Dodaj do ulubionych

Prezydent Poznania skazany!

05.03.08, 10:26
Pierwszy milion trzeba ukraść...
Obserwuj wątek
    • tomyorke Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:28
      Oto do czego prowadzi ślepa interpretacja prawa. Rozbierzmy więc Stary Browar,
      sprowadźmy do parku z powrotem żuli zasiadających na ławkach i rozpiszmy
      przetarg od nowa. W tak prowincjonalnym mieście jak Poznań Stary Browar to
      jedyne miejsce, które można pokazać turystom. Czy to nie jest warte więcej niż
      7 mln złotych/
      • loppe Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:34
        Sąd wie więcej niż wy więc się tak nie wymądrzajcie pod werdyktami

Trzeba było po prostu sprzedać o 7 mln drożej i byłby Browar i
        byłoby 7 mln w kasie miejskiej matołki
        • po_strach Uklad powoli sie wylania... 05.03.08, 11:05
          .. poczekajmy jeszcze troszke... Jednak Ziobro i Kaczynscy mieli
          racje...
          • raaaf4 Re: Uklad powoli sie wylania... 05.03.08, 11:15
            po_strach napisał:

> .. poczekajmy jeszcze troszke... Jednak Ziobro i Kaczynscy mieli
            > racje...

układ słoneczny :)

lecz sie czlowieku
            • julka.4 Re: tak zalecasz leczenie i głupotę już wielu 05.03.08, 11:21
              może krytycznie popatrzysz na siebie. To że nie widzisz pewnych
              oczywistości nie znaczy że taki jest stan faktyczny.
              • raaaf4 Re: tak zalecasz leczenie i głupotę już wielu 05.03.08, 11:23
                julka.4 napisała:

> może krytycznie popatrzysz na siebie. To że nie widzisz pewnych
                > oczywistości nie znaczy że taki jest stan faktyczny.

patrze patrze. ale teroie spiskowe mnie smiesza zwlaszcza gdy je prezentuja
                ludzie ktorzy za swoje porazki oskarzaja wszystkich do okola uklady itd :)

oczywiste jest ze kazdy chce zarobic i dlatego jak najmniej wladzy w rekach
                urzednikow i temu podobnych
                • julka.4 Re: a może to ci uczciwi wypowiadają się 05.03.08, 11:30
                  wielu myśli że każdy kradnie, kombinuje i zachowuje się niestety jak
                  potencjalny Polak. Ale ci którzy są uczciwi jeżeli płacą podatki to
                  maja prawo źle osądzać takie matactwo.
                  • raaaf4 Re: a może to ci uczciwi wypowiadają się 05.03.08, 11:33
                    julka.4 napisała:

> wielu myśli że każdy kradnie, kombinuje i zachowuje się niestety jak
                    > potencjalny Polak. Ale ci którzy są uczciwi jeżeli płacą podatki to
                    > maja prawo źle osądzać takie matactwo.

wierz mi ze ja tez palce podatki i to nie male i najbardziej mnie krew zalewa
                    jak widze na co ida.

dlatego wlasnie jestem liberałem a jak moge to staram sie tych podatkow placic
                    jak najmniej.
                    Bo i tak Panstwo nie potrafi ich dobrze zagospodraowac. Czy wiesz ze od 91 roku
                    przybylo 500 tys urzednikow ? Ludzi ktorzy wydaj Twoje pieniadze.
                    • orlet Re: a może to ci uczciwi wypowiadają się 05.03.08, 11:35
                      A co ma piernik do wiatraka?
                      • raaaf4 Re: a może to ci uczciwi wypowiadają się 05.03.08, 11:37
                        orlet napisał:

> A co ma piernik do wiatraka?

to ze wiatrak sie spierniczy a piernik zwiatraczy.

• orlet Re: a może to ci uczciwi wypowiadają się 05.03.08, 11:39
                          Myślałem, że wspólne ogniwo to mąka.
                          • poszeklu Czy tylko pierwszy milion trzeba ukrasc? 05.03.08, 13:30
                            Czasem dobra passa trwa dluzej, a nawet za dlugo.
                          • hrabia-monte-christo .....Przekretas z Kongresu Lewych Dochodow........ 05.03.08, 16:54
                            czyli Grobelny - kumpel Herr Thuske - oni wszyscy tak maja

to pacholki oligarchow - wiernie sluza swym panom - nawet robiac
                            takie przekrety jak ten walkarz
                        • po_strach to cytat z (s)expose Donka? 05.03.08, 11:40
                          Jeszcze jakies kwiatki?
                          • raaaf4 Re: to cytat z (s)expose Donka? 05.03.08, 11:43
                            po_strach napisał:

> Jeszcze jakies kwiatki?

akurat glosowalem na UPR

• orlet Re: to cytat z (s)expose Donka? 05.03.08, 11:46
                              I popierasz Ryśka?
                              Chyba Ci się Ryszardy pomyliły.
                              Może chwaląc Ryśka miałeś na myśli prezesa poznańskiego UPR?
                              • raaaf4 Re: to cytat z (s)expose Donka? 05.03.08, 11:48
                                orlet napisał:

> I popierasz Ryśka?
                                > Chyba Ci się Ryszardy pomyliły.
                                > Może chwaląc Ryśka miałeś na myśli prezesa poznańskiego UPR?

Nie popieram - tylko nie wieszam na nim psow - Znaliezli sobie kozla ofiarnego.
                                • po_strach a moze medal? 05.03.08, 11:52
                                  a co musialby zrobic zebys powiesil? ukrasc 10 mln? a moze 500? moze
                                  powiedz odrazu, ze chocby nie wiem ile ukradl to poniewaz postapil
                                  liberalnie to zasluguje wrecz na medal...
                                  • raaaf4 Re: a moze medal? 05.03.08, 11:55
                                    po_strach napisał:

> a co musialby zrobic zebys powiesil? ukrasc 10 mln? a moze 500? moze
                                    > powiedz odrazu, ze chocby nie wiem ile ukradl to poniewaz postapil
                                    > liberalnie to zasluguje wrecz na medal...
                                    a ile ukradl? widziales te pieniadze? Ma je na koncie? CBA ABW CBS zabezpieczyly
                                    ta kase ?
                                    z tego co rozumiem zarzucaja mu niegospodarnosc. Czy ja uwazam ze postapil
                                    liberalnie ? nie uwazam ze akurat Grobelny to jest najgorszy prezydent Poznania
                                    od poczatku.
                                    • orlet Re: a moze medal? 05.03.08, 11:59
                                      No to w czymś się zgadzamy.
                                      Zgadzamy się też, że został kozłem ofiarnym (a dokłądniej jednym z pięciu kozłów), niemniej jest winny tak jak i ci, którzy nie byli oskarżeni.
                                      Jego odpowiedzialność jest większa, poczytaj uzasadnienie wyroku.
                                      • almagus Re: a moze medal?„Mordo ty moja.” 05.03.08, 13:24
                                        „Mordo ty moja.”

Nowy zwyczaj od Dar Czyńskich
                                        „Mordo ty moja” operacji świńskich.
                                        Oligarchia urzędów wypasiona.
                                        Pałac, pielęgniarka, w futrach żona.
                                        Budżet do podziału i wziatki,
                                        Biorę ponad milion na dostatki.
                                        Urosła na przetargach półtuszka.
                                        I to z układu partyjnego Tuska.
                                        Więc do chudziaków od „gieroja”,
                                        płynie ksywa „och mordo ty moja”.
                                        Oligarchą on będąc przy władzy,
                                        W wybory głosił, wy biedni, nadzy.
                                        Pełni więc misję na złodziei eR Pe,
                                        a z nim duchowni każdy to wie.
                                        Więc wznosi do Ma Ryji modły.
                                        „Mordo ty moja” jam nie podły.
                                        Zasila również Radio Ma Kija,
                                        „Mordo” forsa to była niczyja.
                                        „Mordo ty moja”, tak się ślini,
                                        niech oligarchami Bóg nas uczyni!

Stoję pochylony przed twą ikoną.
                                        Daj ty mi władzę ludu nieskończoną.
                                        „Mordo ty moja” Jadzię zrób królową.
                                        A pod koronę to ja służę głową.
                                        „Mordo ty moja” mnie twoje splendory.
                                        A ten Kac Czyński umysłowo chory.
                                        „Mordo ty moja” pamiętaj Tadek,
                                        innych to w ryja i kopa w zadek.

• maruda.r Re: a moze medal? 05.03.08, 12:11
                                      raaaf4 napisał:

> z tego co rozumiem zarzucaja mu niegospodarnosc. Czy ja uwazam ze postapil
                                      > liberalnie ? nie uwazam ze akurat Grobelny to jest najgorszy prezydent Poznania
                                      > od poczatku.

Musisz się liczyć z tym, że biorąc udział w takiej dyskusji, spotkasz głównie
                                      osoby chcące podłączyć pod wyrok Grobelnego: Tuska, jego dziadka, PO, SLD, PSL,
                                      Żydów, masonów i cyklistów.

I nic, absolutnie nic, nie jest w stanie ich odwieść od tego, że wyrok zapadł w
                                      jednej konkretnej sprawie.

Może poza durną argumentacją w typie: jeżeli abp Paetz jest gejem, to każdy
                                      biskup w Polsce też. O dziwo, to czasami działa.

• po_strach Licze sie z tym... 05.03.08, 12:15
                                        Licze sie, a mimo to biore...
                                        Zadne argumenty nie przekonaja co niektorych, ze Kaczynscy nie byli
                                        idiotami...
                                        • raaaf4 Re: Licze sie z tym... 05.03.08, 12:19
                                          po_strach napisał:

> Licze sie, a mimo to biore...
                                          > Zadne argumenty nie przekonaja co niektorych, ze Kaczynscy nie byli
                                          > idiotami...
                                          Nikt ich ie uwarza za idiotów.
                                          Tylko za ludzi z fobią, pewną manią.

Ludzie kradan i z lewej i prawej bo okazja czyni zlodzija dlatego nalezy odebrac
                                          okazje.

• po_strach Re: Licze sie z tym... 05.03.08, 12:22
                                            Fobie? A moze jako jedni z pierwszych mowili prawde ktora po prostu
                                            kontrastuje ze zmowa milczenia? Czy Kaczynscy cos ukradli?

• raaaf4 Re: Licze sie z tym... 05.03.08, 12:27
                                              po_strach napisał:

> Fobie? A moze jako jedni z pierwszych mowili prawde ktora po prostu
                                              > kontrastuje ze zmowa milczenia? Czy Kaczynscy cos ukradli?
                                              >
                                              A czy ktos inny cos ukradl ? np Donek ? Bielecki ? Suchocka? Mazowiecki? Mamy
                                              jakas plejade premierow naszych bylych w wiezieniach ? Maja jakies sprawy?
                                              Czy moze nie ma dowodow bo jak pokazal Ziobro na niszczarce b latwo je
                                              zniszczyc. Ale jak nie ma dowodow to nie szkodzi oskarzac mozna do woli.
                                      • raaaf4 Re: a moze medal? 05.03.08, 12:15

>
                                        > Musisz się liczyć z tym, że biorąc udział w takiej dyskusji, spotkasz głównie
                                        > osoby chcące podłączyć pod wyrok Grobelnego: Tuska, jego dziadka, PO, SLD, PSL,
                                        > Żydów, masonów i cyklistów.
                                        >
                                        > I nic, absolutnie nic, nie jest w stanie ich odwieść od tego, że wyrok zapadł w
                                        > jednej konkretnej sprawie.
                                        >
                                        > Może poza durną argumentacją w typie: jeżeli abp Paetz jest gejem, to każdy
                                        > biskup w Polsce też. O dziwo, to czasami działa.
                                        >
                                        Wlasnie to widze. Ale lubie jak sie ta zólc wylewa - wiedzac ze nic nie moga
                                        zrobic i akurat w Poznaniu zawsze beda w mniejszosci :)
                                        • krzych.korab Całe 14tyś.za stratę tylko 7milionów co za okrop- 05.03.08, 15:38
                                          ny wyrok.
                                          • raaaf4 Re: Całe 14tyś.za stratę tylko 7milionów co za ok 06.03.08, 10:58
                                            akurat znam sie troche na wycenie nieruchomosci i te 7 milionow to jest wartosc
                                            ktora ustalil jakis tam jeden rzeczoznawca
                                            byly tez inne wyceny
                                        • orlet Re: a moze medal? 06.03.08, 00:38
                                          Obawiam się, że niestety są większością
                      • chaim_sucholicki on też chciał zrobić interes z tow. Kulczykiem 05.03.08, 11:37
                    • w.cimoszenko Panie Grobelny, Pan się nie boi, całe PO za Panem 05.03.08, 11:37
                      Panie Grobelny, Pan się nie boi, całe PO za Panem stoi...

... i LiD też...
                      ... i Kulczyk też...
                      ... i Michnik też...
                      • pe1 Re: Panie Grobelny, Pan się nie boi, całe PO za P 05.03.08, 11:53
                        i dlatego od dawna wystawia w wyborach konkurencyjnych kandydatów ?

puknij się w tę pustą makówkę
                        • canisparvus Re: Panie Grobelny, Pan się nie boi, całe PO za P 05.03.08, 15:30
                          pe1 napisał:

> i dlatego od dawna wystawia w wyborach konkurencyjnych kandydatów ?
                          >
                          > puknij się w tę pustą makówkę

Nie od dawna, tylko w ostatnich wyborach, po długich wahaniach PO
                          cofnęła poparcie panu Grobelnemu. Pan Grobelny do PO nie należy, ale
                          poprzednio był popierany przez Platformę.

Ostatnie wybory wygrał z kandydatką PO, ale potem wzorowo
                          współpracował z klubem Platformy. I PO chciała go wystawić jako
                          kandydata na posła, ale się nie zgodził, bo lepszy wróbel w
                          garści...Zresztą całkiem wypasiony wróbel. Teraz pewnie żałuje -
                          chroniłby go immunitet.

Może to w inną makówkę trzeba by pukać?
                          • pe1 Re: Panie Grobelny, Pan się nie boi, całe PO za P 05.03.08, 15:38
                            canisparvus napisał:

> Nie od dawna, tylko w ostatnich wyborach, po długich wahaniach PO
                            > cofnęła poparcie panu Grobelnemu. Pan Grobelny do PO nie należy, ale
                            poprzednio był popierany przez Platformę.

Od 4 lat Grobelny nie ma poparcia PO.

> Ostatnie wybory wygrał z kandydatką PO, ale potem wzorowo
                            > współpracował z klubem Platformy. I PO chciała go wystawić jako
                            > kandydata na posła,

dlaczego kłamiesz?

> ale się nie zgodził, bo lepszy wróbel w
                            > garści...Zresztą całkiem wypasiony wróbel. Teraz pewnie żałuje -
                            > chroniłby go immunitet.

dlaczego kłamiesz?

