściu na druga stronę w 1997 roku, po tym jak jego matka zmarła. Nie miał już wtedy żadnych krewnych, którzy mogliby zostać wykorzystani do szantażowania go. Obecne jego miejsca zamieszkania nie jest znane. - Byłem obrzydzony rosyjskim rządem i nie widzę żadnego światełka w tunelu. Nie jestem bardzo emocjonalny. Nie jestem harcerzem - tłumaczył były szpieg. - Znając ludzi, którzy rządzą w Rosji, zacząłem czuć, że pomoc im jest niemoralna. I w końcu, gdy zdezerterowałem, zrobiłem w swym życiu coś dobrego. Bo chciałem pomóc Stanom Zjednoczonym. Odpowiedz Link Zgłoś
putin_jugend Raport: Tortury w Rosji to normalna 04.02.08, 20:53 Raport: Tortury w Rosji to normalna rzecz Rosyjscy milicjanci torturują aresztowanych i siłą wymuszają na nich zeznania. Śledztwa w sprawie przemocy milicyjnej często kończą się niczym - alarmuje Amnesty International. Tak bije rosyjska milicja W nocy z 18 na 19 lipca grupa pijanych milicjantów przeprowadziła ?operację antyterrorystyczną? w Dziecięcym Ośrodku Leczniczym ?Drużba? (Przyjaźń) w Soczi. Bili pałkami, zmuszali do składania zeznań za pomocą elektrowstrząsów. Na zdjęciu spałowany 17-latek, który po operacji trafił do szpitala. Podwójne plamki z lewej i prawej strony pleców to ślady po elektrodach Bicie plastykowymi butelkami wypełnionymi wodą, przyduszanie, straszenie gwałtem i podłączanie prądu do różnych części ciała to tylko niektóre z metod śledczych rosyjskiej milicji, które opisuje raport Amnesty International (AI). Organizacja powołuje się na świadectwa o ponad 100 przypadkach milicyjnych tortur potwierdzonych przez lekarzy w 11 z 89 obwodów Rosji w 2005 r. Statystyka nie uwzględnia Czeczenii i całego Północnego Kaukazu, gdzie znęcanie się na zatrzymanymi jest znacznie powszechniejsze niż w pozostałej części Rosji. Raport nie jest wielkim zaskoczeniem dla Rosjan, którzy doskonale wiedzą, że za wszelką cenę należy unikać kontaktu w milicją, komisariatami, a zwłaszcza z aresztami. Znaczna większość ankietowanych Rosjan przyznaje, że odczuwa strach w momencie zbliżania się umundurowanego funkcjonariusza. Wskaźniki lęku przed mundurem są znacznie wyższe na prowincji niż w Moskwie oraz innych wielkich miastach Rosji, gdzie prasa i organizacje pozarządowe nieco lepiej radzą sobie z obroną praw obywatelskich. Rosyjskie władze - zgodnie ze swym zwyczajem - nie zaprzeczają milicyjnym naruszeniom, zapewniają o próbach naprawy, a w istocie robią niewiele, aby wytrzebić tortury i przemoc z milicji. Tymczasem niedawne sondaże Centrum Lewady pokazują, że aż 63 proc. milicjantów akceptuje (lub "akceptuje w pewnych przypadkach") użycie przemocy wobec osób podejrzanych o przestępstwo, ponad 50 proc. zgadza się z przemocą wobec osób obrażających milicjanta, a 18 proc. uznaje podrzucanie narkotyków i broni za uprawnioną metodę śledczą. - Czasem trzeba przylać - tak swą prostą zasadę wykładał ankieterom rosyjski milicjant. Bicie, znęcanie się, wymuszanie zeznań to nie tylko przejaw sadyzmu, lecz także próba sztucznej poprawy wskaźnika wykrywalności przestępstw. Władze nie ukrywają, że w niektórych regionach mają duży kłopot z naborem milicjantów i dlatego przyjmują do milicji kandydatów psychicznie niedostosowanych do warunków służby, nierozgarniętych i niedokształconych. - Podczas testów zapytałem kandydata, czym półwysep różni się wyspy. Wprawdzie odpowiedział, że półwysep to połowa wyspy, ale przecież nadaje się do noszenia broni - opowiadał rosyjskim mediom szef jednego z moskiewskich komisariatów. Podczas naboru do policji w USA oraz Europie Zachodniej odsiewa się do 70 proc. kandydatów, a w Rosji do służby nie dopuszcza się zaledwie 3-4 proc. chętnych. Około połowa z nich zaraz po przyjęciu do pracy zaczyna dorabiać na lewo - głównie usługami ochroniarskimi w czasie i po godzinach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re: Wajda-Katyn a co z Ukraina 04.02.08, 21:02 Tak to sie pod dywan zamiata te zbrodnie wolynska, popelniana przez obie strony zreszta ,w tym AK.Tutaj ogromne halo z powodu 25 tys zabitych , no bo to rzekomo zrobili Rosjanie a tam zginelo okrytnie pareset tysiecy ludzi i co , wszystko cacy? Bo tak jest obecnie politycznie poprawnie? Obluda Polakow jest ogromna, nie tylko zreszta w tym.A co z waszym rozliczeniem sie z tzw.polskim szmalcownictwem wzgledem Zydow w czsie ostatniej wojny, o przesladowaniach powojennych juz nie wspomne.Po prostu pokazcie wiecej uczciwosci,wiecej skruchy.Wtedy moze bedziecie mieli prawo grac taka ofiare narodow. Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Moskal, to dżuma i cholera razem wzięte! 04.02.08, 20:57 Brak słow, co za wredna rasa ci Rosjanie - buta, zakłamanie, fałsz, arogancja, pogarda dla faktów i logiki, pogarda dla innych narodów. No i ten odrażający brak honoru (ruskiemu pluj w oczy a on mówi, że to deszcz pada). Szkoda, że przez głupotę zachodnich demokracji nie zostali oni starci z powierzchni ziemi - DWA RAZY W DZIEJACH BYŁA TAKA MOŻLIWOŚĆ. Zawsze znajdą się jacyś idioci, którzy bawią się z Rosjanami w dyplomację - to zawsze kończyło się dla wolnego swiata katastrofą (oszukaniem go przez Moskali). Można im tylko okazać pogardę i odrazę. MARSJANIE NIE ZAGRAŻAJĄ ZIEMI, ZIEMI ZAGRAŻAJĄ ROSJANIE! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 No, Szwaby są dużo bardziej cywilizowani 04.02.08, 21:15 Ziemi zagrażają ciule, jak ty, manfred Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: No, Szwaby są dużo bardziej cywilizowani 04.02.08, 21:44 pimpek, przejrzyj na oczy, wy to nie tylko Dostojewski, Czajkowski i dekabryści, wy to również Beria, Jeżow, oprawcy z NKWD i oprycznina... tak samo, jak Niemcy to nie same Schuberty i Goethe, to także Reinefarthy i inne swołocze... także Polacy to nie tylko Żegota, Sprawiedliwi Wśród Narodów, Mały Powstaniec, Chopin, Norwid i Gombrowicz, to także szmalcownicy, ONR i B. Bierut... naród, by być dojrzałym, musi przyznać się do swoich grzechów także... Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: No, Szwaby są dużo bardziej cywilizowani 04.02.08, 21:50 Chłopie, a skąd ty tutaj Dostojewskiego wytrzasnąłeś? Przeca to był skin jakich mało. Użycie przez niego słowa "brudny żydek", "tępy niemiasze", albo "nadto pobudliwy polaczek" to prawdziwy komplement. Gdyby Dostojewski żył w naszych czasach to chłopcy z "Nasi" i innych proputinowskich organizacji mieliby super mentora. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: No, Szwaby są dużo bardziej cywilizowani 04.02.08, 21:52 ...ale jak pisał?! Wagner antysemitą był, a jaką muzykę robił! wielki artysta może być zarazem bardzo małym człowieczkiem, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: No, Szwaby są dużo bardziej cywilizowani 04.02.08, 22:06 Żeby było jasne. Nie zaprzeczam literackiemu geniuszowi Dostojewskiego. Nie chce wyjść na "Idiotę".:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 :-D 04.02.08, 22:15 a że jako człowiek bywał qtafonem... popatrz na naszego Witkacego... takim wszystko w geniusz idzie i nie starcza już na resztę... Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Dobrze pan mowi 04.02.08, 22:33 ze narody to pelne dobrych i zlych. Wiem ze Rosjanie musza na siebie spojrzec i zgubic paranoje i kompleksy jak ktos pokazuje ich zbrodnie, ale tutaj na te Forum, to widze bardzo duzo Polakow ktore wypadaja jeszcze gorzej. Sie smieja z Rosjan, gadaja ze sa prymitywni, i ze 'Wielki Polski Narod' to swiety! My jestesmy wieczni Ofiarami, tak jak lubia Zydzi gadac o sobie, a ofiary nic zlego nie moga robic, prawda? Jeszcze jedno bym dodal, ty pisales ze Rosja ma Dostojevskiego itd. ale tez mieli duzo innych, i ich sztuki i misztrze sa znane na caly swiat. Tez mieli wplyw polityczy na swiat przez dlugi okres, i byli pierwsi w kosmosu(wiem ze niemcy pomagali ale duzo mniej niz w USA). Przykro mi jest czytac twoja liste o wielkich Polakow, bo naprawde sa nieznane oproc pare nazwisk na swiecie, tylko Chopin, JP II, Kopernik. Kraj tysiacoletni, a tylko trzy nazwiska znane na swiecie! I to tez mowi cos. Rosjanie maja kompleksy ze sa takie wielkie ze nie moga cos zlego zrobic, a Polacy maja kompleksy ze kazdy na nich poluje i nigdy nie osiagli to co historycznie mogli. A interesujaca prawda jest ze przed 19tym Wieku Rosja tez nikogo nie miala. Tylko onl mieli szczescie rozwijac sie w ten sam czas co my rozpadalismy. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 przed XIX w. nikogoście nie mieli? noooo, polemizo 04.02.08, 22:49 wałbym: a Piotr I, niewątpliwy geniusz polityczno-wojskowy? a Rublow, wielki malarz (pisarz?) ikon? a cały szereg wielkich świętych i teologów Kościoła Prawosławnego? a Jarosław Mądry (chociaż z nim to kłopot: Rosjanin, Ukrainiec, Białorus - czy po prostu: Rusin?)? zgadza się, polscy wielcy kieszonkowi sa w skali światowej, ale mi tutaj chodziło bardziej o wielkość człowieka w wymiarze jego humanizmu, stąd Piotr I się w moim zestawieniu nie znalazł - niż potęgi ludzkiego geniuszu wyrażanego w sztuce, polityce czy w nauce a co do Kopernika... ojciec Słowianin ze Śląska, mama Niemka, wujek takoż, wiernie służył królowi Polski... nie ryzykowałbym tutaj z prostym i jednoznacznym zaszufladkowaniemn do jednej, okreslonej nacji... jemu samemu, zdeklarowanemu humaniście, prawdziwemu synowi Renesansu, pewnie by się to nie podobało i jeszcze jedno: proszę się nie podszywać pod Polaków, nie wstydzić się własnej rosyjskości, nie ma czego Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: przed XIX w. nikogoście nie mieli? noooo, pol 04.02.08, 23:10 stereotyp76 napisał: > wałbym: a Piotr I, niewątpliwy geniusz polityczno-wojskowy? a Rublow, wielki > malarz (pisarz?) ikon? a cały szereg wielkich świętych i teologów Kościoła > Prawosławnego? a Jarosław Mądry (chociaż z nim to kłopot: Rosjanin, Ukrainiec, > Białorus - czy po prostu: Rusin?)? > zgadza się, polscy wielcy kieszonkowi sa w skali światowej, ale mi tutaj > chodziło bardziej o wielkość człowieka w wymiarze jego humanizmu, stąd Piotr I > się w moim zestawieniu nie znalazł - niż potęgi ludzkiego geniuszu wyrażanego w > sztuce, polityce czy w nauce > a co do Kopernika... ojciec Słowianin ze Śląska, mama Niemka, wujek takoż, > wiernie służył królowi Polski... nie ryzykowałbym tutaj z prostym i > jednoznacznym zaszufladkowaniemn do jednej, okreslonej nacji... jemu samemu, > zdeklarowanemu humaniście, prawdziwemu synowi Renesansu, pewnie by się to nie > podobało > i jeszcze jedno: proszę się nie podszywać pod Polaków, nie wstydzić się własnej > rosyjskości, nie ma czego Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: przed XIX w. nikogoście nie mieli? noooo, pol 04.02.08, 23:15 stereotyp76 napisał: > wałbym: a Piotr I, niewątpliwy geniusz polityczno-wojskowy? a Rublow, wielki > malarz (pisarz?) ikon? a cały szereg wielkich świętych i teologów Kościoła > Prawosławnego? a Jarosław Mądry (chociaż z nim to kłopot: Rosjanin, Ukrainiec, > Białorus - czy po prostu: Rusin?)? Tak, masz racje ale nie sa bardzo znani na swiecie, a o tym mowie. > zgadza się, polscy wielcy kieszonkowi sa w skali światowej, ale mi tutaj > chodziło bardziej o wielkość człowieka w wymiarze jego humanizmu, stąd Piotr I > się w moim zestawieniu nie znalazł - niż potęgi ludzkiego geniuszu wyrażanego w > sztuce, polityce czy w nauce > a co do Kopernika... ojciec Słowianin ze Śląska, mama Niemka, wujek takoż, > wiernie służył królowi Polski... nie ryzykowałbym tutaj z prostym i > jednoznacznym zaszufladkowaniemn do jednej, okreslonej nacji... jemu samemu, > zdeklarowanemu humaniście, prawdziwemu synowi Renesansu, pewnie by się to nie > podobało Dziekuje, nie wiedzialem tego o Koperniku, to wyglada ze lista wielkick Polakow jest jeszcze mniejsza! :( K--wa, 1000 lat, a pare nazwisk to skandal. Nie rozumie dlaczego. Wiem po 19 tym wieku okupacja itd. ale ze nie mielismy zadnego Michaelangelo albo Rafaela, to skandal. > i jeszcze jedno: proszę się nie podszywać pod Polaków, nie wstydzić się własnej > rosyjskości, nie ma czego Panie, ja lubie Rosjan, ale jestem Polakiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Widzi Pan, mi jakoś snu z powiek nie spędza fakt, 04.02.08, 23:22 że Kopernik takim trochę Polakiem był:) przecież nie chodzi o to, by się licytowac na wielkich umarłych, tylko żeby samemu stać się jednym z wielkich żyjących, nieprawdaż? ilość rusycyzmów w Pana pozostałych wypowiedziach przesądza, jeżeli jest Pan Polakiem, to raczej z Kazachstanu, niż z Australii i znowu: dlaczego Pan się z tym kryje? Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Widzi Pan, mi jakoś snu z powiek nie spędza f 04.02.08, 23:32 stereotyp76 napisał: > że Kopernik takim trochę Polakiem był:) > przecież nie chodzi o to, by się licytowac na wielkich umarłych, tylko żeby > samemu stać się jednym z wielkich żyjących, nieprawdaż? > ilość rusycyzmów w Pana pozostałych wypowiedziach przesądza, jeżeli jest Pan > Polakiem, to raczej z Kazachstanu, niż z Australii > i znowu: dlaczego Pan się z tym kryje? Ha ha, moze tak mnie rodzicy nauczyli:) Jak pan chce to ci przez e- mail wysle moje paszporty, jeden Polski, jeden Australijski. Jestem ciekaw jak dostrzegasz jakies Rusycyzmy? :)Moze bylem Rusek w innym zyciu?:) Nie wiem, moze ci powiem zebys przyjechal do Polic do mojej babci, 5/1 Ul. Slowianskej i pojdziemy na piwo?:)Nie lubie Bosmana bardzo ale to jest nasze piwo:) A tak to gdybym byl Rusek to bym sie chwalil,bym ryczal o Shostakovich, o Tarkovskim, o kosmosie(bo ja lubie technike), o Su-27 (bo to najpiekniejszy samolot mysliwski na swiece) itd.:) Niestety mam tylko zardzewiala TS-11 Iskre i PZL P-11c do wyboru jako Polak:) Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: Widzi Pan, mi jakoś snu z powiek nie spędza f 05.02.08, 01:17 paszport? a po kiego mi Waszmości paszport? co to ja, straż graniczna jestem? a bo to problem czyjś paszport przesłać zresztą? :) rusycyzmy są, leksykalne, gramatyczne i składniowe, a że Waćpan rosyjskim megalomanem nie jest, to się chwali, i to bardzo:) Bosman? dziękuję, postoję, 8 lat w Szczecinie zeszło, to i się człowiek tego nażłopał, bo i najtańsze było, ale cena godna jakości w tym wypadku:) co do rosyjskich samolotów bojowych: płatowce piękne, silne i zwrotne, ale co z awioniką? Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Widzi Pan, mi jakoś snu z powiek nie spędza f 05.02.08, 02:12 stereotyp76 napisał: > paszport? a po kiego mi Waszmości paszport? co to ja, straż graniczna jestem? a > bo to problem czyjś paszport przesłać zresztą? :) > rusycyzmy są, leksykalne, gramatyczne i składniowe, a że Waćpan rosyjskim > megalomanem nie jest, to się chwali, i to bardzo:) > Bosman? dziękuję, postoję, 8 lat w Szczecinie zeszło, to i się człowiek tego > nażłopał, bo i najtańsze było, ale cena godna jakości w tym wypadku:) > co do rosyjskich samolotów bojowych: płatowce piękne, silne i zwrotne, ale co z > awioniką? He he dobra:) Wie pan ja chyba rozumiem o czym gadasz, jak tak dodaje takie perelki jak 'y' w 'dyplomaty', tak jakbym mowil 'piesy' a nie 'psy'. Dziwne jest to ze moja matka wlasnie gadala na naszych psow jako 'piesy'. Myslalem ze to tylko takie zabawne gadanie, ale moze mama jest Rosyjka? Cholera wie, bo mi tak nigdy nie opowiadali o przeszlosci! Moze i kiedys my bylismy z Lwowa czy cos, i ten dialekt jakos wlecial? Naprawde dziwne ze ja pisze jak Rosjanin. Albo moze to najwatwiej takie bledy robic, bo tak biore Angielski jako punk zaczynania do gramatyki i wkladam Polskie slowa w te dziury jak potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: przed XIX w. nikogoście nie mieli? noooo, pol 05.02.08, 09:39 polakslowian napisał: > Dziekuje, nie wiedzialem tego o Koperniku, to wyglada ze lista > wielkick Polakow jest jeszcze mniejsza! :( K--wa, 1000 lat, a pare > nazwisk to skandal. Nie rozumie dlaczego. Wiem po 19 tym wieku > okupacja itd. ale ze nie mielismy zadnego Michaelangelo albo > Rafaela, to skandal. Może w Rosji nie są znani, ale nie ma się czemu dziwić - wszak Rosjanie przez wiele dziesiątek lat nie mieli wolnego dostępu do światowego obiegu kultury, znajdując się w izolacji. Zapewne nazwiska takie jak Lutosławski, Penderecki, Górecki, Bacewicz, Miłosz, Szymborska, Gombrowicz, Mrożek, Boznańska, Łempicka, Libera, Abakanowicz, Tarasewicz i sporo, sporo innych - kończąc na grupie Vader [:D] nie są w Rosji znane ... W Rosji znani są propagowani oficjalnie, jeszcze ze "starych dobrych czasów" Wajda i Olbrychski ; ) Rosja zawsze była izolowanym, zamkniętym krajem i w jakimś sensie nadal nim pozostała ... Zastanawiam się, czy Rosjanie chociaż wiedzą, kim był Josif Brodski? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: co Ty bredzisz, stereotyp76 04.02.08, 21:56 Beria był Rosjaninem? A ten, kto stał nad Jeżowem, był Rosjaninem? Kto to taki Reinefarth? Mam pewne przypuszczenia, no ale mogę się mylić. Pozytywnych Polaczków wyszło Ci dużo więcej niż negatywnych. Freud pozdrawia. A kto Ci właściwie broni grzebać we własnym szambie. Taplaj się w gó..e, ile chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: co Ty bredzisz, stereotyp76 04.02.08, 22:00 > Beria był Rosjaninem? > A ten, kto stał nad Jeżowem, był Rosjaninem? > A Hitler był Niemcem? Był Austriakiem. Podobnie Kaltenbrunner. I co z tego? A kim byli pracownicy NKWD strzelający w Katyniu? Uzbekami? Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 i co z tego, ze Beria nie był Rosjaninem? 04.02.08, 22:10 Dzierżyński też nie był, byli za to Sowietami z krwi i kości, sk...wielami pierwszej wody i co z tego, że nad Jeżowem nie stał Rosjanin, to go zwalnia od odpowiedzialności za własne zbrodnie? wygoogluj sobie Reinefartha, analfabeto... ale jeżeli uważasz poszukiwanie prwdy za grzebanie w g.ó.w.nie to znaczy, że zwyczajnie nic nie rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: i co z tego, ze Beria nie był Rosjaninem? 04.02.08, 23:16 ty stereotyp76, ch*ju tępy, nie interesuję mie szwabskie sk*rwiele. Sam się tym napalaj. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 cóż, "nie przekonałeś mnie do swojej europejskiej 05.02.08, 01:40 twarzy, to teraz mi pokażesz swoją azjatycką mordę"? