fraglesi67 10.03.08, 14:06 Dobrze, że nie zrobiła wielkiego buuum! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakeww Ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100-ki.. 10.03.08, 14:10 ale Polskę dziś przyparły te bomby... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Boze Swiety, dzieki Ci za Twoje milosiedrzie...... 10.03.08, 14:40 GazWyb pisze: > Na niewybuch, który - zdaniem strażaków, może być też bombą > lotniczą, natrafiła koparka, w czasie prac budowlanych > prowadzonych w okolicy szkolnego budynku. Bogu Najwyzszemu niech beda dzieki za to, ze to nie wybuchlo! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Kazac Angeli, zeby sobie zabrala z powrotem!______ 10.03.08, 14:42 Odpowiedz Link Zgłoś
dilan0 Re: Kazac Angeli, zeby sobie zabrala z powrotem!_ 10.03.08, 15:43 Angeli? to napewno bomba amerykanska , George B.wezmie. Odpowiedz Link Zgłoś
morda11 Ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100-ki.. 10.03.08, 14:56 Zawsze mi się wydawało, że język polski znam nieźle, tymbardziej że skończyłem polonistykę na porządnym uniwersytecie, a tu nagle jakiś "niewybuch" zamiast znanego mi dotychczas "niewypału". Jakaś ciekawostka językoznawcza, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 niewybuch a niewypał 10.03.08, 15:01 No cóż, ja pamiętam z lekcji PO (to zdaje się było "przysposobienie obywatelskie", a może "obronne"), że jest różnica między niewypałem a niewybuchem, ale nie pomnę już jaka. Zdaje się, że niewypał powstaje kiedy coś nie tak stanie się z zapalnikiem, natomiast niewybuch kiedy zapalnik zadziała, natomiast z jakiegoś powodu bomba jednak nie wybuchnie... a może odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
slimmac Re: Ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100- 10.03.08, 15:02 morda11 napisał: > Zawsze mi się wydawało, że język polski znam nieźle, tymbardziej że > skończyłem polonistykę na porządnym uniwersytecie, a tu nagle > jakiś "niewybuch" zamiast znanego mi dotychczas "niewypału". Jakaś > ciekawostka językoznawcza, czy co? Widać spałeś na tym wykładzie ;) sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2490204 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: Ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100- 10.03.08, 16:11 a ja jeszcze dodam: sjp.pwn.pl/lista.php?co=niewypa%B3 czyli w zasadzie miałam rację... Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100- 10.03.08, 16:09 a to jesteś nie na bieżąco ("nagle") bo już kilka lat mnie te niewybuchy zadziwiają jako że drzewiej własnie tylko niewypały były kilka lat! Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: Ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100- 10.03.08, 16:12 Widać, loppe, jesteś osobą bardzo młodą i nie zmuszano cię do nauki o pozostałościach z czasów wojny :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.krzyzanowski Niewybuch czy niewypał? 10.03.08, 15:37 Kiedyś w takich wypadkach mówiło się "niewypał", od jakiegoś czasu pojawia się słowo "niewybuch". To słowo brzmi dla mnie trochę tak jakby zamiast "samochód" nagle zaczęto mówić wszędzie "automobil". Abstarhując, nie mogę się przyzwyczaić do słowa "widzialność", które -mam wrażenie- lansują zwłaszcza dziennikarze od pogody w tvn- ie w miejsce słowa "widoczność". Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Kiedys mowilo sie niewypal 10.03.08, 16:57 Bo kiedys byl jeden lektor w jednym kanale radiowym czy telewizyjnym czytajacy z jednej kartki co mu tam jeden radaktor nabazgral a jeden cenzor zatwierdzil. Jedna partia, jeden narod, jeden sekretarz, jeden milicjant, jedna pralka, jeden maluch, jeden garnitur, jedna maka, jedna smietana, jedne swieta z jednym statkiem pomaranczy w jednej Gdyni. I komu to przeszkadzalo? A teraz jakies internety, mikroprocesory, ipody, kilobity czy kilobajty, cholera by cie wziela! Zycie MNIE SIEM POKOMPLIKOWALO, kedys BYC JEDYN WIHAJSTER i juz. A teraz niewypaly i niewybuchy...mozK SIEM HUMANIZDOM LASUJE... Odpowiedz Link Zgłoś
cmok_wawelski 25kg + 25kg = 100 kg bomba? Zabili go i uciekl. 10.03.08, 17:03 No tak naprawde dobrze ze nie duplo, tylko czemu tak przesadzac z ta sensacja gazetowa? 100 kg czy 2 kawalki po 25kg? Jedz do Indii. Tam jest SESNACYJNIE. airpaharganj.com/AnimalsAndPlants.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.kaczynski Re: 25kg + 25kg = 100 kg bomba? Zabili go i uciek 10.03.08, 17:09 No początkowo mówiło się o 100 kg, potem okazało się, że jest o połowę mniejsza i tak skorodowała, że się sam rozpadła, a w redakcji już przestali się tym interesować i nie poprawili. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster heroizm?, 10.03.08, 17:02 odezwali się spece, od pał (że - pał, bardziej niż -buch, albo odwrotnie) umknęło im, że szkoła moloch próbowała uczyć t y s i ą c osób Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.kaczynski Ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100-ki.. 10.03.08, 17:06 Bomba lotnicza produkcji Radzieckiej, zrzucona na Starogard między 20 a 22 lutego 1945 roku, kiedy to miasto było dość intensywnie bombardowane. Niestety, brakuje dobrej dokumentacji tamtego okresu. A jakby kogoś interesowała współczesność: bombę znaleziono koło Zespołu Szkół Ekonomicznych na Sobieskiego (przysłowiowy rzut kamienień od Rynku), tuż obok znajduje się jeszcze szkoła podstawowa. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster gazetta sugeruje?... 10.03.08, 17:13 fenomenalny tytuł: "ewakuacja tysiąca uczniów po znalezieniu 100-kilogramowego pocisku" nowa gazett-akcja?... o,1 na łebka Odpowiedz Link Zgłoś