> Może to w inną makówkę trzeba by pukać?

owszem - w swoją kłamliwą makówkę się puknij
                            • orlet Re: Panie Grobelny, Pan się nie boi, całe PO za P 06.03.08, 00:40
                              Zarzucasz mu kłamstwo?

Wiesz Pasło była w Poznaniu tylko po to by Libickiemu odebrała głosy. Nikt w PO nie spodziewał się po niej tak dobrego wyniku.
                            • canisparvus Jeśli masz honor, przeproś 06.03.08, 07:42
                              Grobelnemu PO cofnęła poparcie w październiku 2005 roku.
                              serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2963685.html

O targach PO z Grobelnym, "żeby nie dzielić elektoratu" w wyborach
                              na prezydenta Poznania i ewentualnym kompromisie i rekompensacie za
                              rezygnację z udziału w wyborach
                              miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,3402076.html

W okresie ostatniej kampanii wyborczej do Sejmu mówiło się o
                              Grobelnym jako o tajnej broni Tuska.
                              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4487892.html

Sam Grobelny tak to skomentował dziennikarzowi Gazety Wyborczej:
                              "Propozycja PO jest dla mnie zaszczytem. Nie chcę jednak zawieść
                              zaufania mieszkańców Poznania, którzy rok temu wybrali mnie w
                              wyborach prezydenckich" (14 września 2007)
                              miasta.gazeta.pl/poznan/1,36039,4488552.html

O stosunku PO do Grobelnego i odwrotnie pod koniec 2007 roku -
                              przeczytaj
                              miasta.gazeta.pl/poznan/1,36039,4775169.html

To ja Tobie mogę zarzucać kłamstwa. W dodatku bezczelne. Jeśli masz
                              honor, przeproś.
                    • po_strach Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:37
                      Policz sobie: na ile wyplat dla urzednikow wystarczy taki jeden
                      przekret liberala? Np. Takie 5mln to rok zycia dla az 100 urzednikow
                      • raaaf4 Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:40
                        po_strach napisał:

> Policz sobie: na ile wyplat dla urzednikow wystarczy taki jeden
                        > przekret liberala? Np. Takie 5mln to rok zycia dla az 100 urzednikow

Przekret liberała :)

Liberał złę słowo prawda? Zalecam zajrzec do słownika i przeczytac co oznacza to
                        pojecie.
                        a jak przekreci narodowiec lub katolik narodowy np oojciec dyrektor to jzu nie
                        przekret ?
                        • orlet Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:43
                          No to poczytaj o Partii Liberalnej w USA i będziesz wiedział dlaczego się źle kojarzy.
                          • raaaf4 Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:47
                            orlet napisał:

> No to poczytaj o Partii Liberalnej w USA i będziesz wiedział dlaczego się źle k
                            > ojarzy.

ale chyba amerykanom bo my zyjemy w Polsce.

• po_strach Polakom tez - tez tu rzadzili... 05.03.08, 11:53
                              .. nie wiesz? nie pamietasz bo zle ci sie okres kojarzy?
                              • raaaf4 Re: Polakom tez - tez tu rzadzili... 05.03.08, 11:58
                                po_strach napisał:

> .. nie wiesz? nie pamietasz bo zle ci sie okres kojarzy?

sa Polacy i Polacy ale rozumeim ze Ty uwazasz za Polaków tylko tych ktorzy sa
                                przeciw poglądom liberalnym. Reszta to Zydzi, Masoni, Bracia Syjonu?
                                • po_strach To w Polsce sa jacys zydzi?? 05.03.08, 12:05
                                  Bynajmniej, przeciez oficjalnie zydow w Polsce nie ma od 1968 roku,
                                  o ile nie zgineli wszyscy w holokauscie. Pozatym przeciez gdyby byli
                                  zydami to nosiliby zydowskie nazwiska... tylko idiota przeciez by
                                  myslal, ze zmienili..
                                  • raaaf4 Re: To w Polsce sa jacys zydzi?? 05.03.08, 12:07
                                    po_strach napisał:

> Bynajmniej, przeciez oficjalnie zydow w Polsce nie ma od 1968 roku,
                                    > o ile nie zgineli wszyscy w holokauscie. Pozatym przeciez gdyby byli
                                    > zydami to nosiliby zydowskie nazwiska... tylko idiota przeciez by
                                    > myslal, ze zmienili..
                                    >
                                    czy jesli ktos jest Zydem Masonem nie wiem kim tam jeszcze to juz nie moze byc
                                    dobrym Polakiem ?
                                    • po_strach Re: To w Polsce sa jacys zydzi?? 05.03.08, 12:10
                                      alez oczywiscie, ze moze! niech sie tylko nie ukrywa pod polskim
                                      nazwiskiem.
                                      • raaaf4 Re: To w Polsce sa jacys zydzi?? 05.03.08, 12:13
                                        po_strach napisał:

> alez oczywiscie, ze moze! niech sie tylko nie ukrywa pod polskim
                                        > nazwiskiem.
                                        A polskie nazwisko wg Ciebie to wszystkie konczace sie na Ski ?
                                        Kazdy ma w tym kraju prawo zmienic nazwisko nawet Zyd.
                                        • po_strach Re: To w Polsce sa jacys zydzi?? 05.03.08, 12:21
                                          Tak, ale ma tez obowiazek zapytany jak nazywal sie kiedys i co robil
                                          wowczas odpowiedziec prawde. A o to juz niestety trudno... zwlaszcza
                                          na lamach GW
                                          • raaaf4 Re: To w Polsce sa jacys zydzi?? 05.03.08, 12:25
                                            po_strach napisał:

> Tak, ale ma tez obowiazek zapytany jak nazywal sie kiedys i co robil
                                            > wowczas odpowiedziec prawde. A o to juz niestety trudno... zwlaszcza
                                            > na lamach GW
                                            ale nikt nie kaze Ci czytac i pisac na lamach foirum tej niszowej zydowskiej gazety.
                                            Masz wolny wybór. Mozesz jej nie kupowac mozesz nie wchodzic na jaj adres w
                                            internecie.
                                            Masz wolny wybór.Jak kazdy.
                                            • po_strach I nawzajem 05.03.08, 12:29
                                              Masz racje. Dokladnie tak samo jak nikt nie karze tej niszowej GW
                                              zajmowac sie niszowym faszystowsko narodowym radiem z ojcem
                                              dyrektorem... a jednak, nie wiedziec czemu, to robi... Przeciez
                                              kazdy moze sluchac czego chce i kto karze sluchac?
                                              • raaaf4 Re: I nawzajem 05.03.08, 12:34
                                                po_strach napisał:

> Masz racje. Dokladnie tak samo jak nikt nie karze tej niszowej GW
                                                > zajmowac sie niszowym faszystowsko narodowym radiem z ojcem
                                                > dyrektorem... a jednak, nie wiedziec czemu, to robi... Przeciez
                                                > kazdy moze sluchac czego chce i kto karze sluchac?

Gazeta to robi bo ma do tego prawo bo jest prywatna jej sprawa czy za pomoca
                                                tego zyskuje czy traci czytelnikow. Nikt jej nie karze pisac ale nikt tez nie
                                                moze jej zabronic pisac.
                                                To my czytelnicy decydujemy czy ona bedzie nias miala czy tez nie, czy bedzie
                                                miala zysk czy nie i padnie z powodu braku czytelnikow.
                                                Prawa rynku-LIBERALIZM :)
                                                • poszeklu Co to, to nie 05.03.08, 13:42
                                                  Tzw. czytelnicy, to po prostu bezmozgowy tlum pragnacy sensacji
                                                  i dajacy robic sobe z mozgu wode. Gdyby nie brokowe sensacje
                                                  na granicy porno i odrazajace historie, "czytelnicy" pewnie
                                                  dawno by przestali kupowac tego brukowca. Dokladnie, tylko
                                                  bardzo niska moralnosc trzyma podobnych odbiorcow, a jak ich
                                                  wielu, to widac po kondycji szmatlawca.

raaaf4 napisał:

> po_strach napisał:
                                                  >
                                                  > > Masz racje. Dokladnie tak samo jak nikt nie karze tej niszowej
                                                  GW
                                                  > > zajmowac sie niszowym faszystowsko narodowym radiem z ojcem
                                                  > > dyrektorem... a jednak, nie wiedziec czemu, to robi... Przeciez
                                                  > > kazdy moze sluchac czego chce i kto karze sluchac?
                                                  >
                                                  > Gazeta to robi bo ma do tego prawo bo jest prywatna jej sprawa czy
                                                  za pomoca
                                                  > tego zyskuje czy traci czytelnikow. Nikt jej nie karze pisac ale
                                                  nikt tez nie
                                                  > moze jej zabronic pisac.
                                                  > To my czytelnicy decydujemy czy ona bedzie nias miala czy tez nie,
                                                  czy bedzie
                                                  > miala zysk czy nie i padnie z powodu braku czytelnikow.
                                                  > Prawa rynku-LIBERALIZM :)
                                                  • raaaf4 Re: Co to, to nie 06.03.08, 11:03
                                                    Oczywiscie bezmózgowi czytelnicy :))

nie to co wykształciuchy czytajace Nasz Dziennik i Super Expres :)

cale szczescie w tym kraju jak widac narazie jest wiecej takich bezmózgowcow :)

• po_strach Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:45
                          a narodowiec to zle slowo? jakies przekrety moze wymienisz np. ojca
                          dyrektora? jakies procesy sadowe itd? jakies wyroki? znasz wogole
                          jakis narodowcow?
                          • raaaf4 Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:52
                            po_strach napisał:

> a narodowiec to zle slowo? jakies przekrety moze wymienisz np. ojca
                            > dyrektora? jakies procesy sadowe itd? jakies wyroki? znasz wogole
                            > jakis narodowcow?

a czy ja napisalem ze narodowiec to ktos zly?
                            wykup stoczni na ktory zbieral swiadectwa NFI ale w tym kraju tego Pana nikt nie
                            ruszy.
                            znam kilku smiesznych kolesi ktorzy mienia sie narodowcami a za wszystko zle
                            obwiniaja innych :)

• po_strach Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:57
                              sugerujesz, ze sady w polsce nie sa niezawisle? Wiec rzadzi jednak
                              nie Donek tylko ojciec dyrektor?

tez znam kilka liberalow ktorzy mysla o cudzie... poczekamy co
                              dokona Donek..
                              • raaaf4 Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 11:59
                                po_strach napisał:

> sugerujesz, ze sady w polsce nie sa niezawisle? Wiec rzadzi jednak
                                > nie Donek tylko ojciec dyrektor?
                                >
                                > tez znam kilka liberalow ktorzy mysla o cudzie... poczekamy co
                                > dokona Donek..
                                na cud trzeba sobie zasluzyc i na niego zapracowac

sugeruje ze wszedzi pracuja ludzie - a Ci sa podatni na naciski tak i z jednej
                                jak i z drugiej strony
                          • pe1 Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 05.03.08, 12:39
                            po_strach napisał:

> a narodowiec to zle slowo?

narodowiec to raczej złe słowo, bo ma jednoznaczną konotację: nazista
                            • orlet Re: Jeden przekret liberala to niezla kasa....... 06.03.08, 00:45
                              Ciekawe... A od kiedy?
                              I dlaczego?

Przecież Nazizm to owszem narodowy, ale Socjalizm.
                      • wuk4 Grobelny to liberał?! Cha cha cha... 05.03.08, 20:15
                        po_strach napisał:

> Policz sobie: na ile wyplat dla urzednikow wystarczy taki jeden
                        > przekret liberala? Np. Takie 5mln to rok zycia dla az 100
                        urzednikow

Grobelny to homofob z ciemnogrodu, niech nię modli do Rydzyka, może
                        ten mu pomoże. Nasłał policję dwa lata temu na pokojowy marsz
                        równości.
                        • raaaf4 Re: Grobelny to liberał?! Cha cha cha... 06.03.08, 11:04
                          wuk4 napisał:

> po_strach napisał:
                          >
                          > > Policz sobie: na ile wyplat dla urzednikow wystarczy taki jeden
                          > > przekret liberala? Np. Takie 5mln to rok zycia dla az 100
                          > urzednikow
                          >
                          > Grobelny to homofob z ciemnogrodu, niech nię modli do Rydzyka, może
                          > ten mu pomoże. Nasłał policję dwa lata temu na pokojowy marsz
                          > równości.
                          jesli juz ma sie do kogos modlic to do Boga o ile sie nie myle o Rydzyk na
                          takiego jeszcze sie nie mianowal i nie awansowal choc zapewne dla wielu tak
                          wlasnie jest - Jest Bogiem
                  • moki1 Jak kraść to tylko dużo. 05.03.08, 11:37
                    Jak jedziesz bez biletu za 2 zł to kara jest wielokrotnie wyższa.
                    Ale jak ukradniesz miliony to kara już jest wielokrotnie niższa.
                    • po_strach przez zero sie nie dzieli... 05.03.08, 11:39
                      .. trudno wiec powiedziec, ze kradnac miliony za czasow PO kara jest
                      wielokrotnie nizsza...
                    • aldonax Re: Jak się ma wymagającą żonę to trzeba kręcić 05.03.08, 12:35
                      Ewa Siwicka, mega snobka, ciągle nowe futra i brylanty, willa, bankiety, rauty,
                      przyjecia, ciągle nowe kreacje, zmuszanie męża Ryszarda do organizowania
                      pieniążków - ta baba powinna być sądzona, że tak opętała tego chłopaka, a ten
                      chłopak jej Rysiu to po prostu dupowaty typ dający się wodzić za nos. To ona
                      stworzyła klikę z Porawskim, Kręglewskim, Dzikowskim. Te typy od kilkunastu lat
                      krecą interesy. Może nareszcie coś sie w tym Poznaniu zmieni. Bo tak naprawdę to
                      poza Browarem Poznań jest pustynia biznesową. Kapitał omija Poznań ze względu na
                      bardzo wysokie koszta dodatkowe każdej inwestycji ( czytaj: łapówy)
            • po_strach jestes beton 05.03.08, 11:38
              Jak wredny Kaczor oskarzal nie wierzyles... jak oskarzyl sad nie
              wierzyles... jak byl proces nie wierzyles... jak padl wyrok nadal
              nie wierzysz.... O rany, GW naprawde potrafi zamotac w glowach...
              Beton.
              • maruda.r Re: jestes beton 05.03.08, 12:03
                po_strach napisał:

> Jak wredny Kaczor oskarzal nie wierzyles... jak oskarzyl sad nie
                > wierzyles... jak byl proces nie wierzyles... jak padl wyrok nadal
                > nie wierzysz.... O rany, GW naprawde potrafi zamotac w glowach...
                > Beton.

Możesz wskazać artykuł, w którym GW uniewinnia Grobelnego? Masz ciekawy podpis
                "Beton".