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Dziekuje Towarzyszu Pimpus18 04.02.08, 21:50 Tyle propagandy tu, tyle debili udajacych 'madrych' polakow, ze az mi wstyd. Ok, ja sie nie zgadzam co ta gazeta pisze o Katynie, ale to nie znaczy ze ja bede kity wciskal o tym jak 'straszne i zle kacapy sa'. To zabawne ze tak tyle moich glupich rodakow zganie wszystko na Rosje, kiedy pretensje musza miec do wielkich 'Aliantow', Anglii, Francji i USA i najwiecej dla samego rzadu, bo to ta beznadziejna polityka tego przed wojennego rzadu byle jedyna rzecz ktora skazala Polske na porazke. Niech pan Pimpus18 dalej pisze, bo my Polacy ktore nie maja nic przeciw Rosjan, i chca normalne diskusje o historycznych tematow bez histerycznych glupoty to szanujemy. Przepraszam za moj Polski, 25 lat zylem w Australii zanim wrocilem. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Katyń zrobili Anglicy, Francuzi i Amerykanie 04.02.08, 21:56 oraz sanacja... To zabawne ze tak tyle moich glupich rodakow zganie > wszystko na Rosje, kiedy pretensje musza miec do > wielkich 'Aliantow', Anglii, Francji i USA i najwiecej dla samego > rzadu, bo to ta beznadziejna polityka tego przed wojennego rzadu > byle jedyna rzecz ktora skazala Polske na porazke. Wszyscy są winni, tylko nie św.św. Stalin, Beria, Mołotow, Woroszyłow, Malenkow, Chruszczow, Bułganin... Wracaj do Krainy Kangurów, bo mózg chyba tam zostawiłeś... Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Katyń zrobili Anglicy, Francuzi i Amerykanie 04.02.08, 22:10 eryk2, nie badz typowy debil. Przeciez to wiadomo ze Stalin i jego bydlaki duzo zlego zrobili, ale trzeba pomyslec co do tego doszlo, a to to bylo ten zas_any rzad, ktory sie tak ukochal z wielkimi Anglikami i Francuzami, ze nie chcial on sluchac poteznych wrogow tu kolo nas!Nawet nie byla mobilizacja bo nasi Alianty powiedzieli nie! To dalsze Polskie losy to juz wina Hitlera i Stalina, ale to co dalo szanse im te plany realizowac to glupota Polakow. Jak mozesz miec pretensje do Ribentroppa i Molotowa?Oni robili co najlepiej dla ich panstw! A Polacy diplonaty roblili g__wno dla kraju, tylko czekali zeby spie..c z zlotem jak wojna sie zaczela! Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 "Polacy diplonaty..." niech Cię w tym FSB 04.02.08, 22:21 polskiego porządnie nauczą, zanim na tym forum zaczniesz być p.o. Polakiem :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: "Polacy diplonaty..." niech Cię w tym FSB 04.02.08, 22:37 AAA to zle napisalem, przepraszam. Nie widzialem ze zle. A tak to ja wiem ze duzo nie tak jak ma byc. Mialem 6 lat jak wyjechalismy w 1982 roku, a dopiero teraz wrocilem, to moj Polski jest prymitywny, ja wiem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Nie, ja nie mówię, ze prymitywny język, 04.02.08, 22:52 robi Pan po prostu w języku polskim typowe błędy, charakterystyczne dla wschodnich Słowian - takie np. "diplomaty" dlaczego wypiera się Pan własnej tożsamości? Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Nie, ja nie mówię, ze prymitywny język, 04.02.08, 23:08 stereotyp76 napisał: > robi Pan po prostu w języku polskim typowe błędy, charakterystyczne dla > wschodnich Słowian - takie np. "diplomaty" > dlaczego wypiera się Pan własnej tożsamości? Tego nie wiedzialem. Moj Polski to tylko od Klasy 0, 1982, Szczecin:) Pozniej to tylko po domu do rodzicow, a jak nie wiedzialem jakies Polskie slowo to wkladalem angieskie. Ja chociaz probowalem utrzymac moja 'Polskosc', moj brat, ledwie gada po Polsku, a pisac ani slowa. Moze jestem idealista, ale ja zawsze czylem sie Polakiem, az teraz moglem wrocic. Ja chce zeby Polska byla znana w swiat, i zeby cos pokazala, zrobila, cholera wie co, tylko przykro mi patrzec jak rodaki tylko wkladaja wine za wszystkie zla u kogos innego: Sowiety,Faszysci, Cary, Mongoly, Teutony,Szwedy itd. Ja sie zgadzam z panem ze wielki narod moze krytycznie patrzec na siebie i sie nauczyc, a to co ja widze tu, to my nie lepsi od tych Rosjan ktorych neguja ich role w Katyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: Nie, ja nie mówię, ze prymitywny język, 05.02.08, 01:26 > Ja chce zeby Polska byla znana w swiat, i zeby cos pokazala, > zrobila, cholera wie co, tylko przykro mi patrzec jak rodaki tylko > wkladaja wine za wszystkie zla u kogos innego: Sowiety,Faszysci, > Cary, Mongoly, Teutony,Szwedy itd. Ja sie zgadzam z panem ze wielki > narod moze krytycznie patrzec na siebie i sie nauczyc, a to co ja > widze tu, to my nie lepsi od tych Rosjan ktorych neguja ich role w > Katyniu. I tu śWIęTA racja, czy jesteś Pan Rosjanin, Polak,Żyd, Chińczyk, Niemiec, Mongoł czy Marsjanin: za dużo w nas tego poczucia, że za nasze całe barachło to odpowiadają inni, bo my święci, czyści, Chrystusy narodów itp. Tylko że w tym wypadku chodzi o coś innego: rosyjska prasa (w tym gazety zbliżone do kół rządowych) kłamią na temat w Polsce dosyć drażliwy - to tak, jakby powiedzieć, że Dymitriada i wyprawa Władysława IV na Moskwę to dla dobra Rosji i Rosjan były... Jedyna pociecha( marna), że w innych narodach też tego trypu myslenie się spotyka: u Rosjan własnie, a także u np. (o dziwo!) Anglików Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Chyba pan bedzie sie jeszcze wiecej smial z mojego 04.02.08, 22:40 posta do Pana o Dostojevskim itd. :) Niech pan zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Do nielogicznego agenta carycy 04.02.08, 22:39 Przeciez to wiadomo ze Stalin i jego > bydlaki duzo zlego zrobili, ale trzeba pomyslec co do tego doszlo I co? Czy jakiekolwiek okoliczności historyczne mogą usprawiedliwić wymordowanie kilkudziesięciu milionów ludzi przez sowieckich komunistów? to bylo ten zas_any rzad, ktory sie tak ukochal z wielkimi > Anglikami i Francuzami, ze nie chcial on sluchac poteznych wrogow tu > kolo nas! To znaczy, co proponujesz dla rządu Niepodległej Polski w 1939? Pójście z Hitlerem na Moskwę czy ze Stalinem na Berlin? A może z oboma na Paryż i Londyn? Albo pokojowe oddanie Gdańska i Śląska Niemcom, a Sowietom - Kresów Wschodnich? >Nawet