• po_strach to jest ten uklad czy go nie ma? 05.03.08, 12:08
                  Mialem na mysli stosunek GW do ukladu i konfliktu Kaczynski -
                  Kulczyk. Pamietasz moze (bo latwo tez zgadnac) na jakim stanowisku
                  stala wowczas GW? Jak widac uklad w Poznaniu byl i tym samym GW sie
                  skompromitowala.

PS. Ale jaki podpis? Bo nie napisales?
                  • maruda.r Re: to jest ten uklad czy go nie ma? 05.03.08, 12:14
                    po_strach napisał:

> Mialem na mysli stosunek GW do ukladu i konfliktu Kaczynski -
                    > Kulczyk.

O jaki stosunek chodzi? Który z nich więcej nakradł?

• po_strach Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:17
                      Wymienisz cos co ukradl Kaczynski? Ktorys z braci? Z tego co wiem
                      byl to pierwszy premier (moze po Olszewskim) nie uwiklany w zadna
                      afere gospodarcza... ale napewno wiesz lepiej..

Pozatym masz racje co do tego, ze wieloma polityami Kulczyk nie mial
                      zadnych konfilktow... wszystko zalatwiano cicho, szybko i skutecznie
                      oraz z korzyscia dla obu stron....
                      • raaaf4 Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:21
                        po_strach napisał:

> Wymienisz cos co ukradl Kaczynski? Ktorys z braci? Z tego co wiem
                        > byl to pierwszy premier (moze po Olszewskim) nie uwiklany w zadna
                        > afere gospodarcza... ale napewno wiesz lepiej..
                        >
                        > Pozatym masz racje co do tego, ze wieloma polityami Kulczyk nie mial
                        > zadnych konfilktow... wszystko zalatwiano cicho, szybko i skutecznie
                        > oraz z korzyscia dla obu stron....
                        >
                        Pierwszy premir ktory jak sam mowil niczego sie nie dorobil - tzna tak d..pa
                        zyciowa. Cale szczescie ze nie jest juz szefem Panstwa.
                        • po_strach Skuteczny polityk... 05.03.08, 12:23
                          Masz ciekawa definicje skutecznego polityka...
                          • raaaf4 Re: Skuteczny polityk... 05.03.08, 12:30
                            po_strach napisał:

> Masz ciekawa definicje skutecznego polityka...

Kaczynski nie od dziecka byl politykiem. Polityk to nie zawod tez chcialbym
                            zauwazyc.
                            A jak jest wg Ciebie ?
                            Nalezy tych co sie w zyciu niczego nie dorobili -m mieszkaja z mamami poposadzac
                            na wszystkie stołki w Panstwie ? Tacy beda najlepsi?
                            Mezowie stanu?
                        • markusk Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 13:55
                          Ty jednak jesteś żałosny.
                      • pe1 Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:37
                        > Wymienisz cos co ukradl Kaczynski? Ktorys z braci?

Cały majątek RSW - Ruch i należące do niej nieruchomości

> Z tego co wiem
                        > byl to pierwszy premier (moze po Olszewskim) nie uwiklany w zadna
                        > afere gospodarcza... ale napewno wiesz lepiej..

ależ doskonale wiesz, że jest zamieszany, tylko udajesz, że nie wiesz: Telegraf,
                        FOZZ, wspomniany Ruch - wyliczać można wiele.

szczerze mówiąc dawno już nie było premiera, który byłby umoczony aż w taką
                        liczbę afer
                        • maruda.r Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:52
                          pe1 napisał:

> szczerze mówiąc dawno już nie było premiera, który byłby umoczony aż w taką
                          > liczbę afer

A wątki komentujące artykuły związane z aferami Kaczyńskich przestają obfitować
                          w nawiedzonych w rodzaju junkra czy presentation1. A jeśli już się pojawiają, to
                          z mantrą o SLD.

• po_strach Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:54
                            Podasz jakis link do choc jednej afery? Zsumowales juz moze ile
                            wiezienia grozi Kaczynskim? Kotry z braci siedziec bedzie dluzej?
                            • pe1 Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 15:41
                              > Podasz jakis link do choc jednej afery?

a co, google nie działa?

> Zsumowales juz moze ile
                              > wiezienia grozi Kaczynskim?

450 lat

> Kotry z braci siedziec bedzie dluzej?

Kotry to nie wiem, więzień dla kotów chyba w Polsce nie ma. Ale właściciel kota
                              na dożywocie z pewnością zasłużył nie tylko za afery, ale za zdradę narodu.
                              • orlet Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 06.03.08, 00:50
                                Niemieckiego, Żydowskiego czy może Rosyjskiego?
                          • markusk Oszołomie- pomawiasz 05.03.08, 14:12
                            • maruda.r Re: Oszołomie- pomawiasz 05.03.08, 16:29

No to donieś na mnie do prokuratury. W czym problem?

• orlet Re: Oszołomie- pomawiasz 06.03.08, 00:51
                                Pewnie w tym, że jak dotknie patykiem gó-na to będzie w całej chacie śmierdziało.
                        • po_strach Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:53
                          co za bzdury - jakies wyroki? chyba nie odrozniasz pojec "dawno nie
                          bylo premiera tak oczernianego przez GW" od "umoczenia w afery"...
                          • iedsupo Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 13:17
                            Brak wyroków nie jest dla ciebie przeszkodą w określaniu innych
                            premierów jako złodziei - tylko pękaty Jarosław ma u ciebie taryfę
                            ulgową. Zdaje się, że mylisz ze sobą dwa pojęcia: "uczciwy premier"
                            to nie to samo, co "premier uchodzący za uczciwego tylko w oczach
                            swoich fanatycznych czcicieli"...
                            • orlet Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 06.03.08, 00:52
                              Powiedz coś więcej o obecnym Premierze, skoro już zacząłeś.
                      • maruda.r Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:46
                        po_strach napisał:

> Wymienisz cos co ukradl Kaczynski? Ktorys z braci?

700 tys. umorzonych długów PC. Te pieniądze zostały ukradzione podatnikom.

• po_strach Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 12:57
                          Skad taka ocena?
                          • pe1 Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 15:42
                            tu nie ma czego oceniać - fakty jednoznacznie obciążają kłamczyńskiego
                            • orlet Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 06.03.08, 00:54
                              Czyje fakty?
                              Fakty TVN czy o dziennik Fakt chodzi?
                          • maruda.r Re: Z pewnymi Kulczykowi szlo gladko... 05.03.08, 16:27
                            po_strach napisał:

> Skad taka ocena?

A jaka ma być? Były pieniądze do zapłacenia. I nagle ich nie ma po jednym
                            podpisie faceta mianowanego przez Kaczyńskiego.

• markusk Re: jestes beton 05.03.08, 14:19
                  Czy ty naprawdę nie kumasz, czy bierzesz kasę za to żeby udawać idiotę?
                  Prezydent Poznania sprzedał miejski teren za połowę wartości, dzisiaj sąd uznał
                  go winnym i skazał. O co tobie chodzi, kogo bronisz? Ty jesteś fanatyk i
                  oszołom. Jeśli chcesz żeby traktować cię poważnie to postaraj się chociaż o
                  pozory obiektywizmu
                  • maruda.r Re: jestes beton 05.03.08, 16:31
                    markusk napisał:

> Czy ty naprawdę nie kumasz, czy bierzesz kasę za to żeby udawać idiotę?
                    > Prezydent Poznania sprzedał miejski teren za połowę wartości, dzisiaj sąd uznał
                    > go winnym i skazał. O co tobie chodzi, kogo bronisz? Ty jesteś fanatyk i
                    > oszołom. Jeśli chcesz żeby traktować cię poważnie to postaraj się chociaż o
                    > pozory obiektywizmu

Jeżeli to do mnie, to musisz przyznać, że jesteś debilem, albo wskazać mi post,
                    w którym bronię Grobelnego.

• diplomatic Re: precz z układami i klikami, Swięto Poznania!!! 05.03.08, 11:50
              raaaf4 napisał:

> po_strach napisał:
              >
              > > .. poczekajmy jeszcze troszke... Jednak Ziobro i Kaczynscy mieli
              > > racje...
              układ słoneczny :)

Tak wygladają rządy kliki Grobelnego od kilkunastu lat.
              > lecz sie czlowieku
            • kaspera Re: Uklad powoli sie wylania... 05.03.08, 15:20
              Osobiście mi szkoda Grobelnego, choć aniołkiem nie jest i nigdy go nie popierałem w żadnych wyborach. Myślę jednak, że powinno się mu postawić pomink za to, co zrobił w Poznaniu, aby inwestycje typu: Kupiec Poznański czy Stary Browar doszły do skutku. Nasze miasto dzięki tym centrom handlowym stało się miastem prawdziwe europejskim.
              Ten wyrok ma identyczny wydźwięk, co sprawa słynnego piekarza z Wałbrzycha. Bezduszne, literalne traktowanie prawa, nieuwzględniające okoliczności... To smutne
          • diplomatic Re: To jest Święto dla Poznania ! Koniec kliki!! 05.03.08, 11:39
            Klika Kręglewski, Porawski, Dzikowski, Kluska, kayser i inni specjalnie
            wylansowali sobie faceta chorągiewkę bez woli, miękkiego jak budyń ale z bardzo
            cwaną i chciwą żoneczką Ewą, nadaktywną układowo, niesamowitą snobką z nie
            nasyconymi ambicjami. Rysiek robił co mu kazała. Poznań za jego niesławnych
            rządów popada w marazm - liczy sie tylko BROWAR KULCZYKOWEJ a poza tym dno i
            niebywała drożyzna i korupcja totalna.
            Tak więc należałoby przepędzić cała ekipę tych panów co to kręcą lody kiż od
            kilkunastu lat.
          • kibic1-only Re: Uklad powoli sie wylania... 05.03.08, 15:36
            "Grobelny jest z wykształcenia ekonomistą - z polityką związał się w
            1991 roku: najpierw..." Ciekawe, czy z wykaształcenia matematyk jak
            zwiąże się z polityką to też zera odkręca, przykręca (stosownie do
            aktualnej politycznej opcji). W końcu ekonomia to nauka. Jak
            teologia, zresztą.
        • emissarius Re: Prezydent Poznania skazany! 06.03.08, 08:31
          Nawet matołki wiedzą, że w gospodarce wolnorynkowej wycena prokuratury nie ma
          żadnego znaczenia. Teren zaś - jest wart dokładnie tyle, i tylko tyle - ile
          zdecyduje się zapłacić inwestor. Gdyby trzymać się sztywno wyceny prokuratury -
          moglibyśmy szukać inwestora do dziś. Nie bronię Grobelnego, bo nie znam
          szczegółów sprawy, ale przypominam, że na jednym z pierwszych przetargów cena
          była znacząco wyższa, i wówczas nie było zainteresowanych...
          Chyba jednak lepiej byłoby, gdyby w miejscu Starego Browaru była nadal wielka,
          strasząca dziura, podobnie jak na terenie wolnych torów. Nie byłoby z tego
          żadnych korzyści, ale też nikt nie robiłby na tym interesu, co zdaje sie
          najbardziej nas boli.
      • zbyszek_u Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:56
        Witam!
        Tomyorke - widzę że jesteś zwolennikiem ustawionych przetargów. obrazowo:
        np. "robimy przetarg na sprzedaż terenu pod plac zabaw" a kupujący (znajomy)
        stawia tam np. "Biedronkę"

Browar jest super. Chwała Kulczykom!!!!

Natomiast ustawienie przetargu jest brzydko pachnącą kupą na tym świetnym
        centrum handlowym.

Niech Grobelny się cieszy, że dostał tylko tyle. Wg. mnie powinien dostać to co
        żądał prokurator.

W ciągu kilku minionych lat wielokrotnie próbowałem drobnych inwestycji w
        mieście Poznaniu. Jeśli nie jest się kolesiem to horror.
        Brak kompetencji, korupcja, brak poczucia służebności dla inwestorów i
        mieszkańców, strach przed podjęciem decyzji, chore wizje architektoniczne,
        sobiepaństwo traktowanie większość inwestorów jako dojne krowy.
      • aluchelek Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:58
        Poznań jest prowincjonalnym miastem właśnie przez tego Pana. Won z urzędu!!!!
      • chris12 A czy "Polaczka" obchodzą te fakty? 05.03.08, 11:42
        Kulczyk jest solą w oku, szczególnie tym, którzy znają tylko
        jednostronnie naświetlane fakty.
        A więc Browar niepotrzebny - tzw. PRAWO zwycięży!
        • orlet Re: A czy "Polaczka" obchodzą te fakty? 05.03.08, 11:45
          Żle rozumujesz. Jak inne dzieci na forum.
          Browar i tak by powstał. Cena działki inwestycyjnej jest jednak o wiele wyższa (tu wyliczono że dwa razy) od ceny działki pod Park.

O to chodzi, o to jest afera, a nie o Stary Browar, który i tak by powstał.
      • jans21 Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 17:30
        tomyorke napisał:

> Oto do czego prowadzi ślepa interpretacja prawa. Rozbierzmy więc
        Stary Browar,
        > sprowadźmy do parku z powrotem żuli zasiadających na ławkach i
        rozpiszmy
        > przetarg od nowa. W tak prowincjonalnym mieście jak Poznań Stary
        Browar to
        > jedyne miejsce, które można pokazać turystom. Czy to nie jest
        warte więcej niż
        > 7 mln złotych/

Nie nie jest więcej warte - jak to będzie twoje 7 mln złotych to
        możesz takie inwestycje robić - to po pierwsze.
        Po drugie - prawo jest prawo i trzeba go przestrzegać - zwłaszcza
        jak się jest wysokim urzędnikiem samorządowym.
        Po trzecie - gdzie i kto stwierdził, że należy rozebrać nowe
        skrzydło Staregi Browaru i mieć znowu park z żulami - zastanów się
        więc co piszesz.
        Wreszcie - po czwarte i ostatnie - może i masz rację że Poznań to
        prowincjonalne miasto - ale nie zgadzam się z tobą, że oprócz
        Starego Browaru nie mamy czego pokazać turystom - mamy wspaniały
        renesansowy ratusz, barokowy kościół farny, XIV - wieczny kościół
        przy ul. Krakowskiej, Ostrów Tumski i wiele innych nie zawsze
        znanych zabytków oraz wiele nowszych atrakcji turystycznych np.
        Malta, czy też własnie Stary Browar.
      • dzierzbiniak Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 18:51
        masz racje,co nie znaczy ze mozna doprowadzac do naduzyc-mozna bylo sprzedac to drozej,a inwestor na pewno by sie znalazl i wcale nie musialoby byc tam zuli-nie rozumiem o czym Ty mowisz wogole!!!
      • gottwald Re: Prezydent Poznania skazany! 06.03.08, 08:36
        co za pokretne myslenie obroncow!!! w momencie popelniania
        przestepstwa, czyli sprzedazy gruntu za nizsza cene prezydent nie
        mogl wiedziec, czy obiekt bedzie w przyszlosci zyskowny. to, ze
        przynosi teraz zyski, nie sankcjonuje przestepstwa. dla wszystkich,
        ktorzy tego nie rozumieja: jesli ukradne twoj samochod, a potem bede
        nim wozic niepelnosprawnych (czyli czynic dobro), stwierdzisz, ze ta
        kradziez nie miala miejsca? odpuscisz? haha.
    • kielcenoca Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:28
      Pompowane przetargi , czy ktoś słyszał o prywatnych inwestycjach w
      zieleń miejską , czyli park ?
      Z góry było wiadomo , że zieleń parku zamieni się w zieleń
      banknotów .
      • julka.4 Re: mobilny i przedsiebiorczy w ramach układu 05.03.08, 10:49
        każdy głupi tak potrafi, nawet po prywatnych nędznych
        uniwersytetach. U nas takich przedsiębiorczych jak grobelniak na
        pęczki, ale już mamy prawie urzadzony skansen europejski. Tylko
        popatrzeć jak furmanki z chłopami przyodzianymi w folkowe stroje
        wyjada na nasze ulice. Młodzi owszem sa ale niedouczeni i tępawi,
        żyje nam się ciężko. Ale tym z układu to wiedzie się świetnie bo
        urządzili sobie u nas Eden.
        • almagus Re: Prezydent Poznania ma doznania, nie jesteś sam 05.03.08, 13:42
          Prezydent Poznania
          ma doznania.
          Nie jesteś sam.
          Ja kradłem i mam!
          Trzeba umieć kraść.
          Łapówka to maść!
          W zasadzie smar.
          Naturalny dar.