nie byla mobilizacja bo nasi Alianty powiedzieli nie! Znasz historię II wojny światowej? Sprawdź slowo "mobilizacja", to się zdziwisz, do czego doszło w Polsce w końcu sierpnia 1939... > Jak mozesz miec pretensje do Ribentroppa i Molotowa?Oni robili co > najlepiej dla ich panstw! Życzę ci z całego serca, abyś spotkał w ciemnej ulicy bandytę z nożem. Jeżeli przezyjesz to spotkanie i wytoczysz mu proces, zgłoszę na jego obrońcę i powiem: "Jak poszkodowany może mieć pretensję do napastnika? On robił przecież najlepiej dla siebie i swojej rodziny - rabował, gwałcił". EOT Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Ty sie naucz historii 04.02.08, 22:58 Tak, bym proponowal zeby Polacy wybraly mniejsze zlo i albo z Hitlerem albo z Stalinem! Przynajmniej by nie ginelo 6 milionow Polakow! Zobacz co Finlandia albo Rumunia zrobila: wybrali Niemcow, i naprawde tak zle na tym nie wyszli, male straty ludzi, i nawet Rosjanie nic wielkiego w porownaniu do tego co zrobili polsce, im nie zrobili. To przykre, ale jak jestes beniaminek miedzy dwa mocarstwa to najlepiej przytulic sie do jednego preciw drugiego, niz zwiazac sie z Anglikami co nic nie mogli zrobic i tylko byc ofiara dla USSR i Niemiec. A to ze nazywasz mnie agentem cara to pokazuje twoja prymitywna kulture. Jak chcesz gadac o historii to ja chetnie z toba pogadam bez nazywania. Ja lubie historie, i ja szanuje inne poglady. Ja nie znam wszystkiego, to jak masz cos do powiedzenia to powiedz, bo jak uczylem sie w Australii to nic o Polsce nie bylo, musialem sam szukac. Jedno ktore sie nauczylem jest ze nie ma czarnego albo bialego. To za latwe jest ryczec ze to Stalin i Hitler byli 100% winni to co sie stalo nam! Oni tylko mogli robic to co zrobili przez zlych decyzji rzadu, a jak bedziesz szczery to wiesz ze glupie decyzje sa juz kawalek Polskiego narodu, tak jak Sobieskiego ktory pomogl tym ktorych nac niszczyli, albo te wszystkie Szlachetne decyzje zeby nie dac pieniedzy albo wojska zeby raz na zawsze zlikwidowac Rosjan, albo decyzja trzymac Prusy jako lenna zamiast ich podbic jak bylo kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 zasada ogólna: wybrać silniejszego i z nim wejść 04.02.08, 23:03 w sojusze jest ogólnie dobra, ale nie w tym wypadku: i Sowietom, i Niemcom zależało na unicestwieniu państwa polskiego poprzez rozbiór jakie roszczenia terytorialne wysuwały Niemcy wobec Finlandii? żadne, dlatego były dla niej bezpiecznym sojusznikiem Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Moze masz racje 04.02.08, 23:21 stereotyp76 napisał: > w sojusze jest ogólnie dobra, ale nie w tym wypadku: i Sowietom, i Niemcom > zależało na unicestwieniu państwa polskiego poprzez rozbiór > jakie roszczenia terytorialne wysuwały Niemcy wobec Finlandii? żadne, dlatego > były dla niej bezpiecznym sojusznikiem Moze i by tak bylo bo te dwa chcieli Polske dla siebie, ale jak wybralismy Anglikow to i tak zgubilismy suwerennosc i na dodatek tylu ludzi. Moze lepiej polizac du_y jednego albo drugiego i poprobowac? Ja nie wiem tylko teoria. Czytalem jakas Polska ksiazke o alternatywnej historii gdzie historyki dyskutowali o potencjal sojuszy z Hitlerowcami, i ich zdanie bylo ze to moglo byc. Moze naiwnie, ale interesujace. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 nie wyszłoby, Niemcy odebraliby nam 04.02.08, 23:27 najbardziej rozwinięte gospodarczo części kraju: Śląsk, Wielkopolskę, Pomorze wraz z jedynym portem morskim - udusilibyśmy się albo z głodu pomarli Anglicy i Francuzi byli najbezpieczniejsi, bo daleko, a kto mógł przewidzieć, że to wszystko g....o da? szkoda, ze nie powstało coś w rodzaju ligi środkowoeuropejskiej: nowe państwa typu Czechosłowacja, Rumunia, Węgry, Polska, państwa bałtyckie - ale za duże sprzeczności interesów, za dużo małych, ale śmiertelnie waznych animozji Sikorski już w czasie wojny miał pomysł konfederacji polsko-czecho-słowackiej - ale za późno... ponoć Piłsudski od pocz. l. 30tych walił ręką w mapę Polski, mówiąc do siebie "to się nie może udać"... Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: nie wyszłoby, Niemcy odebraliby nam 04.02.08, 23:46 stereotyp76 napisał: > najbardziej rozwinięte gospodarczo części kraju: Śląsk, Wielkopolskę, Pomorze > wraz z jedynym portem morskim - udusilibyśmy się albo z głodu pomarli Nie wiem, my te nie mielismy jak bylismy Kongresowe(zapomnialem imie tego panstwa)i jakos nie zdychalismy, a wiecej, co mieli Finy albo Wegry, albo Rumuny(troche ropy)? Moze by Hitler nam podarowal troche ziemi od Ruskow(wiadomo ze chyba bylejakie Pripet,ale coz:)). Obiektywnie masz racje ale mnie wkurza ze az tak naiwnie i tak uparty byl ten rzad ze nic nie moglo innego byc. > Anglicy i Francuzi byli najbezpieczniejsi, bo daleko, a kto mógł przewidzieć, ż > e > to wszystko g....o da? Caly czas te Francuzy nam obiecywali jedno a nic nie robili, a my glupie zawsze do nich szlismy. > szkoda, ze nie powstało coś w rodzaju ligi środkowoeuropejskiej: nowe państwa > typu Czechosłowacja, Rumunia, Węgry, Polska, państwa bałtyckie - ale za duże > sprzeczności interesów, za dużo małych, ale śmiertelnie waznych animozji > Sikorski już w czasie wojny miał pomysł konfederacji polsko-czecho- słowackiej - > ale za późno... > ponoć Piłsudski od pocz. l. 30tych walił ręką w mapę Polski, mówiąc do siebie > "to się nie może udać"... Tak zgadzam sie. To by bylo dobre, moze taka konfederacja by wstrzymala wrogow. Szkoda ze nikt tego nie widzi az za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 Re: nie wyszłoby, Niemcy odebraliby nam 05.02.08, 01:31 Kongresówka stała nieźle gospodarczo, ale tylko w zestawieniu z reszta Imperium Rosyjskiego, poza tym była zbyt mała, by liczyć się politycznie - ot, taki łup najpierw Rosjan, a potem, w czasie I wś., Niemców. Myślę, że tego typu spekulacje historyczne są wygodne teraz, kiedy wiemy już, co się wydarzyło, zupełnie jednak inaczej to wyglądało, kiedy trzeba było podejmować konkretne decyzje, bez wiedzy o ich konsekwencjach. Pomyśl poza tym, co by się stało z 3 mln. polskich Żydów, obywateli II RP, w przypadku sojuszu z Niemcami? Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: nie wyszłoby, Niemcy odebraliby nam 05.02.08, 02:29 stereotyp76 napisał: > Kongresówka stała nieźle gospodarczo, ale tylko w zestawieniu z reszta Imperium > Rosyjskiego, poza tym była zbyt mała, by liczyć się politycznie - ot, taki łup > najpierw Rosjan, a potem, w czasie I wś., Niemców. > Myślę, że tego typu spekulacje historyczne są wygodne teraz, kiedy wiemy już, c > o > się wydarzyło, zupełnie jednak inaczej to wyglądało, kiedy trzeba było > podejmować konkretne decyzje, bez wiedzy o ich konsekwencjach. > Pomyśl poza tym, co by się stało z 3 mln. polskich Żydów, obywateli II RP, w > przypadku sojuszu z Niemcami? Tak zgadzam sie ze teraz latwo mowic ze to albo tamto by bylo lepsze lub gorsze. A tak o Zydach to trudno powiedziec. Latwo jest myslec ze tak samo jak bylo ale nie wiem, bo inni sojuznicy Niemiec jakos byle jak podchodzili do tego z swoimi Zydami. Moze by los ich byl lepszy? Moze Polski rzad by namowil Niemcow zeby ich wypedzic? Trzeba pamietac ze jakis pakt z niemcami by byl pred wojna kiedy Hitlerowcy jeszcze konkretnie nie zdecydowali sie na wybicie ich, chociaz w praktyce jak nie w teorii. Moze w tym czasie by sie udalo ich wypedzic? Wiadomo ze takie cos by tylko istniejo jakby ktos w rzadzie zareagowal ze Hitlerowcy chca ich zabic w przyszlosci. Ale moze Pro-Faszystowski rzad w Polsce by sam wypedzal Zydow i Zydzi sami by uciekali? Wiem ze to niesmaczne, ale chyba lepiej wykopac Zydow niz ich mordowac. Odpowiedz Link Zgłoś
natka134 Odpowiedz 05.02.08, 09:07 dla "Niezawisimoj.." FOREIGN LANGUAGE FILM Katyn, Poland-88% Total votes: 59044 movies.nytimes.com/awardsseason/oscars2008.html Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Ty sie naucz historii 04.02.08, 23:35 > Tak, bym proponowal zeby Polacy wybraly mniejsze zlo i albo z > Hitlerem albo z Stalinem! Z takimi pomysłami to ty, chlopie, powinieneś w kabarecie występować! A serio: nie masz zielonego pojęcia o historii. 1)Wariant ze Stalinem: państwa bałtyckie wpuściły latem 1940 sowieckie bazy na swoje terytoria. Po miesiącu przestały istnieć jako niepodległe kraje. Wniosek: cała Polska jesienią 1939 wpadłaby w ręce Stalina, a jakikolwiek opór czy zbrojne powstanie spowodowałby rzeź, a nawet stał się okazją do zaistnienia wtedy paktu Ribbentropp-Mołotow (Niemcy wbiliby Polsce nóż w plecy, dostając za pomoc od Stalina, powiedzmy, Gdańsk i Śląsk). 2) Wariant z Hitlerem: na początek musielibyśmy oddać zachodnie województwa (pomorskie, śląskie, może część wielkopolskiego). Potem bylibyśmy mięsem armatnim w wojnie ze Stalinem, bombardowaliby nas alianci, musielibyśmy brać udział w eksterminacji trzech milionów polskich Żydów. Straty obywateli polskich sięgnęłyby wówczas ok.6-7 mln. (3 mln. Żydów, 1 mln na froncie przez kilka lat wojny ze Stalinem i resztą świata, 1 mln zabitych podczas nalotów, 1 mln wyrżniętych przez zwycięskich sowieciarzy, idących po trupie Polski do Berlina). Nie porównuj nas do peryferyjnych krajów w stylu Finlandii czy Rumunii (w dodatku sprawdź, ile milionów obywateli liczy Finlandia - to nie ta liga). Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Ty sie naucz historii 05.02.08, 00:13 A rumunia to zadna periferia, to najwieksze wojsko wyslane na Rosje za Niemcami. I Rumuny tez mordowali swoich Zydow, tak jak Wlochy tez, a wiesz ile Rumunow zginelo? 700,000 z 14 millionow. To jak na Polske by bylo 1,5 million ludzi. Myslisz ze Polacy by mordowali Zydow tak jak Niemcy? Watpie, by bylo jak w Rumunii albo Wegrach, gdzie wladze nie robili to z wielkim checia. A co do bomby od Aliantow?Przeciez sam mowisz ze najlepsze kawalki by byly do rzeszy wlaczone, i Polacy wywalone, to by bomby padaly na niemcow, nie na Polakow. A nawet gdyby bombardowali Warszawe to watpie by byla taka strata jak w Postaniu! A co do Stalina, to i tak mial Polske po wojnie, to co z tym scenariuszu innego niz bylo? Najgorzej by bylo jak bylo, ale najlepiej, to watpie by Hitler napadl na Polske ktora by byla jak mowisz juz pod kontroli Stalina. Hitler byl jeszce nie gotowy walczyc z Rosja w ten czas. Ja wiem ze ty kochasz Churchilla i DeGaulla i ich wszystkich ale ja oferowalem inne potencjalne allianty. Dziekuje ze dales swoje opinie. Nie ktore kawalki ja widze jako prawdopodobne, ale inne moze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dexv Re: Katyń zrobili Anglicy, Francuzi i Amerykanie 05.02.08, 00:09 polakslowian napisał: > eryk2, nie badz typowy debil. Przeciez to wiadomo ze Stalin i jego > bydlaki duzo zlego zrobili, ale trzeba pomyslec co do tego doszlo, a > to to bylo ten zas_any rzad, ktory sie tak ukochal z wielkimi > Anglikami i Francuzami, ze nie chcial on sluchac poteznych wrogow tu > kolo nas!Nawet nie byla mobilizacja bo nasi Alianty powiedzieli nie! > To dalsze Polskie losy to juz wina Hitlera i Stalina, ale to co dalo > szanse im te plany realizowac to glupota Polakow. > > Jak mozesz miec pretensje do Ribentroppa i Molotowa?Oni robili co > najlepiej dla ich panstw! A Polacy diplonaty roblili g__wno dla > kraju, tylko czekali zeby spie..c z zlotem jak wojna sie zaczela! Q..........a, jakie gów.. , z jakim złotem ????????? Co ty pi.dolisz ? Jak o histori pojęcia nie masz to milcz ! Co ty kacapie za Aborygenów nas masz ? Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Dexv 05.02.08, 00:15 Scierwu, nie wiesz ze Polacy wyslali zlota z skarbow panstwowych do Anglii przed wojna? Dlaczego jak mieli taka wiare w Anglikow i Francuzow? Odpowiedz Link Zgłoś