„Mordo ty moja.”

Nowy zwyczaj od Dar Czyńskich
          „Mordo ty moja” operacji świńskich.
          Oligarchia urzędów wypasiona.
          Pałac, pielęgniarka, w futrach żona.
          Budżet do podziału i wziatki,
          Biorę ponad milion na dostatki.
          Urosła na przetargach półtuszka.
          I to z układu partyjnego Tuska.
          Więc do chudziaków od „gieroja”,
          płynie ksywa „och mordo ty moja”.
          Oligarchą on będąc przy władzy,
          w wybory głosił, wy biedni, nadzy.
          Pełni on misję na złodziei eR Pe,
          a z nim duchowni każdy to wie.
          Więc wznosi do Ma Ryji modły.
          „Mordo ty moja” jam nie podły.
          Zasila również Radio Ma Kija,
          „Mordo” forsa to była niczyja.
          „Mordo ty moja”, tak się ślini,
          niech oligarchami Bóg nas uczyni!

Stoję pochylony przed twą ikoną.
          Daj ty mi władzę ludu nieskończoną.
          „Mordo ty moja” Jadzię zrób królową.
          A pod koronę to ja służę głową.
          „Mordo ty moja” mnie twoje splendory.
          A ten Kac Czyński umysłowo chory.
          „Mordo ty moja” pamiętaj Tadek,
          innych to w ryja i kopa w zadek.
      • jn24 Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 12:21
        O co biega ?
        Otóż, artykuł jest nieprecyzyjny , bowiem obowiązkowe publiczne
        ogłoszenie o przetargu stanowiło,że "sprzedaży podlega
        nieruchomośc ... w części przeznaczonej na park" Czyli można było
        sprzedać tylko tę część przeznaczoną na park. Zbycie nieruchomości
        nie przeznaczonej na park odbyło się zatem z naruszeniem
        obowiązującego prawa, a to stanowi,ze taka umowa jest z mocy prawa
        nieważna.
    • krzynia.c Ilu mamy takich prezydentów? 05.03.08, 10:30
      Komu i czym sie naraził?Pokazówka dla maluczkich.
    • slavko.matejovic Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:30
      10% z sześciu milionów to 600.000. Po odjęciu 14.000 zostanie
      jeszcze 586.000. Przez 4 lata na koncie bezpiecznym po odjęciu
      podatku Belki zostanie ok. 685.000 zł. Da się żyć!
    • aabiss c.d Polskiego Piekła 05.03.08, 10:31
      Jasne, można było inaczej, Prezydent mógłby coś zrobić inaczej i wtedy mogłaby
      być inna cena i w ogóle po co centra handlowe.
      Prezydent sprzedał, radni zmienili potem plan, szkoda, że prezydent nie był
      jasnowidzem i nie przewidział tego. A ten oto brak zdolności jasnowidztwa - jak
      wiadomo - podlega karze a par. 22 Kodeksu Karnego. Sędziom - gratulujemy!
    • oldbruno Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:34
      Prawdziwy problem polega na tym, że w Polsce zupełnie nie wiadomo komu można wierzyć! Korzystną wiadomością jest to, że można proces zakończyć w półtora roku.
    • irena1949 Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:34
      I bardzo dobrze.To co zrobił było skandaliczne i kryminogenne.Mógł
      sprzedać ziemię uczciwie i nie byłoby sprawy.Ale widocznie opłacało
      mu się zrobić inaczej.Pani Kulczyk go zabezpieczy napewno.Bez pracy
      nie zostanie.
      Swoją drogą to Browar jest piękny i dorze,że jest.
      • loppe Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:36
        patrząc na daty - to był jeszcze czas sprzed ofensywy sił
        antykorupcyjnych, gdy wszystko było wolno (taka atmosferka panowała,
        dziś ludzie za to płacą)
    • kiks11 O, doświadczony zabrał głos 05.03.08, 10:35
      a swoją drogą to jednak za Ćwiąkalskiego też skazują, nie tylko
      wypuszczają z aresztów wydobywczych. Czyli jak się należy to się
      należy, bez względu na sympatie polityczne. A swoją drogą to
      chłopaki zrobili klasyczny myk z planowaniem przestrzennym,
      zadziwijące jest tylko, że nie posadzili naławie oskarżonych całej
      rady miasta, to w końcu ona dała tą ziemię Kulczykowej, a nie
      prezio, on sprzedał pod park, ona zawnioskowała o zmianę planu, on
      wniósł uchwałe o przystapieniu do zmiany planu, rada klepnęłą, on
      zrobił zmianę, rada przyjęła uchwałę o zmianie planu, no i ona może
      budowac centrum handlowe. W końcu rada mogła uwalić temat i nie
      byłoby centrum tylko park. Coś tu jednak nie gra. No chyba, że
      sprzedawli ziemie juz po przyjęciu uchwały o przystąpieniu do zmiany
      planu, ale rada mogłą w końcu uwalić samą zmianę, capi mi tu.
    • finish1 w zawieszeniu? 7mlnPLN oddada??? Zamknąć dziada. 05.03.08, 10:39
      bez zawieszenia.
      • orlet Re: w zawieszeniu? 7mlnPLN oddada??? Zamknąć dzia 05.03.08, 11:18
        Ja bym wolał zawieszenie bez sadzania.
        Później można ściągnąć i złożyć.
        Biedak się juz nasiedział podczas obrad Rady Miasta.
    • wojtekspychala Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:40
      NARESZCIE !!!!!!!!!!!!!!! Gratulacje dla wszystkich ktorzy glosowali na
      Groblenego Kryminaliste w wyborach !!!! Paslo - Wisniewska powinna wygrac !!
      Teraz Pytanie za ta sama kwote ktora Grobelny dostal od K. kogo nam Tusk Przysle
      z Warszawy moze Piskorskiego :) !!!
      • m15 cienias powinien iść do kryminału,zawieszenie kary 05.03.08, 10:43
        to nadmiar łaski dla złodzieja w białym kołnierzyku,a co z panią
        kulczyk,czy nie wiedziała co robi ,czy ten przekręt nie był
        organizowany za jej namową i w jej interesie
        • starod Re: cienias powinien iść do kryminału,zawieszenie 05.03.08, 10:57
          m15 napisał:

> to nadmiar łaski dla złodzieja w białym kołnierzyku,a co z panią
          > kulczyk,czy nie wiedziała co robi ,czy ten przekręt nie był
          > organizowany za jej namową i w jej interesie
          Zapomniałem, moze mi ktoś przypomni, jaka opcja polityczna popierała
          do pewnego czasu Kulczyka???????? Cos tam było chyba z autostradą,
          anulowano przetarg by stracic na jego korzysc kilka milionów.
    • fotosmak jesteeśmy z Tobą Rysek ! 05.03.08, 10:41
      Ryśku, jesteśmy z Tobą! Zazdrośnicy nie mogą przeboleć rozwoju naszego miasta i
      najlepszego centrum handlowego w Polsce !

pozdrawiamy i kciuki trzymamy

Twoi pracownicy
      • aluchelek Re: jesteeśmy z Tobą Rysek ! 05.03.08, 11:03
        wstydź się!
      • naturelovers Re: jesteeśmy z Tobą Rysek ! 05.03.08, 11:09
        Toto Rina, jestesmy z Toba! Zazdrosnicy nie moga przebolec rozwoju naszej
        organizacji i najlepszych burdeli w Italii!

Pozdrawiamy i kciuki trzymamy

Twoi zolnierze

>> trudno sie dziwic<<
      • sebar_rysiu Re: jesteeśmy z Tobą Rysek ! fotosmak 05.03.08, 13:12
        fotosmak Ty marna lizydupo....

Po latach doczekalem sie ze Grobelny odpowie wreszcie chcociaz
        czesciowo za to co zafundowal Poznaniowi (jezeli w apelacji sprawie
        nie ukreca leb!). A zafundowal nam opoznienie w rozwoju na tle
        innych miast !!!!

Caly znaczacy biznes wyprowadzil sie za jego kadencji do Warszawy i
        Wroclawia. Nie wspomne o utracie nowych inwestorow....

Ty robaku marny na tej padlinie sie zywisz... dlatego bedziesz tej
        padliny Grobelnego bronic... bo jestes zawodowym marnym zerem, ktore
        nie jest wstanie wyzyc poza urzedem bo kwalifikacje masz zerowe,
        ograniczone tylko do znajomosci, kumoterstwa, nepotyzmu i lizania
        dupy...

WON z urzedow miejskich ! Przewietrzyc was byscie pofruneli z
        wiatrem historii prezydentury Grobelnego !!!!

Sebar
        sebar_rysiu@yahoo.co.uk
    • janusz_janusz Stoje po stronie Grobelnego i Kulczykowej! 05.03.08, 10:41
      Z ich dzialan miasto, w tym i ja, cos ma. Ciekaw jestem co ma z
      dzialan takich sedziow jak wyzej wymienieni?
      • loppe toś straszny! 05.03.08, 10:47

chcesz powiedzieć że Kulczykowa nie mogła tego pięknego obiektu wam
        postawić nie czardzując was zarazem na 7 mln?:))))
      • m15 niech działają ,ale niech nie kradną-przy okazji 05.03.08, 10:47
        janusz_janusz napisał:

> Z ich dzialan miasto, w tym i ja, cos ma. Ciekaw jestem co ma z
        > dzialan takich sedziow jak wyzej wymienieni?
      • zbyszek_u Re: Stoje po stronie Grobelnego i Kulczykowej! 05.03.08, 11:00
        Fakt skandal facet dostawał rocznie po kilkaset tys. zł a teraz ma oddac 14 przy
        stracie 7 mln to śmieszne.
      • lexgm Re: Stoje po stronie Grobelnego i Kulczykowej! 05.03.08, 11:09
        Janusz, pomyśl trochę.
        Jeśli przedmiot przetargu został określony jako "inwestycję o
        charakterze parku", a wrzeczywistości był to grunt w cześci
        (większej)o charakterze parku a w części (mniejszej) pod inwestycję,
        to Grobelny (o czym mówiła sędzia w uzasadnieniu wyroku), któremu
        zwrócono na to uwagę (że nieprawidłowo opisano przedmiot przetargu),
        powinien był zlecić swoim podwładnym zbadanie tego zarzutu i w
        przypadku potwierdzenia, że grunt to nie tylko park, powinien
        unieważnić przetarg, rozpisać nowy z uwypukleniem, co konkretnie
        jest sprzedawane: ile terenu inwestycyjnego a ile parku.
        Nie zrobił tego, zaniedbał więc swoje obowiazki, a miasto straciło
        na sprzedaży cześci gruntu uznanej za park a nie za teren
        inwestycyjny. Proste.
        A browar (Stary i Nowy)piekny jest. Gratulacje dla Pani Grażyny i
        prośba o dalsze równie przepiękne inwestycje.
    • maly_ksiaze Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:42
      Mam nadzieje, ze beda nowe wybory - z korzyscia dla Poznania. No
      coz, z calym szacunkiem - nie jest to prezydent z jakakolwiek wizja
      miasta...i zapewne bedzie szybko zapomniany.
    • nishio Skazali najgorszego prezydenta za Najlepszą rzecz 05.03.08, 10:43
      i tyle
      • m15 czy sąd nakazał zwrot łapówy 05.03.08, 10:46
        czy dająca łapówę też będzie skazana,ależ nie ,kulczyki są ponad
        prawem,wszak to członkowie komuszych spec służb
        • pies_na_lewiznie m15..jakiej łapówy?..ty wiesz lepiej? 05.03.08, 11:09
          pieprzysz od rzeczy...
    • ksmx Absolutnie źle... 05.03.08, 10:48
      Oczywiście sądy powinny skazywać za niegospodarność ale akurat prezydent
      Grobelny na to nie zasłużył. Te 7 mln wróci w postaci podatków, nie wiem kiedy
      ale wróci.
      • julka.4 Re: w 3 tysiacleciu 05.03.08, 10:52
        jak za miejsce zakombinowali to i na podatkach będą kombinować -
        maja kasę na prawników i działalnośc na granicy i poza prawem
      • m15 oto relatywizm moralny 05.03.08, 10:54
        ksmx napisał:

> Oczywiście sądy powinny skazywać za niegospodarność ale akurat
        prezydent
        > Grobelny na to nie zasłużył. Te 7 mln wróci w postaci podatków,
        nie wiem kiedy
        > ale wróci.
        kraść nie wolno i już, to prawo zarówno boskie jak i ludzkie,
        kulczyk chciał stawiać centrum-brawo,lecz teren powinien kupić za
        uczciwą cenę ,a na dodatek w uczciwym przetargu,wszak inni
        inwestorzy też mają prawo do inwestowania w poznaniu,cy może się
        mylę ,może poznań to udzielne księstwo kulczyka i stąd te
        preferencje biznesowe,w warszawie takim księciem jest krauze,kupuje
        tereny od państwa za grosze ,potem buduje osiedla i tak
        niechcący ,przy okazji zarabia bajońskie sumy
        • julka.4 Re: wielu z naszego społeczeństwa 05.03.08, 11:00
          uważa że cel uświęca środki. Jeżeli nie oprzemy się na podstawowych
          zasadach etyki - i nie wprowadzimy ich do życia i do biznesu to
          będziemy się tak szarpać z życiem. Trudno jest żyć w takich realiach
          i to jest częściowo odpowiedzią dlaczego tak wielu z nas stąd
          wyjeżdża.
        • ksmx Re: oto relatywizm moralny 05.03.08, 11:18
          m15 napisał:

> kraść nie wolno i już, to prawo zarówno boskie jak i ludzkie,
          > kulczyk chciał stawiać centrum-brawo,lecz teren powinien kupić za
          > uczciwą cenę ,a na dodatek w uczciwym przetargu,wszak inni
          > inwestorzy też mają prawo do inwestowania w poznaniu,cy może się
          > mylę ,może poznań to udzielne księstwo kulczyka i stąd te

Ok, nie sprzeczam się. Skoro temat śmierdzi to coś w tym jest.
    • wlodzimierz.ilicz Sprawa wątpliwa. Dopiero w 2003 radni zmienili 05.03.08, 10:51
      przeznaczenie terenu.
      To oni a nie prezydent miasta.
      • loppe he he 05.03.08, 10:53

sąd prawdopodobnie ustalił że prezydent i nabywca wiedzieli o tych
        planach radnych gdy w 2002 za bezcen ziemia poszła he he he

cud że nie wsadzili go...
        • wlodzimierz.ilicz Nie znam akt, że może tak było albo nie. 05.03.08, 10:56
          W każdym razie gdyby co, to jaki wyrok dostali radni?
          To oni na końcu zrobili dobrze Kulczykowej.
          • loppe Re: Nie znam akt, że może tak było albo nie. 05.03.08, 10:58
            dlatego dziwię się ludziom tu ktorzy krytykują werdykt nie poznawszy
            uzasadninia:)))))))))))))

urzędnik który wie o planach zmiany w przyszłym roku nie sprzedaje
            tylko czeka na tę zmianę-decyzję radnych
          • loppe Re: Nie znam akt, że może tak było albo nie. 05.03.08, 11:00

b. zabawne jest też chwalenie urzędnika za piękny Browar gdy to
            radni nie on, on na park ziemię sprzedal:))))))))))))
        • m15 pro publico bono sprzedał park z pozwoleniem budow 05.03.08, 10:57
          y,tak to nasi biznesmeni robią swoje biznesy,a głupi klakierzy
          przyklaskują dla ich przekrętów
      • ene_due1 Re: Sprawa wątpliwa. Dopiero w 2003 radni zmienil 05.03.08, 10:56
        Łaaał...no to dopiero się porobiło.
      • wlodekzpoznania Kto kupuje park pod inwestycje? Po co? 05.03.08, 12:44
        Rozgrzeszam Kulczykową. Jej inwestycja jest po prostu świetna, wszystko , można
        o niej powiedzieć, ale nie to, że to jest korkujące miasto centrum handlowe.
        Korki owszem są, ale nie przez Browar i uatrakcyjnienie tego rejonu centrum,
        który do tej pory był zaniedbany i infrastrukturalnie niedostosowany, ale przez
        brak rozwiązań ruchu międzydzielnicowego, który tranzytem biegnie przez centrum
        miasta.

Natomiast ten wyrok ba Grobelnego jest słuszny. Niezależnie od intencji nie
        można w państwie praworządnym sprzedawać czegoś jako parku byle tylko zaniżyć
        cenę sprzedaży. Jeśli nawet wierzyć w dobre intencje Zarządu, to należało może
        wejść do spółki wnosząc grunt aportem? Natomiast fakt sprzedawania parku zakrawa
        na mrożkowski absurd. I tyle.
    • roosevelt5 Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 10:59
      Otóż kiedy miasto sprzedawało działki Grażynie Kulczyk, zaznaczyło,
      są one przeznaczone na "inwestycję o charakterze parku". Nie było
      mowy o centrum handlowym. Ziemia z takim przeznaczeniem musiałaby
      być dwukrotnie droższa. W lipcu 2003 radni zdecydowali, że może tam
      powstać duży obiekt handlowy.

Zaraz!!!!!!!!!!!
      Skoro to radni pozwolili na wybudowanie centrum handlowe, to
      dlaczego ma odpowiadać Grobelny?
      A swoją drogą (nie jestem poznaniakiem), ale rozmawiałem z
      mieszkańcami Poznania i mówili, że wcześniej to miejsce było
      wychodkiem dla wyprowadzanych piesków.
      Teraz to ma prezencje. Więc w czym problem?
      • zbyszek_u Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:03
        Że to ustawiony przetarg. Wszystkie wróble w mieście o tym ćwierkały.
        • roosevelt5 Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:31
          zbyszek_u napisał:

> Że to ustawiony przetarg. Wszystkie wróble w mieście o tym
          ćwierkały.

Może i ćwierkały.
          A czy cała procedura przetargu była oficjalna i odtajniona?
          Jakie były inne oferty?
          Jeżeli w umowie z miastem było zapisane, że teren jest pod park, a
          następnie rada miasta pozwoliła wybudować centrum handlowe, to do
          kogo pretensje?
          Coś jest wart tyle, ile jest skłonny ktoś zapłacić.
          W Łodzi była podobna awantura.
          Były prezydent miasta został oskarżony o przyjęcie korzyści
          materialnej za sprzedaż terenów pod centrum M1 (handlowe).
          Kłopot polegał na tym, że tereny były przeznaczone pod budownictwo
          mieszkaniowe.
          Tylko budownictwo staneło, a teren leżał odłogiem.
          Zgode na przekwalifikowanie terenów pod budownictwo przemysłowe
          mogła wydać tylko rada miasta, ale to prezydentowi oberwało się.
          Ot kwadratura koła.

• julka.4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:03
        powinna zapłacić dwa razy więcej za tą ziemię - czy to tak trudno
        zrozumieć.
        • raaaf4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:10
          julka.4 napisała:

> powinna zapłacić dwa razy więcej za tą ziemię - czy to tak trudno
          > zrozumieć.

Twoja tępota poraża.
          Grobelny sie od wyroku napewno odwola poza tym nie ejst prawomocny.
          A ziemie kosztuje tyle ile ktos za nia zaplaci a nie tyle na ile wyceni ja jakis
          rzeczoznawca.
          • julka.4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:17
            to że się odwoła to nie świadczy o tym że jest niewinny. Każde
            dziecko w Polsce wie, że określone ugrupowania działają u nas
            bezkarnie i wręcz są oburzeni, że obywatele jakieś śmiecie czepiaja
            się do nich o to. Mamy tutaj klasyczne podejście jak w chińskiej
            demokracji.
            • raaaf4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:21
              julka.4 napisała:

> to że się odwoła to nie świadczy o tym że jest niewinny. Każde
              > dziecko w Polsce wie, że określone ugrupowania działają u nas
              > bezkarnie i wręcz są oburzeni, że obywatele jakieś śmiecie czepiaja
              > się do nich o to. Mamy tutaj klasyczne podejście jak w chińskiej
              > demokracji.
              to ze go skazali tez nie swiadczy o jego winie.
              Znalezli kozla ofiarnego
              jeszcze raz przypomne podstrawowa zasade rynku cos tyle kosztuje ile jests ktos
              za nia dac a wyceny to a pomoce w ustalaniu ceny wyjsciowej nie wyrocznie.
              • julka.4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:27
                tylko że jeżeli wiadomo było że jest to ziemia pod centrum handlowe
                to cena byłaby dwukrotnie wyższa, a przeznaczenie tej ziemi było
                inne. Mała różnica - ale istotna jeżeli chodzi o cenę tej ziemi. To
                krętactwo, mataczenie, kombinowanie - na dużą skalę żle się kończy
                dla mieszkańców danego terenu. Dlaczego ludzie uciekaja z niektórych
                miejscowości ? (chodzi szczególnie o młodych i zdolnych) W takich
                układach świetnie żyje się tym co są w układzie, tym poza
                zdecydowanie gorzej.
                • foxof Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:31
                  julka szkoda nerwow, zaraz ci odpiszą ze browar taki piekny i w ogole super, i o co ten krzyk
                  Kulczyk i tak by to kupila
                • roosevelt5 Re: Piszesz o tępocie, a nic nie rozumiesz. 05.03.08, 11:46
                  Pytam. Kto wyraził zgode na wybudowanie centrum handlowego?
                  Grobelny czy rada miasta?
                  Przeczytaj jeszcze raz artykuł.
                  Do kogo masz pretensje?
                  Jeśli wyrażono zgode można było podpisać aneks do umowy.
                  Pytanie był czy nie był aneks.
                  Kto miał upoważnienie na podpisanie ew. aneksu?
                  I kluczowe pytanie: ile była p.Kulczyk skłonna dopłacić i czy były
                  inne i lepsze oferty?
                  Nie mieszkam w Poznaniu i opieram się na informacji w mediach oraz
                  tego co mi mówiła rodzina mieszkająca w Poznaniu.
                  Odpowiedzi do wyżej postawionych pytań nie było i stąd moje
                  wątpliwości.
                  Czy naprawde warto mieszać kogoś z błotem jeśli są wątpliwości co do
                  sprawy.
                  Patrzysz kategoriami rewizjonistycznymi.
                  Stań z boku i oceniaj bez emocji.
                  Mimo wszystko pozdrawiam
                  • foxof Re: Piszesz o tępocie, a nic nie rozumiesz. 05.03.08, 12:07
                    roosevelt5 napisał:

> I kluczowe pytanie: ile była p.Kulczyk skłonna dopłacić i czy były
                    > inne i lepsze oferty?
                    > Nie mieszkam w Poznaniu i opieram się na informacji w mediach oraz
                    > tego co mi mówiła rodzina mieszkająca w Poznaniu.
                    > Odpowiedzi do wyżej postawionych pytań nie było i stąd moje
                    > wątpliwości.
                    > Czy naprawde warto mieszać kogoś z błotem jeśli są wątpliwości co do
                    > sprawy.
                    > Patrzysz kategoriami rewizjonistycznymi.
                    > Stań z boku i oceniaj bez emocji.
                    > Mimo wszystko pozdrawiam

a ja mieszkam w Poznaniu i pamiętam tę atmosferę nacisku wytworzoną ze strony Kulczyków w stylu: jak nam nie sprzedacie tej ziemi to miasto straci ileś tam setmilionów, ludzie pracę, miasto super inwestycję, wyprowadzimy się z Poznania itp
                    Kulczykowie widzieli że pierwsza częśc SB odniosła sukces i wiedzieli że jego powiększenie jest w ich interesie więc mogli zapłacić
                    ale nie, lepiej kombinować i kręcić
                    a najgorsze jest to że uczestniczył w tym prezydent i radni

• roosevelt5 Re: Piszesz o tępocie, a nic nie rozumiesz. 05.03.08, 12:21
                      foxof napisał:
                      a ja mieszkam w Poznaniu i pamiętam tę atmosferę nacisku wytworzoną
                      ze strony K
                      > ulczyków w stylu: jak nam nie sprzedacie tej ziemi to miasto
                      straci ileś tam se
                      > tmilionów, ludzie pracę, miasto super inwestycję, wyprowadzimy się
                      z Poznania i
                      > tp

A ile straciłby Poznań, gdyby Kulczykowie wynieśli się z Poznania?
                      • foxof wiesz co, zostawię to bez komentarza 05.03.08, 12:30
                        > A ile straciłby Poznań, gdyby Kulczykowie wynieśli się z Poznania?

wiesz co, zostawię to bez komentarza
                        • julka.4 Re: a może by zyskał, czy poza kulczykiem 05.03.08, 12:40
                          w Poznaniu nie ma rzutkich, mądrych ludzi, a może ich spycha się na
                          margines ? Kulczykowa zarobiła na gruncie trochę dołozyła i miała za
                          co prowadzić inwestycje. Mobilność Kulczyków jest znana, sprawa
                          autostrad przecież pod koniec kadencji SLD była chryja - nie
                          pamiętacie jak pawlaczek włożył kulczykowi kasę i to na długie lata,
                          potem naiwnie tłumaczył sie, że pomylił się podczas głosowania.
                          Jakoś te pomyłki na korzyśc określonych osób za często zdarzaja się
                          tym samym osobom.
                          • raaaf4 Re: a może by zyskał, czy poza kulczykiem 05.03.08, 12:57
                            Nie zalamuj mnie Julka. Piszesz op czyms o czy nie masz bladego pojecia.

Nawet jesli przyoszczedzila 7 mln PLN to jest to nic w porownoaniu do wartosci
                            inwestycji ktora wyniosla ok 100 mln ale EURO czyli cos ok 400 mln PLN
                            Co zyskal POznan dzieki kulczykom fabryke VW 5000 ludzi pracuje i jest z nia
                            zwiazanych - najwiekszy pracodawca w Poznaniu.
                            A sam Browar generuje ok 1000 miejsc pracy.
                            Moze lepiej nie pisac glupot jak sie nie ma bladego pojecia o tym o czym sie pisze.
                            • foxof to Ty załamujesz... 05.03.08, 13:12
                              > Nie zalamuj mnie Julka. Piszesz op czyms o czy nie masz bladego pojecia.
                              >
                              > Nawet jesli przyoszczedzila 7 mln PLN to jest to nic w porownoaniu do wartosci
                              > inwestycji ktora wyniosla ok 100 mln ale EURO czyli cos ok 400 mln PLN
                              > Co zyskal POznan dzieki kulczykom fabryke VW 5000 ludzi pracuje i jest z nia
                              > zwiazanych - najwiekszy pracodawca w Poznaniu.
                              > A sam Browar generuje ok 1000 miejsc pracy.
                              > Moze lepiej nie pisac glupot jak sie nie ma bladego pojecia o tym o czym sie pi
                              > sze.

człowieku gdyby nie Kulczykowie inwestowali to byłby ktoś inny, zrozum to, tak działa wolny rynek,
                              i zaznaczam że nie myślę o tym żeby ich stąd wyrzucać czy coś w tym stylu

i co to za argument w ogóle z tymi 7 milionami?? czyli uważasz że można kraść?????????????????????????????????/
                              a gdzie zasady??????
                              ręce opadają
                              • raaaf4 Re: to Ty załamujesz... 05.03.08, 13:29
                                foxof napisał:

> > Nie zalamuj mnie Julka. Piszesz op czyms o czy nie masz bladego pojecia.
                                > >
                                > > Nawet jesli przyoszczedzila 7 mln PLN to jest to nic w porownoaniu do war
                                > tosci
                                > > inwestycji ktora wyniosla ok 100 mln ale EURO czyli cos ok 400 mln PLN
                                > > Co zyskal POznan dzieki kulczykom fabryke VW 5000 ludzi pracuje i jest z
                                > nia
                                > > zwiazanych - najwiekszy pracodawca w Poznaniu.
                                > > A sam Browar generuje ok 1000 miejsc pracy.
                                > > Moze lepiej nie pisac glupot jak sie nie ma bladego pojecia o tym o czym
                                > sie pi
                                > > sze.
                                >
                                > człowieku gdyby nie Kulczykowie inwestowali to byłby ktoś inny, zrozum to, tak
                                > działa wolny rynek,
                                > i zaznaczam że nie myślę o tym żeby ich stąd wyrzucać czy coś w tym stylu
                                >
                                > i co to za argument w ogóle z tymi 7 milionami?? czyli uważasz że można kraść??
                                > ???????????????????????????????/
                                > a gdzie zasady??????
                                > ręce opadają

Czy ktos cos ukradl? Czy Grobelny zostal oskarzony o przywlaszczenie mienia
                                ???????????
                                Jestes pewien czy bylby ktos inny?
                                A moze wybralby Wroclaw lub Lodz bo tam jest 10x lepszy klimat do inwestowania.
                                MOze byloby wielkie nic.
                                Akurat z przyciaganiem kapitalu to Poznan sobie srednio radzi i za to wlasnie
                                winie prezydenta.
                                Ja bym ta ziemie oddawal za darmo.
                                By Inwestorzy tworzyli nowe miejsca pracy itd.
                                • foxof Re: to Ty załamujesz... 05.03.08, 13:43
                                  > Czy ktos cos ukradl? Czy Grobelny zostal oskarzony o przywlaszczenie mienia
                                  > ???????????
                                  > Jestes pewien czy bylby ktos inny?
                                  > A moze wybralby Wroclaw lub Lodz bo tam jest 10x lepszy klimat do inwestowania.
                                  >
                                  > MOze byloby wielkie nic.
                                  > Akurat z przyciaganiem kapitalu to Poznan sobie srednio radzi i za to wlasnie
                                  > winie prezydenta.
                                  > Ja bym ta ziemie oddawal za darmo.
                                  > By Inwestorzy tworzyli nowe miejsca pracy itd.

tak jestem pewien że byłby inny inwestor, nie bój się o Poznań, nie zginie bez Kulczyków
                                  wystarczy spojrzeć do rocznika statystycznego www.stat.gov.pl by zobaczyć jaką kondycję ma Poznań, ile jest w Poznaniu przedsiębiorstw, ile kasy mają Poznaniacy itd wbrew temu co się pisze np. o Wrocławiu
                                  nie napisałem że ktoś coś ukradł, ale z Twoich postów można wnioskować że jest to dopuszczalny i właściwy sposób dochodzenia do majątku
                                  • raaaf4 Re: to Ty załamujesz... 06.03.08, 11:12
                                    foxof napisał:

> > Czy ktos cos ukradl? Czy Grobelny zostal oskarzony o przywlaszczenie mien
                                    > ia
                                    > > ???????????
                                    > > Jestes pewien czy bylby ktos inny?
                                    > > A moze wybralby Wroclaw lub Lodz bo tam jest 10x lepszy klimat do inwesto
                                    > wania.
                                    > >
                                    > > MOze byloby wielkie nic.
                                    > > Akurat z przyciaganiem kapitalu to Poznan sobie srednio radzi i za to wla
                                    > snie
                                    > > winie prezydenta.
                                    > > Ja bym ta ziemie oddawal za darmo.
                                    > > By Inwestorzy tworzyli nowe miejsca pracy itd.
                                    >
                                    > tak jestem pewien że byłby inny inwestor, nie bój się o Poznań, nie zginie bez
                                    > Kulczyków
                                    > wystarczy spojrzeć do rocznika statystycznego www.stat.gov.pl by zobaczyć jaką
                                    > kondycję ma Poznań, ile jest w Poznaniu przedsiębiorstw, ile kasy mają Poznania
                                    > cy itd wbrew temu co się pisze np. o Wrocławiu
                                    > nie napisałem że ktoś coś ukradł, ale z Twoich postów można wnioskować że jest
                                    > to dopuszczalny i właściwy sposób dochodzenia do majątku
                                    Nie pochwalam kradziezy i nigdzie nie napisalem ze aprobuje ten sposob
                                    dochodzenia do majatku.
                                    Wyrok opiera sie na jednej z wycen tego terenu a wycen tyle ilu rzeczoznawcow.
                                    A ja kaurat nier jestem pewnien bo pracuje dla takiego walsnie jednego z
                                    inwestorw ktory mysli o wtycofaniu sie z tego miasta wlasnie dlatego ze tu
                                    klimat dla inwestycji jest wysoce nie sprzyjajacy.
                                    akurat Rysia uwazam za hamulcowego jesli chodzi o rozwoj miasta a Kupice i
                                    Browar to jedyne sprawy za ktore mozna go pochwalic
                                    • foxof Re: to Ty załamujesz... 06.03.08, 12:27
                                      no dobra raaf jest inwestor który omija (nie wszyscy muszą przecież wybierać Poznań) będzie się trzeba martwić gdy będzie takich omijających Poznań kilkadziesiąt % (oby nie)
                                      w jednym chyba się zgadzamy: Ryszard kiepskim prezydentem był (jest)
                                      pozdr
                                      • raaaf4 Re: to Ty załamujesz... 06.03.08, 12:49
                                        Zgadzamy sie ze jest zlym prezydentem.
                                        Po pierwsze to miasto nie ma za zadanie zarabiac. Czy On narazil na szkode
                                        miasto ? 7 mln ? a moze 3 wg innej wyceny a moze 5 wg jeszcze innej a moze
                                        zarobil 200 tys wg kolejnej wyceny ?

Prawda jest ze mogli jej nie sprzedawac a wejsc aportem do spolki podobnie jak
                                        to zrobili w przypadku PFC i Andersii ( gdzie miasto na tym zarobiło znacznie
                                        wiecej niz tylko na sprzedazy gruntu. Ale tak czy inaczej miasto na tym zyskało
                                        przypomne ze Kulczykowa włozyla 18 mln PLN w modernizacje ul. Kosciuszki.

A porcent inwestorw omijajacych poznan jest znaczny od lat nie bylo zadnej
                                        ciekwaej lokalizacji strategicznego inwestora w Poznaniu wiec chronmy i cenmy
                                        tych co mamy.

Nie zgadzam
                                      • raaaf4 Re: to Ty załamujesz... 06.03.08, 12:54
                                        foxof napisał:

> no dobra raaf jest inwestor który omija (nie wszyscy muszą przecież wybierać Po
                                        > znań) będzie się trzeba martwić gdy będzie takich omijających Poznań kilkadzies
                                        > iąt % (oby nie)
                                        > w jednym chyba się zgadzamy: Ryszard kiepskim prezydentem był (jest)
                                        > pozdr
                                        Ten wyrok to koniec inwestycji w Poznaniu.
                                        Nie lubiłem Ryszarda G., bo brak mu było charyzmy, nie potrafił stanowczo
                                        postawić na swoim i bronić tego, (jeżeli w ogóle miał jakieś zdanie) działał jak
                                        piskorz i chciał tak manewrować żeby wszystkim dogodzić. Żadna z niego
                                        osobowość, ale... Wyrok za podjęcie decyzji administracyjnej to paraliż
                                        decyzyjny w mieście. Teraz żaden urzędas nie zadecyduje, bo zawsze znajdzie się
                                        ktoś, kto tą decyzję oprotestuje - co jest normą w mieście zwanym Poznaniem.
                                        Można go było nie wybierać w przyszłych wyborach można było go jak prezydenta
                                        Olsztyna skazać za przestępstwa kryminalne - jeżeli takich się dopuścił, ale ten
                                        wyrok ta katastrofa dla miasta. W świat pójdzie wiadomość, że za inwestowanie w
                                        Poznaniu można będzie mieć kłopoty z prawem a przez to złą opinię, której nikt z
                                        inwestorów nie zaryzykuje i poco tu się pchać, kiedy we Wrocławiu czy w innych
                                        miejscach są lepsze warunki do tego a ludzie miejscowi swoją mentalnością
                                        odbiegają od „Poznańskiego Psa ogrodnika”, który sam nie zje, ale drugiemu nie
                                        da. Euro2012 w Poznaniu to już praktycznie przeszłość. Cieszy się Wrocław, bo
                                        kończy się zdecydowaną wygraną iluzja rywalizacji z Poznaniem cieszą się inni,
                                        którzy czekają na przejęcie Euro2012. Wszyscy na tym skorzystają i to nie tylko
                                        zamiejscowi, ale i te Lat lerki Poznańskie gryzące po kostkach, bo do gardła ze
                                        swoimi protestami nie mogły doskoczyć. Nie zdziwię się, jeżeli inwestor wycofa
                                        się z inwestycji na Gajowej ku uciesze tych kilkunastu protestujących oszołomów.
                                        Teraz będzie tu cicho spokojnie nic nowego nie powstanie, więc nie będzie
                                        powodów do protestów ruch uliczny i korki z powodu wyludnienia przestaną nam
                                        doskwierać tereny pod różne budowy zarosną ku uciesze „pożal się Boże ekologów”
                                        będzie swojsko i gospodarnie, (co by to jeszcze miało dzisiaj tu oznaczać) tylko
                                        trochę będzie głupio, gdy przed nazwą naszego miasta znajdzie się pewien
                                        dopisek, ale co tam to też będzie ładnie brzmiało: „Skansen idiotów - Poznań”

Pod tym postem sie podpisuje obiema rekami.
                                        • foxof wyolbrzymiasz 06.03.08, 13:10
                                          • raaaf4 Re: wyolbrzymiasz 06.03.08, 13:38
                                            niestety podobna opinia jest wsrod inwestorow a poruszam sie w tym srodowisku z
                                            racji zawodu- wielu tak naprawde trzyma w tym miescie przyznaie Euro

ale naprawde powinniśmy sie gleboko nad tym zastanowic.

Bo zostaniemy z tym swoim przeswiadczeniem o swojej wyjatkowosci - sami.

A zamieszczony przeze mnei npost jest bardzo prawdziwy

• foxof to w koncu czyja to wina?? 06.03.08, 14:22
                                              to w koncu czyja to wina?? chyba nie sprawy Kulczykparku

tym bardziej urzednicy miejscy powinni byc poza podejrzeniami, powinni byc uczciwi i takie tam bzdety

moze ten wyrok - jesli sie utrzyma - to ostatnie ostrzezenie
                                              • raaaf4 Re: to w koncu czyja to wina?? 06.03.08, 15:26
                                                Stary ale czy Ty nie rozumiesz ze ten wyrok nie mowi ze ktokolwiek cokolwiek
                                                ukradl tylko ze sprzedali za tanio
                                                Teraz zaden urzednik sie nie podpisze pod niczym bo zawsze znajdzie sie oszolom
                                                ktory go osadzi o to ze cos sprzedal za tanio na co sie podeprze jakas tam wycena.
                                                I tu jest caly problem to zastopuje w ogole jakiekolwiek decyzje.
                                                Zawsze sie znajdzie ktos kot bedzie w kazdej decyzji widzial spisek.
                                                • foxof Re: to w koncu czyja to wina?? 06.03.08, 17:15
                                                  raaaf4 napisał:

> Stary ale czy Ty nie rozumiesz ze ten wyrok nie mowi ze ktokolwiek cokolwiek
                                                  > ukradl tylko ze sprzedali za tanio
                                                  > Teraz zaden urzednik sie nie podpisze pod niczym bo zawsze znajdzie sie oszolom
                                                  > ktory go osadzi o to ze cos sprzedal za tanio na co sie podeprze jakas tam wyce
                                                  > na.
                                                  > I tu jest caly problem to zastopuje w ogole jakiekolwiek decyzje.
                                                  > Zawsze sie znajdzie ktos kot bedzie w kazdej decyzji widzial spisek.

ale co ty opowiadasz!
                                                  chyba chodzi o to że sprzedano teren pod inwestycje jako teren pod park ktory z zasady bedzie tanszy

• raaaf4 Re: to w koncu czyja to wina?? 07.03.08, 10:26
                                                    Sprzedali pod park
                                                    a potem zmienili zapis - ale zmienila cala rada a nie tylko Rysio.

A sprawa rozchodzi sie wlansie o niby te 7 mln PLN

zawsze chodzi o kase
                                                  • foxof inicjatorem był Rysio 07.03.08, 11:22
                                                    > Sprzedali pod park
                                                    > a potem zmienili zapis - ale zmienila cala rada a nie tylko Rysio.
                                                    >
                                                    > A sprawa rozchodzi sie wlansie o niby te 7 mln PLN
                                                    >
                                                    > zawsze chodzi o kase

zmieniła rada ale inicjatorem był niestety Rysio

a już na koniec; Rysio dał ciała, po cholerę były te kombinację? trzeba było zrobić przetarg na teren inwestycyjny a nie jakiś 'park' Kulczykowie stanęliby z innymi do przetargu, wygrali ten przetarg w końcu zależało im na budowie drugiej części SB i nie byłoby problemu.
                                                    pozdrawiam
                              • krystin3 Re: to Ty załamujesz... 05.03.08, 17:29
                                > człowieku gdyby nie Kulczykowie inwestowali to byłby ktoś inny,
                                zrozum to, tak
                                > działa wolny rynek,
                                > i zaznaczam że nie myślę o tym żeby ich stąd wyrzucać czy coś w
                                tym stylu
                                >
                                > i co to za argument w ogóle z tymi 7 milionami?? czyli uważasz że
                                można kraść??
                                > ???????????????????????????????/
                                > a gdzie zasady??????
                                > ręce opadają
                                WSZYSTKIE MIASTA ZABIEGAJĄ O INWESTORÓW - I JAKOŚ ICH NIE WIDAĆ!
                                O pieniądze i inwestycje Kulczyka zabiegano już w latach 80., kiedy
                                Polska była bankrutem. Nawet prezydent Wałęsa nie potrafił się
                                obejść bez "przewodnictwa" Kulczyka w trakcie swoich wizyt
                                zagranicznych. No cóż, upłynęło trochę czasu, i "polaczkowie"
                                obrośli w piórka. A KULCZYK WCALE NIE MUSI INWESTOWAĆ W POLSCE.
                                MOŻE TO ROBIĆ W EUROPIE, TAK JAK JEGO OJCIEC. A w Polsce niech
                                inwestują Chińczycy, Wietnamczycy, i może Ty zainwestujesz drogi
                                foxof....??????????????
                            • julka.4 Re:czy gdyby nie miał takich pleców 05.03.08, 13:14
                              osiągnął by to. Jakoś naiwnie wierzysz w jego wielkość. W mojej
                              miejscowości jest takich kulczyków na kopy i dlatego poza
                              staruszkami i garstką młodych - raczej po szkółkach prywatnych i
                              uniwersytetach ostatnich pozycji z list rankingowych szkół wyższych,
                              nie zobaczysz ludzi przedsiębiorczych i zdolnych. Ci zdolni
                              przenoszą się o 40-50 km dalej i tam działają na korzyść
                              miejscowości. Te małe miasteczka świetnie się rozwijają. Myślę że
                              takiej perspektywy nie chcesz dla Poznania.
                        • roosevelt5 Re: wiesz co, zostawię to bez komentarza 05.03.08, 12:42
                          foxof napisał:

> > A ile straciłby Poznań, gdyby Kulczykowie wynieśli się z
                          Poznania?
                          >
                          > wiesz co, zostawię to bez komentarza

Chyba mnie nie rozumiesz.
                          Pytam, gdyż Kulczyk jako obywatel i przedsiębiorca (jaki by on nie
                          był), płaci podatki, daje prace innym itd.
                          To są korzyści dla miasta.
                          Zapytam inaczej. Jak duże inwestycje ma Kulczyk w Poznaniu? I co ma
                          miasto?
                          • foxof a czy te korzyści byłyby inne gdyby współwłaścicie 05.03.08, 13:02
                            a czy te korzyści byłyby inne gdyby współwłaścicielem np Kompanii Piwowarskiej, był kto inny???????
                            argument że się wyprowadzi z Poznania ze swoimi interesami jest śmieszny hehe
                            nie byłoby Kulczyka byłby kto inny
                            • roosevelt5 Re: a czy te korzyści byłyby inne gdyby współwłaś 05.03.08, 13:29
                              foxof napisał:
                              argument że się wyprowadzi z Poznania ze swoimi interesami jest
                              śmieszny hehe
                              > nie byłoby Kulczyka byłby kto inny

A byli inni?
                              Momo wszystko Poznań i Wielkopolska ma opinie gopodarnych.
                              Tak więc może byliby i inni.
                              Jednak zainwestował Kulczyk i jak narazie nie przenosi kapitału
                              gdzie indziej.
                              Faktem jest, że zbyt duży kapitał w jednym ręku w danym regionie
                              może doprowadzić do sytuacji, w której inwestor wywiera nacisk na
                              władze lokalne i jest to jakaś forma szantażu.
                              Być może władze Poznania teraz mają taki problem i utknęli w ślepej
                              uliczce (mając na myśli inwestycje Kulczyka).
                              Nie zmienia to faktu, że odpowiadać powinna jeszcze rada miasta za
                              to co uczyniła.
                              Przecież to ona wyraziła zgode na budowe centrum handlowego.
                            • raaaf4 Re: a czy te korzyści byłyby inne gdyby współwłaś 05.03.08, 13:31
                              foxof napisał:

> a czy te korzyści byłyby inne gdyby współwłaścicielem np Kompanii Piwowarskiej,
                              > był kto inny???????
                              > argument że się wyprowadzi z Poznania ze swoimi interesami jest śmieszny hehe
                              > nie byłoby Kulczyka byłby kto inny

lub nie byloby nikogo.
                              Pozna jest srednio przyjazny dla biznesu - byl za Kaczmarka.
                              A teraz daleko w polu za Wroclawiem Lodzia i Krakowe nie wspominajac o Warszawie.
                              • foxof mam nadzieję... 05.03.08, 13:50
                                mam tylko nadzieję że będzie okazja do zmiany Prezydenta Poznania
                                • roosevelt5 Re: mam nadzieję... 05.03.08, 14:03
                                  Nie mnie jest oceniać Grobelnego. Mieszkam w Łodzi i to tutaj
                                  głosuję w wyborach.
                                  Cały czas w mojej ocenie problem tkwi w tym, że tak do końca nie
                                  wiadomo ile jest winy samego Grobelnrgo.
                                  Mówi się, że teren mógłby być droższy o 7 mln. Tak zastał wyceniony.
                                  Ale cały czas powtarzam. Czy był inny inwestor skłonny zapłacić
                                  wycenianą cene? Czyli o 7 mln więcej niż zapłaciła p.Kulczyk.
                                  Takich informacji nie było.
                                  Bez urazy foxof, ale mam wrażenie nie lubisz Kulczyków tylko
                                  dlatego, że nie masz takiego majątku jak oni.
                                  • foxof żartujesz? 05.03.08, 14:41
                                    mam nad Tobą przewagę że mieszkam w Poznaniu,
                                    Browar stał się nowym centrum Poznania, Poznaniacy są zachwyceni tym miejscem i tym co zbudowali Kulczykowie i mają rację,
                                    co musiałby zaproponować 'inny' inwestor żeby przyćmić SB??? więc chyba oczywiste że innego inwestora być nie mogło
                                    a słyszałeś o muzeum sztuki p. Kulczyk w pozostałej części parku? a dokładniej pod parkiem? jak myślisz, jeżeli pojawi się ten 'inny' inwestor i Ona, kto wygra? po co walczyć o coś co i tak jest nie osiągalne, p. Kulczyk rządzi, nie tylko w Poznaniu

a co do majątku Kulczyków i Twojego wrażenia, to jakaś prowokacja hehe?, to że się nie wypowiadam pochlebnie o nich nie znaczy że im zazdroszczę
                                    • krystin3 Re: żartujesz? 05.03.08, 17:45
                                      a słyszałeś o muzeum sztuki p. Kulczyk w pozostałej części parku? a
                                      dokładniej
                                      > pod parkiem? jak myślisz, jeżeli pojawi się ten 'inny' inwestor i
                                      Ona, kto wygr
                                      > a? po co walczyć o coś co i tak jest nie osiągalne, p. Kulczyk
                                      rządzi, nie tylk
                                      > o w Poznaniu
                                      >
                                      > a co do majątku Kulczyków i Twojego wrażenia, to jakaś prowokacja
                                      hehe?, to że
                                      > się nie wypowiadam pochlebnie o nich nie znaczy że im zazdroszczę
                                      TO DLACZEGO SIĘ NIE POJAWIA ??? JAK NA RAZIE, TO NIE WIDAĆ ŻADNYCH
                                      INWESTYCJI, PRÓCZ BLOKOWISK NA KILKANAŚCIE PIĘTER I BIUROWCÓW. A
                                      MIEJSCA DO INWESTYCJI JEST DOSYĆ, I POMYSŁÓW TEŻ - BRAKUJE TYLKO
                                      INWESTORA. DLACZEGO NIKT NIE CHCE ZAINWESTOWAĆ W TERMY MALTAŃSKIE,
                                      ZAMEK KRÓLEWSKI CZY MUZEUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ ???? Bo woli budować
                                      blaszaki i mieszkania za 15 - 20 tyś.
                                      • foxof o co Ci chodzi? 05.03.08, 18:38
                                        my tu rozmawiamy o konkretnym przypadku czyli o satrym browarze
                                        co ma piernik - termy - do wiatraka - browaru???
                                    • roosevelt5 Re: żartujesz? Nie. 06.03.08, 08:07
                                      Po prostu mam takie wrażenie. Nie ma tu żadnej prowokacji.
                                      Jednak z tego co piszesz, to moja analiza jest trafiona.
                                      Wygląda na to, że władze Poznania zapędziły się w ślepą uliczke.
                                      Zgodnie z tym co wcześniej napisałem.
                                      A co do innych inwestorów. Skąd mogą wiedzieć, czy mają szanse jeśli
                                      sami nie przystąpią do przetargu?
                                      Głową muru nie przebijesz.
                                      Ciekawe. Do tej pory uważałem poznaniaków za operatywnych, a tu z
                                      twoich wypowiedzi wyłania się słabość wobec jednej osoby.
                                      Pozdrawiam
                                      • foxof jeden Grobelny 06.03.08, 08:57
                                        1.Kulczyk i tak kupiłaby ten teren
                                        2.jeden Grobelny nie popsuje nam opinii, spokojnie :)
                                        pozdrawiam
                                        • roosevelt5 Re: jeden Grobelny 06.03.08, 09:38
                                          1.Kulczyk i tak kupiłaby ten teren
                                          Czy to znaczy, że nikt inny nie zgłosił się do przetargu?

2.jeden Grobelny nie popsuje nam opinii, spokojnie :)
                                          Masz racje. Jeden człowiek, to nie wszyscy.
                                          Jednak nadal nie ma odpowiedzi na moje pytanie.
                                          Skoro miasto podpisalo umowe na określoną kwote z przeznaczeniem
                                          terenu na park (pytanie dod: co wchodzi w zakres wspomnianego parku)
                                          To do tego momentu jest jasne.
                                          Jednak to rada miasta po przez uchwałe zezwoliła na budowe centrum
                                          handlowego.
                                          Dlaczego nikt nie odpowiada za taki stan z rady miejskiej.
                                          • foxof Re: jeden Grobelny 06.03.08, 10:28
                                            - Przedmiotem sprawy nie była trafność decyzji o budowie kolejnej części Starego Browaru, która przyniosła miastu zyski - zaznaczyła sędzia Justyna Andrzejczak. - Jej istotą było to, że nieruchomość na której można było prowadzić inwestycje, została sprzedana jako część zabytkowego parku.
                                            Zdaniem sądu, oskarżeni wiedzieli, że ten teren parkiem nie jest. W planie uchwalonym przez radnych w 1994 r. był on oznaczony jako obszar intensywnej zabudowy miejskiej. Mało tego, pod koniec 2001 roku miasto przekazało pobliski park im. Generała Dąbrowskiego jego poprzedniemu właścicielowi, parafii ewangelicko- augsburskiej.
                                            - Te same osoby, które wówczas ustalały, jak przebiegają granice tego parku, dziś zasiadają tu w charakterze oskarżonych, bo rok później, nie wiadomo dlaczego, przygotowując teren do sprzedaży, określiły go jako część parku - mówiła Justyna Andrzejczak. Natomiast prezydent Grobelny nie wstrzymał sprzedaży po otrzymaniu pisma od Jacka Maya.

rada miasta to sprawa wtórna...
                                          • foxof Re: jeden Grobelny 06.03.08, 10:35
                                            roosevelt5 napisał:

> 1.Kulczyk i tak kupiłaby ten teren
                                            > Czy to znaczy, że nikt inny nie zgłosił się do przetargu?

nie było przetargu
                                            w 1998 Kulczyk kupiła od browarów wielkopolskich XIXw. zabytkowy browar Huggera
                                            w 2001 miasto przekazało park parafii ewangelicko augsburskiej
                                            parafia sprzedaje park Kulczyk
                                          • foxof linki 06.03.08, 20:49
                                            poczytaj
                                            miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,1814191.html
                                            serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,1814189.html
              • foxof Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:28
                ja pitole, ćwoku jeden, teren był sprzedany pod park
                rozumiesz???? czy trzeba mlotem wbijac do glowki??
                • raaaf4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:36
                  foxof napisał:

> ja pitole, ćwoku jeden, teren był sprzedany pod park
                  > rozumiesz???? czy trzeba mlotem wbijac do glowki??

Sam prezydent nie zmienil palnu - do tego potrzeba wiecej osob niz jego plus
                  kilku urzednikow.
                  a Cwokiem Ty jestes.

• orlet Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:36
                    Przecież skazano 5 osób.
                    • raaaf4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:42
                      orlet napisał:

> Przecież skazano 5 osób.

ale 5 osob nie uchwala zmiany - to jest sztab ludzi - sztab.

jesli maja kogokolwiek skazywac to tych wszystkich ktorzy glosowali za zmiana.
                      A tak to wyglada na szukanie kozłow ofiarnych.

dajcie mi czlowieka a paragraf zawsze sie znajdzie.
                      • orlet Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:51
                        Wystarczy podłożyć inny dokument pod głosowanie i tyle.
                        To może zrobić nawet jedn osoba.
                        Skazany został, m.in architekt, który projektował plan zagospodarowania. Nie potrzeba sztabu, zresztą PO robi w Poznaniu wszystko co im Rysiu każe.
                        • raaaf4 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 12:06
                          orlet napisał:

> Wystarczy podłożyć inny dokument pod głosowanie i tyle.
                          > To może zrobić nawet jedn osoba.
                          > Skazany został, m.in architekt, który projektował plan zagospodarowania. Nie po
                          > trzeba sztabu, zresztą PO robi w Poznaniu wszystko co im Rysiu każe.

no bez przsady byl inny kandydat PO na prezydenta. Rysio nie rzadzil poznanska PO
                  • julka.4 Re: nie ma o co się kłócić tylko prezydent z cała 05.03.08, 11:40
                    spółką powinien ponieść konsekwencje takich działań - tak uważam.
                    Ale twierdzenie że jest niewinny i nie ma sprawy świadczy albo o
                    jakiejś nieświadomości albo o już sporej degeneracji naszego
                    społeczeństwa.
                    • raaaf4 Re: nie ma o co się kłócić tylko prezydent z cała 05.03.08, 11:45
                      julka.4 napisała:

> spółką powinien ponieść konsekwencje takich działań - tak uważam.
                      > Ale twierdzenie że jest niewinny i nie ma sprawy świadczy albo o
                      > jakiejś nieświadomości albo o już sporej degeneracji naszego
                      > społeczeństwa.

Tego nie powiedzialem - tylkoze wyrok jest nie prawomocny ze w tym brala udzial
                      cala rada miast ktora glosowala za zmiana do planu zagospodarowania - kazdy glos
                      za jest tka samo winny jak prezydenta
                      i ze dopoki sie nie uprawomocni to nie mozna ludzi osadzac.
                  • foxof Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:41
                    ok, dla Ciebie moge byc cwiokiem i nawet PISuarem hehe
              • orlet Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 11:28
                Masz rację.
                Ziemia pod park była warta tyle ile dał Kulczyk (przekazując później żonie). Natomiast Kulczykowa nie płaciła za ziemię pod inwestycję i to jest problemem. Za to skazano Grobelnego i kilku urzędników.
          • po_strach Inni tez chcieliby kupic !!!! Ale nie mogli...... 05.03.08, 11:50
            Rzecz przeciez w statusie jaki miala ta ziemia. Nikt nie byl nia
            zainteresowany bo nie mozna bylo tam stawiac oficjalnie galerii
            handlowej!!! Dlatego wolny rynek nie mial tu dostepu do okreslenia
            ceny. Gdyby ziemia byla dostepna dla takich inwestycji jakie
            ostatecznie powstaly to cena bylaby znacznie zdrozsza bo zglosiliby
            sie inni inwestorzy i to wlasnie ocenil sad.
            • raaaf4 Re: Inni tez chcieliby kupic !!!! Ale nie mogli. 05.03.08, 12:01
              po_strach napisał:

> Rzecz przeciez w statusie jaki miala ta ziemia. Nikt nie byl nia
              > zainteresowany bo nie mozna bylo tam stawiac oficjalnie galerii
              > handlowej!!! Dlatego wolny rynek nie mial tu dostepu do okreslenia
              > ceny. Gdyby ziemia byla dostepna dla takich inwestycji jakie
              > ostatecznie powstaly to cena bylaby znacznie zdrozsza bo zglosiliby
              > sie inni inwestorzy i to wlasnie ocenil sad.