dexv Re: Dexv 05.02.08, 00:29 polakslowian napisał: > Scierwu, nie wiesz ze Polacy wyslali zlota z skarbow panstwowych do > Anglii przed wojna? Dlaczego jak mieli taka wiare w Anglikow i > Francuzow? Blać jedna, durniu jeden, kacapie,po pierwsze już w czasie wojny, a po drugie, wiesz na co poszły te pieniądze? Np. na Brygadę Strzelców Karpackich, która miała dokopać w Finlandi takim kacapom jak ty !!!! Ps. I nie hawari że "ścierwu" to nie rusycyzm. Poza Tym zapisz się do polskiej podstawówki na naukę polskiego i historii, może KGB zapłaci za ciebie czesne. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Dexv 05.02.08, 00:41 dexv napisał: > polakslowian napisał: > > > Scierwu, nie wiesz ze Polacy wyslali zlota z skarbow panstwowych > do > > Anglii przed wojna? Dlaczego jak mieli taka wiare w Anglikow i > > Francuzow? > Blać jedna, durniu jeden, kacapie,po pierwsze już w czasie wojny, a > po drugie, wiesz na co poszły te pieniądze? > Np. na Brygadę Strzelców Karpackich, która miała dokopać w Finlandi > takim kacapom jak ty !!!! > Ps. I nie hawari że "ścierwu" to nie rusycyzm. Poza Tym zapisz się > do polskiej podstawówki na naukę polskiego i historii, może KGB > zapłaci za ciebie czesne. > Dobranoc. Analfebecie jeden, to przed wojna! I nie ma KGB glupku! A po trzecie, ja bez nauki wyzej niz Klasa 0 w 1982 rok, nie bylem w Polsce, to sie nie czep za moje pismo. Bym ciekaw byl ile ty bys wiedzial po 25 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: Dexv..Taaak ja straszny kacap 05.02.08, 00:55 dexv napisał: > polakslowian napisał: > > > Scierwu, nie wiesz ze Polacy wyslali zlota z skarbow panstwowych > do > > Anglii przed wojna? Dlaczego jak mieli taka wiare w Anglikow i > > Francuzow? > Blać jedna, durniu jeden, kacapie,po pierwsze już w czasie wojny, a > po drugie, wiesz na co poszły te pieniądze? > Np. na Brygadę Strzelców Karpackich, która miała dokopać w Finlandi > takim kacapom jak ty !!!! Ok ja straszny Kacap! he he he. I wlasnie my straszne Kacapy daly ci w du_e ze az skomlaliscie! Ile razy musimy wam malym Polaczkow dokopac? Cary to robily tak dlugo ze az nam sie znudzilo. Pozniej Stalin wam wywiercil nowa dziure w tylku, i tak jak historia idzie to bedziecie lizac nasze buty i w przyslosci! He he he , i twoje dzieci zjem tez! He he he. umiesz czytac Angielski debilu? "Prior to the Polish Defensive War of 1939, all of the gold reserves were evacuated from Poland to Paris and then to London and Canada." en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_Poland Przed wojna!PRZED WOJNA! Odpowiedz Link Zgłoś
lelontm2 Re: Dexv..Taaak ja straszny kacap 05.02.08, 01:11 To smieszne co piszesz. Moze i dostalismy w dupe od Rosjan wiele razy. Ale czy dla Rosjan, ktorzy wtedy zyli to powod do dumy? Dostali w dupe jeszcze bardziej. 20 milionow zabitych za Stalina? Pewnie jak nie maszs co jesc i zdychasz z glodu ale masz duzy kraj to latwiej ci sie zdycha? A ja bym chcial mieszkac w Luksemburgu lub w Norwegii. Maly kraj, bogaty i ludzie na pewno szczesliwsi niz w Rosji. Wielkosc kraju to nie wszystko. Liczy sie poziom zycia. A tak na marginesie to i Rosjanie dostali w dupe od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Dexv..Taaak ja straszny kacap 05.02.08, 01:15 A tak na > marginesie to i Rosjanie dostali w dupe od nas. i zrobili święto narodowe, że Polaków z Kremla wypędzili...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Dexv..Taaak ja straszny kacap 05.02.08, 01:18 Lepsze to niż rocznica wprowadzenia komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
dexv Re: Dexv..Taaak ja straszny kacap 05.02.08, 01:12 Najlepiej było kasę zostawić kasę w Polsce dla Hitlera i Stalina :}}}} Baranie australijski - za te pieniądze utrzymywał się Rząd Polski na emigracji i Polskie Siły Zbrojne. Jak możesz pisać takie głupoty że za Katyń odpowiada Francja,i Anglia i to w tytule postu. Czemu nie napisałeś że np. Australia, czy Nowa Zelandia, a może Chiny. Drogi misiu koala od tego eukaliptusa po..przyło ci się w głowie. Za MORD w katyniu odpowiadają wyłącznie KACAPY, (nawet Niemcy nie odważyli się mordować na taką skalę JEŃCÓW Wojennych) i kłamać na ten temat prawie 70 lat. Jeśli uważasz inaczej to albo jesteś prenumeratorem NIENAWISTNEJ gazety, albo niespełna rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
lelontm2 Re: Dexv..Taaak ja straszny kacap 05.02.08, 01:24 No Australia, Nowa Zelandia, Kanada, Rodezja, Indie, Pakistan tez odpowiadaja za Katyn, przeciez tam glowa panstwa byl król angielski, a poza tym to i Arabowie z Afryki, przeciez kolonia francuska. Odpowiedz Link Zgłoś
dexv Re: Dexv..Taaak ja straszny kacap 05.02.08, 01:25 polakslowian napisał: > dexv napisał: > > > polakslowian napisał: > > > > > Scierwu, nie wiesz ze Polacy wyslali zlota z skarbow panstwowych > > do > > > Anglii przed wojna? Dlaczego jak mieli taka wiare w Anglikow i > > > Francuzow? > > Blać jedna, durniu jeden, kacapie,po pierwsze już w czasie wojny, > a > > po drugie, wiesz na co poszły te pieniądze? > > Np. na Brygadę Strzelców Karpackich, która miała dokopać w > Finlandi > > takim kacapom jak ty !!!! > > Ok ja straszny Kacap! he he he. I wlasnie my straszne Kacapy daly ci > w du_e ze az skomlaliscie! Ile razy musimy wam malym Polaczkow > dokopac? Cary to robily tak dlugo ze az nam sie znudzilo. Pozniej > Stalin wam wywiercil nowa dziure w tylku, i tak jak historia idzie > to bedziecie lizac nasze buty i w przyslosci! He he he , i twoje > dzieci zjem tez! He he he. > > umiesz czytac Angielski debilu? > > "Prior to the Polish Defensive War of 1939, all of the gold reserves > were evacuated from Poland to Paris and then to London and Canada." > > en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_Poland > > Przed wojna!PRZED WOJNA! No Kacapie nie wytrzymałeś i się przyznałeś, że jesteś kacapem. Jesteś jak Rokossowski, on też kiepsko po polsku pisał, a mówił że jest Polakiem. W języku polskim występuje podmiot domyślny (ja), w jezyku rosyjskim zawsze piszemy "ja" - tak właśnie jak ty to piszesz, " Cary to robiły " - ewidentny rusycyzm, itp. - popracuj nad gramatyką drogi czekisto, bo cię z roboty wywalą. :}}}} Odpowiedz Link Zgłoś
stereotyp76 wsty mi, prawdę mówiąc, za cały poziom tej 05.02.08, 01:37 pseudodyskusji, ale po co było się z narodowością ukrywać? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
polakslowian Re: wsty mi, prawdę mówiąc, za cały poziom tej 05.02.08, 02:17 stereotyp76 napisał: > pseudodyskusji, ale po co było się z narodowością ukrywać? :-) he he, ja zartowalem panie, kurde, nie ma ironii w Polsce czy co? Ja tylko chcialem sie posmiac z tego troglodyta. Tak sie uparl ze zloto bylo wywiezione pozniej jak wojna sie zaczela. Moze i troche tak, ale tak wyzywal.... Odpowiedz Link Zgłoś
jacky100 "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dziełem.. 04.02.08, 21:07 Rosjanie znaczy się - niereformowalni!!! Jacky Thinker Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Ach, słuchać hadko... 04.02.08, 21:14 Gazety szukają sensacji by sprzedać więcej egzemplarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Najpełniejszy obraz tej zbrodni daje 04.02.08, 21:26 prof Jacek Trznadel w pracy "Powrót rozstrzelanej armii".W jej ujawnianiu mamy i swoje zaniedbania.Morderstwo to było tajemnica poliszynela i cała okolica świetnie wiedziała co się tam dzieje. Niestety prawie niezwłoczne meldunki ( Kożmińscy)"gineły" na trasie do Londynu. Już w Armii Andersa rotmistrz Czapski szuka "zaginionych" oficerów! Prof Trznadel zadaje pytanie -jakie trudności miał wywiad AK w ustaleniu prawdy na terenie całkowicie dostępnym po inwazji Niemców? A pierwsze polskie krzyże na mogiłach pojawiły się natychmiast po wycofaniu się sowietów .A Sikorski prosi Stalina o wyjaśnienia !! Sowiecki służby mordowały świadków zbrodni nawet poza granicami np Kriwoziercowa w Anglii , aresztowały i zmuszały do nieprawdziwych oświadczeń np dr Markowa z Bułgarii czy Robla z krakowskiego Instytutu Ekspertyz Sądowych-wysłanego do Katynia przez AK. Ci postsowieccy "historycy" zaprzeczaja własnym "wodzom" Gorbiemu czy Jelcynowi i dokumentom jakie przekazali Polsce ! Wot "dipłomaty" ! Odpowiedz Link Zgłoś
janina1_3 Znaczy się, nasi kłamali? 04.02.08, 21:32 W 1936 roku aresztowano (w Leningradzie) mojego wujka, inżyniera Olszewskiego, w ramach śledztwa przeciwko polskim dywersantom w sowieckich fabrykach. Wyrok - 25 lat bez praw do korespondencji. Jego żona, do 1960 roku nosiła mu do więzienia paczki. Na mocy "odwilży" Chruszczowa dowiedziała się, że jej mąż od 1937 roku już nie żyje (dostał kulkę w potylicę). Czy to też było kłamstwo wymierzone w ojczyznę Lenina? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 nareszcie prawda - mord w Katyniu dziełem Niemcow! 04.02.08, 21:34 IPN i Wajda ohydnie klamali Odpowiedz Link Zgłoś
janina1_3 Re: nareszcie prawda - mord w Katyniu dziełem Nie 04.02.08, 22:03 jk2007 napisał: > IPN i Wajda ohydnie klamali Masz szczęście, że w Polsce nie obowiązuje pojęcie Kłamstwo Katyńskie, ty pie..ny ruski prowokatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodeusz Katyń zbrodnią niemiecką,bo przez Niemców odkrytą. 04.02.08, 21:50 Tak jak Kopernik Niemcem,bo w Prusiech biskupem. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 alez to byly krasnoludki, a nie niemcy 04.02.08, 21:52 w Auschwitz i innych obozach pracy(wiadomo przeciez, ze byly to pierwsze miejsca zatrudnienia gdzie obowiazywal 8 godzinny dzien pracy) - Zydzi dostawali niekontrolowanych atakow szalu i popelniali czesto zbiorowe samobojstwa - mozliwe, ze byli opetani - prawoslawna cerkwia pod przewodnictewem tw Drozdowa i niemiecki rzad powolali wlasnie grupe egzorcystow wiedzminow majacych wyjasnic te paranormalna sprawe - podobnie ma sie z krasnoludkami z Katynia, cerkiewni wiedzmini i niemieccy magistrowie magii juz szykuja misje do zakletego boru Katynskiego. Czekam az o tym napisza w jedynie slusznych niemieckich i moskiewskich gazetach Odpowiedz Link Zgłoś
pentagon8 eva15 i hohlik3 beda pierwszymi... 04.02.08, 22:14 ...ktorzy rzuca kamien. Za nimi pojda inne sowiecjke gnidy. Odpowiedz Link Zgłoś
yigor "Niezawisimaja Gazieta": Mord w Katyniu dziełem.. 04.02.08, 22:04 Antyrosyjska propaganda w Polsce jest potężna. Tu są strony runetu, które odrazu każdy ma po wpisaniu hasła "katyn" w wyszukiwarce: katyn.ru/index.php pierwszy dokument: katyn.ru/index.php?go=Pages&in=view&id=6 na dole - skan oryginału. To jest bardzo duży serwis. Oczywiście tam są różne teorii, różne opinie. Jest forum. Ale są dokumenty, które obarczają NKWD. W Polsce widocznie nikt o tym nie wie, ale w Rosji są różne gazety i każdy ma prawo pisać tam to, co myśli i mam nadzieję, że ponosi za to odpowiedzialność. Przykro mi z powodu tego, że ktos poczuł się urażony tym, że ludzie swobodnie wypowadają swoje teorie na tematy historyczne. Prawdziwymi propagatorami nienawisci są bluzgacze, którzy wypełnili całe to forum epitetami świadczącymi tylko o własnym poziomie umysłowym i kulturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Rosja to była i jest Azja 04.02.08, 22:32 > W Polsce widocznie nikt o tym nie wie, ale w Rosji są różne gazety i każdy ma p > rawo pisać tam to, co myśli i mam nadzieję, że ponosi za to odpowiedzialność. > > Przykro mi z powodu tego, że ktos poczuł się urażony tym, że ludzie swobodnie w > ypowadają swoje teorie na tematy historyczne. Pokaz w Niemczech choćby jedną gazetę formatu "NWO" albo telewizję typu Łużkowowskiej, gdzie kwestionuje się zbrodnie nazistów (np. w Sachsenhausen, przymusowe eutanazje psychicznie chorych, eksterminację Cyganów itd. - nie musi być koniecznie Auschwitz). Swobodnie? Na tematy historyczne? A w Polsce ktoś twierdzi, że to Rosja napadła na Napoleona w 1812? Albo że to arcyksiążę Franciszek Ferdynand zabił Gavrila Principa w Sarajewie w 1914? Kilka dni temu przytaczano opinie dr hab. historii, jednej z doradczyń Putina, która plotła jak Piekarski na mękach: że Polska chciała w XIII w. atakować Rosję, że Piłsudski myślał o marszu na Moskwę w 1920, że Polacy wymordowali kilkadziesiąt tysięcy jeńców... A potem ukazała się owe artykuły o Katyniu - widzisz związek? Putinokio spuszcza swoje wierne psy z łańcucha. W Polsce żaden historyk tak nie kłamie w żywe oczy - tacy durnie pisują tylko w debilnych pisemkach niejakiego Bubla, ukazujących się w tysiącu egzemplarzy... I to jest różnica pomiędzy Europą a Azją - Azjacie władza wciśnie wszystko, bo on jest przyzwyczajony do tego, że myślą za niego inni... Odpowiedz Link Zgłoś