Inni? Jacy?
              czy poprostu moze by sie zglosili a moze nie ......

• trzy.zyczenia Nie licz na obiektywność tutejszych forumowiczów 05.03.08, 11:39
          Dla nich wszystko co związane z PO jest święte. Gdyby Grobelny był z PiSu,
          zobaczyłabyś wtedy jakby po nim jeździli.
          • raaaf4 Re: Nie licz na obiektywność tutejszych forumowic 05.03.08, 12:09
            trzy.zyczenia napisała:

> Dla nich wszystko co związane z PO jest święte. Gdyby Grobelny był z PiSu,
            > zobaczyłabyś wtedy jakby po nim jeździli.
            w Poznaniu nigdy nie bedzie prezydenta z PiSu - wolne gospodarne miasta nie
            glosuja na aparatczykow i mistrzow kontroli wszystkiego i wszystkich.
            • trzy.zyczenia Re: Nie licz na obiektywność tutejszych forumowic 05.03.08, 12:46
              Widze, ze umiejetnosc czytania ze zrozumieniem najwyrazniej jest ci obca.
        • ecicha-3 Re: tępota forumowiczów mnie poraża! 05.03.08, 12:02
          Jak mogla zaplacic wiecej,jak laczyly ja z Grobelnym kontakty wrecz
          familijne.To Grbelny udzielal jej corce Kulczyk-Lubomirskiej slubu
          na pokladzie samolotu lecacego do Rzymu.
      • babcia.wolanska Hurraaa!!! Kiedy rozbiórka 05.03.08, 11:07
        ...nowego skrzydła Browaru? Sprawiedliwości musi stac się zadość,
        baraki muszą wrócić na swoje miejsce, tam gdzie stały przez ostatnie
        20 lat!!! A Kulczykową raz na zawsze trzeba stąd wykurzyć, Stary
        Browar to nie jest jej ostatnie słowo!
        • julka.4 Re: poznaniacy wystawili sobie niezła cenzurkę 05.03.08, 11:19
          moralną - takiego gościa wybierając prezydentem.
          • orlet Re: poznaniacy wystawili sobie niezła cenzurkę 05.03.08, 11:30
            I to w pierwszej turze.
            A wiesz co słyszałem przy lokalach wyborczych?
            Głosuję na Grobelnego, bo ten już się nakradł.

Cudownie. Genialny argument.
            • julka.4 Re: dlatego tak wielu chleje na umór 05.03.08, 11:32
              jadąc autobusem, czy jakimś środkiem komunikacji niestety wyczuwa
              się to. Gdzie podziała się poznańska solidność? uczciwość?
              • julka.4 Re: nakradł się ? a nie znają tego, że apetyt 05.03.08, 11:34
                rośnie w miarę jedzenia i określonym ludziom nigdy nie jest dość
              • orlet Re: dlatego tak wielu chleje na umór 05.03.08, 11:35
                Ona nadal jest w mieście, ale próżno jej szukać na górze. Została ukryta za parawanem by jej nie było widać i można było kręcić lody.
            • krystin3 Re: poznaniacy wystawili sobie niezła cenzurkę 05.03.08, 17:53
              orlet napisał:

> I to w pierwszej turze.
              > A wiesz co słyszałem przy lokalach wyborczych?
              > Głosuję na Grobelnego, bo ten już się nakradł.
              >
              > Cudownie. Genialny argument.
              Lepszy Grobelny, niż warszawianka z PO - I DO TEGO, WROGO NASTAWIONA
              DO POZNANIAKÓW.
          • foxof Re: poznaniacy wystawili sobie niezła cenzurkę 05.03.08, 11:33
            teraz moze bedzie okazja zeby sie pozbyc Grobelnego
    • madox44 w Łodzi na porządku dziennym 05.03.08, 11:04
      urzędnicy handlują mieszkaniami i gruntami i jakoś Kropiwnickiemu
      ani jego świcie włos z głowy nie spada, ostatnio miasto ODDAŁO
      prywatnemu inwestorowi ( temu samemu co ma w Poznaniu robić Modenę)
      całe osiedle pofabrykanckie , z niektórymi lokalami wyodrębnionymi
      na własność i uważają to za zgodne z prawem !!!
    • raaaf4 Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:05
      Wycena wycenie nie rowna tyle wycen ilu rzeczoznawcow - do tego jest wiele metod
      wyceny.
      Nie przepadam za tym Panem ale nie uwazam by cokolwiek tu zawinil.

Ot pokazowka rozpoczeta za PiSiorow.

Grobelny sie odwoła od wyroku i wygra.
      • pies_na_lewiznie A radni i inni..Grobelny sam nie mógł decydować ! 05.03.08, 11:07
        coś tu nie tak...
      • babaqba Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:19
        Zabronić, niech nic nie będzie! Zawsze i wszystkiego można się
        doczepić. Przy naszej naturze NIC nie ma sznas na powstanie w tym
        kraju. W dwadzieścia lat nasi dziadkowie odbudowali Polskę ze
        zgliszczy wojennych, my w dwadzieścia lat zdążyliśmy postawić trochę
        gargameli i prawie rozmontować sobie państwo. Widać trza nam silnego
        bata. Bez niego kłótnie zabierają miejsce całej reszcie aktywności. Na
        zachodzie odrobinkę słabiej, ale żywioł zza Buga mimo wszystko jest
        obecny w życiu Poznania.
      • orlet Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:32

> Ot pokazowka rozpoczeta za PiSiorow.

w 2002 roku?
        • raaaf4 Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 12:23
          orlet napisał:

>
          > > Ot pokazowka rozpoczeta za PiSiorow.
          >
          > w 2002 roku?
          Sprawa zaczela sie zdaje sie w zeszlym roku.
    • dyletant5 no i co POkomuszki z kld/uw/po.............. 05.03.08, 11:09
      ... krecnie, krecenie i jeszcze raz krecenie- tyle potraficie tylko,
      nieroby...
      • raaaf4 Re: no i co POkomuszki z kld/uw/po.............. 05.03.08, 11:18
        dyletant5 napisał:

> ... krecnie, krecenie i jeszcze raz krecenie- tyle potraficie tylko,
        > nieroby...

rozumeim ze jestes sfrustrowanym czlowiekiem ktory mimo wyzszego wyksztalcenia
        do niczego nie doszedl podobnie jak nasz byly i cale szczescie Pan premier.

Cale szczescie ze byly bo jak jest sie dupa w zyciu to jak mozna byc szefem
        Panbstwa - Panstwo wtedy tez do niczego nie dojdzie jak dupa na jego czele.
        • dyletant5 Re: no i co POkomuszki z kld/uw/po.............. 05.03.08, 11:21
          raaaf4 napisał:

> dyletant5 napisał:
          >
          > > ... krecnie, krecenie i jeszcze raz krecenie- tyle potraficie
          tylko,
          > > nieroby...
          >
          > rozumeim ze jestes sfrustrowanym czlowiekiem ktory mimo wyzszego
          wyksztalcenia
          > do niczego nie doszedl podobnie jak nasz byly i cale szczescie Pan
          premier.
          >
          > Cale szczescie ze byly bo jak jest sie dupa w zyciu to jak mozna
          byc szefem
          > Panbstwa - Panstwo wtedy tez do niczego nie dojdzie jak dupa na
          jego czele.

..tak twoje rozumowanie to idzie w strone dochnala i jakiegos
          grobelnego, ze aby sie dorobic trzeba mataczyc tak szwindle 80%
          spoleczenstwa cierpi glod.....
          • raaaf4 Re: no i co POkomuszki z kld/uw/po.............. 05.03.08, 11:30
            dyletant5 napisał:

> raaaf4 napisał:
            >
            > > dyletant5 napisał:
            > >
            > > > ... krecnie, krecenie i jeszcze raz krecenie- tyle potraficie
            > tylko,
            > > > nieroby...
            > >
            > > rozumeim ze jestes sfrustrowanym czlowiekiem ktory mimo wyzszego
            > wyksztalcenia
            > > do niczego nie doszedl podobnie jak nasz byly i cale szczescie Pan
            > premier.
            > >
            > > Cale szczescie ze byly bo jak jest sie dupa w zyciu to jak mozna
            > byc szefem
            > > Panbstwa - Panstwo wtedy tez do niczego nie dojdzie jak dupa na
            > jego czele.
            >
            > ..tak twoje rozumowanie to idzie w strone dochnala i jakiegos
            > grobelnego, ze aby sie dorobic trzeba mataczyc tak szwindle 80%
            > spoleczenstwa cierpi glod.....

skad Ty bierzesz takie statystyki? Z jakiej gazetki lub jakiego radia? Obudz
            sie. Polska to nie 3 swiat. By sie dorobic trzeba zoapier....... od rana do
            wieczora a czasami i w weekendy a nie od 8-16 a potem wrotki do domu.
            Sa liderzy i sa d... wołowe. Jak sie ograniczy wladze urzednikow a wlasciwie
            pozwalnia 3/4 tej bandy darmozjadow to nie bedzie prawie zadnych przektretow bo
            nie bedzie okazji.
      • raaaf4 Re: no i co POkomuszki z kld/uw/po.............. 05.03.08, 11:26
        dyletant5 napisał:

> ... krecnie, krecenie i jeszcze raz krecenie- tyle potraficie tylko,
        > nieroby...

rozumeim ze jestes sfrustrowanym czlowiekiem ktory mimo wyzszego wyksztalcenia
        do niczego nie doszedl podobnie jak nasz byly i cale szczescie Pan premier.

Cale szczescie ze byly bo jak jest sie d.pa w zyciu to jak mozna byc szefem
        Panstwa - Panstwo wtedy tez do niczego nie dojdzie jak d.pa na jego czele.
    • miermar Re: Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:09
      Ludki co wy wypisujecie na tym forum. Takie rzeczy mozna udowodnić
      kazdemu prezydentowi czy burmistrzowi w Polsce. Oczywistym jest, że
      kazdy majatek można sprzedać. Tylko pytanie po jakiej cenie. jezeli
      za grunty nikt nie chciał zapłacic więcej niz 7 mln, to pytanie jest
      następujące: czy grunty miały przez te lata lezec odłogiem, czy
      miało powstac centrum? Tak samo z mieniem komunalnym jak budynki.
      Mieszkam w małej gminie gdzie parę lat temu zamknięto szkołę.
      Przedsiębiorca chciał wziąć budynek po szkole za 1 zł, gmina się nie
      zgodziła, a dzis budynek się rozwala i zagraża mieszkańcom. Gdyby
      wtedy oddali go za 1 zł, pewnie dziś pojawiłby się taki jakis Ziobro
      który by krzyczał że układy i rozdawnictwo mienia, a tak nie ma
      problemu poza tym ze to mienie jest g. warte. A moze tak postawic
      zarzut, ze władze gminy doprowadziły mienie do katastrofy
      budowlanej??? I tez skazać burmistrza na karę więzienia.
      • pies_na_lewiznie Pierwszy raz uniewiniony, dziś skazany! 05.03.08, 11:11
        Sąd w 2006{rządyPIS} uniewinia, dzis skazuje...coś tu nie gra !
        • mankut400 Re: Pierwszy raz uniewiniony, dziś skazany! 05.03.08, 12:20
          pies_na_lewiznie napisał:

> Sąd w 2006{rządyPIS} uniewinia, dzis skazuje...coś tu nie gra !

Czytaj uważnie!
          uniewinnił za "Kupca", uznając iż to było dopuszczalne ryzyko.
          Skazuje za "nowy Stary Browar", bo tutaj NIERZETELNIE określono
          przedmiot przetargu. Określono tak, iż tylko bardzo zainteresowani
          mogli dociec, iż AKURAT TEN kawałek parku wcale parkiem być nie musi!
          • jn24 Re: Pierwszy raz uniewiniony, dziś skazany! 05.03.08, 12:26
            precyzyjnie sprzedać było mozna tylko tę część nieruchomości , która
            została określona w publicznym ogłoszeniu jako w "cześci
            przeznaczonej na park". Nie było ogłoszenia na sprzedaż w drodze
            przetargu nieruchomości w częsci przeznaczonej na inwestycje.
            Zatem niech nie bredzą,że RM potem zmieniła przeznaczenie tego
            terenu, bo teren na prak był jest i pozostał i tylko to mozna było
            sprzedać w tym przetargu.
      • dyletant5 POkomuszki zawsze motali..... 05.03.08, 11:14
        ... i to ma byc zgodne z prawem, dostali znowu koryto ijuz sie stare
        wrocilo, ni nawijaj ze on taki niewinny jak i caly dworek tuska...
      • mankut400 Czytaj uważnie! 05.03.08, 12:16
        miermar napisał:

> pytanie po jakiej cenie. jezeli
        > za grunty nikt nie chciał zapłacic więcej niz 7 mln,

Nie było więcej oferentów, bo w ogłoszeniu o przetargu WYRAŹNIE
        napisano iż oferowany do sprzedaży jest PARK !!!
        (gdyby napisano o terenie inwestycyjnym, to i chętnych byłoby więcej)
    • ksmx Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:10
      Nie chcę się sprzeczać, Grobelnego znam tylko z jego wypowiedzi w TV. Nie znamy
      też wszystkich faktów.
      • kerremit.20 W apelacji zostanie uniewiniony ! 05.03.08, 11:13
        Ten sad gra na fałszywych strunach...
        • dyletant5 cwiaka polozy kres temu............. 05.03.08, 11:22
          kerremit.20 napisał:

> Ten sad gra na fałszywych strunach...
          --------------------------
          ...on broni szwindli jak lew
    • palestrina2005 Platforma kreci lody 05.03.08, 11:14
      Właśnie mamy przykład "Uczciwych" pilityków Platformy, Unii Wolności
      czy KLD... wszystkiego co popierał Michnik...

Mamy też wspaniałych i "uczciwych" Kulczyków których tak
      broniły "niezależne" media....
      • kerremit.20 palestrina2005..co tam u łyżwinskiego.twojego guru 05.03.08, 11:16
        śmieciu zboczony
      • dyletant5 dochnal to autorytet dla POkomuchow.... 05.03.08, 11:17
        ... a media esbeckie stoja murem za takimi...
    • kuba_cz Prezydent Poznania skazany! 05.03.08, 11:17
      Z jednej strony jestem zadowolony z tego co powstało na tym spornym miejscu. Z bałaganu, gigantycznego bałaganu i tony gruzów powstało coś bardzo ciekawego a to podobno jeszcze nie koniec.
      Z drugiej natomiast strony to wszystko od poczatku była jedna wielka farsa. Jedyny pozytyw z tego wszystkiego jest taki że jeśli będziemy mieli nowego prezydenta to będzie on lepszy, bo gorszego już być nie może.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka